Ziua Nationala a Vinului

linar

ciocoholika
Chisinau, 11 sept./MOLDPRES/. La editia din anul curent a sarbatorii "Ziua Nationala a Vinului", care se va desfasura in perioada 7-8 octombrie sub patronajul Presedintelui Republicii Moldova, se preconizeaza participarea a 45 de producatori de vinuri autohtoni.

Despre acest lucru a relatat pentru MOLDPRES Valeriu Cebotari, secretar al Comisiei nationale pentru organizarea sarbatorii respective.

Cebotari a mai subliniat ca, pina in prezent, si-au confirmat participarea la Ziua Nationala a Vinului 37 de agenti economici din domeniul vinificatiei. El a mai mentionat ca este mare si interesul oaspetilor de peste hotare, care manifesta dorinta de a participa la sarbatoarea nationala nominalizata. "Daca in anul trecut la manifestare au participat vizitatori din peste 60 de tari, in
anul curent ne asteptam ca numarul acestora sa fie mai mare", a relevat sursa citata.

Solicitata de agentie, Ludmila Netreba, sefa directiei viticultura si vinificatie a Agentiei Agroindustriale "Moldova-Vin", a specificat ca in ianuarie-iulie 2006 Republica Moldova a majorat de 3 ori volumul exportului de productie vinicola in tarile Uniunii Europene, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In anul curent, pe pietele tarilor UE au fost livrate vinuri moldovenesti in valoare de 15 mln dolari SUA.

In sapte luni ale acestui an, R.Moldova a extins volumul exportului de vinuri, divinuri, al altor bauturi alcoolice in Ucraina, Romania, Belarus, Tarile Baltice, Polonia, Japonia, in alte tari.

In prezent, Republica Moldova se afla in topul primelor 10 tari vinicole din lume, noteaza MOLDPRES.
 
nu e timpenie din punctul de vedere a razninunatei noastre conduceri.
vinul contine alcool, alcoolul sterge memoria.
care memorie vor sa stearga comunistii de azi si de miine cred ca stim toti.
 
Sarbatorile nationale nu au aspectul economic ca fiind primordial,ba mai mult rolul acestuia ar trebui sa fie neglijabil (din punct de vedere teoretic :) ) ,deci de ce s-ar referi cineva la el in discutsie ?
 
sa-i ridicam in slava atuci pe fauritorii dreptatii sociale si globalizarii intru fericire, sa ne rugam lor sa ne dea piinea cea de toate zilele si sa nu se supere daca spunem ceva ce nu e intru prosperitatea economica a omenirii
 
O noua oda dedicata vinificatorilor va fi prezentata in premiera in Ziua Nationala a Vinului

Chisinau, 12 sept./MOLDPRES/. O noua oda vinificatorilor, ce va constitui un simbol al sarbatorii Ziua Nationala a Vinului, va fi prezentata, in premiera, la actuala editie a acestei sarbatori, ce va avea loc pe 7-8 octombrie a.c.

Totodata, potrivit organizatorilor, Ziua Nationala a Vinului, in anul 2006, va include mai multe actiuni cultural-artistice deosebite fata de anul trecut, comunica MOLDPRES.

Valeriu Cebotari, secretarul Comisiei republicane pentru pregatirea acestei sarbatori, a concretizat ca scenariul evenimentului prevede organizarea unei astfel de actiuni teatralizate, cum ar fi "Drumul vinului", in care companiile vinicole vor prezenta in mod sugestiv imaginea republicii.

De asemenea, in anul curent urmeaza sa aiba loc si Hora vinficatorilor, care va acoperi cea mai mare parte a Pietei Marii Adunari Nationale si la care vor participa atit vinificatori moldoveni, cit si artisti populari.

Potrivit organizatorilor, la Alaiul vinificatorilor din anul curent vor participa doar laureati ai concursurilor organizate in cadrul editiilor precedente ale sarbatorii si companiile ce vor propune cea mai orginala prezentare la aceasta sarbatoare.

