Si Voronin a zis ca Rosca sa fie vicepresedinte

caponelli

New Member
Rosca si-a primit acum o rasplata pentru voturile sale ... un post de vicepresedinte al Parlamentului ... mie mi se pare oarecum normal ... acum Rosca & Voronin sunt prieteni de interes ... au acelasi obiectiv pe termen lung ... cit despre tradare ... cred ca mai degraba Voronin si-a tradat alegatorii cind le-a promis alianta cu Rusia ... Rosca intotdeauna a fost pentru Europa, democratie, bla-bla-bla si acum a vazut in Voronin un partener cu care ar merita sa discute de pe pozitii mai inalte si nu din copacii din Chisinau cu lumea in strada ... sa ma scuzati :)
 
Rosca probabil nu-si da seama ca Voronin a castigat dublu din asta - pe de o parte e presedinte, are parlament comuist.. o sa se voteze si un guvern majoritar comuist, iar pe de alta parte i-a spulberat electoratul lui Rosca...pentru care nu e clar cine o sa mai voteze la viitoarele alegeri...
 
Gandalf said:
(...)iar pe de alta parte i-a spulberat electoratul lui Rosca...pentru care nu e clar cine o sa mai voteze la viitoarele alegeri...
Cred ca s-a bazat pe faptul ca are un electorat constant si ca poate sa riste.
 
Vad ca pentru multi e sensatie ca Iura e al 2-lia vicepresedinte. Da ce e de mirare? Si normal ca prostii vor spune ca functia de al 2-lia vicespeaker echivaleaza cu acei 30 de arginti, dar … dar numai prostii (sa ma scuze acei ce se simt cu musca pe caciula) vor spune asa!
N-am nici un motiv sa cred asa (si normal ca nu ma consider prost). Asta-i un pas gandit foarte bine. Cam putin imi este jale de Vladimir Nikolaievici, sarmanul, acum tre sa se cazneasca ca n-a semnat memorandumul Kozak, sau, indeobste, ca s-a bagat capul in politica - nu era nevoit acum sa jaoce cu Occidentul, Sua, PPCD, PSL (Diacov - "pasajir") intr-o ecipa.
Repet inc-odata inainte de-a face declaratii pripite mai consultati declaratiile analistilor atyt pro… (Ciobanu, Cojocaru, Socor, Botan …) cat si a “fratilor mai mari” din Moscova.
Acesti “frati mai mari” tagaduiau ce conlucrare vom avea in viitorul parlament ( http://www.politcom.ru/2005/pvz620.php )?
Fara doar si poate ca Voronin, ce nu are majoritate constitutionala trebuie sa coopereze cu cineva. Cu cine? Si ce vom avea din asta?
1.Voronin coopereaza cu aghentii Moscovei (Urekianov & Braghis) – avem o Moldova cuminte , ascultatoare de “sora” mai mare, cu aceleas probleme ca si-n 1993-2003. Asa ceva mult ravnea Moscova. N-a fost sa fie.
2.Voronin coaizeaza cu “fascistii lui Rosca” – atunci se intensifica si mai tare fortele nationaliste din RM, se intensifica aspiratiile proNordAtlentice si europene a Moldovei, se intensifica actiunile de indepartare de Rusia a Chisinaului oicial.
Rosca – “ciornaia losadka”(il numesck rusii) afacut ceea de ce se temiau mai tare(cum scriau rusii, s-au Rosca cu “nationalismul sau veninos” contribue la consolidarea “fortelor patriotice din RM” care vor “salva” republica de “invazia nordatlantica si sacalul romanesc”, sau, din contra, v-a infecta de nationalism dashka lui Voronin, si coalizand impreauna vor cu alte forte revansarde indepartand de “noi”(de cine credeti?) RM.)
Acum de la geopolitica la politica interna. Si ce trebuiau sa faca in cazul dat cei 2(V.V. si Iu. R.) Sa-I acorde lui Braghis postul - Normal ca nu. Voronin doar demult a fugit de sub tutela Putinista. Si daca er asa ? Nu erau tot sa urle “palitologii”, iclusiv si multi din acei ce paraziteaza forumurile de dragul tastaturii, sau ca-i plateste cineva (Constantin Tanase, Dabija, Negru…) – asa li-I lucru – padure fara uscaturi nu este. Despre Rosca (e ceva normal pentru el – sa fie in centru criticei, scandalurilor – totusi ma impune acest politician, “tace”, si treaba face) odata ce I s-a propus postul, normal ca l-a acceptat. A declarat asta de multe ori in presa. De ce? Ha… Sa vedem. Eu cred ca aici se va repeta in careva masura(nu pot spune in care), istoria cu ADR-ul cand a mai fost vicespeaker si a maturat de pe scena fosilele politice (nu toate – Diacov a mai ramas. Da si normal de unul sa le faci pe toate nu poti. Bravii nostri politicieni nu se implica, dar stau pe forumuri si critica.) alias, Matei, Snegur, Lucinsci s.a. Sa fie asta sfarsitul pentru o mare specie politica (Misin, Jdanov, Stoikov, Ostapciuc, Sataniuc …Voronin va pleca la pensie)?
Repet: RM a avut sansa in 2001 si a scapat-o. Acum ramane de valorificat pe cea din 2005. Sper ca in 2009, dac nu va fi posibil pana atunci sa-mi fac eu Partidul “Toul pentru Tara”, va apare o alta clasa politica noua – Stratan, Lupu, (poate si Tulea – tanarul de la PD) in care vor fi veterani Serebreanu, Cubreacov, Secareanu si vor conlucra fructuos, iar rolul actualului Voronin de “bunicul Natiunii” il va detine cu mandrie …. Iura Rosca.

