Votul PPCD pentru presedinte - comentarii

Marius

New Member
In revista "Lumea" nr. 4/2005 aparuta zilele astea, dar pe care scrie ca editia s-a închis în 25 martie (deci înainte de realegerea lui Voronin) e un articol al lui Dan Dungaciu "Tiraspol - miza postelectoralä".

Citez: "Acest conflict (transnistrean - nota mea) va cîntäri în alegerea guvernului si presedintelui R. Moldova. De aici posibile replieri si aliante, aparent împotriva naturii. Cäci ele devin naturale doar citite prin grila transnistreanä".

Dacä data încheierii editiei scrisä pe revistä e corectä, înseamnä cä Dungaciu a preväzut votarea lui Voronin de cätre PPCD.

Dungaciu era într-o vreme apropiat de miscarea lui Marian Munteanu.

Voronin ar fi fost ales si färä voturile PPCD. Eu am scris pe forum cä alegeri anticipate nu pot duce la o situatie mai bunä, ci doar la una mai proastä (depäsirea pragului electoral de cätre Patria-Rodina), dar cred cä PPCD trebuia sä-l lase pe Diacov cu comunistii si sä rämînä în opozitie. Intrebarea este ce a obtinut Rosca în schimbul sprijinului pentru Voronin? Cä ce a pierdut e limpede - simpatizanti si credibilitate. E un pret greu plätit, sper sä merite.
 
Principala problema a PPCD-ului -- care e totodata si principala calitate -- este faptul ca are un electoral predominant tinar si foarte idealist. De aici si toate fazele astea cu "tradare", "pierderea de incredere", samd.

The PPCD "fanboys" gindesc cam greu outside the box si nu pot plasa evenimentele intr-un cadru un pic mai larg... Vom vedea ce va iesi si din chestia asta cu Voronin -- nu cred ca 'vojdiul' va scuipa pur si simplu peste promisiunile sale, dar oricum tre sa raminem circumspecti in ceea ce priveste noua lui "orientare".

Timpul le va arata pe toate. Degraba vom avea un nou guvern si vom vedea destul de repede pe ce cale se indreapta lucrurile.
 
BBC NEWS (ROMANIA) said:
Liderul PPCD Iurie Roşca îşi justifică 'trădarea'

Alexandru Canţâr
corespondent BBC la Chişinău


La Chişinău, surprinzătoarea votare de către o parte a opoziţiei şi, în special, de către Partidul Popular Creştin Democrat, care a decis realegerea lui Vladimir Voronin, candidatul Partidului comuniştilor, în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, stârneşte în continuare discuţii aprinse. Care au fost, totuşi, motivele PPCD - până nu demult intransigentul adversar al partidului de guvernământ - de a opta la 4 aprilie pentru liderul comunist în funcţia de şef al statului?
Deşi a ţinut un amplu discurs în parlament prin care a explicat decizia formaţiunii sale – apreciată de mulţi drept şocantă – liderul creştin-democrat Iurie Roşca se simte nevoit să ofere în continuare explicaţii, în primul rând mai multor alegători frustraţi ai PPCD. Unii dintre ei – în cadrul unei emisiuni la Pro TV Chişinău – l-au acuzat direct de trădare a alegătorilor şi l-au întrebat de ce au mai răspuns anterior chemării lui de a protesta în stradă împotriva guvernării comuniste şi, în primul rând, împotriva preşedintelui Voronin.

"Tocmai pentru asta am şi votat pentru Voronin - ca să realizăm ce am scandat noi, patru ani de zile, în stradă. Vă rog frumos să ridicaţi Rezoluţiile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, pe care noi le-am inspirat într-o mare măsură în 2002 şi să le comparaţi cu propunerile pe care le-am făcut înainte de vot şi pe care preşedintele Voronin le-a acceptat", spune Iurie Roşca.

"Acum patru ani nu le accepta. Între timp a trecut o epocă. Acum patru ani Partidul comuniştilor vroia două limbi de stat, vroia Uniunea Rusia-Belarus, vroia ca Republica Moldova să fie parte a spaţiului militar al CSI, vroia federalizarea Republicii Moldova etc. Între timp s-au schimbat nişte lucruri esenţialmente…", a declarat domnul Roşca.

Acum, susţine Iurie Roşca, preşedintele Voronin se identifică, în politica externă, cu obiectivele şi aspiraţiile opoziţiei. Există numeroase probleme însă pe plan intern, dar liderul comunist a acceptat condiţiile punctuale de democratizare puse de PPCD.

