ce ne facem cu limba rusa?

Exact asa procedez eu. Nici de pomana nu dau la cei care cersesc in rusa. Dumnezeu sa ma ierte pentru asta.
 
Odata am vrut sa-mi cumpar o mina (pentru pix)
Am plecat la piata... cer normal o mina... vanzatoarea "Shto? Shto?"
Ii raspund normal romaneste "o mina"
Ea se adreseaza la vecina ei "Ne znaieshi po moldovschi?"
"Net." "A kto znaiet?"
Mai inscurt s-a dus sa caute pe cineva care stia romaneste, iar acela cand a venit nu stia (culmea) ce-i mina...
Atunci ziceai ca-s DEX... lamuream cum puteam... pana la urma s-a prins:"Aaaa pasta..., pai asa si spune"

De aici intelegem cu totii ce trebuie sa facem: Se ne tinem tare!!! SA NU LASAM SA NE UMILEASCA!!!
 
Nu prea te cred, asta deoarece nu mai avea sa se duc shi sa intreb ce inseamna asta... shapoi cuvantul acela nici nu mai este asha de raspandit ca sa-l stie lumea de la piata...
 
1

Oameni buni unele yiare de limba romana (in special Jurnal de Chisinau) au initiat o actiune Vrem liniste, care consta in sanctionarea soferilor de maxi-taxi care ne impun in timpul calatoriilor sa ascultam muzica de cea mai proasta calitate si desigur in proportie de vre-o 99% e in rusa. Cine dintre voi nu mai doreste sa i se VIOLEZE neuronii, cine dintre voi nu mai vrea sa fie spalat pe creieri prin metode psihologice? Daca nu mai doriti o astfel de stare de lucruri notati-va numarul de inmatriculare al microbusului, ruta si fixati ora, si anuntati despre aceste incalcari la telefonul hot-line sau la redactiile ziarelor Jurnal de Chisinau, Timpul si Glasul Natiunii.
Cei care nu mergeti cu rutiera puteti sta la statii si in momentul in care lumea se urca sau coboara uitati-va daca este pornit magnetofonul sau radioul.
La acest capitol, citisem mai devreme ca unele ziare de limba rusa au amenintat pe jurnalistii Jurnalului.
Din aceasta saptamana Primaria a dispus sanctionarea cu retragerea licentei pentru o saptamana pentru cei ce incalca Dispozitia Primarului. Soferii spun ca nu sunt de acord cu aceasta prevedere, deoarece oamenii singuri le cer sa puna muzica. U zic ca nu e corect, deoarece eu cand merg in transport am nevoie de liniste pentru a ma gandi la ceea ce am de facut si nu e nevoie sa ma enerveze aceasta muzica tampita gen TVAIU MATI; TVAIU MATI!!!
Fac apel la voi toti sa va mobilizati prietenii, colegii si rudele pentru a arata tuturor rusilor ca si noi suntem uniti. Sa nu creada ei ca aici totul le e deja permis.
E trist ca in toate localurile se canta numai in rusa. Eu la fel nu cumpar nimic de la cei ce nu stiu sa vorbeasca in romana. De situatia creata suntem in mare parte doar noi de vina. Haideti sa incercam a schimba in bine lucrurile.
 
Ai dreptate ca in localuri se canta numai muzica ruseasca, insa bine ca nu se canta manele....
Daca ash fi la Chisinau ash fi urmat sfatul tau...
 
de

de limba rusa nu poti scapa decat daca te romanizezi! devii roman si ea va disparea incet ca si o ploaie torentiala dar care pana la urma are un sfarsit dar lasa multe baltoci sau inunda!
 
Atita timp cit nu va exista pace in Moldova,nu va exista progres.
Nill tu te afunzi intr-o problema de natura nationalista,atita timp cit exista dorinta de a asculta muzica ruseasca(iar aceasta dorinta exista si e mult mai mare ca dorinta de a asculta muzica romaneasca) statul n-are dreptul sa interzica difuzarea sau ascultarea muzicii(asa-i democratia,nu).
Si nu uita cultura ruseasca este una dintre cele mai apreciate din lume(sigur mai bogata ca cea romaneasca).
Cind ne vom invata noi sa privim obiectiv lucrurile(fara hormoni natioanalisti)si sa luam doar ce e bine din cultura ruseasca si din cultura romaneasca.[/list]
 
