Nascut in URSS

domnu ernu, daca epoca comunista nu a fost bunadar nici aceasta neoliberala nu va este pe plac ... atunci dumneavoastra ce epoca v-ar convine mai bine ?
 
Tocmai aceasta e problema...

1. eu nu cred in sisteme politice perfecte
2. cred ca sistemele (indiferent care o fi ele) trebuie chestionate.. trebuie sa le punem in discutie si nu e cazul sa ne inregimentam orbeste.. in acest sens nu prea inteleg rostul anticomunistilor postcomunisti... anticomunistii isi au rostul doar in sistemul pe care il contrazic, iar perioada postcomunista trece in gestiunea altor instante (ma indoiesc profund de moralitatea anticomunistilor postcomunisti)....

3. Eu ma raportez critic fata de orice sistem... (aceatsa atitudine nu este anarhism)...

si fii deacord ca sint multe lucruri de criticat si in sistemul neoliberal...
de fapt asta spun in esenta: sa fim atenti sa nu facem aceleasi greseli fata de actualul sistem ca si fata de cel precedent... nu-mi plac oamenii care aplauda puterea.. indiferent care o fi ea...

v.ernu
 
vasile ernu said:
Salutare (...)
Nu stiu in ce masura o sa ma credeti daca voi afirma ca intuiesc partial care sunt motivele pentru care ati scris aceasta carte si care este sensul ei, cu toate ca nu voi incerca sa le pun pe hartie. Intuiesc, intr-un fel, si despre ce fel de nostalgie este vorba in cazul dumneavoastra.
Dar nu stiu daca chiar toti cititorii le vor intelege. Din ce vad pe strada, mi-e frica ca cei mai multi au sa inteleaga doar ceea despre ce am scris in postul anterior. Suntem prea aproape de acele timpuri. Si atunci consider ca merita efortul sa militez impotriva oricarei incercari de a picta sistemul sovietic (inclusiv viata cotidiana din acele timpuri) altfel decat in "negru", indiferent care sunt motivele si scopul pentru care a fost executata "pictura". Las pe stranepotii mei sa incerce sa desluseasca toate dedesubturile sau mecanismele prin care acei oameni au devenit "homo sovieticus", de ce au ramas in aceas stare, etc. Si sper ca atunci o vor face obiectiv. Eu trebuie sa ma gandesc la prezent si sa-mi construiesc un viitor in care comunismul sa fie doar istorie.
Iar afirmatiile gen "ernu vrea sa restabileasca trecutul" etc cred ca ar trebui citite in aceasta chieie.
 
Incerc sa te inteleg

vad ca esti foarte convins in ceea ce spui... negru e negru, albul e alb... lumea in care traiesti nu te deranjeza cu nimic..
Ostap ar zice ca asta face foarte bine la digestie...

paleta mea de culori e mai bogata.. si ma indoiesc profund de culorile tari...
si cel mai mult ma intereseza cum ma comport azi, acum fata de ideologia dominanta... care sint compromisurile pe care le fac.. cum sa lupt impotriva lor... dar se pare ca in logica alb si negru e simplu de dedus ce e alb.. odata ce comunismul a fost negru... deci e clar neoliberalismul, ideologia invingatoare e albul..

da/mi voie sa ma indoiesc de acest gen de gindire si sa pun in discutie acest "alb imaculat" si chiar sa am obraznicia de a pune in discutie si acel "negru damnabil"...

v.ernu
 
vasile ernu said:
Incerc sa te inteleg

vad ca esti foarte convins in ceea ce spui... negru (...)

Prbabil ca nu reusesc eu sa-mi exprim ideile foarte clar, sau nu reusiti dvs sa le intelegeti asa cum le-am formulat. Paleta de nuante cromatice pe care o folosesc chiar nu are nici o relevanta, indiferent daca numarul acestor nuante este mai mic sau, eventual, mai mare decat al dvs. Iar daca as avea un sistem de evaluare binar, nu cred ca aceasta polemica ar avea loc.

