ce ne facem cu limba rusa?

Se pare ca acest subiect nu a lasat pe multa lume indiferenta.
In citeva cuvinte, cum ati putea explica unor straini (francezi,nemti,etc) consecintele impunerii limbii ruse in R.Moldova?
 
daca limba rusa va fi impusa, shi pe un termen destul de lung, atunci vom asista la disparitia per se a limbii romane in acest teritoriu.
 
Cu mare regret, constat ca limba romana zilnic pierde teren, teren care a fost castigat cu atata greu in 1989. De vina suntem noi toti, si mai ales conationalii nostri care sunt lenosi din fire. Au fost deprinsi cu rusa si "maldavineasca" si basta. Trebuie sa recunoastem ca a vorbi o limba romana corecta, noi basarabenii, mai avem de muncit foarte mult, ceea ce noi refuzam categoric sa facem (de sine statator). Un rol important ar putea sa-l joace presa, in special radio-tv. Ce avem in acest sens cunoastem cu totii.! TVM este chiar daunator mintii sanatoase, iar radio national e pur si simplu revoltator, raman cele comerciale, care in majoritatea lor sunt in rusa. La sate lumea se uita la toate minciunile si prostiile de pe TVM si ORT. Atat. Solutia pare a fi foarte dureroasa. Suntem putini care ne dam seama cu adevarat de ceea ce se intampla in societatea noastra. Probabil spalarea creierilor timp de peste 50 de ani sovietici, are efect si si-a pus amprenta pentru o perioada de lunga durata. Oare unica iesire sau scapare este parasirea acestui teritoriu uitat de oameni (in adevaratul sens al cuvantului) si de Dumnezeu? Noapte buna, popor mioritic.
 
Nu, Nill, unica solutie este revenirea in masa a tuturor celor plecati acum de acasa. Oricat de necioplit si brutalizat la inceput, omul nostru revine acasa altfel dupa ce a "vizitat" (fie si pentru lucru la negru) din Italia, Portugalia sau Germania. Cultura acestor tari este de-a dreptul molipsitoare, iar aceshti oameni daca ar aduce acasa cunoshtintele, practica de munca cinstita si banii cashtigati in Occident, ar fi capabili sa faca o diferenta in societatea noastra. Nu vreau sa idealizez Vestul, dar in materie de cultura a muncii si a comportamentului social, avem foarte multe de invatat de la ei. Cu riscul de a deranja pe cei ce tin neaparat la "corectitudinea politica", pot sa afirm ca noi in schimb suntem mai tari decat vesticii in domeniul spiritualitatii. Este si normal - undeva totul trebuie sa se echilibreze. Desigur, toate acestea nu sunt decat observatiile mele personale - deci subiective.
 
tin shi eu sa subliniez ca la vestici se evidentiaza acest materializm puternic in tot ceea ce fac. nici chiar pragmatism nu il pot numi - este ceva mai presus decit aceasta.
cu spiritualitatea stau rau oamenii de aici... valori indiscutabile la general vorbind nu au. ei, dar asta ii alta tema de discutie.

oricum, dupa cum a spus shi dorin, avem de invatat in ceea ce priveshte corectitudinea, practica de munca cinstita, practica de a nu copia shi plagia, samd.

cred insa ca moldovenii mai au mult pina la asta.
 
ISHTAR are dreptate,cand Renault a deschis un site sa prezinte produsele sale pentru RM l-a deschis in limba rusa,cu toate ca are o uzina in Romania.
 
