Unirea - un forum din .ro

Shota kam pre multe uskaturi are padurea ta Vali...Sunt multi oameni de treaba in Ro, dar si destui "reprezentontzi" ca Device si Nerod aia....Oricum aia probabil erau traumati de "gangsterii" md prin studentzie[ Device chiar a recunoscut] , altfel nu se explica comportamentul idiot...
 
+++++++++++ E posibila Unirea ?+++++++++

Din punctul meu de vedere chestiunea este incilcita si asta din mai multe motive.

Unul ar fi situatia politica actuala din zona, mai ales cea din Transnitria. Un proces de unificare este ceva foarte complicat si implica foarte multe aspecte - politice, economice, culturale etc. .

Pentru ca o unire sa fie posibila este nevoie de sustinerea populatiei. Nu se stie exact cit % din populatia Romaniei ar sustine o eventuala Unificare. Initial ar putea sa o sustina dar dupa ce ar afla ca aceasta unificare ar costa Romania pe loc 10 miliarde de dolari probabil le-ar mai pieri din avint, cel putin celor care gindesc. Romania se ridica incet din punct de vedere economic. Romania nu este capabila sa suporte din punct de vedere economic o gaura atit de mare in finante. Si una de un miliard ar fi foarte mare. Economia romaneasca e in crestere lenta. Aceasta crestere ar tinde spre zero in cazul unei uniri. Nu ar mai exista fonduri pentru investitii si nu am putea sa porgresam. Acum avem nevoie de resurse ca sa ne putem integra in UE. Moldova are mai degraba interesul sa aiba la granita UE (adica sa ne integram noi) decit sa ne unim si sa formam o tara mare si care mai are nevoie de inca 10 ani ca sa se integreze. Romania oricum sustine Moldova si o va face si dupa ce devine membru UE cu resurse mai mari decit o face acum.

Deci financiar vorbind ar fi dificil. Institutiile finantatoare ar fi puse in fata unei situatii complicate. Ele finanteaza un plan de dezvoltare regionala conceput pentru un stat, stat care subit ar deveni alt stat, mostenind direct probleme complicate. Oricum unificarea ar trebui sa se faca dupa rezolvarea problemei cu Transnistria. Romania n-ar accepta stat in stat. populatia Transnitriei n-ar putea participa la un potential referendum. Deci cum s-ar face o potentiala unire ? Doar cu partea actuala a RM ? Le-ar prii transnitrenilor. Ar fi un pas inapoi, o cedare teritoriala, care ar fi greu de reparat. Transnistria atit asteapta.

In plus, Romania oricum are chestiuni in litigiu cu Rusia, cum ar fi tezaurul Romanesc care este in valoare de citeva miliarde bune de dolari si pe care rusii nu vor sa-l returneze, daca acesta mai exista. Rusiei ii vine greu sa accepte in mod oficial aceasta stare de fapt. O data acceptata, aceasta stare ar pune Romania in postura de a fi indreptatita sa solicite intocmirea unui plan de returnare intr-un fel sau altul, macar partial, a valorii acestui tezaur. E vorba de miliarde de dolari pe care Rusia evident ca nu vrea sa-i dea. Pentru orice stat suma este semnificativa. Chiar si pentru SUA. Este cu atit mai semnificativa pentru rusia care este o tara cu probleme seriase, cu cheltuieli economice si de dezvoltare mari si care, de ce sa neglijam, este implicata puternic in conflicte armate care inghit foarte multi bani. Un asemenea transfer de bani ar insemna o gaura in economia ruseasca si o gura de aer proaspat pentru economia Romaniei. Ar creste chiar si reputatia Romaniei pe plan international. Romania ar deveni mai rapid o putere in crestere din punct de vedere politic si Rusia nu vrea asa ceva in nici un caz. Cu cit ar fi mai puternica Romania ar putea sa incerce sa impuna punctele sale de vedere in zona si sa-si extinda influenta si tendintele de integrare in UE asupra Moldovei si Ucrainei lucru care nu ar conveni Rusiei. chiar si numai un accept al rusiei privind tezaurul romanesc ar fi ceva rau pentru Rusia. Va imaginati ca pentru niste luni ar vui buletinele de stiri si asta ar insemna reclama pentru Romania. Mai mult. Cine l-ar mai vota pe putin la alegerile urmatoare ? Nimeni. In definitiv Putin este cel mai echilibrat conducator rus din ultimii 14 ani ? Nimeni si prin urmare nici romania nu are interes sa-l vada pe Jirinovski la putere.

