Schizofrenia

Melania

Moderatoare sexoasa
....pina acum nu a fost nevoie de asa o tema...dar tinind cont de faptu ca printre noi este cineva care sufera de mari dereglari psihice, mai da dovada si de agresivitate ...si cel mai grav e ca.....refuza ajutoru nostru direct.....propun sa incercam sa gasim vreo solutie de a ajuta pe acei care sufera cu adevarat de asa tulburari mintale.....

La fel ....tre de mentionat si despre :
- Paranoie
- Dipresie
- Alte tulurari psihice

link-uri ar fi de preferat!!!
Iata am gasit un site, la care puteti gasi tot ce tine despre Tulburarile Psihice (e o clasificare internationala). Numai sal dai la decodare.
http://psiho.mednet.ro/pictures/psihiat_3.htm
http://psiho.mednet.ro/pictures/pagpac.htm

Mel
 
schizofrenie, paranoie, depresie :crazy:
shi clasna :nukem: ... ma duc sa ma uit la un film strasnic cu vampiri pe intuneric la miezul noptii :pc:
 
melania: cred ca ar trebui adaugata si "INSOMNIA"... fara ea toate celelalte dereglari nu-s chiar asa intense, kacestvenye, impresionante si kaifovye :la razbo:
 
Schizofrenia

Termenul "schizofrenie" se refera la una din cele mai temute si controversate boli mintale cunoscute. Desi are manifestari specifice, boala poate imbraca manifestari foarte variate de la un pacient la altul si chiar la acelasi pacient, de la un moment la altul.
In general, schizofrenia poate fi stapanita cu tratament adecvat, iar la peste 50% din pacientii care au acces la tratament de specialitate timp de mai multi ani, boala se poate chiar vindeca. Desi cercetatorii si specialistii in sanatate mintala nu stiu ce anume cauzeaza schizofrenia, tratamentele disponibile la ora actuala ingaduie pacientilor sa duca o viata normala atat pe plan profesional cat si familial. Cu toate acesstea, persoanele care sufera de schizofrenie au nevoie de o supraveghere medicala continua, pentru tot restul vietii - intr-o maniera oarecum similara pacientilor care sufera de diabet.

Simptome
In general, schizofrenia debuteaza in timpul adolescentei sau tineretii. Simptomele se instaleaza treptat, motiv pentru care familia sau prietenii adesea nu remarca instalarea bolii. Ceea ce simte la inceput pacientul este o stare de tensiune, incapacitatea de a se concentra sau dormi, precum si dorinta de a se retrage din viata sociala. Dupa un timp insa, cei apropiati observa ca personalitatea pacientului s-a schimbat. Perfrmantele profesionale, aspectul fizic si relatiile sociale incep sa se deterioreze.

Pe masura ce boala progreseaza, simptomele devin adeseori din ce in ce mai bizare. Pacientul adopta comportamente ciudate, spune cuvinte lipsite de sens si are perceptii neobisnuite. Acasta este debutul psihozei, sau bolii mintale. Psihiatrii pun diagnosticul de schizofrenie atunci cand un pacient a avut simptomele active ale bolii (de ex. un episod psihotic) timp de cel putin doua saptamani, la care se adauga alte simptome colaterale existente timp de cel putin 6 luni. In multe cazuri, pacientii sufera timp de multe luni inainte de a cauta ajutor. Schizofrenia tinde sa aiba o evolutie ciclica, cu perioade de agravare si ameliorare a simptomelor. Aceasta face ca un pacient care sufera de aceasta boala sa para perfect normal intr-o anumita perioada, pentru ca dupa un timp sa nu mai poata gandi logic si sa ajunga pana acolo incat nu mai au nici o idee despre cine sunt ei sau cei din jurul lor. Iluziilie, halucinatiile si tulburarile de gandire sau vorbire devin dominante.