„Şi dacă oponenţii politici tradiţionali au spus: da, fraţilor, suntem gata din acest moment să cooperăm cu voi în realizarea acestui proiect naţional comun. Ce trebuia să spună Iurie Roşca şi coechiperii lui: nu, nu acceptăm pentru că la aceeaşi concluzie pe care noi o avem mai demult, a ajuns şi oponentul nostru principal Vladimir Voronin?”, a mai spus Iurie Roşca.

Dar ce siguranţă, ce garanţii poate avea PPCD că preşedintele Voronin se va ţine de cuvânt? Iurie Roşca sugerează că votul formaţiunii sale a avut mai multe surse de inspiraţie în care are totala încredere.

„Sunt garanţii noştri externi. De exemplu, pentru mine preşedintele Basescu este o autoritate morală, nu doar faptul că Traian Băsescu este acum preşedintele României. Pentru mine Mihail Saakaşvili este o autoritate morală. Pentru mine prietenii mei de la Washington sunt, reprezintă o autoritate morală. Prietenii mei din ţările baltice sunt, reprezintă o autoritate morală”.

Şi ar mai exista ceva, spune Iurie Roşca, care a determinat PPCD să renunţe la intenţia de a provoca alegeri generale anticipate, prin boicotarea alegerilor prezidenţiale.

"Mie mi s-au oferit cu insistenţă propunerea de a lua foarte mulţi bani pentru realizarea revoluţiei în Republica Moldova. Către sfârşitul campaniei electorale, oameni reprezentând interesele Federaţiei Ruse au zis „Dle, dumneata de câţi bani ai nevoie ca să scoţi foarte multă lume în stradă, ca să blocaţi instituţiile statului, ca să puteţi să-i hrăniţi, să aveţi muzică."

"Şi atunci am stat şi m-am întrebat – de unde până unde s-au găsit forţe din exterior care îmi oferă mie posibilitatea de a lua bani pentru realizarea unei revoluţii în Republica Moldova."

"Cineva, ştiindu-ne stilul şi cunoscând tensiunile care există între putere şi opoziţie a încercat să toarne gaz pe foc – las că vă ajutăm noi frumuşel să vă bateţi cap în cap, ca să câştige al treilea, din exterior. Şi atunci am spus: nu, domnilor!,” a spus liderul PPCD.

Cât de viabilă va fi această nouă formă de colaborare a opoziţiei cu guvernarea comunistă se va vedea în curând. La fel cum se va vedea dacă alegătorii tradiţionali ai PPCD vor urma recomandarea liderului acestei formaţiuni.

„Aveţi încredere în bunul meu simţ şi în simţul meu politic. Aşa este necesar să procedăm pentru a câştiga noi, Republica Moldova, poporul Republicii Moldova”, a declarat domnul Roşca.
 
asta e...

Asa e soarta turmei, sa nu inteleaga de ce uneori pastorul schimba directia, chiar protesteaza, nestiind ca pastorul a ferit-o de prapastie. Lumea nu v-a intelege pretul sacrificiului atat timp cat va fi predominata de instinctul turmei.
Isus Christos a fost si el "in mod democratic" executat din vointa poporului, a maselor care nu era in stare sa perceapa cele mai elementare lucruri.
 
model

Liderul PPCD cred ca este un model stralucit de lider consecvent si puternic, care nu se lasa robit de opinia publica cand este necesar de sacrificat interesele personale si de partid.
Se vorbeste de tradare insa nimeni nu spune despre care tradare?
Pe cine a tradat Rosca? Pe Urecheanu? Partidul? Poporul?
Fiti seriosi in mod normal alegerea din 4 aprilie a fost benefica pentru toti, pacea este un lucru cel mai de pret, libertatea de exprimare care va fi obtinuta nu va fi doar in favoarea PPCD, in urma lui vor profita toate partidele. Toate problemele legate de limba si istorie nu vor mai fi atinse, nu vom mai avea motiv sa ne ingrijoram.

Voronin vrea sa plece linistit de la putere, lasand puterea in maini puternice (se repeta istoria cu Putin si Eltzin?) de aceea el vrea consolidarea opozitziei, plecarea in liniste si fara riscuri iata principala preocupare de astazi a lui Voronin.
Este prea batran si obosit pentru a face politica...
Nu in zadar Rosca a repetat de multe ori ca acest parlament va fi unul de tranzitie spre un partid cu adevarat democrat.
Va rog sa va scuturati valul de pe fata si sa priviti lucrurile real si nu cum sunteti manipulati de cei care nu cred ca ne vor bine!
 
