Nascut in URSS

dl ernu, inainte de va pune niste intrebari, vreau sa va spun ca acest interviu nu aduce nimic nou fata de tot ce ati postat dv pana acum, daca tot vorbim despre repetitiile unor useri. in al doilea rand este foarte dificil sa porti o discutie cu cineva care pt a raspunde posteaza tot felul de articole. cred ca am putea discuta mult mai punctual.

Salutare,
Draga Vasile Ernu, comunismul e cool?
A fi cool, inseamna a fi la moda. Eu nu lucrez cu astfel de concepte. A fi la moda inseamna sa intelegi putin din ce se intimpla acum si sa intri intr-o masinarie care produce aparente si nu sensuri. Eu lucrez cu sensul, diferenta si daca e sa gasesc un echivalent care sa ma reprezinte in zona acestui termen cool / moda. As spune ca lucrez cu noul care e o forma de reevaluare a valorii - recomand cartea lui Boris Groys pe aceasta tema: Despre nou.
A fi la moda inseamna sa reproduci continuu un stil, sa fii, sa gindesti, sa epatezi in stilul lui escu. Eu vreau sa produc reflectie, dialog si diferenta. Cel care lucreaza cu un discurs bazat pe stil si cu retorici stilizate (emotii, jumatati de argument, stari de spirit) nu prea are de a face cu discursul bazat pe idei si argumente insiruite rational. Ei produc un soi de coolthinking, gindire glossy, gindirea lor e ca un fel de shooting fotografic, cu toate ca acest gen de poze-discurs imi aduce aminte mai degraba de pozele din frizeriile anilor ‘80 din Romania.
Pe aici vad ca se mai lucreaza si cu o strategie care se cheama deturnarea sensului. A spune ca Ernu e baiat cool si ironizeaza comunismul de o maniera cool, ca e iresponsabil ca nu critica statul la coada si comunismul (ceea ce e fals), ca e nostalgic caci vrea sa-si ia un bilet sa mai viziteze URSS-ul etc. mi se pare ridicol si trimite intr-o directie gresita.
A deturna sensul e sa arunci discutia, textul la care faci referinta intr-un orizont de sens fals, care nu apartine textului. E o tehnica des folosita in Romania. Apare o tema, o problema care trebuie discutata si apoi apare un culturnic-sef care-i deturneaza sensul pentru a discuta despre ce doreste el, pentru a ajunge la concluziile dorite. Sint culturnicii care “te fac” din retorica, nu din idei.
eu inteleg din ceea ce spuneti dumneavostra ca de fapt in general critica este o deturnare a sensului. as dori sa stiu daca va considerati o persoana perfect rationala si obiectiva. eu inca nu am intalnit asa persoana, tocmai pentru ca suntem un amalgam de emotii impletite cu ratiune. cartea dumneavostra este asa un amalgam. atunci cum pueti sa sustineti ca aveti un discurs rational si bazat pe argumente si cum puteti sa ii blamati pe cei care recunosc in discursul lor implicarea acestei componente emotioanle, care la randul ei impreuna cu ratiunea, ne deosebesc de restul vietatilor de pe acest pamant.

Eu as fi putut foarte bine sa renunt la citeva texte incomode si sa combin cu citeva texte pe care le adora anticomunistii de serviciu si era perfect. Ma aplaudau toti. Sa te pui rau cu anticomunsitii din Romania (care de fapt in mare parte sint fostii comunisti) nu e deloc cool.
Stiu foarte bine ca pozitionarea (discursul si gindirea) caldicica e cheia succesului in Romania. Mai ales ca eu fac o paralela intre comunism si capitalism, iar asta e de-a dreptul neobrazare pe aici. Aceste lucruri tari afirmate in cartea nu-mi fac deloc viata mai usoara, ci din contra. Am vost etichetat ca scriitor periculos, care-si sminteste cititorii, iar asta te pune intr-o postura nefavorabila fata de mai marii culturii romane.
Ceea ce m-a minunat e ca in ciuda faptului ca sint “periculos si iresponsabil” (caci nu condamn comunismul pe fata, nu-i asa?) sint declarat un tip curajos. Abia acum am inteles ca in Romania daca spui franc ceea ce gindesti esti un tip curajos. Eu cred ca ceea ce numim curaj necesita mai mult decit atit. Acest lucru spune multe despre cum s-a dezvoltat comunismul in tara noastra si cum se dezvolta mecanismul cultural-politic actual. Te tirii pe burta, pupi mina sefilor si inainte spre victoria finala.
nu credeti ca dincolo de fatarnicia pe care o invocati anticomunistilor exista si acele rani inca neinchise care duc la aceasta ura impotriva a ceea ce a insemnat acea perioada pt Romania. plus ca eu nu mai inteleg despre care tara vorbiti, sincer. URSS, Romania, Moldova... care este tara dumneavostra si pe care ao judecati din cuvintele spuse mai sus.

