Alegeri parlamentare in MD 2005

Salutare CAMARADE

Ce-i comandantu-le cu "Uniunea Muncii", esti demn de "nepotul" tau
Gheorghe Sima?
Oricum sunt bucuros sa te gasesc aici!!!
 
DND

Tovarashe DND(BMD) adu-ti aminte de legislativul 1998-2001 cand deputatul Straisteanu("Gh.Straisteanu, cel mai bogat "liberal", cu cele mai multe dosare penale din lume": Despre deputatul independent Gheorghe Straistean care a intrat in actualul Parlament pe lista PFD, iar in prezent candideaza pe lista Partidului National Liberal, Mesagerul-organ de presa PFD)urla in gura mare ca a intrat in parlament pentru ca a platit personal lui Matei $100 000. Bun draci cu draci se impaca.Iar ce ramane din noi -poprul?Imaginea externa a RM?

Unde e acum PNLul? Unde si MATEI in BMD!!!!

Deci, Rosca vrand, nevrand are rolul de sanitar al scenei politice din RM.
Sa-i ajute Domnul, poate cu incetul va curati Tara de intrusi.

Matei a apus de pe scena plitica, ar fi bine sa-i urmeze exemplu(cu sau fara ajutorul lui Rosca) si tovarasii lui de breasla -BMDul.

Comunistii se vor duce si asa
Atunci va ramane PPCDul(poate) si SPER va aparea o elita politica noua - nepoliticana, profesionista, PATRIOTICA!!!
 
Re: DND

LAM said:
Tovarashe DND(BMD) adu-ti aminte de legislativul 1998-2001 cand deputatul Straisteanu("Gh.Straisteanu, cel mai bogat "liberal", cu cele mai multe dosare penale din lume": Despre deputatul independent Gheorghe Straistean care a intrat in actualul Parlament pe lista PFD, iar in prezent candideaza pe lista Partidului National Liberal, Mesagerul-organ de presa PFD)urla in gura mare ca a intrat in parlament pentru ca a platit personal lui Matei $100 000. Bun draci cu draci se impaca.Iar ce ramane din noi -poprul?Imaginea externa a RM?

Unde e acum PNLul? Unde si MATEI in BMD!!!!

Deci, Rosca vrand, nevrand are rolul de sanitar al scenei politice din RM.
Sa-i ajute Domnul, poate cu incetul va curati Tara de intrusi.

Matei a apus de pe scena plitica, ar fi bine sa-i urmeze exemplu(cu sau fara ajutorul lui Rosca) si tovarasii lui de breasla -BMDul.

Comunistii se vor duce si asa
Atunci va ramane PPCDul(poate) si SPER va aparea o elita politica noua - nepoliticana, profesionista, PATRIOTICA!!!
LAM-ER(care nu stie pe ce lume se afla) mai citeste forumul politica, nu doar intra cand ai chef...si hop ai gasit un mesaj...ca sa-l comentezi...de atunci multe lucruri s-au clarificat.
 
A se citi cuvintele marcate, iar mai apoi citatele utilizatorilor…


Ce ne învaţă Socor?
•autor: Nicolae Negru

"Partidul Comuniştilor e o rezervaţie politică, fiind constituit de persoane pentru care trecutul sovietic era mai valoros decât prezentul democratic.

Intenţia sinceră a majorităţii membrilor PCRM a fost să restaureze vechile relaţii sociale, pornind de la restabilirea proprietăţii colhoznice şi a rolului statului în economie, de la refacerea relaţiilor de cândva cu Rusia. “Măsurariul” lor politic şi social se reducea în esenţă la „cum a fost mai înainte”.

Sufletele comuniştilor de toate rangurile erau animate de dorinţa răzbunării. Ei visau să termine odată şi pentru totdeauna cu opoziţia prooccidentală şi unionistă, s-o măture definitiv de pe scena politică. Reglementarea conflictului transnistrean, din punctul lor de vedere, trebuia concepută în aşa fel ca „forţele” care au beneficiat de valul numit perestroika, să nu mai poată accede niciodată la putere. În repetate rânduri, Voronin a vorbit despre această perspectivă visată de el şi tovarăşii săi.

Între timp, s-a făcut epurarea structurilor guvernamentale şi a companiei Teleradio-Moldova, asigurându-se monopolul informaţional al PCRM pe întregul teritoriu al RM. După eşecul electoral din Chişinău s-a încercat închiderea posturilor municipale Antena C şi Euro TV, a postului Vocea Basarabiei – unicele la care mai avea acces opoziţia. Nu s-a reuşit şi din cauză că nu au permis societatea civilă, dar mai cu seamă, pentru că s-au implicat OSCE, CE, UE şi, nu în ultimul rând, SUA. În slujba răzbunării comuniste, pentru a asigura dominaţia PCRM au fost puse SIS-ul, Poliţia, Procuratura, sistemul judecătoresc. Lupta se dă în culise, prin selectări de cadre pe principii de loialitate preşedintelui Voronin, prin presiuni administrative, şantaj, corupere, mituirea celor care le stau în drum.

