Cuvinte dacice

dankat23 said:
pornind chiar de la banalul branza, care inseamna acelasi lucru si se pronunta/scrie aproximativ la fel si in slovenia, slovacia si regiuni din austria.
Cu tot respectul pentru Djuvara, dar limbile tracice faceau parte din grupul satem, la fel ca limbile slave. La austriecii ar putea fi vreo ramasita de la o populatie care a locuit acolo inaintea germanilor (tocmai pentru ca acest cuvant se regaseste undeva in vorbirea unor locuitori ai Austriei si nu in limba germana ma face sa cred asta). De altfel si la slovaci si sloveni cuvantul s-ar putea sa fi fost preluat de la populatiile care traiau acolo la data venirii slavilor in Europa: tracii au trait si in Carpatii Padurosi, dupa cum si ilirii au trait in zonele proxime Sloveniei de azi. Faptul ca acest cuvant se regaseste in vocabularul unor populatii traind in zone muntoase e chiar semnificativ, pentru ca pe de o parte pastorii isi fac veacul prin munti, iar pe de alta parte, izolarea regiunilor respective ar putea justifica o influenta romana mai redusa, care a favorizat transmiterea unor cuvinte fundamentale pentru ocupatia respectiva de la o populatie la alta.
Ma rog, aberez...

Cuvant: teudila (menta). Ati spus cuvinte dacice si nu cuvinte din limba romana pastrate din limba dacica. :p
 
le-am gasit:
teapa,baci,zimbru,strunga,tap,tarc,urda,butuc,gordin,balta,strugure,gard,
magura,mal,branduse,brusture,copac,gorun,leurda,melc,mugure,ghionoaie,naparca,mistret,varza,soparla,viezure,a rabda,a speria,a zburda.....etc,etc
 
dankat23 said:
Apropos de discutia legata de limba romana vorbita in moldova, in buletinele de stiri, in ziare sau in documente oficiale, un bun prieten doctorand in litere la Paris spunea ca are impresia ca citeste o limba romana care se vorbea in Romania acum aproximativ 50 de ani, ceea ce are si logica dupa parerea mea, caci desprins din curentul limbii de baza, graiul de dincolo de Prut s-a blocat, asemanator cu dialectul quebecois al lb franceza, care nu este altceva decat o limba franceza intepenita la nivelul anilor 1900 combinata cu cateva expresii/accent englezesc. Insa cum canadienii din Quebec nu se streseasa sa-si updateze limba de ce ar face-o cei de peste Prut? Are graiul de acolo framecul lui.

De unde stie doctorandul tau de la Paris cum SE VORBEA in Romania acum 50 de ani? El poate sti cum se scria sau, din inregistrari care era modelul radiofonic in acele timpuri. Un grai nu se poate "bloca". Izolarea de centrul cultural nu inseamna stopare a schimbarilor linvistice, ci o evolutie paralela. Graiul in basarabia a "evoluat" pe alta cale. IMPRESIA pe care o are prietenul tau este sustinuta, probabil, de faptul ca acum 50 de ani la Bucuresti se vorbea o limba mai apropiata de graiul moldovenesc decat acum. Si de faptul ca in spatiul nostru lingvistic neologismele se impun mai greu sau cu intarziere.
 
Abenpace said:
Si de faptul ca in spatiul nostru lingvistic neologismele se impun mai greu sau cu intarziere.
Hai nu ne-nnebuni... Si toate rusismele alea ce-s? Cuvinte "maldavinesti"?
 
Re: Argumente???

manz nu e cuvant dac. Exista si in italia cuvantul manzo, care e acelas lucru in dialect romagnolo (romaniolo se citeste).
 
Vad ca nimeni nu se grabeste sa argumenteze "dacitatea" cuvintelor. Am o alta intrebare - exista dovezi (nu presupuneri, nici deductii, ci documente istorice) ca a existat o limba dacica?
 
O lista mai lunga poate fi gasita aici:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Listă_de_cuvinte_dacice

sub informatia:

Lista de mai jos cuprinde cuvinte din limba romnă care, se presupune (1), au fost moştenite din limba dacă. ntruct informaţiile pe care le avem despre limba dacilor şi a tracilor snt extrem de sărace (2), cuvintele din această listă pot fi considerate, n cel mai fericit caz (3), că au un mare grad de probabilitate (4) de a fi autohtone (5).
 
Interesant

M-a bucurat sa vad ca daca dai "cuvinte dacice" pe google, al patrulea rezultat este chiar aceasta discutie. M-am simtit original si foarte important. :)
 
semidia;145128 said:
Nu,la Istoria Romanilor integrala.

Ma intereseaza mult cum ai "apelat la Istoria Romanilor integrala". Te-ai folosit de serviciile vreunui extrasens? Cu acelasi grad de luciditate iti pot raspunde ca am apelat si eu la Istoria Romanilor integrala si am aflat ca nu se stie sigur nimic despre limba dacilor.
 
solara;140368 said:
Hai nu ne-nnebuni... Si toate rusismele alea ce-s? Cuvinte "maldavinesti"?

Daca te referi la rusismele care au patruns in limba romana, atunci ele sunt neologisme romanesti. Daca te referi la cele folosite atat de des de basarabeni, acestea sunt imprumuturi care nu fac parte din limba romana, deci nu pot fi neologisme ale ei.

Fii atenta cand citesti si vei deveni mai greu de "innebunit" ;)
 
Back
Top