Dar sa revenim.
Daca aceasta carte s-ar adresa doar unui cerc academic restrans, eventual de sociologi sau istorici, probabil ca discutia ar fi decurs altfel. Dar aceasta carte este destinata unui auditoriu mai larg. Ea a ajuns pe tarabe. Printr-o serie de metode de marketing (pe care nu pot decat sa le apreciez), ati reusit sa o aduceti in "gura lumii". Discutiile starnite in jurul ei, parerile pro sau contra vor determina ca mai multi oameni sa o citeasca. Probabil ca o oarecare parte dintre ei o vor interpreta asa cum sperati dvs, dar o alta parte - nu. Nu uitati ca nu toti invata din greselile altora. Sunt destui care prefera sa invete comitand propriile greseli. Atata timp cat sunt o mana de oameni, nu-mi fac griji. Dar cand numarul lor este alarmant de mare, personal intrevad o problema.
Iar eu nu vreau sa revin la acest trecut, chiar daca intr-o forma "revizuita". Prefer un alt rau, deoarece am ajuns la concluzia ca acest "alt rau" pentru mine este mai mic.

Sper ca de aceasta data am fost suficient de explicit.
 
ok
1. nu vad de ce ne facem probleme pentru cititori... chestia cu "sa nu smintim lectorii" genul gindiirii elitiste imi displace... genul .. sa decida elitele ce e bine si ce e rau... este echivalent cu sa decida Tatuca ce e bine si ce e rau... lectorul e liber.. si o sa interpreteze oricum ce doreste

2. Si iarasi nu inteleg... exista un cuvintel, sau fraza spuse sau scrise de mine care vrea sa refaca trecutul....??? atunci chiar ca vorbim lucruri diferite,,,
cred ca despre asta am vorbit de nenumarate ori mai sus..

v.ernu
 
imediat o sa ajungem sa facem polemici ca si la Codul lui Da Vinci... eu am o propunere... hai daca vrem sa discutam in continuare pe baza cartii, atunci sa o citim si s anu ne bazam doar pe citate sau articole citite... daca vreti sa discutam despre ce inseeamna pt fiecare din noi a fi nascut in comunism ii iarasi ok... dar hai sa ii dam dl ernu sansa de a discuta pe baza concreta, fara sa ii desfiintam opera inainte de a o citi...
 
Domnule Ernu, nici eu nu sustin ca anume dumneavoasta doriti sa refaceti trecutul. Eu sustin (revedeti primul meu post de astazi) ca aceasta carte are sanse destul de mari sa revigoreze nostalgii latente si/sau sa induca o perceptie gresita asupra a ce a fost URSS.
O forma a socialismului de tip sovietic este deja in functiune atat la vecinii nostri de la rasarit, cat si in Moldova (de fapt nici nu s-a renuntat vre-o data la el). Ramasitele acestui sistem inca se resimt in Romania (porbabil ca si in alte tari-satetlit). Ne indepartam de el foarte greu, in chinuri. Osciland. V-am precizat mai devreme ca, personal, as fi preferat ca acest gen de analize sa le faca generatiile viitoare, cand "fantoma comunismului" ar fi devenit istorie si nu acum cand inca mai bantuie prin Europa.
 
vasile ernu said:
In ce priveste domul Siulea nu cred ca dstra sinteti in masura sa decideti cine este un intelectual autentic si cine este unul fals. Eu urmarind ce scrie pot spune ca este un intelectual cu o gindire lucida, iar critica pe care o face o face de pe o pozitie liberala si nu conservatoare (in nici un caz de stinga .. ca sa nu fie cumva banuit de mai stiu eu ce ... ca din cite vad in romania a fi de stinga inseamna a intruchipa raul absolut)..
Imi pare foarte rau, dar nu poti sa debitezi asemenea platitudini si sa mai ai si pretentia sa nu te considere lumea un fals. Domnul Siulea bate campii cu anticomunismul ingust in loc sa faca bine sa deschida ochii - in Romania tovarasii de alta data s-au transformat in democrati si capitalisti peste noapte. Nici un membru al politiei secrete nu a fost condamnat pentru ceva in Republika Rumenska, 6 ani dupa revolutie am fost condusi de esalonul secund PCR, iar mr. Siulea vorbeste de parca toti au fost rastigniti/decapitati. Ii urez sa doarma linistit in continuare. Altii vor lucra pentru el - ca intotdeauna.

Noi ne aflam practic in al 6-lea an de democratie. Perioadele feseniste/pedeseriste/pesediste nu pot fi incluse decat cu extrem de multa ingaduinta. Anul 1995 al Cehiei. Cam la acest nivel ne aflam noi. Asa ca nu vreau sa mai aud tampenii de genul anticomunism primitiv. Exista o multime de indivizi care au ocupat si ocupa in continuare pozitii decizionale in ciuda unui trecut rosu. Daca anticomunistii primitivi aveau castig de cauza, nu mai era condusa Romania de Iliescu si tagma sa. Nu ma astept sa fiu inteles, domnule Ernu. Doar pentru dvs. URSS este o fata neinteleasa!

