Nascut in URSS

Draga Johann_Moritz,

zi-mi si mie ce intelegi prin "sa condamnam comunismul"...?

Imi permite- ti sa am voie sa am amintiri despre viata mea din acea perioada, or trebuie sa fac o cere la o comisie care sa-mi spuna ce se poate si ce nu? Eu intreb: ce facem cu viata noastra din acea perioada? Pe mine ma intereseaza viata in cel mai direct sens al cuvintului, indiferent de sistemul in care e traita.

mersi
v.ernu
 
eu cred ca nu trebuie sa devenim paranoici. nici un sistem nu este corect, insa sa condamni comunismul ca ideologie si eu cred ca este gresit... problema comunismului a fost in implementare si in folosirea ideologie in interesul unora sau altor... ceea ce este valabil in orice sistem, pt ca asta este latura umana... si pentru a tine in frau atatea popoare si a reusi sa sustii un adevarat imperiu, este normal sa folosesti totalitarismul... masele trebuie controlate si mai ales in URSS unde aveai o intreaga adunatura de popoare.
 
N-am sa va raspund la aceasta intrebare, pentru ca v-am pus prea multe intrebari pana acum la care nu am primit niciun raspuns (cea mai importanta fiind aceea: ce inseamna a-ti asuma comunismul). Serviciu contra serviciu! Chiar si asa, iata un inceput de raspuns: o femeie, careia i s-a pus mana pe fund, il va lovi pe agresor fie peste fata, fie in boashe. Pentru ca femeia stie ca responsabilul pentru actiunea respectiva se afla in una din cele doua locatii, mana are cel mai putin a face cu toata tarasenia.
Iar despre viata dumitale privata din vremurile de trista amintire domnule Ernu', putin ma priveste pe mine daca o iubesti sau o urasti. Ce ma intereseaza pe mine e ca sedinta de anamneza sa nu se sfarseasca cu concluzia "si totusi era bine cand era rau", depasind cu o astfel de concluzie cadrul intim al relatiilor personale. De fapt, poate sa se sfarseasca oricum, dar in cazul precizat imi rezerv dreptul de a lua atitudine.

PS: inca de pe la primele posturi am spus ca a-l condamna pe Marx pentru crimele lui Lenin, Stalin sau Mao e imposibil; Marx nu e un criminal (ci un individ aflat intr-o eroare profunda si de aceea nu exista suficienta paranoia pe lumea asta ca sa ne fereasca de comunism :) ) Pur si simplu, sistemul sau nu poate functiona! De ce? Pentru ca se bazeaza pe stiinta si logica si tocmai cele doua ii lipsesc. Deci fundamentele sale sunt corupte, dar asta e o cu totul alta discutie, irelevanta pentru topicul asta. Aici vorbim de fapte, nu de teorie.

PS2 Adrenalina te iubesc!!!
si pentru a tine in frau atatea popoare si a reusi sa sustii un adevarat imperiu, este normal sa folosesti totalitarismul
Tocmai asta a facut ca comunismul sa esueze si tocmai asta face atat de periculos chiar si comunismul lui Marx: in comunism, totalitarismul este normal pentru ca e necesar, cel putin in primele sale faze; asta am tot incercat sa spun pana acum. Chestia e ca odata ce folosesti totalitarismul e imposibil sa gasesti o solutie normala de iesire din el, pentru ca te afli intr-o spirala a violentei si a terorii.
 
Cred ca nu putem vorbi de caracterului "totalitar" al ideologiei comuniste pentru ca nu avem nici un caz concret in istorie in care aceasta ideologie ar transforma o "democratie" in "dictatura".

In Romania, spre exemplu, dictatura s-a instaurat in 1938, iar din 1944 comunistii nu au preluat puterea.
Cu alte cuvinte, nu exista nici un caz in care "comunismul" sadit intr-un sol democratic ar fi nascut un regim nedemocratic.
Problema consta deci, altfel: "un regim totalitar recurge la o ideologie si nu invers".
Ideologia este un sistem mort, o arma daca vreti. De aia este cam prosteasca ideia condamnarii armelor pentru crima si nu a oamenilor care folosesc arma.
 
johann_moritz;145280 said:
PS: inca de pe la primele posturi am spus ca a-l condamna pe Marx pentru crimele lui Lenin, Stalin sau Mao e imposibil; Marx nu e un criminal (ci un individ aflat intr-o eroare profunda si de aceea nu exista suficienta paranoia pe lumea asta ca sa ne fereasca de comunism :) ) Pur si simplu, sistemul sau nu poate functiona! De ce? Pentru ca se bazeaza pe stiinta si logica si tocmai cele doua ii lipsesc. Deci fundamentele sale sunt corupte, dar asta e o cu totul alta discutie, irelevanta pentru topicul asta. Aici vorbim de fapte, nu de teorie.

johann de-acord cu tine ca este utopic acest sistem, insa nu poti sa dai vina pe Marx ca a propus si o asemenea vizune... ma repet problema a fost la nivel de implementare si o mica scapare: nu au luat in considerare omul si natura acestuia:D

johann_moritz;145280 said:
PS2 Adrenalina te iubesc!!!
.

serios ? :vino:
 
adrenalina;145279 said:
insa sa condamni comunismul ca ideologie si eu cred ca este gresit... problema comunismului a fost in implementare si in folosirea ideologie in interesul unora sau altor...
Adrenalina, tare as fi vrut ca tu sa nu intri in "corul bocitoarelor" care sustin la tot pasul ca teoria a fost buna, dar prost aplicata ... Da, teoria poate parea frumoasa la prima vedere, e ca o religie. Dar, din pacate, are o hiba : este total inaplicabila, este contra naturii. Acolo unde ideologia comunista s-a incercat a se pune in practica, rezultatele au fost tragice. In toate cazurile, fara exceptie. Ca Stalin, Mao, Pol Pot sau Ceausescu au fost mai rai decat Janos Kadar sau Jivkov e adevarat, dar asta n-are practic nicio relevanta. Daca nu era Gorbaciov, eu cred ca toate tarile din "lagarul socialist" ar fi ajuns in ultimul stadiu al comunismului, foametea generalizata. Coreea de Nord este exemplul perfect al "victoriei comunismului".
Asa ca, privind lucrurile post factum, da-ne voie sa starpim raul din radacina. Comunismul nu-i altceva decat o utopie criminala.
... si pentru a tine in frau atatea popoare si a reusi sa sustii un adevarat imperiu, este normal sa folosesti totalitarismul... masele trebuie controlate si mai ales in URSS unde aveai o intreaga adunatura de popoare.
Da' Ceausescu ori Pol Pot de ce dracu, Doamne iarta-ma, trebuiau sa "foloseasca totalitarismul" ? Poti sa-mi dai vreun exemplu de tara comunista care n-a fost/nu este si totalitarista?
 
