Voronin şi un nou plan Kozak clocit de Kremlin

Andolino

New Member
În numărul din 13 aprilie al revistei electronice „Eurasia Daily Monitor” al Fundaţiei „Jamestown” din Washington, analistul politic Vladimir Socor a publicat articolul “Voronin, presat să accepte un plan rus pentru Transnistria”. În articolul său dl Socor a dezvăluit esenţa unui nou plan rusesc de reglementare a conflictului transnistrean care poate fi catalogat drept un nou plan Kozak pentru Moldova. Dat fiind faptul că Moldova s-a aflat în sărbători, articolul dlui Socor a rămas fără atenţie şi rezonanţă în presa de la Chişinău, deşi a meritat să fie tradus în limba română şi publicat cel puţin în presa de opoziţie.


În articolul său dl Socor a menţionat, între altele, o întrunire convocată de preşedintele Voronin la 11 aprilie la care s-a discutat planul rusesc de reglementare. Dat fiind faptul că Serviciul de presă al preşedintelui nu a difuzat nicio informaţie cu privire la întrunirea amintită, am încercat să aflăm noi mai multe despre ea. Şi nu am greşit. Unii participanţi la întrunire au fost destul de volubili cu noi. Aplicarea în practică a planului rusesc este în stare să producă o criză parlamentară şi guvernamentală în Moldova, pe care numai nişte oameni fără responsabilitate politică ar putea-o accepta. Dar să le luăm pe toate de la capăt.


Întrunirea

cea de taină


La şedinţa din 11 aprilie au participat: consilierii prezidenţiali Mark Tkaciuk şi Artur Reşetnikov, Vasili Şova, ministrul Reintegrării, Vladimir Ţurcan, preşedintele Comisiei parlamentare pentru chestiuni juridice, Dumitru Diacov şi Iurie Rosca, liderii fracţiunilor parlamentare ale PD şi, respectiv, PPCD.

Preşedintele Voronin a informat audienţa că Tkaciuk şi Şova, din septembrie până în prezent, au fost la Moscova pentru a purta negocieri cu Rusia în problema transnistreană de şapte ori şi că în prezent se pare că există o deschidere a părţii ruse pentru găsirea unei soluţii pentru diferendul transnistrean. Preşedintele Putin doreşte să intre în istorie ca un pacificator şi pentru aceasta ar dori o reglementare a conflictului în cauză până la finele anului 2007. Dacă nu se ajunge la o soluţie în 2007, ar spune ruşii, reglementarea conflictului va fi îngheţată pentru cel puţin doi ani înainte, căci în 2008 Rusia va intra în campanie electorală şi nu-i va mai arde de Moldova.

În vederea soluţionării conflictului se lucrează asupra a trei documente, a continuat Voronin. Primul ar fi o declaraţie semnată de Voronin şi Smirnov, document care ar urma să fie aprobat de către parlamentul RM şi sovietul suprem de la Tiraspol. Documentul prevede dizolvarea parlamentului RM şi organizarea unor alegeri parlamentare anticipate până la sfârşitul anului (noiembrie). La aceste alegeri ar urma să participe şi locuitorii Transnistriei, acesteia (pornind de la numărul populaţiei) revenindu-i vreo 18-19 locuri în parlamentul de la Chişinău. Transnistria ar urma să aibă în guvernul de la Chişinău un viceprim-ministru şi viceminiştri în toate ministerele.

Drept plată pentru reglementarea conflictului, Moldova (conform celui de-al doilea document) trebuie să-i garanteze Rusiei că va rămâne ţară neutră, nu va adera la NATO şi nu va accepta alte trupe pe teritoriul Moldovei, decât pe cele ruseşti, trupe care ar urma să părăsească Moldova peste un an şi jumătate. Mai mult, Moldova va trebui, printr-un alt document, să recunoască privatizările ruseşti din Transnistria. Voronin a mai spus că „înţelegerea” se va face în formatul „5 plus 2”, dar mai întâi trebuie ca Chişinăul să se înţeleagă cu Moscova. „Partenerii noştri occidentali, a subliniat preşedintele, sunt la curent cu acest plan, ei fiind informaţi de către Tkaciuk şi Şova”.


