Ziariştii români dispăruţi în Irak

dnd

New Member
Ziariştii români dispăruţi în Irak



Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian
Biroul BBC din Bagdad a primit informaţii potrivit cărora ar exista o casetă video care ar conţine imagini cu ziariştii români dispăruţi în Irak. Dar nici unul dintre corespondenţii BBC la Bagdad nu a văzut această presupusă casetă şi ca atare conţinutul ei nu poate fi confirmat.

Raluca Dana Cotruţă a vorbit cu Caroline Hawley, corespondenta BBC la Bagdad pe care a întrebat-o cum se află că dispare un ziarist?

"Adesea apare o înregistare video şi de obicei este şi cea mai tulburătoare evoluţie", spune corespondenta BBC, "deoarece asta înseamnă că uneori răpitorii au revendicări politice."

"În alte cazuri oamenii sunt daţi dispăruţi, de exemplu şoferii şi traducătorii localnici care lucrează cu ziariştii străini anunţă dispariţiile, alteori informaţiile parvin de la martori oculari."

Cum apare această înregistrare video?

"Înregistrarea este realizată şi apoi este trimisă într-o formă sau alta, anonim, principalelor agenţii de ştiri" spune Caroline Hawley.


Înregistrarea este realizată şi apoi este trimisă într-o formă sau alta, anonim, principalelor agenţii de ştiri.


Caroline Hawley

"Acesta a fost cazul cu ziarista franceză Florence Aubenas, aflată în continuare în captivitate."

"A apărut o înregistrare şocantă în care ziarista franceză cerea ajutor şi arăta destul de rău."

Ce fac autorităţile din ţările jurnaliştilor răpiţi?

"Fiecare are o abordare diferită" spune corespondenta BBC.

"De cele mai multe ori, reacţia nu este publică, e ţinută secret."

"Cred că unele ţări precum Franţa încearcă să stabilească un contact şi ştiu că francezii încearcă să intre în legătură cu răpitorii Florencei Aubenas."



Caroline Hawley corespondenta BBC la Bagdad

"În cazul filipinezilor, când unul dintre şoferi a fost răpit, Filipinele şi-au retras micul contingent militar aflat în Irak, ceea ce le-a atras critici din partea americanilor, care i-au acuzat că cedează în faţa teroriştilor", a mai spus corespondenta BBC la Bagdad, Caroline Hawley.

Conform oficialilor din România cei trei jurnalişti sunt "dispăruţi în Irak".

Preşedintele României, Traian Băsescu a dat asigurări că toate instituţiile statului lucrează susţinut pentru recuperarea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian.

Discreţie şi prudenţă

"Vă garantez că o vom facem cu inteligenţă, cu discreţie şi într-un mod care să maximizeze şansele de rezolvare a problemei", a declarat Traian Băsescu.

Tocmai din cauza discreţiei cu care se acţionează preşedintele Băsescu a spus că nu poate oferi mai multe detalii despre acţiunile întreprinse. Oficial nu s-a primit încă o cerere de răscumpărare.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că "dacă oficial s-ar fi primit , atunci acest lucru ar fi fost făcut public".

În acelaşi timp însă, prezent la Bucureşti în cadrul unui turneu european, Robert Zoellick, adjunctul ministrului de externe al Statelor Unite, s-a referit la jurnaliştii români în răspunsul la o întrebare despre soarta jurnaliştilor, ca fiind răpiţi şi a spus că serviciile speciale americane din Irak colaborează cu autorităţile române pentru eliberarea cât mai rapidă a celor răpiţi.



Robert Zoellick este adjunctul ministrului de externe al Statelor Unite

Singurul care a vorbit până acum despre o cerere de răscumpărare este omul de afaceri sirian Omar Hayssan, care a spus că a primit un telefon anonim.

Din declaraţia lui Hayssan reiese că interesul celui care a sunat era mai mult legat de Mohamad Munaf, un om de afaceri care se oferise să îi însoţească pe ziarişti în Irak, pentru a le facilita pătrunderea în cercurile oficiale.

Motivul pentru care ar fi fost sunat tocmai Omar Hayssan ar fi o cunoscută relaţie de prietenie pe care acesta o are cu omul de afaceri care a dispărut o dată cu jurnaliştii români.



Marie Jeanne Ion şi Sorin Dumitru Mişcoci

Omar Hayssan spune că: "o voce cu un dialect irakian m-a întrebat dacă sunt Hayssan. Am spus că sunt. "Cunoşti pe Mohamad Munaf? Da!"- zic "e prietenul meu şi fratele meu". Scurt "dacă îl vrei pe el şi pe ceilalţi care sunt cu el trebuie să dai suma de ..." şi mi-a închis telefonul", a povestit Omar Hayssan.

"Al doilea apel a fost la modul: dacă acţionaţi cu armata sau cu ceva le luăm gâtul. Deci a fost un apel în care cineva a vorbit, dar nu m-a lăsat să vorbesc şi mi-a închis telefonul", a mai spus Omar Hayssan.