Iluziile sunt ganduri fragmentate, bizare si care nu au nici o baza in realitate. De exemplu, pacientii care sufera de schizofrenie pot ajunge sa creada ca cineva ii spioneaza sau pune la cale sa le faca rau, sau ca cineva le "aude" gandurile, le instila ganduri in minte sau le controleaza simtamintele, actiunile sau impulsurile. Unii pacienti ajung sa creada ca sunt Isus, sau ca poseda puteri si capacitati neobisnuite.

Halucinatiile sunt o alta manifestare a schizofreniei. Cea mai obisnuita halucinatie la pacientii cu schizofrenie este auzirea de voci care comenteaza comportamentul pacientului, il insulta sau ii transmit porunci. Mai pot aparea halucinatii vizuale, cum ar fi vederea unor lucruri care nu exista, sau tactile - cum ar fi perceperea unor senzatii de arsura sau mancarime.

O alta tulburare frecventa afecteaza procesul gandirii in asa fel incat pacientilor le vine foarte greu sa faca asociatii intre diferite ganduri. Ca urmare, ei pot trece de la un subiect la altul total diferit, fara sa realizeze ca ceea ce fac este lipsit de logica. Uneori pot inlocui cuvintele cu sunete sau rime lipsite de sens sau cu cuvinte inventate de ei.

In ciuda acestor simptome, pacientii care sufera de schizofrenie nu sunt cu totul rupti de realitate. Ei stiu, de exemplu, ca omul mananca de obicei de trei ori pe zi, ca noaptea se doarme si ca strazile sunt pentru masini. Aceasta le si permite sa para normali in cea mai mare parte a timpului.

Simptomele psihotice ale schizofreniei se pot atenua - perioada in care medicii spun ca pacientul este in remsie. Alte simptome - cum ar fi retragerea sociala, reactiile emotionale inadecvate, apatia extrema etc. - pot insa persista ani de zile, atat in perioadele de remisie, cat si atunci cand psihoza revine - perioada numita de recadere, sau decompensare. Chiar in remisie fiind, pacientii care sufera de schizofrenie pot sa nu fie totusi in stare sa faca lucruri obisnuite, cum ar fi sa se imbrace sau sa se spele cum trebuie. Uneori vorbesc pe un ton monoton si sustin ca nu au deloc trairi emotionale. Ceilalti ii privesc ca fiind ciudati si tind sa ii marginalizeze.

Exista mai multe tipuri de schizofrenie. De exemplu, pacientii ale caror simptome sunt colorate de impresia ca sunt persecutati sunt catalogati ca suferind de "schizofrenie paranoida"; pacientii care sunt incoerenti dar care nu au iluzii sunt inclusi in categoria de "schizofrenie dezorganizata". Forma cea mai debilitanta de schizofrenie este schizofrenia "negativa": pacientii cu aceasta forma de boala sunt lipsiti de initiativa, motivatie, interes social, incapabili sa se bucure si sa reactioneze afectiv. Intrucat schizofrenia difera de la un pacient la altul ca intensitate, severitate si frecventa a episoadelor psihotice sau reziduale, multi specialisti folosesc termenul de "schizofrenie" pentru a descrie un spectru de boli cu gravitate variabila. Altii considera schizofrenia ca fiind de fapt un grup de boli inrudite, la fel cum "cancerul" descrie multe boli diferite, dar inrudite intre ele.

Cateva date statistice
Schizofrenia afecteaza ambele sexe in mod egal, insa debutul la femei are loc de obicei cu cinci ani mai tarziu decat la barbati. In populatia generala, cam 150 din fiecare 100.000 de persoane se vor imbolnavi de schizofrenie. Desi este o boala relativ rara, prin faptul ca debuteaza timpuriu in viata si datorita efectelor devastatoare pe plan emotional, familial, financiar etc. pe care le are, aceasta boala este una din cele mai temute afectiuni mintale. schizofrenia tine ocupate mai multe paturi de spital decat aproape oricare alta boala. In SUA, costul schizofreniei este estimat la 30-48 milioane dolari.

