Tighina - Obeliscul soldatului rus, pe oase romanesti

Husky40

Missionary of Hate
Un prieten mi-a atras atentia asupra unui titlu din Jurnalul National de astazi, 2 februarie 2007, despre distrugerea unui cimitir unde sunt inmormantati soldati ai Armatei Romane. Imi vine atat de greu sa cred ca cineva poate sa recurga la asemenea samavolnicii, dar este foarte posibil sa fie adevarat. Mai intai sa postez cam ce am gasit in alte publicatii romanesti:

Timpul said:
Buldozere în cimitirul militar

Oameni din Tighina (Bender), care au solicitat anonimatul, ne anunţă că autorităţile nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene au purces săptămâna trecută la distrugerea cimitirului vechi din oraş. O treime din suprafaţa cimitirului o constituie mormintele ostaşilor români căzuţi la datorie în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Sunt morminte datate cu anii 1941-1944. După cum spun martorii oculari, crucile sculptate în piatră sunt scoase şi aruncate la margine, iar peste mormintele din cimitir au început să lucreze buldozere - o privelişte infernală de barbarie şi profanare. Autorii sesizării numesc şi adresa concretă. Cimitirul se află în microraionul „Solnecinîi”, în spatele magazinului „Praga”, prima staţie de troleibuz la intrarea în oraşul Tighina dinspre Chişinău.

Vechiul cimitir militar din Tighina este distrus în mod barbar, buldozerele fărâmă mormintele, dezgroapă osemintele, iar oase de om stau împrăştiate în văzul lumii.

Asemenea zvonuri, răspândite de orăşeni, au trezit fiori de groază, ca poveştile de coşmar…

Situat la intersecţia străzilor Ermakov şi Kosmodemianskaia, cimitirul este unul dintre cele mai vechi din oraş, fondat încă în 1812, când cetatea Tighina a trecut de sub stăpânirea turcilor la ruşi. Aici au fost înhumate osemintele ostaşilor suedezi şi ale militarilor ruşi care se aflau în Tighina, ale generalilor, boierilor de viţă veche, consilierilor de stat, atamanilor cazaci şi ale altor orăşeni cunoscuţi. Aici şi-au găsit odihna şi un număr important de ostaşi români, care şi-au pierdut viaţa luptând contra armatei roşii, din care cauză mulţi numesc locul „Cimitirul românesc”. La fel, aici şi-au găsit odihna veşnică soldaţii germani, decedaţi în cel de-al Doilea Război Mondial, precum şi aviatorii sovietici căzuţi la Tighina.

Timp de mulţi ani, nimeni n-a avut grijă de cimitir. Crucile din fier au ruginit, iar cele din piatră s-au răsturnat. Pe morminte şi printre ele a crescut în voie buruianul, iar căutătorii de „bogăţii uitate” au început să dezgroape osemintele, dezordinea şi gunoiul luând aici controlul total.

Primii care s-au arătat îngrijoraţi de soarta cimitirului au fost cazacii din oraş, care au încercat să-l cureţe şi să-l renoveze, dar au renunţat repede, din lipsă de bani. În iulie 2006, miliţia locală, de asemenea, a încercat să salveze cimitirul. În august, în preajma „Vulturului” din faţa cetăţii Tighina, au fost reînhumaţi, cu mult fast, cei mai vestiţi „răposaţi” din cimitirul vechi: primul comandant militar al oraşului, generalul-maior Aleksandr Vedemeier (1768-1831), comandantul detaşamentului VI al cazacilor de pe Don, polcovnicul Makar Hoperskov şi generalul-locotenent P. Dubelta.

Totodată, autorităţile locale au elaborat un proiect cu privire la construirea unui Memorial pe teritoriul cimitirului, care presupune ridicarea unui paraclis şi instalarea plăcilor comemorative cu numele răposaţilor. Deschiderea Memorialului se planifică pentru anul 2008, când se vor împlini 600 de ani de la înfiinţarea oraşului Tighina, iar costul proiectului este de 12 mii de euro.

Pentru a afla mai multe despre cei care şi-au găsit aici odihna de veci, organele de interne din Tighina au apelat la arhivele R. Moldova, Ucrainei şi Rusiei. Sunt deja cunoscute numele, datele biografice şi cauzele decesului ale peste 1500 de militari înmormântaţi aici. Consiliul orăşenesc din Tighina intenţionează să solicite ajutor şi de la rudele defuncţilor, de la guvernele Germaniei, Suediei şi României.