Academia Catavencu - Stefan Agopian said:
n Observator Cultural nr. 71, Ovidiu Ţichindeleanu publică o cronică favorabilă la cartea Născut n URSS a lui Vasile Ernu. Ideea lui Ţichindeleanu, extrasă din cartea lui Ernu, pe care şi susţine demonstraţia, e următoarea: "Ţineţi-va bine: şi n comunism a existat viaţă, şi n comunism au trăit oameni care au rs şi care au dansat!". Nimeni n/a negat aşa ceva, dar una e să exişti, să rzi şi să desenezi ntr-un lagăr (chiar socialist fiind el) şi alta e să o faci n lumea liberă. Cum Vasile Ernu susţine că din cauza presiunilor economice omul occidental nu poate fi fericit, probabil că-mi va rde n nas. Păcat că nu poate s-o facă din URSS. Poate merge nsă n Coreea de Nord, măcar pentru o săptămnă, şi atunci rsul său va fi mai convingător. Vrnd să-i veştejească pe anticomuniştii romni (mă număr şi eu printre ei), Ovidiu Ţinchideleanu şi bate pumnii ăi zice n sc-sc: "Da, cetăţenii Uniunii Sovietice, y compris cei ai actualei Republici Moldova, au beneficiat de un acces mult mai larg decct romnii la cultură şi consum...". Aici cred că are dreptate. Din cte ştiu, milioane de romni, atrasi de mirajul comunismului sovietic, au cerut să plece definitiv n URSS. Motivul e simplu: acolo era adevărata cultură şi mncare din belşug: Din păcate, autorităţile comuniste romne, geloase pe realizările URSS-ului, nu le+au permis romnilor să fie fericiţi. şi motivau refuzul astfel: aveţi răbdare, că n cund va fi ca la ei. Habar n-am unde a nvăţat Ovidiu Ţichindeleanu romneşte, dar dupa cum se exprimă ("Pelevin a fost primul să sesizeze"), pare să fi studiat romna la fără frecvenţă.
 
adrenalina said:
imediat o sa ajungem sa facem polemici ca si la Codul lui Da Vinci... eu am o propunere... hai daca vrem sa discutam in continuare pe baza cartii, atunci sa o citim si s anu ne bazam doar pe citate sau articole citite... daca vreti sa discutam despre ce inseeamna pt fiecare din noi a fi nascut in comunism ii iarasi ok... dar hai sa ii dam dl ernu sansa de a discuta pe baza concreta, fara sa ii desfiintam opera inainte de a o citi...
adrenalna, eu personal nu am de gand sa-i desfiintez domnului Ernu cartea si nici nu cred ca am nevoie sa o citesc in totalitate pentru ca sunt informatii pe care le detin deja din aceleasi surse Obs: am constatat ca, asa cum afirma si autorul, cartea se doreste a fi o cercetare arheologica, un reportaj de la fata locului si mai putin un roman. Cartea ne prezinta niste stari de fapt, nu fictive. Aceste stari de fapt sunt prezentate din perspectiva autorului. Astfel ca pentru a avea o imagine despre aceasta carte (Nascut in URSS) pot sa citesc bine-merci cuvantul inainte, cuprinsul si cateva capitole (poate doar in cazul in care in celelalte capitole autorul isi schimba unghiul din care face observatiile).
Daca este sa discutam strict valentele literare / artistice ale acestei carti sau continutul informational probabil ca am discuta prea putin (cum cred ca nici in cazul "Codului" nu acesta a fost motivul initierii dezbaterii).
Dar nu cred ca dl. Ernu a scris aceasta carte cu intentia ca ea sa fie depozitata intr-o debara, iar textul sters din memorie a doua zi dupa ce ai citit-o.

Opinia mea este ca dl Ernu, intr-un demers mai amplu al domniei sale de a investiga si a intelege ce a fost de fapt fenomenul URSS (societatea sovietica), a adunat cateva, sa le denumim generic observatii, pe care le-a publicat. Acest demers in sine este laudabil, cum este si faptul ca a intrat in dialog direct cu potentiali cititori ai acestui volum. Insa cred ca handicapul major al acestei carti este ca, din toata multitudinea de fatete ale fenomenului, autorul a ales sa ne prezinte un numar extrem de mic de asemenea "piese de puzzle" din care a incercat sa refaca o imagine. Ce ma deranjeaza nu este demersul, ci efectul pe care-l poate avea cartea asupra unei parti din posibilii cititori. Ce ma deranjeaza este modul dezechilibrat in care autorul a ales sa prezente doar "fatete" pe care as putea sa le definesc cel mult neutre. Aici isi are originea polemica, cel putin in ce ma priveste pe mine.
Recunosc ca primul(ele) meu post pe aceasta tema a fost impulsive si mai recunosc ca, totusi, am abordat cartea din perspectiva unei judecati morale, in ciuda avertismentului facut de dl. Ernu in "cuvantul ianite".

