Romania vs Bulgaria -> calea spre UE 2007

ROMA, Italia -- Italia va sprijini proiectul Bulgariei care prevede transformarea noului centru de control al traficului aerian din Sofia într-un centru regional pentru Europa Centrală şi de Sud-est, a declarat miercuri (24 martie) Vicepremierul bulgar, Nikolay Vassilev. El a făcut acest comentariu după întâlnirea cu omologul său italian, Gianfranco Fini, în prima zi a vizitei sale la Roma. (BTA - 24/03/04)

Bravo bulgarii
 
La 6 aprilie a.c., Camera Inferioara a Parlamentului olandez a adoptat o motiune privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.


Salutam adoptarea acestei motiuni, precum si faptul ca Parlamentul olandez apreciaza caracterul constructiv al pregatirilor si masurilor interne promovate de Guvernul Romaniei care au ca scop sa asigure respectarea calendarului negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Camera Inferioara a Parlamentului olandez incurajeaza Guvernul Romaniei sa aplice Planul de actiuni si reforme - ca masuri menite sa raspunda necesitatii indeplinirii criteriilor de la Copenhaga.

Apreciem, in mod deosebit, solicitarea adresata guvernului olandez, de continuare a cooperarii cu guvernul roman, atat in plan bilateral cat si comunitar, inclusiv prin acordarea de asistenta tehnica, in vederea indeplinirii la termen, de catre Romania, a angajamentelor asumate.

Guvernul Romaniei a luat act cu satisfactie de aceasta motiune si isi afirma convingerea ca dezvoltarea cooperarii bilaterale va continua n perioada urmtoare, ndeosebi pe parcursul viitoarei preedinii a Consiliului UE ce va fi exercitat de Olanda din iulie 2004.

Comunicat de presa, Guvernul Romaniei
 
Comisarul european pentru Extindere, Gunther Verheugen, a reafirmat, in timpul unei vizite in Cehia, ca Romania si Bulgaria vor fi acceptate ca membre ale Uniunii Europene in 2007, Croatia urmand sa adere ulterior, relateaza site-ul Novinite, potrivit Mediafax. Verheugen a tinut sa sublinieze ca, la un moment dat, toate tarile din Balcani vor deveni membre UE. El a precizat ca extinderea nu va reprezenta, in viitor, principala prioritate, Uniunea Europeana urmand sa se concentreze asupra dezvoltarii economice si crearii unor noi locuri de munca.

Dupa extinderea de la 15 la 25 de membri, la 1 mai, UE trebuie sa devina o putere continentala, asumandu-si responsabilitatea si devenind un partener global, a afirmat Verheugen. Aderarea Turciei va depinde de indeplinirea criteriilor politice, a adaugat el, subliniind rolul important al acestei tari.

STIRI TVR
 
Premierul Adrian Nastase a revenit joi dupa-amiaza de la Bruxelles, unde a efectuat o vizita de doua zile, in cadrul careia s-a intalnit cu comisarul european pentru extindere, Guenther Verheugen, si cu presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, carora le-a prezentat progresele facute de Romania in indeplinirea angajamentelor asumate in procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Comisarul european pentru extindere, Guenther Verheugen, a dat si cu acest prilej un mesaj extrem de pozitiv in ceea ce priveste finalizarea negocierilor cu Romania. Oficialul european a spus ca Romania este perfect capabila sa se incadreze in calendarul stabilit, astfel incat negocierile de aderare sa poata fi incheiate pana la sfarsitul acestui an. Guenther Verheugen a aratat ca extinderea Uniunii Europene nu va fi completa fara Romania si Bulgaria si ca aceste tari fac parte integranta din grupul care a aderat la inceputul acestei luni la UE.

STIRI TVR
 
Şansele României şi Bulgariei de a adera la UE în 2007- sondaj Reuters

Agenţia Reuters a realizat un sondaj care cuprinde o serie de estimări ale economiştilor referitoare la şansele de aderare ale celorlalte candidate la Uniunea Europeană.
Principalele concluzii:

* Bulgaria are 70% şanse să adere la UE în 2007

* Şansele României de a adera în acelaşi an sunt de 60%

* Turcia va putea adera în 2015

* Croatia va deveni membru al UE în 2009

* Serbia şi Muntenegru vor adera în 2012

Analiştii sunt de părere că Bulgaria a făcut progrese mai rapide în cursa de aderare, faţă de România.