Reamenajările continuă şi astăzi. Există deja un plan topografic al zonei, în care sunt indicate cu precizie toate mormintele descoperite. Buldozerele lucrează de zor, pregătind locul pentru instalarea fundamentului viitorului paraclis. Fără a distruge mormintele, precum vorbesc oamenii, buldozerele se apropie atent de locul unde va avea loc construcţia…
Timpul, nr. 566, 31 ianuarie 2007

Ziua said:
Contactat telefonic pentru a comenta informatiile publicate de cotidianul Timpul, potrivit carora mormintele, in mare parte romanesti, din cimitirul situat la intersectia strazilor Ermakov si Kosmodemianskaia, au fost luate cu asalt de buldozere transnistrene pentru a face loc unui Memorial, personalul Ambasadei a raspuns, in prima faza sub anonimat, solicitarilor ZIUA, declarand ca nu cunoaste alte amanunte in aceasta chestiune, in afara de cele publicate de presa, pentru ca, ulterior, interlocutorul nostru sa refuze sa ne dezvaluie adevarata pozitie detinuta in cadrul misiunii. "Tot ce stim este din presa si de la cei care au venit de acolo, dar ceva oficial, neavand acces in zona, nu putem sa... Numai daca aveti dumneavoastra surse care au fost in legatura si care au fost la fata locului. Din partea Ambasadei nu avem nimic de... oferit... Nu avem, pentru ca nici noi nu stim exact ce se intampla acolo. Nu putem sa mergem sa vedem ce se intampla", a explicat un oficial al Ambasadei, fara a se indentifica in prealabil. Incercand sa aflam, printr-un al doilea apel telefonic, identitatea persoanei cu care am stat de vorba, acesta s-a prezentat drept "portarul" Laviniu Enii, refuzand sa ne puna la dispozitie numarul de telefon al ofiterului de presa in vederea obtinerii unei pozitii oficiale cu privire la subiect. Ulterior, in urma unei a treia conversatii, acesta a afirmat ca ocupa pozitia de secretar III, responsabil cu punctul de contact al NATO. Un "portar" cu multe atributii...

Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public stipuleaza ca "fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice din oficiu" "numele si prenumele persoanelor din conducerea autoritatii sau a institutiei publice si ale functionarului responsabil cu difuzarea informatiilor publice", precum si "coordonatele de contact ale autoritatii sau institutiei publice, respectiv: denumirea, sediul, numerele de telefon etc". O parte din discutia cu insolentul reprezentant al MAE la Chisinau este disponibila pe Internet, la www.ziua.ro.

Barbaria de la Tighina

"Crucile sculptate in piatra sunt scoase si aruncate la margine, iar peste mormintele din cimitir au inceput sa lucreze buldozere - o priveliste infernala de barbarie si profanare", relata, ieri, cotidianul Timpul, referitor la "incursiunea" tiraspoleana in cimitirul militar din Tighina. Fondat in 1812, cand cetatea Tighina a trecut de sub stapanirea turcilor la rusi, cimitirul este ocupat, in proportie de o treime, de mormintele soldatilor romani cazuti la datorie in perioada celor de-Al Doilea Razboi Mondial, motiv pentru care este numit si "Cimitirul romanesc". Aici au fost inhumate osemintele ostasilor suedezi si ale militarilor rusi aflati la Tighina in acea perioada, dar si ale soldatilor germani, decedati in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Aflat in paragina o perioada, cimitirul a facut obiectul mai multor planuri de reamenajare, cel mai recent din acestea fiind elaborat in iulie, anul trecut. "Cimitirul romanesc" ar urma sa gazduiasca, incepand cu 2008, cand se vor implini 600 de ani de la infiintarea orasului Tighina, un Memorial, prevazut cu un paraclis si placi comemorative cu numele celor ingropati aici, costul proiectului fiind evaluat la aproximativ 12.000 de euro. Pentru a afla mai multe despre cei care si-au gasit aici odihna de veci, organele de interne din Tighina au apelat la arhivele Republicii Moldova, Ucrainei si Rusiei, Consiliul orasenesc din Tighina intentionand sa apeleze si la rudele defunctilor din Germania, Suedia si Romania, pentru a afla mai multe informatii in acest sens. Intre timp, "buldozerele lucreaza de zor, pregatind locul pentru instalarea fundamentului viitorului paraclis. Fara a distruge mormintele, precum vorbesc oamenii, buldozerele se apropie atent de locul unde va avea loc constructia...", conchide Timpul. Ca si in cazul romanilor arestati de trei luni in Irak si in aceasta situatie autoritatile "nu stiu nimic". Pana la inchiderea editiei, din nou, MAE nu a oferit nici o pozitie oficiala. (A.M.L.)
Ziua, 1 februarie 2007

