Valorile morale... ce le defineste si ce le schimba?

adrenalina

fara aripi
am vazut pe forum ca foarte multi sunt speriati de faptul ca o data cu dezvoltarea se schimba valorile morale dupa care raieste societatea. multi spun ca Moldova este in ca un pamant virgin in care se pastreaza inca idea de traditie, de valori culturale si morale... dar ca o data cu intoarcerea spre vest totul se va schimba. se face chiar o comparatie cu Ro... care, spun moldovenii, a uitat de valori, traditii si sentimente...

ce parere aveti voi? inspre ce duce capitalismul ca schimbari in ordinea sociala?
 
capitalismul intotdeauna a pus accent pe individualismul omului , pe interesele lui..... si in consecinta egoismul a avut cale libera , tot ceea ce conteaza este maximizarea profitului, in rest nimik, poti sa tai in stanga si in dreapta....
 
ka_sasha aceasta este ce promoveaza politicile de dreapta..care din pacate (in opinia mea)prin cit mai multa forta..pt k intr-o tara in tranzitie ,precum Moldova un guvren social este perfect,...insa nu doar la suprafata ci si in profunzime
 
citisem undeva ca problema sistemului comunist a fost faptu ca apus accentul pe idea de grup/comunitate ignorind individul, iar problema sistemului capitalist e aceia ca ignora grupul si accentuiaza in mod exclusiv individul. in calea spre o societate capitalista e necesar astfel ca comunitatea si interesele comunitatii sa fie mentinute de catre membrii acesteia, ca sa se mentina un oarecare echilibru care e necesar pentru buna starea societatii.

riscul unei perspective individualiste e ca ajungem sa ne pese numai de situatia proprie uitind de interesele societatii in care ne aflam si asta poate contribui la crearea inegalitatii in societate - cu o clasa de mijloc limitata, si restu in extreme. exemplul sua pe tot parcursul istoriei acestei tari e folositor: Martin Luther King zicea in '67 parca ca o tara care cheltuie 35 bilioane de dolari pentru un razboi imoral (in Vietnam) si alte 20 de bilioane pentru a pune primul om pe luna, ar trebui sa poata sa cheltuie 20 de bilioane necesare ca sa asigure celor mai saraci cetateni a ei accesul la conditii de trai acceptabile.

pina la urma doar noi putem sa ne mentinem valorile noastre prin un nivel de educatie si cultura la care inca ar trebui de lucrat.
 
bun, eu ma refeream la termenu englez, echivalentu miliarde. nu e o confuzie. in privinta razboiului din vietnam uite de exemplu pe:

http://www.cwc.lsu.edu/other/stats/warcost.htm

in '72 cind sa terminat razboiul, costul razboiului era de 111 "billion US dollars" (la valoarea de atunci) nesocotind pierderile umane, etc.
 