Noi discutam aici despre impactul globalizarii asupra limbii romane, despre posibilitatea declararii limbii ruse ca limba de stat, etc... si in acest timp presedintele voronin face declaratie de presa, la intrevederile de azi cu presedintele croat, nu in limba romana, care inca mai este de stat spre mirarea lui (posibil) ci in limba lui preferata - cea rusa. Asta e! Astea fratilor sunt comunisti pana-n talpa, procedeaza ca pe vremurile de trista amintire, adica tac si fac. Si sa fim siguri ca o vor face-o pana la capat. Le vor innoda intr-atat incat noi, generatiile viitoare le vom descurca cu mare greu. Inca nu ne putem imagina despre efectele de lunga durata pe care le vor avea toate aceste "reforme" comuniste. Incepand cu anul viitor vom avea din nou raioane (vre-o 40 la numar), apoi vor forma kolhozuri, rusa o vor pune-o in capul mesei, ne vor "privatiza" economia rusilor, etc.etc. Conform ultimelor sondaje, au ei timp pentru toate planurile lor de viitor, le ajung mandate sa ne bage intr-un viitor luminos.
Apropo, inca un paradox extraordinar: suntem unicii in felul nostru (si cu mare regret in sens negativ). Imnul RM este "Limba noastra-i o comoara", avem o zi nationala dedicate Limbii Romane, etc. si in acelasi timp avem un presedinte care nu respecta Constitutia statului privind chestiunea limbilor, avem un vice-presedinte de parlament care nu cunoaste de fel romana... In opinia mea acesta este un caz foarte grav.
 
Reprezentanti ai minoritatii ucrainene considera ca ar trebui sa li se acorde mai mult spatiu in presa de stat a RM, considerand ca sunt nedreptatiti in raport cu limba rusa.
Uite asa, acesta este pasul numarul doi. Peste o mica perioada, ne vom trezi cu trei limbi de stat (exact ca in Transnistria!, cu ce suntem noi mai rai?). Dar mai stim noi, poate dupa aceasta si gagauzii vor dori o a patra limba de stat. Ce mai incolo-incoace, suntem doar cu totii oameni, nu?
 
Luand in consideratie rapiditatea, usurinta, incapatanarea si desigur prostia comunistilor, cu care acestia primesc legile convenabile lor, ma tem ca vor incerca sa ajunga si la capitolul "limba", terenul fiind deja gata in mai multe probleme. In acelasi timp, cred eu ca aceasta va fi cea mai grava gafa si ultima lor greseala pe care o pot face. Din acel moment, ne putem gandi la alegeri anticipate. Si oricum, daca acestia (comunistii) se ocupa de orice, numai nu de economie si de "bunastarea poporului", odata cu venirea noului guvern, care sigur nu va fi comunist, "chestiunile" introduse de catre comunisti privind limba si administratia publica locala vor fi cu siguranta revizuite si anulate. Mi-am creat aceasta impresia datorita opiniei chisinauenilor. De fapt, nu am auzit nici o minte treaza (in afara de niste batranei cu creierii spalati: sarmanii de ei), care sa agreeze sau sa laude aceste intentii lipsite de sens, atat pentru prezent cat si pentru viitor.
Consider, ca limba este cel mai slab loc al societatii noastre. Nu se va ceda atat de usor ceia ce s-a castigat cu atata greutate. Dimpotriva, acesta ar fi un moment de retrezire a maselor, si de unitate a intelectualilor basarabeni. Sa vedeti voi atunci cati eroi pro-romani vor aparea peste noapte!!!
 
Comunsistii aflati la putere in RM continua procesul de rusificare a romanilor din Basarabia inceput de catre URSS .Din ce in ce mai multe drepturi pentru rusi , apropierea de Rusia , indepartarea de catre Romania , acuzatiile aduse Romaniei ( acel asa numit romanism care chipurile ameninta integritatea teritoriala a RM ) , crearea peste noapte a unui popor moldovenesc si a unei limbi moldovenesti ...Toate acestea sunt menite pentru a distruge sufletul romanesc care inca mai exista in Basarabia...
 
Husky40 a scris:
…Toate acestea sunt menite pentru a distruge sufletul romanesc care inca mai exista in Basarabia...

Comunistii, prin actiunile lor lipsite de sens, logica si ratiune nu fac altceva decat sa intareasca in unii iar in altii sa renasca spiritul national al romanilor din Basarabia. Asa cum acei pseudo-democrati aflati la putere pana in 2001 au favorizat venirea comunistilor la guvernare, acum e randul comunistilor sa favorizeze procesul de desteptare generala a maselor de la noi. Cred in aceasta, deoarece noi din 1989 am obtinut o singura victorie – LIMBA ROMANA, in rest totul a ramas pe vechi, la noi nu s-a condamnat regimul comunist si crimele sale si astfel a fost posibila revenirea acestora. Se vede ca ei au nevoie de o cadere mai dureroasa, de la o inaltime mai mare. Acum au sansa. Anul 2002 va decide totul pentru noi, adica ori … ori …
 
Pe 2001-12-23 13:22, Nill a scris:
Se vede ca ei au nevoie de o cadere mai dureroasa, de la o inaltime mai mare. Acum au sansa. Anul 2002 va decide totul pentru noi, adica ori ori

Mda...dar crezi ca majoritatea populatiei va iesi in strada sa scandeze " Jos cu comunistii" ? Mai ales ca exista o important minoritate rusofona.
 
