Voronin presedinte din nou

Sirbu, da is conservatori, dar de ce is conservatori? de sistemu lor social democrat, obsedati de protectie sociala, fara nici o initiativa si is multumiti sa fie salariati. Pentru mine in orce caz tot cei social democrat e mai aproape de comunizm decit de libertate si economie libera ne controlata de stat. Eu recunosc ca-s de orientatie putin liberala, dar socot ca nui rau nimic intrasta din contra. Traiasca directiva Bolkestein :) !

Dar despre constitutie europeana eu deexemplu nu vad nici o tragedie daca nu vor ratificao, nu-i nici o urgenta, uniunea europeana mergea si merge bine si fara constitutie anumita, tratatele semnate pina acum sint deajunse. O constitutie ar insemna un pas spre federalizare, personal zic nu unei federatii europene de tipu United States of Europe, zic nu biurocratiei de la brussel si strasbourg, sint pentru suveranitatea natiunilor.
 
Acum sint in Transnistria, ma uit ce sriti si ma.....

Aici lumea si "lumea" are cu totul alte pareri si justificari si poezii
(referitor si la votul lui diacov .... SURPRIZE!!!!)
Nu pot sa stau acum aici sa scriu... epericulos
In curand revin
Asteptati-va la scenarii de science-fiction!!!!!
 
BBC NEWS (ROMANIA) said:
Vladimir Voronin a fost învestit în funcţia de preşedinte

Maia Metaxa
corespondenta BBC la Chişinău


Vladimir Voronin, ales preşedinte al Republicii Moldova pe 4 martie de către parlamentul de la Chişinău, a fost învestit, joi, în funcţia de şef al statului de către preşedintele Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş.
După învestire, Vladimir Voronin a declarat că „pentru prima dată, alegerea preşedintelui statului a servit drept prilej, unic în felul său, pentru unirea şi consolidarea celor mai diverse forţe politice, pentru prima dată procesul politic concurenţial s-a încheiat cu un compromis concludent şi pe termen lung al unor oponenţi ce păreau a fi ireconciliabili”.

„Confruntarea de altă dată s-a încununat, în final, prin cristalizarea unui scop comun, unui sens comun - dezvoltarea noastră statală."

"Şi astăzi pentru toată lumea este evident faptul că acest scop şi acest sens îl constituie numai şi numai viitorul european al ţării noastre, mobilizarea tuturor forţelor pentru realizarea acestui obiectiv."

"Necesitatea aderării la Europa Unită, la marele continent al valorilor universale, la acest pol vast al libertăţilor economice, al toleranţei politice şi a celei interetnice, precum şi al înaltei responsabilităţi sociale, ne determină sa lăsăm la o parte hotărât vechile supărări şi să continuăm, împreună să edificăm noua Moldovă”, a declarat Vladimir Voronin.

El a subliniat că „în următorii patru ani, ţara noastră trebuie să se transforme într-un stat european unit, integru din punct de vedere teritorial, cu o economie dezvoltată, cu venituri înalte ale populaţiei, cu o protecţie socială eficientă, cu o infrastructură contemporană şi cu o agricultură modernă”.

„Rafalele împrospătătoare ale revoluţiilor europene, revoluţii de importanţă hotărâtoare, din Georgia şi Ucraina, au umplut cu aer şi pânzele democraţiei moldoveneşti", a spus domnul Voronin.

"Şi astăzi, Moldova nu înaintează de una singură pe calea sa mult prea anevoioasă spre Europa. Pentru noi, este un mare noroc faptul că avansăm spre înaltele obiective ale integrării europene împreună cu nişte prieteni vechi şi devotaţi."

"Noi trebuie să demonstrăm întregului nostru popor că edificăm cu adevărat un stat al democraţiei reale, dezvoltate, în care nu există loc pentru duble standarde, în care niciodată nu vor prinde rădăcină mărăcinii autoritarismului, izolaţionismului şi dispreţului faţă de drepturile omului şi ale minorităţilor naţionale”, a spus preşedintele Republicii Moldova.

