Monument al ostaşilor maghiari în Chişinău

Andolino

New Member
Monument al ostaşilor maghiari în Chişinău

Autorităţile ungare solicită noii administraţii a capitalei edificarea în Chişinău a unui însemn în memoria ostaşilor maghiari căzuţi pe teritoriul R. Moldova în timpul celui de-al doilea război mondial. O atare solicitare a fost făcută miercuri, 8 august, primarului general al municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă în cadrul unei întrevederi cu Generalul Biro Hiudor, şef-adjunct al Biroului pentru îngrijirea mormintelor celor căzuţi la datorie, director al Institutului de istorie militară de pe lângă Ministerul Apărării al Ungariei, transmite Info-Prim Neo cu referire la Serviciul de presă al primăriei.

Potrivit lui Biro Hiudor, demersul are la bază un acord interguvernamental între Ungaria şi Republica Moldova semnat încă în anul 1998. Partea ungară, la rândul său, îşi asumă obligativitatea de a satisface o solicitare similară din partea R. Moldova.

Dorin Chirtoacă a remarcat oportunitatea demersului delegaţiei ungare, menţionând că această acţiune se înscrie în rigorile europene privind depăşirea disensiunilor la tratarea statutului de victime ale celui de-al doilea război mondial. Edilul-şef al capitalei a afirmat că personal susţine ideea edificării în Chişinău a unui însemn în memoria ostaşilor maghiari căzuţi pe teritoriul R. Moldova în timpul celui de-al doilea război mondial.

Părţile au stabilit ca în cel mai apropiat timp, serviciile respective ale Primăriei Chişinăului, în conlucrare cu Ministerul Apărării şi de comun acord cu partea ungară să determine modalitatea de realizare a acestui proiect.


http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=22146&cat=Cotidian National&rub=Politica&num=108
 
ASTA NE MAI TREBUIA ... da poate să le facem la toate naţiile monumente ... şi la ţigani, bulgari ... la toţi cei care au trecut pe aici???
Da pe de altă parte aş fi de acord cu asta ... dar numai în locul monumentelor sovietice ;)
Ce tupeu au maghiarii ăştia. Şi te pomeneşti că conducerea poate fi de acord cu asta ... asta ca să mai fie o palmă trasă la adresa României ... tactica obişnuit folosită pentru a asmuţi România -de a atrage în joc duşmanii ei.
 
Din cate mai tin eu minte, Ungaria nu a participat cu nici un fel de trupe la eliberarea Basarabiei. Chiar daca ar fi vrut Antonescu nu ar fi permis asa ceva, asa cum nu le-a permis sa atace Iugoslavia de pe teritoriul romanesc. In timpul retragerii din Rusia de asemenea nu tin minte sa se fi retras putinele trupe maghiare prin Basarabia. Asa ca eu cred ca este vorba de unii care s-au impiedicat pe strada si au cazut de si-au spart capul. Chestie de tupeu.
 
http://axishistory.com/index.php?id=6474
nu am la indemana o harta sa plasez unitatile unguresti, da' la prima vedere se pare ca au trecut pe undeva intre Belorusia si Ukraina actuala.

THE EASTERN FRONT (UNDER OKH COMMAND)
SECOND ARMY (AOK 2):
AOK Reserves:
5 (Hung) Res.Div.
23 (Hung) Res.Div.
4 Kav.Bde.
1 (Hung) Cav.Div.
VIII (08) Armeekorps:
12 (Hung) Res.Div.
HEERESGRUPPE “NORDUKRAINE”
FIRST (HUNGARIAN) ARMY:
Army Reserves:
2 (Hung) Pz.Div.
19 (Hung) Res.Div.
VI (06) (Hung) Corps:
2 (Hung) Mtn.Bde.
27 (Hung) Light Div
1 (Hung) Mtn.Bde.
XI (11) Armeekorps:
18 (Hung) Res.Div.
25 (Hung) Inf.Div.
24 (Hung) Inf.Div.
VII (07) (Hung) Corps:
68 Inf.Div.
16 (Hung) Inf.Div.
 
