Cei mai mari romani

Sventlana;151507 said:
iasna cel mai mare moldovean a cistigat la cei mai mari romani....
A avut dreptate Voronin. Romnia este ultimul imperiu din Europa. Dupa ce ca a furat moldovenilor teritorii, acuma le fura si eroii ... :he:
 
nu vreau sa comentez la cele spuse mai sus... imi pare rau ca se gandeste asa... cateodata ma intreb de ce naiba sustine eu ce sustin, cand oameni cu cap spun ceea ce spun... dar in fine...

eu nu l-am votata pe Stefan, am incercat sa fiu apolitica, deoarece cred ca aportul acestor oameni a fost si este mult mai important pentru Ro ca imagine... reprezentantii clasei politice au fost importanti la vremea lor si da, datorita lor harta arata cum arata... insa sa nu uitam ca in spatele fiecarui domnitor au fost in spate oameni... cu aia ce facem? pe cand un Brancusi pe langa faptul ca si acum ne duce faima si ne-o va duce tot timpul, a avut darul...
 
Crs, sper sa fii fata. Ar fi singura scuza pentru ignoranta ta in domeniu. :D Razboaiele inter-state aveau loc necontenit din cel putin trei mari motive : BANI { prada de razboi si nobili capturati pentru care se solicita rascumparare }, FAIMA { era singura modalitate ca un cavaler sa devina renumit in acea perioada - si vezi si astazi cata lume vrea sa devina vedeta :super: } , RELIGIE { crestinii erau pe atunci la fel de fundamentalisti ca musulmanii, si-n afara de ucis mahomedani, se masacrau si intre ei cand incerca vreo factiune sa se rupa de catolicism }.

Nu vad ce am zis eu si are legatura cu asta (si eu as adauga si un motiv economic daca tot vine vorba - resurse, biruri, etc)

In plus mai erau razboaiele civile, de care lunga domnie a lui Stefan ne-a scutit o atat de intinsa perioada. Mult mai nefericiti au fost taranii supusi la rechizitii si stransi la oaste in timpul luptelor continue dintre pretendentii la tron inainte si dupa domnia lui.

Da, o foarte intinsa perioada...iar cineva care merge la razboi nu cred ca e fericit indiferent de motivul razboiului - eu unul nu as fi. Razboaiele mi se par cea mai mare timpenie care exista, indiferent de morivul lor. Bine, vei zice ca pt. apararea patriei...bla, bla. Tu ai prefera sa mori (pt. apararea patriei)? Eu unul sint mai egoist.
 
iata eu n-am luat chestia asta chiar asa de in serios...
tineti minte ce a zis Andrei Gheorghe, cand a ales Stefan intre Stefan si Carol?
ap' iaka :)

si nu stiu de ce multi s-au referit la "cine ne-a facut cunoscuti in strainatate", cand era vorba de "mari romani"... sau cine a format imaginea romanismului (refuz sa zic "Romaniei", caci asa ma exclud :) )...
 
Victor Stepaniuc, preşedintele comisiei parlamentare pentru cultură, ştiinţă, nvăţămnt, tineret, sport şi mijloace de comunicare n masă: „Ştefan e moldovean"

„Ştefan cel Mare este numai moldovean. Au tot dreptul romnii să-l declare cum doresc, dar Ştefan cel Mare a fost numai moldovean, deoarece el niciodată nu s-a identificat ca romn. El a fost domnul Ţării Moldovei, nu pur şi simplu domnitor, dar a fost cel mai mare apărător al independenţei Statului Moldovenesc. Nu a avut niciodată ideea creării unei Dacii mari sau a unui spaţiu romnesc, aşa cum spun autorii de astăzi, ceea ce este un fals. Pe de altă parte, mă bucur sincer că el a fost ales, inclusiv de romni, drept cel mai mare romn. Primii trei mari romni sunt doi moldoveni – Ştefan cel Mare şi Mihai Eminescu. n felul acesta se recunoaşte faptul că neamul moldovenesc a lăsat amprente foarte serioase n istorie. Chiar dacă e vorba de Moldova de dincolo de Prut care n baza dreptului internaţional este a Romniei. Cred că cel mai mare romn care a apărat Valahia sau Ţara Romnească şi a căutat s-o domine şi să-i lărgească hotarele a fost Mihai Viteazul. A fost un domnitor absolut coerent n toată politica pe care a dus-o. n 1600, vrnd tare să facă o alianţă antiotomană, Mihai Viteazul a năvălit asupra Moldovei şi a cucerit-o cu forţa armelor. Nu a fost o unire a Ţărilor Romneşti la 1600, aşa cum este dat n istoriografia romnească, dar a fost vorba de o năvălire asupra Moldovei şi a fost alungat domnitorul moldovean Eremia Movilă. Acesta, peste o jumătate de an, s-a ntors napoi n Moldova cu o parte de armată care i-a rămas credincioasă şi, sprijinit de trupele poloneze, a eliberat ţara."
 