Khatija Paruk, de la Deutsche Bank-Londra, declară că ritmul reformelor în Bulgaria e impresionant şi mult mai rapid decât era de aşteptat.

România mai are multe de făcut pentru îndeplinirea criteriilor politice şi economice de aderare, a mai spus Khatija Paruk.

Ea a adăugat însă că şansele României de a adera în 2007 pot creşte dacă autorităţile iau măsuri pentru rezolvarea principalelor probleme.

Bulgaria ar urma să încheie negocierile de aderare la sfârşitul lunii iunie.

România, în schimb, se mai arată în sondajul Reuters, a fost mai înceată la capitolul reforme.

Reuters aminteşte că în februarie, Uniunea Europeană a avertizat Bucureştiul că riscă să nu ducă negocierile până la capăt până la sfârşitul anului, din cauza corupţiei şi a lipsei reformelor în economie şi justiţie.

De atunci însă, România a fost încurajată de comisarul european pentru extindere, Guenter Verheugen, care a spus, după demiterea ministrului justiţiei, Rodica Stănoiu, că Bucureştiul îşi poate atinge ţelul până în 2007.
 
Romania a incheiat vineri la Bruxelles capitolul agricultură, unul din cele mai dificile din cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Dar, în timp ce Bulgaria se pregăteşte să încheie negocierile în următoarele săptămâni, situaţia României rămâne încă neclară.

Închiderea capitolului agricultură e un succes pentru cele două ţări rămase încă în afara marelui val de extindere al Uniunii Europene.

Un succes care a necesitat mii de pagini de detalii tehnice, dar care se datorează şi dorinţei celor două ţări de a ajunge cât mai repede la capătul negocierilor, aproape cu orice condiţie.

Ţăranii români şi bulgari vor beneficia de acelaşi condiţii ca cei polonezi şi cehi.

În primul an dupa aderare, un sfert din subvenţiile directe la hectar primite de fermierii occidentali, sporind treptat pentru a ajunge la sută la sută zece ani mai târziu.

BBC
 
La Consiliul European din 17-18 iunie, garantie "beton" pentru 2007
Liderii UE vor decide semnarea Tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria in 2005

Adevarul
Sambata, 5 iunie 2004

Un proiect al declaratiei finale ce urmeaza a fi adoptata la summitul UE din 17-18 iunie prevede semnarea Tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria "la inceputul anului 2005", anunta agentia Reuters. Potrivit corespondentului din Bruxelles al Reuters, care a ajuns in posesia documentului, liderii UE vor stabili ca: "in perspectiva semnarii Tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria la inceputul anului 2005, procedurile de schitare a tratatului vor incepe in iulie 2004". Proiectul a fost conturat joi, intr-o prima dezbatere, de catre ambasadorii statelor membre UE si urmeaza a fi discutat la reuniunea ministrilor de Externe ai Uniunii, care va avea loc cu cateva zile inaintea summitului. Teoretic, textul ar mai putea suferi modificari pana la Consiliul European din 17 iunie. Surse diplomatice de la Bruxelles citate de Reuters sunt de parere insa ca paragraful referitor la Romania si Bulgaria nu va fi contestat. Daca lucrurile vor sta astfel, includerea unei asemenea formulari in declaratia finala a Consiliului European reprezinta o garantie "beton" asumata de Cei 25 pentru admiterea Romaniei si Bulgariei in 2007, conform angajamentelor asumate la summiturile precedente. Deocamdata, Romania a inchis, ieri, doua capitole importante de negociere: agricultura si prevederile financiare si bugetare. Mai raman insa de incheiat alte sase dosare cat se poate de dificile, printre care mediul si justitia si afacerile interne, care vor ramane, probabil, ultimele. Oficialii romani sunt convinsi ca vor mai incheia, saptamanile urmatoare, alte doua capitole: libera circulatie a seviciilor si energia.