Atunci nu înţeleg de ce puşka mea mai au tupeul să ceară monumente în Moldova?
Eu cred că e iarăşi povestea veche de a deranja România cu mâna altora.
 
Pe mine ma intereseaza daca sunt soldati maghiari inmormantati in Basarabia. Daca da, aceasta ratoiala nu isi are rostul.
 
Husky40;194165 said:
Pe mine ma intereseaza daca sunt soldati maghiari inmormantati in Basarabia. Daca da, aceasta ratoiala nu isi are rostul.

Si ai gasit ceva? Eu nu reusesc. Tatal meu a facut razboiul in est si singura unitate maghiara a intalnit-o dincolo de Nipru. Singura posibilitate ar ramane ca maghiarii sa fi fost prizonieri intr-un lagar rusesc.
 
Da... rusii de la "KN" sunt indignati ca aliatii nemtilor vor avea un monument... de fapt au fost indignati si de restaurarea cimitirului de la Tiganca...cine stie maghiara poate ne spune ce informatii sunt in presa din Ungaria.
 
partizan131;197815 said:
Da... rusii de la "KN" sunt indignati ca aliatii nemtilor vor avea un monument... de fapt au fost indignati si de restaurarea cimitirului de la Tiganca...cine stie maghiara poate ne spune ce informatii sunt in presa din Ungaria.

Imi pare rau, nu stiu ungureste. Dar ma gandesc cu satisfactie ce spume la gura fac baietii aia cand isi aduc aminte ca, acum mai bine de 10 ani, nemtii si-au adunat mortii imprastiati in zona Stalingrad si i-au inmormantat omeneste. Si i-au adunat si pe ai nostri de i-au asezat alaturi de ai lor. Ba au mai facut si un monument pentru ei.
 
nu de ajuns cite monumente jidovesti sint pe teritoriul tarii, dar iacata ca si mag"hi"ari ne baga!
da pe lenin fratilor cind il dam jos de prin tara?
maza faca la tati cu idei de estea fantastice! Stat polietnic Voronietnic de tip stepanoid.
 
Пока шла война, на кишиневском Кладбище героев хоронили советских, румынских, немецких, испанских и венгерских военнослужащих, умерших от ран в госпиталях в 1941-м и 1942 годах. Позже там же хоронили советских воинов, павших в 1944 - 1945-х. А еще там нашли последнее пристанище военнопленные хорваты, чехи, словаки, венгры, итальянцы, австрийцы, испанцы, румыны и немцы, которые восстанавливали Кишинев после военного лихолетья.
http://www.nm.md/daily/article/2007/10/05/0306.html ... sursa este cum este... nu asta-i important.
 
In timpul razb. in Cimitirul Eroilor au fost inmormantati militari sovietici, romani, nemti, spanioli si unguri['41-'42].........Mai tarziu aici au fost ingropati si prizonierii de razboi croati, cehi, slovaci, unguri, italieni, austrieci, spanioli, romani si nemti....
 
Interesant este ca ungurii au fost tot timpul cu gura mare, mai ales in Transilvania sau Banat(iar aici chiar nu ar fi avut nici un motiv). Tot timpul, dealungul istoriei s-au crezut "miezul", si cei care au civilizat Europa de Est.
Cu o astfel de atitudine nu ma mira ca vor monumente peste tot, chiar si in tara asta mica.
 
partizan131;205951 said:
In timpul razb. in Cimitirul Eroilor au fost inmormantati militari sovietici, romani, nemti, spanioli si unguri['41-'42].........Mai tarziu aici au fost ingropati si prizonierii de razboi croati, cehi, slovaci, unguri, italieni, austrieci, spanioli, romani si nemti....

Intreb din nou:
- De unde unguri in luptele pentru eliberarea Basarabiei?
 
castorryy;206035 said:
romani+nemti+italieni+unguri contra armata sovietica

Trupele maghiare nu au participat la eliberarea Basarabiei. Antonescu nu ar fi permis. In retragere ungurii au luptat mai in nord, nu pe teritoriu romanesc. Asa ca nu aveau cum sa aibe pierderi acolo unde nu au fost.
Iar Divizia Albastra italiana poate ca au avut pierderi din cauza durerilor de burta.
 
Back
Top