Si pe mine m-a cam surprins faptul ca PPCD-istii l-au sustinut pe Voronin, dar pe urma mi-am gasit o explicatie la care si multi de aici au ajuns:
- Era oricum clar ca Diacovistii vor vota cu Voronin,
- PPCD-istii i-au dat vot in schimbul promisiunilor de realizare a anumitor prevederi,
- E putin credibil ca Voronin s-a dus sa-l mituiasca pe Rosca, cind era de ajuns sa-l mituiasca pa Diacov si sa obtina voturile necesare,
- in acest caz trebuia sa-i mituiasca pe toti PPCD-istii nu numai pe Rosca,
- PPCD-ul a gasit puncte comune de actiune cu Voronin si daca Voronin se va tine de ele va exista o conducere de alianta(vedeti si explicatiile lui Rosca vis-a-vis de acest aspect),
- in alte state precum Ucraina sau Georgia s-au schimbat oamenii, iar la noi se pare ca s-a schimbat numai mentalitatea(a comunistilor) ... si daca nu se va primi ca in cazul lupului imbracat in piele de oaie cred ca vor exista reusite in plan politic.
- BMD a dat dovada ca a fost constituit de 2 bani si numai din consideratiuni de accedere la putere.

.... restul continuati voi
 
caponelli said:
- Era oricum clar ca Diacovistii vor vota cu Voronin,
.... restul continuati voi

Am sa continui, daca Rosca era asa de sigur de faptul ca Diacov va vota cu Voronin de ce nu a boicotat alegerile, cel putin ramanea curat in fata electoratului sau si se tinea de promisiunile date in timpul campaniei electorale si imediat dupa alegeri, de ce il aparati atata daca el a schimbat directiile de importanta strategica pentru dezvoltarea partitudului de catve ori deja. Candva striga in strada Jos Comunistii, acum este gata sa-i pupe intr-un loc. Sorry, dar imi pare rau ca l-am votat, a ramas un gust amar.

P.S. aici si apar dubiile privind faptul ca a fost mituit, Voronin avea nevoie de o Opozitie "comunista" chiar ashi zice, inca 4 ani sub coada vacii, iar peste 4 ani de Guvernare cu o opozitie "prietenoasa" cred nu vom mai putea scapa de ciocan shi secera :roll:

Noapte buna Moldova ne trezim peste 50 de ani, cand va mai muri "elita" politica moldoveneasca
 
Acum sint in Transnistria, ma uit ce sriti si ma..... :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Aici lumea si "lumea" are cu totul alte pareri si justificari si poezii
(referitor si la votul lui diacov .... SURPRIZE!!!!)
Nu pot sa stau acum aici sa scriu... epericulos
In curand revin
Asteptati-va la scenarii de science-fiction!!!!!
 
Sam, eu cred ca lui Rosca nu-i pasa acum ca tu regreti ca l-ai votat ... sunt sigur ca el si-a pierdut increderea multora care l-au votat si care nu i-au inteles acum noua sa strategie ... sunt sigur ca el isi dadea bine seama ca unuii o vor lua pe asta ca pe o tradare ... dar mai sunt sigur ca multi care au votat nucu PPCD ii vor admira de acum in continuare pentru intelegerea de care au dat dovada in necesitatea prieteniei dintre putere si opozitie spre consturirea drumului european. Asta e o noua politica mai putin dusmanoasa si cred ca va fi de succes.

... daca continuau evenimentuele din trecut am fi suferit mai mult ... nimanui nu-i trebuie asta acum.

... bmd-istii n-au inteles inca despre faptul ca acum se joaca dupa alte reguli ... iar ei inca le mai continua pe celea vechi.
 
Multi zic ca au fost surprinsi ca rosca l'a votat pe voronin, eu cred ca e o urmarea logica, daca ne gandim ca ei doi coopereaza de cativa ani...
Curios e ca in timpul campaniei am fost unicu user care a avut o pozitie deschisa anti-rosca, si nimeni nu ma lua in seama, bine ca acuma ati intles cine e vaca asta securisto-comunista, si la urmatoarele alegeri sa nu'i mai votati...

Dar prostia moldoveanului nu are limita de aia sunt sigur ca pana la urma cohorta asta de animale imputite o sa scape...daca ati fi fost asa de anticomunisti cum erati in campanie, toti membrii noii generatii ai ppcd ar fi trebuit sa iasa in strada si sa ceara demisia lui rosca, daca ati fi avut vyna in voi asa ati fi facut, dar sunteti niste oi indoctrinate si credeti tot ce zice securistu ista barbos...