Nu stiu cum e la voi in Moldova, dar in Romania sper ca apropierea de vest sa schimbe multe lucruri. Cat despre societatea traditionala, eu unul nu am sa o plang. Disparitia sa este o chestiune de normalitate istorica. Vestul a pierdut-o, putin cate putin, incepand cu secolul al XVIII-lea.
Societatea de tip traditional a functionat intr-un anumit context socio-cultural si va functiona atata vreme cat acel context va exista. Ceea ce a ramas acum in Romania, nu este acea societate, ci doar mentalitatea specifica ei, care, raportata la noilea realitati, este nefunctionala. Asa incat eu chiar sper ca romanii vor pierde mult din bagajul asta pagubos care i-a insotit inutil si contraproductiv timp de un secol.
Ceea ce se intampla in vest nu este echivalent cu pierderea totala a spiritului comunitar, ci doar cu mutarea lui intr-un primetru imediat, dintr-o comunitate nationala imaginata, intr-o comunitate locala reala in care individul este angajat efectiv, dar nu complet (asa cum se intampla in societatile traditionale). Occidentalul nu este din ce in ce mai izolat, asa cum gresit avem noi impresia aici in est. Diferenta este doar ca omul occidental (nu toti, doar unii dintre ei) are din ce in ce mai putin timp de pierdut la o bere sau la "hora-n sat", ceea ce evident ca pentru lenea noastra balcanica, e echivalentul unui dezastru absolut.
Saltul spectaculos al vestului in ultimele doua secole se datoreaza tocmai acestor schimbari de valori care au incetat a mai fi centrate pe comunitate si s-au aplecat spre individ, fara a desfiinta comunitatea, nici material si nici ideal. Multi afirma ca individualismul (care nu e un produs al capitalismului, ci al filosofiei ultimelor secole) a adus cu sine egoismul. Fals, egoismul nu este o chestiune ideologica, ci o parte a naturii umane si ca urmare el exista in orice societate, inclusiv in cea traditionala. Societatea moderna ar putea cel mult sa il inlesneasca, dar asta e, exista avantaje si dezavantaje in orice.
Ceea ce intr-adevar a adus nou individualismul sunt libertatea individuala, atat spirituala cat si materiala, si o tendinta catre afirmarea deplina a personalitatii umane. Individualismul a inlaturat mare parte din constrangerile pe care societatea le intindea asupra omului si doar din aceasta perspectiva se poate vorbi de "distrugerea" valorilor traditionale. Individualismul si progresul vestului sunt legate intr-un mod intim si sper ca va veni o vreme cand aceasta intimitate isi va produce efectele si in societatea noastra.
 
eu nu ma refeream la traditional ca modalitate de conducere, de organizare si de gandire. ma refeream la ceea ce deosebeste popoarele intre ele: limba, traditii, obiceiuri, etc... se tinde spre uniformizare si nu cred ca este bine... istoric s-a demonstrat ca nu este posibil si razvratirea este inevitabila... tocmai aici se si bate cap in cap individualismul asta... adica pune accent pe persoana, dar in acelasi timp ne individualizeaza...
plus ca dezvoltarea egosimului si accentul pus pe individ are ca aspect pozitiv dezvoltarea materiala, dar ce facem cu cea spirituala, si acum nu ma refer din punct de vedere crestin... pe langa faptul ca dorim sa traim bine si sa avem multi bani, omul traieste si intr-o alta dimenisune, data de sentimente, emotii... altfel riscam sa ne transformam in robotei... nu suntem departe de conceptul de cyborg... poate unora la convine acest lucru, dar pe mine ma sperie...

intorcandu-ne la valori, distrugem, prin individualism, tocmai ce ne diferentiaza pe noi de animale, la nivel spiritual: in primul rand familia, care nu mai este o prioritate... inseamna ca gandim prea material... pt ce dorim sa obtinem ccea ce dorim, pentru ce luptam? pentru o casa mai , mare, pentru o masina mai luxoasa, pt caviar... , pentru noi valoare de ruda, de dragoste, de buntate, de caritate se trasnforma intr-o obligati sau ceva ce facem de ochii lumii... nu mai avem timp sa ne culturalizam...

faptul ca astia munces atata de mult, aduce foarte multe dezavantaje: neglijenta familiala, sters ocupational, ceea ce duce de la disfunctii fizologice, la disfunctii psihologice... nu exista balans... si asta o sa ne duca la imbatranire si la distrugere...
 
Societatea traditionalista nu defineste decat o existenta normala a societatii, societatea contemporana nu este decat ultima faza din ciclurile istorice.
Potrivit doctrinei induse omenirea trece prin 4 etape involutive, treptat omenirea incepe sa decada, se pierd adevaratele credinte iar omenirea se pierde in obscurantizm. Aceasta etapa indusii numesc Kali-Yuga - "Era Neagra" se spune ca este ultima etapa a omenirii - este inevitabila o catastrofa imensa dupa care se va reveni la etapa initiala.

Marele ganditor a sec XX Rene Guenon spunea ca civilizatia occidentala va pieri daca nu va renunta la europocentrismul sau si nu va apela la valorile spirituale care s-au pastrat in Est.

