Romania raspunde atacului antiromanesc de la Chisinau

redneck

New Member
http://www.azi.md/news?ID=26679
Interesul fundamental al Romaniei a fost, este si va ramane de a vedea Republica Moldova ca stat independent si suveran alaturi de Romania in Europa, afirma ministrul roman de externe, Mircea Geoana
17 noiembrie 2003

Versiune pentru tipar

"Principala cauza a recentelor declaratii antiromanesti ale unor politicieni din Chisinau rezida in dilema "sfasietoare" care strabate Republica Moldova, "o dilema geostrategica intre Est si Vest si o dilema identitara profunda: relatia istorica cu Romania si nevoia de a consolida statalitatea acestei tari", a declarat ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, in cadrul emisiunii "In profunzime", difuzata duminica de postul de televiziune PRO TV Chisinau.

Potrivit lui Geoana, Romania a reactionat cu foarte multa prudenta si a evitat escaladarea unui razboi al declaratiilor, deoarece acesta ar submina sansele Republicii Moldova in Europa, "pentru ca toti partenerii occidentali se intreaba, ce se intampla la Chisinau, de unde pana unde a aparut aceasta furie a declaratiilor antiromanesti la Chisinau".

"Declaratiile care au fost facute recent chiar la Consiliul Europei, noi le primim cu retinere, fara multa placere, dar in orice caz nu intr-o logica de confruntare", a spus Geoana, accentuand ca "interesul fundamental al Romaniei a fost, este si va ramane de a vedea Republica Moldova ca stat independent si suveran alaturi de Romania in Europa".

Totodata, Geoana a precizat ca aceste declaratii nu vor afecta procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. "Romania are un drum clar. Suntem membru al NATO, in anul viitor, si in 2007 - al Uniunii Europene. Noi vom fi granita rasariteana a Occidentului, fiind totodata singurul vecin occidental al Republicii Moldova. Pe unde sa se integreze Republica Moldova daca nu pe traseul sau occidental? Credeti ca cineva se integreaza in Europa direct cu Germania si cu Franta? Si noi am vrea sa ne integram direct cu Germania si Franta. Insa ne integram cu Ungaria, cu care ne-am rezolvat probleme poate cu mult mai complicate, pe care cred ca le au unii de la Chisinau in relatiile cu Romania", a mentionat Geoana.

"Ce pot sa spun atunci cand cineva incearca sa se reintoarca la maniera de propaganda de timp sovietic din anii 50 si pe care o vedem ca tentatie, din nefericire, reaparand la unii lideri din Republica Moldova?", s-a aratat nedumerit ministrul roman de externe.

In opinia lui Geoana, recunoasterea existentei unei comuniuni spirituale de limba, de cultura, de civilizatie intre Romania si Republica Moldova nu impiedica, sub nici o forma, o evolutie democratica de statalitate si de integrare europeana a Republicii Moldova.

"Este evident faptul ca Republica Moldova are nevoie de un prieten sincer si devotat cum este Romania, in efortul sau de integrare in Europa, cat mai rapid cu putinta. Este oarecum ironic faptul ca, pe anumite canale, Romania este acuzata ca incearca sa opreasca integrarea europeana a Republicii Moldova, ceea ce este o aberatie. In acelasi timp, aceeasi diplomatie si aceeasi forta politica din Republica Moldova solicita Romaniei sa sprijine aderarea Republicii Moldova la procesul de cooperare la Sud-Est Europeana", a declarat Geoana.

In context, seful diplomatiei romane a mentionat ca in Europa de Sud-Est, mai ales in Balcani, nimeni nu este entuziasmat in asocierea Republicii Moldova la acest grup. "Tarile din Balcanii de Vest, care au deja o perspectiva clara de aderarea la Uniunea Europeana, nu doresc "sa-si complice existenta" cu venirea unei tari de la Rasarit. Cine altcineva decat Romania sa fie avocatul si prietenul sincer al Republicii Moldova pe acest traseu?".

