Voronin: Cetatenii moldoveni pot primi libertate europeana si fara pasapoarte romanes

Andolino

New Member
Voronin: Cetatenii moldoveni pot primi libertate europeana si fara pasapoarte romanesti
28 ianuarie 2007

"Nu vrem si nu vom fi de acord cu acele probleme ale vecinatatii europene care au aparut pentru ceatatenii si mediul de afaceri din Moldova dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE", a declarat presedintele Vladimir Voronin la intalnirea cu membrii corpului diplomatic acreditat la Chisinau.

"Ne bucuram sincer de rezultatele vecinilor nostri occidentali atunci cand cetatenii Moldovei vor beneficia de aceleasi drepturi de miscare ca si cetatenii vecinei Romanii. Daca Uniunea Europeana nu vede nici o problema in faptul ca patru milioane de cetateni moldoveni sunt capabili sa se foloseasca de libertatile europene cu un pasaport romanesc, cred ca este in puterea noastra sa gasim argumente pentru UE de a rezolva problema acestor patru milioane de oameni pe baza cetateniei moldovenesti", a adaugat seful statului, citat de Svobodnaia Moldova.

Voronin a adaugat ca, fara indoiala, acest lucru presupune modernizarea atat a politicii din domeniul migratiei, cat si controlul la granite. Referindu-se la reglementarea diferendulului transnistrean, seful statului moldovean a anuntat ca, anul trecut, dupa intalnirea din luna august cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, "s-a conturat un nou nivel de dialog responsabil si profesionist cu Rusia pe aceasta chestiune" si ca, in pofida tuturor temerilor si fobiilor, Rusia se declara ferm in favoarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Referindu-se la schimbarile survenite o data cu aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, Voronin a subliniat ca normativul competitivitatii statale in aceasta parte a Europei a suferit, in doar cateva saptamani, o serie de complicatii si se credea ca Moldova nu va fi, pur si simplu, in stare sa faca fata acestei neasteptate provocari. Dar totul s-a intamplat pe dos. In opinia lui Vladimir Voronin, "numai in asemenea conditii, oarecum extreme, se formeaza adevarata imunitate statala, dar si responsabilitatea civica, si adevarata competenta in luarea de decizii". (Agentia "Rusia la zi" – 28 ianuarie 2007)

sursa: http://www.rusialazi.ro/index.php?a=externe2007012805.xml
 
Ziar moldovenesc: Basescu pegateste "protectia concetatenilor de peste hotare"

Ziar moldovenesc: Basescu pegateste "protectia concetatenilor de peste hotare"
28 ianuarie 2007

Introducerea de catre Romania a regimului de vize pentru cetatenii Moldovei constituie o modalitate a presedintelui Traian Basescu de a determina cati mai multi moldoveni sa ceara cetatenie romana. Asa a comentat publicatia din Chisinau, Vremia, afirmatiile liderului roman. "Nimeni nu se mai indoieste ca, peste cativa ani, Traian Basescu va incepe sa vorbeasca despre «protectia concetatenilor de peste hotare»", estimeaza sursa mentionata, citata de Regnum.

La 24 ianuarie, presedintele Basescu a afirmat ca politica Romaniei "se va baza pe sustinerea fratilor nostri de cealalta parte a raului Prut". "Trebuie sa gandim ca, mai devreme sau mai tarziu, vor sorbi Prutul, pentru ca toti romanii sa fie din nou impreuna", a spus Basescu. "Este de datoria noastra sa sustinem Republica Moldova, pentru ca ea sa poata intra cat mai repede in UE, pentru ca fratii nostri, parinti si copii, sa nu mai stea in fata ambasadei Romaniei din Chisinau, implorand vize pentru intrarea in Patria – mama". (Agentia "Rusia la zi" – 28 ianuarie 2007)

sursa: http://www.rusialazi.ro/index.php?a=externe2007012804.xml
 
Re: Voronin: Cetatenii moldoveni pot primi libertate europeana si fara pasapoarte rom

Ce v-am spus eu,in 2008 moldovenii vor putea calatori in spatiul Shengen fara vize,iar declaratia lui basescu este una electorala,cei cu dubla cetatenie vor putea vota in favoarea lui la noile alegeri,pai nu?
 
Re: Voronin: Cetatenii moldoveni pot primi libertate europeana si fara pasapoarte rom

se credea ca Moldova nu va fi, pur si simplu, in stare sa faca fata acestei neasteptate provocari
gata... nu se mai crede... suntem siguri ca nu facem fata situatiei...da' chestia cu "adevarata imunitate statala" nu mai sta in picioare...asa spunea si cand se afla in conflict cu Gazpromu'...batranul militian se risipeste... a pierdut Gagauzia, rating-ul ii scade, nu mai este luat in serios de nimeni...caine batran, care latra de dragul gloriei trecute. f*ck off
 
Re: Voronin: Cetatenii moldoveni pot primi libertate europeana si fara pasapoarte rom

percival_73;162887 said:
Ce v-am spus eu,in 2008 moldovenii vor putea calatori in spatiul Shengen fara vize,iar declaratia lui basescu este una electorala,cei cu dubla cetatenie vor putea vota in favoarea lui la noile alegeri,pai nu?

electorala sau nu ofera un sprijin romaniilor de peste prut si cred ca nu orice tara ar oferi un sprijin de genul fiind la randui ei cu musca pe caciula, nu?
 
Back
Top