Rosca nu are ABSOLUT NICI O JUSTIFICARE, de aia inca odata e clar ca e un mincinos si un securist....
 
caponelli said:
Sam, eu cred ca lui Rosca nu-i pasa acum ca tu regreti ca l-ai votat ... sunt sigur ca el si-a pierdut increderea multora care l-au votat si care nu i-au inteles acum noua sa strategie ... sunt sigur ca el isi dadea bine seama ca unuii o vor lua pe asta ca pe o tradare ... dar mai sunt sigur ca multi care au votat nucu PPCD ii vor admira de acum in continuare pentru intelegerea de care au dat dovada in necesitatea prieteniei dintre putere si opozitie spre consturirea drumului european. Asta e o noua politica mai putin dusmanoasa si cred ca va fi de succes.

... daca continuau evenimentuele din trecut am fi suferit mai mult ... nimanui nu-i trebuie asta acum.

... bmd-istii n-au inteles inca despre faptul ca acum se joaca dupa alte reguli ... iar ei inca le mai continua pe celea vechi.

Caponelli nu cunosc care ste pozitia ta pe langa Roshka sau de ce continui sa-i dai dreptate, dar Roshka nu are nici o indreptatire, crezi ca lumea l-a votat pentru faptul ca el se va alia cu puterea in intersul unui oarecare "scop national", nu prea cred, ei la sigur au votat un lider cu harisma ce ar fi putut declansa o revolutie pentru schimbarea sistemului, dar lui yi era in cot de pe atunci, de ce el tace acum, deoarece a obtinut postul de vicepresedinte doar pupandu-i intr-un loc pe comunisti, sorry dar el este o cur.va si cur.via lui nu are motivatie, cel putin pentru alegatori. Iar ce-i ce yl vor vota in 2009 vor constitui mai putin de 4%, normal ca va trece in Pralament si atunci daca iarashi va opera modificari la Codul Electoral, micsorand pragul electoral :roll:
 
SAM, nu am nici o poziţie pe lângă Roşca dacă vrei să ştii ... nici nu mă cunoaşte. Poate o cunoaşte pe maică-mea că a fost odată pe lista partidului, dar demult şi-a încetat activitatea acolo aşa că eu sunt neutru dpdv politic. Vreau să ştii că tu gândeşti exact ca un ţăran care trage concluzii numai din ce se vede şi se vorbeşte şi nu vrei să priveşti pe viitor ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul nostru. Tu îţi dai seama că la noi oricum revoluţie nu putea fi pentru că la noi e altă situaţie ca în Ucraina, Georgia ... acolo era o opozţie unită şi cel mai important lucru e că puterea şi opoziţia doreau să meargă în direcţii contrar opuse. La noi însă de ce ar fi ieşit acum Roşca în stradă? ... să-i spună lui Voronin că, băi, ideea cu UE e a noastră şi tu ne-ai furat-o ... să fim serioşi ... e copilăresc. Şi mai repet odată ... comuniştii au voturile necesare în Parlament şi fără PPCD şi alţii(adică împreună cu diacoviştii) şi avea să-şi bage picioarele în mitingurile PPCD-iştilor aşa cum au făcut-o şi înainte.
Eu cred că Roşca a făcut un pas riscant, dar dacă îşi va dovedi eficienţa alianţa asta cu comuniştii ... vom avea de câştigat toţi. Revoluţiile nu sunt în interesul poporului mai ales dacă aceste revoluţii vor fi conduse de cineva care n-a obţinut majoritatea la alegeri.
Aşa că SAM, te rog să analizezi înainte de a trage nişte concluzii. Din câte am înţeles tu vrei neapărat să ieşi în stradă şi să ceri nu ştiu ce care deja a fost cerut şi până acum la mtâitinguri ... n-ai decât s-o faci, iar dacă nu vei avea rezultate încearcă să-ţi faci cetăţeni ucraineană ca acolo revoluţiile sunt mai polulare.
 
şi încă ceva SAM, m-am uitat în profilul tău şi am văzut cu ce seriozitate te-ai descris pe tine ... şi dacă îţi place să faci de toate îţi sugerez să te apuci de gospodărit pe lângă casă şi nu să faci politică, căci politicienii nu vin de pe Cosmodrom de obicei,

Locatie: pe Cosmodrom
Ocupatie: muncitor
Interese: de toate
... scuză-mă te rog, dar nu-mi place când aşa mesaje ca ale tale influenţează multă lume, înţelege încă odată că politica nu se face din auzite şi vorbite.
 