In acelasi timp, Cebotari a concretizat ca, in cadrul evenimentului, la fel ca si in anul trecut, va avea loc premierea cistigatorilor traditionalelor concursuri "Marele Premiu al Presedintelui", "Dionis", "Vita de Aur", "Tulburel". De asemenea, vor fi inminate premiile concursului "Polobocul de Aur" si pentru cea mai buna prezentare la sarbatoare.

Cu premii speciale vor distinsi si cistigatorii concursurilor "Cele mai bune programe turistice viti-vinicole", "Cea mai buna productie de suvenire cu utilizarea simbolicii sarbatorii" si "Cea mai buna prezentare a bucatariei nationale".

Sarbatorea Ziua Nationala a Vinului, organizata sub patronajul Presedintelui Moldovei, are drept scop promovarea imaginii tarii, a productiei vinicole autohtone, dezvoltarea turismului.

La editia din anul trecut, la acest eveniment au participat mai mult de 500 de mii de persoane din republica si din strainatate, de circa 10 ori mai multe fata de editia precedenta a acestei sarbatori. In timpul sarbatorii, in anul 2005, in republica au sosit oaspeti din circa 70 de tari ale lumii, precizeaza MOLDPRES.
 
festivalul berii, ziua vinului, celebrarea vodcii, aniversarea cognacului si ziua organului gustativ a nu stiu carui popor promoveaza de minune idealurile, nazuintele si imaginea noastra in lume
traiasca C2H5OH in orice forma!
 
SpinulAlb;147596 said:
festivalul berii, ziua vinului, celebrarea vodcii, aniversarea cognacului si ziua organului gustativ a nu stiu carui popor promoveaza de minune idealurile, nazuintele si imaginea noastra in lume
traiasca C2H5OH in orice forma!

deja exagerezi si tu, ii numa sarbatoarea vinului, a berii mai era, nu avem noi nici o legatura cu vodka se incepe deamu...

Eu le gasesc in ordine acest tip de sarbatori, e normal asa sa fie, de ce nu? Credeam si eu odata ca avem asa de multe sarbatori, ca numai de sarbatorit ne tinem, pin' am vazut ce sarbatori au nemtii, au si astia sarbatoarea vinului, si cin are de baut si imbatat se imbata si aici, gunoi este si aici dupa o sarbatoare de acest fel, totul tine de educatia , constiinta , valorile personale ale fiecaruia.
Poate sa organizam doar sarbatori cu sapa in mini sau ceva de tipul ''matematica in RM'' :D...??? vinul nostru nu mai este el chiar atit de rau si daca putem sa-i facem o sarbatoare dedicata lui, las' sa fie :p

Nu mai avem noi asa de multe sarbatori, eu vad o problema in aceea ca aceste sarbatori sint inca o posibilitate de spalare de bani, din partea unor organizatori (aici, incepind cu seful statului pina la orice tip de angajat, care nu se da in laturi macar de la o sticla de vin furata de la intreprindere s.a.m.d.).

Ca nu se mai sarbatoreste cu cine stie ce fast, mai mult vint se face.
 
Agentii de turism au pregatit mai multe pachete turistice ce prevad participarea la Ziua
Nationala a Vinului

Chisinau, 13 sep. /MOLDPRES/. Mai multe pachete turistice ce prevad participarea la Sarbatoarea "Ziua Nationala a Vinului" si vizitarea obiectivelor vitivinicole din Moldova au fost pregatite si propuse de majoritatea agentiilor de turism din republica, informeaza MOLDPRES.

Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Nicolae Platon, a comunicat ca activitatea promotionala a acestei sarbatori a demarat inca la inceputul anului curent, cind pachete turistice respective au fost propuse partenerilor din Germania, Romania si Federatia Rusa.