Cauze - teorii
Exista numeroase teorii privitoare la cauzele schizofreniei, fara insa ca cercetatorii sa poata identifica pana in prezent cauza exacta.

In trecut, cercetatorii psihiatri au emis teoria ca schizofrenia isi are radacinile in greseli de educatie a copiilor. Se credea ca o mama rece, distanta si lipsita de afectiune (numita de acesti teoreticieni "schizofrenigenica") putea, prin ingrijirea ei inadecvata, sa determine aparitia simptomelor de schizofrenie la copiii ei. Astazi, aceasta teorie este socotita desueta.

Cei mai multi specialisti sunt de parere ca unii mostenesc susceptibilitatea de a se imbolnavi, iar boala este declansata de evenimente exterioare, cum ar fi o infectie virala care produce modificari biochimice in organism, sau o situatie foarte stresanta din viata de adult, sau o combinatie a acestora.

Oamenii de stiinta stiu de mai mult timp ca schizofrenia are tendinta de a aparea in anumte familii, si la ora actuala exista multe studii care sprijina existenta unei componente ereditare in schizofrenie. De exemplu, studii recente indica existenta unui risc de 8-18% de imbolnavire de schizofrenie la copiii care au un parinte ce sufera de aceasta boala - chiar si in cazul in care sunt adoptati de parinti sanatosi mintal. Daca ambii parinti sufera de schizofrenie, riscul copilului creste la 15-50%. Copiii ai caror parinti biologici sunt sanatosi, dar ai caror parinti adoptivi sufera de schizofrenie au un risc de imbolnavire de 1% - risc identic cu cel al populatiei generale.

Este important de inteles insa ca schizofrenia nu se mosteneste direct, la fel cum se mosteneste culoarea ochilor. Asemenea multor boli cu componenta ereditara, schizofrenia se manifesta atunci cand organismul trece prin modificarile hormonale si fizice ale adolescentei. Genele sunt cele care guverneaza configuratia fizica si biochimica a creierului.

Cei mai multi psihiatri considera ca elementele descrise mai sus - predispozitia genetica, influentele din mediu, cum ar fi infectiile virale, factorii stresanti, cum ar fi saracia, precum si abuzul emotional sau fizic - formeaza o constelatie de factori care trebuie luati in calcul atunci cand incercam sa intelegem schizofrenia. Un mediu familial sau social neprietenos, sau dobandirea unor deprinderi social inadecvate pot declansa schizofrenia la cei care au o vulnerabilitate genetica sau pot provoca recaderi la cei care sufera deja de boala. Psihiatrii sunt, de asemenea, de parere ca acesti factori stresanti pot fi contracarati de asa-numitii "factori protectori". Printre acestia se numara folosirea regulata a medicamentelor antipsihotice, existenta unei retele de suport constituita din familie si prieteni, gasirea unui loc de munca in care pacientul este acceptat si inteles, precum si invatarea deprinderilor sociale si de adaptare necesare pentru a face fata acestei boli.

Tratamente
Psihiatrii au descoperit o serie de medicamente care ajuta la reechlibrarea balantei biochimice. Ele reduc semnificativ halucinatiile si celelalte simptome, ajutand in acelasi timp pacientul sa poata avea o gandire coerenta. ca toate medicamentele insa, si cele antipsihotice au unele efecte secundare si trebuie luate numai la indicatie si sub supravegherea unui psihiatru/medic. In primele saptamani dupa inceperea tratamentului, cand organismul pacientului se adapteaza, pacientul are uneori de furca cu senzatii de gura uscata, vedere incetosata, constipatie si ameteala. Ameteala poate aparea dupa ridicarea brusca in picioare, din cauza scaderii tensiunii arteriale. Aceste efecte secundare dispar de regula dupa cateva saptamani

Exista insa si alte efecte secundare care pot fi mai grave si uneori incomplet reversibile, motiv pentru care administrarea lor trebuie facuta numai sub supravegherea unui psihiatru. Unul din aceste efecte secundare se numeste diskinezie tardiva (DT) si afecteaza 20-30% din persoanele care folosesc medicamente antipsihotice. Aceasta diskinezie apare mai frecvent la pacientii varstnici.