Articolul de astazi din Jurnalul National:
Jurnalul National said:
Corespondenta din Chisinau
Autoritatile separatiste de la Bender (Tighina) au bagat buldozerele in Cimitirul Militar al ostasilor romani cazuti la Nistru in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In doar doua zile, cimitirul a fost maturat de pe fata Pamantului, iar in locul lui separatistii vor ridica, potrivit comisarului Politiei moldovenesti din Tighina, un monument al "soldatului eliberator rus".

PROFANARE. Comisarul Valeriu Prudnikov ne-a declarat ca profanarea cimitirului a avut loc in prezenta unui numar mare de militieni transnistreni adusi la fata locului ca sa inabuse o eventuala revolta a localnicilor. Crucile sculptate in piatra ale ostasilor romani au fost aruncate la margine, iar ulterior distruse sub senilele buldozerelor. In cimitirul construit in 1812, cand cetatea Tighina a trecut de sub stapanirea turcilor in ograda rusilor, si-a gasit odihna un numar mare de ostasi romani.

Potrivit presei transnistrene, daca vor dori ca numele ostasilor romani sa fie scrise pe placile comemorative din preajma monumentului, guvernul Romaniei va trebui sa contribuie financiar la acest proiect.
Jurnalul National, 2 februarie 2007

N-ar fi prima data cand sovieticii (pentru ca transnistrenii lui Smirnov cam asta sunt - niste sovietici) distrug cimitire romanesti. Articolul din Timpul nu mi se pare foarte clar, dar Jurnalul National aduce in discutie o declaratie a unui comisar al Politiei moldovenesti din Tighina. Daca este adevarat...
 
foarte aiurea... si cel mai rau e ca nimeni nu va face nimic :-(

acei care pot -- nu se baga; acei care nu pot -- orice n-ar face, nu vor schimba nimic...
 
ma scuzati sunt prost informat, dar Tighina nu e pe malul drept al Nistrului? si nu se subordoneaza Chisinaului???
 
Tighina se afla pe malul drept (pentru a stabili care este malul drept sau stang te gandesti la directia de "scurgere" pe harta...), dar orasul a fost ocupat de militia trasnistreana.
 
Nu au trecut cu buldozerele peste morminte de teama ca vor iesi soldatii din morminte... au facut-o din sovinizm rusesc pur... le-o dezlegat mainile Kremlinu' si au inceput sa turbe... p**ari prosti... n-are cine sa le rupa coarnele...
 
Sventlana

Un război acum moldovenilor le-ar strica şi mai mult ... şi aşa suntem vai de capul nostru. În plus, cine să meargă la război ... babele şi moşnegii care au mai rămas în ţară?
 
Re: Sventlana

daca ati observat in ultimul timp rusii ne provoaca din ce in ce mai mult... si daca va fi nevoie consider ca trebue sa le raspundem cum a facuto Gruzia... chiar daca sia stricat relatiile cu rusia...
 
Re: Sventlana

Smile;163262 said:
daca ati observat in ultimul timp rusii ne provoaca din ce in ce mai mult... si daca va fi nevoie consider ca trebue sa le raspundem cum a facuto Gruzia... chiar daca sia stricat relatiile cu rusia...

Cu ce? Cu haragii de la vie?
 
foarte bine spus!

Numai prostii se considera centrul universului, crezand ca nimic si nimneni nu le este superior.

Lipsa de respect pentru religie, traditie si istorie se va intoarce impotriva lor.
 