Omar Hayssan a declarat că a anunţat autorităţile române despre telefoanele primite. El a mai declarat că îl cunoaşte pe tatăl jurnalistei Marie-Jeanne Ion, fostul prefect PSD de Buzău, Vasile Ion.

sursa www.bbc.ro





Au fost vanduti de calauza
Luni noaptea, la ora tarzie, dinspre Irak razbatea o veste cumplita care a impietrit toata suflarea din Romania. Trei ziaristi romani - Marie Jeanne Ion (32 de ani), redactor sef adjunct la stirile Prima TV, operatorul sau Sorin Dumitru Miscoci (30 de ani) si Ovidiu Ohanesian (32 de ani), redactor la "Romania Libera" - aflati acolo de cateva zile pentru realizarea unor interviuri cu oameni politici si de afaceri irakieni, disparusera intr-un cartier al Bagdadului. in momentele premergatoare atacului care i-a vizat pe jurnalisti, la care se spune ca ar fi participat 40 de banditi inarmati, Marie Jeanne a sunat in tara, la colegii de la Prima TV. Acestia au ascultat ingroziti, cu rasuflarea taiata, cum ziarista cere cu disperare mila si indurare si ii implora pe rebeli sa le crute vietile. Dupa 18 ore de incertitudini si sperante, in care s-au pus in miscare principalele servicii secrete din Romania (SRI, SIR Serviciul de Informatii al Armatei), autoritatile de la Bucuresti, prin vocea premierului Calin Popescu Tariceanu, au confirmat ca jurnalistii au fost rapiti. inca nu se stie de cine sau de ce. Nu se stie daca e vorba de un santaj financiar pus la cale de bande de raufacatori sau de o rapire ce are motivatii politice. Neoficial, in aceasta poveste s-a vehiculat totusi numele temutului terorist Al-Zarqawi.

Marti, 22 martie

* Redactorul sef al deprtamentului de stiri de la Prima TV, Marie Jeanne Ion, si operatorul Sorin Miscoci, insotiti de colegul lor Ovidiu Ohanesian de la "Romania Libera", au pornit spre Irak. Deplasarea ziaristilor a fost sponsorizata de un om de afaceri irakian, care se pare ca a si mers cu ei la Bagdad. S-au cazat la Hotelul "Flower Land", din Al Mansur, un cartier marginas al Bagdadului.

Duminica, 27 martie

* Marie Jeanne si Sorin filmeaza un interviu cu prim-ministrul irakian Iyad Allawi

Luni, 28 martie

* ora 17.00 - Cei trei ziaristi au plecat de la hotel si au mers la o intalnire a unor oameni de afaceri care a avut loc la Ambasada Romaniei.
* ora 17.10 - Ovidiu Ohanesian a sunat in redactie, avand o scurta discutie pe tema vizitei presedintelui Traian Basescu in Irak.
* ora 19.15 - Jurnalistii si-au terminat treaba si se indreptau, cel mai probabil, spre hotel sa ia masa. in jurul acestei ore, Marie Jeanne si-a sunat mama, asa cum facea in fiecare seara de cand ajunsese la Bagdad. Tot atunci, Ohanesian suna din nou in redactia "Romaniei Libere". Glumea, spunand ca nu-i prieste mancarea din cauza zgomotului produs de mortiere.
* ora 19.45 - Mobilul directorului de la stiri de la Prima TV, Dan Dumitru, suna chiar in timpul sedintei de sumar. Era Marie Jeanne, dar, spre surprinderea tuturor, ceea ce a urmat nu a fost o simpla discutie cu trimisul televiziunii la Bagdad. Colegii lui Marie Jeanne auzeau vocea acesteia, dar si alte glasuri. Ea vorbea in engleza si implora sa fie lasati in pace, in timp ce alte persoane vorbeau in araba. "Nu ne omorati. Suntem ziaristi romani. Suntem dintr-o tara saraca, nu avem bani pentru rascumparare", striga Marie Jeanne. Reporterul vorbea si in romaneste, anuntandu-i pe cei de acasa ca sunt rapiti. A mai fost auzita spunand ca Sorin, cameramanul, fusese bagat in portbagajul unei masini.
* 19.45 - 19.50 - in acest interval, telefonul lui Marie Jeanne a fost inchis.
* ora 19.50 - in redactia de la Prima s-a instaurat panica. Toti cei care ascultasera ciudata relatare a ziaristei au convenit, in scurt timp, ca au asistat in direct, prin telefon, la rapirea colegilor lor. Directorul Dan Dumitru i-a dat un SMS lui Marie Jeanne: "Pot sa sun?".
* ora 20.00 - Dupa minute de asteptare grea, Marie Jeanne raspunde la SMS tot printr-un mesaj in care indica locul unde se aflau: "Nu Al Rahiti, Hamria. Sunati la ams (n.n. ambasada)".
* ora 20.01 - Trei persoane primesc de la Marie Jeanne acelasi mesaj: "Ne-au rapit. Nu e o gluma. Ajutor". SMS-ul a ajus la mama tinerei, la prietenul ei si la secretarul Ambasadei Romaniei la Bagdad, cel de care abia se despartisera ziaristii inainte de a disparea. Acesta din urma si-a anuntat sotia, care era in Romania, si a rugat-o sa-i anunte pe cei de la Prima TV.
* ora 20.10 - Reprezentantii Prima TV anunta, pe rand, Ambasada Romaniei la Bagdad, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale si Serviciile Secrete.
* ora 20.30 - Toate autoritatile romane erau instiintate de disparitia jurnalistilor. Presedintele Traian Basescu si staff-ul acestuia, aflati in avion, dinspre Afganistan in drum spre Bucuresti, iau legatura prin telefon cu serviciile de informatii din statele aliate.
* ora 23.50 - Pe Aeroportul Henri Coanda soseste cu intarziere aeronava prezidentiala. Presedintele Basescu declara: "in momentul de fata, toate structurile statului sunt in alerta si sunt decise sa rezolve problema disparitiei celor trei jurnalisti". Premierul Calin Popescu Tariceanu, venit sa-l intampine pe Basescu, spune, la randu-i, ca "nu exista pana in acest moment un comunicat oficial care sa revendice aceasta disparitie din perspectiva unei rapiri".
* ora 0.00 - La Ministerul Afacerilor Externe s-a format o celula de criza condusa de sefii principalelor servicii de informatii din Romania.