De fapt, dupa cum rezulta din argumentatia lui jeniala, nu muntenii si ardelenii i-au cucerit pe moldoveni, dar moldovenii i-au cucerit pe toti ceielalti si i-au botezat romani. :D Hai dara la marea unire si noi, sa yi ajutam sa isi aprofundeze dominatia imperiala si mai mult. :super:
 
Daca e sa vorbim despre cit de moldovean e Stefan cel Mare ar trebui sa amintim ca maica-sa era OLTEANCA iar stramosul sau Bogdan Descalecatorul ,intemeietorul dinastiei Musatinilor era MARAMURESEAN.Si cu asta punctum..
 
Solara (sau cum sa ne trezim scriind).
De fel sint chiar moldovean (din dreapta Prutului) nascut ,crescut si trait pina la 20 de ani in Moldova romaneasca si bucurestean prin adoptie, iar de ce sunt eu mindru tu habar n-ai ,asa ca mai bine scrie despre ceva despre care stii cit de cit.
 
O chema Oltea, dar nu era olteanca, bai. :lola: Basarabii erau cumani la origine, iar Musatinii slavoni, atunci inca nu se formase cu adevarat poporul roman asa cum e acum. Mai degraba Oltenia si-o luat numele dupa vreo padruga numita Oltea, nu invers. :super:
 
Conform Jurnalul National:

MAMA LUI STEFAN CEL MARE
In spatele fiecarui barbat puternic se ascunde o femeie inteligenta. Dupa moartea sotului ei, Bogdan al II-lea, Maria-Oltea si-a crescut fiul, Stefan, pentru a deveni domnitor.

Acolo unde istoria nu are dovezi despre existenta unei persoane, legenda ajuta enorm intr-un demers mai ales ca aceasta are la baza un mic adevar. O data cu valorificarea unui important lot de izvoare scrise, in primul rand hrisoave domnesti din secolul al XV-lea, dar mai cu seama din epoca lui Stefan cel Mare, s-a constatat ca pe mama voievodului o chema intr-adevar Maria-Oltea. Se considera ca primul nume Maria a fost luat spre sfarsitul vietii, cand s-a calugarit, iar cel de-al doilea Oltea vine din zona Olt, loc de unde se tragea ea. Documentele sunt zgarcite in ceea ce priveste originile ei, de aceea a ramas loc de presupuneri si legende fabuloase. Una dintre ele o plaseaza pe Maria-Oltea in Oltenia, unde s-ar fi intalnit cu Bogdan al II-lea in vremea cand acesta se refugiase in Tara Romaneasca pentru a pregati, alaturi de ruda sa, Vlad Dracul, campania de luare a tronului
 
Codrin;151943 said:
O chema Oltea, dar nu era olteanca, bai. :lola: Basarabii erau cumani la origine, iar Musatinii slavoni, atunci inca nu se formase cu adevarat poporul roman asa cum e acum. Mai degraba Oltenia si-o luat numele dupa vreo padruga numita Oltea, nu invers. :super:

Nicio padruga tovarase!..poate mai curind riul OLT !!! de asta ai auzit ??? chestia ca asta era acolo chiar si pe vremea dacilor, asa ca usurel cu pianul pe scari.
 
Oltul trece prin numeroase zone care nu se numesc Oltenia.Oltul izvoraste din Carpatii Orientali ,muntii Giurgeului si Hasmas..asa ca e posibil ca padruga sa si trecut muntii 10 kilometri si sa fi ajuns in Moldova..sau pe vremea ceea acolo,unde azi sint unguri sa fi fost moldoveni..in nici un caz olteni
 
Sventlana;152022 said:
Oltul trece prin numeroase zone care nu se numesc Oltenia.Oltul izvoraste din Carpatii Orientali ,muntii Giurgeului si Hasmas..asa ca e posibil ca padruga sa si trecut muntii 10 kilometri si sa fi ajuns in Moldova..sau pe vremea ceea acolo,unde azi sint unguri sa fi fost moldoveni..in nici un caz olteni

Sii Nistrul trece prin alte regiuni care nu se numesc Transnistria......
 