In cazul in care am facu unele afirmatii delpasate care sa-l vizeze personal pe dl. Ernu, imi cer scuze pe aceasta cale.

De-acum in colo am sa incerc, daca voi putea, sa raman filozof :)
 
salutare

Draga radub observatiile tale sint pertinente si utile. am spus de la inceput ca e o arheologie subiectiva si mi-am asumat acest lucru.
In ce priveste teama si grija care ti-o faci in legatura cu cititorii chiar nu te inteleg. Care e instanta care tre sa decida ce e bine si ce e rau pentru cititori? Parca imi aduce aminte de ceva... ore de ce?

domnului Husky 40 ii multumesc ca-mi ofera materialul din Katza... (a propos textul e integral?) vad ca domnul Agopian (si gasca de la acest prestigios, serios si bine documentat saptaminal.... un exemplu al gindirii critice...) a facut o pasiune pentru mine... ma minunez .. de unde atita atentie?
Dar sper ca domnul Husky 40 nu-si reduce lecturile doar la Katza... si Tutea..ar fi pacat..
Si succes in lupta anticomunista... capitalul nu te va uita,,, te va utiliza si recicla..

respect
v.ernu
 
Exact la fel cum sunt si observatiile dvs subiective, la fel si judecata mea morala este in mod necesar subiectiva, dat fiind subiectivizmul sistemului de valori la care ma raportez.
Cat despre "grija" care o port eu pentru cititor, inteleg si recunosc ca pare oarecum nelalocul ei, dar ea deriva din aprecierea mea subiectiva atat asupra valorilor morale individuale a membrilor societatii si a gradului de informare a unor membri, cat si din aprecierea mea despre utilitatea si oportunitatea unei asemenea carti (am expus deja care cred eu ca este handicapul ei) in conjunctura sociala (si economica) actuala
Toate astea pentru ca atata timp cat cercetarea arheologica de care vorbiti vizeaza domeniul social, imi permit si eu sa ma raportez la acelasi domeniu. Si mi se pare evident ca in acest caz fiecare vom avea pareri si unitati de masura diferite.
 
vasile ernu said:
Si succes in lupta anticomunista... capitalul nu te va uita,,, te va utiliza si recicla..
Ce ironii ieftine pentru un scriitor atat de citit ! Pentru ca, in mod sigur, toata discutia asta de pe forum a starnit curiozitatea multora pentru cartea dumitale. Si, nu-i asa, reclama e sufletul comertului ...
 
Si inca ceva, domnule Ernu. Ce fel de sapaturi ai facut dumneata, in cadrul cercetarilor arheologice pe care le-ai efectuat ?


ARHEOLOGE f. Ştiinţă care se ocupă cu studiul vestigiilor materiale ale trecutului istoric, descoperite prin săpături. [G.-D. arheologiei] /<fr. archologie
[SIZE=-1]Trimis de siveco, 21/08/2004. Sursa: NODEX [/SIZE]

ARHEOLOGE s.f. Ştiinţă care se ocupă cu studiul trecutului istoric al societăţii omeneşti, al stadiului la care a ajuns societatea omenească n diverse epoci, pe baza monumentelor, a obiectelor de artă etc., aparţinnd diferitelor culturi materiale din antichitate, din evul mediu etc., descoperite prin săpături. [Pron. -he-o-, gen. -iei. / < fr. archologie, cf. gr. archaios vechi, logos studiu].
[SIZE=-1]Trimis de LauraGellner, 19/01/2006. Sursa: DN [/SIZE]

Sursa : http://dexonline.ro/search.php?cuv=arheologie&source=
 
Dupa ce am citit si participat la discutia de pe topicul asta, eu am ajuns la o singura concluzie: oamenii cei mai sensibili la nuante sunt miopii; si e normal (nu stiu de ce nu mi-am dat seama pana acum), caci doar asta disting ei in miopia lor. Mai grav e ca dup'aia incearca sa ne convinga ca ceata aia care le acopera retina e realitatea si ca orbi suntem noi, astia care sesizam contrastele. Si cum e plina lumea de chiori, se bucura de un real succes.