Marti, 29 martie

* ora 10.00 - Mai multe televiziuni anunta ca disparitia celor trei jurnalisti romani a fost revendicata de cea mai apriga grupare terorista din Irak, cea condusa de al-Zarqawi: un scenariu halucinant, dar neconfirmat oficial, potrivit caruia 40 de indivizi au intrat peste ziaristi in hotel si i-au luat pe sus. Teroristii ar fi actionat la pont, iar cel care a dat informatia ca mai multi ziaristi sunt in acolo este chiar calauza ziaristilor, un angajat al hotelului.
* ora 14.00 - Premierul Calin Popescu Tariceanu este primul oficial care confirma rapirea ziaristilor, precizand ca atacul nu a fost revendicat de nici o grupare terorista. Ulterior, seful Executivului roman a trimis o rectificare, precizand ca nu are nici o informatie care ar putea confirma rapirea ziaristilor.

Irak - un taram al rapirilor si decapitarilor in direct

Asasinate in lant, sangeroase atacuri sinucigase cu bombe, decapitari in direct si rapiri. Acesta este azi "taramul dintre fluvii" sau "tara de la marginea apei", asa cum e supranumit Irakul. Oamenii pasnici au invatat sa supravietuiasca in bataia mitralierelor haiducilor moderni, organizati in bande si inarmati pana in dinti, care terorizeaza o tara intreaga. intr-un asemenea loc, unde pericolul pandeste la tot pasul, purtat parca de vantul uscat care sufla peste pamantul arid, supravietuirea este precum o loterie. Ca sa traiesti trebuie sa intri intr-un joc cu reguli nescrise, dar deosebit de dure, pe care trebuie sa le respecti pentru a nu cadea prada rabufnirii delirante a unor indivizi care mor si omoara in numele unui ideal numai de ei inteles. in Irak poti cadea victima atat hotilor obisnuiti care impinsi de saracie jefuiesc fara nici o noima absolut tot ce le iese in cale, cat si teroristilor care actioneaza la comanda, organizat, sub impulsul unor presupuse nemultumiri de ordin politic sau religios. Toti cunosc sentimentul acesta de nesiguranta. De la nomazii care vin de nicaieri si se indreapta catre necunoscut, cu tot cu oile pe care le mana, fara orizont, prin campiile inundabile si pana la seicii ajunsi pe o treapta sociala care le da dreptul sa decida in numele unei provincii. Cei care le-au calcat pamanturile, fie ca este vorba de militari, de civili care vin cu ajutoare sau de ziaristi care isi fac meseria impingand riscurile la extrem, au invatat rapid ca in Irak masurile de siguranta trebuie sa fie draconice pentru ca riscurile sa nu creasca inutil. De aceea, in Bagdad, de exemplu, a fost creata acea "zona verde" in interiorul careia sunt plasate baze militare, ambasade sau institutii ale statului al caror personal trebuie protejat. in jurul acestui "cerc", pazit strasnic de militari postati strategic in puncte de control, totul e posibil. Nimeni nu mai raspunde de siguranta ta. La orice pas poti fi amenintat, rapit sau chiar ucis in plina strada fara ca cineva sa poata interveni. Nici macar politia, despre care se spune, chiar daca cu teama, ca are printre angajatii sai oameni dispusi sa pactizeze cu rebelii pentru diverse avantaje. Orice iesire din acest sector se face, daca tii la viata, doar imbracat cu vesta antiglont, cu casca pe cap, sub escorta soldatilor sau cu ajutorul blindatelor care se deplaseaza intotdeauna in coloana. Indivizi pentru care moralitatea e un lux profita insa de faptul ca nu putini jurnalisti ajung in asemenea zone de conflict fara sa fie aparati de militari. Acestia isi ofera serviciile ca taximetristi, ghizi sau interpreti ziaristilor straini care se lasa astfel descoperiti in documentari facute pe cont propriu, cu "spatele" neasigurat, pentru ca apoi sa ii vanda miseleste gruparilor de teroristi. in provincie lucrurile stau, din pacatate, la fel. increderea in localnici este o notiune utopica. in general, discutiile cu ei trebuie sa se poarte in spatiu deschis, intr-un perimetru asigurat de militari inarmati. Intrusii trebuie tinuti la distanta pentru a evita un atac sinucigas. "Chiar daca e vorba de o discutie mai incordata, nu se trage. Omul poate fi prietenos si brusc sa se schimbe. Conteaza foarte mult ce spui, dar si tonul folosit", explica lt. Alexandru Kiss, din cadrul Batalionului 812 "soimii Carpatilor".


