Nascut in URSS

militant

Member
http://www.nascutinurss.ro


Tovarasul Vasile Ernu lanseaza pe piata de idei un produs cultural original, enervat si 100% cool.
Vineri, la ora 18.40, in fata intrarii de la Club A, era o coada care amintea de vremuri de demult, cind oamenii se duceau la alimentara cu mult inainte de deschidere. Ceea ce dadea cu adevarat frisoane era faptul ca oamenii care asteptau fumind sa intre in club purtau cravate de pionieri, tricouri rosii, sepci ca-n filmele lui Nicolaescu si insemne sovietice pe haine. Numai ca, de data asta, asteptau sa intre la lansarea cartii Nascut in URSS, de Vasile Ernu. Care este nascut in URSS. A trait pe strazile Odessei, Chisinaului, Moscovei, Iasiului, Clujului si Bucurestiului. A facut filosofie si alte lucruri inutile. A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff.

Accente de peste Prut
Evenimentul a fost deschis cu proiectia unui film marca Planeta Moldova, plin de cruzime si umor negru, dar care a asezat definitiv un zimbet pe fata celor prezenti la lansare. Andrei Gheorghe si-a intrat foarte usor in rolul de maestru de ceremonie carismatic, care i se potriveste ca o manusa, si a introdus, pe rind, invitatii si prietenii autorului: Bogdan Ghiu, Costi Rogozanu si Dan Perjovschi. Cireasa de pe tortul acestei petreceri cu iz sovietic a fost basarabeanca Alexandrina Hristov, ultima descoperire a lui Dan Chisu in materie de muzica, o voce bine stapinita, flexibila si plina de nerv. Pavel Stratan a cintat despre bautura asa cum numai un folkist nascut in URSS poate sa o faca, cu accentul sau deja bine cunoscut publicului din Romania.

Politrucul reloaded si rebranduit
Costi Rogozanu a citit dintr-un text al autorului care a stirnit zimbete in sala (multe dintre ele amare), pornind de la un personaj comun spatiului comunist si celui capitalist. In sistemul comunist, politrucul este responsabil cu propaganda, ideologia oficiala, conducatori politici, cei cu lectiile de educatie politica. Ei erau in viata noastra de zi cu zi asemenea pauzei de publicitate unde ti se arata detergentul care scoate nu stiu ce pete si lasa totul alb imaculat. In capitalismul nostru cel de toate zilele, politrucii sint PR-istii sau specialistii in marketing si publicitate, de la mass-media la image maker, de la specialistii in strategii politice si pina la cei din societatile deschise.

Branding URSS
Diferentele constau doar in hainele de firma, in limba de lemn mai subtila, in tehnicile de manipulare mai sofisticate. Ceea ce ma intriga foarte mult, ca homo sovieticus, e faptul ca astazi, stilul PR, stilul advertising, politrucii prin excelenta, au devenit visul si modelul tinerilor. Nu am crezut niciodata ca modelul politrucului va deveni model de viata si in societate. Am vazut-o si pe asta, incheie Vasile Ernu. Este insa interesant de observat felul in care autorul a fentat conceptul de politruc, printr-o strategie impecabila de marketing si PR, atunci cind a lansat pe piata acest pachet promotional care include cartea Nascut in URSS, site-ul cartii (este prima carte din Romania care are un site), tricouri si cravate pionieresti originale. Vasile Ernu a devenit, in sine, brand. Chiar in acest fapt consta farmecul capitalismului, pentru ca in sistemul comunist nu te poti juca de-a politrucul fara sa devii hidos.

Intre Lenin si Ostap Bender
Toti cei care au vorbit despre cartea Nascut in URSS s-au legat intr-un fel sau altul de ideea de nostalgie, care, aparent, transpira din paginile acestei carti. Pe unii i-a intrigat, iar pe altii i-a enervat de-a dreptul. Nu putem avea nostalgie decit dupa lucruri din trecut, eventual moarte. Problema este daca acum, in spatiul fostei URSS, cei nascuti in ex-URSS mai traiesc intre realitate si fictiune, intre Lenin si Bender, pina la indistinctie, a spus Bogdan Ghiu. Ma enerveaza toata faza asta cool, de tipul Ce misto era in URSS!. Bineinteles ca nu era misto, spune raspicat Costi Rogozanu. Dan Perjovschi s-a dezis din start de orice forma de nostalgie comunista. Eu nu am nici un fel de nostalgie, nici URSS-ista, nici comunista. Amintirea cozilor mele nu e socializarea, cum scrie Ernu in carte, ci ura pentru aproapele meu, afirma cu nonsalanta artistul. Nascut in URSS a creat dezbatere, a intrigat, a atitat spiritele, a enervat, a provocat hohote, a adunat oameni, le-a dat de baut, de citit si mai ales de gindit.
 