E interesant faptul ca in ciuda represiunii puternice care a existat in URSS, aceasta tara a produs o cultura semnificativa, rupta destul de radical de cea Occidentala. Ea a produs literatura, filme, diverse arte, un mod de viata, o importanta dezvoltare tehnico-stiintifica etc. Si mai interesant e faptul ca toate acestea s-au produs intr-un interval de timp foarte scurt.
Adica saltul pe care l-a facut URSS de la Rusia tarista este ametitor. O tara agrara, analfabeta, cu o populatie iobaga a devenit in aproximativ 50 de ani una dintre cela mai semnificative puteri pe toate palierele dezvoltarii. Ei bine, acest salt s-a facut cu sacrificii imense, cu suferinta imensa. Sint convins ca de acum incolo se va scrie mult pe spatiului sovietic. Si e posibil ca pentru Rusia istoria secolului XX, adica perioada comunista sa devina perioada ei de glorie. Secolul XX a fost intr-un fel secolul sovieticilor.
credeti ca acest lucru se datoreaza doar sovieticilor???? este cam ciudat sa spui ca daca nu era comunismul in Ro, nu erau Cioran, Tutea, Preda si altii... arta s-a dezvoltat in orice sistem represiv tocmai prin lupta acestor artisti... cresterea economica de care spuneti era evidenta in toata lumea. a fost un proces normal pe care il urmau toate tarile.... nu cred ca daca ramnea tarismul la putere, nu ar fi urmat calea dezvoltarii economice. ar fi fost forati de realitatea care ii inconjoara....
sacrificiile imense care au fost facute... un sacrificiu are aceasta denumire atunci cand persoana pe care il face este constienta si accepta acest lucru, nu cand aceste "sacrificii" au fost impuse... aceste sacrificii au dud la moartea foarte multor oameni, care pur si simplu au fost considerati cantitate neglijabila...


Marius Chivu zicea ca tinerii dau un alt sens trecutului, fara sa-l cunoasca. Cum comentati acest lucru?
Marius Chivu e tinar sau batrin? Daca e tinar, conform tezei lui, inseamna ca habar nu are de trecut, iar daca e batrin ar fi bine sa tina o lectie despre sensul trecutului, ca sa invete si tinerii astia ceva. Eu nu cred in aceasta impartire, tinar si batrin. Marius ar trebui sa stie ca batrinetea sau tineretea nu au de-a face doar cu virsta biologica… Oamenii se deosebesc semnificativ, se diferentiaza prin capacitatea lor de a gindi.
Iar daca tot vrem sa aratam ce ii deosebeste pe cei mai tineri fata de cei mai batrini (biologic) in problema intelegerii comunismului, eu as zice ca tocmai cei mai tineri sint capabili sa priveasca mai lucid. De ce? Pentru ca pe de o parte nu au coparticipat la crearea acestui sistem.
Acest sistem nu a fost facut de bubulii lui Pavel Corut sau extraterestri, ci de oamenii concreti din aceasta tara. Toti am contribuit intr-o forma sau alta la dezvoltarea acestui sistem: unii au construit din convingere, altii din lasitate, marea parte pentru carierism, altii prin indiferenta. Stiti cine a contribuit cel mai mult la constructia sistemului communist? Cei care au tacut si acestia sint majoritatea, iar astazi o fac pe anticomunistii si aplauda noile ideologii fara discernamint.
aceste cuvinte mi se par putin cam dure si nedrepte fata de acei oameni care au suferit in timpul comunismului. indiferent de ce natura are regimul, omul are de indeplinit o functie familiala... si acum dumneavostra sa veniti ca ii acuzati ca si ei au mentinut acest regim din interese, mi se pare strigator la cer... as vrea sa va intreb ce au facut apropiatii dumneavostra pt a indeparta a acest regim si daca nu au facut acest lucru, i-ati intrebat de ce sau ati analizat macar cat de cat la nivel uman acest aspect?

