A fost sau nu a fost oficializata limba moldoveneasca?

Re: Victorie!!!

stirile contradictorii vin sa demonstreze profesionalismul presei de la noi.
in romania libera de astazi este un articol referitor la decizia U.E. de recunoastere a limbii "moldovenesti"

...jenant, in orice caz.
 
Jenant-jenant, dar pana la urma noi cum stam? E ca naiba. Indiferent de decizia PE, cert este ca ai nostri au dat-o in bara intr-un mod absolut inacceptabil. Asemenea lipsa de profesionalism este de neinchipuit.
 
Husky te enervezi degeaba. Daca unii idioti vor sa vorbeasca in limba "moldoveneasca" lasa-i in pace. Nu o sa ii convingi ca gresesc. E mai surd cel ce nu vrea sa auda si mai orb cel ce nu vrea sa vada. Chestia cu recunoasterea limbii "moldovenesti" e o prostie a europenilor nu a romanilor. Tiganii vor sa se numeasca romi, dar tot tigani raman.
 
vitalic sprinceana;203858 said:
rapax:
citeste asta dupa care fa cel putin 5 minute meditatie...si poate iti schimbi parerea...

Mi-a placut o emisiune la TVR1 cand un tigan a protestat fata de impunerea de catre ONG-urile tiganesti notiunii de "rom".
"Romii sunt boraturile care fura la Bucuresti, noi suntem TIGANI GOSPODARI!".
Faptul ca tiganii nu utilizeaza notiunea de "tigan" este fals, nici un tigan cand vorbeste in romana nu pronunta cuvantul "rom".
Pentru tigani, etnonimul sau niciodata nu s-a considerat a fi o jignire. Toata povestea asta cu negativismul notiunii de "tigan" a fost nascocita de activistii ong-isti de stanga .
La fel sta situatia cu "negrii". Nu inteleg de ce e o crima sa spui unui negru "negru"?
 
am putea sa discuta la subiect, va rog. avem o tema cu tiganii, mergeti acolo. aici era vorba de recunoasterea limbii moldovenesti... ce are una cu alta?
 
militant:

La fel sta situatia cu "negrii". Nu inteleg de ce e o crima sa spui unui negru "negru"?

pentru ca culoarea (inclusiv cea neagra) nu a avut niciodata doar functia de a numi o realitate cromatica, ci si aceea de a clasifica, simboliza, idealiza, numi, ierarhiza, marginaliza sau dimpotriva, a integra in ordinea sociala niste fenomene, lucruri sau grupuri sociale...
 
adrenalina:

am putea sa discuta la subiect, va rog. avem o tema cu tiganii, mergeti acolo. aici era vorba de recunoasterea limbii moldovenesti... ce are una cu alta?

de fapt, noi eram cei mai la subiect, pentru ca vorbeam de NUME si NUMIRE, ei, chitesenta problemei "limbii moldovenesti"...
 
eu nu inteleg cu jegurile astea de politicieni din Romania au putut sa recunoasca limba Moldoveneasca...practic e ilogic, ce ar avea Moldova sau Romania de castigat dupa urma asta !????

Doamne ce jeguri conduc Romania :((


@Vitalic_spranceana

te contrazici singur cu articolu ala... acolo scrie ca de fapt tiganii isi zic domi nu romi
 
Pe mine nu ma streseaza deloc denumirea limbii. Comunistii au recunoscut de mai multe ori ca denumirea de "limba moldoveneasca" este o notiune politica si nu stiintifica sau ideologica.

Tot ce inseamna sectorul non-politic din Republica Moldova nu utilizeaza demult notiunea de "moldoveneasca" ci "romana", acest lucru se refera chiar si la mediul rusofon. Astfel ca in societatea noastra nu exista nici un fel de polemica lingvistica. Am senzatia ca presa in mod intentionat aduce in discutii aceste probleme spre a aduce capitaluri politice atat unor grupari politice de dreapta cat si de stanga.

Se vede ca totusi moldovenii sunt preocupati mai mult de probleme de ordin ideologic decat cele reale, "30% din copii minori cresc fara parinti" ( http://azi.md/news?ID=46959 ) dar cui ii pasa?
Suntem preocupati de denumirea limbii, dar nu ne pasa de limba, suntem patrioti dar ne doare in cot de pamantul nostru si de populatie.
Votam pentru cei care sunt mai "romani", mai "patrioti", care ne vrajesc cu accent Bucurestean, dar inchidem ochii la specialisti de valoare care incearca sa ne scoata din tot rahatul asta...
 
As fi vrut sa deschid o tema noua pentru asta, dar cred ca merge si aici.

Gasiti pe acest site articolul "8 mln. lei in vint". Asta se refera la traducerea documentelor in 'limba moldoveneasca', in situatia in care Romania a spus "luati versiunea romana gratuit".

Ce timpiti... Acolo se duc taxele pe care le platim - ce stupiditate... Ce putem intreprinde pentru a opri acest lucru? Exista vre-o miscare de rezistenta?


Interesant, care va fi diferenta dintre versiunea 'moldoveneasca' si acea in limba romana?
 
Un alt reportaj; nu se spune acolo explicit ca a fost sau nu recunoscuta limba, ideea e ca a fost aleasa o cale neutra care evita numirea limbii.

[YOUTUBE]vt3p4NM5Qbk[/YOUTUBE]


Si inca unul
[YOUTUBE]knwxOhDrPvA[/YOUTUBE]

Toate astea imi amintesc despre "Rac, broasca si stiuca", numai ca la nivel de conducere de stat.
 
Back
Top