Intrebat de ce Romania nu doreste sa semneze un tratat de baza cu Republica Moldova, Mircea Geoana a spus ca perioada, in care aceste tratate de baza erau necesare in Europa dupa terminarea razboiului rece, nu mai este de actualitate. El a reamintit ca in formulele negociate anterior intre cele doua parti exista o portiune importanta, care arata caracterul privilegiat si unic al relatiilor bilaterale, portiune care a fost eliminata ulterior de partea moldoveneasca. "Din acel moment, un tratat banal, care nu reprezinta nici o valoare strategica si nici o valoare simbolica nu mai era de actualitate", a mentionat Geoana precizand ca "daca conducerea de la Chisinau doreste sa aiba un document politic de anvergura cu Romania, va trebui sa recunoasca faptul ca aceasta relatie nu este o relatie oarecare, ci este o relatie speciala. Uneori complicata, dar poate intocmai pentru ca este atat de speciala".

Seful diplomatiei romane a mentionat ca tocmai in incercarea de a gasi o solutie, pentru a avea un document politic bilateral, Romania a venit cu propunerea unei Declaratii comune pentru un parteneriat pentru Europa, document care ofera expertiza si sprijin romanesc pentru pregatirea integrarii europene a Republicii Moldova. Romania a semnat deja o declaratie de acest fel cu Ucraina. In context, Geoana a mentionat ca Romania a prezentat la Chisinau o propunere pentru un tratat de frontiera dintre cele doua tari.

Referindu-se la problema introducerii vizelor pentru cetatenii din Republica Moldova, seful diplomatiei romane a spus ca introducerea vizelor pentru Republica Moldova inainte ca Romania sa devina membru al Uniunii Europene ar fi conrtaproductiva.

La prima etapa, la inceputul anului 2004, Romania va introduce niste "masuri de prudenta", adica va cere de la cetatenii Republicii Moldova ceea ce li se cere si romanilor cand pleaca in Europa: sa dovedeasca ca au un pasaport valabil, ca au o viza valabila, ca au bani etc. "Acest lucru trebuie facut pentru ca este o obligatie elementara. Dar nu vor fi vize. Vom introduce vize abia in 2007 si atunci speram sa gasim suficienta flexibilitate din partea Bruxellesului pentru a reflecta lucrurile foarte importante care ne unesc cu Republica Moldova", a spus Mircea Geoana. In context el a mentionat ca pentru diplomatia romaneasca a fost foarte greu sa convinga Bruxellessul ca nu este nevoie de vize pentru Republica Moldova pana in 2007.

Potrivit lui Geoana, Bucurestiul va incerca sa introduca vize pentru Republica Moldova "de o maniera sa faca viata cat mai usoara". El a precizat ca in acest scop, la consulatul romanesc de la Chisinau va fi introdus un sistem on-line de procesare a vizelor.

Referindu-se la decizia Executivului de la Bucuresti de a desfiinta Fondul pentru relatia cu Republica Moldova, ministrul roman de Externe a spus ca aceasta decizie nu a fost o reactie la nemultumirile venite de la Chisinau. Geoana a amintit ca acest fond, creat in anii 90, a functionat multi ani intr-o relatie armonioasa interministeriala, in care cele doua guverne decideau asupra fondurilor. Insa, dupa schimbarile de regim politic de la Chisinau, a aparut o alta idee de organizare a relatiilor cu Romania, iar formula interguvernamentala din partea romana nu se mai potrivea cu cea propusa din partea Republicii Moldova. "Bucurestiul a continuat cu planurile care deja erau pregatite si a decis, datorita noii situatii in care se afla Romania ca viitor membru al Uniunii Europene, sa transforme acest fond, alaturi de alte fonduri de asistenta pe care le acorda Guvernul Romaniei, intr-un fond mai mare cu privire la sprijinirea romanilor de pretutindeni, care va cuprinde o componenta masiva pentru Republica Moldova. Acest fond va fi administrat intr-o logica europeana, la Ministerul de Externe fiind infiintat un oficiu special pentru asistenta internationala care va pregati proiecte asa cum pregateste UE proiecte de sprijinire a relatiei cu terte tari", a precizat Geoana.

Ministrul roman de Externe a asigurat ca Romania va continua sa finanteze proiecte pentru Republica Moldova, nu numai din resurse nationale romanesti, ci si prin cofinantare europeana.

FLUX
 
http://www.azi.md/news?ID=27146
Asistam la tendinte de expansiune teritoriala spre ceea ce inseamna Moldova Istorica, sustine Ion Iliescu
18 decembrie 2003

Versiune pentru tipar


"Noi am manifestat toata atentia si toata grija din 1990 incepand pentru relatiile cu Republica Moldova. Am sprijinit dezvoltarea unor relatii normale intre tarile noastre, eforturile de integrare in structurile europene ale acestui stat si lucrurile au capatat un continut, un substrat important in toata aceasta evolutie", sustine presedintele Romaniei, Ion Iliescu, care a abordat problema respectiva in cadrul emisiunii "Sfertul academic" de la Radio Romania Actualitati.