Asa incat se pare ca domnul Ernu are intrucatva dreptate: ceea ce conteaza sunt nuantele, pentru ca ele fac diferenta in aceasta lume a orbilor. Contrastele sunt pura teorie si subiect al dezbaterilor scolastice. Fi-ne-ar pestera a dracu'!
 
Sfinx, vasile ernu... hai sa nu transformam tema in cearta... si sa lasam ironiile de-o parte... ii mai bine pt mersul normal al discutiilor...
 
sfinx mersi pentru precizare.
am spus de nenumarate ori ca e o arheologie subiectuva (arheologie in sensul foucaoltian). formularea din dex nu schimba cu nimic datele problemei... cred, dar poate ma insel.

adrenalina ai dreptate... uneori ironia e un fel de a te proteja dar nu e cazul... sper ca nu a deranjat.

imi place mai mult autoironia... de fapt ce fac aici e uin soi de a ma lua prea in serios... si chiar nu-mi place sa ma iau prea in serios... stii care e concluzia eroului meu preferat Ostap Ibrahimovici Bender: N-a iesit din mine un conte de Monte Cristo asa ca va trebui sa ma recalific in administrator de bloc...

iar cu reclama... asa e... apropo... textele negative vind cel mai bine cartile...

v.ernu
 
vasile ernu said:
domnului Husky 40 ii multumesc ca-mi ofera materialul din Katza... (a propos textul e integral?) vad ca domnul Agopian (si gasca de la acest prestigios, serios si bine documentat saptaminal.... un exemplu al gindirii critice...) a facut o pasiune pentru mine... ma minunez .. de unde atita atentie?
Dar sper ca domnul Husky 40 nu-si reduce lecturile doar la Katza... si Tutea..ar fi pacat..
Si succes in lupta anticomunista... capitalul nu te va uita,,, te va utiliza si recicla..

respect
v.ernu
Placerea a fost de partea mea. Cum mai aflu o astfel de opinie (da, textul este integral), puteti conta pe mine sa v-o aduc la cunostinta, tot aici, la acest topic. Va explic eu de unde atata atentie: unora li se cam face greata de modul in are prezentati dumneavoastra internarea a cateva sute de milioane de indivizi in lagarul socialist. Incredibil, dar adevarat - nu toti sunt de acord cu viziunea progresista pe care vreti sa o impartasiti lumii. Trebuia sa o fi publicat mai intai in Vest, domnule Ernu, pe la francezii aia iubitori de comunism si URSS. Elitele intelectuale de la Paris v-ar aplauda mai ales pentru lupta antisistem (anti-capitalismul venal) pe care o duceti in prezent. Aici, in Estul care a trait in "paradisul socialist" si care pana nu demult se pregatea pentru sfarsitul istoriei, elitele s-ar putea sa nu va aplaude demersul. Poate doar niste mensevici locali.

Si nu va faceti griji pentru lecturile mele, domnule Ernu. La ce idei aveti, cred ca nu v-ar strica nici dumneavoastra ceva Vladimir Bukovski, Marius Oprea, Ruxandra Cesereanu, Lucian Boia, Virgil Ierunca, Horia Roman-Patapievici etc. + memorialistica a inchisorilor comuniste.
 
Draga Husky40,

(e foarte haioasa situatia.... ca scriu adresindu/ma unor nume fictive... dar asta e jocul)

daca imi arati un rind in cartea mea care vine in sprijinul comunismului... eu personal o voi desfiinta... si fii sigur ca stiu mai bine neajunsurile cartii. Stiu foarte bine autorii la care te referi (ii cunosc personal si unii imi sint amici). Ii citesc si respect. Stiu foarte bine suferinta adusa de sistemul represiv cominist si fireste el trebuie condamnat.
Dar cartea mea nu se ocupa de acest lucru. Cartea are un alt subiect. Din pacte (sau din fericire) va aparea nu in franta unde se zice ca stinga e puternica, ci in germania, rusia si ungaria (din ce stiu eu).

In ce priveste capitalismul/neoliberalsimul nu vad de ce nu l-as pune in discutie. cred ca e de tatoria noastra sa o facem... si in principiu nu prea imi place sa aplaud... mai ales pe cei la putere...

cu respect
v.ernu
 
FUNNY QUOTE:
Stiu foarte bine suferinta adusa de sistemul represiv cominist si fireste el trebuie condamnat.
Adica sa condamnam sistemul represiv, da' sa lasam comunismul in pace??? Hmmm! Asta probabil ca devine de la nuante.
 
Back
Top