La vârf, PCRM anului 2005 de astăzi este alcătuit, cu mici excepţii, din aceiaşi oameni. E suficient să consultăm lista electorală a PCRM: Voronin Vladimir, Ostapciuc Eugenia, Tarlev Vasile, Stepaniuc Victor, Postoico Maria, Cristea Valerian, Mantorov Oleg, Mişin Vadim, Stoicov Iurie... Camerzan Mihai... Garev Valeri, Eriomin Iurie, Tkaciuk Mark, Pasecnick Arcadi ... Prijmireanu Dimitrie, Eremciuc Vladimir, Ţurcan Vladimir... Calin Ivan, Lupu Marian... Iovv Vasile, Dragan Semion... Reidman Oleg, Bondarciuc Nicolae, Ivanov Alexei, Dragomir Vladimir, Borgan Serafima, Stati Sergiu, Petrenco Gheorghe, Gudumac Eva... Calmaţui Valeriu, Borgula Ludmila, Ştepa Boris, Todoroglo Dmitri, Anton Mircea, Popa Gheorghe, Oleinic Nicolae, Mocan Mihail, Gozun Petru, Guţu Ivan, Sidorov Mihail, Chetraru Iosif, Jdanov Alexandru...

E printre ei vreo persoană a cărei preferinţă pentru Europa să nu provoace zâmbete? Personal, am crezut că descopăr nişte nume noi - Anton Mircea, Popa Gheorghe, Chetraru Iosif, ca să citesc că tustrei au fost deputaţi ai fracţiunii comuniste din parlamentul precedent. I-aţi auzit vreodată vorbind? A spune azi, în baza unui simplu schimb de “etichete”, că aceşti oameni sunt prooccidentali e ca şi cum ai transforma un bordel în mănăstire de maici printr-o simplă schimbare a firmei de pe frontispiciu.

Trebuie să recunoaştem, în sfârşit, că PCRM n-a trecut testul alegerilor parlamentare, că avertismentele Occidentului n-au servit la nimic. Orice s-ar spune, comuniştii au trişat, iar unii examinatori s-au prefăcut, din păcate, că nu observă. De dragul unui câştig ce nu este încă suficient de clar, a fost sacrificată democraţia, s-a prelungit viaţa politică a unui grup de fosile totalitariste, care nu numai că nu au apetit pentru democraţie, dar au intrat în politică pentru a lupta împotriva reformelor democratice. Natura lor cameleonică, conformismul şi oportunismul congenital îi determină azi să tacă, dar se vor dezice de orientarea europeană cu prima ocazie, la cea mai mică deviere conjuncturală, deoarece rămân ataşaţi în continuare valorilor sovietice şi ruseşti, pornind de la interpretarea istoriei (a se vedea, de altfel, în paginile 5 şi 7 ce manual „integrat” au pregătit ei elevilor moldoveni) şi terminând cu preferinţele culturale, mediatice etc. Cum se poate ajunge în Vest, privind spre acelaşi Est?

De dragul adevărului, trebuie să spunem că Ambasada SUA nu s-a alăturat corului de „admiratori” ai PCRM. Preşedintele Bush n-a încetat să vorbească, şi după alegeri (la întâlnirea cu Băsescu), despre necesitatea extinderii democraţiei spre est, în RM. În cazul acesta, pe cine reprezintă cei care vor să ne manipuleze, să ni-l prezinte pe Voronin drept campion al orientării europene?

Socor însuşi recunoaşte indirect că comuniştii nu au trecut examenul democraţiei. Din punctul lui de vedere, „orice document programatic” al viitoarei coaliţii prooccidentale va trebui să stipuleze, printre altele, „independenţa sistemului judiciar, descentralizarea administrativă, transformarea televiziunii şi radioului controlate de stat în instituţie cu adevărat publică, stârpirea corupţiei, îmbunătăţirea radicală a cadrului legislativ şi regulatoriu pentru investiţiile occidentale...”. Ceea ce înseamnă că el îşi dă seama ce prezintă în realitate PCRM. De ce, dar, ni-l recomandă cu atâta insistenţă? Pentru simplul motiv că Voronin îi pare, în ultimele câteva luni, mai prooccidental decât Urechean? Şi dacă, atingându-şi scopul râvnit de a fi reales, lui Voronin îi trece „dezamăgirea” de Putin şi devine din nou prorus, atunci ce ne facem?