Subiectul a fost propus de catre realizatorul emisiunii, Paul Grigoriu, in opinia caruia la Chisinau se iau hotarari bizare si chiar foarte putin suverane. "Tot se vorbeste de federalizare. In ciuda promisiunilor pe care le-a facut, Rusia nu isi urneste Armata a 14-a din Transnistria. Dumneavoastra sunteti om de stat, aveti alte responsabilitati, nu va permiteti sa va jucati de-a cuvintele. Eu, ca gazetar, imi ingadui sa numesc ceea ce se petrece dincolo de Prut si fara indoiala un pic mai departe, mai la nord, imperialism de cartier. Chestiunea, o sa spuneti dvs., este alta. Care anume si cum trebuie procedat?", l-a intrebat Grigoriu pe Iliescu.

"Din pacate, in ultimii doi ani de zile, asistam la o evolutie nu tocmai placuta si pozitiva pentru situatia interna a Republicii Moldova si pentru relatiile noastre bilaterale", a raspuns Iliescu.

El a subliniat ca ingrijoreaza campania antiromaneasca, sustinuta de conducerea politica de la Chisinau, de Partidul Comunistilor care se afla la putere, cu majoritatea sa parlamentara care, in opinia Bucurestiului, reia niste teze demult prafuite, niste teze staliniste, jignitoare la adresa majoritatii populatiei din Republica Moldova. "Indiferent ce spune presedintele Voronin, majoritatea romaneasca, el insusi este cu ... nu-i cunosc toate datele personale, dar foarte multi sunt pe jumatate romani, si sa contesti acest lucru este un lucru aberant care nu slujeste nimanui", a spus Iliescu.

"Cand sustinem acest lucru nu exprimam pretentii teritoriale, cum se afirma uneori. As putea spune ca ma tem de unele tendinte inca de pe vremea lui Stalin. Cand acesta a creat Republica Autonoma Moldoveneasca cu capitala la Balta, avea in vedere tocmai sa-si extinda dominatia teritoriala asupra macar a Basarabiei, fostei gubernii rusesti creata dupa ocupatia de catre Rusia la 1812. Toata inventia aceasta, "limba moldoveneasca" si "natiune moldoveneasca", deformeaza o realitate istorica, o realitate culturala si o realitate sociala. Ma surprinde de ce asemenea teze sunt reluate de comunistii aflati la putere astazi in Moldova", a declarat presedintele Romaniei.

Mai mult, Iliescu sustine ca pozitiile autoritatilor de la Chisinau nu au nimic cu realitatea istorica, nu au nimic cu interesele apararii identitatii proprii nationale, culturale, lingvistice a unei populatii. "Austriecii au statul lor, Austria, si nu se jeneaza sa spuna ca vorbesc nemteste, ca limba este germana, nu este o limba austriaca. Am fost in Elvetia, la Zьrich, si elvetienii din zona germana a Elvetiei vorbesc germana si prin asta nu inseamna ca sunt gata sa renunte la statalitatea lor si sa devina parte a Germaniei. Hilter a promovat Anschluss-ul cu Austria, dar altminteri Austria este un stat respectat care nu se considera cu nimic afectat de faptul ca vorbeste o limba germana comuna cu nemtii din Germania", a precizat Iliescu.

Referindu-se la aspectele de ordin istoric ale problemei, presedintele roman a intrebat daca este sau nu Stefan cel Mare inaintasul nostru comun. "Cum poti sa scrii istoria Moldovei fara Stefan cel Mare? Pai, unde a avut capitala Stefan cel Mare? La Chisinau? Putna si Suceava au facut parte din teritoriul actualei Republici Moldova, dar asta inseamna sa nu tinem seama de niste realitati obiective ale istoriei? Sau Eminescu apartine sau nu culturii comune a celor doua tari? Vor sa se dezica de Eminescu? Mira-m-as, pentru ca atunci nu mai au cultura, nu mai au istorie a culturii si a limbii. Eminescu a fost creatorul limbii, el nu spune al limbii moldovenesti, ci al limbii romanesti, al limbii romane si vorbeste de romani "de la Nistru pan'la Tisa", nu de moldovenii de la Nistru pana la Prut. El nici nu a trait in Basarabia, el a trait in Bucovina si in Moldova. Deci, daca am extrapola unele teze antiromanesti vehiculate de conducerea actuala a Moldovei, atunci am putea sa ne gandim ce sta in spatele unor asemenea teze. Nu cumva tocmai de partea cealalta asistam la, poate, tendinte de expansiune teritoriala spre ce ceea ce inseamna Moldova istorica. Dar nu as vrea sa merg cu gandul chiar pana acolo", a mentionat Iliescu.