Zeci de jurnalisti au fost rapiti in Irak

Seria rapirilor de jurnalisti in Irak a inceput simultan cu interventia anglo-americana in aceasta tara, cea mai recenta disparitie fiind cea a trei jurnalisti romani.
* La 22 martie 2003, cameramanul francez FRED NERAC, angajat al postului britanic ITN, a fost dat disparut in apropiere de Basra. Desi se crede ca Nerac ar fi fost rapit si ucis de armata irakiana, soarta sa nu e cunoscuta dupa doi ani de la disparitie.
* La 12 noiembrie 2003 reporterul portughez CARLOS RALEIRAS, 33 de ani, corespondentul postului de radio TSF, a fost rapit de persoane inarmate intr-o ambuscada in sudul Irakului. Raleiras tocmai intrase in Irak venind din Kuweit, fara a avea escorta militara. Jurnalistul a fost eliberat a doua zi.
* SOICHIRO KORIYAMA, un fotoreporter independent japonez, 32 de ani, a fost rapit la 8 aprilie 2004 cu alti doi cetateni niponi. Toti au fost eliberati dupa 7 zile.
* La 14 aprilie au fost rapiti alti doi japonezi, printre care se afla si ziaristul independent JUNPEI YASUDA, 30 ani, cand incercau sa patrunda in orasul Fallujah, unde se desfasurau lupte intre rebeli si americani. Ei au fost eliberati la 17 aprilie.
* La 11 aprilie au fost luati ostatici doi ziaristi francezi - ALEXANDRE JORDANOV, 40 de ani, si IVAN CERIEIX, amandoi angajati ai agentiei de presa CAPA. Cameramanul Cerieix a fost eliberat a doua zi, iar Jordanov dupa trei zile.
* La 12 august, JAMES BRANDON, corespondentul cotidianului britanic Sunday Telegraph, a fost capturat de persoane inarmate la hotelul din Basra unde era cazat. A doua zi, postul de televiziune britanic BBC a difuzat o inregistrare in care un militant purtand cagula ameninta ca il va omori pe Brandon daca fortele americane nu vor incetaoperatiunile de la Najaf. Brandon a fost eliberat totusi a doua zi.
* MICAH GAREN, 36 de ani, fondatorul si directorul unui trust de presa din SUA, a disparut la 14 august impreuna cu traducatorul sau, in orasul Nasiriyah. Dupa patru zile, postul Al-Jazeera a difuzat o inregistrare video in care Escadroanele Martirilor amenintau sa il ucida. Ziaristul occidental a fost eliberat la 22 august.
* Italianul ENZO BALDONI, 56 de ani, angajat al saptamanalului Diario, a disparut la 19 august impreuna cu traducatorul care il insotea pe drumul spre Najaf. La 26 august o grupare terorista a difuzat o caseta video ce continea executia jurnalistului.
* Ziaristii francezi, CHRISTIAN CHESNOT, corespondent al Radio France si Radio France Internationale, si GEORGES MALBRUNOT, trimis special al publicatiilor Le Figaro si Ouest-France, au disparut la 20 august de la Bagdad. Cei doi au fost eliberati de Armata Islamica din Irak dupa mai multe luni de captivitate.
* La 7 septembrie, reporterul canadian SCOTT TAYLOR a fost rapit pentru scurta vreme in nordul Irakului si predat militantilor arabi, care l-au agresat si au amenintat ca il decapiteaza. Taylor a fost eliberat la 12 septembrie.
* La 17 octombrie, jurnalistul australian de televiziune JOHN MARTINKUS a fost luat ostatic in Irak si tinut in captivitate timp de 24 de ore, a fost interogat si apoi eliberat.
* La 23 noiembrie, postul Al-Arabiya a anuntat eliberarea corespondentului sau la Fallujah, ABDEL KADER AL-SAADI, care fusese tinut ostatic timp de 11 zile de catre trupele americane.
* La 26 noiembrie, jurnalistul RAAD BERIEJ AL-AZZAWI, de la ziarul Sada Wasit, a fost rapit la Bagdad de barbati inarmati. El a fost eliberat pe 2 decembrie, dupa ce rapitorii au primit o rascumparare de 7.000 $.
* La 5 ianuarie 2005 au disparut jurnalista FLORENCE AUBENAS, de la cotidianul francez Liberation, si HUSSEIN HANOUN AL-SAADI, asistentul sau irakian. Cei doi nu au mai fost vazuti dupa ce au parasit hotelul si sunt dati disparuti de 3 luni.
* La inceputul lunii februarie a fost rapita jurnalista italiana GIULIANA SGRENA, angajata a cotidianului de stanga Il Manifesto. Ea a fost eliberata la 4 martie, la Bagdad, dupa o luna.
* Potrivit Institutului National al Presei, in 2004, in Irak si-au pierdut viata 23 de jurnalisti.