Astfel, agentii de turism propun cetatenilor straini si celor din republica pachete turistice cu un sejur de 3, 5 si, respectiv, 7 zile, pe durata desfasurarii acestei sarbatori. Pe linga participarea nemijocita la Ziua Nationala a Vinului, acestia vor putea face excursii la cele mai renumite
obiective vitivinicole si istorice antropice si naturale, pot opta pentru practicarea turismului rural. Datele din ultimii ani arata ca cele mai solicitate sint pachetele turistice cu sejur de sapte zile.

Programul pachetelor turistice oferite au fost si sint corelate nemijlocit cu programul Sarbatorii "Ziua Nationala a Vinului".

La editia din anul trecut obiectivele vinicole cele mai vizitate de catre cetatenii straini au fost IS "Milestii Mici", "Cricova" si Fabrica de vinuri de la Cojusna. In plus, in anul curent, la fel ca si in 2005, turistii vor putea face excursii la "Aroma" SA, "Vinuri Ialoveni" SA, "Acorex Wine Holdinng" SRL, IM "Lion gri" SRL.

Pretul pentru vizitarea cramelor viniviticole va constitui cca 110 lei /6,4 euro/, iar pretul excursiilor cu degustari, suvenire si servirea prinzului variaza intre 300 si 650 lei.

Sarbatoarea Nationala a Vinului este marcata anual in a doua duminica a lunii octombrie. Prima editie a sarbatorii a fost organizata in 2002. Sarbatorea "Ziua Nationala a Vinului", desfasurata sub patronajul Presedintelui Moldovei, are drept scop promovarea imaginii tarii, a productiei vinicole autohtone, dezvoltarea turismului.
 
Asta chiar e curios:D

Cetatenii straini care doresc sa participe la "Ziua Nationala a Vinului" vor obtine vize gratuite

Chisinau, 14 sept./MOLDPRES/. Cetatenii straini care vor dori sa participe la sarbatoarea "Ziua Nationala a Vinului ", programata pentru 7 si 8 octombrie a.c., vor putea beneficia de vize gratuite de intrare in si de iesire din Republica Moldova pe un termen de 30 de zile. Executivul a aprobat,
in sedinta de ieri, un proiect de lege respectiv care urmeaza a fi prezentat Parlamentului, informeaza MOLDPRES.

Alexei Cracan, seful Directiei vize si legalizare din cadrul Departamentului Afaceri Consulare al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, a comunicat pentru agentie ca oaspetii straini vor putea obtine vizele gratuite la misiunile diplomatice si consulare ale Republicii Moldova peste hotare, precum si la oficiile consulare de la hotarele tarii: Aeroportul International
Chisinau, Leuseni, Cahul si Sculeni.

Cracan a precizat ca cetatenii tarilor, din care intrarea in Moldova necesita invitatie, de asemenea vor obtine vize gratuite, cu conditia ca vor prezenta la Biroul Migratiune si Azil al Ministerului Afacerilor Interne originalul invitatiei obtinute conform procedurii stabilite,

Sursa citata a mai comunicat ca, in anul curent, termenul pentru care se ofera vize gratuite a fost prelungit de la 15 la 30 de zile, in scopul de a crea cetatenilor straini conditii prielnice de sedere in Moldova.

Potrivit MAEIE, regimul preferential de acordare a vizelor in perioada respectiva va largi posibilitatile de promovare a vinurilor moldovenesti peste hotare, in scopul extinderii pietelor de desfacere, si de atragere a investitiilor straine in Moldova.

In mod obisnuit, costul unei vize de sedere in Republica Moldova pentru un termen de o luna este de 40 de dolari SUA, iar pentru obtinerea acesteia in mod urgent - 60 de dolari SUA, noteaza MOLDPRES.
 
