referendumul transnistrean: rezultate, consecinte

khama

zeu
http://www.point.md/News/Read.aspx?NEWSID=28097

asta deja e al doilea articol pe care-l vad pe point.md referitor la tema aceasta... in ultimul timp se vehiculeaza mult pe marginea acestui subiect...
pe 17 septembrie va avea loc un referendum in autoproclamata Transnistrie unde populatzia din stanga nistrului vor putea "zice" ce vor!
prognozele nu sunt prea luminoase...

posle scris: portalul e in rusa, sorry
 
Re: Transnistria: alaturi de Rusia sau Moldova?

Gaura transnistreana

18 august 2006

Situatia din nerescunocuta republica este atent urmarita nu doar in Rusia si Moldova, dar si in Germania

Se spera ca in septembrie sa fie anuntata o hotarare privind statutul provinciei Kosovo, ceea ce iminent se va reflecta asupra sortii autoproclamatelor republici din spatiul CSI. Analistii prezic alta parada de teritorii suverane, ce-ar ar putea fi deschisa de Transnistria. Pentru 17 septembrie va avea loc referendumul de independenta, aminteste Aleksandr Sosnovski in saptamanalul Moskovskie Novostie.

Din doua rele...

Cu cat UE este mai apropiata de Rusia, cu atat mai dureros este perceputa in Germania o posibila redesenare de granite pe imensele intinderi ale fostui imperiu sovietic. Inca nu s-au stins ecourile furtunoaselor dezbateri legate de admitere a Romaniei in UE, cum Partidul Democratiei Libere a cerut deja guvernului german un raport privind situatia de pe Nistru. O chestiune ce-a figurat pe ordinea de zi in 2004, cand Bundestagul i-a solicitat cancelarului sa-si intensifice influenta in Moldova cu scopul solutionarii grabnice a prelungitului conflict transnistrean. Aceasta atentie este absolut justificata. Din momentul intrarii Romaniei in UE, Moldova va deveni nu doar vecinul imediat, dar si un posibil candidat la aderarea la Uniune.

Or, din punctul de vedere al politicienilor germani, situatia din aceasta regiune este dintre cele mai nefericite. Pe de o parte este Tiraspolul, considerat "gaura neagra" a Europei, iar pe de alta este Moldova, in frunte cu odiosul comunist Vladimir Voronin. Din doua rele este ales raul cel mai mic, iar Berlinul a optat in favoarea Chisinaului. In mai, anticomunista Angela Merkel l-a primit calduros la resedinta ei pe "apartcikul" Voronin, ba chiar i-a promis o infuzie financiara de 5 milioane euro.

Unirea Moldovei cu Romania

La baza "iubirii" pentru Chisinau se afla atat vechile legaturi interstatale, cat si interesele geostrategice ale Berlinului, care pot fi catalogate ca "Romania Mare". Fireste, nimeni nu intentioneaza sa lipeasca, maine, poimaine, sau peste cinci ani, Moldova la Romania, dar la Berlin este gandit alt scenariu, mult mai elegant si mai rapid. Daca locuitorii cu drept de vot ai Muntengrului au decis prin consultare populara sa se desprinda de Serbia, iar UE a recunoscut verdictul referendumului, de ce Moldova, prin aceeasi metoda, sa nu se uneasca cu Romania? Nu va mai trebui sa parcurga durerosul drum al intrarii in UE – se va contopi cu Romania si, fara formalitati, va deveni parte a Europei. Insa, daca pana la acel moment, Transnistria nu se va calma, scenariul nu se va putea aplica. De aceea, interesul Germaniei de reglementare a crizei de pe Nistru este absolut justificat.