In ceea ce priveste moralitatea - ea este de origine sociala, nu exista o morala la nivel individual, moralitatea exista atat timp cat omul se simte legat de o anumita colectivitate.
Moralitatea mai mult ca atat are un caracter suprasocial - ea cuprinde un spatiu mult mai mare decat cel al unei societati umane, ea cuprinde generatii intregi, de la facerea lumii incoace, de aia ea mereu ramane in esenta aceeasi.

Civilizatiile au existat atat timp cat au stiut sa tina legatura cu traditia si morala, cand s-au rupt de aceste esente - au disparut fara urma.
Asa cum se va intampla si cu occidentul euro-american.

Apropierea de occident se va intoarce impotriva noastra daca nu vom sti sa pastram ceea ce a pierdut occidentul, avem cum spunea cineva "o comoara foarte pretioasa" daca nu vom sti s-o pastram halal de noi.
 
Motto

Batranii spun ca apa trece
Si spun ca pietrele raman,
Dar lucrul altfel se petrece
Pe vechiul nostru glob batran.
Ca piatra, orisicat de tare,
Se macina si trece stand,
Iar peste trista-i macinare
Doar apele raman curgand.



se tinde spre uniformizare si nu cred ca este bine
Esti sigura ca se tinde catre uniformizare? Sincer, eu am observat ca ceea ce li se reposeaza cel mai des occidentalilor, este tocmai lipsa uniformitatii. Cica occidentul nu ar avea niste repere si valori sociale comune. In acelasi timp, noi, cei ce ne temem de uniformizare, deplangem lipsa spiritului comunitar sau jalnica decadere a ideii de natiune (cel putin asa credem noi) printre occidentali! Pai sa-mi fie scuzat, dar ce e mai uniformizant decat nationalismul extrem predicat de cei carora le e teama ca occidentul ne va face "asemeni" lui? Ce poate uniformiza mai mult decat traditia? Ce poate fi mai uniformizant pentru om decat viziunea omului element al unei comunitati oarecare?
Nu cumva aceasta uniformitate a occidentului e data de distanta de la care il privim noi? Nu cumva lipsa de valori a occidentului, e de fapt neputinta noastra de a-i sesiza si a-i intelege valorile? Iata, eu, care ma apreciez ca fiind apropiat de valorile occidentale, deplang, cu toata sinceritatea nu de dragul discutiei, lipsa de valori a romanilor sau moldovenilor. Mie problema noastra nu imi pare a fi schimbarea unor valori cu altele, ci alegerea intre o teribila nostalgie a somnului colectiv al natiunii si individul valoare pe care ni-l propune occidentul.
Asta e ce avem noi, nu valori nationale, nu o cultura, ci nostalgii si spaime. Si trebuie sa alegem intre a ne satisface aceste nostalgii (luptandu-ne zadarnic cu lumea in care traim de dragul lor), intre a ceda in fata acestor spaime si a adopta si adapta un numar de valori, un sistem social functional cum este cel al occidentului. Ce trebuie sa invatam noi de la ei? Democratia, respectul pentru celalalt si pentru idee. Atat, nu ne interzice nimeni sa ne mai imbracam in portul traditional, sa mai roshim oua de pasti sau sa mai ascultam muzica populara. Nu ne va interzice nimeni sa ne iubim familia, nu ne va interzice nimeni sa ii ajutam pe cei mai necajiti decat noi. Daca vrem sa mai facem lucrurile astea, e optiunea noastra si putem la fel de bine sa renuntam la toate astea si fara sa ne occidentalizam. De fapt, romanii deja asculta mai degraba manele decat muzica populara. Sa insemne asta ca ne-am occidentalizat? Daca mancam la McDonalds si nu mai mancam mamaliga si mujdei cu peste, inseamna ca ne-am occidentalizat, sau doar ca ne-am schimbat obiceiurile? Iar aceasta schimbare a obiceiurilor si a valorilor e data de mersul istoriei insasi. Tot ceea ce vedeti in jurul vostru va disparea intr-un timp mai lung sau mai scurt. Asta pentru ca exista internetul, pentru ca exista televizorul, pentru ca omul vrea ce e mai nou, mai bun si mai satios. Problema este daca in locul a ceea ce dispare vom pune o samanta care sa germineze, sau vom lasa sa cada o bezna adanca.
Occidentul nu ne va uniformiza, caci occidentul nu s-a uniformizat nici pe sine. Pentru romani occidentul e sansa unui repaos, un loc unde sa ne tragem sufletul dupa atata amar de istorie, un loc de unde sa invatam sa facem si sa gandim si de unde apoi sa pasim catre propriul nostru viitor, ca indivizi si ca natiune. Ceea ce trebuie sa facem e sa invatam de la ei abc-ul modernitatii si apoi putem crea pe cont propriu daca ne tin puterile. Nu de ei trebuie sa ne fie frica, ci de propria noastra slabiciune. Iar aceasta slabiciune ne va urmari si "in" occident si "aici".