La problemele romanesti care si asa sint complicate s-ar aduaga problemele Moldovei care sint si ele complicate. E adevarat ca un stat unificat ar avea poate alta forta dar aceasta forta s-ar vedea numai dupa unificarea efectiva adica la ani buni dupa unificarea statala.

Sa ne gindim si la alt aspect. Clasa politica moldoveneasca ar avea de suferit. Multe institutii ar trebui sa se integreze cu Bucurestiul. Ar fi costuri mari. Romanii si asa sint prost organizati. Daca incep sa fuzioneze cu un alt sistem prost organizat si el n-ar fi bine. Clasele politice sint total diferite. Sincronizarea legislatiei ar fi un calvar. Ar fi fost o idee daca s-ar fi putut face o pregatire simultana si coordonata intre Bucuresti si Chisinau din 1990 sau macar din 91-92, pentru ca in momentul unificarii lucrurile sa fie simple. Comparati situatia cu fuziunea a doua firme mari. un singur exemplu: Fuziunea: Atral Telecom din Romania inghite o parte din FX Communications - dureaza de luni si probabil va ajunge la peste un an integrarea celor 2 sistem care trebuie aduse pe aceeasi lungime de unda pentru a fi integrate. Sint doua firme nu doua state. Nu sint implicate interese nu exista opozitie. E doar integrarea a 2 entitati economice si tot e grea.

Cel mai sigur si cel mai simplu este ca cele 2 tari sa se alinieze fiecare pe drumul ei la legislatia UE. La final legislatiile vor fi daca nu la fel cel putin asemanatoare si o data ambele tari integrate in UE o unificare ar fi mai simpla. In plus Romania ar putea face un lobby foarte puternica si ar putea directiona resurse mari spre moldova fiind integrata in UE. eu zic ca este calea cea mai sigura.

Aceasta cale nu streseaza pe nimeni si nu aduce atinge intereselor economice ale unor terti cu putere mare de influenta. E vorba de concerne si persoane mai ales din zona economica ale caror interese ar fi afectate negativ de o potentiala unire. Evident ca Transnitria ar face orice ar putea ca sa impiedice o unire imediata. In schimb integrarea in UE a moldovei e greu de stopat. E un deziderat complex si foarte raspindit din punct de vedere tematic si greu de contrazis. Nu prea te poti opune pe fata fara sa se uite toata lumea la tine si sa-si puna multe semne de intrebare.

Nu se stie ce rezultat ar avea un referendum in cele 2 tari. Daca rezultatul ar fi descurajant ? Ar fi un pas inapoi pentru un eventual proces de unificare. In lipsa unui referendum sustinatorii ideii pot face prozeliti mai care in timp sa mareasca forta miscarii miscarii pro unificare. in plus 2 state membre UE se unifica mai usor decit 2 tari independente. O unire intre 2 state independente ar fi cred o premiera internationala si ar zgudui multe principii si ar deranja multe interese. O unificare in cadrul UE ar face mult mai putine valuri si ar fi probabil si mult mai functionala.

In concluzie eu cred ca cea mai potrivita si solutie, este aceea a integrarii ambelor tari in UE. In ambele tari procesul este in desfasurare si toata lumea (inclusiv dusmanii unificarii) sint obisnuiti cu ideea. In acest context fiecare dintre noi, de pe ambele maluri ale prutului trebuie sa luptam pentru o integrare mai rapida si mai bine organizata in UE si pentru rezolvarea cit mai grabnica si eficienta a problemelor critice interne. Mai trebuie de asemenea sa ne ajutam intre noi si sa intarim relatiile economice intre cele 2 tari. Trebuie sa ne organizam, sa ne stringem intr-un club care sa lupte cu inteligenta si forta pentru indeplinirea acestor deziderate. Si unificarea va fi un premiu care sa rasplateasca aceste eforturi.

Si nu uitati. Daca populatiile de pe cele 2 maluri ale prutului vor unificarea aceasta se va produce negresit. Este doar o chestiune de timp. Sa nu uitam ca singele acestei populatii este moldovenesc. Sa nu uitam ca istoria este comuna. Astea nu le poate sterge nimeni cu buretele. Sint fapte si sint intiparite in mintea si in instinctul tuturor locuitorilor din vechea Moldova geografica si istorica.
 