Cine, dar, trage sforile în favoarea PCRM, cine i-a trimis la Chişinău pe Băsescu, Saakaşvili, cine l-a convins pe Iuşcenko să se implice în alegeri în folosul comuniştilor? Să fie cumva cealaltă parte a Rusiei, reprezentată de Berezovski, al cărei nume a fost pomenit deseori în legătură cu revoluţiile roze şi portocalii? Să fi fost RM atrasă fără voia ei în luptele intestine din Rusia, de dragul victoriei comuniste şi realegerii lui Voronin în funcţia de preşedinte? Rămâne să-l felicităm pe dl Voronin pentru această stratagemă electorală.

Dar pe cât de conformă interesului naţional este aceasta? Dacă Iuşcenko ajunge la o înţelegere cu Putin în problema reglementării conflictului transnistrean, după cum transmite presa ucraineană şi rusă, cu ce altceva se mai alege RM, în afară de realegerea lui Voronin?

Nu uităm că pericolul federalizării nu ar fi fost îndepărtat fără implicarea din exterior. Printre altele, Socor a avut de jucat în acest sens un rol dintre cele mai importante, fiind persoana care a contribuit cel mai mult la informarea şi la alertarea Occidentului. Dar nu ne-am fi aşteptat să plătim pentru aceasta cu cedări în detrimentul democraţiei, al libertăţii de exprimare, să fim forţaţi să-i acceptăm încă patru ani pe comuniştii fără de care nici nu ar fi putut exista planul lui Kozak, şi - culmea culmilor! - să le mai aducem şi laude. Confuzia, harababura care se va produce pe scena politică moldovenească nu va dura la nesfârşit. Apele se vor limpezi până la urmă. Dar imaginea Europei şi a SUA nu va mai fi aceeaşi, nobilă şi dezinteresată. Nu cred că PCRM merita această „jertfă”, care e mult mai gravă decât le-ar părea unora.



Marinarul said:
Voronin nu a semnat planul Kozak (e clar ca sub presiune)! BMD il accepta fara discutii - adica sa incepem TRATATIVE CU DUSMANUL NR. 1 A RM!!!
Pentru ce au cazut in razboi ostasii nostri? Pentru ca sa vina niste mielusei blanzi sa ne arunce in gura lupului pe toti de odata?
Cat despre furat - mai mare hotie ca pe vremurile Diacovisto-Lucinschiste nu a stiut tara aceasta cred, de pe timpul turcilor!
Si cine, ma rog, a vandut 80% din tara oligarhilor rusi, daca nu puterea de atunci? Acum e lesne sa vii la putere cu finantarea lor! Mai vindem ce a mai ramas; noi, cei tineri luam adraslele si am plecat peste hotare si ramana toti la mila banditilor! Ca de peste hotare le vom trimite pentru intretinere parintilor nostri! Cred ca aceasta situatie si se asteapta, caci interesul Moscovei este unul - AL DOILEA KALININGRAD IN MOLDOVA!
Daca Rusia nu tine competenta saltului vertiginos economic al tarilor dezvoltate, atunci ea pune, ca tot timpul de fapt, argumentele grele - armele (atomice, de care vrei)!
Adica, eu doresc sa spun, ca nu vreau sa fiu o marioneta in manile unei tari, care intra in joaca dupa unele reguli, si, daca nu-i convine scoate pistolul, pune mana pe cush si o sterge din gara! Asta a fost politica ruseasca pe parcursul intregii sale istorii - NICI CU UN VECIN NU A PUTUT SA SE IMPACE! I-a mers vestea de cel mai mare bataus din lume, doar ca cu fundul gol!

:hahaha: "comuniştii fără de care nici nu ar fi putut exista planul lui Kozak, şi - culmea culmilor! - să le mai aducem şi laude"



***
(continuare)
"Nu trebuie să privim la comunişti ca la nişte leproşi, ca la nişte criminali, fascişti, - trecutul nu-l schimbi, să privim în viitor, să le dăm şansa să se schimbe, să devină un partid de tip nou, european, pentru binele RM, nu-i aşa? Cam asta ne sugerează în fiece zi dl Socor. Partidul Comuniştilor devine astfel o formaţiune de „reciclare” a nostalgicilor, de reintroducere a lor în politică, în detrimentul reînnoirii clasei politice.

Luându-i exemplul, au început să le cânte ditirambe comuniştilor şi unii lideri ONG, învinuiţi până nu demult, în presa comunistă, de acţiuni antistatale. E un fenomen de-a dreptul dezgustător, pe care trebuie să şi-l asume întreg Occidentul.