Sfinx, nu intru in corul bocitoarelor... pur si simplu este o teerie idealista... de sa negam idealismul cand el este cel care te duce mai departe... acum sa nu interpretezi gresit ce am spus... si mai este o problema... intreaga teorie a lui Mrax este automat asicoata comunismului asa cum il cunoastem noi... si de aceea trebuie starpit din radacina... echitate sociala... Sfinx nu suna rau deloc, doar ca aceasta echitate a fost prost inteleasa dupa parerea mea si implementata in mod abuziv... asta deja este alt aspect al problemei.

cat despre intrebarea ta iti voi raspunde foarte simplu... in momentul in care schimbi o ordine sociala intr-o tara normal ca va fi mai greu pt cetateni sa se adapteze... insa cei care au pus in practica aceasta noua oranduire nu cred ca au stiut sa implementeze altfel decat printr-o politica agresiva... sa nu uitam ca comunismul a aparut in perioada cand sistemele democratice au adus 2 razboaie mondiale... credibilitate destul de scazuta, nivel de trai foarte scazut si alte multe aspecte... si inca ceva important. comunismul a avut o mama care a condus din urma... si ea se afla in URSS... normal ca copiii vor urma exemplu si educatia mamei... mai ales cand poti sa iti atingi anumite interese. mai este natura umana si faptul ca dai de putere...

ps: eu gandesc din punct de vedere social si psihologic acest fenomen... nu ma baga in aceeasi oala cu nostalgicii pt ca nu este cazul, eu doar incerc sa va ofer mai multe puncte de vedere, nu totul este alb si negru mai ales cand este vorba de politica si de putere.
 
militant;145287 said:
Cu alte cuvinte, nu exista nici un caz in care "comunismul" sadit intr-un sol democratic ar fi nascut un regim nedemocratic.
Serios? Da' Polonia sau Cehoslovacia erau cumva conduse de dictatori inainte ca rusii sa-i fericeasca - din dragoste, evident - cu sistemul comunist? Ori poate tu crezi ca rezultatul a fost un regim "comunist democratic". Nu m-as mira ...
Ideologia este un sistem mort, o arma daca vreti. De aia este cam prosteasca ideia condamnarii armelor pentru crima si nu a oamenilor care folosesc arma.
Pai atunci hai sa legalizam consumul de droguri ! Nu drogurile si cei care le produc si distribuie poarta vina pentru atatea rele, ci numai si numai consumatorii.
 
Problema cea mai amre a comunismului este de fapt oamenii pe care se bazeaza... cica la putere sa vina muncitorii.... dar ce pot face ei cu aceasta putere daca ei nu stiu nici o boaba in diplomatie, in relatii externe, in gestionarea menajelor, in distributia averii s.a.m.d. e clar ca acesti oameni care o viata intreaga au lucrat prin uzine sau ferme vor strica totul ce-a fost creat, se vor autoizola, ii vor pune la dupa pe toti bogatasii si inteligentii care poate sa mai ridice ceva panica impotriva lor si vor incepe sa cunoasca ce inseamna a guverna :). Dar dupa cum vedem pe parcursc comunistii se faceau tot mai destepti si mai destepti, pana si-au data seama ca ei s-au transformat in fix acei bogatasi si inteligenti pe care candva i-au ucis sau pus la duba.... deci ei se afla intr-un cerc vicios care nu mai are sfarsit, si unica idee logica este, ca tot acest sistem care s-a bazat pe idee supremitatii muncitorilor va cadea, deoarece dupa idee muncitorii sunt nu doar cei ce lucreaza fizic, dar si medicii, invatatorii, inginerii s.a.m.d. iata sa fi venit la putere asa oameni la inceputul secolului XX in Rusia, atunci nu cred ca acest comunism avea sa fie atat de oribil precum a fost. Dar pana la urma oricum cadea, deoarece din punct de vedere economic el era gresit. :)
 
adrenalina;144170 said:
imediat o sa ajungem sa facem polemici ca si la Codul lui Da Vinci... eu am o propunere... hai daca vrem sa discutam in continuare pe baza cartii, atunci sa o citim si s anu ne bazam doar pe citate sau articole citite... daca vreti sa discutam despre ce inseeamna pt fiecare din noi a fi nascut in comunism ii iarasi ok... dar hai sa ii dam dl ernu sansa de a discuta pe baza concreta, fara sa ii desfiintam opera inainte de a o citi...

...si implinim un scop al d-lui Ernu....si mai permitem unora sa zica "uite ca se citesc astfel de carti" va las sa continuati...oricum e foarte rau in sine..
mai caut ceva randuri din carte pe net, dar in nici un caz nu recomand sa crestem necesitatea in aceste carti prin a le cumpara....e ca si in cazul dictionarului romano-moldav al lui Stati....ar fi o chestie sa aflam si parerea d-lui Ernu despre el....caci acest"dictionar" e si el rodul acelei epoci...rodul mintii unui (si ulterior dupa el {stalin} mai multor) "homo sovieticus"
 
adrenalina;145301 said:
Sfinx, nu intru in corul bocitoarelor... pur si simplu este o teerie idealista... de sa negam idealismul cand el este cel care te duce mai departe... acum sa nu interpretezi gresit ce am spus... si mai este o problema... intreaga teorie a lui Mrax este automat asicoata comunismului asa cum il cunoastem noi... si de aceea trebuie starpit din radacina... echitate sociala... Sfinx nu suna rau deloc, doar ca aceasta echitate a fost prost inteleasa dupa parerea mea si implementata in mod abuziv... asta deja este alt aspect al problemei.

cat despre intrebarea ta iti voi raspunde foarte simplu... in momentul in care schimbi o ordine sociala intr-o tara normal ca va fi mai greu pt cetateni sa se adapteze... insa cei care au pus in practica aceasta noua oranduire nu cred ca au stiut sa implementeze altfel decat printr-o politica agresiva... sa nu uitam ca comunismul a aparut in perioada cand sistemele democratice au adus 2 razboaie mondiale... credibilitate destul de scazuta, nivel de trai foarte scazut si alte multe aspecte... si inca ceva important. comunismul a avut o mama care a condus din urma... si ea se afla in URSS... normal ca copiii vor urma exemplu si educatia mamei... mai ales cand poti sa iti atingi anumite interese. mai este natura umana si faptul ca dai de putere...

ps: eu gandesc din punct de vedere social si psihologic acest fenomen... nu ma baga in aceeasi oala cu nostalgicii pt ca nu este cazul, eu doar incerc sa va ofer mai multe puncte de vedere, nu totul este alb si negru mai ales cand este vorba de politica si de putere.