Luand in consideratie ceia ce se intampla, sunt foarte si foarte optimist in acest sens. De la venirea comunistilor masiv la carma RM, acestia au comis o serie de gafe deosebit de tampite, care cu siguranta nu vor fi trecute cu vederea. Pot chiar enumara cateva:
1. Acuzarea Romaniei si racirea relatiilor cu acest vecin cu adevarat strategic pentru viitorul Basarabiei;
2. Contestarea deciziei CEDO privind Mitropolia Basarabiei, si jocul de-a ascunselea cu organizatiile internationale;
3. Cedarea catre Ucraina a unui mic teritoriu la Palanca;
4. Racirea relatiilor oficiale cu aceiasi Ucraina, care este un altul si ultimul vecin;
5. Pierderea demnitatii de presedinte al RM, atunci cand voronin este tinut de niste graniceri "transnistreni" la postul de control, ca mai apoi sa fie intors inapoi;
6. Anul viitor este unul decisiv din punctul de vedere financiar, si ei cu astfel de "specialisti" si cu o conducere incapatanata si ... nu au mare sansa la succes etc.etc.
 
OOOOOOO savantul Dorin.......scuza te rog pe un mujik rus inalfabet si care din cauza ca bea vodka nu are timp sa citeasca iztoria si cum se scrie cuvintul BISMARC.....Apropo citiste prin forum cum scriu fratii tai:))))))) da sigurur sunt romini......standarte duble cum bine a mentionat zatvor..........Daaaaaaaaaaaaaaa nu am spus eu fraza aia ci BISMARC....eu am scris-o:;))))))))))) NU TE ENERVA CA STII TU CE SE INTIMBLA CU NERVI CIND LE PIERZIIIIII....
inca o chestiune :banc din secolul 19 povestit de Andrei Taranu-cetatean romin (nascut in Romania):
portile Ierusalimului;stau englez ungur si romin - discuta cum sa scoata din orasi secriul DOMNULUI
Ungurul scoate sabia si striga :""sa omorim dusimani!!!!!!!!!!
Englezul:""nu se poate asa tre 'sa avem un plan""
DAR romanul:asteptati fratilor noaptea -il fur:)))))))))))))))))))))))
in 1991 avind 10 ani am fost batut in troleibus de niste barbati ca nu stii limba de stat:)))))))) credca cu barbatii sa discute nu au vrut din cauza fricii da un copil de 10 ani era in adversar potrivit:))))))))) de aceea si sumnt cum sunt:))))))))))(apropo sa nu mi spuii dispre siberia si stalin ""nnn"" mi a spus destul:))))))))))Asa ca sa fii sanatos Dorin ,ai un.....nu vreo 8 reprezentanti in Parlament care sa ti apara interese si am pe ale mele care imi apara interese!!!!!!!!
alegerile democratice au fost??????nu i asa????????????
apropo nu inteleg de ce bateti joc de(cum credeti)romani basarabeni si de modul lor de a vorbi?????? mishto nasol si nashpa sunt de sigur cuvintele mai bune?????????
URA LEGEA LIMBII VA FI ADOPTATA DE CURINDDDDDDDDDDD:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) CELE BUNE DORIN..............DA SI SCUZA MA -PE UN RUS PROST-CA NU STIU CUM SE SCRIE CUVINTUL BISMARC:)))))))))))
 