Daca tragi concluzii despre un om dupa cum s-a scris in profilul sau imi imaginez ce de ingust si fara imaginatie gandesti :)
Ok, cam pana aici cu ofensele, acum la ceea ce spui tu. Eu am analizat destul de bine ceea ce s-a intamplat si nu tu vei fi acela care va incerca sa-mi demonstreze ca Rosca a luat unica decizie corecta. Mai spun odata, cu posibilitatea ca ma repet, daca comunsitii deja aveau voturile lui Diacov de ce Rosca si Serebrian si-au vandut sufletul, de ce nu au boicotat alegerile, au facut-o pentru posturi inalte cred eu, nu? Desi asta deja e vizibil, D-ul Iurie a lui Ion este vicepresedintele Pralamentului, super. Si avem o "opozitie constructiva" care va da idei, iar guvernarea comunista le va realiza in practica, normal ca ideile vor fi "comode" pentru toate partile implicate. Imi cer scuze, dar am sa-mi permit sa-ti spun ca nu eu, dar tu trebuie sa-ti schimbi atitudinea deoarece comentezi niste lucruri ca un spalat pe creier, dar nu comunist, ci PPCD-ist.

P.S. Apropo poate eu si sunt un taran, dar se vede ca tu utilizezi termenul respectiv ca un orasean ce niciodata nu s-a gandit la faptul ca in Moldova asta 60% din populatie sunt tarani (daca sa utilizam termenul corect) adica persoane ce lucreaza de dimineatza pana seara ca sa cyshtige o bucatzica de paine cu sapa pe deal, iar cineva sa-si sape iazuri la Condrita si sa aiba masini in suma de 1 milion de Euro si d-ul Rosca in care cineva shi-a pus speranta sa-i tradeze in ultimul hal, pentru a obtine un post mai caldutz un pic. :roll:
 
SAM, uite ... îţi dau o ghicitooare la care să te gândeşti ... nu toţi ţăranii sunt ţărani aşa ca tine ... iar nu toţi ca tine sunt în proporţie de 60 % ... deci câte procente seamănă cu tine?

... şi încă ceva ... eu respect oamenii harnici şi deştepţi ... indiferent de unde sunt ei ... de la ţară sau de la oraş ...
 
caponelli said:
SAM, uite ... îţi dau o ghicitooare la care să te gândeşti ... nu toţi ţăranii sunt ţărani aşa ca tine ... iar nu toţi ca tine sunt în proporţie de 60 % ... deci câte procente seamănă cu tine?

... şi încă ceva ... eu respect oamenii harnici şi deştepţi ... indiferent de unde sunt ei ... de la ţară sau de la oraş ...

60%

Asta e bine, inseamna ca ai cel putin cei 7 ani de acasa
 
SAM, eu propun s-o lăsăm baltă şi să recunoaştem că totul este un joc politic, toţi vor putere şi urmăresc un anumit scop ... iar adevărul e relativ şi foarte puţini pot spune cu certitudine ce s-a întâmplat cu adevărat între Voronin şi Roşca ... sau dacă într-adevăr Roşca a vrut doar un loc în Parlament şi nu s-a gândit deloc la alegătorii săi ... sau cine ce vrea cu adevărat Voronin.

Eu sunt sigur că aceşti actori sus-numiţi au simţ de analist politic şi urmăresc cu atenţie evoluţia lucrurilor, analizează cu atenţie ce s-ar putea întâmpla pe viitor şi cred că tre să fii tare prost să faci ceva care să trădeze cu adevărat alegătorii tăi şi să nu mai ai nevoie de ei la viitoarele alegeri ... Roşca e tânăr şi el va avea nevoie de alegători pe viitor.

PS: eu n-am votat cu PPCD ca să-i deie afară pe comunişti ci pentru ca să se shimbe starea de fapt ... să fie o colaborare în Parlament în ceea ce priveşte drumul nostru european, dar în general şi celelalte probleme, indiferent de cine ar fi la putere ... şi sincer mai degrabă ar luat comuniştii sau PPCD voturile BMD-ului ... pentru că acesta s-a dovedit a fi o alianţă de 2 bani care s-au înăţeles doar în privinţa puterii nu şi a rezolvării comune a problemelor de interes public.
... important e să se rezolva probeleme cetăţenilor.

... la urma urmei ştii şi tu SAM că uneori şi pisica se poate înţelege cu câinele.
 
Ok,inteleg ca politica este un joc, in care cineva pierde si cineva cystiga, dar asta in tarile normale si nu in Moldova unde inca patru ani un clan va avea myna libera, deoarece peste 4 ani nu shtiu daca chiar Roshca, cyt de harismatic n-ar fi, va reushi sa ne scoata din rah*tul in care vom fi.
Just my opinion shi no offence :roll:
Cel putin cei ce i-au acordat votul de incredere acum, se vor gyndi de 100 de ori pyna se vor decide sa faca acelashi lucru peste 4 ani, daca se vor decide
 
Back
Top