...nu mi se pare foarte corect modul tau de a intelege idealismul...." ...este o teerie idealista... de sa negam idealismul..." si nu mai e doar o teorie, ci e o PRACTICA cruda, dura, inumana...
grsit si condamnabil este totul ce tine de acest "sistem" declarat oribil....faptul ca el nu poate fi pus in aplicare in afara violentei si "terorului rosu", faptul ca el nu poate fi mentinut in afara violentei si eliminarii valorii omului....faptul ca peste tot unde a fost incercat e insotit de suferinata si moartea oamenilor "nevinovati"
"normal ca copiii vor urma exemplu si educatia mamei.."- nu neaparat..vezi cazul Chinei...poate ca nici d-nul Ernu nu stie de conflictul armat intre URSS si China de pa insula Tamansk (parca asa e) si de aia numeste el China "...e mare, dar era prietena noastra"

PS: ai o atitudine de respect pentru autor (mai ales ca a intrat pe aici ;) ) asa imi explic incoerenta unor postari de ale tale...
 
vasile ernu;145278 said:
Draga Johann_Moritz,

zi-mi si mie ce intelegi prin "sa condamnam comunismul"...?

Imi permite- ti sa am voie sa am amintiri despre viata mea din acea perioada, or trebuie sa fac o cere la o comisie care sa-mi spuna ce se poate si ce nu? Eu intreb: ce facem cu viata noastra din acea perioada? Pe mine ma intereseaza viata in cel mai direct sens al cuvintului, indiferent de sistemul in care e traita.

mersi
v.ernu

ati scris o carte si nu stiti ce se intelege prin " sa condamni comunismul"?!
chiar daca incercati sa afirmati ca nu e pic de nostalgie (asta in ultimile postari, dupa discutiile cu radu si moritz...bv lor) in carte, nu incercati nici o revenire la trecut...pai anume asta faceti...stiti foarte bine ca tentativele de acest gen incep cu "sondarea" maselor "cititoare" ca sa se vada o eventuala reactie la ceva alergen pentru societate...dupa care discursul se modifica conform asteptarilor..."Imi permite- ti sa am voie sa am amintiri despre viata mea din acea perioada" mai sunt exemple de astfel de incercari (fezi faza cu istoria)
1. Ati putea sa-mi dati vre-un exemplu din carte ce critica cat de putin acea perioada...(ati fost arestat...de ce nu ati scris....au suferit buneii, poate nu e cazul sa afle si cei di Germania si Ungaria de asa "nimicuri" ;))
2. Titlul....e vadit unul de inducere...dupa cele afirmate trebuia sa ziceti "Amintiri din URSS" sau "Ernu in URSS"...ati ales un titlu cu mesaj tipator :INAPOI IN URSS!!!...(ceva de genul :"soldati, va ordon, TRECETI PRUTUL!)
3. Care ar fi o alta utilitate (decat cea intuita de mine) a acestei carti anume ...in Moldova si Romania (cu ranile inca necicatrizate dupa implimentarea teoriei comuniste in practica)...anume acum
4. Spuneti ca neoliberalismul.......si ca nu acceptati orice sistem...pai ce forma de organizare statala s-ar potrivi?...spuneti , in acelas context, ca nu e buna nici democratia, nici liberalism pur...ci un soi de paleta cromatica...pai cam asa ceva ne ofera azi Europa (mai putin noua) ce nu e bine?trebuie totusi si un pic de comunism sa nu oboseasca ochii lipsa rosului:" OBSESIA CROMATICA---INAPOI, INAPOI AM ZIS!!!!!!!
PS admit ca ati avut idei bune (nu sunt sigur ca au fost doar ale dumneavoastra) , "trendi" legate de faptul ca basarabenii sunt luati in seama peste Prut (Stratan, Pavel Braila {mare respect}...) si ati gasit o chestiuta care sa atraga atentia....
mult succes, sper sa nu va fi ofensat....nimic personal
 
Cred ca cartea are ca scop eliberarea noastra de obsesia unei idei. Oamenii devin deseori sclavi a unor sisteme ideologice incat incep sa-si piarda esenta sa umana.

Devenim atat de preocupati de "anticomunism" incat incercam sa distrugem totul ce este legat de trecut. Omenirea a avut multe momente tragice si comunismul este doar unul din ei.

Sa spun sincer mi se face mila de acei oameni care privesc viata doar prin prisma politicului.
URSS nu a insemnat partidul comunist, kolhosuri si sovhozuri. URSS a fost o civilizatie cu o cultura si mod de viata specific.
Ne place regimul politic sau nu este deja o alta problema care se discuta in alta parte, in alte momente.

Aici discutam despre acele aspecte ale vietii din URSS pe care le ignoram. Experienta umana este unul din cele mai valoroase lucruri, pentru ca ea ofera solutii pentru generatiile din prezent.
Oamenii care au citit si prea mult sau adancit in cartile legate de ororile din uniunea sovietica si-au creat o imagine stereotipica pe care cu greu o pot depasi.

E ca si cum ai trata evul mediu doar din punct de vedere a inchizitiei si iobagiei, ignorand celelalte aspecte. Daca autorul ar scrie o carte de genu "nascut in evul mediu" ati spune ca "ignoreaza violentele ai Bisericii catolice" si ca este un nesimtit?

Poate si Alexandru Dumas, Mihai Sadoveanu sunt "criminali"?
 
aduh

nu fa morga aia serioasa ca nu e cazu. Cartea nu e o lectura oblicatorie spre binele tuturor. Iar tie o a ti-o trimit in rusa daca cumva tare doresti sa o ctesti (am si ungureste pentru amatori).

In ce priveste dictionarul moldo-raman pe care l/am prmit iarna asta... e o lectura adorabila ... stii ce bine se lkectureaza seara cu prietenii la o... vorba... o distractie incredibila... (stiu ca trista si chiar tragica intr-un anumit context)

cu respect
(si o sa incerc sa raspund si la altii mai tizriu)

v.ernu
 
aduh;145317 said:
...nu mi se pare foarte corect modul tau de a intelege idealismul...." ...este o teerie idealista... de sa negam idealismul..." si nu mai e doar o teorie, ci e o PRACTICA cruda, dura, inumana...
grsit si condamnabil este totul ce tine de acest "sistem" declarat oribil....faptul ca el nu poate fi pus in aplicare in afara violentei si "terorului rosu", faptul ca el nu poate fi mentinut in afara violentei si eliminarii valorii omului....faptul ca peste tot unde a fost incercat e insotit de suferinata si moartea oamenilor "nevinovati"
"normal ca copiii vor urma exemplu si educatia mamei.."- nu neaparat..vezi cazul Chinei...poate ca nici d-nul Ernu nu stie de conflictul armat intre URSS si China de pa insula Tamansk (parca asa e) si de aia numeste el China "...e mare, dar era prietena noastra"

PS: ai o atitudine de respect pentru autor (mai ales ca a intrat pe aici ;) ) asa imi explic incoerenta unor postari de ale tale...

aduh... am dat o explicatie la ceea ce s-a intamplat. inainte de adeveni paranoici trebuie sa intelegem ce s-a intamplat si de ce s-a intamplat. da comunismul a fost o plaga care are pe constiinta ei moarte multor oameni, ca Holocaustul devine mic copil, insa nu poti sa analizezi un fenomen care adurat zeci de ani doar spunand ca este rau si gata, nu mai vrei sa discuti despre el. pentru a invata din greseli trebuie sa le analizezi si sa le asumi, doar asa nu le vei mai repeta niciodata.