PCRM însă nu se dezminte, ilustrând încă o dată înţelepciunea populară care spune că din blană de câine sită de mătase nu faci. Încurajaţi de sprijinul lui Socor şi al unor instituţii europene, comuniştii au început să se răzbune, prin intermediul mass-media publice, cu ONG-urile care au semnalat conştiincios abuzurile puterii în campania electorală şi nu s-au lăsat amăgite de schimbarea blănii sale. Şi ne aflăm abia la debutul repetatei guvernări comuniste. "



Victor Dragan said:
Astazi, in Parlamentul Republicii Moldova, Dumitru Diacov si oamenii sai de pe lista Blocului Moldova Democratica au votat, impreuna cu comunistii lui Voronin, pentru alegerea candidatului propus de PCRM, Marian Lupu, in functia de speaker al Legislativului. Aceeasi situatie s-a repetat si in cazul elegerii vicepresedintelui Parlamentului, comunista Maria Postoiko. Iar Dumitru Braghis va deveni cel de-al doilea vice-speaker. Deputatii PPCD N-AU PARTICIPAT LA VOT.



"cineva" isi mentine pozitia de a ataca orbeste sau din reflex intreg blocul (cu toate ca acolo s-a intimplat ceva serios...)
coolgreetings said:
Si ce e de mirat aici? Eram si clar ca BMD e un partid fals format din super-starurile politicei moldovenesti......
Inca o data electoratul a fost amagit! :lol: :hahaha:

Avem urmatorul tablou: Diacov ( “omul Moscovei” ! ), face un lucru neasteptat! Pentru ca cum nai.ba sa te aliezi cu voronin, care e cica pro-european, iar el ii pro-rus?! Si-i cu teatru ista?

animaluts said:
1) dnd are un pic de dreptate, cum Voronin dupa sheo fost atitza ani un comunist inrait sa devina deodata democrat si pro-european.. nu-i chiar asa de ushor..
2) PCRM se vorbeshte ca va fi PSM ( Partidul Social Moldova )
(…)
acum intrebarea e alta, dupa alegeri, comunishtii oare vor continua sa fie tot atit de pro-europeni, sau iar vor face o intorsatura de 180 grade ?


coolgreetings said:
Ba da....primul pas deja a fost facut.......Voronin a intors spatele catre Rusia...intorcanduse cu fatza spre Europa.
(…)
Se pare ca nu-s numai vorbe...is sa asteptam....

Daaa, interesant...voronin de dragul puterii va face alianta cu "dusmanii" lui

Imi vine a rade si totodata a ma intrista de teatrul din tara noastra.

ps diacov nu a plecat degeaba de acolo(din bmn)...urmatorul lucru va vota presedintele impreuna cu comunistii! Iaka scena frumoasa va fi!
 
Dnd...ai inteles totul gresit...
Nu Voronin se orienteaza dupa Diacov, ci invers, Diacov se orienteaza dupa Voronin(!!!) Diacov ideie nu are pentru cine este, el zboara unde-l duce vantul. (tipic pentru politicienii moldovenesti si nu NUMAI)
Acu´alta faza......s-a demonstrat ce spuneam cu cateva zile in urma. BMD e partid fals, iar cine a votat cu ei, a fost pur si simplu amagit!

Daaa, interesant...voronin de dragul puterii va face alianta cu "dusmanii" lui
Si iar gandesti gresit(!!!).....peste tot se face asa.....uite-te la Occidentali.......You will never understand the real POLITCS
 
coolgreetings said:
Daaa, interesant...voronin de dragul puterii va face alianta cu "dusmanii" lui
Si iar gandesti gresit(!!!).....peste tot se face asa.....uite-te la Occidentali.......You will never understand the real POLITCS
eu stiu ca politica e o cu.rva mare...si am inteles corect...da diacov se va alia cu comunistii, iar voronin o sa-i "permita" acest lucru...si desigur de dragul puterii....o sa vedem cum o sa comenteze "alianta" voronin-diacov. (eu repet chestia asta, pentru ca multi de pe forum au spus ca diacov de cand lumea e omul moscovei, ca a facut jocul lor si tot asa).
 
