rusificarea

In timpul prezent aceasta "curent" a devenit un lucru obisnuit.Numai acei care nu vad sau nu vor sa vada,nu inteleg ca: se incalca drepturile cetatenilor in propriea tara.Noi trebuie sa ne trezim ,unde nu te uiti numai "rusofoni"in institutiile de invatamint,pe strada in biserica etc.
Nu sunt antisetist si nici rasist dar nu ma pot obisnui cu faptul ca toti ne calca in picioare ne calca cultura si ne eau in ris obiceile si trditiile.
Si nu e vorba de politica sau de criticaa idreptat impotriva natiei slave merge vorba despre propriea demnitate.Unde este mindriea noastra,unde a disparut patriotismul?Acel patriotism pentru care tatii nostri au varsat singe pe Nistru
 
Cred ca este mai mult vorba de fenomenul "instrainarii", care este de orice fel "etnic", "social", "religios".

Instrainarea religioasa se manifesta chiar foarte evident prin fenomenle sectante si seculariste. Pornind de la faptul ca ortodoxia este elementul central al culturii si etnosului romanesc, odata cu instrainarea religioasa omul isi reneaga Natia devenind roman doar cu numele.

Instrainare din punct de vedere social se manifesta prin diferentierea sociala mare care impune o distanta sociala mare intre paturele superioare si cele inferioare. Nu exista o mai mare pacoste pe capul unui popor decat guvernarea unei clase care nu poarta nici o responsabilitate pentru propriul popor.

Din punct de vedere etnic putem vorbi nu doar de RUSIFICARE ci si de OCCIDENTALIZARE, diferenta mare nu exista, ambele reprezinta manifestari a unuia si acelasi fenomen.

Orice fel de instrainare este periculoasa pentru societatea noastra, daca accentuam doar un aspect al problemei ignorand restul si refuzam sa intelegem esenta lucrurilor, departe nu vom ajunge.

Ştii unde a dispărut partriotismul? ... ... L-au cumpărat ruşii!

Problema consta in ceea ca cineva mereu ne cumpara sau ca mereu ne vindem?
 
el ii moldovean si gata... vrea sa inchida granitele, sa puna un legionar in frunte care sa curete de impuritati si sa mentina in tembelsim acest teritoriu. cam asta este ideea de baza :D
 
Democratia mentine regimul antinational.
Acest teritoriu e mentinut in tembelism de regimul antinational si de idiotii utili(ce se considera afi intelectuali) gen proeuropenii ,luptatorii pentru drepturile omului....
 
landser;170739 said:
Democratia mentine regimul antinational.
Acest teritoriu e mentinut in tembelism de regimul antinational si de idiotii utili(ce se considera afi intelectuali) gen proeuropenii ,luptatorii pentru drepturile omului....

:D of nu mai pot... democratia mentine regim antinational? Bai desteptule, democratia iti da dreptul de a alege. Ceea ce alegi te priveste.

Uite imagineaza-ti ca as veni eu la putere... sunt o persoana foarte radicala. I-as gaza imediat pe toti nazistii, rusii, tziganii, negrii, handicapatii, strainii, tzaranii... roscatii, blonzii... Acum ma gandesc... de ce sa nu-i gazam pe toti si sa scapam o data si pentru totdeauna de probleme? Atunci gazam si moldovenii, romanii, ungurii si orice alta persoana indiferent de aparteneta, sex sau religie...:D

Acum imagineaza-ti ca iubitul tau Hitler ar fi castigat WW2... crezi ca mai stateai sa scrii pe net acum? Nu draga, erai la plantatii, undeva printre trestia de zahar sau in minile din Ural. Incult, analfabet si fara nici un drept.
 
Greu, piggye, greu... crezi ca landserii si militantii Patriei au habar ca sunt niste suboameni conform marelui ganditor Adolf Hitler?
 
Nu inteleg, oare MILITANT nu are dreptate? Citi ani noi am trait sub rushi, nimanui nu-i incurca rusa? Acum am devenit independenti, peste tot au inceput sa apara denumiri engleze, cica se europenizeaza tara... Degraba vom deveni ca romanii, care nu pot sa vorbeasca curat fara neologismele amerikane!
 
Nu incurca in a cunoaste rusa si a fi rusificat. Mie imi place faptul ca cunosc limba rusa dar nu imi place ca cineva sa imi impuna s-o invatz. Adica cum, te duci intr-o tara si ii impui sa iti invete limba?

Personal, de mic copil, refuzam sa vorbesc rusa cu parintii in prezenta de prieteni rusi, daca erau informatii ce ne priveau doar pe noi. Si la varsta aia 90% din informatii erau personale.

Apoi rini-13... pana la urma as fi de acord sa fie o limba unica globalizata. Cu conditia sa fie simpla. Cea mai buna alternativa e engleza, care oricum s-a impus. Esperanto nu a prins la public, asa ca... pentru mine e OK engleza.

rini-13, nu stiu ce natie esti... eu am fost intotdeauna roman din Moldova. Asa ca nu am cum sa devin, sunt,de cand m-am nascut.
 
Ai vrut sa spui cetatenia e moldoveneasca?

Ok, esti pentru ca rusa sa fie globalizata... deci ipocrita.

Daca e sa vorbim doar la nivel tehnic, engleza e mult mai usor de invatzat ca rusa. Si chiar daca e globalizata, se intampla din alte motive si mai lejer. Internetul s-a nascut in SUA... o groaza de filme se fac acolo, pe care le privesti si tu... cum de nu refuzi toata cultura lor?
 
Nu o refuz,ci tind sa o cunosc ca si alte stiinte, cum de exemplu tu tinzi sa inveti franceza!
Si nu mai sint eu ipocrita!
Sa clarificam: eu nu sint contra englezei;contra l.romane sau ruse.
Eu consider ca oricum la noi i RM s-ar putea deacum vorbi si intr-o limba romana CURATA, dar aceasta nu inseamna ca rusa trebuie sa fie nimicita ca grai la noi.
 
Stii cred ca ajungem totusi la o romanizare normala prin toata tara.In afara de unele orase... In sate lectii de rusa demult nu se mai fac, cica ''nu-s profesori''... Multi tineri vin in oras nestiind rusa, insa cu o limba romana atit de schimonosita ca uneori intreb:''ce ai dorit sa spui cu asta?''
deci...
 
Pai asta zic si eu. Mai intai invata limba ta materna si apoi da-te la limbi straine. Oricum, astazi prioritatea numarul 1 ca limba straina ar trebui sa fie engleza, nu rusa, nu franceza, nu japoneza sau altele. Alea-s absolut optionale.

Daca nu vor cunoaste rusa nu pierd atat de mult in comparatie cu engleza draga rini-13. E frumos sa stii multe limbi, dar mai intai pe alea care iti folosesc efectiv. Daca ai tu pasiune atunci te apuci si de altele 10, 20, 30 care iti plac.
 
Back
Top