mai departe. in acea epoca oameni s-au nascut, au fost educati, au inavat, au infaptuit la randul lor familii si toti au amintiri din acea perioada. de ce este gresit sa scrii o carte despre asta din punct de vedere personal si al propriilor trairi... uite, daca peste 50 ani aceasta epoca va fi condamnata si disecata exact la fel? daca peste 50 ani americanii vor fin condamanti la nivel mondial pt Politica lor? ce sa faca ei? sa isi stearga istoria, sa isi stearga memeoria doar pt ca sistemul lor a fost condamnat?

mai departe. toti spuneti ca nu trebuie sa uitam ce s-a intamplat atunci, crimele, foametea. etc... da sunt de-acord, insa chiar trebuie sa scriem, sa facem filme doar despre asta??? ajugem ca evreii... daca se face un film despre ei neaparat ii vorba de Holocaust. in viata asta sunt si lucruri frumoase si noi militam pentru asta... insa cand apare o carte care nu se leaga de ce a fost rau imediat o acuzati ca ii nostalgica, ca sustine comunismul, chiar mai rau ca vrea intoarcerea in acea epoca...
suntem un popor plin de amaraciune care nu stie sa isi accepte trecutul si mai ales gaseste vinovati peste tot, dar nu in el... si mai ales blamam tot ce iese din tipar. 16 ani ni s-a inoculat ca acea perioada a fost iadul... si noi am acceptat acest lucru, uitand ca atunci ne-am nascut, am copilarit... si eu personal am avut o copilarie frumoasa atunci...

aduh din mesajul tau catre ernu eu deduc putina paranoia... ce crezi ca a fost comandata cartea de cineva??? de cine draga, ca numai in MD mai avem comunism... pe langa China si Corea de Nord... sa fim seriosi...
ce deranjeaza este faptul ca a scris-o un basarabean? daca o scria un romn era mai bine? era mai bine acceptata, i se gaseau scuze?
am discutat cu basarabeni de aproximativ aceeais varsta cu ernu... si amintirile lor sunt frumoase, pline de viata si colorate... desi sunt constienti de cat de putred a fost acest sistem stiu sa faca o diferenta intre ce a fost la nivel politic si ce a fost la nivel demicro celula, la nivel de familie si prieteni...
nu va intrebati de ce noi astia care nu am apucat sa traim mai nimic in comunism, pt ca eram prea mici sa intelegem, suntem cei mai acerbi inchizitori ai acelei perioade... poate gandim prea mult din carti de istorie, dar nu am avut timp sau interes sa studiem problema la nivel personal... ganditi-va...


ps: am respect pt ernu ca si pt tine aduh si fata de oricare user carescrie aici. sunt moderator si asta intra in atributiile mele.
eu nu am citit cartea si nu o sa il ditrig pe ernu din spusele altora... cand voi citi cartea imi voi da cu parerea, in rest vorbesc despre parerile mele si viziunea mea :D
 
vasile ernu;145278 said:
Draga Johann_Moritz,

zi-mi si mie ce intelegi prin "sa condamnam comunismul"...?

Imi permite- ti sa am voie sa am amintiri despre viata mea din acea perioada, or trebuie sa fac o cere la o comisie care sa-mi spuna ce se poate si ce nu? Eu intreb: ce facem cu viata noastra din acea perioada? Pe mine ma intereseaza viata in cel mai direct sens al cuvintului, indiferent de sistemul in care e traita.

mersi
v.ernu

ati scris o carte si nu stiti ce se intelege prin " sa condamni comunismul"?!
chiar daca incercati sa afirmati ca nu e pic de nostalgie (asta in ultimile postari, dupa discutiile cu radu si moritz...bv lor) in carte, nu incercati nici o revenire la trecut...pai anume asta faceti...stiti foarte bine ca tentativele de acest gen incep cu "sondarea" maselor "cititoare" ca sa se vada o eventuala reactie la ceva alergen pentru societate...dupa care discursul se modifica conform asteptarilor..."Imi permite- ti sa am voie sa am amintiri despre viata mea din acea perioada" mai sunt exemple de astfel de incercari (fezi faza cu istoria)
1. Ati putea sa-mi dati vre-un exemplu din carte ce critica cat de putin acea perioada...(ati fost arestat...de ce nu ati scris....au suferit buneii, poate nu e cazul sa afle si cei di Germania si Ungaria de asa "nimicuri" ;))
2. Titlul....e vadit unul de inducere...dupa cele afirmate trebuia sa ziceti "Amintiri din URSS" sau "Ernu in URSS"...ati ales un titlu cu mesaj tipator :INAPOI IN URSS!!!...(ceva de genul :"soldati, va ordon, TRECETI PRUTUL!)
3. Care ar fi o alta utilitate (decat cea intuita de mine) a acestei carti anume ...in Moldova si Romania (cu ranile inca necicatrizate dupa implimentarea teoriei comuniste in practica)...anume acum
4. Spuneti ca neoliberalismul.......si ca nu acceptati orice sistem...pai ce forma de organizare statala s-ar potrivi?...spuneti , in acelas context, ca nu e buna nici democratia, nici liberalism pur...ci un soi de paleta cromatica...pai cam asa ceva ne ofera azi Europa (mai putin noua) ce nu e bine?trebuie totusi si un pic de comunism sa nu oboseasca ochii lipsa rosului:" OBSESIA CROMATICA---INAPOI, INAPOI AM ZIS!!!!!!!
PS admit ca ati avut idei bune (nu sunt sigur ca au fost doar ale dumneavoastra) , "trendi" legate de faptul ca basarabenii sunt luati in seama peste Prut (Stratan, Pavel Braila {mare respect}...) si ati gasit o chestiuta care sa atraga atentia....
mult succes, sper sa nu va fi ofensat....nimic personal
 
vasile ernu;145351 said:
aduh

nu fa morga aia serioasa ca nu e cazu. Cartea nu e o lectura oblicatorie spre binele tuturor. Iar tie o a ti-o trimit in rusa daca cumva tare doresti sa o ctesti (am si ungureste pentru amatori).