Ni se pare ca oamenii traiesc acolo in mizerie spirituala. S-ar putea ca unii sa traiasca astfel, dar uita-te in jurul tau si vei vedea acelasi lucru. Aderenta la valori e o chestiune individuala. Cine vrea si cine poate se va ridica deasupra celorlalti, cine nu... Majoritatea omenilor, oricand si oriunde, vor fi sclavii lumii materiale si asta nu o putem schimba nicicum. Tot ceeea ce putem face este sa cream o societate in care cei ce vor sa se ridice, sa o poate face. Asta e societatea occidentala, asta e ceea ce noua ne lipseste. Prostia si josnicia nu sunt chestiuni sociale, ele tin de natura umana. Nu individualismul este problema occidentului, dimpotriva, e castigul sau cel mai mare. Sa nu confundam individualismul cu egoismul. Si sa nu transformam egoismul intr-o "specialitate" occidentala. Din nou te invit, uita-te la cei din jurul tau.

De fapt, ce are occidentul "in rau" si avem noi "in bine"?
 
decxi, hai acum safim seriosi si sa avem pueterea sa intelegem anumite chestii... eu nu ma refer la colectivismul comunist... eu cred ca ai fost prea afectat de aceasta perioada si incepi sa legi totul de ea... asta ii putin paranoic...

hai sa vedem care sunt valorile occidentului in primul rand: avem valoarea banului, cu cat ii ai mai multi cu atat esti mai apreciat si ai un statut social mai ridicat... si nu conteaza cat de destept esti sau ce calitati morale ai. goana dupa bani a dus la nimicirea unro valori de-a dreptul instinctuale: familia si adusul pe lume a copiilor... Europa este o societate imbatranita pentru ca nu se mai fac copii si familiile mai mult se destrama, de cat se formeaza. este foarte simplu sa iti gasesti scuze ca nu aduci copii pe lume pana nu ai un anukmit statut material... asta ii individualismul occidental care poate fi foarte usor identificat cu egoismul occidental. casatoriile se destrama pentru ca oamenii nu mai pun efort sa mentina aceste relatii... inca o data intra in actiune individualismul promovat de tine...
acestea au fost doar unele exemple...

acum sa revenim la traditii: poate ar fi bine sa stabilim ce inseamna traditie: inseamna porturi populare, inseamna muzica populara din diferite zone ale tarii, inseamna modul de construire a caselor de la tara si obiceiurile care au loc cu ocazia sarbatorilor de Craciun si de Paste: aici avem deja invadare, urla colinde americane, dar nu romanesti, de parca nu le avem pe ale noastre, mersul cu sorcova, mersul la udat, etc... aceste traditii care pana la un moment dat erau atat de frumoase si iti aduceau atat implinire individuala, au dsiparut sau au devenit obligatii obositoare si sacaitoare... eu prefer sa aud la geamul meu Steaua sus rasare, sau colindele lui Hrusca, edcat sa aud Gingle bells...