Adevarul said:
La 50 de kilometri de Chisinau exista un loc unde cuvantul roman inseamna fascist. Tocmai de aceea, in Transnistria nu exista, in acte, nici un singur roman. In fasia de pamant lata de 20 de kilometri de la granita cu Ucraina care formeaza republica fantoma a lui Igor Smirnov traiesc peste 700 000 de oameni. Dintre acestia, aproape 40 la suta sunt trecuti in statistici ca fiind moldoveni, iar restul sunt rusi si ucraineni. Timp de trei ani dupa destramarea Uniunii Sovietice, acest teritoriu din stanga Nistrului a fost doar o bucata, e drept mai ciudata, de Moldova. Industria, ce consta din fabrici de bauturi alcoolice si depozitele de munitii (cu desfacere) ale Armatei a XIV-a, functiona la parametri maximi. Ca peste tot in Republica, era haos, dar moldovenii isi aveau scolile lor in care se studia in grafia latina. Dar, in 1992, a inceput razboiul transnistrean si aici a ajuns sa fie periculos sa vorbesti romaneste. Republica Transnistreana, desi n-a fost recunoscuta de nimeni, s-a dotat cu tot ce-i trebuie unui stat: guvern, armata, politie, servicii secrete, moneda proprie (rubla transnistreana). Apoi a trecut la reforma sistemului de invatamant, care s-a facut simplu, cu ajutorul cazacilor. Scolilor li s-a comunicat, scurt, ca vor trece la grafia latina, iar trupele de stransura ale Tiraspolului au inceput sa verifice aplicarea dispozitiei cu arma in mana. Alfabetul latin - impuscat cu kalasnikovul, de la A la Z In Tighina, o astfel de echipa mixta de control, formata din cazaci zaporojeni si membri ai militiei transnistrene, a prins o droaie de infractori in flagrant delict. Copiii stateau cuminti in banci, iar profesorul le arata cu un bat literele alfabetului latin care era scris pe tabla. O asa nerusinare aproape ca l-a scos din minti pe un cazac. Omul, negru de suparare si de bautura, a scos "balalaica" si a inceput sa traga in tabla. N-a scapat nici o litera, tot alfabetul, de la A la Z fiind executat cu precizie milimetrica. Apoi, in tot orasul, cazacii au trecut la perchezitia bibliotecilor. Cartile romanesti au fost puse pe foc rapid. Si ca sa nu scape cumva vreo carte interzisa, in toata republica lui Smirnov copiii erau panditi la intrarea in scoli si cautati prin ghiozdane. Daca, cumva, in carte o gasea pe Scufita Rosie si nu pe Krasnaia Sapocika, manualul era rupt pe loc. Dupa razboi, lucrurile s-au mai linistit. In 1996, un grup de parinti si profesori de la scoala numarul 1 din Grigoriopol chiar au indraznit sa ceara autoritatilor transnistrene trecerea la grafia latina. Cererea a fost calificata ca fiind o incercare de "romanizare a invatamantului" si trei profesori au fost arestati pe loc. Cercavschi Eleonora, presedintele asociatiei "Lumina" a pedagogilor transnistreni, a ramas inchisa in beciurile Securitatii o saptamana intreaga. In acest timp "de cercetare" cei anchetati au primit din belsug apa si crupii. Nici celorlalti profesori nu le-a mers prea bine. Scoala a fost inconjurata de cazaci inarmati cu bice, iar dascalii stateau ore in sir in curte, tinand copiii de mana. Pana la urma, profesorii si parintii au renuntat "de bunavoie" la cerere si ostaticii au fost eliberati. Acum, in Transnistria exista trei tipuri de scoli. In sapte localitati din stanga Nistrului, ce sunt subordonate Chisinaului, sunt scoli "nationale", unde se studiaza in grafia latina, ca in restul Republicii. Apoi, mai exista cateva scoli "nestatale, de alternativa", unde se studiaza tot in latina. Dar grosul unitatilor de invatamant, format din 32 de scoli moldovenesti si 15 scoli mixte (moldoveni si rusi), studiaza in chirilica. Unii din profesorii din aceste scoli au venit, pe ascuns, in capitala Moldovei si au cerut manuale in latina. Si, pana la urma, Guvernul Moldovei le-a dat cartile cerute. Manualele sunt atat de vechi incat au poza lui Vladimir Ilici Lenin pe pagina de garda si sunt pline cu "povesti de colhoz". In ele scrie ca Moldova Evului Mediu era un stat al slavilor de rasarit si ca Mihai Eminescu, "cel mai mare poet moldovean", avea, de tanar, simpatii comuniste. De aceea, lui Eminescu caderea Comunei din Paris "i-a pricinuit mari suferinte sufletesti". Apoi, in 1940, Basarabia a fost " eliberata de sub ocupatia cotropitorilor romani". Dar nu conteaza. Pentru romanii uitati din stanga Nistrului tot ce conteaza e faptul ca au, in sfarsit, niste carti scrise in limba lor.
Adevarul, 2 februarie 2007, Transnistria - locul unde e o crima sa fii roman
 