In ce priveste dictionarul moldo-raman pe care l/am prmit iarna asta... e o lectura adorabila ... stii ce bine se lkectureaza seara cu prietenii la o... vorba... o distractie incredibila... (stiu ca trista si chiar tragica intr-un anumit context)

cu respect
(si o sa incerc sa raspund si la altii mai tizriu)

v.ernu

nici nu m-am asteptat sa citesc vre-un raspuns de-al dvs...
1. Ceea ce deranjeaza (char de lectura nu e obligatorie), dupa cum am mai zis, e PR-ul asta agresiv...strazile pline cu postere unde un domn cu frezura si mustata de anii '80 zimbeste si ne spune Inapoi in URSS (fiind scrise cu rosu) pentru a se intipari in subconstient...
...e o tema sensibila si chiar de tema URSS-ului aminteste de unele reflexe
neconditionate ;), oamenii vor citi...vreau sa zic ca nu e timpul inca... E CA
SI CAND IN GERMANIA IN ANII 50 AR FI SCRIS PE TOATE COLTURILE (recunosc ca in Chisinau aceste postere nu-s chiar peste tot, dar pa bulevardul central cam la fiecare 100 ds metri) ar scrie BACK IN THE III-rd REICH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2. Faza cu cea mai mare tara "roz" pe care am avut-o si "ne-a avut"...si dorul dupa ea...seamana cu ceva frustrare ca acuma suntem "mici si neimortanti" si o mai si spuneti facand un fel de "terapie in grup"
...sper sa ma fac inteles: ...eu cred ca nu e o carte la locul si timpul potrivit....si sper sa nu mi se reproseze infantilul: "nu-ti place, nu citi"

PS "daiu ustanovku", toata lumea INAPOI :) :) :)....sa-mi fie iertat momentul...
...va respect ca totusi nu ignorati complet acest site (adrenalina, cred ca ti-am furat un zambet)
...
 
adrenalina;145357 said:
aduh... am dat o explicatie la ceea ce s-a intamplat. inainte de adeveni paranoici trebuie sa intelegem ce s-a intamplat si de ce s-a intamplat. da comunismul a fost o plaga care are pe constiinta ei moarte multor oameni, ca Holocaustul devine mic copil, insa nu poti sa analizezi un fenomen care adurat zeci de ani doar spunand ca este rau si gata, nu mai vrei sa discuti despre el. pentru a invata din greseli trebuie sa le analizezi si sa le asumi, doar asa nu le vei mai repeta niciodata.

mai departe. in acea epoca oameni s-au nascut, au fost educati, au inavat, au infaptuit la randul lor familii si toti au amintiri din acea perioada. de ce este gresit sa scrii o carte despre asta din punct de vedere personal si al propriilor trairi... uite, daca peste 50 ani aceasta epoca va fi condamnata si disecata exact la fel? daca peste 50 ani americanii vor fin condamanti la nivel mondial pt Politica lor? ce sa faca ei? sa isi stearga istoria, sa isi stearga memeoria doar pt ca sistemul lor a fost condamnat?

mai departe. toti spuneti ca nu trebuie sa uitam ce s-a intamplat atunci, crimele, foametea. etc... da sunt de-acord, insa chiar trebuie sa scriem, sa facem filme doar despre asta??? ajugem ca evreii... daca se face un film despre ei neaparat ii vorba de Holocaust. in viata asta sunt si lucruri frumoase si noi militam pentru asta... insa cand apare o carte care nu se leaga de ce a fost rau imediat o acuzati ca ii nostalgica, ca sustine comunismul, chiar mai rau ca vrea intoarcerea in acea epoca...
suntem un popor plin de amaraciune care nu stie sa isi accepte trecutul si mai ales gaseste vinovati peste tot, dar nu in el... si mai ales blamam tot ce iese din tipar. 16 ani ni s-a inoculat ca acea perioada a fost iadul... si noi am acceptat acest lucru, uitand ca atunci ne-am nascut, am copilarit... si eu personal am avut o copilarie frumoasa atunci...

aduh din mesajul tau catre ernu eu deduc putina paranoia... ce crezi ca a fost comandata cartea de cineva??? de cine draga, ca numai in MD mai avem comunism... pe langa China si Corea de Nord... sa fim seriosi...
ce deranjeaza este faptul ca a scris-o un basarabean? daca o scria un romn era mai bine? era mai bine acceptata, i se gaseau scuze?
am discutat cu basarabeni de aproximativ aceeais varsta cu ernu... si amintirile lor sunt frumoase, pline de viata si colorate... desi sunt constienti de cat de putred a fost acest sistem stiu sa faca o diferenta intre ce a fost la nivel politic si ce a fost la nivel demicro celula, la nivel de familie si prieteni...
nu va intrebati de ce noi astia care nu am apucat sa traim mai nimic in comunism, pt ca eram prea mici sa intelegem, suntem cei mai acerbi inchizitori ai acelei perioade... poate gandim prea mult din carti de istorie, dar nu am avut timp sau interes sa studiem problema la nivel personal... ganditi-va...


ps: am respect pt ernu ca si pt tine aduh si fata de oricare user carescrie aici. sunt moderator si asta intra in atributiile mele.
eu nu am citit cartea si nu o sa il ditrig pe ernu din spusele altora... cand voi citi cartea imi voi da cu parerea, in rest vorbesc despre parerile mele si viziunea mea :D

..salut.
1. Poti sa-mi arati si mie ce anume gasesti paranoic in cele scrise de mine???!!!...chestia cu "la comanda" a fost o presupunere...si oricum e la comanda , nu neaparat a cuiva , ci a mintii, a nostalgiei....
2. Ai scris: "mai departe. toti spuneti ca nu trebuie sa uitam ce s-a intamplat atunci, crimele, foametea. etc... da sunt de-acord, insa chiar trebuie sa scriem, sa facem filme doar despre asta??? "...in Basarabia foarte putin s-a scris despre asta si cam demult...oamenii in afara mediului academic nu au acces la astfel de informatie...
...Anume scriind despre ororile acelei perioade aflam cum a fost ...si nu din amintiri din copilarie...care e rostul acestor scrieri!!??
3. Ai mai zis: "nu va intrebati de ce noi astia care nu am apucat sa traim mai nimic in comunism, pt ca eram prea mici sa intelegem, suntem cei mai acerbi inchizitori ai acelei perioade.."
...mai intai , eu am avut "fericirea" sa traiesc in acea "tara mare colorata roz pe harta" (dupa cum ne spune autorul in carte)...durerea a fost prea mare ca sa nu poate fi stinsa inca multe generatii...CHIAR TREBUIE SA EXPLIC DE CE TREBUIE SA CRITICAM DEPORTARILE, VIOLURILE, LICHIDAREA BISERICILOR, MUTAREA POPOARELOR...!!!..si faza cu Holocaust-ul..evreii au mai demonstrat inca o data in plus cat de cool sunt ei tinand cunt de faptul ca multi contesta existenta acestui fenomen (holocaust), acuma ei au doar de castigat de pe seama asta...dar e o alta discutie....it's your bad poit :)
Am mai dat exemplul: asta carte acum si aici , e la fel cu o carte in anii 50 in Germania intitulata "inapoi in Reich-ul III"...
PS merci ca recunosti :), as mai continua, dar e meci acuma....revin mai tarziu...
 