P.S. Ce ma face sa nu am griji: 4 aprilie Voronin practic a zis o fraza identica cu a lui Rosca(H.S. – Iu. R. : “Sper ca electoratul meu sa ma inteleaga”), “Sper ca tovarasii mei de Partid sa ma inteleaga” – cred ca aceste cedari de ambele parti inseamna mult. Aici s-au realizat procese ce se pregatea ani intregi, iar noi urlam, criticam de vre-o cateva zile. Rosca a spus “aveti incredere in bunul meu sint si in simtul meu politic”. Da, Iura, in cazul dat am! Te cunosc de prin ’92, si pe Voronin din ’93. Nici unul nu poate fi caracterizat de inconsecventa lui Urekianov, Bragis, Diacov si alte cadavre politice (pe care-I proslavea nu demult alta “ dohnitura literara” - dadija)! Sa va ajute Dumnezeu la edificarea unei societati democratice, iar eu ma duc sa-mi construesc Partidul meu.
P.P.S In 2009 PPCD, PSL, si ceea ce va fi din actualul PCRM vor avea concurenti seriosi – Partidul Lui Constantin Tanase (gazeta “‘Ti’n’PUL*” –unde vor fi toti acei “obijennye de azi”), Partidul Totul Pentru Tara (asta-s eu).
P.P.P.S. Inainte de alegeri multi alolingvi (mai ales rusi) radeau de maldavenii nostri “daca si eu am inteles ca Rosca e unicul POLITICIAN din Tara, bun sau rau, nu conteaza, si-l voi vota anume pentru asata, atunci halal de voi, maldavenilor, cei ce votati cu soarele, trandashirul, randunica, painea …”, ca dupa 4 aprilie sa fie din putinii ce-au reactionat normal la votul lui Rosca, atunci intr-adevra halal de maldavenii nostri. Din partea me un sfat pentru analistii (forumistii) “critici”- mai bine sa va deschideti un topic nou “Cum ar trebui sa-si petreaca mai frumos timpul liber un pensionar”, iar daca nu doriti sa va lasati de politica – adresati-va la Tanase(gazeta “‘Ti’n’PUL*”).
 