Prea gindim conform job description-ului trasat de sefii sau protejatii nostri. Trebuie sa faca omul o cariera…nu? Citi au curajul sa spuna public si franc ceea ce gindesc? Foarte putini, caci strategic e bine sa-ti gestionezi opiniile si sa le emiti asa incit sa dea bine la CV. Gindirea a devenit un soi de marfa, asa ca gindim in functie de ce are nevoie piata si ce cer inaltii diriguitori culturnici.
si cum propuneti sa gandim? daca nu am avea job description imi spuneti cum am putea functiona? daca nu ar exista o ierarhie si o supunere fata de cel de mai sus de tine cum am functiona?
ideea dumnevoastra cu a spune doar adevarul este frumoasa, insa utopica... si de multe ori nesanatoasa. pentru a face asemenea afirmatii pe care le faceti, trebuie sa luam in calcul OMUL... si natura acestuia. nu suntem roboti si suntem individualitati... insa pentru a putea convietui avem nevoie de reguli valabile pentru toti
.
 
vasile ernu;145473 said:
Dragi colisteni,

in septembrie lansez cartea la Chisinau (detalii pe parcurs,,, si sper sa apara si cartea pina atunci in chisinau).

recunosc ca nitel sint depasit de avalansa de mesaje, mai ales ca-s foarte repetitive.. si lungi (aviz Aduh)

...ma repet?! asta pentru ca nu raspundeti la nici o intrebare pusa de toti cei carora pretindeti ca "le postati"!!!!!...nu cred ca aveti ceva argumente!!!!!!
e ca si cu intrebarea aia:"ce le raspundeti buneilor lui 'cutarescu' care au suferit enorm?"....pai vreau sa le zic un sincer si oficial :"BLA-BLA"....de fapt....nu-mi pasa dreaq....


Aduh.. placut chestia cu "Obsesia cromatica" ... si ma bucur ca/ti place Pasa Praila... chiar lucram impreuna la un proiect din asta cu obsesii cromatice..
Tre sa ma repet.. caci si tu ca/m invirti aceiasi placa... cartea mea nu are treaba cu directia (inainte sau inapoi) ci cu chestia aia care doare... care se se numeste gindire... (cum zicea Ostap.. Dumai Sura, dumai)..

Mi-a aparut un zambet la faza : "Pasa Praila"...nu citesc asa ceva!!!!! pai aveti un mod interesant de a gandi....fara argumente si tare e interesant ce anume in procesul tumultos si "tulbure" pe care il numiti gandire va doare?...daca aveti atata suferinta de ce nu renuntati pentru binele tuturor....ah da.....banii si ....fitzele!!!!!nu vreau sa butonez mai mult, nu merita!!!!!


in rest tocmai veniut de la "mindra capitala" Moskva...

vai de cap'.......


un fragment din textul care va aparea in Observatorul cultural de saptamina viitoare: Nu va temeti tovarasi, Stalin s-a privatizat

...de unii ca dvs...! afacere cu carti si pseudo-amintiri...de fapt cu imagini din filme sovietice de kko (ostap e eroul ce uraste Romania Mare....asa mi se pare....sau gresesc?)!

