Uniunea Europeana - o utopie?

Superboy

Member
UE nu e decit o clona a URSS care se va destrama. Exact cum s-a destramat si Uniunea Sovietica.
Sinteti de-acord cu totii?
 
Nici pomeneala. UE promoveaza toleranta si bunastarea. Daca UE s-ar destrama ar insemna un dezastru economic mondial, nu o criza. Economia tarilor UE ar scadea cu 30-60%. Cand pui semnul egal intre UE si URSS e ca si cum ai pune egal intre Nigeria si SUA (avand acelasi sistem administrativ).

Uniunea Europeana nu e o utopie, e doar un pas.

Islanda isi plange de mila ca nu a vrut sa adere la Uniune.

In URSS s-a facut "integrarea" pe calea armelor si "omogenizare demografica", in schimb in Europa integrarea e facuta cu acordul statelor membre si statului care adera.
 
Dar daca in URSS cu un regim totalitar si n-a fost in stare sa pastreze aceasta uniune, inchipuie-ti UE in care toti is de capul lor , atita dezbinare fiecare stat cu propriile interese nationale... doar s-a incercat chiar si adoptarea Constitutiei europene si Franta+Olanda s-au opus , Marea Britanie nu vrea sa renunte la lira sterlina in favoarea euro etc.
 
Constitutia Europeana nu a fost respinsa neaparat pt ca marca federalizarea UE ci pentru ca era prost scrisa si ingradea multe libertati cetatenesti. Francezii sunt printre cei mai mari adepti ai federalizarii pentru a contrabalansa situatia geopolitica. UK nu renunta la lira pt ca e mai puternica valoric decat euro , insa ei profita enorm in urma granitelor libere si piata unica europeana. Sudul Spaniei sau mai ales I-lele Baleare colcaie de britanici, care nu ar putea avea proprietati personale in Spania fara acordurile din interiorul UE. Polonezii si muncitorii Est-Europeni cu cetatenie europeana au contribuit la bunastarea Marii Britanii. Firmele britanice vand si investesc in restul UE fara taxe si impozite suplimentare. Acesta e doar exemplul UK. Olanda isi vinde productia agricola si primeste subventii grase de la UE pentru culturile ei hidroponice. Noii veniti din uniune primesc bani grei pentru dezvoltare si mai multe investitii straine care duc la bunastarea generala.

Un regim totalitar poate fi un fel de "liant" fals intre natiuni. URSS s-a destramat pt ca acele natiuni nu aveau scopuri comune in cadrul uniunii, saracie si mirajul occidental. Nu neaparat unde-s multi puterea creste. Adevarul e ca unde-s multi bogati puterea creste .Vezi Uniunea Africana dupa model UE nu a adus pana acum nimic bun pentru ca nu a existat un plan de modernizare/integrare. Dupa parerea mea acea uniune trebuia facuta in jurul Africii de Sud si in jurul tarilor africane din nord (Tunisia, Egipt, Algeria).
Dar cetatenii Uniunii Europene au scopuri comune si acesta e cel mai important lucru. Plus siguranta financiara mai mare, investitii straine, posibilitatea de a-ti vinde marfa pe o piata de 500 mil de posibili clienti, fara taxe suplimentare, fonduri europene pt dezvoltare, modernizarea tarilor, inlaturarea pe cat posibil a coruptiei, granite libere etc. Orice politician cu capul pe umeri din UE ti-ar zice ca numai peste cadavrul sau ar vrea ca tara de unde e el sa iasa din uniune. Daca s-ar face referendum in Marea Britanie pentru a iesi din UE, garantez eu ca nu mai mult de 15% ar vota in favoarea iesirii. Acum sa ii intelegem si pe ei, candva au fost principala putere mondiala si acum se vad condusi de la Bruxelles :)

Exista posibilitatea sa nu se ajunga la o federatie? Da. E foarte mare aceasta posibilitate (peste 50%).
Exista posibilitatea ca UE sa se destrame aflandu-se in formatul administrativ din prezent? Nu. Practic numai un razboi nuclear devastator ar putea avea asemenea urmari.

Superboy, putem discuta la infinit cine are dreptate, nu zic ca detin adevarul suprem si ca UE e de neatins. Orice e posibil. Dar in conditiile actuale chiar e imposibil sa se destrame. Sunt prea multe legaturi economice (si nu numai) intre statele ei.
Si din nou, comparatia UE cu URSS nu poate fi facuta. Ca si cum ai compara pestii cu oile.
 
Back
Top