ghid prin Chisinau

neleg, e foarte bine... Dar tot nu mi se pare c are prea multe opiuni... -a nelege pe cei din Paris sau Londra, Viena... c au unde merge, ehehe. Dar! de cte ori am mers la oper n astfel de orae, sala era arhiplin, nu gseai bilete dect foarte greu, trebuia s faci coad... M rog, nu tiu care e explicaia...
 
explicatia...eu cred ca e din cauza unui management cultural foarte prost.

mereu cand trec pe langa Casa Presei, ma opresc cateva minute la expozitia de fotogarafii de la euro foto art...nu e ceva de proportii mari, dar imi place si des se schimba.
 
am uitat de Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice - www.amtap.mdl.net
cel mai mult, din cele care le-am vazut, imi plac blocurile AMTAP, si exterior, si interior {daca tot s-a pomenit de cutii...astea nu seamana a cutii} si se afla pe o strada care imi place (am mai zis).
 
ce am gasit pe http://chef.md/theatres/ ...la unele este descriere, fotografii si desigur cu adrese, tel.

cred ca e interesant...
thumb-logo.jpg

Teatrul "Eugene Ionesco" a fost fondat la Chisinau in data de 11 septembrie 1991. Pana la data constituirii sale oficiale, exista doar o trupa de actori, absolventi ai scolii de teatru "Sciuikin" din Moscova. Reintorsi dupa studii la Chisinau, tinerii artisti debuteaza pe scena teatrului Luceafarul, ramanand, insa, uniti in aspiratia comuna de a crea o formula noua de teatru. Proiectele nu au fost zadarnice - in urma eforturilor depuse visul devine realitate: ia nastere un teatru nou ca institutie, nou ca manifestare culturala.

Ideea de a conferi teatrului numele lui Eugene Ionesco nu a fost o simpla intamplare, acordul marelui dramaturg francez de origine romana a fost primul trofeu obtinut de catre descendentii scolii vahtangoviene in spatiul dramatic al "universului absurd". Decriptand cu dexteritatea unor actori totali ideile incifrate ale textelor autorilor moderni, dar si a unor clasici, tinerii interpreti reusesc crearea acelor antinomii tragicomice, echilibrul dinamic al carora sta la baza dramatismului absurd.

Maniera inconfundabila pe care o vor adopta si perfectiona cu timpul tinerii interpreti va atrage foarte curand atentia publicului, a criticilor teatrali de acasa, dar si de peste hotare.

Teatrul a avut nenumarate turnee si a participat la numeroase festivaluri in Romania, Estonia, Ucraina, Rusia, Polonia, Franta, Italia, Spania, Anglia, Egipt si Japonia, a fost mentionat cu importante trofee si a cucerit inimile publicului si aprecierea favorabila a criticii. Este unicul teatru din Moldova care a participat la celebrele festivaluri internationale de teatru de la Avignon (1994) si Edinburgh (2000).

In 1993 Teatrul devine membru al ITEM (Informal European Theatre Meeting)

In 1994 teatrul initiaza si organizeaza, impreuna cu Ministerul Culturi, primul in Moldova Festival International de Teatru BIENALA TEATRULUI "EUGENE IONESCO" - BITEI, un eveniment teatral si cultural unic in tara. Prima editie a Festivalului (1994) a fost dedicata dramaturgiei lui Eugene Ionesco. A doua (1997) s-a desfasurat sub genericul TRADITIE SI MODERNITATE. Cea de-a treia editie (1999) s-a derulat cu titlul INTALNIRI LA SFARSIT DE SECOL. Cea de-a patra (2001) a purtat titlul INTERFERENTE. A cincea editie a Festivalului (2003) s-a desfasurat sub genericul TEATRU FARA FRONTIERE. In 2004, anul omagierii a 100 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui dramaturg rus Anton Cehov, a avut loc a sasea editie a Festivalului - BIENALA CEHOV.