Uniunea_Muncii_Patria-Tar, te rog să scrii mai puţin şi mai explicit ce vrei să spui despre toate lucrurile astea de pe forum ... ia-le uşor pe rând:
1. despre Roşca,
2. despre Voronin,
3. despre partidul tău etc.


.... ce trebuie să te învăţ eu
 
Cred ca macar aici sunt liber in exprimare ...

Dar daca poporul doreste asa ... asa sa fie.

Va multumesc pentru critica ... critica constructiva.

Voi reveni curand ... cu noi infobombe.
:wink:
 
Nu cred ca Rosca a perdut dublu ci invers a cistigat.
Partidul comunistiloe se tine pe umerii lui Voronin. Acesta acum are ultimul mandat si va dati seama pe urma no sa mai doreasca sa faca politica. Timp de 4 ani daca se realizeaza ceea ce shia propus Voronin, Rosca are numai de cistigat. Lumea va crede ca e un adevarat poitician, impreuna cu Rosca iata cite lucruri bune a reusit Voronin!!!
Si totusi sa mai asteptam un pic si vom vedea - a avut Rosca dreptate cind a ales acest drum!?
 
.....

Nu stiu ce se intampla dar vad ca Rosca apare mai des pe la televizor ca Voronin. Si Staris a inceputr sa-l laud, am impresia ca ii pregatesc calea spre preluarea haturilor...
 
Dizident, si asta ai inteles-o abia acum? :D

Eu de prin 2004 am luat seama ca in careva masura il lauda si Voronin pe Rosca si viceversa. De o haba de vreme ai au ca dusmani comuni pe Putin -> Smirnov -> Urekianov. Voronin de nevoie, Rosca de buna voie.
Voronin - batran si experimentat!
Rosca - tanar si experimentat!!!
Dupa 4 ani de "lupte" grele "castigate" de "comunisti" Voronin s-a convins ca de se duce el (la pensie), se duce si Tara de rapa, deaceea tre sa caute un urmas demn.In persoana lui Rosca, Vornin, cred ca, vede la moment cea mai buna candidatura.

Sa vedem...
Dar pentru a realiza aceasta vor trebui sa urmeze multe cedari din partea ambilor(Voronin va migra spre dreapta si Rosca putin spre stanga. De fapt nu vad in platforma voroninista ceva stangist, cu exceptia unor prostii populista ca "exploatarea omului de catre om")

Sa vedem...
 
Nu numai că au renunţat, dar şi "exploatează" cu succes... Şi nu aşa, ca nişte bieţi capitalişti, ci cum ştiu comunştii mai bine... :roll:
 