DT debuteaza cu tremuraturi ale limbii, ticuri faciale si miscari mandibulare anormale. Ulterior simptomele se pot agrava, mergand pana la miscari de aruncare si rotire continua a limbii, lingerea si pocnirea buzelor, grimase si miscari de mestecare si sugere. In cele din urma, pacientul prezinta miscari spasmodice ale mainilor, picioaerelor, gatului si umerilor.

Majoritatea acestro simptome ating un platou si nu se inrautatesc progresiv. DT atinge forme severe la mai putin de 5% din victimele sale. Daca tratamentul medicamentos se intrerupe, DT dispare in timp la 30% din toti pacientii si la 90% din cei cu varsta sub 40 de ani. Exista dovezi care arata ca DT dispare in timp chiar si la pacientii care continua sa ia medicatia antipsihotica. In ciuda riscului de DT, pacientii cu schizofrenie accepta tratamentul datorita eficientiei sale foare bune impotriva psihozelor terifiante si dureroase caracteristice bolii. La fel de adevarat este insa faptul ca aceste efecte secundare ii determina pe multi pacienti cu schizofrenie sa intrerupa tratamentul contrar sfatului psihiatrului. A convinge un astfel de pacient sa reia/continue tratamentul este ua din cele mai mari provocari pe care medicii psihiatri o au de infruntat.

Se pun multe sperante in noua generatie de medicamente antipsihotice, mai ales ca ele vor fi utile si in cazurile care au devenit rezistente la medicatia traditionala. De asemenea, ele vor avea mai putine efecte secundare si o eficienta sporita in tratarea simptomelor schizofreniei. Unul din cele mai recent intrate pe piata este Clozapine. Acest produs nu pare sa produca DT si s-a dovedit util in multe cazuri pentru care tratamentul traditional se dovedise insuficient. Dezavantajul principal al clozapinului este potentialul sau de a provoca agranulocitoza, o tulburare sangvina ce apare la 1-2% din pacienti si care poate fi fatala daca nu este depistata din timp. Aceasta inseamna ca pacientii tratati cu Clozapine vor trebui monitorizati foarte atent prin teste sangvine periodice, ceea ce va face ca tratamentul sa fie foarte costisitor.

Gratie capacitatii de a diminua halucinatiile, iluziile si tulburarile de gandire, tratamentul medicamentos permite pacientilor sa se poata bucura si de rezultatele terapiei sociale si psihologice. Terapia sociala, care se axeaza pe reinvatarea deprinderilor sociale, se poate administra in cadrul unor sesiuni de grup, in familie sau individual. Aceste tratamente s-au dovedit a avea capacitatea de a reduce riscul recaderilor cu pana la 50%.

Un alt tip de tratament nemedicamentos ce si-a dovedit eficienta este asa-numita terapie familiala psiho-educationala. Ea se bazeaza pe rolul foarte important pe care familia il joaca in viata si recuperarea pacientului cu schizofrenie. Implicarea familiei in tratamentul bolnavului de zchizofrenie devine o practica standard in clinicile de psihiatrie care se respecta. Un studiu recent a aratat ca frecventa recaderilor scade la zero la in primul an de astfel de terapie.

http://www.27.ro/4cursuri/4psihiatrie2.doc
 
Paranoia

Boala psihica manifestata prin idei delirante fixe, prin mania persecutiei, a grandorii, prin nencredere etc.

