Sa vorbim cu copiii despre ... sex

Melania

Moderatoare sexoasa
Sa fim alaturi de ei si atunci cand incep sa-si puna intrebari despre sexualitate. Suntem pregatiti s-o facem? Cum sa incepem? Ce sa spunem? Adolescentii au nevoie sa discute cu cei apropiati, in care au incredere. Sa fim pregatiti sa ii ajutam.

"Am un prieten. Nu stiu cum sa ma port cu el. Am mare nevoie de ajutor de la cineva de incredere. Ce bine ar fi sa pot vorbi cu mama!"

Unii parinti accepta discutia, chiar daca simt ca nu stiu tot ceea ce ar trebui sa stie. In acest fel copiii vor avea curaj sa le vorbeasca mai deschis.

Altii ar discuta, dar... inceputul este greu:
"Ar trebui sa stau de vorba cu copilul meu, dar ma simt stanjenit."

Sa lasam rusinea la o parte! Este mai important sa le raspundem daca ne intreaba.

"Esti prea mic! Am sa-ti spun despre asta dupa ce vei creste."

"Lasa prostiile, tu acum ai de invatat"


A vorbii cu copiii si adolescentii despre sex nu inseamna nici a discuta numai despre aspectul sexual, nici a-l incuraja.
Inseamna sa vorbim despre: luarea deciziilor, valori, modele, responsabilitate si consecinte, comunicare.

Pe de o parte sunt adultii care le interzic inceperea vietii sexuale, mai ales fetelor. De cealalta parte sunt colegii si prietenii, care glumesc pe seama celor care recunosc ca nu si-au inceput viata sexuala.

Cum putem sa ne ajutam copiii in asemenea situatii?

In primul rand sa intelegem ca la pubertate nu apar doar schimbari fizice, ci si de comportament.

Cu toate ca adolescentii sunt pregatiti din punct de vedere fizic pentru a-si incepe viata sexuala, e bine sa ii pregatim sa se gandeasca si la consecintele inceperii vietii sexuale.

Unii dintre ei pot gandii asa:

"El a spus ca nu vrea sa mai asteapte si, daca nu ma culc cu el, ma va parasi. Am fost impreuna de cateva ori dar tot m-a parasit."

"Am crezut ca sunt indragostit de-adevaratelea de ea si ca relatia fizica va face dragostea dintre noi si mai puternica. Acum, ca totul s-a sfarsit, imi dau seama ca nu o iubeam pe prietena mea, tot ce vroiam era sa fac dragoste."

"Ma simteam ca ultima fecioara de pe pamant. Eram convinsa ca toata lumea o face. Acum simt ca am pierdut o parte din mine, pe care nu o voi mai putea castiga inapoi."


"M-am gandit ca daca voi face dragoste voi deveni barbat adevarat. Ca, daca ma voi purta ca un adult, voi deveni matur."


In aceste situatii adolescentii au nevoie de ambii parinti.

Sa ii ajutam sa isi gaseasca principiile dupa care se vor calauzi in viata. Sa ii invatam cum sa ia cele mai bune hotarari in viata sexuala. Pentru aceasta va trebui sa le vorbim despre respectarea valorilor personale si a telurilor lor in viata.

Sa le spunem ca relatiile adevarate inseamna apropiere sufleteasca si grija pentru celalalt. Inseamna tandrete, inseamna respect de sine.

Deciziile in viata sexuala nu ar trebui luate in functie de ceea ce fac altii. Ele se iau in functie de ceea ce simte fiecare, fara a-i face rau celuilalt. Dragostea si dorinta nu sunt acelasi lucru. Mass-media ii bombardeaza pe adolescenti cu imagini erotice. Nu-i de mirare ca multi au falsa impresie ca activitatea sexuala este totul in viata.

Sa le spunem ca relatia intima nu este singurul mod de a-ti impartasi dragostea. Ii poti arata iubirea tot atat de bine printr-un sarut sau o imbratisare.

Sa nu pornim de la inceput cu ideea ca relatia sexuala e singura grija a copiilor nostrii sau ca ideile lor se refera doar la actul fizic.

Sa le aratam clar ca stim ca preocuparea fata de relatia sexuala este normala la aceasta varsta si ca a te gandi la sex nu inseamna inceperea vietii sexuale.