este un lucru bine stiut ca in tarile mai sarace oamenii sunt mai solidari si se ajuta unul pe altul, pentru ca stiu ca ce inseamna greutati... spre de europenii occidentali care nu isi cunsoc nici macar vecini... inainte cu cativa ani imi puteam permite sa ma duc la prietenele mele acasa fara nici o problema, acum insa, exista norme si deranjuri... s-au mutat oameni la mine in bloc cu care nici nu ma salut, pt ca nu ne cunoastem si nici macar nu exista interes.... asa ca ma uit in jurul meu si vad cum se schimba normele sociale, cum devenim inchistati si mai putin liberi in miscari, pentru ca suntem prea ocupati sa ne gandim cum sa mai castigam 100 de dolari in plus si nu sa ne sustinem prietenul care are nevoie de ajutorul nostru...

suntem scalvii materialismului pentru ca asa dorim sa fim si pentru ca este varianta cea mai simpla... spiritualitatea cere sacrificii si trebuie asteptata recompensa, pe cand partea materiala o vezi a fiecare sfarsit de luna...

eu nu spun ca avem numai parti bune... avem acea doza de nesimtire specifica balcanicilor, nu avem repectul total pentru toate punctele referitoare la drepturile omului, nu avem pus la punct un sistem de servicii publice la un nivel cat de cat acceptabil, etc... avem ce schimba... dar sa schimbam asta nu cu pretul de a deveni generatia Mc'Donalds... care a supt Coca-Cola in loc de lapte.... deocamdata asta suntem. nici macar limba nu o pastram. pt ca ii mai cool sa vb cu cuvinte englezesti... iti arati desteptaciunea....
 
lipseste libertate,toti fac ceia ce fac toti,astai.la toti interesa ce spun altii,astai gresit.eu traiesc de mica la roma,am o sora mai mica ca nu vb moldovneste deloc si cind vreu s vb cu ea spune ka limba asta nui apartine,no intereseaza.pe mine mo schimbat societatea in care traiesc,nu mai stiu de traditii noastre.de aceia pentru multi par diferita si incearca sami spuna de toate,dar eu am alte valori morale si alta cultura,imi pare rau k nu inteleg k cultura mea nui gresita e diferita...dar nu vin inteleasa,cu forumul asta incep sa imbunatatesc si dezvolt felul de a ma exprima,vin si inteleasa gresit,la noi se spune ce te freaca ce spun altii,infatti.cind vb de tara mea si valorile care le am vb in sens despre italia,nu mai spun d md.
 
ce spunea militant mai sus simt si eu intr-o oarecare masura, anume faptu ca moralitatea se defineste de societatea in care individul traieste, si ca nu exista asa ceva ca moralitate universala. anumite idei sint mai universale ca altele, insa nu exista idee absolut universala. ma gindesc la timpurile mai vechi cind era moral ca cineva sa aiba sclavi si ca altcineva sa fie sclav toata viata, si copii si nepotii lui la fel.

adrenalina zicea ceva mai sus despre individualismul/egoismul din vest, in special legat de diminuarea numarului de copii pentru ca nu exista resurse financiare pentru ai creste. cred ca e o idee interesanta, desi eu pina acum nu mam gindit la acest exemplu ca un exemplu de egoism. de ceva timp incoace incerc sa inteleg in principal exemplu african unde intr-o tara in care lumea moare de foame si din cauza razboiului civil (nesocotind sida si alte probleme), familiile au cite 8 copii, din motive traditionale, pentru ca, cum am auzit odata, familia e cel mai important lucru in viata. totusi, daca cineva apreciaza familia intratita atunci cu greu inteleg cum poti sa-ti aduci familia intr-un mediu unde e foarte greu sa speri la ceva. presupun poate, ca atunci cind nu ai nici un sprijin din partea nimanui, familia ramine a fi ultima speranta, singura speranta pentru poate putinile bucurii ramase a fi traite...

despre traditiile moldovenesti - cred si eu in frumusetea lor si imi pare rau ca le pierdem, insa pentru ca traditiile sa supravietuiasca e nevoie de un mediu anumit care lipseste. nu avem nici mediul viu pentru a le pastra, satul moldovenesc devenind o entitate destul de suspecta, unde traditiile s-au rarit in mod considerabil. si nu prea exista initiative din partea noastra sau a statului nostru sa pastram aceste traditii. modul de viata rapid pe care il adoptam nu ne permite de multe ori sa traim dupa traditii. tre in schimb sa ne adaptam la diferite feluri de viata.