Cine e Abu Musab al-Zarqawi

Nascut in Iordania, Abu-Musab al-Zarqawi (foto) este liderul celulei al-Qaida din Irak. El este banuit de organizarea mai multor atentate teroriste atat in Irak cat si in Orientul Mijlociu, impotriva unor tinte americane si israeliene si de decapitarea unor ostatici occidentali, inclusiv ziaristi. Al-Zarqawi a devenit cunoscut in lume dupa inceperea razboiului din Golf. Abia in luna octombrie el a facut un legamant de loialitate fata de Osama ben Laden. Washington-ul ofera o recompensa de 25 de milioane de dolari pentru orice informatie care ar duce la capturarea lui al-Zarqawi.

Deputatul PSD Ion Stan: "Pozitia oficiala a presedintelui Traian Basescu e de natura sa creeze unele adversitati, in conditiile in care simpatizanti ai fostului regim din Irak au transmis acolo aprecierile presedintelui roman. in acest moment, MAE trebuie sa actioneze prin fortele americane si irakiene pentru recuperarea ziaristilor romani, ajungandu-se chiar pana la negocierea cu grupul care revendica rapirea", ne-a declarat fostul presedinte al Comisiei de control a SRI. Eugen Nicolaescu (PNL): "Orice informatie legata de rapire trebuie sa vina de la Ministerul Afacerilor Externe. in momentul de fata e nevoie de prudenta, solidaritate si intelepciune, sa nu ne lansam in speculatii. Trebuie sa lasam autoritatile sa isi faca datoria. PNL e alaturi de familiile celor trei ziaristi, si ii vom sprijini moral si material daca e nevoie. Speram ca cei trei se vor intoarce sanatosi acasa". Liberalul a declarat ca trebuie adoptata o pozitie prudenta pentru a nu-i irita pe rapitori si pentru a preveni astfel reactii violente din partea teroristilor. Senatorul independent Mihai Lupoi considera ca trebuie sa se pastreze discretie in acest caz. "Am luat legatura cu relatiile mele din Irak si mi s-a spus ca trebuie sa fim discreti. Trebuie sa folosim relatiile religioase pentru a-i ajuta pe acesti ziaristi. Acestia au fost rapiti de banditi si de la acesti banditi au fost cumparati de reprezentantii al-Zarqawi. Acestia nu rapesc, ci cumpara. Cu certitudine acesti tineri sunt in pericol de moarte. Iar noi trebuie sa fim discreti", spune Lupoi. Presedintele ComIsiei SIE, deputatul PD Romeo Raicu: "Serviciul de informatii al armatei impreuna cu SIE trebuie sa intensifice actiunile de depistare a organizatiei care a operat rapirea. Prin negocieri vom face tot posibilul pentru a-i elibera pe cei trei ziaristi. Este clar ca asumarea de catre Romania a unei strategii de securitate preventiva si continuarea prezentei noastre in Irak necesita intarirea masurilor de securitate a personalului civil roman aflat in Irak". Simona Marinescu, functionar al Bancii Mondiale in Irak, a declarat, ieri, postului Realitatea TV ca toate serviciile care controleaza informatiile din zona cunosc situatia jurnalistilor romani disparuti: "Cu putin inainte de a fi luati, au avut niste intalniri in Bagdad si s-au expus. Cineva care a stiut de traseul lor a vandut informatia mai departe. Trebuie sa ii ajutam, sa intelegem cu totii ca daca doar ratiuni economice stau in spatele acestei rapiri trebuie sa procedam in asa fel incat sa fie pusi in libertate cat mai curand". Theodor Melescanu, senator PNL: "in acest moment tot ce stim si ce ne-a si comunicat dl ministru Razvan Ungureanu este ca s-a constituit o celula de criza. Din pacate, pana la ora actuala nu se stie decat ca sunt disparuti. Nu stim deocamdata care este statutul lor acolo - daca au fost rapiti, talhariti sau orice s-a intamplat cu ei. De asemenea, nu stim nici ce anume vor cei care i-au rapit, si daca i-au rapit", a declarat senatorul liberal, dupa intalnirea avuta de parlamentarii Aliantei D.A. cu ministrul afacerilor externe Razvan Ungureanu. Ioan Talpes, senator PSD si fost director al Serviciului de Informatii Externe: "PSD va sprijini toate demersurile pe care statul roman le va demara in acest caz. stiu ca dl Ion Iliescu a si vorbit cu premierul Calin Popescu Tariceanu in aceasta problema. Se va actiona cu persoanele abilitate sa faca asa ceva. in aceasta situatie este vorba de instrumente legale care trebuie angrenate. Nu se poate face oricum. PSD va acorda tot sprijinul pentru acest demers, intrucat unicul scop este ca cei trei ziaristi sa se intoarca sanatosi".

