Cei mai mari romani

chestia pozitiva este ca timp de citeva saptamini in "prime time" S-A DISCUTAT ALTCEVA DECIT CE ROCHITZA SI-A MAI FACUT hORmONICA LUI vIRINEL cOLUMBEANU.
Stiti cum se zice : Orice sut in fund este un pas inainte .....
 
Cei zece mari romani selectati de televiziunea romana si-au gasit nasii care sa le spuna povestea pe sticla.

„Nadia nu este domnitor, politician sau scriitor important, ci o fata simpla plecata dintr-un oras muncitoresc din Romania, care a reusit sa revolutioneze lumea sportului si sa atraga atentia asupra Romaniei, mai ales asa cum a fost ea in perioada respectiva. In plus, e singura femeie, singurul sportiv si singura in viata dintre cele zece nominalizate”. Asa isi incepe pledoaria regizorul Hano Hoffer pentru prima gimnasta notata vreodata cu 10 si aleasa totodata in galeria Marilor Romani. Proiectul initiat de Televiziunea Romana se apropie de faza finala, iar cei zece mari compatrioti si-au gasit deja un regizor sau un producator care le va produce filmele documentare cu care le va fi recompensata plasarea in top 10.

Loterie la birna

„Vom folosi prilejul pentru a analiza importanta sportului in societate, cit si relatia dintre sport si politica, inevitabila in cazul despre care vorbim. Prezinta multe atuuri din punct de vedere al unui film”, argumenteaza in continuare Hoffer. Regizorul “Ajutoarelor umanitare” a avut si optiunea Carol I, insa s-a oprit in cele din urma asupra Nadiei Comaneci, chiar daca despre fosta gimnasta nu avea certitudinea ca va intra printre primii zece. Hoffer povesteste ca a dat o singura data mina cu Nadia, in timpul unei calatorii in SUA.

Suferinta te face mare

Cunoscuta realizatoare a “Memorialului Durerii”, Lucia Hossu-Longin, s-a oprit asupra unui roman, Richard Wurmbrand, care i-a fost mereu aproape, gratie seriei “Daca zidurile ar putea vorbi”, difuzata pe TVR. “Despre acest Pavel al Cortinei de Fier am auzit prima data cind am fost in SUA cu o bursa. Am dialogat ulterior cu fiul si cu colegii lui de inchisoare. A fost un mesager care a vorbit despre Romania martira si a facut-o in public, in fata Congresului american, inaintea lui Soljenitin”, dezvaluie Hossu-Longin. Realizatoarea sustine ca va realiza de aceasta data un documentar mult mai minutios, mai dinamic si mai dramatic. Mort in 2001, Wurmbrand a fost un evreu convertit la crestinism. Intre 1941 si 1944 a fost persecutat de autoritatile romane ca evreu, iar dupa instalarea regimului comunist in Romania, detinut politic ca protestant.

Si regizorul Alexandru Solomon a fost pus sa aleaga intre mai multi romani de dimensiuni redutabile, insa s-a oprit in cele din urma asupra lui Carol I, “un personaj foarte interesant, prea putin cunoscut si care merita sa cistige”, dupa cum il descrie Solomon, care, aflat in toiul muncii pentru documentar, s-a ferit sa dea detalii suplimentare.

Cu bune si rele

„Cele zece filme documentare vor provoca telespectatorii sa stabileasca un sistem de valori viabil. Documentarele vor incerca sa-i demitizeze pe cei zece mari romani, sa ii prezinte obiectiv, informativ. Ii vor aduce la lumina cu bune si rele”, declara Silvia Ciurescu, managerul proiectului.

Filmele vor fi finalizate pina la inceputul lui septembrie, iar in septembrie si octombrie, cei zece competitori vor fi sustinuti de public in cadrul unor dezbateri transmise in direct de TVR 1. Pe 21 octombrie se va desfasura show-ul in care va fi desemnat cel mai valoros roman din toate timpurile.

Regizorii marilor romani
Constantin Brancusi - Cornel Mihalache
Al. I. Cuza - Laurentiu Rusescu
Richard Wurmbrand - Lucia Hossu-Longin
Mihai Eminescu - Camelia Robe
Mihai Viteazul - Laura Beldiman
Mircea Eliade - Andrei Morosanu
Carol I - Alexandru Solomon
Stefan cel Mare - Alexandru Maftei
Nadia Comaneci - Hano Hoffer
Ion Antonescu - Florin Iepan
 
adrenalina said:
Cei zece mari romani selectati de televiziunea romana si-au gasit nasii care sa le spuna povestea pe sticla.