Vladimir Voronin a fost ales, acum trei zile, preşedinte al Republicii Moldova cu voturile a 75 de parlamentari din 101. În favoarea lui Voronin au votat deputaţii comunişti, cei ai Partidului Popular Creştin Democrat, cei ai Partidului Democrat şi cei ai Partidului Social Liberal. Deputaţii din Alianţa Moldova Noastră, fostul Bloc „Moldova Democrată” din care s-au desprins PD şi PSL, nu au participat la votare.
Ei cum voua povestea asta?
 
coolgreetings said:
La moment is numai vorbe, insa sa asteptam si sa vedem ce va fi peste un an.....
Asteptam...ce avem de facut? :)

ps numai ca sarmanelu are mult, tare mult de lucru...ra.hatul imprastiat de el in tara, pana la urma, tot el sa sa-l stranga :lol:
 
coolgreetings said:
De ce numai de el? De toti care au fost inaintea lui si el inclusiv.
ca sa nu vorbesc numai de el...a avut 4 ani ca sa-si demonstreze ce poate sa faca...nu a facut-o(in sensul pozitiv), inseamna ca, desigur, se aliniaza cu ceilalti, insa e vorba de prezent, de ra.hatul facut in acesti 4 ani, ceva ce n-au facut nimeni pana la el...ok?
 
fiecare a lasat rahitul lui in urma..........asa cum a facut-o si Voronin...... De un an Voronin a inceput sa-l stranga cu lopata..... incetisor.... incetisor.......si poate a strange cea mai mare parte....si a lasa tara pe drumul cel drept....... De spus se poate multe de spus....acum sa vedem faptele...
 
Mai gândeşte oare „boul” moldovean?
•autor: Nicolae Negru

Am promis, în numărul trecut, să răspundem la întrebarea de ce a cerut Voronin voturile lui Roşca şi Serebrian, avându-le asigurate pe ale lui Diacov. Trebuie să începem cu aceea că Iurie Roşca, liderul PPCD, minte spunând că abia duminică seara s-a decis să-l voteze pe comunistul Voronin preşedinte.

Surse demne de încredere din cadrul fracţiunii parlamentare PPCD ne-au comunicat că, după alegerile din 6 martie, liderul lor a vizitat aproape zilnic instituţia prezidenţială. Roşca şi consilierul prezidenţial Mark Tkaciuk au colaborat în mod secret la elaborarea Declaraţiei de parteneriat în vederea integrării europene, pe care a citit-o în faţa deputaţilor proaspătul speaker Marian Lupu (al cărui aplomb inaugural se dovedeşte astfel cam exagerat, confirmându-se rolul lui butaforic).

O alianţă „neformală”, dar de durată

Că e anume aşa, ne convingem citind cele scrise de acelaşi Vladimir Socor în acelaşi buletin editat de Jamestown Foundation (Eurasia Daily Monitor -- Volume 2, Issue 67). Tot Socor afirmă că cele 10 condiţii, pe care Roşca şi Serebrian le-ar fi înaintat lui Voronin, au fost elaborate cu participarea consilierului prezidenţial Mark Tkaciuk. De unde rezultă că, de fapt, Voronin şi-a pus condiţii sie însuşi. Nu a fost o metaforă declaraţia lui Roşca precum că pune capăt ostilităţilor cu preşedintele Voronin. Voronin, Roşca şi Serebrian au încheiat, în termenii lui Socor, o „alianţă neformală”, pe care speră s-o transforme „într-o construcţie politică” pe durata mandatului de patru ani al noului parlament.

Aşadar, întrebarea de ce a avut nevoie Voronin de voturile lui Roşca şi Serebrian, avându-le asigurate pe ale lui Diacov, e una greşită. Corect ar fi să ne întrebăm de ce, luni dimineaţă, preşedintele Voronin a mers la întâlnirea cu membrii Consiliul Partidului Democrat, dacă avea deja asigurate voturile lui Roşca şi Serebrian, 14 la număr. De ce a trebuit să joace în faţa democraţilor spectacolul acceptării unor condiţii suplimentare, pe care nu le elaborase Tkaciuk?

Serebrian ca „cireaşă”

Răspunsul corect ar fi: pentru orice eventualitate. Deşi Diacov nu mai figurează printre persoanele care alcătuiesc “alianţa neformală” a PCRM cu partidele de opoziţie, strategii PCRM, din afară şi din interior, s-au gândit că ar fi păcat să nu se profite de propensiunea liderului PD pentru trădare. Surse de încredere confirmă că Voronin nu-l suportă “organic” pe Diacov şi nici nu poate fi vorba despre o coaliţie cu el, aşa cum lăsa să se înţeleagă Vladimir Socor în unul din articolele sale. Formula “iubesc trădarea, urăsc trădătorii” este universală. Lui Diacov i s-a întins o momeală, i s-a înscenat un bluff, pentru a-l încuraja să se despartă de Urechean, dar cu aceasta rolul său s-a încheiat. De-acum înainte, nu mai e nevoie de “maurul” PD, deşi membrii acestei fracţiuni vor fi curtaţi în continuare. Pentru orice eventualitate, ca să nu se revolte prea tare.