"Nu noi am revendicat si revendicam teritorii. Respectam si vrem sa sprijinim politic intarirea, consolidarea statului moldovenesc pe principii democratice, sa realizam o relatie cat mai buna, bilaterala, atat cu Moldova, cat si cu toti ceilalti vecini ai nostri si sa croim impreuna, sa sustinem impreuna viitorul european al tarilor noastre. Este singura perspectiva care poate sa ne ajute in eforturile fiecaruia in parte, in primul rand, de dezvoltare proprie si in eforturile de a juca un rol demn in concertul popoarelor europene", a conchis presedintele Romaniei, Ion Iliescu, citat de AP FLUX.

FLUX
 
Preedintele Ion Iliescu l acuz pe liderul de la Chiinu, Vladimir Voronin, de "delir antiromnesc"

BBC 30.12.2003 19:06 Ora Romniei

Preedintele Ion Iliescu a dat un comunicat n care comenteaz ultimele declaraii ale liderului de la Chiinu, Vladimir Voronin, pe care l acuz de "delir antiromnesc". Voronin afirmase c Romnia nu ar trebui s-i aroge poziia de ar care ar putea ajuta Moldova, fiindc Romnia nsi are foarte multe probleme nerezolvate - printre care economia neperformant sau adevrul despre cele petrecute n decembrie 89. Preedintele Republicii Moldova a mai declarat ca "Romnia a rmas unicul imperiu n Europa, constituit din Moldova, Dobrogea i Transilvania" i c ara sa va apela la comunitatea internaional dac nu va "scpa" de "ajutorul" rudelor de peste Prut.

n replic, preedintele Ion Iliescu afirm c spusele lui Voronin sunt un atac nedemn la adresa Romniei, o reluare a tezelor staliniste din anii '30. Ion Iliescu a mai spus c liderul de la Chiinu s-a lsat antrenat ntr-o curs periculoas, duntoare att Republicii Moldova, ct i relaiilor bilaterale.
 
...Autoritatile de la Bucuresti si clasa politica romaneasca nu iau in serios cuplul Tarlev -Voronin pe care ii trateaza adesea ca pe doi mascarici. Altmineteri asemenea declaratii (Romania=Imperiu) venite din parte altor tari vecine ar cauza un conflict diplomatic serios mergand pana la rechemarea ambasadorului si chiar inghetarea relatiilor diplomatice.
...In mod paradoxal la 14 ani de la caderea Comunismului cele mai bune relatii ale Romaniei sunt cu Ungaria...si cele mai tensionate cu RM...
 
Ma intreb, cum facem sa scapam de aceasta scursura care "reprezinta" Moldova. Eu unul intru in pamant de rusine, cand apuca acest gunoi sa deschida gura...
 
Ma intreb, cum facem sa scapam de aceasta scursura care "reprezinta" Moldova. Eu unul intru in pamant de rusine, cand apuca acest gunoi sa deschida gura...

elita politica a unei tari..e expresia maturitatii politice a acestui popor...daca poporului nostru i-a placut acesti doi clovni ta-vo.. atunci...concluziile se impun de la sine...
 
Ce vrei sa spui vitalic?

vitalic sprinceana said:
Ma intreb, cum facem sa scapam de aceasta scursura care "reprezinta" Moldova. Eu unul intru in pamant de rusine, cand apuca acest gunoi sa deschida gura...

elita politica a unei tari..e expresia maturitatii politice a acestui popor...daca poporului nostru i-a placut acesti doi clovni ta-vo.. atunci...concluziile se impun de la sine...

Ce concluzi vrei sa sugerezi tu.

"CA ASTA E VIATA", n-ai ce-i face.

Tovarashi moldoveni:)

Vornonin incalca Constitutia.

Este tara voastra. Acum daca presedintele inebuneste nu trebuie inlaturat, numai ca a fost votat de popor?
 