Mihai Eminescu - Ion Antonescu

Au fost tari baietii istia!!!
 
adrenalina said:
Cei zece mari romani selectati de televiziunea romana si-au gasit nasii care sa le spuna povestea pe sticla.

Nadia nu este domnitor, politician sau scriitor important, ci o fata simpla plecata dintr-un oras muncitoresc din Romania, care a reusit sa revolutioneze lumea sportului si sa atraga atentia asupra Romaniei, mai ales asa cum a fost ea in perioada respectiva. In plus, e singura femeie, singurul sportiv si singura in viata dintre cele zece nominalizate.

Iata chiar is de acord cu Hoffer :)
 
Cred ca Wurmbrand nu are treaba in acest top, nu de alta dar e jidan.
Apropo, la rubrica curiozitati: Viata lui Wurmbrand a fost salvata de conationalul nostru si conoraseanul meu, Valeriu Gafencu:
mărturia lui Ion Popescu:

„Gh. Ardeleanu a fost tratat cu streptomicina ce i-a fost dată si s-a nsănătosit, cu toate că era la un pas de moarte naintea nceperii tratamentului. Victor Stratan, care nu avea o afectiune TBC gravă, a oferit streptomicina lui Valeriu Gafencu, ca să-l salveze de la moarte. Valeriu nsă a socotit că este mai de folos pentru el să ofere această streptomicină unui frate de suferintă din aceeasi cameră cu el, lui Richard Wurmbrand. Acesta fusese, n tinerete, membru de frunte al PCR, apoi s-a crestinat, devenind pastor protestant al unei organizatii protestante cu sediul n Suedia, care milita pentru crestinarea evreilor din orice tară de pe glob.

Wurmbrand era grav bolnav de TBC pulmonar, osos si ganglionar (la fel ca si Valeriu). Medicii detinuti, care administrau tratamentele, au nceput să-l trateze pe Wurmbrand cu streptomicină. Victor Stratan, auzind acest lucru, s-a dus la Valeriu si i-a cerut să facă el streptomicina, căci pe el vroia să-l vadă salvat, pentru că l admira si l aprecia foarte mult. Valeriu i-a răspuns că el a primit streptomicina fără nici o conditie si socoteste că asa este mai bine să procedeze, iar dacă Stratan consideră că i-a dat-o conditionat, el i-o napoiază, refuznd să o facă. Stratan, n urma acestei discutii, a nteles gestul lui Valeriu si nu i-a cerut să-si schimbe hotărrea.

Richard Wurmbrand, n urma tratamentului, s-a nsănătosit si a fost mai trziu eliberat, iar Valeriu Gafencu a murit. Wurmbrand, reusind să plece n străinătate, a făcut cunoscut prin predicile si prin cărtile publicate, trăirea naltă pe linie crestină a lui Valeriu si a celorlalti detinuti, ceea ce l-a făcut să nteleagă mult mai profund tainele crestinismului” (Nicolae Trifoiu, op. cit., p.112-113). Valeriu Gafencu, legionarul, l salva astfel pe Wurmbrand, evreul, dincolo de orice bănuială de ipocrizie. După cum mergeau lucrurile n Romnia acelui timp, existau toate sansele ca de acest gest să nu afle, niciodată, nimeni.
 
o, eu-s cu Stefan :D
nu m-as mira daca Voronin ar zice ca romanii vor sa-l fure pe eroul moldav :lola:
 
pai si-ale mele sunt reale. Am 10 la servici, unul acasa in bucuresti si inca unul acasa in focsani.
 
Nu-i trebuie lui Stefanitza trisarile voastre. La numarul de copkii din flori cu care si-o insamantat voievodatul, si la cati stra-stra-nepoti i s-o fi adunat pana acum, n-are nish o sansa sa piarda chiar daca il voteaza numai familia. :surprise:
 
Sper. Si cum am sa pot dovedi, ma infatzisez sa cer venetienilor despagubiri ca s-au inteles cu turcii sa fure de la stra-stra-bunicu-meu Chilia si Cetatea Alba. ... Daca pot demonstra si ca Sobieski sau ceva rege polon a ramas gravid dupa ce i-a tras-o, ma duc cu revendicarile si in Polonia, ca si acolo am vazut cateva imobile istorice simpatice.
 
Back
Top