Dragi colisteni,

in septembrie lansez cartea la Chisinau (detalii pe parcurs,,, si sper sa apara si cartea pina atunci in chisinau).

recunosc ca nitel sint depasit de avalansa de mesaje, mai ales ca-s foarte repetitive.. si lungi (aviz Aduh)

Aduh.. placut chestia cu "Obsesia cromatica" ... si ma bucur ca/ti place Pasa Praila... chiar lucram impreuna la un proiect din asta cu obsesii cromatice..
Tre sa ma repet.. caci si tu ca/m invirti aceiasi placa... cartea mea nu are treaba cu directia (inainte sau inapoi) ci cu chestia aia care doare... care se se numeste gindire... (cum zicea Ostap.. Dumai Sura, dumai)..

in rest tocmai veniut de la "mindra capitala" Moskva...
un fragment din textul care va aparea in Observatorul cultural de saptamina viitoare: Nu va temeti tovarasi, Stalin s-a privatizat

***
Cel mai neobişnuit mi se pare sa te vezi la Moscova, da, la Moscova şi nu la Amsterdam, Paris sau Londra, cu prieteni pe care nu i-ai mai vazut de ceva timp. In Cluj i ziceam Ţiki (Ovidiu Ţichindeleanu) şi e genul de intelectual perfect adaptat secolului XXI. Un traseu semnificativ: Franta, Germania (mai degraba Berlin) şi New York. De ciţiva ani face naveta ntre New York şi Moscova. Nu o să vă spun de ce face această navetă, dar l invidiez, caci mereu n capul meu (nu ştiu de ce) New York-ul se asociază cu Moscova (din pacate, nca nu am verificat supoziţia mea). Iată o relatare despre Moscova, la un şaşlik, n unul din restaurantele uzbece din parcul VDNH (cum spuneam noi cnd eram mici din spatele frontului inamic):

nti, pentru anticomunişti, regula degetului mare: Moscova nu e comunistă... n Moscova, precum la NYC, eşti n centrul universului... dar Moscova nu e Rusia, aşa cum New York City nu e nicidecum Statele Unite... la fel ca la New York, n Moscova ţi sare n ochi strnsa legătură a capitalismului cu imperialismul, colonialismul şi rasismul... pont fashion-victimelor din Romnia: paradisul consumist nu e n vestul pe care l tot copiază la a doua mnă... oamenii locului ştiu pe de rost de la Ostrovski că "viaţa i este dată omului o singură dată"... aviz pragmatiştilor: cel mai important centru de acumulare capitalistă din "zona strategică"... nsă elitni nseamnă scump, democraticini ieftin... pont culturnicilor şi sociologilor: bulele mici dmboviţene snt spume industriale pe albia Moscovei... şi n ciuda (re)presiunii oligarhiilor capitaliste, e plin de interstiţii de piaţă liberă... de la gorbushka la fabrika, trecnd prin falanster şi avtonom, cultura independentă duduie... не бойтесь, товарищи (nu va temeti tovaraşi)...
Am notat cuvnt cu cuvnt... da, nu vă temeţi tovarăsi.. să le mai dăm o şansă!

v.ernu
 
Salutare,
iata un matertial care ar raspunde la unele intrebari

E simplu sa condamni fara a incerca sa intelegi
Interviu - Vasile Ernu / Metropotam
http://metropotam.ro/interviuri/art2391774557/

Vasile Ernu este nascut in 1971 in URSS. A publicat recent una dintre cele mai controversate carti din ultimii ani - Nascut in URSS (Am fost si noi la lansarea ei din Club A). Este pentru prima oara in Romania cand o carte are un site propriu www.nascutinurss.ro, care este o extensie audio-vizuala a textului. In curind pe piata va iesi un nou produs sub forma unui CD, care este un proiect comun al scriitorului Vasile Ernu si al cunoscutului artist rus (compositor, interpret, actor si regizor) Garyk Sukachiov.
Faptul ca este o carte controversa se vede in reactiile diferite pe care le-a generat. Unii au fost entuziasmati, altii au criticat-o. Din ultima categorie face parte si Marius Chivu, care spunea in interviul pe care i l-am luat ca "E misto ca avem reclame cu Ceausescu si ca Vasile Ernu scoate o carte in care are nostalgia statului la coada si cere momente de reculegere pentru Lenin. Din pacate, nu acesta a fost adevaratul comunism. Daca Ernu si-ar citi cartea in fata bunicului meu care a trecut pe la canal si care si-a pierdut tot pamintul si animalele la colectiv, s-ar alege cu o lopata peste fata."
Vasile Ernu a replicat intr-un comentariu ca Marius Chivu nu a inteles unde bate cartea "Nascut in URSS". Asa ca am fost curiosi sa aflam ce crede Vasile Ernu si cum vede el lucrurile. Din aceasta "disputa" a iesit un interviu interesant.

Draga Vasile Ernu, comunismul e cool?

A fi cool, inseamna a fi la moda. Eu nu lucrez cu astfel de concepte. A fi la moda inseamna sa intelegi putin din ce se intimpla acum si sa intri intr-o masinarie care produce aparente si nu sensuri. Eu lucrez cu sensul, diferenta si daca e sa gasesc un echivalent care sa ma reprezinte in zona acestui termen cool / moda. As spune ca lucrez cu noul care e o forma de reevaluare a valorii - recomand cartea lui Boris Groys pe aceasta tema: Despre nou.
A fi la moda inseamna sa reproduci continuu un stil, sa fii, sa gindesti, sa epatezi in stilul lui escu. Eu vreau sa produc reflectie, dialog si diferenta. Cel care lucreaza cu un discurs bazat pe stil si cu retorici stilizate (emotii, jumatati de argument, stari de spirit) nu prea are de a face cu discursul bazat pe idei si argumente insiruite rational. Ei produc un soi de coolthinking, gindire glossy, gindirea lor e ca un fel de shooting fotografic, cu toate ca acest gen de poze-discurs imi aduce aminte mai degraba de pozele din frizeriile anilor 80 din Romania.
Pe aici vad ca se mai lucreaza si cu o strategie care se cheama deturnarea sensului. A spune ca Ernu e baiat cool si ironizeaza comunismul de o maniera cool, ca e iresponsabil ca nu critica statul la coada si comunismul (ceea ce e fals), ca e nostalgic caci vrea sa-si ia un bilet sa mai viziteze URSS-ul etc. mi se pare ridicol si trimite intr-o directie gresita.
A deturna sensul e sa arunci discutia, textul la care faci referinta intr-un orizont de sens fals, care nu apartine textului. E o tehnica des folosita in Romania. Apare o tema, o problema care trebuie discutata si apoi apare un culturnic-sef care-i deturneaza sensul pentru a discuta despre ce doreste el, pentru a ajunge la concluziile dorite. Sint culturnicii care te fac din retorica, nu din idei.
Eu as fi putut foarte bine sa renunt la citeva texte incomode si sa combin cu citeva texte pe care le adora anticomunistii de serviciu si era perfect. Ma aplaudau toti. Sa te pui rau cu anticomunsitii din Romania (care de fapt in mare parte sint fostii comunisti) nu e deloc cool.
Stiu foarte bine ca pozitionarea (discursul si gindirea) caldicica e cheia succesului in Romania. Mai ales ca eu fac o paralela intre comunism si capitalism, iar asta e de-a dreptul neobrazare pe aici. Aceste lucruri tari afirmate in cartea nu-mi fac deloc viata mai usoara, ci din contra. Am vost etichetat ca scriitor periculos, care-si sminteste cititorii, iar asta te pune intr-o postura nefavorabila fata de mai marii culturii romane.
Ceea ce m-a minunat e ca in ciuda faptului ca sint periculos si iresponsabil (caci nu condamn comunismul pe fata, nu-i asa?) sint declarat un tip curajos. Abia acum am inteles ca in Romania daca spui franc ceea ce gindesti esti un tip curajos. Eu cred ca ceea ce numim curaj necesita mai mult decit atit. Acest lucru spune multe despre cum s-a dezvoltat comunismul in tara noastra si cum se dezvolta mecanismul cultural-politic actual. Te tirii pe burta, pupi mina sefilor si inainte spre victoria finala.