Dnd. Ti-o spun si eu, si ti-au mai spus-o si altii.
Nu interpreta eronat ideile altora sau nu trisa de ochii lumii.
Eu am atentionat faptul, ca mai bine ma impac cu dusmanul pe care il stiu, decat cu prietenul, care este curva si ma vinde.
In orice caz, eu stiu ce vor comunistii si imi va fi mai lesne sa-i dau riposta, iar prietenul astazi te cumpara... maine te vinde...
Inca o data stau pe pozitia mea - pcrm este mai bun pentru mine decat BMD. Asta a spus-o printre randuri si PPCD. Pcrm este un partid cu principii undamentale (chiar daca uneori triseaza) si iti poti perfectiona strategia de lupta impotriva lor. BMD nu are nici politica, nici strategie, nici principii. Este un conglomerat de partidute, care, dupa cum ati vazut ieri, s-a destramat ca coaja de ou! Sa puna cineva capul pe trunchi, ca Rosca nu a prezis asta cu luni anterior! Doi cei mai buni politici in tara:
Voronin a stiut sa triseze in fata unei treimi de popor debilizat!
Rosca a prezis cu lux de amanunte jocurile si tertipurile lui si ale altora!
Si, deci, cine a calcat principiile sale in picioare? No comments!
Era necesar sa treaca partide aparte, si atunci vedeam noi cum se lauda Urecheanu si Co cu mandatele in fata PPCD. Castiga oare vre-un partid din BMD cat Rosca? Ma indoiesc.
Si, in final, Dnd, articolul lui Nicolae Negru este bun, doar ca tot e ingalbenit putin.
Da. Si cam de ce trebuie sa invinuim Occidentul de curvariile, talhariile si banditismul care la promovat de ani de zile aceiasi PD, Braghis, Lucinschi, Urechean si Co, urmarile directe ale carora au constituit venirea la putere a pcrm? Lasati-o, mai baieti, mai moale! Ati facut bhalega cea mare, si apoi vrem ca cineva sa o raneasca? Da ce, ati dat de prosti? E de ajuns cata curvarie cu Occidentul s-a facut pe vremea Diacovisto-Lucinschista, si apoi pcrm-ista.
Nu ma mai bate la cap: Urgia Rosie au adus-o la putere HOTII SI BANDITII LUCINSCHI-DIACOV-BRAGHIS+BMD! Si acum ei tre sa raspunda, nu sa umble cu fundurile pe la Rusia, cu plansetele pe la Occident etc!
Mai putin citeste Timpul si Jurnalul. De la o vreme nici nu am interes sa le citesc, imi e de ajuns site-ul Primariei!!!
 
Marinarul said:
Dnd. Ti-o spun si eu, si ti-au mai spus-o si altii.
Nu interpreta eronat ideile altora sau nu trisa de ochii lumii.
Eu am atentionat faptul, ca mai bine ma impac cu dusmanul pe care il stiu, decat cu prietenul, care este [cenzurat] si ma vinde.
In orice caz, eu stiu ce vor comunistii si imi va fi mai lesne sa-i dau riposta, iar prietenul astazi te cumpara... maine te vinde...
Inca o data stau pe pozitia mea - pcrm este mai bun pentru mine decat BMD. Asta a spus-o printre randuri si PPCD. Pcrm este un partid cu principii undamentale (chiar daca uneori triseaza) si iti poti perfectiona strategia de lupta impotriva lor. BMD nu are nici politica, nici strategie, nici principii. Este un conglomerat de partidute, care, dupa cum ati vazut ieri, s-a destramat ca coaja de ou! Sa puna cineva capul pe trunchi, ca Rosca nu a prezis asta cu luni anterior! Doi cei mai buni politici in tara:
Voronin a stiut sa triseze in fata unei treimi de popor debilizat!
Rosca a prezis cu lux de amanunte jocurile si tertipurile lui si ale altora!
Si, deci, cine a calcat principiile sale in picioare? No comments!
Era necesar sa treaca partide aparte, si atunci vedeam noi cum se lauda Urecheanu si Co cu mandatele in fata PPCD. Castiga oare vre-un partid din BMD cat Rosca? Ma indoiesc.
Si, in final, Dnd, articolul lui Nicolae Negru este bun, doar ca tot e ingalbenit putin.
Da. Si cam de ce trebuie sa invinuim Occidentul de [cenzurat], talhariile si banditismul care la promovat de ani de zile aceiasi PD, Braghis, Lucinschi, Urechean si Co, urmarile directe ale carora au constituit venirea la putere a pcrm? Lasati-o, mai baieti, mai moale! Ati facut bhalega cea mare, si apoi vrem ca cineva sa o raneasca? Da ce, ati dat de prosti? E de ajuns cata [cenzurat] cu Occidentul s-a facut pe vremea Diacovisto-Lucinschista, si apoi pcrm-ista.
Nu ma mai bate la cap: Urgia Rosie au adus-o la putere HOTII SI BANDITII LUCINSCHI-DIACOV-BRAGHIS+BMD! Si acum ei tre sa raspunda, nu sa umble cu fundurile pe la Rusia, cu plansetele pe la Occident etc!
Mai putin citeste Timpul si Jurnalul. De la o vreme nici nu am interes sa le citesc, imi e de ajuns site-ul Primariei!!!
mai omule, ca sa ti-o mai spun si eu o data!
Ce te legi de intregul ziar? Ce naiba deja Negru nu-ti place? Am intzeles care-i treaba din articolul lui Butnaru...insa la tine, intzeleg, daca e ceva din jurnal\timpul - gata e bmn! Macar ai citit despre ce era vorba in articol?
Insa cel mai important, macar ai vazut ce citat de-al tau l-am comentat? Crezi ca daca am scris mai jos citatul din jurnal ar insemna ca sunt cu bmn sau mai stiu eu ce...eram pur si simplu deacord cu cele scrise...
Si acum altceva...nu-mi prea place sa ma repet, insa sunt nevoit sa o fac.
Parca strigati ca pe langa urecheanu sta diacov - omul moscovei, adica se stia de la inceput cine e si din trecutul sau...si hop omu' isi baga piciorul in alianta si va vota cu comunistii, s-a pordus o schimbare serioasa acolo...sau dupa voi deja diacov - gata ii de-al nostru?
 