Re: de

alex aka said:
de limba rusa nu poti scapa decat daca te romanizezi! devii roman si ea va disparea incet ca si o ploaie torentiala dar care pana la urma are un sfarsit dar lasa multe baltoci sau inunda!
de rusa poti scapa daca emigrezi in romania :D
 
draga prietene, amurg!..... nu te supara ca itzi reproshez, dar......voi incerca sa fiu mai politicoasa cu tine, chiar daca mesajul tau mi-a provocat multa tristetze.... ma intristeaza indiferentza ta..... o nepasare care deriva din starea ta ushor deplasata de realitate, din starea ta de lipsa de demnitate natzionala..... ma rog, daca asta itzi convine, e problema ta,...dar...e mare pacat!...... shi...chiar mi-e rushine pentru cei care gindesc ca tine..... shi...sa sa vin cu o intrebare mai naiva, de ce nu se intimpla tocmai inversul, de ce rushii nu asculta muzica romaneasca, radio Contact, sau Nova sau Pro FM-ul,......sau.....chiar romanii nu au muzica buna?.....
 
Lucia... decat sa asculti muzica romaneasca... mai bine sa asculti muzica ruseasca...
Sa ma scuzati, insa sa asculti muzica romaneasca este o tampenie... cei corect nici muzica rusa nu este mai buna, insa muzica romaneasca depasheshte tot.
Eu sunt impotriva limbii ruse-categoric
 
bine, prietene, atunci itzi recomand sa ascultzi ceva de Victor Socaciu, Ducu Bertzi,..iar daca eshti mai Zbintzuit potzi asculta Directzia 5, Holograf, .....daca eshti rock-er - Vitza de Vie, Vama Veche....... ar daca eshti mai "patriot" potzi asculta Gindul Mitzei!!!!!!!succes pe mai departe shi auditzie placuta!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
ma doare cel mai mult faptul ca limba romana la noi este calcata in picioare de vorbitorii de limba rusa, sa vorbeasca ei macar chineza, dar sa ne respecte limba!!!!!
 
....dupa ce ne-au impuiat capul cu atita ruscoie radiu, ...distractzia pentru rushi abia incepe........se distreaza pe seama noastra....... ia vedetzi asta:


RUSIFICARE PRIN RETEA

Taxismetristilor de la 971 li se interzice sa vorbeasca romaneste!

Mai multi taximetristi, angajati ai firmei "Taxi 971", ni s-au plans despre faptul ca, in baza unui ordin al directorului acestei firme, li se interzice sa vorbeasca cu dispeceratul in limba romana. "Nu mai putem suporta o astfel de atitudine. Suntem bastinasi si este culmea sa fim impusi sa vorbim intr-o limba straina", ne-au spus soferii.

Potrivit lor, aproximativ 80 la suta dintre soferii "Taxi 971" sunt romani, astfel incat le vine greu sa vorbeasca in limba rusa. "La dispecerat nu ni se raspunde decat daca vorbim ruseste, astfel incat riscam sa ramanem fara comenzi", au adaugat taximetristii.

Solicitate de noi, surse de la Dispeceratul "Taxi 971" au confirmat faptul ca taximetristii au fost obligati sa vorbeasca cu dispeceratul doar in limba rusa.

Ioan Strelciuc, FLUX

cum va place?...........
 
lucia said:
bine, prietene, atunci itzi recomand sa ascultzi ceva de Victor Socaciu, Ducu Bertzi,..iar daca eshti mai Zbintzuit potzi asculta Directzia 5, Holograf, .....daca eshti rock-er - Vitza de Vie, Vama Veche....... ar daca eshti mai "patriot" potzi asculta Gindul Mitzei!!!!!!!succes pe mai departe shi auditzie placuta!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pai, intelegi tu... daca ar pune la radiou muzica care mi-ai recomandat-o?
Eu ash asculta cu placere... Holograf este una din cele mai preferate trupe romaneshti..., insa tu nu uita caci noi vorbim de radio ci nu de casete....
Gandul MAtei? Este a doua dupa Z&Z trupa care imi place la nebunie... Insa spunemi tu mie vei auzi GM la radiou?
Deci?
 
...imi place naivitatea ta...e una nevinovata........ deci...raminem sa ne adunam noi cei de pe forum shi sa le cumparam shoferilor de rutiere cite un casetofon....... nu muzica este subiectul acestei discutzii, intzelegi?..........
 
Ce tot spui?
Este vorba de limba rusa..., insa daca am ajuns la aceea ca shi muzica ne influienteaza atunci?
Ti-am raspun la o intrebare... nu puteam sa stau shi sa ma uit cum tu ma invinuieshti de ceva!
 
Back
Top