Separatismul - noul val al secolului XXI?

Re: Montenegro vrea independenta?

dixy said:
... unele persoane din Romnia ... visează la un Ardeal unguresc, unde să existe doar unguri şi secui, mai puţini romni.
Da, exista astfel de persoane, dupa cum exista si persoane care viseaza la expulzarea tuturor tiganilor in India, ori a maghiarilor in Ungaria. Dar cum crezi ca ar putea realiza concret lucrul asta, in conditiile de azi?
 
Re: Montenegro vrea independenta?

De realizat e clar că nu pot realiza nimic, nsă asta nu-i mpiedică să spere şi să acţioneze n consecinţă.
 
Re: Montenegro vrea independenta?

Montenegro vrea independenta?
Da, Muntenegro a vrut independenţă, a avut dreptul să aibă independenţă, şi deja are independenţă! Att. Discuţia a deviat de la subiect. Deschideţi o temă aparte pentru ai discuta pe ungurii separatişti, e important.
 
Re: Montenegro vrea independenta?

Sfinx said:
Da, exista astfel de persoane, dupa cum exista si persoane care viseaza la expulzarea tuturor tiganilor in India, ori a maghiarilor in Ungaria. Dar cum crezi ca ar putea realiza concret lucrul asta, in conditiile de azi?

Expulzari? Azi? Asa ceva nu mai este posibil. Insa exista in memoria colectiva a popoarelor amintirea unor vicisitudini din trecut. Se pot da exemple nenumarate in care fie ungurii, fie romanii, fie rusii au procedat gresit cu celelalte neamuri... Insa nu asta e tema de acum.
Este interesant cum sunt adevarati "vanatori de vrajitoare" care trec de la un forum la altul si nu se simt prea bine cand sunt intr-un loc virtual ca acesta, unde nu ei au controlul si nu pot manipula ca "acasa".
Atat despre o anume problema, off topic. A se observa ca NU eu am deschis aceasta paranteza neproductiva pentru tema data.
Revenind la Montenegro: Asa cum am mai spus aceasta tara mica a obtinut ce a vrut, DIN PUNCT DE VEDERE POLITIC. Economic insa, mai ales in cadrul economiei de piata, legaturile raman preponderent cu Serbia. Este firesc si normal. Numai baza politica noua va pune si economicul (poate) intr-o noua pozitie. Poate mai avantajoasa pentru muntenegreni, de ce nu?
Astazi nu conteaza in Europa ca unele popoare sunt mici, altele mai mari. Exista destule acte si reglementari EU care protejaza pe toata lumea. Numai statele trebuie sa respecte aceste drepturi. Montenegro a avut dreptul sa opteze si a optat. Este ceva firesc si normal. Sa nu uitam ca inca din 1918 presedintele Willson a proclamat dreptul la autodeterminare a popoarelor. Unele popoare au realizat asta inca din 1918-1920. Altii abia dupa 1989. Altii abia acum. Istoria merge mai departe si poate ca vom invata ceva din trecut. Mai ales ca TOTI cei din zona asta avem un trecut comun. Sa avem si un viitor comun, pe baze noi, cu respectul tuturora, indiferent ca sunt popoare mari sau mici.
Numai bine va doresc.
 
Re: Montenegro vrea independenta?

Rakoczi Ferencz said:
Se pot da exemple nenumarate in care fie ungurii, fie romanii, fie rusii au procedat gresit cu celelalte neamuri...

Romnii nu au expulzat niciodată pe nimeni. n schimb n al doilea război mondial, trenuri ntregi de evrei au luat calea lagărelor morţii trimise de horthyşti.
 
Re: Montenegro vrea independenta?

Dixy, iti sugerez sa te mai documentezi nitel si sa il lasi mai usor pe Ferencz. Omul a vorbit civilizat si nu mi se pare ca a exprimat cine stie ce idee demna de Csurka. Desigur, nu e documentat deloc in chestiunea Gagauziei ( Sfinx are dreptate)... dar vezi ca si mainile noastre sunt patate de sange. Or fi fost horthystii niste criminali mizerabili, insa nici noi nu am iesit prea bine din razboi. Inca ceva: vezi ca descentralizarea nu este acelasi lucru cu separarea unei regiuni de restul tarii si autoproclamarea sa drept o alta Transnistrie. Principiul devolutiei se va aplica si in Romania, dar poti sa fi sigur ca nu va exista o regiune separata Har-Cov.
 
Re: Montenegro vrea independenta?

Atrag atentia moderatorului ca discutia deturneaza. Amintesc de trenurile mortii cu evrei deportati de regimul Antonescu in Transnistria si internati in lagare ( De ex. Vapniarka). Conform datelor oficiale recunoscute si pe situl Presedintiei Romaniei, Regimul Antonescu a fost responsabil de moartea a aprox. 300.000 evrei, tigani, rusi, etc, in lagarele de exterminare. Sunt date oficiale ale statului Roman. Au ramas celebre in groaznica amintire masacrele de la Odessa.
Propun moderatorului ca sa stopeze asemenea discutii care nu au legatura cu tema. Rog moderatorul sa averizeze userul Dixy pentru postarea de mesaje off topic cu intentia de a provoca flame.
 
Re: Montenegro vrea independenta?

Cine a nceput cu off-topicul? Discuţia era despre Muntenegru şi a fost deturnată de tine.
 