„Partenerii” Roşca

şi Diacov contestă planul rusesc


Se pare că Voronin a ajuns deja la o înţelegere de principiu cu Moscova, iar întâlnirea organizată la 11 aprilie a avut drept scop informarea lui Roşca şi Diacov privind prevederile planului rusesc. Mai multe fapte ne fac să credem acest lucru. În primul rând, la întâlnire nu au fost prezenţi preşedintele parlamentului Marian Lupu, prim-ministrul Vasile Tarlev, precum şi ministrul de Externe Stratan, fapt care vorbeşte că întâlnirea menţionată mai sus nu a fost prima de acest gen. Probabil că Voronin i-a informat pe aceştia mai devreme. Doi, Voronin a anunţat asistenţa că la Chişinău urmează să vină, în luna mai, ministrul de Externe al Rusiei, Lavrov, după vizita căruia ar urma să aibă loc o întâlnire Voronin-Putin.

Întâlnirea lui Voronin cu „partenerii” de coaliţie a eşuat. Iu. Roşca a încercat să conteste oportunitatea reglementării în grabă a conflictului după planul rusesc. El l-a catalogat drept un plan Kozak-2, care contravine Constituţiei, Legii parlamentului RM din 22 iulie 2005, Codului Electoral şi Legii cetăţeniei. El a mai arătat că parlamentul nu se va putea autodizolva, pentru că legislaţia curentă nu prevede o asemenea procedură. În sfârşit, planul poate produce o criză politică în Moldova, una cu consecinţe imprevizibile.

Vladimir Ţurcan, preşedintele Comisiei parlamentare pentru chestiuni juridice, a încercat să-l „liniştească” pe Iu. Roşca, spunând că parlamentul poate fi dizolvat în cazul în care nu adoptă timp de trei luni legi ori dacă guvernul este demis şi parlamentul nu poate vota un alt guvern. Preşedintele Voronin s-a pronunţat în favoarea celei de-a doua opţiuni. La întrebarea lui Diacov dacă va putea să convingă parlamentul de necesitatea creării artificiale a unei crize parlamentare şi guvernamentale de dragul planului rusesc, preşedintele Voronin a răspuns afirmativ, declarând că el va „împinge ca un buldozer”, dacă va fi nevoie.

Nu ştim dacă Voronin va „împinge ca un buldozer” sau va trage după el ca un catâr fracţiunea comunistă pentru a provoca o criză guvernamentală în Moldova de dragul planului rusesc de reglementare a conflictului transnistrean. Un lucru este cert - asemenea acţiuni intră sub incidenţa Codului Penal.


Voronin, intoxicat

de consilierii săi


În încheiere, vom mai sublinia un detaliu. Din surse demne de încredere, am aflat că, până la dezvăluirea respectivului plan de către V. Socor în articolul amintit, Misiunea OSCE din Moldova nu ştia nimic despre noul plan rusesc discutat de Voronin cu partenerii săi de coaliţie la 11 aprilie. Probabil că despre planul rusesc tot de la Socor au aflat şi ceilalţi „parteneri occidentali” ai lui Voronin. La 11 aprilie, „Moldpres”, cu referire la Serviciul de presă al preşedinţiei, a difuzat un comunicat de presă despre întâlnirea preşedintelui Voronin cu ambasadorul SUA la Chişinău, Michael D. Kirby. În comunicat nu s-a menţionat nimic despre discutarea planului rusesc de către cei doi interlocutori. Se pare că Voronin a avut nevoie de întâlnirea cu ambasadorul Kirby pentru a-i induce în eroare pe Diacov şi Roşca, pentru a le putea spune că „partenerii occidentali” sunt la curent cu planul rusesc şi că-l sprijină.