- inrudita cu schizofrenia
- aparitia unui tip de delir foarte sistematizat, nebizar si care are o evolutie cronica persistenta, putin influentata de medicatie
- afecteaza in special barbatii
- toti pacientii isi sustin ideiile aparent reale
- tema frecvent intalnita este gelozia
- pacientul este imposibil de convins
- alta tema deliranta este tema persecutiei
- spre deosebire de schizofrenie – in Paranoia – bolnavul are o idee deliranta - ! procesomanii autentici
- sunt prezente si alte teme delirante: delir mistic, delir erotoman, delir de boala somatica
 
Depresia

Depresia este o boala a intregului corp, afectind trupul ,sistemul nervos, dispozitia, gandurile si comportamentul. Ea afecteaza ritmul in care cineva doarme sau mananca, ceea ce simti tu despre tine si modul in care tu reactionezi la si gandesti despre oameni si lucrurile din jurul tau.

Simptomele depresiei:
Oamenii cu depresie tipic sint retrasi si se ascund de societate. Ei pierd interesul in lucrurile din jurul lor si devin incapabili de a experimenta placerea. Ei sint cronic obositi, au tulburari de somn (fie insomnie, fie somn excesiv), schimbari in apetit ( fie mananca prea putin sau prea mult), experimenteaza dureri de cap, dureri de spate, probleme digestive, neliniste, iritabilitate, anxietate, pierderea interesului sau a placerii in lucrurile in care in mod obisnuit produc placere, simtatiminte de nonvaloare si de stima sau respect de sine scazut.

Alte simptome: de tristete si chiar disperare, multi luind in considerare suicidul sau gindindu-se asupra morti.

Cauzele
Depresia poate sa fie provocata de: stress si tensiune, un eveniment de viata traumatic, dezechilibre chimice in creier, boli tiroidiene, deficiente nutritionale, dieta saraca, consumul de zahar, lipsa de exercitiu, orice boala fizica (organica) serioasa si alergii. Una dintre cele mai comune cauze de depresie sint alergiile la alimente. Hipoglicemia este o alta cauza comuna de depresie.

Oricare ar fi cauzele care o declanseaza, depresia incepe cu o tulburare in acea parte a creierului care guverneaza dispozitia. Majoritatea oamenilor, fac fata stresului de fiecare zi, organismul lor se reajusteaza repede la aceste presiuni. Cind stresul este prea mare pentru o persoana , mecanismul sau de ajustare sau de adaptare nu mai raspunde si depresia se declanseaza. Poate ca una dintre cele mai comune forme de depresie este distimia, o forma de depresie cronica de grad redus. Ea implica simptome depresive ce reapar pe termen lung care nu sint in mod necesar dizabilitante dar pot sa interfereze, cu functionarea normala a persoanei, cu interactiunile ei sociale, si bucuria vietii.

Cercetarile au aratat ca acest tip de depresie, deseoari rezulta din obiceiuri de gindire negative inconstiente.

Un alt tip de depresie este boala afectiva sezonala in care persoanele sint mai depresate in lunile de iarna cind zilele sint mai scurte si mai intunecoase. In acest tip de depresie, expunerea la soare si la lumina stralucitoare poate sa regleze productia de melatonina a organismului (un hormon produs de glanda pineala) care este in parte responsabila pentru prevenirea melancoliei.

Alimentele influenteaza in foarte mare parte comportamentul creierului. O dieta saraca in special cu o multime de "junk food" este o comuna cauza de depresie. Nivele de neurotransmitatori ai creierului care regleaza comportamentul nostru, sint controlate de ceea ce mancam. Neurotransmitatorii sint asociati cu dispozitia, in special dopamina, serotonina si norepinefrina. Cind creierul produce serotonina ,tensiunea este usurata. Cind creierul produce norepinefrina sau dopamina, noi tindem sa gindim si sa actionam mult mai repede si sintem in general mai alerti.

Pe de alta parte alimentele cu continut inalt de proteine, favorizeaza productia de dopamina si norepinefrina care promoveaza o stare de a fi alert, agitat, nelinistit.