Re: Ce vrei sa spui vitalic?

vali said:
Ce concluzi vrei sa sugerezi tu.

"CA ASTA E VIATA", n-ai ce-i face.
nu viata e de vina, nici rusii nu-s de vina (rusii reprezinta doar 13 procente) is de vina moldovenii care si-au vindut tsara de atitea ori, niste i.di.i.otzi, tyrfe si boi... hai sa ne comparam pe noi cu balticii si abia atunci vei intelege din ce tsarani prosti ne tragem. Eu personal n-am votat pentru comunisti, insa majoritatea moldovenilor i-au votat atunci in 2001 si de aici putem sa ne facem concluziile
Este tara voastra. Acum daca presedintele inebuneste nu trebuie inlaturat, numai ca a fost votat de popor?
daca te adresezi majoritaii cetatenilor care i-au votat pe comunisti, chiar daca acestia au ramas dezamagiti de "demnitarii" pe care i-au ales tu oricum sa stii ca e aplicabila zicala: "schimbarea domnului - bucuria nebunului"
Daca comunistii vor pierde din popu.laritate, se vor gasi altii sa profite pe deplin de mintea proasta a taranilor din moldova... te inseli daca crezi ca populatia compusa in majoritate de sateni, tarani, tyrfe, boi... te inseli daca crezi ca au minime cunostinte de istorie, politica etc... iar prin sate chiar energia electrica reprezinta un lux. Tu crezi ca ei asculta BBC, crezi ca se uita la Euronews? In afara de televiziunea nationala sau canalul rusesc ORT ei mai vad ceva la televizor ? Cum pot ei fi informati? Rare cazuri sa vad babele si mosnegii de la tara sa citeasca ziare... Iar cu tyrfele moldovence ce facem ? Jumatate de moldova se fyte prin bordeluri in strainatate, iar bycoaicele de prin caminele universitare din chisinau numai viseaza sa le observe vreun araboi bogat si sa la duca prin tari straine... Dar 99% procente din ele vor avea o cu totul alta soarta cind vor incepe a imbatrini oleaca -> piata centrala la vindut legume sau marfuri turcesti... Voi chiar credeti ca byshii si tyrfele nu-si merita soarta ?
 
Mai Radule, iarasi ai scapat de camasa de forta si te-ai pus in fata calculatorului? Vezi ca te prinde gardianul si te baga la carcera. Ai pornit de la comunisti si ai ajuns la femeile cu un comportament sexual libertin. Tu iti dai seama ca ai devenit un "Jack the Ripper" ai acestui forum? Intr-o tara civilizata demult ai fi fost in vizorul celor de la politie pentru mesajele tale pline de ura. Nu mai folosi un limbaj licentios in acest forum. Esti pe forumul politic si nu pe Viva.
 
mie unul Radu mi se pare simpatic cu mesajele lui, singurul lucru care imi displace cu adevarat tine de concluziile acestuia - "ne meritam soarta", ca urmare "sa stam malc dar totusi plini de sperante desarte ca atunci cand s-o implini sorocul sa votam iarasi reprezentantii neamului, vom fi mai luminati la minte "
 
http://www.europalibera.org/ 9 Ianuarie 2004
Relaia cu Republica Moldova trebuie s rmn prioritar

Potrivit purttoarei de cuvnt a preediniei Corina Creu, Ion Iliescu este de prere c relaia cu Republica Moldova trebuie s rmn o prioritate a politicii externe romneti.

n viziunea liderului de la Bucureti, „interesul Romniei pentru a avea relaii privilegiate, lipsite de tensiuni i nenelegeri, cu vecinul su de la rsrit este legitim, fiind justificat de istoria comun a celor dou state."
 
redneck said:
Potrivit purttoarei de cuvnt a preediniei Corina Creu,
Ion Iliescu este de prere...
interesul Romniei...

O parere corecta, un interes sanatos si o declaratie facuta la timp, in opinia mea.
 
Romania trebuie sa raspunda rusilor

Ei sunt cei care au generat criza din Moldova.

acum ca suntem in NATO SI FOARTE CURIND IN UE

VA ZIC : Curaj fratilor, timpul e de partea noastra.

Romania are prieteni si aliati puternici.
 