Andreea BRATOSIN
 
"România nu trebuie să se teamă că va fi abandonată"
BBC

România "nu trebuie să se teamă că va fi lăsată deoparte" în negocierile de aderare la UE, chiar dacă este în întârziere în raport cu Bulgaria, a dat asigurări, marţi, la Sofia comisarul european pentru extindere, Guenther Verheugen, relatează AFP, preluată de MEDIAFAX.

Într-o conferinţă de presă, Verheugen a subliniat că este în continuare posibil ca cele două ţări să se integreze în Uniunea Europeană în acelaşi timp.

"România realizează, de asemenea, progrese remarcabile şi încurajez guvernul român să sporească eforturile pentru a face posibilă încheierea negocierilor la sfîrşitul acestui an şi pregătirea unui singur tratat de aderare pentru cele două ţări. Cel puţin acest lucru vrem să îl facem", a continuat comisarul european.

În toate ţările nou primite în UE se constată un decalaj mai mult sau mai puţin pronunţat faţă de ţările dezvoltate

Bulgaria a închis pînă în prezent 29 dintre cele 31 de capitole de negociere, iar negocierile de aderare s-ar putea încheia oficial marţea viitoare la Luxembourg, cu ocazia unei reuniunii ministeriale UE-Bulgaria, au anunţat surse europene.

În schimb, România a închis doar 24 de capitole de negociere.

"Bulgaria trebuie să intensifice lupta împotriva corupţiei"

"Vrem să ţinem împreună România şi Bulgaria" în drumul lor spre Uniune, "aceasta este în continuare poziţia noastră", a subliniat Guenther Verheugen. "Sînt absolut convins că este posibil", a adăugat el.

Pentru moment, este prevăzut ca România şi Bulgaria să adere în acelaşi timp la UE, la 1 ianuarie 2007.

Comisarul european a încercat, de asemenea, să explice întârzierea înregistrată de România în pregătirile pentru aderarea la UE. "Nu trebuie să uităm că în România adevăratele reforme au debutat în urmă cu doar trei ani, iar în Bulgaria acum şapte ani", a declarat el.

El a menţionat că a insistat în timpul discuţiilor de la Sofia asupra necesităţii ca Bulgaria să intensifice lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, două fenomene "recunoscute ca fiind problemele majore pentru dezvoltarea ţării".
 
Bulgaria a încheiat negocierile cu UE
BBC
Ana-Maria Bota

Uniunea Europeană a decis să încheie negocierile de aderare cu Bulgaria, rezervându-şi însă dreptul de a amâna aderarea efectivă cu un an dacă Sofia nu-şi respectă angajamentele.

Decizia a fost luată de ambasadorii UE luni şi va fi anunţată oficial marţi la Luxemburg, în cadrul unei reuniuni între miniştrii de externe ai Uniunii şi omologul lor bulgar, Solomon Passy.

Vineri la prânz nu era încă limpede dacă Bulgaria va putea sau nu să încheie negocierile săptămâna aceasta.

Bulgaria e susţinută puternic de Irlanda, care deţine preşedinţia UE

A fost nevoie de un efort de ultimă oră al Comisiei Europene şi al Irlandei, care deţine preşedinţia Uniunii Europene până la sfârşitul lunii.

Potrivit unor surse diplomatice, ambasadorii celor 25 de ţări ale Uniunii s-au pus acum de acord asupra pachetului final, care contine o clauză-cheie.

Este vorba de posibilitatea amânarii cu până la un an a aderarii efective a Bulgariei dacă rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene vor concluziona că Sofia nu şi-a îndeplinit angajamentele asumate în timpul negocierilor.

Unii diplomaţi susţin că o asemenea clauză n-ar putea duce decât la o singură amânare de un an şi că e foarte puţin probabil că ea va fi folosită în cazul Bulgariei.

