Studentii din RM inculti?

Cam just

Iata si o idee. Daca tot sintem noi asa de dornici de a invata tineretul sa fie interesat de cultura, haideti sa ne intrebam:

Care sint cauzele acestei stari de fapt ?

Una dintre principalele cauze este incultura maselor. Faptul ca parintii nu stiu ce este cultura si nu-si educa copiii deloc. Copiii cresc singuri si de capul lor si invata din ceea ce vad. Invata de la parinti ca, ca sa te simti bine bei o bere, bei un vin, fumezi o tigara si mergi la discoteca.

Citi dintre copii gasesc in casa albume cu fotografii ale unor opere celebre ? Doar cei care provin din familii de intelectuali adevarati. Aceste familii sint insa extrem de putine.

Citi dintre copii au fost invatati sa fie fascinati de studiu ? De studiul stiintific si ingineresc, de studiul muzicii, al artelor vizuale, de studiul de a creste o planta pe cimp, de a construi o casa, un avion sau de a amenaja un mic piriu?

Pentru copii acestea sint lucruri fascinante care intra in singe si care isi arata roadele mai tirziu.

Ce invata copiii de azi ? Sa se uite la telenovele cu bunica ? Sa se uite la desene animate stupide facute de niste oameni stupizi al caror scop este cistigul cu pretul distrugerii adevaratelor valori ale unei societati ? Sa se uite la filme violente ? Sa admire spiritul rebel al subculturii de cartier ?

Ce eforturi facem noi ca sa indreptam aceste neajunsuri ?

Cindva societatea, mult mai linistita decit astazi (lipsita de ritmul nebun al vremurilor noastre, lipsita de televizor, radiou, telefonie, computere, masini si discuri, de internet si de curente "culturale" lipsite de substanta) formau indivizi pe baza unor traditii de familie sau sociale, traditii care erau intiparite in memoria colectiva si de familie. Astazi aceasta memorie, aceste traditii nu mai exista. Indivizii sint independenti sint individualisti. Sinte separati de orice valori sociale adevarate. Traiesc doar clipa, dar nici pe aceea nu stiu sa o traiasca cu adevarat. La nivelul lor de cultura ei cred ca stiu sa traiasca. Ei cred ca betzia te face sa te simti bine. Cei care gindesc insa realizeaza dezastrul dar nu se unesc pentru a lupta impotriva lui. Individualismul ucide !

Astazi din cauza vietii trepidante, nimeni nu se mai ocupa de indivizii care vor popula societatea. Numarul de obiective catre care acesti indivizi tineri pot privi este imens si haotic si este nevoie de o indrumare echilibrata in ceea ce priveste educatia. In acest noian de informatii, tinerii nu au puterea sa discearna singuri si neindrumati se pierd si isi consuma energiile creatoare in haosul social in care traim.

Societatea este preocupata doar de ceea ce va produce acel individ pentru ea, de calitatea si performanta profesionala a acestuia. Societatea nu este in nici un fel interesata de valoarea umana a indivizilor care o compun. Individul astazi este o piesa care trebuie sa fie cit mai precisa in angrenajul sitemului productiv. Daca piesa se defecteaza se va inlocui. Societatea este un urias robot al carui rost este sa-si autoasigure functionarea in virtutea inertiei, functionarea mecanismului necesar pentru ca ea, societatea, sa aiba permanent resursele necesare pentru a putea supravietui.

Tindem spre o societate complet dezumanizata in care oamenii sint pise si nimic mai mult. Se nasc produc si mor si societatea trebuie sa aiba "grija" ca acesti indivizi sa aiba "tot ce le este necesar" ca sa "produca" bine.

Societatea trebuie sa aiba grija ca consumul sa fie la cote inalte astfel incit ritmul cardiac al economiei sa fie tinut sus.

Ce consumam, de ce consumam, este bine sau rau ? Astea sint aspecte care nu mai conteaza. Citi timp partile fizice ale organismului nu dor, si cit timp organismul functioneaza si poate produce, nu conteaza cum functioneaza.

Ca individul se descompune si de distruge ca individ, nu este treaba societatii. Individul trebuie sa produca. In rest...daca trebuie individul va fi inlocuit.

Organizatia pe care ma zbat sa o infiintez acum va lupta si pentru revenirea la o scara normala de valori, atit cit va fi posibil. Nu imi propun sa realizez imposibilul. Imi propun sa realizez si sa construiesc pina la limita competentelor mele. Asa voi simti ca am reusit sa cladesc ceva in vitata asta, ca nu am lasat-o sa treaca pe linga mine, asa...pur si simplu. Voi simti ceea ce au simtit cei care au construit monumente atunci cind s-au hotarit sa o faca, voi simti ceea ce au simtit cei care au construit monumente dupa ce le-au facut. Pentru asta lupt, pentru asta exist. Sa construiesc este singurul lucru pe care mi-l doresc. Pentru aceasta string oamenii. Aceia care vor sa construiasca sa vina cu mine.
 