***

v.ernu

nu va urez succese ca sa nu riscam sa avem si carti cu :" Back in the III-rd Reich"
 
Domnule Ernu!
Ma bucur ca, in sfarsit, prin ultimele dumneavoastra posturi, ne-ati ajutat si pe noi, astia care nu v-am citit cartea, sa intelegem ce vreti. Si ca raspuns la acest gest de sinceritate am sa va precizez opinia mea cu privire la ce ati scris, cu tot atat de multa sinceritate: nimic decat RAHAT, invelit in vorbe mari.

Si permiteti-mi sa ma explic. Pe site-urile straine, pe care mai imi pierd vremea, am mai intalnit comunisti (nu spun ca dumneata esti unul). In general tipi inteligenti, unii chiar foarte inteligenti, mai inteligenti si mai culti decat mine. Si de multe ori am stat si m-am intrebat ce-i face pe niste oameni, evident deosebiti, sa fie comunisti. Parerea mea: niste naivi bine intentionati. E vorba de idealismul pe care il invoca adrenalina. Unii sunt comunisti pentru ca nu vor sa-si piarda speranta, pentru ca vor sa creada ca omul inca mai poate fi salvat, ca lumea nu trebuie sa fie asa cum este, ca se poate si altfel. Eu sunt impotriva comunismului, asa cum sunt impotriva oricarei utopii, tocmai pentru ca mi-am pierdut speranta ca exista o reteta a fericirii individuale sau comune. Si eu sunt un idealist, dar prefer sa tin acest idealism in mine, de teama ca promisiunea fericirii i-ar putea intoxica pe ceilalti si le-ar face rau: asa ca tin lumea aceea perfecta in mintea mea, caci, sunt convins, omul nu poate construi raiul pe pamant si din orice incercare de acest fel ne asteapta doar mai raul. Stiti cum spune proverbul: drumul spre iad e pavat cu intentii bune. Asa incat, ideea mea de a face lumea mai buna e sa nu o fac mai rea si sa nu ma cobor pana la rautatea ei.
Si revenind la oamenii aia de care vorbeam, la comunistii aceia naivi, ei bine domnule Ernu sa stii ca ii respect (desi asta nu inseamna ca nu ii combat). Ii respect pentru ca, desi sunt naivi si desi sunt comunisti, sunt niste oameni buni, iar naivitatea lor e induiosatoare, caci e nascuta din iubire si speranta.
In ceea ce te priveste pe dumneata, domnule Ernu, permite-mi sa am o alta atitudine, pentru ca dumneata nu esti un marxist naiv si utopic, ci esti purtatorul unei boli periculoase: nostalgia iadului. Dumneata nu incerci sa ne convingi ca lumea poate fi mai buna, ci ca raul pe care l-am trait nu-i chiar asa de rau, ca diavolii care ne-au chinuit sunt un fel de ingeri si ca, in final, binele si raul sunt notiuni interschimbabile. Dumneata de fapt nu vrei sa ne arati o cale luminoasa si dreapta catre fericire asemeni lui Marx, nu incerci sa distingi intre bine si rau. Dumneata creezi labirinturi in care mintile slabe sa se piarda si din care singura "iesire" sta in renuntare si in abolirea oricarei judecati morale.
Dumneata, domnule Ernu, nu beneficiezi de prezumtia de naivitate si candoare, caci dumneata nu esti stindardul unei idee-speranta, ci avocatul unei realitati monstruoase, traita. Ne tot spui ca nu incerci sa aperi comunismul. Hmmm..., s-ar putea sa fie asa, dar negand unicitatea Raului, negandu-i caracterul sistemic, programat si absolut exceptional, dumneata il integrezi in Istorie si il pui pe seama unei recurente istorice a raului in viata omului, ii negi caracterul abominabil si, stergand diferentele, il imaculezi sub forma unui alt moment banal din istoria umanitatii. In felul asta, concluzia nu poate fi decat una singura: comunismul e un ceva istoric, la fel ca orice alt ceva al istoriei... Si diavolul s-a imbracat in straie popesti si nu mai e demon, ci e un biet om, cu bune si rele si n-are rost sa ne temem de el sau sa il alungam din mijlocul nostru. De aici provine iresponsabilitatea dumitale: intr-o vreme in care multi incearca sa ne convinga sa ne vaccinam impotriva ciumei, dumneata incercai sa ne convingi ca ciuma prin care am trecut e doar un banal guturai, si deci n-are rost sa dam banii pe medicamente. Si nimic din ceea ce ai scris pana acum nu ma lasa sa cred ca faci asemenea afirmatii din postura unui medic, cel mult din postura unui vraci.
In final sa imi permiteti a cita o propozitie din ultimul articol al lui Liiceanu: "doar prostii sau ticalosii i-au crezut pe comunisti".
 