Pactul Molotov-Ribbentrop

In acest punct al Europei se intersecteaza insa interesele Germaniei cu cele ale Rusiei, ceea ce nemtii nu-si doresc deloc. Pentru ca, in spatele acestui moment, se ascunde un substrat istoric deosebit de amar. Daca deschidem atlasul Knauers din 1939, la pagina 149 putem citi urmatoarele: "Regiune intre Dunare si Nistru care intra in Regatul Romaniei". Mai departe se face trimitere la harta politca. Unde, cu punce rostii este maracata granita care trece pe la Tiraspol. Mai jos, precizarea autorilor: "Granita de interese germano-rusa". Dupa cum se stie, aceste "interese" au fost consfintite prin pactul Molotov-Ribbentrop. Si nimeni dintre actualii politicieni ai Germaniei nu doreste ca soarta acestei regiuni sa fie dezbatuta prin prisma rusinosului document. Iata de ce, Germania este foarte minutioasa in exprimare, evitand expresii capabile sa conduca "la o ciocnire de frunti" in Transnistria intre Moscova si Berlin. (Agentia "Rusia la zi" – 18 august 2006)

http://www.rusialazi.ro/index.php?a=externe2006081801.xml
 
Re: Transnistria: alaturi de Rusia sau Moldova?

Raspunsul e usor de intuit.Moldova e prea mica si prea oportunista(cel putin partidul comunist)pt a tine piept(sau cel putin pt a dori a tine piept) rusilor in problema transnistreana.Cat despre Transnistria cred ca mai degraba o sa le fie frica moldovenilor(desi is pe teritoriul lor,si nu numai lor si tuturor celor care sunt pt actuala republica indiferent de etnie)sa se duca la vot decat rusii.
 
Re: Transnistria: alaturi de Rusia sau Moldova?

"What is new, however, is the energetic efforts by the Trandsniestrian authorities to make their case in English, online. When I last visited the Transdniestrian capital, Tiraspol, back in 2001, it was an internet-free zone.
Now thats changed. Theres tiraspoltimes.com (published by an elusive Irishman), pridnestrovie.net, visitpmr.com and transdniestria.com. They are well-written mostly by native-speakers of English well-designed, and well-targetted at outsiders whose sympathy with the underdog might lead them to support a self-declared state struggling against the disdain of the international community."

http://edwardlucas.blogspot.com/2006/08/gotcha-reprised-from-european-voice.html

Ar fi cazul sa raspundem acestei campanii, si nu cu istericale nationaliste.
 
Re: Transnistria: alaturi de Rusia sau Moldova?

cum era de asteptat, rezultatele referendumului nu vor fi recunoscute de uniunea europeana (http://www.azi.md/news?ID=40844). credibilitatea liderilor de la tiraspol probabil poate fi asociata cu credibilitatea conducatorilor de miscari pentru "libertate nationala" in africa. am dat astazi din intimplare peste citeva articole din Tiraspol Times. Unul in special despre acest referendum mi-a atras atentia. Stilul articolului respectiv cred ca isi trage originea din vechile articole "Pravda" publicate in URSS pe timpuri.

Printre liniile articolului se citeste si un, cum e posibil ca locuitorii transnistriei sa accepte dominatia straina a republicii moldova cu care a luptat vitejeste acuma recent cu pierdere masiva de vieti umane si sacrificii ce nu ar trebui vreodata uitata. Articolul nu face decit sa prezinte punctul de vedere a conducerii de acolo folosind aceiasi tactica sovietica de a sugera populatiei locale care trebuie sa fie punctul lor de vedere. Nu e nesteptat astfel ca sa se voteze din greu pentru rusia. Sa-si voteze viitorul nu? Doar ca lumea nu prea stie pentru ce voteaza mi se pare... sa dogmatizat din greu regiunea aia, ei au impresia ca mama rusie ii asteapta cu piine si sare ignorind faptul ca rusiei nu ii pasa nici cit ii negru sub unghie de oamenii de acolo. Ce interes au rusii in sistemul educational sau conditiile de trai ai locuitorilor regiunii decit ca parte a intereselor lor strategige care se schimba dupa cum bate vintul, ca si situatia cu gazul, exportul de vinuri si cereale care cind este si cind nui... Ne roade ignoranta de ne rupe.
 
Re: Transnistria: alaturi de Rusia sau Moldova?

transnistria alaturi de somalia

http://azi.md/news?ID=40884

un grup de transnistreni au rapit un oficial ucrainean si au cerut in schimb o rascumparare de 450$. Ce suma enorma 450$...merita sa risti 15 ani de puscarie pentru atatia bani.
 