Da

Este evident ca daca nu pricepi nimic din ce scriu este demagogie. Sint insa altii care pricep mai mult. Iar daca nu pricepi nu inseamna ca este demogogie ci ca tie ti se pare ca este demogogie. Sa vedem ce parere mai au si altii. Din cite tin eu minte nu eram asa de dobitoc ultima data cind am scris un post
 
cbi.ro s-a simtit vizat de mesajul lui Doomie, desi mesajul era adresat Marinarului. Doomie, daca nu stiai, "regele demagogiei" pe acest forum este adresa de internet cbi.ro si te rog sa nu superi Alteta Sa ;) . In caz contrar, "oamenii echilibrati cu contributii echilibrate" te vor numi extremist.
 
Apel la trezirea lui Doomie

Cel mai bun lucru este sa te comporti ca strutul(capul in nisip).
Iti propun sa incepi a cutreiera dupa masa majoritatea barurilor si teraselor din Chisinau si o sa vezi tineri cu tigari si bere, rachiu, multi din ei cu auto langa ei. Apoi sa treci pe la biblioteci in acelasi rastimp si sa faci o comparatie unde se vrea mai tare studentimea.
Crezi ca nitam-nisam majoritatea localurilor sunt deschise vis-a-vis de Academie, universitati, colegii etc? Da-mi exemplu macar de o institutie de invatamant mediu sau superior din capitala fara vre-o 2-3 baruri in apropiere! Nu zic, ca am fost si eu student. Si am baut si bere, si chiar si rachiu, insa nu am avut posibilitatea de a vizita permanent aceste localuri.
Nu e necesar sa ma contrazici! Am facut deja comparatie intre studentii din Ungaria si cei de la noi(macar dupa vizita barurilor si imbracamintea de pe ei). Moldoveni imbracati ca pe podiumurile Parisului si aruncand banii in baruri de parca detin sondele din Iraq. E de ajuns ca "elita" se comporta asa si ceilalti jinduiesc de a le urma exemplul. Stiu si studenti de treaba, dar numarul lor...
Rareori vizitez si eu aceste localuri: sa vezi acolo demagogii!!!
 
Da

Pe aia de treaba ii vrem. Faci ceva legaturi ? Hai sa facem ceva misto. Sa stabilim niste contacte directe cu oameni de treaba. Eu m-am intilnit cu 2 insi de pe forum, mai exact cu dnd si caponelli. Sint foarte de treaba amindoi si nu am nici un motiv sa cred ca nu s-ar mai gasi si altii ca ei. Sa ne unim !

Despre redneck pot sa zic ca e un atacant prost. Business-ul lui. N-am eu a face.
 
Scuze multe

Se mai intimpla si confuzii. Scuze pentru doomie.

Mie nu mi se pare ca marinarul este demagog. Mie mi se pare ca etse mai degraba lucid si observa niste chestii care nu ii convin si incearca sa ia atitudine si chiar masuri. Asta mi se pare destul de corect.

Ce zici marinarule ?
 
Re: Scuze multe

www.cbi.ro said:
Mie nu mi se pare ca marinarul este demagog. Mie mi se pare ca etse mai degraba lucid si observa niste chestii care nu ii convin si incearca sa ia atitudine si chiar masuri. Asta mi se pare destul de corect.

Discursul lui de mai sus este unul pur demagogic. Este unul bombastic, este plin de semne de exclamare, propozitii scurte si blamari mai mult sau mai putin sarcastice. De parca d-nul Marinar nu s-ar adresa unei audiente de forum ci unei multimi in Piata Marii Adunari Nationale.

Asta se numeste in limba romana demagogie.
 
Da

Acum ca am recitit articolul, recunosc, ca este chiar bun.

Unii nu sint de acord dar, contine o radiografie scurta si seaca a societatii in care traim.

Felicitari Marinarului !
 