Deşi Uniunea Europeană a introdus deja un sistem de monitorizare pentru cele zece ţări care au devenit membre la 1 mai, e prima data când se vorbeşte de posibilitatea amânării unei aderări.

Clauza se va aplica pe viitor şi României şi Turciei.

Elemente-cheie pentru Bulgaria

Pachetul final pentru Bulgaria conţine alte două elemente importante.

În primul rând, 240 de milioane de euro pentru perioada 2007-2009, dintre care cel puţin jumătate pentru întărirea graniţelor şi restul pentru a asigura echilibrul bugetar al ţării în momentul în care începe să-şi platească partea de contribuţiile la bugetul comunitar.

Centrala de la Kozloduy

De asemenea, un protocol care consfiinţeşte închiderea a două unităţi de la centrala nucleara Kozloduy în 2006, contra unei asistenţe financiare în valoare de 210 milioane de euro.

Oficialii bulgari recunosc că nu e vorba decât de încheierea tehnică a negocierilor care, spun ei, ar putea impulsiona şi eforturile României.

Îndemn pentru România

E vorba, totuşi, de o victorie diplomatică pentru Bulgaria, susţinută puternic de Irlanda.

La sfârşitul saptămânii, la summitul de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene vor saluta acest succes al Bulgariei, îndemnând, în acelaşi timp, România să-şi continue eforturile.

Franţa a insistat la rândul-i că, în acest moment, nu e de dorit o diferenţiere politică a celor două ţări candidate.

De aceea, liderii europeni vor confirma un calendar comun pentru ambele - încheierea negocierilor în 2004, semnarea tratatului de aderare în 2005 şi aderarea in 2007, cu condiţia ca ambele ţări să fie gata.

Marţi, România va înainta şi ea în cadrul negocierilor - dar dacă angajamentele luate la Bruxelles nu sunt transpuse în realitate, apare acum mai clar ca înainte posibilitatea decuplării de Bulgaria.

Un diplomat a subliniat că această posibilitate nu e formulata nicaieri în mod explicit dar România trebuie acum să faca tot ceea ce a promis.

Felicitari bulgarilor! :tat cum :
 
Sistemul de vize pentru cetăţenii ucraineni va intra în vigoare de la 5 iulie, termenul fiind decalat cu patru zile pentru manifestările de la Putna prilejuite de comemorarea a 500 de ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare.

Secretarul general al Guvenului, Eugen Bejenariu, a declarat că cetăţenii ucraineni vor putea intra fără viză în România până pe 4 iulie.

Ministrul Culturii şi Cultelor, Răzvan Theodorescu, a declarat că decizia privind amînarea cu patru zile a introducerii sistemului de vize a fost luată pentru evenimentele comemorative care se vor desfăşura în perioada 1-4 iulie în judeţul Suceava.

România a hotărât să impună vize de intrare cetăţenilor din ţările vecine, care nu aparţin Uniunii Europene - Iugoslavia, Republica Moldova şi Ucraina.

Este o o cerinţă a Uniunii Europene în vederea asigurării controlului la frontiere.
 
In declaratia finala a summitului de la Bruxelles,
Unda verde intrarii Romaniei in UE in 2007
In ciuda intarzierilor Bucurestiului in negocierea capitolelor de aderare, Romania si Bulgaria - bagate la pachet pentru integrarea in UE