Totul ar fi frumos insa, sanse ca Moldova sa ajunga in UE sunt de la minime catre negative; cancelarul austriac a declarat recent ca dupa intrarea Romaniei si a Bulgariei UE isi va inchide portile pana in 2015, pentru a reusi echilibrarea. In 2015 se vorbeste despre integrarea unor tari ca Macedonia sau Bosnia. Deocamdata Moldova nu intra in nici un plan de extindere; pe siteul EU, la capitolul viitorul UE, Moldova este mentionata alaturi de Belarus si Ucraina in jurul lui 2030. Se pare ca diferentele chiar sunt importante, poate mai mari decat le vedem noi. Si totul nu depinde de Moldova ci de dinamica relatiilor dintre Rusia/Ucraina si EU. Exista o mica mentiune legata de Moldova:

If Romania joins the EU in 2007, which is likely, and Moldova unifies with the country later, it could automatically become part of the EU just as East Germany joined the EU when it reunified with West Germany in 1990. Chances of this happening, though, are very slim

Trist insa Eu ne arata modul in care putem realiza Unirea asta. Poate o sa intelegem mesajul.
 
Sigur, dar wikipedia este destul de buna pentru ca daca cineva introduce ceva evident gresit, alticineva la sigur va depista si va corecta. In orice caz, raportul eu pe care l-am dat mai sus este mai "oficial"
 
eu observ un complex de inferioritate la unii care cred ca cei veniti din basarabia (asa numita) sunt mai jegosi ca cei veniti din romania. cum vine aia sa vezi jegodia in cei din jur. eu totusi consider ca romania are nevoie mai mare de republica moldova decat invers. va pare curajos. va dau explicatii.

o data intrati in ue romania nu poate concura in multe domenii proprii. cu exceptia unor lucruri marunte, dar in esenta asta va furniza inca 22 mln consumatori si forta de munca ieftina, iauzi forta de munca, asta da curaj, sa spui asa... si chiar daca e asa va fi o emigratie puternica in vest...

ceea ce se va intampla real, cu sau fara comunisti in rm, va spori eficienta economiei precum si exporturile... spre rusia, care e o piata enorma si poate consuma ceea ce se produce si se va produce in rm, de bine de rau va fi o balanta comerciala pozitiva. romania, fiind in ue, va avea mult mai multe restrictii pentru penetrarea pietii rusesti. asta cu conditia daca rusia nu intra in wto. iar daca asta se intampla, cu putina probabilitate, va avea si romania sanse egale cu polonia, si alte tari din vest pentru o piata in plus cum este rusia, puteti si singuri calcula cam ce sanse...

va spun ce se intampla real acum.

primo. moldovenii cumpara mere poloneze (pe care polonezii nu le pot comercializa liber pe piata ruseasca) si le exporta in rusia cu documente de provenienta moldoveneasca, astfel creand imagine pozitiva, de fapt intarind imaginea pozitiva a productiei moldovenesti

secundo. anul trecut companiile producatoare de vinuri din sudul rm au cumparat must de vin pentru necesitatile sale. cu regret a fost o experienta proasta pentru ei deoarece mustul a fost amestecat cu apa si nu s-a primit vin din el. concluzia lor a fost ca in aces an companiile respective vor procura productia de calitate buna/mai buna de la producatorii locali, din rm.

tertio. cu regret, oamenii de afaceri din vest nu au incredere in oamenii de afaceri din ro, deoarece astia nu sunt credibili.
 
zorzonel said:
va furniza inca 22 mln consumatori si forta de munca ieftina, iauzi forta de munca, asta da curaj, sa spui asa... si chiar daca e asa va fi o emigratie puternica in vest...

O TREIME din romani sint plecati peste hotare
Deci, daca sa luam in proportii atunci cetateni romani (din Romania) is plecati mai multi decit moldoveni din Moldova.

OPT MILIOANE de romani sint plecati din Romania (1/3 din numarul total al populatiei)

UN MILION de moldoveni sin plecati din Moldova (1/4 din numarul total al populatiei)

Daca nivelul de trai se va ridica in Romania si Moldova si vor exista conditii, locuri de munca atunci acel UN Milion de moldoveni ar trebui sa se intoarca inapoi in Moldova...

Deocamdata tarile dezvoltate din UE ii folosesc pe moldoveni si romani drept sclavi pentru munci de care ei singur nu s-ar apuca.

Oare asta va insemna intrarea Romaniei si Moldovei in UE ?
Bogatasii din Vest vor putea cumpara totul in Romania caci ei detin capitalul, ei vor cumpara tot ce se poate cumpara iar romanii vor fi sclavii care vor lucra in UE - le vor construi poduri, cladiri, orase, vor face munca de prostituate etc...

ati uitat si de arabi... moldoveni si romani pleaca din tarile de bastina la munci de sclavi in UE... ARABII VIN IN NUMAR MARE; E vorba de arabi car au bani: magnati ai petrolului, deschid afaceri, le cumpara pe toate tzarancutzele care au mai ramas sa le aiba in haremurile lor... Ei pot sa aiba multe sotii...
 