Salutare,

1.
a. Draga Adrenalina nu postez lucruri care nu se leaga de discutia noastra. Am facut asta din simplu motiv ca raspunde indirect la mai multe probleme ridicate aici. Din pacate nu am fizic timp sa raspund punctual la cei acre scriu aici, dar va asigur ca citesc si respect punctele de vedere a fiecaruia... chiar si cele mai "de la briu injos"... e dreptul fiecaruia... chiar sa injure o carte pe care nu a citit/o.
b. Am spus ca s/a produs cultura in ciuda represiunii politice (intotdeauna am aratat si amspus ca a existat represiune si suferinta). Nu am zis.. datorita faptului ca.. eu fac observatii si pe baza acestora incerc sa inteleg... sa fac judecati...
iar Cioran, Tutea... Preda... sint format in perioada interbelica nu in comunism. Eu nu spun ca nu ar fi fost cultura (in mai mare s-au mai mica masura) daca nu ar foi fost comunismul... si spun ca in comunism asta s/a intimpla si incerc sa inteleg ce s/a intimplat.
c. Cum sa gindim? Ma referam fireste nu la functia, jobul concret ci la politic. Idea de baza din acea zona de sens era asta:
"Subordonindu-te sistemului nu faci decit sa-i fortifici partea tare, totalitara, iar chestionind sistemul nu faci decit sa-i intaresti zona lui slaba, democratica (ca sa folosesc un termen placut noii orinduiri). Deci baietii care aplauda noul regim nu se deosebesc la nivel de sens cu nimic fata de cei care au aplaudat (sau tacut) in vechiul regim. Cum spuneam: stapinii se schimba, slugile ramin aceleasi."

2. Draga Aduh... nitel ma depaseste stilul tau... incerc sa tin pasul...
In ce priveste relatia lui Oastap si a romaniei mari... ma tem ca pentru Ostap RM a fost doar punct de trecere/tamojnea nereusit ...
Ostap Bender e un soi de solutie a Zurbagiului din cartile lui A.Zinoviev.. adica solutia totalei neadaptari la sistem .. (e una din cele 3 solutii oferite de Soljenitin, Bukovski si Zinoviev... amintite in Jurnalul fericireii de N.Steinhardt).. asta a ales el.. fiecare alegem una dintre solutii.

3. Johann moritz... parca am mai auzit cuvintul asta prin presa culta din romania (RAHAT)... nu vad de ce nu folositi cuvintul popular si mult mai direct CACAT pe care lenin il atribuia intelectualilor...

Nu/mi aduc aminte sa fi facut pledoria comunismului.. ba din contra... a mi se atribui acest lucru fie e rea intentie, fie e neintelegere... ce poate deconstrui mai bine comunismul decit o instalatie artistica de tipul celei a lui Ilia kabakov- Tualetul... exact si textul meu Oda tualetului sovietic face acest exercitiu.. deconstruieste, cred eu, de o maniera radicala acel sistem... insa spune in acelsa timp ca vrem noi s/au nu vrem aceea a fost viata noastra ... iar trecutul nostru trebuieste asumat... fireste, ca fiecare isi asuma trecutul cum vrea si cum poate...

cu respect
v.ernu
 
De azi site-ul www.nascutinurss.ro are si blog.
Se intra pe Blogul lui Vasile Ernu de pe site!