"Cand fiica mea de 15 ani m-a intrebat daca medicamentele anticonceptionale sunt periculoase, i-am raspuns ca este prea tanara ca sa inceapa o relatie sexuala.
S-a dovedit ca nici macar nu se gandise la aceasta. Stia ca eu folosesc anticonceptionale orale si era ingijorata de sanatatea mea."
 
SA VORBIM CU COPIII NOSTRII DESPRE VIATA SEXUALA ESTE IMPORTANT

Putem sa:
- le creem un punct de vedere realist si sanatos despre relatia fizica
- le spunem despre ceea ce familia crede ca este important in viata
- le dezvoltam capacitatea de a face fata presiunilor ce pot aparea
- le dam informatii exacte despre riscurile activitatii sexuale
- contracaram imaginea creata de mass-media, in special de catre televiziune
- incurajam cinstea si increderea reciproca
- le spunem ca viata sexuala inseamna incredere in sine si nu vinovatie


Chiar acelor dintre noi care am dori sa comunicam, ne este dificil, deoarece:

"Nimeni n-a vorbit cu mine despre aceste lucruri"
"Ma simt stingherit"
"Copiii stiu mai multe decat mine"
"Pur si simplu n-am timp"
"Daca voi discuta despre relatii sexuale vor fi tentati sa incerce"
"E fata! sa-i spuna maica-sa!"


Dar copiii trebuie sa invete despre viata sexuala de la cel mai important model pentru ei - adica de la parintii lor.

Copiii au nevoie de intelegerea, ajutorul, valorile morale si experienta noastra, pentru a fi capabili sa ia decizii intelepte referitoare la sexualitate.

"Mi-am facut curaj sa-l intreb pe fiul meu despre prietena lui. Cand si-a dat seama cat eram de ingrijorat si nu vroiam sa-i tin o predica, si-a deschis sufletul si am discutat fara retineri. Am aflat o multime de lucruri unul despre celalalt."

Sa profitam de situatiile care pot aparea in viata de zi cu zi pentru a discuta. De exemplu un film la televizor sau un articol din ziar sau revista.

Intrebandu-i pe adolescenti ce parere au, le aratam ca suntem interesati de modul in care gandesc si nu avem intentia sa le facem morala.

Observam din discutii ca au crescut si au deja propriile pareri. Chiar daca si-au inceput sau nu viata sexuala este important sa le vorbim despre riscuri. Sa discutam cu ei despre necesitatea de a folosi metode contraceptive, de unde se pot obtine mai multe informatii corecte.

Va trebui sa accentuam faptul ca in afara de abstinenta, prezervativele sunt singura metoda care ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.

Vorbind despre sexualitate, sa-i invatam pe copiii nostri despre valori, etica, dragoste si relatii interumane.
 
....eu una nu am copii....dar am un frate.....care mia venit cu toate aceste intrebari la mine....nu la parinti, la prietenii lui....da la mine....eram la fel de stingherita, atunci cand Malii a meu ma intrebat de prezervativ, de sex oral si tot asa.....asta a fost vreo 5 ani in urma, cand nici eu nu prea multe le stiam la acets capitol....
...dar anyway.....am incercat sa gasesc careva raspunsuri....finka stiam ca daca il refuz ...no sa mai vina la mine , no sa mia fie sincer pina la sfirsit cu mine....si posibil kiar se va indeparta.....

...

Intrebare: Merita de luat in serios acest subiect si de dezbatut ...sau nu?
 
mel, de-ar fi toti parintii deschinsi in discutie cu copii sai (cit de mici n-ar fi copiii) - multi din ei sicopii lor n-ar avea problemele actuale inclusiv si cele mentionate mai sus. eu am fost educat cum trebuie si pentru aceasta le mintanesc lor. asemenea educatie le voi da si copiilor mei.
 
asta zic si eu....ar trebui toti parintii sa fie mai atenti la educatia sexuala ce o primesc copii....
 
... eu cind frecventam scoala, mama i-mi punea si prezervative in buzunare.... na vsiachii sluciai :lol:
 
eu cred ca e okestie tare importanta ca copiii sa fie informati de parinti, nu amu de sex in general sau procesul, dar de riskul care poate aparea, copiii, boli etc !!!vot tak
 
si despre asta tot. sa nu uite parintii sa le arate si niste poze cu ujasticuri -urmarile contactelor neprotejate... poate le-ar fi mai ushor sa inteleaga si sa tina minte.
 