Capitolul referitor la extindere din documentul final al Consiliului European de la Bruxelles confirma cele mai optimiste asteptari ale Bucurestiului: sefii de state si de guverne ai Uniunii largite nu numai ca isi reafirma intentia de a admite Romania si Bulgaria in UE in 2007, dar decid, deja, inceperea in luna iulie a redactarii tratatelor de aderare pentru cele doua tari. Impreuna. Desi Bulgaria a incheiat, saptamana trecuta, negocierile, textul declaratiei nu face nici o diferentiere intre candidaturile celor doua tari, pe care le trateaza "la pachet". Cei 25 "subliniaza faptul ca Romania si Bulgaria sunt parte integranta a actualei runde de extindere, care a demarat prin aderarea celor zece state la 1 mai 2004" si isi reafirma asigurarile ca "principiile care s-au aplicat negocierilor de aderare cu cele zece state vor continua sa se aplice si Bulgariei si Romaniei, care sunt parte a aceluiasi proces de extindere, inclusiv si ireversibil". Nici o referire la controversata clauza de monitorizare propusa recent de Comisia Europeana, care prevede amanarea cu un an a aderarii acelui candidat care nu-si pune in practica angajamentele asumate in cursul negocierilor. Prin urmare, clauza nu a fost adoptata inca, avand in vedere ca ultimul cuvant in asemenea decizii il are Consiliul European. (Aceasta nu inseamna ca nu poate fi adoptata la summiturile urmatoare). Cel de-al doilea paragraf al capitolului "saluta progresul extrem de substantial inregistrat de Bulgaria si Romania in negocierile de aderare din ultimele luni" si "reafirma obiectivul comun al Uniunii de a primi cele doua state ca membri ai Uniunii in ianuarie 2007, daca sunt pregatite". "In cazul in care se mentine progresul real si efectiv in domeniul reformelor si al pregatirii concrete pentru aderare, Uniunea confirma hotararea sa de a incheia cu succes negocierile cu ambele tari in 2004, in baza meritelor proprii". (Din partea Celor 25 a fost data unda verde. Acum depinde de cele doua candidate daca vor intra in UE in 2007: "daca sunt pregatite" si "pe baza meritelor proprii". Adica, in cele din urma, fiecare tara e pe cont propriu, formula "la pachet" avand, totusi, o limita). "Uniunea remarca cu deosebita satisfactie ca negocierile cu Bulgaria asupra tuturor capitolelor in discutie au fost incheiate provizoriu si ca Romania a facut, de asemenea, progrese importante si este in mod substantial mai aproape de a realiza obiectivul de inchidere a negocierilor", se afirma in continuare. Pentru prima oara, textul prevede, negru pe alb: "In vederea semnarii Tratatului de aderare pentru Bulgaria si Romania, cat mai curand posibil in 2005, procedurile de elaborare a Tratatului vor incepe in iulie 2004". In final, Cei 25 cer statelor candidate - in bloc - "sa-si intensifice in continuare eforturile pentru a fi gata pentru calitatea de membru in ianuarie 2007. Uniunea subliniaza ca Bulgaria si Romania trebuie sa acorde o atentie speciala imbunatatirii capacitatii lor administrative si legislative, continuarii reformelor economice si structurale si implementarii complete si la timp a angajamentelor asumate in negocieri. Uniunea va monitoriza indeaproape pregatirile si implementarea angajamentelor asumate in toate domeniile aquis-ului".
Andreea BRATOSIN