va place cum arata tema???? Roman-Moldovean... exista privatul.. pentru Krumel... acelasi mesaj... se mai intampla inca o data pe o tema din Politica sa va comportati asa va dau avertisment... oricum sunteti in vizor...

asa ca va invit sa va folositi celulele cenusii pt a dezvolta temele, nu pentru a le distruge!!!
 
Eu nu cred ca un romin care nu a simtit pe pielicika sa conducerea sovietika are dreptul sa judece si sa faca concluzii despre cei care au trait si au muncit sub conducerea lor ... :)
 
krumel said:
Cred ca incurci borcanele.
Are dreptul. Romania a fost tara socialista si sub umbrela URSS.

Regimul lui Ceausescu in genere nu a avut nimic cu socialismul, de aia exista niste deosebiri enorme intre URSS si Romania socialista.
"Comunismul" romanesc mai degraba mirosea a despotism de tip Asiatic decat cu un soicalism.
Mai intreb daca Ceausescu cel putin cunostea princiipile comuniste in baza carora "spunea ca se conduce tara".
 
aici ii dau dreptate lui Militant... krumel intreaba oamenii din fosta URSS cum au trait si nu o sa iti vina sa crezi... ope cand noi muream de foame in RO...
 
adrenalina said:
aici ii dau dreptate lui Militant... krumel intreaba oamenii din fosta URSS cum au trait si nu o sa iti vina sa crezi... ope cand noi muream de foame in RO...


adrenalina cunosti primii ani ai comunismului in Ro? Stii trecerea de la vechiul stat la noua ordine socialista? Stii climele si infometarea celor care s-au opus?
Noi am avut 50 de ani de comunism din care probabil un sfert din ei au fost necrutatori.

Dar oamenii din acea vreme inca traiesc si stiu ce a fost la noi si ce a fost la ei.
Au existat si in RO ani grei de URSS.

Eu nu am facut comparatii, doar am zis ca sint si in Ro oameni care au simtit amprenta URSS destul de bine.

Comparatiile va rog sa le faceti voi in continuare.
 
Krumel, s-a resimtit prin prisma faptului ca toti stim cine a instaurat comunismul... insa vreau sa iti spun ca Politica dusa in URSS este foarte diferita de cea ceausita... noua, romanilor din Ro, ne-a fost mai greu decat celor de aici... tu nu aveai unt sa manaci, omule, dara stia aveau icre pe toate gardurile... intelegi la ce ma refer... URSS, dupa ce s-a pus bine laba in toate tarile a dus o politica destul de ok... in MD nu stiu ce is aia informatori si nu traiau cu friica ca poate fratele o sa ma toarne, dar in Ro traiam asa...
 
eu mult n-am trait in comunism... in Romania comunista, cu atat mai putin. dar din cele auzite si citite...tre sa fiu iarasi de acord cu adrenalina... :)
era o perioada cand aici se statea in rand mult si se cumpara cu cupoane, cu norma :)
oricum, dupa ce s-a trecut dde foametea aia de dupa razboi, aici s-a trait bine, la nivel de mancare, casa, toate in casa, imbracaminte... salariul era mai mult decat suficient. lumea se odihnea in fiecarea an la vreo mare din URSS etc.
de aia si avem multi nostalgici... pentru ca, omul, in primul rand, tre sa aiba paine pe masa...
 
krumel said:
Eu nu am facut comparatii, doar am zis ca sint si in Ro oameni care au simtit amprenta URSS destul de bine.

Comparatiile va rog sa le faceti voi in continuare.