Vorbeati de experienta culturala si de cea personala. Cum se influenteaza una pe alta in discutia despre URSS?

Da, in prefata spun ca eu povestesc cu acest dublu etalon: experienta directa si cea mediata cultural (lecturi, filme, educatie etc). E foarte greu sa faci distinctie intre ele. caci sint practic un tot, un intreg. Vrem sau nu vrem, experientele noastre cotidiene sint mediate cultural si tot asa, experientele culturale devin personale. Eu incerc sa arat anumite crimpeie din acel homo sovieticus, din acea cultura sovietica care s-a construit in URSS. Incerc sa fiu autoreflexiv si ironic/autoironic fata de acea lume, dar si fata de noua lume.
E interesant faptul ca in ciuda represiunii puternice care a existat in URSS, aceasta tara a produs o cultura semnificativa, rupta destul de radical de cea Occidentala. Ea a produs literatura, filme, diverse arte, un mod de viata, o importanta dezvoltare tehnico-stiintifica etc. Si mai interesant e faptul ca toate acestea s-au produs intr-un interval de timp foarte scurt.
Adica saltul pe care l-a facut URSS de la Rusia tarista este ametitor. O tara agrara, analfabeta, cu o populatie iobaga a devenit in aproximativ 50 de ani una dintre cela mai semnificative puteri pe toate palierele dezvoltarii. Ei bine, acest salt s-a facut cu sacrificii imense, cu suferinta imensa. Sint convins ca de acum incolo se va scrie mult pe spatiului sovietic. Si e posibil ca pentru Rusia istoria secolului XX, adica perioada comunista sa devina perioada ei de glorie. Secolul XX a fost intr-un fel secolul sovieticilor.


In carte spuneati ca a disparut entuziasmul de a crede in idealuri. In ce idealuri credea omul sovietic?

Multi oameni au crezut sincer in idealurile Revolutiei din Octombrie: o lume fara clase, o lume egala, mai buna, o lume in care toti sa aiba sanse egale, o lume fara asupritori si asupriti. Unii si-au dat viata pentru aceste idealuri.
Sa nu uitam ca lumea liberalismului clasic era destul de diferita fata de lumea actuala. Noi nu ne dam seama ce rol imens a jucat lumea comunista in schimbarea la fata a politicii capitaliste. In stilul cartii as putea spune putin cinic: suferinta noastra a contribuit semnificativ la fericirea lor.
Drepturile cistigate de clasa muncitoare si clasele neprivilegiate s-au facut la presiunea miscarilor de stinga. Nu a venit nimeni sa zica: baieti nu vreti sa aveti dreptul la vot?; baieti nu vreti sa lucrati numai 8 ore? n-ar fi bine sa lasam si femeile sa voteze? Oare cum s-au schimbat toate astea? Sa nu uitam ca liberalismul/capitalismul clasic nu avea multe in comun cu ceea ce numim democratie. Sa nu uitam ca nu prea erau de acord cu votul universal si ca din punct de vededere legal cetateanul cu drept de vot era cel care avea proprietate.
Adica proprietatea te facea om, iti dadea statut juridic, iar cei cu proprietate erau tare putini. Prin urmare, marea parte a populatiei era nedreptatita si lipsita de protectie. Ei bine, idealurile s-au nascut din dorinta de a lichida aceste nedreptati. Din pacate/sau din fericire a iesit un rateu toata povestea, dar care indirect a contribuit la schimbarea intregii gindiri si politici liberale. Aceste lucruri nu trebuie uitate.

Daca peste noapte s-ar reface URSS-ul, exact la fel, unde ati trai, acolo sau intr-o tara occidentala?

Ca sa-l parafrazez pe Nabokov cind a fost intrebat daca Ana Karenina a existat in realitate, as spune simplu: aceasta nu este o intrebare culturala.
Eu nu cred ca ceva se poate reface asa cum a fost. Spun ca comunsimul s-a oprit si nu a murit. Iar asta e o problema mai complexa. Tot ce spun spun in esenta in carte e atit: nu conteaza in ce sistem traiesti, ci cum iti gestionezi viata in raport cu el. Adica noi sintem pusi sa rezolvam niste probleme, sa luam niste decizii, sa facem niste alegeri.
Si spun foarte clar in cartea mea: noi facem aceleasi compromisuri indiferent de sistemul in care traim. Caci indiferent de sistem compromisul are acelas amalgam de ratiuni: dorinta de putere, lasitatea, carierismul si viata mai calduta, frica, servilismul, indiferenta. Eu incerc sa le explic cititorilor ca datoria noastra, indiferent de sistemul in care traim, e sa chestionam, sa incomodam sistemul si sa nu ne inregimentam.
Subordonindu-te sistemului nu faci decit sa-i fortifici partea tare, totalitara, iar chestionind sistemul nu faci decit sa-i intaresti zona lui slaba, democratica (ca sa folosesc un termen placut noii orinduiri). Deci baietii care aplauda noul regim nu se deosebesc la nivel de sens cu nimic fata de cei care au aplaudat (sau tacut) in vechiul regim. Cum spuneam: stapinii se schimba, slugile ramin aceleasi.

Nostalgia dvs se refera la URSS propriu-zis sau la copilaria petrecuta acolo?

Care nostalgie? Asta cu nostalgia face parte din acele forme de deturnare de sens. Iata ce scrie un cititor atent al cartii mele, pe care nu-l cunosc dar zice bine, Marin Pruteanu:
Cat despre carte, as putea spune ca este ceea ce astept mai de mai multa vreme sa citesc. Pista de lectura oferita de profesorul Sorin Antohi in postfata cred ca este una gresita. De aceea consiliez a se citi postfata dupa ce v-ati format deja o idee despre carte (Sorin Antohi are, ca de obicei, un text atat de bine consolidat si cu o emanatie intelectuala atat de puternica, incat riscul de a ramane impregnat cu perspectiva dansului este foarte mare). A privi textul lui Vasile Ernu ca pe o revarsare nostalgica, chiar daca aceasta nostalgie se desfasoara intre frustrare si tandrete, mi se pare ca este in disonanta atat cu tonul cartii, cu intentia autorului cat si cu nenumaratele pasaje sarcastice si autoironice care nu caracterizeaza de obicei rememorarile melancolice. Am gresi daca am spune ca nostalgia este absenta din lucrare, doar ca eu o vad ca fiind un efect literar controlat, si nu manifestarea unui sentiment generativ al discursului, o stare de care autorul sa fie purtat fara voie.
Nascut in URSS schiteaza profilul unei comunism absurd dar vivabil, ticalos politic dar exuberant social, represiv insa cu oaze de libertate informala in anumite perioade, cu crime si cu succese. Sub aerul aparent de confesiune lejera, Vasile Ernu face un bilant dupa ce a vazut cu ochii lui la lucru societatea capitalista si dupa ce a avut timp sa faca o evaluare decomunizarii. Luand distanta fata de orice maniheism si fata de cliseele in circulatie, Vasile Ernu ofera cetatenilor postcomunisti obisnuiti, comparabili cu oricare alti cetateni obisnuiti de oriunde, sansa sa incerce si alte sentimente decat cele de penibil, de culpa, si de ratare ireversibila.
Are perfecta dreptate si o spune mai bine decit mine.