Probabil că Mark Tkaciuk, ori un alt consilier prezidenţial care a pus la cale această „stratagemă” - întâlnirea lui Voronin cu Roşca şi Diacov imediat după întâlnirea lui Voronin cu ambasadorul Kirby - s-a gândit că-i atât de deştept încât poate înşela pe toată lumea. De fapt, el i-a făcut un mare deserviciu şefului său. Pentru că Chişinăul e un oraş mic în care secretele, inclusiv cele din palatul prezidenţial, nu se păstrează mai mult de o oră. Iar dacă ambasadorul Kirby a aflat despre planul rusesc nu de la preşedintele Voronin, în cadrul întrevederii de la ora 9.00 dimineaţa, la 11 aprilie, dar din articolul lui V. Socor, atunci ce încredere mai poate avea ambasadorul american în preşedintele Voronin? Să fie aceasta o conspiraţie a consilierilor prezidenţiali împotriva preşedintelui? Nu ştim, îl lăsăm pe preşedintele Voronin să tragă concluziile necesare. Noi îl sfătuim doar să-i asculte mai puţin. Să nu cadă pradă intoxicării şi dezinformării lor. Trebuie să fii foarte naiv ca să crezi că Rusia se grăbeşte să reglementeze conflictul din Transnistria pentru ca Putin să primească Premiul Nobel pentru pace. Gândiţi-vă şi dvs., dle peşedinte, cine-i va da lui Putin Premiul Nobel, dacă mâinile preşedintelui rus sunt pline de sânge cecen pană la coate, dacă se crede că moartea jurnalistei Politkovskaia este pe conştiinţa lui Putin, la fel şi cea a lui Litvinenko; dacă Putin transformă din nou Rusia într-o cazarmă? Poate doar consilierii dvs….


sursa: http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=517&idRubric=5418&idArticle=13036
 
*************************************************
Vladimir Ţurcan, preşedintele Comisiei parlamentare pentru chestiuni juridice, a încercat să-l „liniştească” pe Iu. Roşca ...
*************************************************
¤ hi-hi-hi ...


*************************************************
dacă se crede că moartea jurnalistei Politkovskaia este pe conştiinţa lui Putin, la fel şi cea a lui Litvinenko;
************************************************
¤ gresit se crede
 
¤ dizolvarea Parlamentului RM = x variante ...
exemplu : surpriza pentru Presedinte [inspirata de la fratii de peste Prut ... ceva de genul ... stii voi ... Basescu]
 
Unitatea cu Transnistria este un pact cu Diavolul

Voronin vrea să semneze un pact cu Diavolul şi să vândă ţara asta, şi aşa vai de capul ei unor criminali, care au tras în noi în 1992. Mult mai mult ... el ne propune să locuim cu el într-o aceeaşi casă, ne propune să călcăm peste demnitarea noastră, să scuipăm Constituţia - legea supremă a Rep. Moldova.

Noi suntem prea diferiţi ca să fim împreună cu ruşii din Transnistria. Ne leagă mult mai multe de fraţii noştri din România. Pentru UNIREA cu România tre să schimbăm constituţia, nu pentru nişte criminali care nu vrea binele poporului moldovenesc. Scenariul propus de Moscova şi împărtăşit şi de Voronin, precum că ar trebui dizolvat Parlamentul de dragul creării unui altuia, care va cuprinde şi demnitari ruşi din Transnitria, poate avea consecinţe imprevizibile, dar nici de cum mulţumitoare pentru populaţie.

Să plece Voronin! Să plece Diavolul!
 
Re: Unitatea cu Transnistria este un pact cu Diavolul

ei....gata....precis o sa se duca daca l-ai trimis tu...:) sau esti vre-un popa ceva?

Nici mie nu-mi place,da pina la Diavol el mai are...;)
 
Articolul 78 (din Constitutie)
Alegerea Presedintelui
(1) Presedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret ... va fi ales de noul Parlament. ceea ce inseamna venirea posibila a unor formatiuni cu o pondere total diferita de cea actuala.

sau

Articolul 89
Suspendarea din functie
(1) In cazul savarsirii unor fapte prin care Incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Republicii Moldova poate fi demis de catre Parlament cu votul a doua treimi din numarul deputatilor alesi.