Raspuns tuturor

Doomie, dar ce ai dorit tu ca sa scriu eu pe forum - teze de doctorand sau lucrari stiintifice? Am pentru asa ceva Academii si Universitati!
Ceea ce am scris este un strigat la cer, o eruptie vulcanica a mea personala! Si daca nimeni nu ma aude, sau nu doreste sa ma auda - asta nu inseamna ca ceea ce am scris nu se intalneste aevea. Inca o data te indemn - mai lasa dracului PC-ul pe vre-o jumate de zi si treci pe unde ti-am aratat, dupa aceea scrie despre impresii!
Semnele de exclamare si bombastic-urile sunt exprimarea firii de ani de zile prostite ba de unii ba de altii. Este un geamat al unui neputincios, care vede tot ce se face in jur si nu poate schimba absolut nimic, deoarece aruncarea pietrelor in cap incepe de la nivel de familie, apoi la serviciu, in societate si care finalizeaza cu apogeul - lupta dintre bine si rau ale capilor! Iar imprejur totul degradeaza, coruptia e inspaimantatoare, satele sunt moarte, Europa plina de prostituate si hamali, spalatori, se bea ca "in Tundra" - si la tara, si la oras, inclusiv studentii... Cum in alt mod sa ridicati capurile de la computere si sa mai vedeti ce se face in tara, pentru ca cred eu partidele noastre s-au inconjurat cu ziare, televiziuni, centre de presa, site-uri pe Internet, si descriu situatia in favoarea doctrinelor sale. Stiti de ce au castigat comunistii? Au stat in fata electoratului cu "paine" si "salam" ieftin si asta a fost cel mai tare argument!
M-am abatut putin de la tema, dar asta e cauza - guvernarile sustin doctrinele partidelor si nu doleantele electoratului. De asta nici studentii nu voteaza - nu are nici un sens - strigate multe si fapte putine. De fapt studentii nostri s-au coborat in educatia lor la nivelul strigatelor de strada - oricum nici unul din ei nu se vede macar si prin rezerva pentru cadrele de conducere ale societatii, - de aceea barul este refugiul din realitate. Acum e in voga la studenti sa fii bine imbracat, cu celular la sold si, de dorit cu auto la scara, iar cunostintele - de, cine din conducerea noastra le are. Nu uitati - in tara noastra bunurile se impart celor care slujesc cu credinta(nu depinde cui - unui sau altui partid) - de aici studentii se pregatesc a fi slujitori. Nici un sange nou nu s-a infiltrat in conducerea noastra, totul este hotarat de capi pana la adanci batranete ca pe vremuri.
La studenti se spune - rabdati, ca sunteti inca tineri. Comunistii sunt mai destepti: intra in comsomol si vei avea bursa bugetara, intra in pcrm si vei fi lector, savant si ministru. Care din partide le-a mai promis asa ceva studentilor? De aici si degradarea lor totala - lingusenia si servilismul! Cu astfel de oameni "revolutii oranj" nu se vor face!!!
 
cbi.ro - Ideea

Am scapat din vedere, ca a fost pe pagina precedenta.
Cbi.ro, incultura maselor vine din imperiul, care s-a destramat recent.
Ce au vazut masele de atunci:
1.Guleaiuri si sabantuiuri permanente ale ortacilor KPSS-ului prin Cricove, crame, bai, paduri, sali de sedinte etc.
2.Baluri mai mici ale conducerii locale la vizitarea permanenta a conducerii centrale in aceleasi localuri cu umplerea portbagajelor masinilor sefilor cu de toate.
3.Betiile organizate ale conducerii colhoz-urilor si sovhoz-urilor + brigadirii + secretari de partid de asemenea acolo.
4.Zile de nastere pompoase in incinta intreprinderilor si organizatiilor, chiar in timpul lucrului cu betii pana la miezul noptii.
5.Betiile culte de daca nu fiecare zi, apoi cateva ori pe saptamana si la fiecare sarbatoare a populatiei.
Unicul lucru care il asteptau toti incepea cu 1 ianuarie, 23 februarie, 8 martie, 1 si 9 mai, zile de nastere, zilele militiei, constructorului, agricultorului, crasmarului, finansistului etc, etc, etc., toate cu betii culte.
Evident ca la astfel de comportare prindea doar doctrina lui Marx si Lenin.
Iata aceasta populatie educa acuma copii in stilul sarbatorilor si betiilor. La gradinita - zile de nastere cu ciocolate, la scoala - de asemenea cu ciocolate, pateuri si in clasele mai mari de acum cu bere, vin si rachiu. Studentii pleaca in baruri, terase. Maturii si la restaurante, iar conducerea tarii la Ialoveni si Cricova.
Teatre si sali sportive la 0,000..% unitati fata de localuri pseudodistractive, nemaivorbind de biblioteci, festivaluri de poiezie, muzica etc. Nu se investeste nimic in cultura. Aceiasi servili si slujitori puterii.
Nu s-a schimbat nimic in aceasta tara - doar denumirea si steagurile, pancardele - in rest suntem toti sovietici pana-n maduva oaselor.
Eu cred ca e necesar sa treaca cel putin 3 generatii pentru a putea schimba ceva din radacina.
Iar despre adevaratele valori - depinde, de ce socoti ca telenovelele, animatele si filmele e un lucru rau? Cum zicea Urschi: totul trebuie sa fie cu masura! Priviti canalele romanesti - cata diversitate de programe si emisiuni distractive din o sumedenie de domenii, ba chiar si la rusi! Care este cauza ca copiiilor mei le este greata sa priveasca canalele moldovenesti - poate e buba ca s-a intrecut masura cu politizarea si spalarea creierilor! Si ce daca copilul a vazut un san si un fund gol - el ce nu se poate pipai si vedea in oglinda? Alta chestie ca si aici trebuie masura, dar cate un pic de orisice e bine pentru toti - iata atunci vom avea generatie tanara cu gandire analitica, nu niste turmentati cu insigne de comsomolisti si altii inghetand in piata si strigand "jos comunistii"!
Despre motorul societatii si piulitele lui - ce sa-i faci, este o analogie foarte compatibila. Deoarece vrem sa supravietuim ca stat - toate piulitele trebuie sa functioneze. Alta treaba, ca la un gospodar pana in ziua de azi serveste si jiguli-ul si mercedes-ul de zeci de ani de zile, avand grija si de a unge piulitele, si de a nu hurduca masina prin hop-uri, si de a o alimenta cu benzina sau motorina de calitate, iar altul umbla cu masina toate padurile, dealurile(muntii) si gaurile, cheltuind bani nebuni pentru schimbul pieselor si reparatia masinii(las-sa fie si Jiguli si BMV, si Skoda).
Sa vedeti ca europenii se atarna fata de oameni ca fata de oricare lucruri - cu grija, economie si blandete. Ei inteleg ca cu cat mai multe daune vor face cu atat mai mult vor avea de pierdut toti impreuna. La noi cu cat mai mult stricam si rupem, credem ca o sa construim mai mult. Nu va faceti iluzii - din 1917 s-a stricat tot ce a fost vechi - si rezultatul e la suprafata.
Iata cand grija aceasta vor simti si tineretul nostru pe pielea lor - atunci poate ca idealurile se vor schimba, pana atunci - "razboi si pace"!
 