Marius Chivu zicea ca tinerii dau un alt sens trecutului, fara sa-l cunoasca. Cum comentati acest lucru?

Marius Chivu e tinar sau batrin? Daca e tinar, conform tezei lui, inseamna ca habar nu are de trecut, iar daca e batrin ar fi bine sa tina o lectie despre sensul trecutului, ca sa invete si tinerii astia ceva. Eu nu cred in aceasta impartire, tinar si batrin. Marius ar trebui sa stie ca batrinetea sau tineretea nu au de-a face doar cu virsta biologica Oamenii se deosebesc semnificativ, se diferentiaza prin capacitatea lor de a gindi.
Iar daca tot vrem sa aratam ce ii deosebeste pe cei mai tineri fata de cei mai batrini (biologic) in problema intelegerii comunismului, eu as zice ca tocmai cei mai tineri sint capabili sa priveasca mai lucid. De ce? Pentru ca pe de o parte nu au coparticipat la crearea acestui sistem.
Acest sistem nu a fost facut de bubulii lui Pavel Corut sau extraterestri, ci de oamenii concreti din aceasta tara. Toti am contribuit intr-o forma sau alta la dezvoltarea acestui sistem: unii au construit din convingere, altii din lasitate, marea parte pentru carierism, altii prin indiferenta. Stiti cine a contribuit cel mai mult la constructia sistemului communist? Cei care au tacut si acestia sint majoritatea, iar astazi o fac pe anticomunistii si aplauda noile ideologii fara discernamint.
Tinerii nu au fost pusi in situatia asta. Ei nu au avut sansa (nesansa) parintilor lor, de a fi pusi in situatia de a face compromisuri si de a participa la acel sistem. Iar pe de alta parte nu au avut de suferit de pe urma lui, deci nu au resentimente legate de acea perioada si asta le da un mare avantaj. Ei pot vedea lucrurile mai detasat si lucid. Asta nu inseamna neaparat ca sint mai buni decit parintii lor, ci doar ca nu au avut sansa sa-si verifice verticalitatea in acel context.
Vor vedea cit de verticali sint in noul sistem, caci in esenta sint pusi in fata acelorasi dileme, insa mult mai sofisticate si mai viu colorate niste aparente inselatoare. Vad ca tendinta e aceiasi: sa i-o sugem Marelui Licurici ca sa-l citez pe presedintele tarii care a dat formula. Ne place sa aplaudam chiar si cind nimeni nu ne-o cere.
Asa ca eu nu mi-as face mari probleme pentru capacitatile tinerilor de a intelege trecutul, cit pentru capacitatea lor de a aprecia corect prezentul si de a construi viitorul. Ma tem ca tinerii vor face aceleasi compromisuri in noul sistem, asa cum parintii lor au facut in vechiul sistem.
Prea gindim conform job description-ului trasat de sefii sau protejatii nostri. Trebuie sa faca omul o carieranu? Citi au curajul sa spuna public si franc ceea ce gindesc? Foarte putini, caci strategic e bine sa-ti gestionezi opiniile si sa le emiti asa incit sa dea bine la CV. Gindirea a devenit un soi de marfa, asa ca gindim in functie de ce are nevoie piata si ce cer inaltii diriguitori culturnici.

Ce i-ati spune bunicului lui Marius sau oricui a suferit din cauza regimului comunist?

Eu nu-mi schimb disursul la nivel de sens fata de nici un interlocutor indiferent de virsta, pozitie sau importanta. Eu pot schimba numai nuanta discursului pentru a incerca sa inlesnesc comunicarea. Mesajul meu este acelasi pentru oricine este interesat de acest subiect si e dispus sa dialogheze.
Nu cred ca suferinta este cheia de intelegere a comunismului. Insa cred ca oamenii care au suferit au un orizont al intelegerii mult mai mare si mai semnificativ, de aceea am un mare respect pentru ei. Insa suferinta nu schimba datele problemei, asa ca discutia ramane valabila. Ce a fost comunismul? Care este sensul sau? Ce semnificatie a avut el pentru tara noastra si locuitorii sai? Etc. E simplu sa condamni fara a incerca sa intelegi.

Spuneati in comentariu ca Marius Chivu nu a inteles exact unde bate cartea dvs. Unde bate, care e de fapt miza ei?

Un critic cu care inca nu am reusit sa fac cunostinta - Mihai Iovanel - cred ca a aratat destul de bine directia de sens spre care bate cartea:
Doua lucruri extrem de simple, dar in acelasi timp greu de asumat:
(i) "lumea in care am trait nu a fost nici atit de rea si nici atit de buna pe cit cred unii sau altii. La aceasta lume din care am iesit nu ar trebui sa ne raportam cu ura, dispret, dragoste sau ignoranta, ci trebuie doar sa incercam sa o intelegem si sa ne-o asumam"
(ii) "Intre lumea din care am iesit si lumea in care am intrat nu exista o deosebire fundamentala, ci doar una de nuante, de ambalaj.
Daca lumea in care am trait era axata pe represiune politica, lumea in care am intrat e bazata pe represiune economica. Sint doua fete ale aceleiasi monede. Ambele sint forme de represiune si de control. Ambele ne controleaza si ne subordoneaza; incearca sa ne transforme in sclavi si masini care raspund unor comenzi prestabilite. Ambele spala creiere la fel de perfid si ne alieneaza la fel de eficient. " Pina sa ajunga la aceste concluzii (care multora le vor parea scandaloase), Vasile Ernu isi reviziteaza viata de ex-cetatean sovietic (atentie! nu de romn). Cum? Cu ironie si, in acelasi timp, cu tandrete. Vasile Ernu inventariaza aproape toate lucrurile marunte sau mari, obiectele, ticurile, decorurile, personajele si rutinele printre care a trait. Si nu lasa nimic in urma (decit la modul distantei ironice), pentru ca toate acestea fac parte din el. A fost nasol? OK, si ce daca? Viata e viata, oricum si oriunde ai trai-o, indiferent de ideologia la moda, spune printre rinduri Ernu.
E o directie de interpretare in care ma regasesc.
 
Back
Top