Re: Transnistria: alaturi de Rusia sau Moldova?

"Considerati posibila mentinerea cursului de recunoastere internationala a RMN si aderarea ei libera ulterioara la Rusia?"

Avand in vedere ca actualul curs "de recunoastere internationala" a dat rezultate egale cu 0 in 16 ani, ar cam fi timpul sa-l abandoneze. Si de ce ar recunoaste vreun stat adevarat Transnistria cand conducerea de la Tiraspol vede independenta de Moldova ca un simplu pas catre unirea cu Rusia (a se observa ca dovada insusi felul in care a fost formulata intrebarea)?

"Considerati posibila renuntarea la independenta RMN si intrarea ei ulterioara in componenta Republicii Moldova?"

Care independenta? Aia pe care se chinuie s-o demonstreze lumii de 16 ani? Sau cea garantata de prezenta prietenoasa a trupelor rusesti?

Prevad un rezultat de DA 99,9% /0,1%, NU 0,1%/99,9%, in pura traditie sovietica. Practic da la prima si nu la a doua.
Dar hai sa ne gandim acum la alte combinatii de raspuns: da/da - evident nu se poate si in Moldova si in Rusia. Nu/nu iar nu merge fiindca daca spui nu renuntarii la asa-zisa independenta, evident ca iti doresti si sa-ti recunoasca cineva independenta asta, altcineva decat Osetii si Akhazii. Asa ca raspunzand afirmativ la o intrebare se impune raspunsul negativ la cealalta si viceversa. Nu/da e un vis frumos.
 
Re: Transnistria: alaturi de Rusia sau Moldova?

Buna,

Din pacate eu nu am datele exacte a cetatenilor moldoveni care detin si cetatenie romaneasca. Dar ma intreb care ar fi impactul acetor cetateni asupra Moldovei. Care ar fi proportia cetatenilor romani pe teritoriul Moldovei si daca acest numar ar putea influenta viitorul tarii. Exemplul Muntenegrului m-a pus pe ganduri.

Vreo doua saptamani in urma am citit pe www.azi.md, ca Voronin intr-un interview acordat BBC-ului a spus ca Moldova ne se va reuni cu Romania niciodata. Sunt sigura ca acestea sunt sentimentele sale personale, insa ma intreb care sunt sentimentele Romaniei in privinta unei adereri potentiale.

Oricum ar ramane de solutionat problema Transnistriei...

Olga
 
Re: Transnistria: alaturi de Rusia sau Moldova?

Olga;147595 said:
Sunt sigura ca acestea sunt sentimentele sale personale, insa ma intreb care sunt sentimentele Romaniei in privinta unei adereri potentiale.
Olga

Draga Olga, ma tem ca Voronin nu glumea cand zicea asta. Nu observi ce se ntampla? Iti dai seama cati politicieni ar flamanzi dk s ar uni Romania cu Moldova? Nimeni nu este interesat, nici macar Rosca(futula n gura... va rog sa ma scuzati, dar nu am putut sa ma abtin). Problema devine insa grava atunci cand analizam fondul genetic national care are de suferit enorm si nici o curva din parlament nu a ridicat intrebarea aceasta.

Problema Transnistriei este solvabila insa aceasta implica un dialog intre cele doua/trei tari. Interesant este ca Romania continua sa sfideze autoritatea rusa in zona... Nu ti dau exemple cum ar fi totala lipsa de compasiune politica de ziua nationala a Rusiei > o greseala diplomatica din cele mai mari. Atata timp cat in clasa politica romana va domina teama fata de rusi(care inca sunt considerati sovietici), atata timp va predomina si probema transnisreana. Lipsa de dialog este cauzata si de anumite interese financiare... nu le enumar, iti recomand sa l urmaresti pe Cosmin Gusa, are niste idei foarte interesante
numai bine
 
Re: Transnistria: alaturi de Rusia sau Moldova?