cred ca idea de traditii e interesanta pentru ca prin traditii se cultiva si creaza idea de grup, unitate, identitate. e metoda prin care noi putem sa ne gasim pe noi insine, prin care ne definim. acuma insa cred ca s-a trecut mai intii la idea de natiune care e o idee relativ abstracta si care nu poate mentine traditiile la nivel local, mai ales ca avem ca individualismu care se dezvolta pe tarimu nostru ne doboara in mod serios... devenim alti oameni, ignoranti de identitatea pe care am avuto odata, ignoranti poate de identitatea pe care o avem astazi. cine sintem pina la urma si pentru ce traim?

cred ca perioada asta de "tranzitie morala" prin care trecem nu ne permite sa raspundem in mod satisfacator la astfel de intrebari...
 
dune, eu ma refer ca in general familiile acre au o situatie materiala buna nu fac copii pt ca vot libertate, pt ca vor cariera, pt ca nu vor ca modul de viata sa se schimbe... la asta ma refeream eu...

si indiferent de cat de suspecta ii faza cu satul moldovenesc si acum sunt foarte multi tineri care de duc la tara de sarbatori pt a simti spiritul acela de sarbatoare care nu mai exista la oras...
 
is deacord cu faptul k nu tre de casatorit,nu la copii macar pina la 30 ani si sint deacord cu faptul ca prima vine cariera,independenta totala.cred k copii tre sai faci atunci cind ai dorinta dar si finanse,alyfel e pre greu.libertatea personala e pe primul plan
 
Nu stiu cum e la Bucuresti dar la Chisinau, stiu multi, sunt babute singuratice care si-au construit toata viata cariera si au fost "oameni liberi".
Mi trist si mi-e scarba sa vad starea la care au ajuns astazi. Deobicei traiesc in mizerie, faca caca pe ei si nu iesa cu luni sau chiar ani afara, pana termina a fi mancati de sobolani.
Acesta pana la urma este rezultatul "independentei" sale. Nu uitati ca viata este scurta, cariera este si ea importanta dar este absurd s-o ridici deasupra familiei, copiilor.
Nu voi putea intelege niciodata pe cei care alearga toata viata dupa cariera stralucita. Este o chestiune care devine o obsesie si iti ea tot timpul care ti-a fost rezervat pentru viata.
Carieristii termina pana la urma sa-si piarda identitatea de OM - de aia nici nu au nici un fel de atasament fata de semenii sai.
Un carierist este egoist care termina pana la urma foarte trist.
Ce folos in libertate atunci cand traiesti in singuratate si lipsit de un atasament emotional?
Nu este prea mare pretul?
 
pina la urma in decizia pe care o luam se implica in mod indirect societatea in care traim. nu stiu daca are sens pentru cineva sa aiba familie si copii daca la momentu respectiv familia si copii ar fi considerati ca fiind o problema. oricum, observ de multe ori ca chiar unde exista familii conceptu de "libertate" ramine a fi important si de multe ori legaturile dintre membrii familiei pe care le-am observat in vest nu-mi par a fi prea trainice sau puternice. familia de multe ori nu e decit un grup foarte divers de oameni care nu prea se inteleg si se intilnesc de citeva ori pe an pentru o cina doua.

ma gindesc ca poate situatia in sud, in italia de exemplu, ar fi diferita pentru ca barbatii cel putin sint binecunoscuti pentru faptu ca traiesc cu parintii pe termen lung, si mi se pare ca familia e mai apropiata si mai unita.
 
dune said:
ma gindesc ca poate situatia in sud, in italia de exemplu, ar fi diferita pentru ca barbatii cel putin sint binecunoscuti pentru faptu ca traiesc cu parintii pe termen lung, si mi se pare ca familia e mai apropiata si mai unita.

