Testul nuclear efectuat de Corea de Nord

adrenalina

fara aripi
Testul nuclear nord-coreean a lasat marile puteri fara replica.

Coreea de Nord a efectuat ieri in zori primul sau test nuclear, o explozie subterana care a provocat un cutremur resimtit in tarile vecine, dar si un val de condamnari din partea comunitatii internationale.
Autoritatile comuniste de la Phenian isi anuntasera, inca de saptamana trecuta, intentia de a realiza un test nuclear, iar amenintarile cu o severa reactie internationala nu le-au convins sa se abtina de la acest pas. Testul subteran a avut loc la ora 1.36 GMT (4.36 ora Romaniei) la Gilju, in provincia nord-estica Hamgyong, la 110 kilometri de granita cu China.
Explozia a provocat o unda seismica cu o magnitudine de 4,2 pe scara Richter, ce a fost inregistrata de institutele seismice din SUA, Coreea de Sud si Japonia. Potrivit expertilor rusi, dispozitivul nord-coreean a avut o putere de 5-15 kilotone.
Agentia de presa nord-coreeana KCNA a transmis prompt un comunicat conform caruia testul a fost realizat 100a cu propria tehnologie. Potrivit serviciului secret sud-coreean, nu este exclus ca Phenianul sa procedeze curand la un al doilea test nuclear.
Tupeul nord-coreenilor socheaza lumea
Casa Alba a calificat testul drept o provocare, in timp ce guvernul de la Tokyo a declarat ca este un gest de neiertat. Washingtonul s-a pronuntat pentru o interventie rapida a Consiliului de Securitate, ce urma sa se reuneasca ieri-seara. Presedintele rus Vladimir Putin a condamnat neconditionat testul nord-coreean, afirmand ca acesta aduce prejudicii imense procesului de neproliferare.
Pe de alta parte, Rusia a cerut tuturor tarilor implicate sa dea dovada de retinere si a facut apel la reluarea tratativelor multipartite.
Oficialii chinezi au calificat actiunea regimului nord-coreean drept plina de tupeu, semn al disensiunilor dintre cele doua tari.
Cursa de 50 de ani
Obsesia Coreei de Nord pentru obtinerea de arme atomice a aparut practic in timpul razboiului din peninsula coreeana (1950-1953), cand Statele Unite amenintau Phenianul cu lovituri nucleare. Rapid, guvernul comunist incheie un acord cu Moscova pentru formarea de specialisti, iar in anii 60 demareaza construirea primului reactor.
In anii 70, nord-coreenii se reorienteaza spre China, impreuna cu care construiesc al doilea reactor. Spre sfarsitul anilor 80, nord-coreenii incep extragerea de plutoniu din combustibilul iradiat, in vederea fabricarii de bombe. In 1994, lucrurile par a se linisti, in urma semnarii unui acord cu SUA. Phenianul suspenda programul nuclear in schimbul unor reactoare civile. Opt ani mai tarziu, SUA anunta ca Phenianul a incalcat acordul, suspendand programul pe baza de plutoniu, dar incepand unul cu uraniu.
Invazia americana in Irak si inscrierea Coreei de Nord pe asa-numita axa a raului de catre presedintele Bush ar fi elementele ce au determinat Phenianul sa accelereze programul nuclear, apreciaza France Presse. Regimul comunist de la Phenian este convins ca Saddam Hussein a fost rasturnat de la putere pentru ca nu avea arme nucleare.
Razboiul din Irak este o lectie din care am inteles ca trebuie sa dispui de o importanta putere de disuasiune, declara un oficial din Ministerul de Externe nord-coreean la o luna dupa invadarea Irakului. In 2005, AIEA aprecia ca nord-coreenii ar dispune de sase dispozitive nucleare.
Printre cei puternici
Clubul nuclear se largeste fara voie
Cinci state care au efectuat teste nucleare inainte de 1967 sunt considerate oficial puteri nucleare: SUA, Rusia, Franta, Marea Britanie si China. Acestea sunt singurele tari autorizate sa detina arme nucleare in baza Tratatului de Neproliferare din 1968. India si Pakistanul, care au efectuat pana acum cate sase experiente atomice, nu sunt semnatare ale tratatului mentionat. Israelul nu a recunoscut niciodata ca ar avea arma atomica, insa, pe plan international, se considera ca ar avea 100-200 de ogive nucleare.
SUA dispun de peste 5.000 de arme nucleare strategice, peste 1.000 de arme tactice operationale (utilizabile pe campul de lupta si mai putin puternice decat armele strategice), plus 3.000 de ogive tactice si de rezerva. Rusii au 5.000 de arme strategice si 3.500 de arme tactice operationale. Totodata, Rusia detine o rezerva de peste 11.000 de ogive nucleare strategice si tactice.



http://www.evz.ro/article.php?artid=275509
 
Re: Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord

nu suna bine... nu suna bine deloc...
nu vad cum l-ar putea utiliza in scopuri pashnice
 
Re: Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord

Personal sper CA COreia sa faca doar valva si sa sperie occidentul, nimic mai mult. Dar stiind ca la ei armata se face 10 ani si obligatoriu... mai stii ce tampiti au acolo?
 
eu cred ca au dreptate: daca Sadam avea rachete nucleare nu-i mai invadau americanii tara. Daca va amintiti americanii vroiau sa se implice si in "confruntarile" India-Pakistan dar dupa ce India a anuntat oficial ca detine rachete atomice s-au razgindit. Mai demult exista o gluma: cu cine se invecineaza Rusia R: cu cine vrea - acum putem spune la fel de SUA - cu cine e in razboi - cu cine vrea, doar sa nu aibe arme atomice. Credeti ca nu stiau ca Sadam nu are nimic (decit petrol)? daca avea arme nucreale il mai atacau? nu prea cred. Daca ei s-au dus sa/l inlature pe Sadam (doar) acum ce mai cauta acolo? ce pace mentin? intre irakieni si... cred ca toate tarile comuniste cind si-au schimbat regimul au intrat intr-o criza dar asta nu inseamna ca era nevoie de forte externe de mentinere a pacii. Asa ca, din acest punct de vedere, le dau dreptate Coreenilor, chiar daca nu sint de acord cu ceea ce fac.
 
Am inteles ca situatia se mai calmeaza. Spuneau ceva la stiri cum ca nu vor continua testele nucleare.

Si eu sunt de acord. Nu te bagi la cineva in casa cand stii ca e inarmat. Deci armele lor nucleare sunt o garantie pentru ei.
 
cand se baga multi bazatzi pe o barca micutza persista probabilitatea k barca respectiva sa se cufunde.. :( , [dk nu este repartizat centrul de greutate al grupului pe aceeasi axa cu greutatea barcii :)]
 
de obicei cind sint mai multi "bazati" se respecta intre ei" dar asta pina apare un nebun cu o gindire "inovatoare" - el este problema. Oricum eu cred ca nu vor fi folosite armele nucleare intr-un razboi intre tari - sint mai mult o garantie a pacii pt. statul ce le detine.
 
Aceste experiente sunt consecinte directe ai politicii SUA fata de Coreea de Nord. Orice popor are dreptul de a se apara, aceasta era unica modalitate de ai pune la respect monstrul occidental.
 
militant;151483 said:
Aceste experiente sunt consecinte directe ai politicii SUA fata de Coreea de Nord. Orice popor are dreptul de a se apara, aceasta era unica modalitate de ai pune la respect monstrul occidental.
...sigur,vin bestiile occidentale si il lasa pe marele conducator Kim Jong Il pe drumuri.
 
Back
Top