Fr3Zy;147513 said:
Sarbatorile nationale nu au aspectul economic ca fiind primordial,ba mai mult rolul acestuia ar trebui sa fie neglijabil (din punct de vedere teoretic :) ) ,deci de ce s-ar referi cineva la el in discutsie ?
Te-ai frantzuzit deja?

Intr-o tzara cu o economie atat de slaba si un eveniment cultural (sarbatoare nationala, ce vrei) poate avea si scopuri cu caracter economic: fie de a promova turismu intern si imaginea tarii peste hotarele ei, fie de a promova industria vinicola (care iti reamintesc, a suferit un soc anu asta) in materie de investitii si export. Si la urma urmelor, care e diferenta dintre o sarbatoare a vinului si un Oktoberfest, sa zicem? Scopurile sunt aceleasi in fond, doar la diferite nivele.

linar;147786 said:
Asta chiar e curios:D

Cetatenii straini care doresc sa participe la "Ziua Nationala a Vinului" vor obtine vize gratuite
...si ce e atat de curios? E o practica de cativa ani deja, plus ca vizele oricum vor fi scoase de la 1 aprilie 2007.
 
dictionar;147626 said:
Poate sa organizam doar sarbatori cu sapa in mini sau ceva de tipul ''matematica in RM''

tara arde iar lui dictionar ii e a sarbatoare
in timpul referendumului din transnistria a avut loc sarbatoarea etniilor in aleea clasicilor unde clar ca rusalaii isi sarbatoreau inca o victorie
hai dar sa bem, neamule
 
SpinulAlb;148966 said:
tara arde iar lui dictionar ii e a sarbatoare
Eu nu ma pot bucura de sarbatoare...
Da ideea e foarte buna , trebuie doar organizata mai cu cap, si de facut ceva mai original, ideea aceasta trebuie de dezvoltat.
Ca brazilienii tare bine mai traiesc, da carnavalul de la Rio il fac in fiecare an :)
Avem si noi ceva bun trebuie de pus in valoare. Aceasta nu insemana ca trebuie la astfel de sarbatori sa bem si sa borym la toate colturile.
Daca s-ar organiza intr-un mod original si interesant pentru lume, chiar ca ar fi si un punct de atractie turistica.
Si tu ce faci pentru tara, daca vezi ca ea arde :vino: ?
 
SpinulAlb;148966 said:
tara arde iar lui dictionar ii e a sarbatoare
in timpul referendumului din transnistria a avut loc sarbatoarea etniilor in aleea clasicilor unde clar ca rusalaii isi sarbatoreau inca o victorie
hai dar sa bem, neamule

Spanule si unde vezi tu ca tara sa arda, ha? Dupa mine nu are nici o legatura referendumul cu sarbatoarea etniilor..doar au avut loc in aceeasi zi..si ce daca?...

Nu am vazut ca rusii sa sarbatoreasca ceva mai mult decat celelalte etnii...personal mi-a parut o idee foarte buna si frumoasa editia a V (sau a VI...) a sarbatorii etniilor...din intamplare am fost in parcul central si am fost surprinsa sa vad ca la noi se organizeaza asa ceva.... Cei mai pregatiti au fost gagauzii, evreii, si organizatia de aparare a dreptului refugiatilor (sau cam asa ceva)...am admirat cum 2 fetite de vreo 4 si 6 ani dansau un dans indian...na, a fost frumos si sustin ideea ca sa se mai organizeze asa ceva si in anii urmatori.
 