Pai din considerentul ca sudul Italiei este are un caracter pronuntat agrar este mai raspandita familia extinsa, cred ca acest lucru a si contribuit la formarea mafiei (indeosebi in Sicilia).
 
Adrenalina: nu confunda topicurile. ;)
Fara suparare, dar eu nu inteleg de ce va incapatanati sa priviti individualismul doar prin prisma egoismului si sa il transformati, in aceasta "format", intr-o carenta exclusiva a vestului.
In primul rand ca acel individualism al vestului de care vorbesc eu, este "urmasul" renasterii si al filosofiei umaniste. Individualismul este antropocentrism, adica asezarea individului ca masura a tuturor lucrurilor, nu negarea comunitatii, ci doar eliberarea idividului din constrangerile si anonimatul la care un anumit tip de societate il forteaza.
Materialismul vestului nu este rezultatul individualismului, ci mai degraba e cumva legat de capitalism. Dar asta e. Se spune ca fiecare om are defectele calitatilor sale. La fel si sistemele politice sau economice au defectele calitatilor lor. Care e cea mai mare calitate a capitalismului? Pai functioneaza! In ultimii 50 de ani sistemul capitalist a generat o crestere constanta si semnificativa a nivelului de trai. Deci e bun, caci ce altceva ai putea sa ceri de la o doctrina economica?
"Caderea" omului in egoism si desfrau imi e teama ca nu este rezultatul nici al individualismului umanist, nici al capitalismului (desi poate ca acesta din urma il intretine). Imi e teama ca egoismul e o "valoare" transistorica si nesistemica. Este capitalismul incompatibil cu spiritualitatea? s-ar putea, dar repet, capitalismul este o doctrina economica, deci i se rupe de orice altceva. Este individualismul incompatibil cu spiritualitatea? Desi s-ar parea ca voi raspundeti "da" la intrebarea asta, mie nu mi se pare evident. Mantuirea e o chestiune individuala, la fel si accestul catre spirit sau sacru. Nu ai nevoie de sociatate pentru asta, totul sta in a avea tu vointa de a o apuca pe o astfel de cale. DE FAPT CHIAR TU AI SPUS-O:
suntem scalvii materialismului pentru ca asa dorim sa fim si pentru ca este varianta cea mai simpla... spiritualitatea cere sacrificii si trebuie asteptata recompensa, pe cand partea materiala o vezi a fiecare sfarsit de luna...

Asa incat, daca recunosti ca este o problema care tine de firea omului, nu inteleg de ce i-o reprosezi societatii, ba chiar unei societati anume?