Filarmonica Nationala

Filarmonica Nationala a Republicii Moldova a fost fondata in anul 1940 in baza localului fostului teatru municipal "Expres" din perioada interbelica, unde un timp a activat si trupa de circ. Scopul Filarmonicii este de a propaga cultura muzicala, de a consolida si valorifica fortele artistice ale Moldovei. In repertoriul Filarmonicii regasim cele mai valoroase opere din tezaurul muzici nationale si universale.



Preluand si sintetizand bogata experienta a vietii muzicale din secolul al XIX-lea si prima jumatate a celui de-al XX-lea (scoli de muzica, conservatoare, teatre lirice, societati muzicale, orchestre simfonice si camerale, capele corale, spectacole si concerte publice, turnee de opera si balet din strainatate, muzici de fanfara, formatii lautaresti), Filarmonica Nationala a dezvoltat o intensa activitate de valorificare a potentialului creativ din domeniile artei academice, folclorice si de estrada, devenind un foarte important focar de propagare a culturii. Pe parcursul a peste 63 de ani, scenele institutiei au gazduit concertele memorabile ale marilor maestri ai artei muzicale nationale si universale, dirijori, compozitori, interpreti printre care K. Kondrasin, E. Svetlanov, A. Gauk, Dm. Sostakovici, A. Haceaturean, R. Glier, Kabalevski, O Cekigean, M. Rostropovici, S. Richter, G. Kremer, L- Logan, D. Baskirov, A. Palei (SUA), L. Vigner, K. Eliasberg, G. Bowdrey (Canada), D. Talpain, M. Bourdoncle, P. Migard, (Franta), etc.



Beneficiind de un personal de creatie, administrativ si tehnic performant (200 unitati), de doua sali de concerte (773 si 214 locuri), de sali de repetitii pentru cor, orchesrta si balet, Filarmonica a cooptat de-a lungul anilor cele mai reprezentative colective artistice ale republicii. In prezent , Filarmonica dispune de Orchestra Simfonica, Capela Corala Academica "Doina" (director artistic si prim dirijor - Veronica Garstea), si solistii Constantin Moscovici (nai), maestru in arta, reprezand genul muzicii de estrada)


mie imi place cum arata teatrele noastre inauntru...nu toate stralucesc, dar e bine. pacat de "Ionesco".

dar nu toate teatrele sunt incluse pe site...eu cel putin mai stiu de teatrul "Alexei Mateevici"
TEATRUL ALEXEI MATEEVICI nfiinţat n baza Teatrului Poetic, girat de Andrei Vartic pe lngă Filarmonica din Chişinău (fondat n 1977) şi avnd misiunea de a propaga literatura de calitate din spaţiul nostru cultural. Spectacolele de referinţă: Pasăre n vnt (1977), Lupii (1979), Vntuirile, valurile (1980), au contribuit esenţial la cultivarea gustului public pentru artă şi cuvntul scris. Repertoriu variat: Strindberg, Aristofan, Sorescu, Esinencu. Director artistic - Andrei Vartic. Actori: Vitalie Rusu, Margareta Nazarchevici, Boris Bechet ş.a.
http://www.chisinau.md/chisinau/Alexei Mateevici.htm
se afla pe str.Kogalniceanu.
 
Eu am fost de multe ori acolo, defapt balul de absolvire a liceului l'am facut acolo, e o zona care o recomand la toti, ieftin si frumos
 
Arina said:
si unde e?

langa Gara de autobuse centrala, mai jos de fabrica "Ionel".
e o curte ferita de ochiul oameniulor. Acolo se afla Asociatia de creatie "Buciumul" -studio de film. Iar Beciul e de fapt un bordei, un beci lung , cu mese intinse, cu fan pe jos in loc de covoare sau parchet:). Acolo se pot face chefuri monstruoase. Exista si bucatarie traditionla, cuptoare in curte in care se coace paine de casa. Tot in curte sunt cateva cotetze cu animale domestice.Peretii orgazii sunt pictati pe ici pe colo cu desene - un fel de pop-art moldovenesc cu tendinte usoare de kitch:)
 