„Crearea haosului”

Pe de altă parte, rolul lui Serebrian a fost de „cireaşă” de „unică folosinţă” pe tortul victoriei totale a lui Voronin asupra opoziţiei, care este practic redusă la câţiva deputaţi ai Alianţei “Moldova Noastră”. Trebuie să recunoaştem că puţini dintre deputaţii Alianţei „Moldova Noastră” pot fi consideraţi capabili de a îndeplini rolul unei opoziţii adevărate, adică principiale, energice, curajoase, active.

Ademenirea şi compromiterea lui Roşca şi Serebrian pare să facă parte dintr-un scenariu care s-ar putea numi „creare de haos”, prin ruperea relaţiilor politice fireşti şi „înjghebarea” (e de fapt un termen prea grosolan pentru nişte operaţiuni foarte migăloase şi fine) unor alianţe monstruoase, prin răsturnarea cu capul în jos a ordinii obişnuite, naturale, prin demonizarea celor inofensivi şi, dimpotrivă, elogierea celor agresivi, prin prezentarea albului drept negru şi a negrului drept alb (de exemplu: Ostapciuc, Calin, Mişin, Stepaniuc, Jdanov – prooccidentali şi, implicit, românofili, iar Pavlicenco, Cosarciuc – proruşi şi, implicit, românofobi) etc. Cetăţeanul nepregătit este supus astfel unui şoc, unui „tsunami” devastator, care îi distruge toate reperele de percepţie de înţelegere a situaţiei. Până şi mulţi ziarişti de peste Prut, unii observatori străini au fost copleşiţi de valul manipulator răspândit de imensul conglomerat mediatic, pus în slujba comuniştilor.

În aceste condiţii, câştigă evident cel care ţine frâiele în mâini şi pricepe ce se întâmplă. Pe „ruinele” lăsate de acest „tsunami” perceptiv, demoralizator, derutant, Voronin poate construi orice. Scopul „scenariştilor” e să reformeze Partidul Comuniştilor în aşa fel încât să-l transforme într-un partid “al tuturor”, care să nu mai lase loc pentru alte formaţiuni serioase. Natura autoritaristă, totalitaristă a lui Voronin nu suportă existenţa unui pol politic alternativ, care se forma, destul de haotic, în jurul lui Serafim Urechean (ultimul, fiind un politician începător, pare astăzi depăşit de evenimente, iar relaţiile sale cu agenţia informaţională a separatiştilor îl descalifică pur şi simplu).

Roşca şi onoarea

De ce Iurie Roşca cu colegii săi, ca să nu mai vorbim despre Serebrian şi partidul său marionetă, s-au lăsaţi ademeniţi de acest scenariu care nici nu miroase a democraţie, şi care nu le lasă nici un pic de onoare? Ura pentru Urechean, care “din prima lovitură” a obţinut tocmai 30 la sută din voturi, i-a întunecat minţile liderului PPCD. Poveştile cu “dorinţa Rusiei de a împiedica realegerea lui Voronin” să le creadă Angela Aramă şi Adriana Chiriac. Dacă vroia Putin ca Voronin să nu fie ales preşedinte, guvernul Fradkov nu respingea propunerile Dumei de a introduce vize sau restricţii pentru importurile moldoveneşti. Vorbele că în felul acesta Rusia şi-ar fi cauzat mari daune economiei sale sunt iarăşi poveşti. De când oare Moscova a devenit aşa de “pragmatică”, încât „crede lacrimilor”, încât să-i pese de câţiva oameni de afaceri ruşi care au pus mâna, nu fără “blagoslovirea” lui Voronin, pe vinul şi tutunul moldoveneşti? De asemenea, e greu de crezut că o bună parte a deputaţilor comunişti ar fi putut rezista la “ispitele” Moscovei, dacă aceasta şi-ar fi pus în gând să-i cumpere. Iar cu surplusul de bani pe care Moscova îi are de la vânzarea petrolului, ea îşi putea permite să propună sume frumoase. Roşca declară, după alegerea lui Voronin, că Rusia i-ar fi propus bani ca să organizeze o revoluţie portocalie. Ca să fie credibil, trebuia să declare lucrul acesta atunci când i s-a propus. Şi dacă i s-a propus lui, de ce crede el că Moscova nu putea să procedeze mai simplu şi mai eficient, propunându-le banii deputaţilor comunişti sau chiar pepecedişti? Câţi deputaţi din parlamentul RM ar fi rezistat tentaţiei să pună în buzunar o sumă, să zicem, de un milion de dolari?