Da savantule Dorin,listele erau facute de Narcomat si nu in republicile,scuza ma dar am citit o carticica mica:(((((((( o brosurica......... apropo fac studii la stiinte politice cu media 9.36fara bnici o restanta:))))))) am ajuns in romania vara a sti limba romina:)))))))))SCUZA TE ROG PROSTIA MEA:))))))))))TE ROOOOOOOOOOGGGGGGGGGGGGGG...........SI BUNIKA MEA MOLDOVEANCA-CA SI EA E PROASTA -ASA CREDE A FOST IN SIBERIA:((((((((( ""DAR ORICUM ""-ZICE-"" EA CU RUSI E MAI BINE ""
 
problema asta e grava intradevar. dar noi nu trebuie sa ne lasam la o parte. astazi liderul PPCD a depus la primaria Chisinau un demers prin care solicita autorizarea unui miting pe data de 9 ianuarie 2001, miting inpotriva acestei decizii a comunistilor de a impne limba rusa. va invit pe toti la acest miting.
si va recomand sa cititi pe Costantin Negruzii "cum am invatat limba romina".
 
Vedeti cata bucurie pe capul rusilor de la noi? De fapt, ei recunosc ca comunistii le apara interesele, dar nu inteleg faptul ca aparandu-le niste interse tampite, ne tin pe noi in mizerie si stau si ei in mare parte cu noi in acest gunoi. Nedorinta lor de a studia si vorbi limba romana, "dragostea excesiva" fata de "fratii mai mari" cultivata cu grija de-a lungul anilor de regimul sovietic are efectul degradarii generale, indiferent de nationalitatea individului. Orgoliul prostesc al rusului, face ca in aceasta zona a Europei sa domine saracia si mizeria sociala, altceva nimic.

pentru avdssr:
Zici ca "tot cu rusu e mai bine?", ai auzit cumva sa spuna si alte popoare acest lucru?, spre exemplu balticii, polonezii, cehii, bulgarii, ucrainenii in mare parte, sau romanii adevarati? (adica nu cei rusificati)
Rusii tai din statele baltice, care au ramas acolo dupa 1990 si s-au conformat situatiei acum sunt cetateni normali ai acestor state, au un trai decent si se uita la voi (cred si la noi) ca la niste tampiti fara creieri. El nu are nevoie neaparat de limba rusa pentru a se manifesta. Pe cand cei care s-au comportat asa cum va comportati voi aici, plecand in tara lor: rusia, acum au parte de o viata pur sovietica in mare parte: frig, mafie, saracie, etc.
Iar voi sustinuti de anumite forte de la moscova in toti acesti 10 ani in RM, spre exemplu, ati pus numai piedici, ati prostituat o multime de politicieni (si asta e marea noastra durere si problema) in loc sa va puneti umarul si sa iesim cu totii la mal.
Vei primi tu limba rusa ca a doua limba de stat, te vei simti mai satul cu ea? Sau poate crezi ca automat populatia va avea un trai echivalent cu cel civilizat? Si daca credeti ca introducerea limbii ruse ne va obliga pe toti sa si o vorbim, va gresiti amarnic. Dimpotriva, consider ca acest pas va naste o rezistenta si mai dura si se vor agrava relatiile in societatea noastra, iar intr-o astfel de societate progresul este imposibil. Degeaba contati pe posibila plecare a capului nostru, imi pare rau s-o spun dar asta nu se va mai intampla.
Asa ca va ramane doar sa va bucurati de "victoriile" voastre.
 
Media acordata de nishte oameni altui om, nu-i decat o apreciere momentana shi nicidecum nu e o caracteristica general umana.

trebuie sa-tzi dai seama, sa te pui in locul imperiei shi sa judeci larg.
Daca-i fi tu imperie, ai vrea tu zonele de influenta ale tale sa fie bogate si indestulate? Daca e sa judeci psihologia generala a omului, acesta dupa o indestulare a cerintilor fizice incepe sa se dezvolte spiritual, incepe sa caute noi adevaruri shi noi libertatzi. Din acest unic motiv, nici o colonie in istorie nu a ajuns macar aproape de nivelul de dezvoltare a metropolei, cazurile inverse au dus la incordaea situatziilor intre metropola shi colonie shi fie se terminau cu revolutzii foc shi singe.

Ghindeshte-te inca o data la ce tzi-am propus, daca-i conduce tu un imperiu, cum ai proceda tu in cazul dat, ai dezvolta sau ai tine oamenii la limita mizeriei, ca ei sa se gandeasca doar la bani, la mai mut sa nu aiba timp?

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: Black pe 29-12-2001 09:44 ]</font>
 
Back
Top