Si pentru ca pana acum am vorbit "teoretic", hai sa vorbesc si practic, adica sa va povestesc experientele mele legate de oamenii din vest.
Prima mea calatorie in vest a fost prin '91, in Germania. Tatal meu era sofer pe TIR si m-a luat si pe mine. Inchipuitiva ca in Germania am descarcat TIR-ul (incarcat cu prune) la un depozit de fructe. Ei bine, unul dintre nemtii de acolo m-a luat cu el in depozit. Pe mine si o plasa...
De incarcat trebuia sa incarcam la o firma de dulciuri (pe cuvant de onoare ca nu inventez!). Am stat acolo trei zile tot asteptand sa hotarasca cei de la firma daca incarcam sau nu. In fiecare dimineata ne auceau lapte, suc de portocale si prajituri. Ca sa nu mai vorbim de pungile cu bomboane pe care le primeam eu in timp ce ma plimbam prin curte.
Un alt prilej de a intra in contact cu oamenii din vest a fost calatoria mea in Spania in 1997. Am ajuns acolo prin fratele meu care emigrase in '92 in Luxemburg. Spaniolii mi-au facut o impresie formidabila. Pentru mine a fost un adevarat soc ca oriunde te ducei oamenii iti zambeau. Cu noi era si copilul de un an al fratelui meu. Prin orice magazin intrai cu el oamenii ii zambeau, ii vorbeau, unii chiar il luau in brate si eventual ii dadeau si un cadou. Poate ca asta era doar o politica de marketing a lor, dar fapt e ca de pe urma vizitei mele in Spania am invatat sa zambesc, am invatat sa ii spun "multumesc" vanzatoarei din magazin, chit ca platesc ceea ce primesc si chit ca vanzatoare de multe ori se uita urat la mine, sau ma face sa astept cateva minute pana termina ea de vorbit cu cealalta vanzatoare.
Cat despre fratele meu emigrant si luxemburghezii lui: locuieste intr-un "bloc" cu alte doua familii, o familie de italieni si una de luxemburghezi. Italienii sunt ca toti italienii: daca te prind de vorba, nu scapi in mai putin de o juma de ora. Luxemburghezii poate sunt mai putin vorbareti, dar sunt oameni de treaba. Ultima data am fost in Luxemburg chiar anul asta de pasti: le-am prins acolo si pe cel catolic si pe cel ortodox. In dimineata zilei pastelui catolic, casa scarii si gradina erau pline de iepurasi si oua de ciocolata puse acolo de luxemburghezi si de italieni sa le gaseasca copii fratelui meu (asa e obiceiul acolo). Italienii pusesera in fata usii de la apartament chiar si o specialitate de-a lor, un fel de pasca italieneasca .
Anul trecut, o alta familie de luxemburghezi a caror fetita e colega de scoala cu fetita fratelui meu, i-au invitata in Germania la un parc de distractii si au platit ei totul, pe motiv ca ei au fost cu ideea. La fel vecinii lor luxemburghezi i-au invitat in Franta la pescuit pe lacul lor.
Pe cand am fost ultima oara in Luxemburg am prin si ultimele meciuri ale UEFA Cup. Si ca sa vezi dracie si luxemburghezii si portughezii (de care Luxemburgul e plin), ba chiar si englezii (meciul tur al Stelei cu Middlesborough l-am vazut chiar intr-un bar de englezi) ies la o bere cu amicii sa vada meciurile.
Curtea scolii in care invata nepotii mei e mereu plina de baieti care vin sa joace baschet sau fotbal, la fel ca in curtea scolii de la mine din cartier. Iar pe terenurile de joaca pentru copii, o multime (pe strada unde locuieste fratele meu si familia sunt doua) sunt mereu pline de parinti care isi scot copii sa se joace.

Asa incat vedeti, experienta mea cu vestul nu are nimic din ceea ce imi povestiti voi despre ei. Tot ceea ce am vazut eu sunt niste oameni normali, poate chiar mai respectuosi decat cei pe care ii vad zilnic pe strazile din Craiova (ai "mei" locuiesc intr-o comuna la marginea Luxemburgului si nu mica mi-a fost mirarea ca acolo toata lumea se saluta pe strada, inclusiv ma salutau pe mine desi nu ma vazusera niciodata). Nu zic ca ceea ce povestiti voi nu se intampla, dar experienta mea personala, care nu contine nimic din astea, imi dovedeste ca egoismul, rautatea sau indiferenta, desi cu siguranta exista, nu sunt niste "plagi" nu au capatata proportiile unei epidemii. Caci daca era asa le-as fi observat.
 
dar nimeni nu vorbeste de epidemii aici... da sunt mai respectuosi, sunt mai cizelati inrelatiile cu ceilalti si samd... eu ma refer insa la umanitate si ajutor reciproc... poate suna aiurea sau copilaresc, dar asta lipseste atat in europa cat si in SUA... si pe undeva acest lucru se simte si in Ro... mai ales in Ardeal...
pe langa faptul ca nu vorbim de lucruri marunte, vorbim de valori... si valorile sunt pur materiale.. de ce nu vrei sa recunoasti acest lucru... traiesc pentru a face bani... si nici nu spun ca nu ii ok... ii ok dintr-o anumita perspectiva... dar hai sa vedem spre exemplu Japonia, care est eo tara bogata... ins anu a uita de traditiile sale, de relatiile inetrumane si asa mai departe... si se mandresc cu asta...
 
Back
Top