Recomandari
Mananca o dieta care sa includa o bogatie de vegetale si fructe crude impreuna cu soia, seminte, nuci, orez brun, mei si legume. O dieta joasa in carbohidrati complexi cauzeaza depletie de serotonina si are ca rezultat depresia, deaceea este important sa mancam produse cu continut de carbohidrati complexi si nu zaharuri simple.

Daca esti prea nervos si vrei sa devi mai relaxat, consuma mai multi carbohidrati complexi.

Evita toate formele de zahar simplu. Corpul reactioneaza mult mai repede la prezenta zaharului simplu decit la prezenta carbohidratilor complecsi. Cresterea in energie furnizata de carbohidratii simplii (zahar) este rapid urmata de depresie si oboseala.

Acelasi lucru se intimpla cu cofeina (cafeaua)- stimuleaza la inceput prin eliberarea de glucoza endogena dar atunci cind glucoza s-a consumat imediat urmaeaza starea de depresie - asta reprezinta biciuirea organismului cu un stimulent; Deci evita cofeina si deasemenea alcoolul.

Evita alimentele cu continut inalt de grasimi saturate. Consumul de carne si de alimente prajite cum ar fi hamburger si cartofi prajiti, conduc la incetineala in gindire, fatigabilitate si moliciune in organism.

Odihneste-te si deasemeni fa exercitiu regular. Exercitii ca inotul, mersul pe jos sau orice activitate de care tu te bucuri te poate ajuta sa scapi de depresie.

In timpul exercitiului creierul produce endorfine si encefaline care produc o dispozitie buna in mod natural.

Se recomanda ca persoanele sa stea in camere bine luminate in zilele mai intunecoase. Tine deschise toate draperiile, perdelele si obloanele ferestrelor (vezi mai sus depresia de tip sezonal)

Evita situatiile stresante ; Invata sa recunosti si sa redirectionezi modelele de gindire negative, dezvoltind un mod de gindire pozitiv.

Depresia este frecvent asociata cu probleme nutritionale legate de virsta, ca deficienta de vitamina B sau alimentatie saraca si nu este o parte naturala a procesului de imbatrinire.

Efectul stresului si al depresiei pot fi prevenite sau reversate daca acest aminoacid esential se afla in dieta. Bune surse de tirozina sint boabele de fasole, spanacul;

Selenium s-a dovedit ca creste dispozitia si descreste anxietatea. Efectele lui sint mult mai evidente in persoanele care au avut nivele mai reduse de selenium in dieta lor.

Oamenii care fumeaza sint mult mai probabil decit nonfumatorii sa fie mai depresati; deci evita fumatul.

Anumite medicamente dau depresie cum ar fi medicamentele steroidiene si contraceptivele orale pot cauza ca nivelele de serotonina in creier sa scada.

Muzica poate avea efecte foarte puternice asupra dispozitiei si poate sa fie foarte utila in ameliorarea depresiei. Cind muzica este ascultata de persoane cu probleme legate de stres, emotionale sau mentale ,ea poate reduce anxietatea si iritabilitatea. Muzica calma, sunetele linistite amelioreaza stresul, relaxeaza muschii si dau o dispozitie pozitiva.

Muzica nu este singurul tip de sunet care a fost gasit sa aibe valori terapeutice. Pentru multi sunetele din mediu ca sunetul unui fluviu sau riu curgind, a unei cascade sau cintecele pasarilor sint mijloace de tratament. Aceste sunete se pare ca pot face mult sa amelioreze stresul si sa imprastie depresia.
 