Posibil nu ma voi referi exact la tema , dar eu cred ca nu doar Chisinaul reprezinta fenomenul absolut al Moldovei. adica eu as duce un strain la tara, de exemplu eu am bunici la varatic, unde sunt niste stanci absolut superbe , cu cascade in trei nivele, cu un cimitir turcesc pe vai, cu o padure batrana, iar prutul trece exact pe la poalele stancilor. apoi mai sunt niste locuri prin apropierea Chisinaului( asta daca e prea greu de deplasat pina la nordul tarii!!) de exemplu la orheiul vechi , sau poate pe la Criuleni, unde sunt paduri tare verzi si cu un specific moldovenesc.
apoi daca ar fi anume Chisinaul sa-l prezint , atunci pe strazile alea Eminescu , alecsandri , Bulgara, etc i-as duce, sau poate pe la telecentru. Nu stiu exact oricum cred ca pentru un strain Chisinaul nu ar avea mare succes din punct de vedere arhitectural. asa ca as opta pentru tara( zonele rurale!)
 
de acord, Laura...dar anume din cauza ca nu prea este unde prin Chisinau, am vrut sa vad poate impreuna gasim mai multe "de ce Chisinau", "ce prin Chisinau". despre zonele rurale cred ca ar fi bine de deschis o tema aparte. ar avea succes si ar fi foarte utila :) daca nu o deschide altcineva, o deschid eu mai incolo :lol:
 
Da iaca se pare ca voi in orasul nostru nu traitzi...care cutii si graitz voi p'aci?

Vine omul din h/z unde...trebu de aratat chisinaul istoric(dupa ASEM...zona colina pushkin)
Monumentele interesante, primul tramvai, stefan cel mare(care de fapt nu-i stefan cel mare), locomotiva cu abur tot e un loc interesant.
Muzeul de arte plastice(numai nu cel cu lupoaica...arata oribil pe interior) muzeul
de etnografie
caldirile istorice ca cladirea primariei, cladirea postei...trebu de mentionat omanii care le-au proectat Sciusev, Bernardazzi
bisericile din centru...de linga gh asachi (nu mai tin minte cum se numesc)
(catedrala nici intr-un caz it suxx big time!!!,)
La noi ai ce vedea in chishinau...mai putzin oameni nomali :))
 
inseamna ca in viitorul meu apropiat trebuie sa fac o mica vizita Chisinaului:)
cum adica,mai putini oameni normali...nu cred ca sar din prima pe fete,nu-i asa :he:
 
semidia said:
inseamna ca in viitorul meu apropiat trebuie sa fac o mica vizita Chisinauluzi:)
cum adica,mai putini oameni normali...nu cred ca sar din prima pe fete,nu-i asa :he:
Semidia da si intelegi tu prin ''oameni'' :hlizesc: ?
Da prin Chisinau treci ca ai avea ce si pe cine vedea ;).
 
ceea ce a vrut ciubz sa spuna prin oameni anormali:hlizesc:
da,observ ca sunt cateva atractii turistice,da ia spune nu aveti vreun delusor mai frumos unde poti juca fotbal si alerga cu picoarele desculti prin iarba cu riscul de a nu te taia in sticle:)
 
Semidia, eu piciorusele prin Chisinau nu mi le-am taiat, daca vrei sa joci fotbal sigur ca vei gasi si un loc mai plat, curat si nu doar pt a juca fotbal vei gasi asa loc :), pe unde am fost eu in sticle nu am dat :), avem de toate ''intrati si cumparatzi ... :D'' Semidia poate si pe Radu il intilnesti, nici nu stii :D .
 
da,cu el trebuie o intalnire privat si dicutat fatza in fatza si tre sa-i zic:Auzi puisor,eu sunt virgina dar totusi nu m-as da pe un venetic ca tine:D

da,sper ca nu e prea poluat orasul in comparatie cu Bucuresti...nu-l prea suport,prea mult trafic si zgomot...ptiu(nu as rezista sa traiesc in capitala)
 
Back
Top