Continuati..
 
ia sa va zic cum zice mama...si cum zic mai multi in popor...adica era bine cat era Brejnev...asta din 64 pana in 82, parca... asta fuses 2 ani doar in RSSM, inainte de toata URSS... si aici se indragostise de Moldova...si mai ales de o femeie...care i-a devenit amanta, pentru intotdeauna...si de aia Moldova era privilegiata, caci adica in alte republici nu era bine ca la noi. si amanta aia era sotia lui Bodiu...care a ramas la conducere in RSSM.
iata ce se zice in popor.
cand incepea sa vina democratia... aparusera si cupoanele, cand stateai zile, luni, ani in sir in rand ca sa cumperi ceva, mai ales chestii de import.
 
Iaca eu am fost la acest eveniment si acum am vazut ca este si o tema despre el. Vreau sa zic ca nu mi-a placut speechul autorului poate avea trac, sau poate nu, oricum mi-a placut mult de Alexandrina Hristev. are o voce profunda si am ascultat-o de multe ori in Deko ca sa ma conving. Pavel Stratan parea putin stingher, desi a cantat ca intotdeauna repede, poate Andrei Gheorghe se dadea prea mare pe acolo.
Cei care trebuiau sa tina aceasta discutie un pic literara au fost putin patetici Bogdan Ghiu se pare ca citise de pe site repede cam despre ce e vorba, iar Perjovski cred ca nici n-a vazut cartea decat atunci pe masa.

Vasile Ernu imbracat ca Ostap Bender doar ca fara fular (el n-a observat ca asta si era tot pontu') si fara un Shura langa el parea nerabdator sa se termine totul mai repede.

Planeta Moldova au bagat un filmulet cam fara sens daca ma intrebi pe mine.
In fine berea era rece
 
Oameni buni, va rog totusi sa stati nitel si sa ganditi problema cum trebuie. Am impresia ca discutia o ia intr-o directie extrem de aiurea. Mai avem nitel si ridicam drapelul sovietic ca "inainte era mai bine". Perioada Brejnev buna? People, voi stiti ce faceti? Demonstrati pentru a nu stiu cata oara ca Machiavelli era un geniu si ca a inteles perfect cum se conduce. Cuceresti un teritoriu, tai si spanzuri, dupa care o lasi mai moale si deodata toti te iubesc. Ba chiar la disparitia ta, ti se va duce dorul.

Niccolo Machiavelli - Principele said:
Fiecare vede ceea ce pari, dar putini isi dau seama ce esti in realitate; iar acesti putini nu indraznesc sa se opuna parerii celor multi care au de partea lor autoritatea inalta a statului care ii apara. [...]|Pentru ca oamenii sunt atrasi numai de ceea ce pare si de succesul unui lucru; iar lumea nu este facut decat din oameni de acestia, iar cei putini nu inseamna nimic atata timp cat cei multi au pe ce sa se sprijine.

Nu mai credeti tot ce va spun cei care au avut ghinionul de a se naste si trai intr-o lume inchisa. Nostaligi avem destui si in Romania...Oamenii aveau un acoperis deasupra capului, o slujba asigurata si mancare pe masa => paradis. Doar atat vreti voi de viata? Cam putin. Ce lume este aceea in care trebuie sa te autocenzurezi ca ai putea deranja Statul? Si ma tem ca basarabenii au o memorie cam proasta de au uitat atat de repede masacrele, deportarile si umilintele la care au fost supusi pentru ca erau romani., dar in schimb l-au tinut minte pe Brejnev si epoca sa glorioasa. Sa uiti toate acestea este crima, fratilor. E greu in democratie? Da, este, dar lumea sa nu stearga cu buretele ce a fost inainte.

Benjamin Franklin said:
People willing to trade their Freedom for temporary security deserve neither and will lose both.

In Romania geniului Carpatilor numit Ceausescu a fost cumplit, dar este extrem de deplasat sa afirmi ca in URSS era mai bine (poate in timpul reformelor gorbacioviste). Intrebati-i pe basarabenii care au fost luati la intrebari pentru ca nu erau adeptii moldovenismului sovietic. Informatori si tradatori existau destui si in RSSM...

P.S. Si aruncati ochiul si peste ce inseamna doctrina Brejnev.
 
Back
Top