..."timpul" ...greu de spus poate ca intram intr-un secol post-industrial, post-suveran...si post-national...dar si intoarcerea la istorie este oricand posibila...cu tot ce presupune ea...o istorie care se judeca in secole nu in momente conjuncturale...e un scenariu in care Rusia mai devreme sau mai tarziu se va ridica din nou iar noi nu avem unde sa mergem pentru ca nu ne putem lua raurile in spate pentru a ne muta intr-o pozitie geo-politica mai favorabila...e doar un scenariu desigur :wink:
 
Mircea Geoana loveste in regimul de la Chisinau

Mircea Geoană spune că, n ultimii zece ani, relatiile Romniei cu ţările vecine s-au modificat radical

Conform lui Mircea Geoană, tensiunile majore din relaţiile cu Republica Moldova se datorează exclusiv puterii actuale de la Chişinău

15.1.2004 21:37 Ora Romniei
Ministrul romn de externe, Mircea Geoană, a comparat evoluţia relaţiilor Romniei cu Republica Moldova şi, respectiv, cu Ungaria. El a declarat că Romnia are acum relaţii foarte bune cu Ungaria şi relaţii foarte reci cu Republica Moldova, situaţie complet inversată faţă de cea de din urmă cu zece ani.

Mircea Geoană a declarat că tensiunile majore din relaţiile cu Republica Moldova se datorează exclusiv puterii actuale de la Chişinău, care, confruntată cu eşecuri pe toate planurile, att n plan intern ct şi extern, ncearcă "distragerea atenţiei", prin crearea de "ţinte false". Romnia nu va cădea nsă n capcana ntinsă de autorităţile de la Chişinău - a afirmat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

Declaraţiile au fost făcute n cadrul unei ntlniri informale cu reprezentanţii presei străine la Bucureşti. n acelaşi cadru, Mircea Geoană a reamintit jurnaliştilor că Romnia a devenit de la 1 ianuarie, pentru doi ani, membru cu statut nepermanent n Consiliul de Securitate. El a anunţat că partea romnă va deţine preşedinţia Consiliului de Securitate n luna iulie. Aceasta va fi o lună crucială pentru evoluţia situaţiei din Irak, dat fiind că la 1 iulie se va face transferul puterii de la americani către irakieni.
http://www.bbc.co.uk/romanian/news2.shtml
 
Cind se afirma ca declaratiile incendiare facute de comunistii moldavi la adresa Romaniei se explica prin prostia acestora se face, cred eu, o eroare de analiza.

Aceste declaratii par a avea o bataie mai lunga. In primul rind, e posibil ca astfel se urmareste o reactie dura din partea Bucurestiului (sanctiuni, amenintari, riposta excesiva la nivel diplomatic, etc.), lucru care ar putea fi utilizat cu prisosinta pe plan intern : "Romania introduce sanctiuni impotriva RM, aceasta Romanie care trimbiteaza peste tot despre relatiile ei privilegiate cu noi. Din cauza sanctiunilor citeva mii de cetateni ai RM si-au pierdut serviciul, etc.". Discreditind Romania, folosindu-se abil de o eventuala si mult dorita riposta a acesteia, Voronin si acolitii ar dispune de un mijloc destul de puternic pentru a stirbi imaginea acelor forte politice din RM care pledeaza pentru o apropiere maxima de Bucuresti, adica PPCD, catalizatorul tuturor actiunilor de protest impotriva regimului actual. Tensionind relatiile cu vecinul de peste Prut se poate deci obtine prin ricoseu un efect de marginalizare a PPCD-ului pe plan intern si o mobilizare a opiniei publice impotriva unei "agresiuni" politico-economice din partea Romaniei.

In al doilea rind, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca pentru asemenea declaratii provocatoare este deseori aleasa incinta vreunei organizatii internationale (ex. Morei la Stasburg). Scopul este dublu : 1) de a turna apa la moara criticilor Romaniei in Europa pentru care orice incident este bun pentru a insista asupra incapacitatii Bucurestiului de a se conforma criteriilor politice de aderare la UE ; 2) se da astfel de inteles Bucurestiului ca RM ar dispune de anumite prighii pentru a influenta in careva masura atit imaginea Romaniei in exterior cit si politica externa a acesteia. Guvernantii moldavi actuali ar fi capabili sa insceneze vreun conflict la frontiera moldo-romana sau, concertindu-se cu anumite forte maghiare din Romania, sa lanseze o serie de provicari ce-ar avea drept tel sa prezinte guvernul lui Iliescu ca pe un persecutor de minoritati si generator de conflicte cu tarile vecine. In acest sens poate fi solicitat si ajutorul Rusiei care, se zice, mai dispune de anumite "retele" prin aceasta zona (Transilvania).