Da

Observatii se pot face multe. Problema este ca vorbim mult si facem putin. Trebuie sa ne stringem ca sa ne miscam. Ca daca tot constatam ca aia nu e bine si aia nu e bine dar nu facem nimic, degeaba cosntatam. Trebuie sa existe consecinta constatarii. Situatia o stim toti si nu de ieri de alateieri. Problemele au cauze diferite dar sint aceleasi si in tarile din vest. Incultura este pretutindeni. In vest nu comunismul este de vina. Omenii sint de vina ca au lasat lucurrile la voia intimplarii. Pe vremuri traditia in ce priveste educatia, intiparita in mintea oamenilor, se aplica in virtutea inertiei si oferea niste standarde de educatie. Azi aceste traditii au disparut, standardele de educatie odata cu ele, timpul parintilor nu mai exista, si tinerii isi fac educatie singuri luind din societate ceea ce cred ei, cu mintea lor, atentie !, de oameni tineri needucati si lispsiti de suficient discernamint. Asa se face ca scara de valori a tinerilor din ziua de azi este o scara in general dezorganizata, iar comportamentul acestora este prin urmare la fel de dezorganizat.

Unii dintre noi, care intelegem aceste lucruri, daca ne unim putem sa facem ceva, si eu pentru asta lupt. Sa nu stam doar sa tzipam ca uite ce rau este. Putem sa construim o organizatie, care, daca vom fi suficient de competenti, va putea capata o forta, mai maire sau mai mica, forta de care ne putem folosi pentru a imbunatati ceva, atit cit vom reusi sa imbunatatim. Vom avea un punct de vedere oficial si o reprezentare oficiala. O asemenea organizatie am inceput eu sa construiesc in vara. Am strins un numar de persoane interesate si evident ca, caut aderenti noi. Asa ca cine doreste.....
 
Top interesant pe aneki.com

Moldova este tara cu cele mai mari cheltuieli pentru invatzamant din lume...din cadrul bugetului incomensurabil al tzarii, desigur... :)

aici[/url]
 
CBI.RO. E interesanta aventura ta. Ce ai zice sa-mi faci o invitatie undeva, sau nu e posibil?
Necatand la faptul, ca am foarte putin timp liber, ideea ta ma inpresioneaza.
Hai sa stabilim o intalnire, dar numai dupa 20.04 incolo.
In orice caz, astept ceva propuneri.
 
Off-topic (nu as fi scris daca nu ar fi o greseala des intilnita pe acest forum): necatand la faptul (ca) e un calc rusesc. In romana se zice cu toate ca (urmat de ceva), sau cu toate acestea (de sine statator), sau in pofida faptului ca, samd...

Mersi pentru atentie.
 
Sa fii sanatos, Doomie.
Dar eu am facut scoala sovietica. Si in turul evenimentelor scriu automat. E posibil sa gresesc pe undeva. Dar nu sunt filolog.

Nu ai pentru ce. For pleasure.
 
Back
Top