TAXE 20% LA IMPORTUL PRODUSELOR COSMETICE SI DE PARFUMERIE

Artemis

New Member
http://azi.md/news?ID=32001

In scopul protejarii pietei interne de produse cosmetice si de parfumuri, guvernul propune stabilirea unor taxe provizorii de salvgardare la importul unor produse cosmetice si de parfumuri.
Potrivit unui proiect de lege aprobat miercuri de cabinetul de ministri, se stabileste o taxa exceptionala speciala de 15 la suta din valoarea vamala a marfurilor din categoria apa de toaleta si apa de colonie si de 20 la suta din valoarea in vama a marfurilor din categoria preparate pentru ingrijirea parului, dar numai pentru preparatele a caror valoare in vama nu depaseste 2,5 dolari litrul.

Taxele de salvgardare urmeaza sa fie aplicate la toate produsele cosmetice si la parfumurile mentionate in decurs de 200 de zile de la data intrarii in vigoare a legii respective si se vor include in valoarea impozabila a marfii.

Proiectul de lege a fost propus de Organul de stat privind aplicarea masurilor antidumping, compensatorii de salvgardare in baza unei investigatii initiate de SA "Viorica-Cosmetic".

Aceasta intreprindere a prezentat acum citeva luni o cerere de initiere a acestei investigatii, mentionind ca importurile excesive si la preturi mai mici decat cel de cost aduce prejudicii mari societatii respective.

Masurile de salvgardare a pietei interne sint provizorii si aplicarea acestora se inscrie in contextul regulilor OMC, al carei membru cu drepturi depline Republica Moldova este din vara anului 2001.

Totusi, guvernul a acceptat acest proiect de lege doar "in principiu". Acesta va fi publicat in presa si va fi transmis parlamentului pentru examinare si adoptare dupa 15 decembrie.

Motivul, precum a explicat premierul Vasile Tarlev, consta in faptul ca un protocol semnat anterior cu Federatia Rusa nu prevede stabilirea unor taxe de protectie la produsele respective. De asemenea, fata de intentia de a stabili taxe de protectie la produsele cosmetice si parfumuri au manifestat interes reprezentantii Romaniei in cadrul sedintei Comisiei interguvernamentale mixte moldo-romane, care s-a desfasurat in luna octombrie la Chisinau.

"Noi avem tot temeiul si dreptul, in conformitate cu prevederile OMC, de a institui asemenea taxe de protectie. Dar, pe de alta parte, respectam opiniile partenerilor nostri comerciali din Rusia si Romania, care se inscriu printre principalii nostri parteneri. De aceea, vom astepta putin, pina convenim cu ei asupra prevederilor acestui proiect de lege", a specificat Tarlev.
 
Back
Top