:roll:
Dupa toate celea, nici nu mai inteleg ce ai avut de gand sa scrii. Ai scris ca sa scrii? Sau ai scris de foaie verde?
Oricum nu mai am chef sa descifrez enigmele homo sapiens ale tale.
 
dnd said:
Marinarul said:
Voronin nu a semnat planul Kozak (e clar ca sub presiune)! BMD il accepta fara discutii - adica sa incepem TRATATIVE CU DUSMANUL NR. 1 A RM!!!
Pentru ce au cazut in razboi ostasii nostri? Pentru ca sa vina niste mielusei blanzi sa ne arunce in gura lupului pe toti de odata?
Cat despre furat - mai mare hotie ca pe vremurile Diacovisto-Lucinschiste nu a stiut tara aceasta cred, de pe timpul turcilor!
Si cine, ma rog, a vandut 80% din tara oligarhilor rusi, daca nu puterea de atunci? Acum e lesne sa vii la putere cu finantarea lor! Mai vindem ce a mai ramas; noi, cei tineri luam adraslele si am plecat peste hotare si ramana toti la mila banditilor! Ca de peste hotare le vom trimite pentru intretinere parintilor nostri! Cred ca aceasta situatie si se asteapta, caci interesul Moscovei este unul - AL DOILEA KALININGRAD IN MOLDOVA!
Daca Rusia nu tine competenta saltului vertiginos economic al tarilor dezvoltate, atunci ea pune, ca tot timpul de fapt, argumentele grele - armele (atomice, de care vrei)!
Adica, eu doresc sa spun, ca nu vreau sa fiu o marioneta in manile unei tari, care intra in joaca dupa unele reguli, si, daca nu-i convine scoate pistolul, pune mana pe cush si o sterge din gara! Asta a fost politica ruseasca pe parcursul intregii sale istorii - NICI CU UN VECIN NU A PUTUT SA SE IMPACE! I-a mers vestea de cel mai mare bataus din lume, doar ca cu fundul gol!

:hahaha: "comuniştii fără de care nici nu ar fi putut exista planul lui Kozak, şi - culmea culmilor! - să le mai aducem şi laude"
spune, poate tie greu sa citesti\descifrezi, am sa te ajut...asa cum sa pot "sa intelegi"
iaka citatul tau comentat de mine! Si am marcat cuvintele, care mai jos au fost comentate printr-un alt citat. Si atat! Cei asa de complicat aici.
Adica am vrut sa-ti arat si tie, si altora ca voronin de fapt a pornit treaba cu planul Kozak si tot el a terminat-o...si la o adica noi trebuie sa-i multumim pentru asta? hm...
 
eu stiu ca politica e o cu.rva mare...si am inteles corect...da diacov se va alia cu comunistii, iar voronin o sa-i "permita" acest lucru...si desigur de dragul puterii....o sa vedem cum o sa comenteze "alianta" voronin-diacov. (eu repet chestia asta, pentru ca multi de pe forum au spus ca diacov de cand lumea e omul moscovei, ca a facut jocul lor si tot asa).
Dnd....si tot greu intelegi lucrurile......
Voronin se foloseste de Diacov cat are nevoie...dupa aia poate sa-l arunce la urna de gunoi......

Se pare ca multi au inteles gresit unele lucruri! Daca Voronin e pro-europa, nu inseamna ca intreg partidul comunist e pro-european. Sunt foarte multi comunisti care nu-s de-acord cu politica pro-europeana dusa de Voronin in ultimul timp.
 
coolgreetings said:
Voronin se foloseste de Diacov cat are nevoie...dupa aia poate sa-l arunce la urna de gunoi......
asta si spuneam...nimic greu de inteles aici...ideea era ca daca voronin o tinea tare cu europa trebuia "sa refuze" alianta cu diacov...deoarece diacov e cu rusii parca...
Insa, de dragul puterii si stiu eu si ia propus voronin in schimb lui diacov, vor vota impreuna presedintele. :wink:
Si daca proprii oameni nu-l sustin cu ideea europei, atunci cum va reusi el?
 
dnd......daca nu ajunge Voronin la putere.......da altcineva din echipa lui comunista....s-a dus cu drumul pro-european...
Vezi tu ei is nevoiti sa-l sustina......
 