Europa ia Romania in carca

Europa a facut la Bruxelles un nou gest de mare deschidere catre Romania: intr-un document oficial, asumat de sefii de state si de guvern ai celor 25 de state membre, se reafirma "obiectivul comun al Uniunii de a primi Romania si Bulgaria ca membri ai UE in ianuarie 2007, daca sunt pregatite". Mai mult, desi Romania nu a incheiat negocierile de aderare, avand inca in discutie sase capitole - cele mai dificile -, tara noastra va incepe, luna viitoare, impreuna cu Bulgaria - care si-a terminat temele - si Uniunea Europeana, negocierile privind Tratatul de aderare. Tratatul urmeaza a fi semnat la inceputul lui 2005, dupa care va urma procesul de ratificare a acestuia de catre parlamentele statelor UE. La capatul acestui proces, Romania si Bulgaria vor fi declarate admise in UE. Pana si posibila clauza de monitorizare ce permite amanarea integrarii cu maximum un an nu mai constituie o problema. Europa ne inscrie astfel la examenul de diploma, prin inceperea negocierilor pentru Tratatul de aderare, in paralel cu negocierile de inchidere a capitolelor, chiar daca mai avem de trecut niste corigente. Nu s-a intamplat ceea ce ne temeam cel mai mult: punerea Romaniei si Bulgariei in rand cu Turcia, fapt care ar fi putut amana integrarea cu cateva decenii. Decizia liderilor din tarile UE de a se lua efectiv Romania in carca, poate avea, intr-o anumita proportie, si considerente subiective. Acestea tin de relatiile bune pe care Bucurestiul le are astazi cu cele mai multe capitale europene. In plus, exista si un dialog sustinut cu reprezentantii administratiei europene de la Bruxelles. Desigur, insa, deciziile internationale de o asemenea importanta au la baza in primul rand interesele. Or, acest interes european se manifesta acum fata de Romania si Bulgaria. Europa unita, ce se naste astazi sub ochii nostri, a fost gandita, in linii mari, pornind de la fosta Piata comuna si Comunitate economica europeana, de Francois Mitterrand si Helmut Kohl. Ei au invitat pentru prima data Romania si Bulgaria, si apoi statele baltice, la summit-urile europene ale anilor '90, alaturi de asa-numitul grup de la Visegrad, Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia. Practic, Europa se intinde in mod natural pana la intersectia cu fostul spatiu sovietic, incluzand, insa, si cele trei state baltice. Elita politica a Europei, de la inceputul anilor '90, a trasat, probabil, dupa prabusirea comunismului, niste linii de care elita politica de astazi tine seama. Cert este ca la Bruxelles s-a mai stabilit inca o data ca Europa se va extinde pana la Prut si Carpati, apoi nimeni nu poate preciza cand va mai fi o noua extindere. Ar fi o mare eroare daca la Bucuresti actualul si viitorul guvern ar crede ca este vorba despre o cursa deja castigata. Chiar si dupa semnarea Tratatului de aderare, Romania si Bulgaria vor fi intens monitorizate de Europa pentru a-si pune in practica angajamentele asumate. Deviatii mari sunt insa improbabile. Practic, nici un guvern roman nu-si va mai putea permite sa se abata prea mult dincolo de ceea ce prevede Tratatul cu Europa. Mai mult, punctul slab al Romaniei, economia, are mari sanse sa-si revina. Astfel, economia romaneasca va beneficia si acum, si in viitor de efectul suspendarii obligativitatii vizelor pentru romanii ce calatoresc in spatiul Schengen. Chiar si astazi, valuta repatriata de cei aproape trei milioane de romani ce lucreaza in strainatate ticseste Banca Nationala. Romania incepe sa se bucure si de ceea ce se cheama "avantajele unei economii de granita", cu o buna perspectiva de integrare europeana. Astfel, consumul a crescut semnificativ in Romania, iar investitiile straine s-au dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut. Devenind tara NATO si avand un picior in UE, Romania ofera mari oportunitati de afaceri, de la investitii imobiliare pana la "green fielduri" cu forta de munca inca foarte ieftina. Comertul a crescut semnificativ. Pana si la nivel micro, la granita de Vest, ungurii deveniti membri UE au invadat orasele romanesti. In Ungaria produsele s-au scumpit. Pana mai ieri romanii faceau cumparaturile la vecini. Exista si un revers al medaliei: aderarea propriu-zisa a Romaniei la UE este un liman, dar va fi in primii ani si o mare incercare. Desigur, salariul minim va creste, dar romanii cei mai saraci vor saraci si mai mult. In special Romania rurala - adica 40 la suta din populatie - va suferi un soc semnificativ. In ciuda faptului ca Europa e pregatita sa acorde in trei ani Romaniei subventii de 4 miliarde euro pentru agricultura, probabil ca in aceasta parte a Romaniei schimbarile vor veni oricum prea repede. Problema principala aflata acum in fata Romaniei nu mai este insa una interna. Europa unita e facuta de elite si poate fi inca desfacuta tot de ele. Recentele alegeri pentru Parlamentul European au aratat un fapt ingrijorator: cetatenii statelor din Uniunea Europeana au votat impotriva propriilor guverne pro-europene, dand castig de cauza euro-scepticilor. Probabil ca, intr-un an, doi, alegerile din aceste state vor aduce la putere guverne ce nu vor mai fi atat de dornice sa continue in acelasi ritm rapid extinderea UE. Totul este ca pana atunci Romania sa ajunga intr-un punct in care procesul economic si birocratic de aderare sa nu mai poata fi inversat.
Bogdan CHIRIEAC