"Tricolorii", alaturi de ostaticii din Irak

Situatia ziaristilor disparuti in Irak i-a impresionat pe membrii delegatiei nationalei Romaniei. La propunerea selectionerului Victor Piturca si a capitanului Cristi Chivu, "tricolorii" vor sa afiseze un banner prin care sa-si manifeste sprijinul fata de conationalii care trec astazi prin momente dramatice. "Nu auzisem de acest caz, dar ne-am informat si acum ne gandim cum putem sa-i ajutam", a afirmat Piturca. Fotbalistii au completat in grup: "Suntem dispusi sa purtam pe sub tricourile de joc un maiou pe care sa fie scris mesajul: "Eliberati-i pe ostaticii romani din Irak". Vom juca si pentru ei", au dat asigurari elevii lui Piturca. (Paul Bardasu, Skopje)

Sedinta operativa la Palatul Cotroceni

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a convocat marti, la ora 11.00, o sedinta operativa la Palatul Cotroceni, cu scopul de a analiza actiunea de recuperare a celor trei ziaristi romani. La sedinta au participat sefii principalelor servicii secrete romanesti, ministrul de externe si consilierii prezidentiali pe politica externa si interna. Activitatea grupului operativ va fi permanenta, pe toata durata procesului de investigare pentru gasirea cat mai rapida si in bune conditii a ziaristilor disparuti. Presedintele Basescu ii asigura pe romani ca statul are si vointa, si capacitatea de a-si apara cetatenii.

Cazul jurnalistilor romani a facut inconjurul lumii

Informatiile despre cei 3 ziaristi romani disparuti in Irak au facut inconjurul lumii intr-un timp foarte scurt. Prima agentie de presa straina, preluata apoi de majoritatea publicatiilor on-line din lume, a fost Reuters. Al-Jazeera anunta la randul sau ca ziaristii se aflau in misiune la Bagdad, citand declaratia presedintelui Traian Basescu. Publicatia Boston Globe citeaza Associated Press si anunta ca jurnalistii romani au disparut, fiind probabil rapiti, dupa ce au filmat un interviu cu premierul irakian interimar Ayad Allawi.

sursa www.libertatea.ro




Gruparea al-Zarqawi a revendicat rapirea jurnalistilor romani

30.03.2005\\ Gruparea lui Abu-Musaba al-Zarqawi, seful filialei irakiene a retelei Al-Qaeda, a revendicat rapirea jurnalistilor romani la Bagdad. Conducerea mass-media, pentru care lucreaza jurnalistii, s-a aratat dispusa sa plateasca suma ceruta pentru rascumpararea lor, insa deocamdata rapitorii nu au inaintat o asemenea cerinta, transmite Itar-Tass.

Trei jurnalisti romani au disparut luni seara in Irak.

Reporterul Marie Jeanne Ion si cameramanul Sorin Dumitru Miscoci, de la Prima TV, si ziaristul Ovidiu Ohanesian de la "Romania Libera" se aflau in Irak pentru a lua interviuri unor lideri irakieni. Incidentul a intervenit chiar in ziua in care presedintele Traian Basescu efectua prima sa vizita la trupele romane aflate in misiune in Afghanistan si Irak. Basescu a declarat ca Romania isi va retrage trupele din Irak doar dupa "instaurarea democratiei in aceasta tara".

Contingentul roman din Irak numara aproximativ 800 de militari.



Cum credeti care va fi soarta lor?
 
Ma gandeam la chestia asta ca daca presedintele Romaniei a facut o vizita acolo trebuia sa se ee niste masuri aditionale.
Ma gandesc la acele persoane, care au fost rapite, probalitatea sa fie salvate e destul de mica.
Vor cere plecarea trupelor romanesti de acolo, pe cand Basescu spune ca trupele vor ramane atata timp cat va fi instaurata democratia in Irak.
Se va intimpla ceva rau, vor muri oameni nevinovati, si la ce ma duce cu gandul ca nu va fi primul si ultimul caz (cu ostatici romani), asta cred ca e ca un fel de preantampinare.
Iar cel mai mult ma irita faptul ca ideea de a nu sapara SUA, Basescu va jertfi si acei oameni.
 
Nu e vorba de supararea americanilor :-? ... Numai ca nu putem ceda in fata unor criminali ordinari , in fata unor oameni lasi care se folosesc de cele mai murdare mijloace pentru a impiedica incercarile de democratizare ale Irakului . Acei oameni (care nici macar nu au curajul de a-si arata fetele de teror-"patrioti" ) sunt niste nemernici fara pereche . Cu cine se pun astia ? Cu soferi , cu ziaristi , cu oameni lipsiti de aparare . Ii iau captivi , ii terorizeaza si trimit casete . Cat curaj , cata onoare ! :tu_mori: Sa ii naiba pe acesti nenorociti ! Si sa ii fereasca Allah sa faca vreo magarie ... :evil:
 
Rapitorii imi par gainari; ori e vreo reglare de conturi cu ghidul lor irakian (dar totusi parea prea relaxat, asa cracit pe jos), ori ii vand altora mai descurcareti - si atunci se impute cu adevarat treaba.
Din ce-am vazut pe la tv, pana acum nu m-a convins nimeni ca paturile alea jalnice, lipsa textelor din Coran si "figurile relaxate" (spun ei - mie numai irakianul mi s-a parut nepasator) ar fi semn bun, adica ar mirosi a inscenare. Am vazut imagini comparative: o frantuzoaica aparea intr-o filmare in fata unei mese cu portocale si banane :crazy: Imaginile cu cei 2 francezi sunt si mai "atipice" (e la moda cuvantul zilele astea): unul se scarpina la nas in timp ce celalalt spune revendicarile (pai daca nici astia nu pareau relaxati...). Da, dom`ne, nu-i misto inregistrarea, nu te trec fiori pt ca aia n-au cagule negre si nu recita din Coran, nu place jurnalistilor romani de-acasa :crazy: (dintre toti, numai Emil Hurezeanu mi s-a parut ca stie despre ce vorbeste, restul poate se mint singuri ca totul este bine)
 
Re:

Sa vedem faptele:
Jurnalistii sunt prizoneri si pot fi ucisi in orice moment.
Restul sunt speculatii fara valoare.
 