Sectiuni:
Anticasual: replici, analize, critici ale lui V.E. si ale altor scriitori
Jurnal: JURNAL - Odessa, Chisinau, Moscova, Iasi, Cluj, Bucuresti
Replici la articole: replici la diverse articole
Stiri: din diverse domenii culturale si politice
Vizual: prezentarea unor artisti si a unor evenimente din domeniul vizual
Oricine poate interveni, contribui, polemiza sau vizita
 
Avem o tara second hand, coloana sonora la scurtmetrajul "Cind se stinge lumina"

Iata si melodia deja faimosului scurt metraj "Cind se stinge lumina".
(poate fi ascultata aici): http://www.nascutinurss.ro/blog/

Asta e echipa care a muncit...
titlu: tara second hand
versuri-muzica originala: graieste moldoveneste
reorchestrare: aurel ionita (mahala rai banda)
aurel ionita - vioara, aurel bosnea - bariton, marian dinu - bas, printu - baterie
voce: vasile ernu, valeriu shova, thomas ciulei
mix: di basa

v.ernu
 
Ernu se lanseaza si la Chisinau

Dupa cum ar spune Ostap Bender: sint multi de-ai nostri in oras?
Daca da, atunci ne putem vedea la lansarea cartii mele.. discutii, dezbatere, intrebari, reprosuri etc... :

Miercuri, 4 Octombrie, 2006
Ora 16.00
Biblioteca Onisifor Ghibu
Str.Nicolae Iorga nr. 21

Vasile Ernu
NĂSCUT N URSS

Cu participarea autorului: Vasile Ernu.

Moderator: Vitalie Ciobanu

Invitati: Ovidiu Ţichindeleanu, Vasile Grneţ, Vladimir Beşleagă, Val Butnaru, Serafim Saka, Iulian Ciocan ş.a.

Organizatori: Editura Polirom, PEN Club Moldova & revista "Contrafort"
 
MRS,

tara nu te va uita!

nu eram sigur ca pe pivate a ajuns (nici nu stiu exact emailul tau).

oricum e o intilnire publica... fiecare spune ce-l doare..

v.ernu
 
Cu Sandu m-am vazut acum 3 saptamini si tocmai si-a schimbat jobul la Cluj. Din pacate nu a putut veni... Mihai Vakulovski e in aceias situatie.

Dar pe Sandu sper sa/l aduc peste citeva luni caci al 3-lea sau roman o sa apara la Polirom si atunci voi face o lansare si la Chisinau.

v.ernu
 
aduh;145370 said:
...e o tema sensibila si chiar de tema URSS-ului aminteste de unele reflexe
neconditionate ;), oamenii vor citi...vreau sa zic ca nu e timpul inca... E CA
SI CAND IN GERMANIA IN ANII 50 AR FI SCRIS PE TOATE COLTURILE (recunosc ca in Chisinau aceste postere nu-s chiar peste tot, dar pa bulevardul central cam la fiecare 100 ds metri) ar scrie BACK IN THE III-rd REICH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...

Iti amintesc ca in Moldova Partidul Comunistilor este partid de guvernamant... Paralela cu Germania aa. 50 nu este deloc reusita. Adica in Moldova, din pacate, s-au schimbat foarte putine.
 
Cei care au fost la lansarea cartzii in Chisinau v-ash ruga sa va datzi cu parerea.
Eu foarte mult am vrut sa fiu prezent, dar din pacate am fost ocupat cu probleme de serviciu. Mi-ar fi interesant ce s-a petredut la lansare.
 
lanasarea a durat undeva 2 ore si ceva... au fost prezenti oameni importanti ai culturii moldovenestei: Dumitru Crudu, Leo Butnaru, Vitalie Ciobanu, Val Butnaru (care trebuia sa mearga la un film si de aceea nu a stat prea mult. tot el a declarat ca va citit aceasta carte candva, poate) si inca cativa scriitori exceptionali ai vremii, dar nestiuti prea bine de publicul larg.

au fost o ora jumatate de discursuri elogioase la adresa cartii... mai mult, asa putea spune discursuri de justificare..."Ernu a vrut sa spuna asta de fapt, ernu a avut acest scop si nu ala pe care il invoca dusmanii cartii. ernu de fapt este asa un om, ernu a fost de fapr curajos, ernu are vizunea lui subiectiva asupra acelei perioade si el a prezentat-o asa cum a vrut el..."