8 milioane de romani plecati in stainatate + 6,5 milioane pensionari + 6 milioane copii= 21 milioane. Asta ar insemna ca in Romania nu gasesti decat pensionari si copii. O aberatie. Cum sa fie plecati 8 milioane de romani? Ar insemna ca aici nu a mai ramas nimeni sa munceasca.

Aproximativ 1,5-2 mil romani muncesc in afara Romaniei, si aduc anual aprox 2,5-3 mld E.

La ora actuala piata este libera in Romania pentru cetatenii UE; totusi nu cumpara nimeni muntii, chiar nici campiile sau dealurile. De privatizat mai sunt multe, deci eu nu vad sa fim invadati de nimeni.

Cat despre arabi Romania a introdus de luna trecuta o lege care sa descurajeze afacerile dubioase ale cetatenilor arabi, chinezi.

Se negociaza de aproximativ 5 ani deja conditiile de aderare la UE in capitolul concurenta. Daca isi inchipuie cineva ca intrarea in UE se face doar de dragul unei mase de 22 milioane oameni se inseala. Cand se vor permeabiliza total granitele concurenta va fi acerba, vezi cazul ungurilor care trec granita in Romania sa isi faca piata. Dar asta este UE, romanii vor trece in Moldova sau Ucraina sa cumpere gogosari si morcovi. Ma rog ideile astea ca ne vor invada bogatanii din Vest sunt cam superficiale si nu merita batuta atata moneda. Vulpea care nu ajunge la struguri zice ca-s acri.

Cat despre unirea cu moldova, ea are si puncte bune si puncte rele:
Bune: indreptarea unei greseli istorice si restabilirea granitelor poporului roman;
infuzie de noi valori culturale
o piata de desfacere pentru Romania de 4 milioane de locuitori.
reducerea birocratiei si adminstratiei
o penetranta crescuta a capitalului romanesc pe piata CSI
Rele: diferente extrem de mari in domeniul legislativ/ constitutonal
focare de conflict nerezolvate in Basarabia
aparitia unor minoritati extrem de neplacute (rusa si ucraineana)
diferente economice semnificative
diferente de infrastructura uriase (electricitate, cai ferate, sosele, energie, telefonie)
existenta unei populatii mixte, care si-a pierdut identitatea romanesca, neadoptand insa una ucraineana sau rusa, ci o noua entitate moldoveneasca.

Daca privesti dinspre Moldova avantajele unirii cu Romania ele sunt altele:
-accesul liber pe piata UE
-intrarea in masa culturala romaneasca/accesul liber la invatamantul romanesc
-ruperea definitiva a legaturilor speciale cu Moscova
-alinierea la nivel bancar, finaciar, legislativ, de infrastructura, bursier, concurential, etc
-stabilitate internationala sub umbrela UE si NATO/ stabilizarea granitei estice
Punctele proaste sunt:
-restrangerea masiva a administratiei
-reorganizare teritoriala conform princiului regionalizarii ce ar putea duce la crearea unor entitati mixte romano-basarabene
-aparitia unor disensiuni intre regiunile Romaniei vizand gradele de dezvoltare economica (chiar si la ora actuala ardelenii si bucurestenii critica subventionarea judetelor mai sarace ale moldovei)

O asemenea chestiune nu se rezolva insa matematic (bune>rele). In timp chestiunea va deveni mai interesanta pentru Romania/Moldova, deocamdata este prea devreme probabil pentru ambele.
 
dankat23 said:
8 milioane de romani plecati in stainatate + 6,5 milioane pensionari + 6 milioane copii= 21 milioane. Asta ar insemna ca in Romania nu gasesti decat pensionari si copii. O aberatie. Cum sa fie plecati 8 milioane de romani? Ar insemna ca aici nu a mai ramas nimeni sa munceasca.
Chiar nu intelegi ca se estimeaza ca aproximativ 1/3 din cetatenii romani sint plecati peste hotare ?
 
Estimarile le poti vedea in linkul de mai jos si sunt sub ceea ce spuneam eu, adik in jur de aproximativ 1 milion de romani:

http://evz.ro/investigatii/?news_id=163268

PS:Evenimentul este un ziar de opozitie.

Forta de munca angajata in Romania este cam 3,5-4 milioane, la care se mai adauga probabil 0,5-1 milioane ce lucreaza la negru. La acestia se adauga 1-1,5 milioane de romani in afara granitelor, ceea ce da cam 7 milioane de romani, care reprezinta exact forta ativa de munca a Romaniei, ce completeaza alaturi de cele 6,5 milioane pensionari, 1 milion de someri si 6 milioane copii populatia de 21 milioane locuitori.
 
Back
Top