(2) Propunerea de demitere poate fi initiata de cel putin o treime din deputati si se aduce neintarziat la cunostinta Presedintelui Republicii Moldova. Presedintele poate da Parlamentului si Curtii Constitutionale explicatii cu privire la faptele ce i se imputa."
 
fulcanelli;174469 said:
Articolul 78 (din Constitutie)
Alegerea Presedintelui
(1) Presedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret ... va fi ales de noul Parlament. ceea ce inseamna venirea posibila a unor formatiuni cu o pondere total diferita de cea actuala.

sau

Articolul 89
Suspendarea din functie
(1) In cazul savarsirii unor fapte prin care Incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Republicii Moldova poate fi demis de catre Parlament cu votul a doua treimi din numarul deputatilor alesi.

(2) Propunerea de demitere poate fi initiata de cel putin o treime din deputati si se aduce neintarziat la cunostinta Presedintelui Republicii Moldova. Presedintele poate da Parlamentului si Curtii Constitutionale explicatii cu privire la faptele ce i se imputa."

Tu nu da copy/paste din Constituţie ... explică la oameni concret ce vrei să zici.
 
spuneam doar ca ar persista la un moment dat riscul fenomenului Alain Juppé (1997), Lucinschi (2001), Basescu (2007) ...

oricum, nu prea vad ce-ar putea sa-l ajute ... a murdarit batul din ambele parti, si cel de la apus, si cel de la rasarit ...
 
Andolino;174031 said:
Nu ştim dacă Voronin va „împinge ca un buldozer” sau va trage după el ca un catâr fracţiunea comunistă pentru a provoca o criză guvernamentală în Moldova de dragul planului rusesc de reglementare a conflictului transnistrean. Un lucru este cert - asemenea acţiuni intră sub incidenţa Codului Penal.

In asa caz se da numarul articolului. Nu stiam ca in codul penal este prevazuta "provocarea crizelor guvernamentale".
 
PARTEA SPECIALĂ A CODULUI PENAL

CAPITOLUL ÎNTÎI

INFRACŢIUNI CONTRA STATULUI

1. INFRACŢIUNI DEOSEBIT DE PERICULOASE CONTRA STATULUI

Articolul 61. Trădarea de patrie
Trădarea de patrie, adică fapta, săvîrşită intenţionat de un
cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii
teritoriale sau securităţii de stat şi capacităţii de apărare a
Republicii Moldova, trecerea de partea duşmanului, spionajul, divulgarea
secretului de stat sau militar unui stat străin, fuga în străinătate sau
refuzul de a se întoarce din străinătate în Republica Moldova, acordarea
de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase
împotriva Republicii Moldova, precum şi complotul în scopul de a pune
mîna pe putere, -
se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă şi confiscarea averii sau cu
privaţiune de libertate pe un termen de la zece pînă la douăzeci şi
cinci de ani şi confiscarea averii.
Este scutit de răspundere penală cetăţeanul Republicii Moldova,
recrutat de serviciul de spionaj străin pentru înfăptuirea unei
activităţi duşmănoase împotriva Republicii Moldova, dacă el n-a săvîrşit
nici un fel de acţiuni pentru a îndeplini sarcina criminală primită şi a
declarat de bună voie autorităţilor despre legătura sa cu serviciul de
spionaj străin.

[Art.61 modificat prin Legea din 08.12.95]
[Art.61 modificat prin Legea din 23.02.93]
[Art.61 modificat prin Ucazul din 26.01.84]
 
Actiunile descrise in articolul de ziar de mai sus - "provocarea unei crize guvernamentale pentru a organiza alegeri anticipate" - nu prea se preteaza la articolul 61 din codul penal.

Ar fi foarte foarte greu de demonstrat in judecata culpa lui Voronin.