Tîrgul PPCD - PCM

Cîteva observatii despre apropierea dintre PPCD si PCM care s-a observat în ultimul timp:
Doctrinar, PPCD n-a fäcut nici o concesie. In schimb PCM e cel care a fäcut mai multe concesii: renuntarea la Uniunea Rusia-Belarus, renuntarea la decretarea limbii ruse ca a 2-a limbä oficialä, respingerea federalizärii în problema Nistriei, invitarea României sä participe la rezolvarea acestei probleme (dupä ce Snegur eliminase România de la discutii), întärirea legäturilor cu Occidentul, acceptarea de drepturi pentru veteranii de räzboi ai armatei române similare cu cele ale veteranilor armatei sovietice.
Totusi, cu exceptia renuntärii la a 2-a limbä oficialä, la care demonstratiile organizate de PPCD acum cîtiva ani au avut poate un rol, concesiile PCM nu sînt rezultatul actiunilor PPCD ci unui proces de maturizare prin care a trecut Vladimir Voronin, în confruntarea cu problemele guvernärii. Omul si-a dat seama cä la Moscova nu se suspinä de dragul norodului moldovenesc, si a läsat deoparte unele din iluziile tineretii.
Concesiile fäcute de PCM nu a fost obtinute ca urmare a votului dat de PPCD pentru Voronin. Poate o exceptie: drepturile pentru veteranii de räzboi ai armatei române, care s-au acordat recent si nu e lämurit în ce conditii l-a pälit pe Voronin generozitatea (sä fi fost parte a negocierilor?). Politica "pro-europeanä" a lui Voronin ar fi fost identicä chiar dacä PPCD nu l-ar fi votat presedinte.
Ce a obtinut PPCD din tîrgul cu Voronin? Pozitia de vicepresedinte al parlamentului pentru Iurie Rosca si, ca o consecintä psihologicä, eventuala eliminare a etichetei de "extremist" pe care acest partid o avea în rîndul unei pärti a opiniei publice. N-are importantä dacä aceastä etichetä e adeväratä sau falsä, important e cä în perceptia subiectivä a unei pärti a populatiei eticheta existä. Poate astfel PPCD va izbuti, în viitor, sä obtinä saltul cantitativ necesar al numärului de votanti.
De aceea cred cä e mai bine cä Rosca a primit ceva în schimbul voturilor sale, decît sä fi votat cu Voronin pe degeaba. Din partea PPCD cred cä s-a aplicat filozofia "if you can't beat them, join them" la care se referea Filip Antonio apropo de înscrierea lui Mircea Druc în PRM, dupä ce fusese criticat de säptämînalul "România Mare".
Ce a obtinut Voronin din tîrg? Postul de presedinte îl avea oricum, prin voturile lui Diacov, dar a obtinut linistea socialä, siguranta cä PPCD nu va organiza demonstratii de protest în viitorul apropiat.
O gresealä pe care PPCD sper sä n-o facä este extinderea sprijinului acordat PCM la alte probleme, de pildä la alegerea primarului Chisinäului. Nu trebuie uitat cä în PCM existä o multime de indivizi cu nostalgii sovietice. Ei acum ascultä de Voronin, dar dacä vîntul va bate spre Rusia vor reveni la vechea politicä.
 
Concesiile fäcute de PCM nu a fost obtinute ca urmare a votului dat de PPCD pentru Voronin. Poate o exceptie: drepturile pentru veteranii de räzboi ai armatei române, care s-au acordat recent si nu e lämurit în ce conditii l-a pälit pe Voronin generozitatea (sä fi fost parte a negocierilor?). Politica "pro-europeanä" a lui Voronin ar fi fost identicä chiar dacä PPCD nu l-ar fi votat presedinte.

În chestiunea pensiilor e mult mai simplu, decizia nu e legată de negocierile privind votul pentru preşedinţie, din câte ştiu. Dar aportul PPCD la schimbarea poziţiei lui Voronin (nu zic al PCRM, pentru că PCRM este o aglomeraţie de indivizi nostalgici şi limitaţi) este totuşi considerabil - mult mai substanţial decât sugerezi tu, Marius.

Pensiile pentru veteranii armatei române au trei semnificaţii, două simbolice şi una... electorală. Partea practică e clară: sunt oameni bătrâni, pentru care pensia e mare lucru. Parea simbolică ţine pe de o parte de sentimenteşe anturiseşti ale lui Voronin, care este în mod evident nemulţumit de atitudinea Rusiei faţă de guvernarea - pe de o parte. Pe de alta, asta confirmă, paradoxal, moldovenismul: armata rusă e, de la un timp, numită de comunişti "de ocupatie", şi totşuşi veteranii ei primesc pensii mărite. Egalarea în drepturi a celor două categorii de veterani confirmă doar teza că ambele armate au fost "de coupaţie" (sau cel puţin, nu o contrazic).

În rest, sunt de acord cu multe din cele scrise de tine, cu excepţia unor detalii, pe care le voi comenta, dacă reuşesc, mai târziu...
 
Back
Top