Chiar daca spiritul roman este unic si integru in cele doua tari exista persoane cointeresate in pastrarea "situatiei prezente", si spre marea noastra nenorocire toate aceste persoane sunt politicieni... in ambele tari...
"Iar cel ungurean si cu cel vrancean au decis sa mi l omoare pe cel moldovean.." Asta este povstea noastra de l inceput, asa a fost intotdeuna "natura"(cu sens conotativ) spatiului mioritic.

Nu mi place de Basescu, dar un lucru m a impresionat. De revelion a felicitat romanii de pretutindeni, din basarabia, albania, iugoslavia,.... un gest frumos

imi cer scuze pt greseli gramaticale, e 11 si mi e somn de mooor
 
Re: Transnistria: alaturi de Rusia sau Moldova?

Spencer, daca citesc o shtire de pe acolo, asta nu inseamna ca shi o cred, sunt prea paranoic sa cred din prima... shi apoi la ce potzi sa te ashteptzi de la un portal integral in limba rusa? eu nu mai vad nici un viitor in tzara asta...
 
Re: Transnistria: alaturi de Rusia sau Moldova?

nu am vrut sa te supar... am vrut sa fac o gluma la adresa portalului respectiv.
 
Re: Transnistria: alaturi de Rusia sau Moldova?

nu m-ai suparat deloc...
toate produsele simpalsului(yes.md, point.md, forum.md shi 999.md au shi versiuni in romana, dar default e rusa) sunt orientate catre segmentul de populatzie vorbitor de limba rusa... shi asta ma infurie
extras din un anuntz de angajare pentru un post de animator yes.md:
Требования к кандидатам:

- Поставленая речь
- Знание русского языка
- Красивая внешность
- Умение развить любую тему
- Чувство юмора и высокий уровень интеллекта
- Общительность
doar rusa?
da imi pare ca nu suntem la topic...
 
Re: Transnistria: alaturi de Rusia sau Moldova?

multumim pt extras, dar nu are legatura cu tema.... va rog respectati discutia, chiar daca sunteti revoltati.
 
Electoratul Transnistrean S-a Redus Cu 28,5 Mii Persoane ntr-un An

ELECTORATUL TRANSNISTREAN S-A REDUS CU 28 MII DE PERSOANE, PE PARCURSUL UNUI AN
Chişinău, 12 septembrie ( INFOTAG ). Electoratul din Transnistria se diminuează vertiginos. n august 2005, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale locale, regiunea avea 418,5 mii de alegători, pe cnd acum - ceva mai mult de 390 mii. Motivul principal al reducerii electoratului este migrarea intensă a populaţiei.

Potrivit reporterului Agenţiei INFOTAG din Tiraspol, preşedintele CEC-ului transnistrean, Piotr Denisenco, a declarat, luni, ntr-o conferinţă de presă, că doar din august a.c., numărul transnistrenilor cu drept de vot s-a redus cu 3 mii, ca urmare listele pentru referendumul din 17 septembrie au trebuit retipărite de trei ori. Denisenco a spus că s-au făcut toate pregătirile pentru plebiscit şi pentru nceputul votării anticipate. Buletinele de vot cu cinci trepte de protecţie au fost duse la secţii, listele au fost precizate, CEC a organizat 2 secţii de votare speciale pentru persoane cercetate penal din penitenciare şi bolnavii n staţionar din sistemul sănătăţii, precum şi cteva secţii de votare pentru raioanele Republicii Moldova şi Ucrainei de la hotarul cu Transnistria.

http://conflict.md/stiri.php?ID=1386

Ca să iasă prezenţa la vot mai mare, se reduce numărul total de votanţi. Cică s-a redus populaţia cu 7% ntr-un an! Or fi fost explozii pe acolo, dar nici chiar aşa!
 
Re: Electoratul Transnistrean S-a Redus Cu 28,5 Mii Persoane ntr-un An

Ca sa vezi, au si transnistrenii probleme demografice ... nu mai vb de situatia Moldovei....
 
Boicotarea alegerilor din transnistria !

De ce nu va organizati pentru a boicotarea referendumului de independenta ? :nustiu:
 
Back
Top