discursul lui Vitalie Ciobanu, cel de deschidere, s-a invartit in jurul activitatii lui Ernu pana in acest moment, o scurta biografie, cateva cuvinte despre carte si ne-a anuntat ca o cronica foarte buna gasim in Contrafort.... si el a fost primul care a trebuit sa justifice ceva...

dupa care a vorbit Ernu... ne-a povestit cum a fost primita cartea in Romania, cum establishmentul cultural (cuvant preferat al acestuia) de acolo l-a catalogat si chiar s-au speriat ca ernu asta o fi avand ceva interese ascunse pt care a scris aceasta carte. a vorvit despre cele 30 recenzii aparute in diferite ziare (lucru laudabil pentru un tanar scriitor), cum Academia catavencu nu il iubeste din motive pur subiective si cum acestia au publicat 3 recenzii negative la rand, etc...
cea mai incitanta parte a discursului lui ernu a fost partea cand a spus ca DISCURSUL ANTI COMUNIST PROPOAGAT ACUM ESTE UNUL ILEGITIM. acest discurs trebuia purtat in anii 70, dar acum nu isi mai are rostul, pentru ca deja regimul a picat si acum este foarte usor sa te localizezi in tabara adversa. a spus ca comunismul a fost facut de cei care credeau in sistem, de cei acare avea un interesa sa mentina sistemul si de ce care AU TACUT... noi cu mainile noastre am facut sistemul.... cam asta este ideea de baza. iar acum facem acelasi lucru cu acest sistem....

aceasta declaratie a facut putina valva, Val Butnaru fiind singurul care a indraznit sa ii dea replica, insa intr-un mod destul de calm... i-a adus aminte ca afost un regim represiv si cine deschidea gura ajungea in Siberia. :D

desi s-a vrut o dezbatere publica in care lumea sa isi spuna pasul, nu a fost posibil pentru ca literatii nostri, desi urla impotriva comunismului, si-au pastrat aceleasi mentalitati. ei nu discuta ei impun punctul de vedere... si doamne fereste sa nu fii de-acord cu ei, mai ales daca esti unul din-afara... am fost singura care am indraznit sa pun o intrebare si am fost pusa la punct de unul cu parul sur, foarte mandru de discursul lui, din care nu am inteles mare lucru... ii place cartea sau nu, ii de-acord sau nu... o dadea in colturi, numai sa nu spuna ceva exact....

cam asta a fost pe scurt ce s-a intamplat acolo... carti nu au fost de vanzare si mi s-a parut ciudat acest lucru...

vasile, cred ca acum iti dai seama vizual cine sunt... as dori sa stiu de ce ai ales sa faci asa o lansare... tu un om care nu vrei sa intri in tipare?
as vrea sa stiu de ce ai spus ca proba de foc a cestei carti este publicul din RM, cand tu ai recunoscut ca de fapt nu te-ai gandit la public cand ai scris-o si de fapt est edestinata pieteti din Germania... putin paradoxal, nu crezi?
si de ec tii sa te justifici????

ps: mi-a trebuit ceva timp sa ma hotarasc sa scriu, pt ca eram destul de dezamagita... si nu neaparat de tine, cat de acei oameni care au fost acolo... mi s-a parut de-a dreptul respingator.
 
am fost si eu in "treacat" p-acolo...doar vreo juma de ora am stat...so...ce am prins eu...era discursul invitatilor si a lui ernu...:)...oamenii de arta sunt oamenii de arta...adica vorbesc mult :)))) .....as fi curioasa sa citesc cartea...
 
Adrenalina cum vrei tu, spre exemplu, Val Butnaru sa recunoasca ca a fost si (si este) un element al sistemului in baza cernirii carora el acum se afla in ascensiune (mai exact astfel de senzatie are el).

Cei care faceau spuma la gura criticand "capitalismul" astazi au devenit "critici ai comunismului". S-a schimbat discursul, esenta a ramas aceeasi - fatarnicie si sete de capatuire.
 
Back
Top