Dar nu numai despre riscurile sexului...
Despre partea emotionala si etica tot ar trebue de vorbit...
Iaca eu nici nu stiu ce le-as spune copiilor mei despre asta. :(
 
dac o s aib despre ce s le povesteasc.... :D bi, s nu uii s ei paanaul i s-l duci pe unde trebuie... c cine o s-l nvee dac nu tu...
 
Si daca va fi fetita?Tot o vei duce pe "unde trebuie"?Ce o s-o inveti?Sa urmeze exemplul prietenilor tale(atunci din adolescenta) sau sa fie fetita tatei cea disciplinata?
 
Lika said:
Si daca va fi fetita?Tot o vei duce pe "unde trebuie"?Ce o s-o inveti?Sa urmeze exemplul prietenilor tale(atunci din adolescenta) sau sa fie fetita tatei cea disciplinata?

fiecare decide pentru sine cand sa face sex si etc, unica ce poti face ca un parinte e sa preintampeni, cum am zis si mai inainte, ce se poate intampla ca consequence !!!

Radu interesant remark, dar barbatul tot trebuie sa fie malcik- kalakolichik???????
 
iar daca mamica "pe care o vei gasi pentru aceasta fetita" va fi si ea una din acele femei la care diversi "tati" si-au dus baietii ca sa-i invete...? ce va invata fetita de la "mama"?
sau pe tine nu te intereseaza trecutul femeii cu care te vei insura? rezulta ca nu te intereseaza nici viitorul fetitzei tale. Roaga-te sa n-ai fete caci cu baietii vor fi "mujskie dela" si ii vei duce pe unde trebuie ca sa se invete din timp, deci te vei descurca.

Poporu neu drag: daca tolerati kyrvarismul mondial in loc sa-l condamnati, daca contribuiti si voi la dezvoltarea acestuia, atunci generatia urmatoare(adica odraslele voastre) vor face si ei parte din sistem. Eu de-amu si vad viitoare kyrve (inca neconcepute in burta mamei). Rugati-va sa n-aveti fete, iar daca sinteti din acei care contribuie la dezvoltarea fenomenului de tyrfa sa nu va para ca baietii pe care ii veti avea vor fi ingeri. Sa nu credeti ca nu vor face si ei parte din categoriile de: pi-daraji, gunoaie, lepadaturi de strada, goperi, tyrfe cu pyla, puscariasi, narcomani, BYSHI, barani lysye, mentsi(musori) etc...
asta e un viitor probabil pentru copiii vostri.
 
toate aceste fenomene au existat si vor exista - o lume ideala nu exista . nu poti fi toti egali si identici.
 
n-are importanta cine la cine vine, si pe care il doare mai tare, pe parinte sau pe copil. copil e doar fizic, intelectual el este om care se afla la o treapta cognitiva, descopera lumea cu alte cuvinte. eu vad aici o chestie - multi parinti complexeaza ei insisi caci nu a avut cine sa le lamureasca pe degete. si cand apare copilul cu pachemu-ul lui se blocheaza. cel mai bine in asa situatii, cand raspunsul nu e si intrebarea e ca o ninsoare de 1 iulie, e sa raspundeti sincer copilului - da-mi ceva timp si sa lasam aceasta intrebare deschisa si eu am sa vin cu raspunsul la tine. experimentati mai multe variatii la aceasta tema si veti reusi.

inca. in pedagogie este o regula de aur - este buna acea metoda care da rezultatele dorite. in functie de rezultatul care il doriti folositi si metoda...

la momentul de fata copiii sunt mai accelerati - e si un avantaj e si dezavantaj, e si o cauza e si efect. uneori jertfesti ceva in numele a ceva, sau manifesti lashitate - it's always your choice

interesant, totusi, cum, de exemplu, o mie de ani in urma, sa zicem tot de 4 decembrie, dar anul 1003 lumea cultiva aceste valori la copiii lor?
 
negru said:
Radu interesant remark, dar barbatul tot trebuie sa fie malcik- kalakolichik???????

Un barbat adevarat n-ar trebui sa mearga niciodata la cyrve.
Din cauza existentei unor asemenea barbati au si aparut cyrvele si in general fenomenul de cyrva.
Cu cit mai mult contribui la fenomen in loc sa-l condamni, cu atit mai mult creste riscul ca urmasii tai sa faca si ei parte din sistem.

dar sa trecem la tema cu copiii.
 
Back
Top