Studii - admiteri

Admiterea 2007 dă mari bătăi de cap absolvenţilor

Anul 2007 reprezintă pentru majoritatea din cei 29.500 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt preuniversitare din Rep.Moldova un „experiment nereuşit” asupra lor, chiar dacă admiterea încă nu s-a încheiat. După ce s-a ţinut în suspans timp de un an locul petrecerii examenelor de bacalaureat, pentru ca în cele din urmă ele să aibă loc în instituţii de învăţămînt străine, s-a mai aplicat şi mărirea baremului. Astfel pentru nota 5, elevul era nevoit să scrie corect 44%, comparativ cu 33% din anii precedenţi. Acest lucru a fost urmat de întîrzierea primirii diplomelor de bacalaureat de către proaspeţii absolvenţi, mai mult ca atît, multe din ele fiind nevalabile din cauza unor greşeli a Centrul Tehnologiei Informaţionale şi Comunicaţionale în Educaţie pe lîngă Ministerul Educaţiei şi Tineretului. Partea bună e că cei de la minister ne asigură că diplomele din acest an sunt diferite faţă de cele din anii trecuţi avînd mai multe apărări împotriva falsificării. Cu cît mai bune vom afla în curînd...

În aceste condiţii tinerii noştrii au avut numeroase bătăi de cap, dacă mai adaugi că s-a micşorat numărul locurilor, atît la buget, cît şi la contract la o mulţime da universităţi. Multe persoane se îndoiesc că vor intra, chiar la contract la unele facultăţi, cu toate că au o medie de concurs de 8,50 – 9,50. E ciudat faptul că proaspeţii absolvenţi comit erorile predecesorilor alegînd facultăţi la care au şanse infime. Un exemplu ar fi Universitatea de Stat. În momentul în care scriu acest articol la facultatea „Business şi administrare” sunt depuse 1451 de solicitări (Universitatea oferă doar 12 locuri bugetare şi 30 la contract), la Relaţii Internaţionale – 1234 pentru 10 locuri bugetare şi 30 contractuale, la Drept – 1718 (490 de locuri, dintre care 50 la buget), Administraţie Publică – 1434 de cereri din 140 locuri disponibile, 60 la buget. Acelaş lucru este atestat şi la ASEM şi alte universităţi din ţară. Constatarea pare alarmantă din 2 puncte de vedere, mulţi tineri studioşi, probabil nu vor continua studiile, iar alţii vor face o facultate nedorită, ceea ce va afecta reuşita. Totodată, observ politica greşită a Ministerului Educaţiei şi Tineretului, care este incapabil să creeze un cadru favorabil pentru dezvoltare tinerei generaţii, astfel riscînd să o pierdem.

Recent m-am întîlnit cu un tînăr care a reuşit să ajungă student la o universitate din Franţa după ce nu a fost acceptat acasă, în Rep. Moldova. Deci, tinerilor noştri nu le rămîne nimic altceva decît să-şi încerce norocul undeva la studii în străinătate pentru că guvernarea actuală, probabil, nu are nevoie de tineri bine instruiţi, ci doar bine manipulaţi.

Ion Bargan
www.cimisila.wordpress.com
 
Back
Top