Adevarul, Vineri, 18 Iunie 2004
 
http://www.capital.ro/index.jsp?page=article&section_id=238&article_id=14892

Start spre UE cu o agricultura medievala
Pentru a atinge performanta agricola medie europeana, Romania are nevoie de decenii

Unul dintre cele mai grele capitole de negociere cu Uniunea Europeana - agricultura - a fost incheiat. Din zona oficiala, transpare satisfactia. "Am obtinut mai mult decat se vehicula la un moment dat, atat in ceea ce priveste sumele de bani, care se ridica la 4 miliarde de euro in perioada 2007-2009, cat si in ceea ce priveste cotele negociate", spune ministrul Vasile Puscas, negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana. In zona producatorilor agricoli, optimismul este mult temperat. Cotele de productie negociate sunt mai mult decat poate agricultura duce la ora actuala, iar fondurile europene nu pot fi accesate in orice conditii. Eurobarometrul Rural realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa arata ca peste de 44% din populatia din mediul rural crede ca nu suntem pregatiti sa facem fata standardelor europene. Procesatorii din industria agroalimentara au aceeasi stare de spirit. Ii despart trei ani de zile de confruntarea cu Piata Unica Europeana, dar ca nivel de dezvoltare si productivitate a muncii, distanta este de douazeci de ani. Perceptia individuala subiectiva este confirmata de cel mai recent studiu al Institutului European din Romania privind impactul aderarii la UE asupra sectorului agricol din Romania. Fermele romanesti sunt de fapt milioane de parcele individuale, fermierii sunt batrani si lipsiti de mijloacele necesare practicarii agriculturii intensive, piata funciara este moarta, infrastructura este la pamant. Aceasta este linia de la care luam startul catre Piata Agricola Europeana, dominata de tari in cautare de piete de desfacere, profil in care ne incadram perfect.

De la agricultura socialista de tip intensiv la agricultura medievala capitalista

In Romania, fermele individuale exploateaza 70% din suprafata agricola. Ca numar sunt 4,2 milioane, suprafata medie individuala este de 2,5 ha, iar muncile agricole desfasurate in cadrul lor sunt efectuate cu o inzestrare tehnologica de ev mediu - cal si plug. Comparativ, in Uniunea Europeana media suprafetei agricole exploatate este de 18,7 ha (2000). In Franta, exploatatiile agricole au, in medie, 42 ha, in Germania 37 ha, iar in Regatul Unit 68 ha. Fragmentarea excesiva a exploatarii fondului funciar este specifica si celorlalte tari central si est-europene. Aproximativ 97% din numarul total de 9,183 milioane exploatatii agricole din cele zece tari care au aderat recent la UE au o suprafata medie sub 20 ha, 82% fiind mai mici de 5 ha.

"Fermierul" roman este batran, sarac si munceste In ograda proprie

Spaniei i-au trebuit 15 ani pentru a schimba structura populatiei rurale dintr-una axata preponderent pe agricultura de subzistenta, intr-una axata pe servicii. Dificil de prognozat cate decenii ne sunt noua necesare avand in vedere ca:
* cea mai mare parte a populatiei ocupate in agricultura o reprezinta lucratorii familiali in gospodariile proprii, statut caracterizat printr-un grad ridicat de fragilitate a veniturilor si o dimensiune derizorie a acestora. Ponderea lor in populatia ocupata in mediul rural a crescut de la 3,4% (1992) la 32,4% in 2002, in timp ce ponderea membrilor societatilor agricole s-a redus de la 5,3%, la 0,3%.
* la 1.000 de persoane cu varsta de munca (15-64 ani) revin 602 persoane in afara varstei de munca, din care 290 au peste 65 de ani.