Sa vedem ce stim: faptele nu le cunosti si umbla zvonul cum c-ar fi o inscenare. Ba sunt unii care enumera coincidente: cum ca rapirea a avut loc in ziua vizitei lui Basescu in Irak; in plus uite dom`ne ca tipa e fiica de parlamentar PSD; ba si ghidul e tovaras c-un irakian membru PSD; ba mai mult (si mai ciudat) e ca in seara rapirii, Al-Jazeera a difuzat meciul Ro - Olanda :crazy: Mda, si tot in seara respectiva, Geoana a dat interviu Al-Jazeerei (nu stiu despre ce, ca nu l-am prins de la inceput)
Faptele, dacodavo, nu prea ai cum sa le vezi si nici riscul de a fi ucisi. Nu poti vedea decat speculatiile!
 
Re:

Ai o problema cu logica.Au fost rapiti.Asta e un fapt real.Viata le este in pericol!Sau ai uitat ca au fost unii carora li s-au taiat capul?
Restul sunt coincidente si speculatii care nu au valoare!Teroristii rapesc pe cine le cade in mina.Ai uitat de cei 2 soferi bulgari?
Oamenii aia traiesc un cosmar si tu umbli cu povesti!
 
Ihim, asa-i davo, in Irak de fapt se bat aia bunii (americanii) cu aia raii (Al-Quaida); nu exista pe langa astia si banditi care vor doar bani si n-au revendicari politice. Nu exista nici ostatici care au scapat cu bine :crazy:
Apai decat logica ca a ta, mai bine probleme ca ale mele.
 
Exista si posibilitatea cererii de rascumparare dar asta nu inseamna ca ei nu sunt in pericol,asta era iseea pe care voiam sa o subliniez!
 
Dnd......am privit telicu...shi nu mi sau parut.....a fi o organizatie serioasa....de aishtea care nu au bani shi umbla cu furatu'.........iau eliberat se spune da cine stie ar putea fi shi inscenare...... :wtf:
 
Militant group threatens three Romanians journalists, American
BAGHDAD (AP) — An Iraqi militant group threatened to kill three kidnapped Romanian journalists and their Iraq-American translator unless Romanian troops leave Iraq within four days, Al-Jazeera reported Friday. The station aired a video showing the four captives, held since last month.
The video showed the three Romanians — two men and a woman — sitting cross-legged against a black background with their hands chained. A hand is seen on the right of the video pointing a pistol at the hostages.

Reporter Marie Jeanne Ion, sitting between her two colleagues, is seen talking and gesturing with her hands to the camera. Al-Jazeera did not air the audio.

The footage then shows a man who appears to be Iraqi-American Mohammed Monaf, sitting alone with his hands also bound. He is also talking, but there is no sound. Gunmen stand on either side of him, pointing an automatic rifle and a pistol at his head.

There was no independent confirmation of the tape's authenticity, but relatives and colleagues of both Ion and Romania Libera newspaper reporter Ovidiu Ohanesian identified them from the footage.

Ion, Ohanesian, Monaf and Prima TV cameraman Sorin Miscoci were kidnapped March 28. They appeared, surrounded by gunmen, in a video aired a day later on Al-Jazeera.

Ion's father, Vasile Ion, confirmed the woman on the latest tape is his daughter. "She looks awful in this moment. She has a strong personality but now it seems she lost the power to react normally," he told private Realitatea TV. "We hope authorities will resolve this in a good way and bring our children home."

Petre Mihai Bacanu, Romania Libera's managing director, identified Ohanesian in the video. "This problem is becoming very serious now. Only the Romanian authorities can hope to win the journalists their freedom," he told The Associated Press.

Romania's President Traian Basescu cut short a visit to neighboring Moldova and returned to meet with the crisis team which is handling the hostage situation. Romania has 800 troops in Iraq.

In Friday's video, a logo of a previously unknown group, the "Muadh ibn Jabal Brigades," appears in the corner. Miscoci appears upset, possibly crying.

Ion says in the video that their captors gave the Romanian government four days since the date of tape broadcasting to withdraw its forces from Iraq or they will be killed, according to the Al-Jazeera anchor.

She also asked the Romanian people to demonstrate to pressure the government to implement the kidnappers' demands, the anchor said.

Monaf appealed to President Bush to intervene to help their release, the anchor said.

The four were kidnapped near their Baghdad hotel shortly after interviewing interim Iraqi Prime Minister Ayad Allawi, according to Prima TV editors.

The video released March 29 did not have a claim of responsibility for their abduction. The name "Muadh bin Jabal" refers to a companion of Islam's prophet, Muhammad.