Prin urmare, ceea ce unora li se infatiseaza drept comportament imbecil, poate fi in realitate o strategie bine gindita menita sa creeze imaginea unei Romanii agresive si perfide in ochii opiniei publice din RM si, de ce nu, din alte tari limitrofe. Se prea poate ca asistam doar la primul stadiu de aplicare a acestei strategii.
 
Absolut de acord ca e un scenariu bine gandit, shi probabil elaborat la Moscova (unele forumlari shi intregul "stil" de a ataca sugereaza chiar aceasta "paternitate"). Asta nu exlcude insa ipoteza ca guvernantzii noshtri sunt cam prostutzi de felul lor. Ca, vorba ceea, nu prea shtiu sa-shi ascunda prostia...

Cei care provoaca astfel de scandaluri nu-shi dau seama insa de altceva, foarte importnat: atentzia nu e numai asupra Romaniei, ci shi asupra lor. Se expun shi ei, atacand. Shi, dupa cum s-a vazut, "expun" shi Kremlinul, prin actziunile lor (chestiunea cu Memorandumul Kozak, de exemplu). Prin urmare, atrag atentzia asupra problemelor din aceasta zona. In conditziile actuale, ORICE atentzie internatzionala e binevenita, dupa parerea mea.

Chestiunea cu Transilvania e veche, shi nu prea mai tzine: nu cred ca ungurii din Romania ar risca integrarea europeana a Romaniai (care le aduce foarte multe avantaje, integrandu-i, printre altele, cu ceilaltzi maghiari, in mod absolut natural, fara "revolutzii" shi "scenarii" inutile, pe o "colaborare" cu Rusia, in vederea satisfacerii ambitziilor Rusiei de a detzine controlul in zona. Ei shtiu ce inseamna "controlul rusesc" - ca l-au simtzit shi ei, in perioada stalinismului cel putzin...
 
Cu citeva milioane de dolari pot fi manipulati si liderii comunitatilor maghiare si cei ai comunitatilor de romi. Exista tehnici foarte eficace de a suscita o nemultumire brusca, galagioasa si violenta in rindul acestor minoritati. E suficient ca "cineva" sa ia decizia sa o faca. In afara de asta, cind aceste campanii de manipulare (prin presa locala, provocari pe teren etnic, etc.) sint lansate, una din primele preocupari ale zamislitorilor lor este sa distruga orice urma-dovada ca au fost implicati in ele. Istoria e plina de astfel de exemple. :wink:
 
Shtiu ca e plina istoria de astfel de "intamplari". Nu shtiu la care anume te gandeshti... Mie imi vin in minte actele teroriste din istorie care au declanshat razboaie... Nu cred ca se va intampla, totushi... Poate pentru ca nu vad o motivatzie clara a ungurilor aici... Cateva milioane de dolari nu sunt o miza acceptabila in comparatzie cu avantajele aderarii la UE, nici pentru natzionalshtii cei mai invershunatzi. In plus, trebuie sa existe mai mult decat un actor important interesat. Rusia e unul, dar care e cealalta putere mare din zona care sa se implice?
 
Apropo de scenarii.... :wtf:

CSAT consideră proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc ca fiind neconstituţional

21.1.2004 15:44 Ora Romniei

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării consideră proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc drept neconstituţional. n comunicatul dat publicităţii la finalul şedinţei de miercuri, CSAT precizează că "autonomia teritorială şi asigurarea drepturilor minorităţilor naţionale nu trebuie confundate cu autonomia teritorială pe principii etnice - idee contrară spiritului european şi principiilor democratice". Tot n legătură cu iniţiativele de creare a Ţinutului Secuiesc, preşedintele Ion Iiliescu a declarat că "ideea unei autonomii administrative pe criterii etnice este antidemocrata si antieuropeana".

CSAT a discutat şi despre demilitarizarea Serviciului Romn de Informaţii şi a Serviciului de Informaţii Externe. Acest proces urmează să aibă loc n perioada următoare şi va reprezenta o etapă distinctă a reformelor instituţionale. Demilitarizarea serviciilor de securitate din Romnia ar nsemna alinierea la standardele serviciilor similare din statele membre NATO.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news1.shtml
 
Back
Top