KGB-ul vede tot

Şi de ce s-ar împotrivi Putin realegerii lui Voronin şi guvernării comuniştilor? Să nu ştie Putin că Urechean s-a împotrivit resovietizării Chişinăului, iar Voronin a fost acela care a refăcut monumentele ocupanţilor? Să nu ştie Putin componenţa fracţiunilor PCRM şi BMD? Să fim serioşi. Prin Voronin şi PCRM, Rusia îşi are asigurată iubirea „filială” din partea RM. Să fie întâmplător faptul că Putin l-a felicitat pe Voronin printre primii preşedinţi străini?

Roşca speră să fie iubit cu de-a sila. El triumfă, crezând că a învins în sfârşit că a distrus totul în calea ambiţiei sale de a deveni “lider naţional”. Lider naţional al opoziţiei, fireşte. Dar se poate înşela.

Nu-ţi pune adversarul în situaţii disperate, spunea cândva faimosul Henry Kissinger. Or, Voronin şi Roşca asta au făcut. Acum vom vedea dacă „boul” (sau „bourul” sau „zimbrul”) moldovean se mai poate revolta, adică mai are un pic de onoare şi demnitate, şi, dacă mai gândeşte, dacă mai e capabil să tragă învăţăminte din cei zece ani de viaţă politică „independentă”. Scria cineva, în Literatura şi Arta, acum zece ani şi ceva, că formaţiunea lui Roşca e un „cadavru politic” şi trebuie scoasă de pe scena politicii moldoveneşti, căci ocupă spaţiu şi încurcă la crearea unei formaţiuni cu adevărat democratice, moderne, europene, care să lucreze pentru interesul naţional, nu pentru interesul personal al liderului său. Din păcate, diagnosticul de atunci s-a confirmat nu o singură dată. „Emanaţiile” ce vin dinspre „cadavrul consolidat” al PPCD nu mai sunt suportabile.

Creştinul antihrist

În încheiere, un detaliu care caracterizează foarte sugestiv esenţa celor întâmplate la noi. Scrie Vladimir Socor că la împăcarea lui Roşca şi Serebrian (pe care „Flux” l-a prezentat drept ofiţer al serviciilor secrete ruse, ca şi pe Diacov, de altfel) a contribuit americanul John Conlan, care l-a consiliat şi pe Iuşcenko în probleme electorale. John Conlan este un fost congresman republican, cunoscut pentru vederile sale religioase, conservative, în special pentru efortul său de a elimina din manualele şcolare teoria evoluţionistă a lui Darwin. Fiind un activist religios creştin în SUA, el a venit să sprijine un partid antihrist la Chişinău... A venit să creeze haos.

sursa http://jurnal.md
 
dnd said:
Mai gândeşte oare „boul” moldovean?
•autor: Nicolae Negru

(...) Scria cineva, în Literatura şi Arta, acum zece ani şi ceva, că formaţiunea lui Roşca e un „cadavru politic” şi trebuie scoasă de pe scena politicii moldoveneşti

Acel cineva era chiar Nicolae Negru. Care într-adevär de peste 10 ani are preocuparea de a scoate PPCD din politica moldoveneascä, si este frustrat cä n-a izbutit.
 
Marius said:
dnd said:
Mai gândeşte oare „boul” moldovean?
•autor: Nicolae Negru

(...) Scria cineva, în Literatura şi Arta, acum zece ani şi ceva, că formaţiunea lui Roşca e un „cadavru politic” şi trebuie scoasă de pe scena politicii moldoveneşti

Acel cineva era chiar Nicolae Negru. Care într-adevär de peste 10 ani are preocuparea de a scoate PPCD din politica moldoveneascä, si este frustrat cä n-a izbutit.
Nu mai are el preocuparea asta...in schimb, ca sa-ti dau exemplu, nu e singurul caz cand acest ziar a fost dat in judecata de Rosca :wink:
 
Doomie said:
dnd -- ba are preocuparea asta. e de-ajuns sa citesti ultimele lui articole.
mai citeste odata
Marius said:
Acel cineva era chiar Nicolae Negru. Care într-adevär de peste 10 ani are preocuparea de a scoate PPCD din politica moldoveneascä, si este frustrat cä n-a izbutit.
poate scrie, insa nu de peste 10 ani
 
Roska si-a tradat prea usor elektoratul... singura skuza mai plauzibila era sa-i fie garantat io stiu...postul de premier tovarushul Varonin, dar asha yo zic ca a fost prea simplu pentru o miskare atat de controversata... si se vede contestatarii PPCD au avut dreptate inainte de alegeri... sunt mana-n mana totzi politikoshii astia de la noi...:)
______________________________________________
Sa merjem sanatoshi inainte, ca inainte era mai ghini...
 
Back
Top