Numai daca fuge în străinătate si refuza de a se întoarce din străinătate. Doar ca in acest caz vreau sa vad nebunul care ar vrea sa-l aduca inapoi :)
 
**************************
Numai daca fuge în străinătate si refuza de a se întoarce din străinătate.
*************************
in 2002 a disparut de nu stia nimeni unde-i ... si ... The main reason that determined Voronin to immediately leave for Karlovy Vary (Czech Republic) is the intent of certain political forces from Moscow, close to Evgheni Primakov, to remove him from the rule, sources close to the Moldovan president communicated for AP FLUX.

According to them, Voronin left for the Czech Republic to meet with a series of influent persons from the political and business environment from Russian Federation, including Oleg Deripasca, him being in business relations with "Aluminum Power Corporation" firm from Canada, firm that belongs to business people Boris Birstein. The later was called, by the press from Chisinau, as "the true master of the Republic of Moldova".

http://www.transparency.md/News/a123.htm
 
Re: Unitatea cu Transnistria este un pact cu Diavolul

Sunt dea cord cu Adolino,dar si intrarea in (m)UE a Romaniei este un pact cu diavolul , o vinzare de tara si o calcare a demnitatii nationale.Sunt pentru unirea cu Romania, dar ea din pacate a luat-o pe cai gresite, sia facut greseli pe care noi nu trebue sa le repetam.E trist cind sub pretextul unionismului se propaga europenizarea si occidentalizarea tarii.
 
Planuri pentru Republica Moldova

Inevitabilele negocieri cu Rusia

Nu este greu de ghicit nici cine i-a intins capcana - astfel de provocari sunt in stilul lui Mark Tkaciuk, consilierul lui Voronin. Dar de ce? Fara indoiala, exista propuneri concrete din partea Rusiei pentru reglementarea crizei transnitrene. Unele care, se poate anticipa, nu sunt chiar pe placul Moldovei. Chisinaul nu poate renunta, insa, total la negoceiri. Gaze naturale, exportul de vinuri, muncitori pe piata neagra.... In general, Moldova este - din punct de vedere economic - extrem de dependenta de Rusia. Iar propunerile Rusiei sunt greu de refuzat. Ca atare, s-a gasit iesirea: a fost scos la suprafata un plan inexistent, a fost supus dezbtaterii publice, in scopul provocarii unui scandal urias, pentru ca pe acest fundal:

- Sa se obtina o implicare mai activa a Occidentului, care a acordat, practic, Rusiei libertate de miscare in chestiunea transnistreana. Motivele sunt multe: Kosovo, scutul american in Europa, reprosurile Rusiei vis-a-vis de ineficienta misiunilor de pace ale Occidentului... In general, cine are astazi nevoie de Moldova? Presedintele roman, Traian Basescu - ultimul, mi se pare, sustinator al integrarii Moldovei in structurile Occidentului - are destul probleme pe cap. Iar, dincolo de toate, Chisinaul, cu presedintele lui absolut imprevizibil, a inceput sa calce suparator pe nervii tuturor. Se pare ca Rusia a ramas ultimul stat care duce cu Moldova niste tratative.

- Pe fondul scandalului, se introduce in dezbaterea publica propunerea moldoveneasca de reglementare a crizei de pe Nistru. De altfel, a iesit la rampa si Iurie Rosca. El s-a aratat nelinistit de propunerile rusesti. Cu siguranta va vorbi si Nantoi in SUA. Se va mai gasi cineva care sa spuna ceva. Iar peste toti, Socor va cere parerea societatii civile. Pe baza careia se va putea construi contraplanul moldovenesc.


întreg articolul la: http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-05-05&id=220121
 
Re: Planuri pentru Republica Moldova

"Mintile" lui Voronin incearca acum sa-l imbrobodeasca cu matusca rusia din nou, si il "curteaza" cu o propunere dulce, sacrificindu-l pe "pionul transnistrean" Smirnov.

Politicienii din RM din cate cunosc sant precauti la maxim, din dialogul care l-am avut cu unii reprezentanti, si vor face totul pentru a preveni actiunea subversiva.
 
Back
Top