Cine stie germana....ar fi bine sa citeasca articolul acesta.........bun articol....lamureste unele lucruri...


Ringen um Europas Armenhaus

Friedemann Kohler, dpa ..... www.orf.at


Kampf um Einfluss in Moldawien.




Die frühere Supermacht Russland und der Westen liefern sich einen weiteren Kampf um Einfluss: Nach Georgien und der Ukraine ist der Zankapfel jetzt das kleine Moldawien. Dabei scheint der Siegpreis nicht sonderlich attraktiv.

In der Ex-Sowjetrepublik, dem früheren Bessarabien am Fluss Dnjestr, leben nur 4,2 Millionen Menschen. Moldawien gilt mit einem Durchschnittseinkommen von nur 42 Euro monatlich als das Armenhaus Europas.


Russland gegen den Westen


Für die Parlamentswahl Anfang März hatten sich seltsame Allianzen gebildet. Die Europäische Union (EU) und die USA standen hinter dem kommunistischen Staatschef Wladimir Woronin. Die Kommunisten schwenkten im Wahlkampf rote Flaggen und die blaue EU-Sternenfahne.


Moskau setzte in Chisinau auf die Opposition, die den Präsidenten in der Wahl schwächte. Der Block Demokratisches Moldawien (BDM) strebt auch nach Europa, ist aber eher bereit, russischen Interessen Rechnung zu tragen.


"Gelenkte Demokratie"


Das internationale Ringen um Moldawien geriet zwar durch die Parlamentswahl in den Blick, dauert aber schon seit 2003. Damals war der eigentlich prorussische Woronin enttäuscht über mangelndes Moskauer Entgegenkommen in Wirtschaftsfragen. Er ließ einen Plan des Kremls zur Lösung des Separatistenkonfliktes mit dem Dnjestr platzen und ging auf die EU zu.


"Wir hatten in Chisinau eine prinzipielle Neuausrichtung der Außenpolitik", sagt ein westlicher Diplomat. Deshalb rügten europäische Wahlbeobachter Woronin nur milde, obwohl er nach dem Vorbild Wladimir Putins die Wahl als "gelenkte Demokratie" manipuliert hatte.


Die Rahmenbedingungen waren so zum Vorteil der Kommunisten, dass am Wahltag nicht mehr gefälscht werden musste. "Ich hätte mir von den Europäern ein schärferes Urteil gewünscht", sagte Mihai Godea enttäuscht. Seine moldawische Nichtregierungsorganisation Koalition 2005 hatte die Wahl ebenfalls beobachtet und ein schärferes Auge auf Missstände gehabt.


Aktionsplan der EU


Die EU muss sich mit Moldawien beschäftigen, weil der Nachbarstaat Rumänien 2007 Mitglied werden soll. Zugleich drängt seit neuestem der andere Nachbar Ukraine mit Macht Richtung EU.


Brüssel hat im Rahmen der EU-Nachbarschaftspolitik einen Aktionsplan mit Moldawien vereinbart. Eine Vertretung der EU-Kommission in Chisinau soll noch 2005 die Arbeit aufnehmen.


Über eine Mitgliedschaft möchte man wie im Fall der Ukraine lieber nicht nachdenken. Doch eine Abgeordnete des EU-Parlaments sagt nach der Wahl: "Wir sind beeindruckt vom Willen des moldawischen Volkes, Teil des vereinten Europas zu sein."


Für Moskau US-Erfüllungsgehilfen


Die EU wird bei der Annäherung auch von den USA vorangetrieben, die Russlands Einfluss ungenierter beschneiden. Moldawien werde bald zur Familie der demokratischen Nationen gehören, sagte US-Präsident George W. Bush im Februar in Bratislava. Unklar blieb, ob er damit Woronin eine Revolution androhen oder Moskau warnen wollte.


Russland sieht jedenfalls die siegreichen Revolutionäre Wiktor Juschtschenko in der Ukraine und Michail Saakaschwili in Georgien als US-Erfüllungsgehilfen. Der ukrainische und der georgische Präsident trafen sich vor der Wahl mit ihrem moldawischen Kollegen.


Woronin und Saakaschwili warfen Moskau vor, die Separatistengebiete Gebiete Dnjestr-Republik, Abchasien und Südossetien zu unterstützen - "schwarze Löcher" auf der Landkarte Europas.


Wiederbelebung der GUUAM


Die Ukraine, Georgien und Moldawien wollen die GUUAM wiederbeleben, eine russlandkritische Untergruppe der Gemeinschaft Unabhängiger Staaten (GUS). Am 23. April soll in Chisinau ein GUUAM-Präsidententreffen stattfinden.