More than 200 foreigners have been kidnapped in Iraq since the beginning of 2004, and at least 17 are believed to still be in the hands of their captors — including the three Romanians and their translator. More than 30 others were killed by their kidnappers.
 
Solidaritate cu jurnaliştii răpiţi în Irak

Solidaritate cu jurnaliştii răpiţi în Irak
Jurnaliştii de la România Liberă şi cei de la Prima TV, alături de mai multe organizaţii neguvernamentale, au organiat un marş de solidaritate cu jurnaliştii români răpiţi în Irak.
Începând de vineri seară, când televiziunea Al-Jazeera a difuzat noi imagini cu cei trei jurnalişti români, au fost organizate zilnic manifestări de solidaritate, atât la Palatul Cotroceni, cât şi în Piaţa Universităţii.

Romulus Cristea, preşedintele "Iniţiativei R", organizaţie sindicală a jurnaliştilor de la România Liberă, a spus că reacţia la cererea răpitorilor de a fi retrase trupele româneşti din Irak în termen de patru zile trebuie să fie "una extrem de prudentă".

"Este un marş de solidaritate. La sfârşit vom lansa un mesaj simbolic, câteva zeci de porumbei albi şi câteva sute de baloane. Vor continua acţiunile de solidaritate, vor continua toate demersurile noastre, vom trimite scrisori la ambasade, la organizaţii internaţionale. Noi credem că soluţia este negocierea şi nu şantajul şi, de asemenea, considerăm că întreaga clasă politică trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă" - a declarat Romulus Cristea, preşedintele Iniţiativei "R", organizaţie sindicală a jurnaliştilor de la România Liberă.

Unul dintre participanţi, întrebat dacă a venit în calitate de jurnalist la miting, a răspuns: "nu doar în calitatea aceasta. În primul rând sunt om şi cred că nu am fost sensibilizată în plus pentru că sunt jurnalişti, ci pentru că sunt oameni. Masa această amoformă nu este formată numai din jurnalişti, din colegi ai lor, ci şi din oameni care înca mai simt ceva şi care îi vor vii şi nevătămaţi înapoi".


Peste 300 de persoane au participat la marşul pentru eliberarea ziariştilor

"Nu sunt coleg, sunt de la Asociaţia 21 decembrie 1989 şi am venit la acest miting doar sa-i susţinem moral şi să susţinem şi familiile şi să-i rugăm să faca tot ceea ce este posibil, pentru că ei, jurnaliştii, sunt singurii care pot oferi această garanţie pentru dreptate, adevăr şi democraţie", a spus un alt participant.

"Este un marş nu al tăcerii, cât al speranţei. Sperăm să vină acasă cât mai repede. Sperăm ca cei care trebuie să-şi facă treaba să facă tot ce e omenşte posibil şi mai mult decât atât, sunt datori cu lucrul ăsta, Noi îi vrem acasă, înapoi în redacţii, pe Jana, pe Sorin, pe Ovidiu."

După ce postul de televiziune arab Al-Jazeera a difuzat o nouă casetă înfăţişându-i pe jurnaliştii români luaţi ostatici au fost organizate mai multe marşuri de solidaritate în Bucureşti şi în ţară.

Sute de persoane, printre care jurnalişti, dar şi membri ai comunităţii arabe din România, au participat în Piaţa Universităţii din capitală la o manifestaţie în sprijinul eliberării celor trei ziarişti.

Luări de poziţie ale politicienilor

Reacţiile politicienilor la solicitarea de retragere a soldaţilor români din Irak, în schimbul vieţii celor 3 jurnalişti răpiţi în urmă cu aproape o lună la Bagdad, a fost în general rezervată.


Pentru eliberarea lor s-a cerut retragerea trupelor româneşti din Irak

Preşedintele Partidului Democrat Emil Boc declară că importante sunt acum acţiunile la nivelul celulei de criză de la palatul Cotroceni.

El spune că în acest moment autorităţile responsabile cu rezolvarea situaţiei celor trei jurnalişti ar trebui lăsate să lucreze.

Preşedintele UDMR Bela Marko este mai categoric şi a declarat că România nu poate ceda şantajelor de nici un fel.

"Trupele româneşti fac parte din coaliţia internaţională. Aşa cum nici una dintre ţările implicate în operaţiuni n-a cedat în faţa şantajului, nici acum nu se poate vorbi de aşa ceva", a declarat Bela Marko.

Aceeaşi atitudine a arătat-o şi Partidul Liberal.

Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu spune că România ar trebui să dea acum dovadă de solidaritate şi să nu cedeze în faţa presiunilor.


Militari români în Irak

Excepţia o reprezintă Partidul Umanist, care a propus "retragerea de urgenţă" a acestora şi discutarea solicitării în prima şedinţă a Consiliului de coordonare a coaliţiei aflată la guvernare.

Ideea de retragere a trupelor româneşti din Irak nu e străină nici opoziţiei.

PPRM sugerază pregătirea unui calendar de retragere a trupelor.

PSD i-a reproşat preşedintelui Traian Băsescu că nu a convocat partidele parlamentare pentru a le consulta în legătură cu posibilitatea ca România să-şi retragă trupele din Irak.


http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2005/04/050425_mitinguri_ziaristi.shtml
 
Back
Top