Hmm nu stiam asta. 40% sunt moldoveni aka romani pe acolo ? Credeam ca sunt mult mai putini.
Pai atunci e si vina lor. Cand juma` din populatie doreste cu adevarat ceva, nici Smirnov si nici cazacii lui nu ar avea ce sa le faca. Desigur ca s-ar lasa cu victime si sange, dar efectiv nu vad cum ai reduce la tacere atatia oameni, daca ei sunt cu adevarat hotarati sa obtina ce vor si ar iesi in strada. Iar Rusia si a ei armata nu cred ca s-ar risca sa isi strice si mai mult un renume deja terfelit.
Stiu ca ce am spus suna insensibil, dar ce am in minte sunt zecile de mii de tineri romani de la revolutie carora nu le-a pasat de miile de securisti care trageau in ei si si-au continuat actiunile pentru libertate. Daca nu te ajuti singur, nu o sa te ajute nimeni.
 
adrenalina;163368 said:
si cum a suportat Romania regimul lui Ceausescu????

lvl ori esti naiv, ori esti naiv...


Hmm cuvantul tancuri iti spune ceva ? Si nu ma refer la cele din productie proprie , ci la cele sovietice :) A se vedea Ungaria, Cehoslovacia.

Inainte sa pice URSS-ul era imposibil de facut ceva, pentru ca soldatii "eliberatori" rusi , ar fi eliberat Romania asa de bine , ca nu mai ramanea piatra pe piatra , cum au facut cu Afganistanul.
Dar acum vremurile s-au schimbat. Cu rachetele NATO aflate chiar in curtea lor, cu situatia economica precara si incercari de a isi mai limpezi oleaca credibilitatea in lumea civilizata, rusii nu ar risca sa mai porneasca un alt razboi rece invadand alte tari.
Chiar daca armata rusa stationata ar oferi ceva ajutor logistic lui Smirnov. in nici un caz n-ar porni la genocide asa cum ar fi facut cu 20 de ani in urma.
 
Odata cu scimbarea vremurilor se schimba si forma razboilor. Rachetele, tancurile nu pot opri capitalul economic.
Ce azi rusii nu cuceresc cu ajutorul tancurilor cuceresc cu ajutorul banilor, o mare parte a industriei romanesti este deja in mana rusilor iar Europa e deja la degetul mic a lui Putin - foarte simplu.
 
militant;163415 said:
Ce azi rusii nu cuceresc cu ajutorul tancurilor cuceresc cu ajutorul banilor,



Ca sa cuceresti cu ajutorul banilor, trebuie mai intai sa ii ai. :) :) :) Faptul ca in Rusia sunt cativa miliardari si restul populatie saraca, nu inseamna ca ai bani. Cu un PIB rusesc de vreo 700 miliarde de $, pe cine vrei tu sa cumperi ? Pe Germania cu un PIB de 2,5 trilioane $ ? Pana si Olanda care e o tara cat RM daca nu mai mica are un PIB de 600 miliarde $(adica intr-o tarisoara de 40.000 km2 se produce tot atata cat intr-o tara cat un sfert de glob) SI astea nu sunt decat doar 2 exemple de tari, dar daca e sa aduni toate PIB-urile EU (total 13, 6 trilioane $$$) o sa iti dai seama ca PIB rusesc nu e nici macar bani de buzunar de iesit la un suc. Daramite sa mai aiba pe cineva la degetul mic LOL

In ce priveste Romania si aici lucrurile sunt destul de clare. Inca de la revolutie , stiind ce poate mintea rusului, s-a adoptat de la inceput o atitudine rusofoba. Tot ce a trebuit privatizat a fost dat la europeni. Ce nu s-a putut da la europeni, am dat la coreeni , sauditi, orice numai rusi nu.
In ce priveste economia totul a fost facut conform UE, chiar si productia a fost orientata spre tari UE. Multi au zis ca e o miscare proasta, ca pierdem o piata mare si putin pretentioasa asa cum este cea a Rusiei. Asta e, noi am preferat sa ne chinuim sa vindem la europeni si asta nu a dus decat la o ridicare a calitatii produselor romanesti, in loc de plafonare si inghitit atitudini staliniste de gen : nu va convine asta nu va mai cumparam vinul.
Asa ca stai tu linistit, Romania este momentan probabil cel mai putin dependenta de Rusia decat a fost vreodata.
Cat despre aberatia cu UE am explicat-o deja.


Singurul domeniu unde Rusia mai are o vorba (grea) de spus este cea a reurselor naturale. Dar cum am mai spus deja in alt post, europenii sub conducerea germanilor lucreaza deja la o strategie energetica proprie care ii va inlatura pe rusi din combinatie.
 
Back
Top