Moskaus Druckmittel in Moldawien ist die abgespaltene Dnjestr-Republik, in der etwa 1.300 russische Soldaten ein riesiges Munitions- und Waffenlager bewachen. Diese Truppe könne noch lange nicht abgezogen werden, sagte Verteidigungsminister Sergej Iwanow vergangene Woche in Moskau.
 
BBC NEWS (Chisinau) said:
Primarul Serafim Urecheanu - dezamăgit de Parlament


Primarul Chişinăului, Serafim Urecheanu, s-a declarat dezamăgit de Parlament şi a spus că va anunţa până duminică opţiunea sa: va rămâne în fruntea Capitalei sau va demisiona pentru a-şi păstra mandatul de deputat. Serafim Urecheanu a fost ales în 6 martie deputat în fruntea listei Blocului Moldova Democrată şi potrivit Constituţiei Republicii Moldova, această funcţie este incompatibilă cu aceea de Primar.
Un grup de personalităţi politice, printre care Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Academicianul Mihai Cimpoi, Preşedintele Uniunii Oamenilor de Teatru, Aurelian Dănilă, Academicienii Petru Soltan, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, ziariştii Constantin Tănase şi Val Butnaru şi alţii, i-au trimis o scrisoare deschisă lui Serafim Urecheanu, cerându-i să rămână în funcţia de Primar al Chişinăului. Semnatarii scrisorii susţin că trecerea în Parlament a lui Serafim Urecheanu ar pune în pericol soarta Chişinăului.

Intervievat de BBC, Primarul Urecheanu a spus că destrămarea Blocului Electoral Moldova Democrată (BMD) se datorează sprijinului în alegerile prezidenţiale liderului Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, acordat de Partidul Democrat (PD), condus de Dumitru Diacov şi de Partidul Social Liberal (PSL), condus de Oleg Serebrian, ambele partide intrate în Parlament pe lista BMD.

"PD şi PSL au trădat interesele alegătorilor, au trădat mesajul cu care au venit în faţa lor, au trădat pe cei 450 de mii de alegători care au votat BMD. Aceşti lideri care două luni de zile au vorbit în faţa electoratului că nu vor vota un Preşedinte comunist, la urma urmei şi-au schimbat viziunile peste noapte. Populaţia va şti de acum înainte cine este cine", a declarat la BBC Serafim Urecheanu.

Serafim Urecheanu a spus că încă de la formarea Blocului a avut suspiciuni faţă de Dumitru Diacov, dar a fost influenţat de mai multe instituţii, inclusiv de peste hotare. Primarul Chişinăului şi lider al partidului Alianţa Moldova Noastră (AMN), singurul rămas după destrămarea BMD, s-a declarat însă surprins de evoluţia liderului PSL, Oleg Serebrian.

Serafim Urecheanu consideră că s-a profilat o coaliţie de guvernare fosrmată din PCRM, Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), condus de Iurie Roşca, PD şi PSL, care în opinia sa poartă responsabilitatea de de ce va petrece în continuare în Republica Moldova. Liderul AMN se îndoieşte de sinceritatea orientării pro-Occidentale a Preşedintelui Voronin şi spune că partidul său va desfăsura o opoziţie activă pentru ca idealurile pro-europene "să nu rămână pe o poliţă colbuită".

Ce teatru....
 
Luni, 4 aprilie - Braghis declara AMN unica opozitie reala!
Marti, 5 aprilie - Urekianov declara la ProTV ca el nu e in opozitie ci va conlucra cu toti!
Miercuri 6 aprilie - Urekianov declara pentru Infotag ca AMNul e unica opozitie reala si tre sa revendice postul de vicespeaker
Joi 7 aprilie - Pauza
Vineri - AMNul declara ca toata responsabilitatea de ce se va intimpla in RM o poarta PCRM, PPCD, PSL, PD, iar ei vor fi spectatori ce vor critica dur toate erorile (presa de vineri)
....
s.a.m.d.
azi - ceea ce a scris coolgreetings de pe BBC
maine - ?

la fel si cu acele 22 ... conditii, mapoi sugestii , apoi provocari din partea lui Tkaciuk...
?

Mi se pare ca Urekianov tre dus la Codru, la tratament.
 
Mult stimate Uniunea_Muncii_Patria-Tar cred eu ca Urechean nu trebuie dus la Codru pentru ca oricum va ajunge acolo unde sunt acum bunii lui prieteni: Pasat si.....
Apropo: "Adevaratele infrangeri sunt renuntarile la vis" - Radu Gyr.
Aceste versuri li-am citit pe un calendar de la PPCD din 2004.
 
Back
Top