Spanule si unde vezi tu ca tara sa arda, ha?
Re: Potrivit Biroului Naţional de Statistică, populaţia R. Moldova a scăzut treptat n ultimii cinci ani (de la 3 milioane 634,5 mii n 2001 pnă la 3 milioane 391,7 mii la 1 ianuarie 2006), iar n ianuarie 2006, salariul mediu n R. Moldova constituia 1424 lei.
Veniturile disponibile ale populaţiei din R. Moldova acoperă doar 65,5% din necesarul minimului de existenţă, iar pensionarilor, chiar şi după majorarea pensiilor cu 54,3% n aprilie a.c., le ajunge să acopere 50,2% din necesarul pentru viaţă, potrivit Monitorului Economic, editat de IDIS Viitorul.
R. Moldova ocupă locul 115 n lume n cel mai nou clasament al ONU privind dezvoltarea umană, cobornd cu două poziţii faţă de anul trecut, arată ediţia 2005 a Raportului mondial cu privire la dezvoltarea umană, dat publicităţii miercuri de către ONU. Vecinii noştri, Romnia şi Ucraina, ocupă locurile 64 (o avansare de cinci locuri faţă de 2004) şi, respectiv, 78 (n coborre cu opt locuri).
Potrivit lui Voronin, n ultimii cinci ani, produsul intern brut al Moldovei a crescut cu peste 40 la sută. A fost majorat aproape de trei ori bugetul de stat, salariile au crescut de peste trei ori, devansnd considerabil inflaţia. S-a redus de patru ori, faţă de PIB, datoria externă a Moldovei. S-a dublat numărul ntreprinderilor industriale, a sporit de 1,5 ori numărul locurilor de muncă, volumul producţiei industriale a crescut de trei ori, iar al celei agricole - cu 60 la sută.
Ori tu astepti chiar sa ia foc?
După 2000, la conducerea RM au venit analfabeţii, analfabeţi n sensul direct - oameni care nu cunoşteau alfabetul limbii oficiale, ei fiind vorbitori de limbă rusă. Nu erau mari cărturari nici cei din cohorta lui nea Mitică Moţpan, dar echipa lui Voronin nu are termeni de comparaţie. Voronin a umplut parlamentul, guvernul cu toate structurile lui şi veriga raională a administraţiei publice cu analfabeţi, oameni care nu cunosc limba literară şi vorbesc moldoveneasca vulgară. Eforturile şcolii de a cultiva tinerei generaţii o limbă literară corectă se duc ca apa n nisip, deoarece zi de zi, la radio şi televiziune, n guvern şi n parlament, se vorbeşte altă limbă, nu cea literară. Presiunea acestei limbi e att de puternică nct nu rezistă nici cunoscătorii buni ai limbii romne.
si tu te bucuri de multiculturalitate si statul nostru polietnic?
 
SpinulAlb;147596 said:
festivalul berii, ziua vinului, celebrarea vodcii, aniversarea cognacului si ziua organului gustativ a nu stiu carui popor promoveaza de minune idealurile, nazuintele si imaginea noastra in lume
traiasca C2H5OH in orice forma!

Nu e departe si pina la sarbatoririi zilei Marihuanei, pentru a sterge definitiv memoria poporului intr-o serie de gliukuri =)
 
anul asta cica va dura doua zile.... am stat si io la coada dupa o sticla cu vin, ce mai..:))
remarca: anul trecut a fost mult mai festiv si mai bine organizat, hai sa zic mai..pompos... anul asta insa..... ma ashteptam sa vad mai multe colective folclorice, mai multe hore, batute si sarbe in piatza...mai multe procese de "zdrobire" a strugurilor... a fost oarecum mediocru, cu nacealnici burdanoshi care stateau in fatza fiecarui stand... si la vin merg placintele, sau..invers...dar..placinte n-au fost.... si nici muzica populara..... :( si nici turishti prea multzi, decat vreo catziva... in schimb..multa multa mizerie..sticle cotilite pe asfalt, si..mult tineret iesit in strada..in sperantza sa vada un concert frumos...da'..nici concert n-o fost!..:( ok, ce mai atita betziveala, ia...marsh acasa!..venitzi si maine, caci maine-i "prodoljenia"... :))
 
nu bine, bine... azi a fost un pik altfel.... avem totushi 45 de intreprinderi vinicole in tzara!!... hai sa recunoashtem ca a fost frumos..pina la urma...
 
Back
Top