Si bumboanele Silvana nu se gasesc numai in Transilvania. Mai faci multe legaturi din astea pline de sens ? :D
Gerula - acest hip-hop-er incrancenat care ne ia cu "tovarasii" lui. :super:
Si inca unul smecher ce aduce dintr-un citat doar partea care yi convine. Iata ce a cenzurat : "Alta poveste o aduce in sudul Moldovei, in satul Olteni, sat de valahi stramutati in aceste parti. Ambele opinii sunt apasate de semne de intrebare."

Cred ca e cam jalnic sa iti faci cultura istorica din legende reproduse in ziare sau din filmul "Columna" a lui Sergiu Nicolaescu. :super: Eu macar cand fac pe desteptul repet chestiile din care dau examene si care se bazeaza cat de cat pe izvoare istorice. ... Din astea rezulta ca si descalecatorii Basarabi din Valahia - stramosii Oltei, nu numai Bogdanestii { sau Musatinii din Moldova } erau tot din Maramures - pepiniera de nobili a timpului. Doar ca din neamuri olecutza cam diferite...

Oricum, ideea mea era alta. In general toate toponimiile apoase, de la cele de rauri pana la cele de uragane, se dau dupa femei. Chiar si pe vremea dacilor sa fi dat numele raului, tot dupa o fiinta feminina l-au pus. Muieri care sa fi fost atat de lipsite de originalitate ca sa isi ia prenumele dupa un rau sau o regiune, in toate epocile, sunt mult mai rare. :D
 
Codrin: in afara de strigaturi nu ai adus nimic, citeaza o sursa ada o dovada ori crezi ca afirmatiile tale sunt dovada suficienta? De femei care se numesc Transilvania nu ai auzit sau chiar Argentina,Florenta si chiar Paris?? asta ca sa dau un exemplu scurt...
In ce prveste ultimul pasaj cu satul olteni...e vorba tot de munteni deci nu intra deloc in contradicrie cu ideea initiala.
In ce priveste nume de femei luate de riuri si fluvii:padul,Prut,Mures,Cris,Rin,Oder
Mississipi,Colorado,Tibru,Nistru, Nilul si foarte foarte multe altele astia nu cred ca au auzit de regula asta stupida inventata ad-hoc de tine.

Mai departe Pad-Padania , Rin -Rheinland, Mississipi -statul cu acelasi nume,Colorado-la fel si foarte multe astfel de exemple.
 
llooollll .... Sarmisegetusa, da' nu vrei tu mai ghine sa iti cedez gratis o doza de simtz al umorului ? Ca vad ca esti in sevraj. :D
 
Nu! multumesc,in schimb eu as putea sa-ti sugerez o doza de bun simt nu pentru ca ai fi in sevraj ci pentru ca iti lipseste pur si simplu...

Şi n al treilea rnd, Ştefan cel Mare nu era doar de "viţă domnească moldovenească". Se ştie că Bogdan al II-lea, tatăl lui Ştefan, s-a refugiat o vreme n Ţara Romnească, unde s-a căsătorit cu Maria Oltea, mama marelui domn (v. Ştefan S. Gorovei, Muşatinii).
 
adrenalina;151582 said:
eu nu l-am votata pe Stefan, am incercat sa fiu apolitica, deoarece cred ca aportul acestor oameni a fost si este mult mai important pentru Ro ca imagine... reprezentantii clasei politice au fost importanti la vremea lor si da, datorita lor harta arata cum arata... insa sa nu uitam ca in spatele fiecarui domnitor au fost in spate oameni... cu aia ce facem? pe cand un Brancusi pe langa faptul ca si acum ne duce faima si ne-o va duce tot timpul, a avut darul...

Eu n-am votat defel. Nu am consider evenimentul foarte important... Revenind la castigatorul nostru - alegerea lui Stefan cel Mare ca no. 1 mi se pare dovada cea mai buna ca in Romania istoria predata de tovarasi a lasat urme adanci. Sa fim seriosi, fratilor: Anglia - Churchill, Franta - De Gaulle, Germania - Adenauer (daca nu ma insel)... Noi? Stefan cel Mare si Sfant, care nu a fost nici mare, nici sfant (mai ales!). A fost un conducator capabil, dar in nici un caz genial, eminamente bun sau sfant.

Daca ar fi fost sa votez, Carol I era alegerea mea. Vorba unui prieten de-al meu: "romanul ideal este neamt".
 
Back
Top