nu as dori nimanui sa sufere de aceasta boal psihica sau oarecare altele! Am fost la Costiujeni cu grupa la lectii de practica si iti este pur si simplu de acei oameni bolnavi... :(
 
buna ziua,numele meu este claudia lacatus am 22 ani iar sotul meu in varsta de 28 ani are in familie mai exact tatal natural bolnav de schizofrenie. acesta si-a descoperit boala in jurul varstei de 25 ani dar prima criza a avut loc la varsta de 16-17 ani. doresc sa stiu care este riscul ca unul din copii nostri sa mosteneasca boala.sotul meu nu are ici un semn de schizofrenie iar ultima data cand a fost la un examen psihol;ogic doctorul i-a spus ca e perfect sanatos(este ofiter in politie ) si examenul psihologic pe care l-a dat e cam greu de trecut de catre oricine care ar avea vreo problema psihica. sunt foatre ingrijorata de faptul ca unul din copii ar putea sa mosteneasca boala de la bunicul sau asa ca va rog frumos sa-mi dati un raspuns cat mai clar...deasemenea daca imi puteti recomanda vreun doctor la care sa ma pot duce impreuna cu sotul meu v-as ramane vesnic recunoscatoare.locuiesc in bucurecti.va multumesc foarte mult ...
 
Daca unul dintre parinti e bolnav, sansele sa sufere un copil sunt de 12%; daca ambii parinti sunt bolnavi, sansele sunt de 40%. La nepoti iti dai seama ca-s si mai mici sanse.
Eu zic sa stai linistita. Nu va faceti nici un bine daca va nevrozati atat.
 
iti multumesc draga solara pt raspuns...un pic cam evaziv ce-i drept...am cerut ceva mai detaliat si mai explicit...iti dai seama ca nu te poti juca cu viata unui copil si nu poti risca asa doar ca ti-a zis cineva ca nu e nici o problema....nu?//
asa ca ti-as fi mai recunoscatoare tie si oricui ma indruma catre un doctor specialist care sa fie in masura sa-si dea cu parerea.inca odata multumesc pt efort.
 
clauditzalacatus, nu inteleg de ce ceea ce a spus solara nu iti e de ajuns si nu te satisface.
Daca unul din bunici sufera de schizofrenie, atunci probabilitatea ca nepotii sa o dezvolte e de 2-8%. Astea-s datele oficiale existente la moment si acceptate in intreaga lume.
Aceeasi informatie o obtii si la psihiatru. Acum e decizia ta si a sotului tau(nu a medicului) daca va asumati acest risc sau nu.
 
Cel mai grav caz de schizofrenie care am avut ocazia sa-l cunosc vreodata, a fost o mama tinara, care recent nascuse si crezind ca copilasul ei e o gaina, l-a pus in cuptorul cu microunde. Bebelusul a murit, iar ea a fost de urgenta internata...prea tirziu insa, prea tirziu :trist:
 
eu am vazut un caz cand faceam ore de Psihiatrie cu o gagica care a avut primul episod psihotic in timp ce isi sutinea teza de doctorat in fizica la o universitate din strainatate... de atunci era in spital. cand am vazut-o la seminar, era o leguma...
 
:(
si cu cit mai devreme debuteaza, cu atit mai grava si rezistenta la terapie e.


1% din intreaga populatie e schizofrenica.
 
Kara de unde asa statistika?Posibil sa fie si mai mult...dar nu sunt depistati sau nu se anunta nimik despre ei
 
banuiesc ca este statistica oferita de manualul de psihiatrie ori DSM IV ori ICD 10... fiecare boala are o anumita incidenta si se calculeaza cam ca si sondajele... se iau in calcul o serie de factori si se extrapoleaza la intreaga populatie. exista programe de statistica care fac acest lucru. nu inseamna ca trebuie toti depistati si intervievati pentru a face o statistica.
 
exact
26.gif
 
Din pacate sunt foarte multe cazuri de schizofrenie.

Un prieten de familie are si nevasta si fiica bolnave, varul meu e schizofrenic, o colega de servici a lui tata e schizofrenica, asa ca am ajuns sa cunosc destul de bine boala. De fapt, schizofrenia nu este o boala clara ci o categorie de psihoze. Nici medicamentele nu reactioneaza la fel. Varul meu de vreo doi ani de cand ii da psihiatrul nu stiu ce pastile se comporta absolut normal. Tipa de care vorbeam inainte, urmeaza acelasi tratament dar fara efect.]
 
Back
Top