infrastructura satului romanesc este la nivelul anilor ‘50

Retele de drumuri La nivelul anului 2001, numai 10,1% din drumurile judetene si comunale erau modernizate si 29,2% erau realizate cu imbracaminte usoara rutiera. Aceste constrangeri isi pun amprenta asupra evolutiei infrastructurii de colectare, transport – esentiala in cazul produselor agricole perisabile – si, implicit, asupra accesului pe piata al producatorilor agricoli. Retele de comunicatii Sistemul de comunicatii este ineficient, reduce oportunitatile de afaceri in zona (turism rural, activitati artizanale) si diminueaza posibilitatile de informare rapida privind evolutia pietelor (in 2001, o unitate de posta si telefonie deservea in medie doua localitati rurale, pe o suprafata de 100 kmp fiind amplasate in medie 4 de astfel de unitati). Infrastructura specifica gospodariilor populatiei taranul roman se incalzeste la soba (97,98 % din total) si nu are acces la reteaua publica de alimentare cu apa. 68% din populatie beneficiaza de alimentare cu apa din reteaua publica, din care 92% provin din mediul urban si 33% din cel rural. La serviciile de canalizare publica au acces doar 11,2% din locuitorii din mediul rural.

Scenariu optimist

Romania in topul primelor 10 puteri agricole europene Potentialul agricol este semnificativ, dar nu este exploatat la nivel optim. Cu 14,8 milioane ha teren agricol (62,2% din total), Romania este pe locul al doilea dupa Polonia in cadrul tarilor central si est-europene. Dupa aderare, in 2007, ar putea ocupa locul sapte in UE-27, dupa Franta, Spania, Polonia, Germania, Italia si Anglia, cu o pondere de 8% in totalul suprafetei agricole utilizate.
 
România va fi declarată o economie de piaţă funcţională şi nu va fi deocamdată decuplată de Bulgaria - acestea sunt principalele concluzii ale documentului de strategie privind procesul de extindere pe care-l va publica miercuri Comisia europeană, document obţinut în exclusivitate de BBC.

România nu a trecut încă hopul cel mare. Noul comisar pentru extindere Olli Rehn nu s-a angajat că Bucureştiul va putea termina negocierile anul acesta şi a avertizat că nu va ezita să amâne aderarea României cu un an, dacă se va dovedi necesar.

În ansamblu, strategia de extindere a Uniunii Europene devine tot mai dură.

Reformele structurale trebuie continuate

Documentul strategic al Comisiei Europene arată că Bulgaria şi România sunt amândouă economii de piaţă funcţionale.

Continuarea reformelor în Bulgaria şi aplicarea viguroasă a programului de reforme structurale în România ar trebui să le dea posibilitatea de a face faţă presiunilor concurenţiale de pe piaţa internă, arată mai departe documentul.

BBC Romania
 
------------------
Sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la UE in 2007- sondaj Reuters

Agentia Reuters a realizat un sondaj care cuprinde o serie de estimari ale economistilor referitoare la sansele de aderare ale celorlalte candidate la Uniunea Europeana.
Principalele concluzii:

* Bulgaria are 70% sanse sa adere la UE in 2007

* Sansele Romaniei de a adera in acelasi an sunt de 60%

* Turcia va putea adera in 2015

* Croatia va deveni membru al UE in 2009

* Serbia si Muntenegru vor adera in 2012
---------------


Si MD-ul nostru cred ca intra odata cu Serbia in 2012...daca ne da voie "mother Russia"...:)
 
BetterDayz said:
------------------
Sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la UE in 2007- sondaj Reuters

Agentia Reuters a realizat un sondaj care cuprinde o serie de estimari ale economistilor referitoare la sansele de aderare ale celorlalte candidate la Uniunea Europeana.
Principalele concluzii:

* Bulgaria are 70% sanse sa adere la UE in 2007

* Sansele Romaniei de a adera in acelasi an sunt de 60%

* Turcia va putea adera in 2015

* Croatia va deveni membru al UE in 2009

* Serbia si Muntenegru vor adera in 2012
---------------


Si MD-ul nostru cred ca intra odata cu Serbia in 2012...daca ne da voie "mother Russia"...:)

Bastardostanul nu va intra niciodata in UE. Europa civilizata se opreste la Prut.
 
Back
Top