Re: Montenegro vrea independenta?

bun fratilor...v-ati calmat, ca de nu inchid tema... discutam despre Montenegro sau nu?

daca vreti o discutie despre separatisti, in general, schimbam titlul temei, il facem mai general si gata... discutati si depre Transnistria, si Muntenegru, etc...

va propun asa o tema: Separatsimul - un nou val al secolului XXI... ce spuneti?
 
Re: Montenegro vrea independenta?

Păi pe tema cu Muntenegrul ce să mai spunem? S-au separat, e treaba lor, să le dea Dumnezeu sănătate şi bani n pungă şi lumea merge nainte. Nu ar mai fi prea multe de spus.
 
Re: Montenegro vrea independenta?

Muntenegro a obtinut ce a dorit populatia sa. Independenta politica nu inseamna si ruperea economica de Serbia, ci reasezare pe baze noi al legaturilor economice. Iar asta poate e ceva bun.
Popoarele au dreptul suveran la autodeterminare, asa cum acest principiu a fost proclamat de prsedinte Willson inca de la 1918. Astazi acest principiu este continut de actele si documentele UE. Este de cunoscut fenomenul ce se petrece azi si anume ca popoarele europene doresc TOATE integrarea in UE, dar in acelasi timp o Unitate in Diversitate si nu in uniformizare. Deci nimeni nu-si pierde identitatea nationala. Cum se vede azi, dupa 1989 a renascut sentimentul National la multe popoare europene. Moldovenii, Albanezii, Croatii, Slovenii... Muntenegrenii si altii. Oamenii DORESC sa faca parte din UE, dar sa-si pastreze identitatea lor si specificul lor.
Iar UE incurajaza diverisitatea, dar cere respectarea unui set de norme clare. Iata, Romania se afla la ras-crucea foarte importanta in procesul de aderare. Cred ca va face fata cerintelor EU.
Necesita un efort puternic si sustinut, din partea tuturor.
Sunt convins ca si statele fost Jugoslave doresc aderarea. Insa asta e posibila cu mult efort si mai ales dupa calmarea conflictelor ce au macinat Jugoslavia , - aceasta constructie artificiala creata in 1920 fara consultarea popoarelor componente. Spre deosebire de aceste federatii artificiale, UE este mult mai bine pus la punct. Popoarele si statele sunt consultate, exista clare norme de aderare...
Iar asta e ceva spre binele comun.

Numai bine va doresc .
 
Re: Montenegro vrea independenta?

In primul rand ceea ce a spus fratele meu Rkczi a fost on-topic si legat de subiect si a facut astfel incat cei ce urmaresc sa fie intr-adevar bine informati si sa afle problemele mai amplu.
Doar pentru ca este magyar nu trebuie sa te iei de el stimabile, nu ii o amenintare, cred .... si e valabil pentru toti.

Hai ca va salut

Traiasca independenta peste tot acolo unde cetatenii is doresc. Menstionand ca o parte din Cetatenii romani nu sunt straini de astfel de dorinte

Tams Knya
 
Re: Montenegro vrea independenta?

nu era destul ca aveam romani-molodveni-rusi... acy=um avem si maghiari suparati care ameninta pe forum... nu era necesar stimabile, disputa era rezolvata deja de persoanele competente... sau tu vrei sa o continui, cumva???
 
Re: Montenegro vrea independenta?

Ideea de a schimba titlul temei e foarte bună, dar titlul nou ales nu chiar. Cum s-a discutat, n cazul Serbia - Montenegro NU e vorba de separatism! Mă mai gndesc, poate vin cu vreo propunere...
 
Adrenalina, cred ca esti moderatoare, lasa mama sa inceapa razboiul verbal aici ca nu ii bai, eu sunt administratorul unui forum si stiu ce inseman sa ai parte de razboi pe forum. Va invint la mine pe forum , nu stiu daca am voie sa ii dau adresa web dar astept confirmare daca pot....

Aveti totusi noroc ca am foarte multe probleme si trebuie sa le rezolv, cat de curand rezolv si am sa vin sa postez. Sunt plin de nervi. Si fara lovituri asupra lui Rkczi, fratele meu, ca o sa fiu si mai nervos si incep sa spun adevarul despre moldova si limba moldoveneasca etc. Astept sa termin si am sa va postez ceva foarte interesant.

Cu stima, Tams Knya
 
nu am inteles mesajul tau... si sincer m-a iritat complet... eu nu vreau razboi pe foum... a fost destul pana acum... daca nu intelegi, atunci vei suporta consecintele... si las-o mai moale cu amenintarule si fratismele astea... dai dovada de fanatism... si asta nu miroase bine. cel putin userul Ferenncz a fost diplomat si cu bun simt...

te rog sa mi te adresezi cu astfel de probleme la tema de la moderator... aici facem spam si nu mai vreau...
 
Dragă Tamas ,dacă ai ceva nou şi interesant să ne spui, sunt sigur că suntem toţi ochi şi urechi.

Cu stimă,

Mihai Viteazul.
 
Imi schimb atitudinea... ok

Domnisoara Adrenalina, tin sa va aduc la cunsotinta ca pe acel dom instigator il cunosc si stiu ce ii poate pielea si m-am enervat foarte rau vazand ce s-a postat. Reactionez foarte ciudat cand sunt nervos si sa va mai zic ceva, razboiul verbal pe forum aduce multi useri si creste in popularitate, pacat ca ingraditi acest lucru. Imi cer scuze daca am deranjat.

Cu stima, Tams Knya
 
Re: Montenegro vrea independenta?

Rakoczi Ferencz said:
Popoarele au dreptul suveran la autodeterminare, asa cum acest principiu a fost proclamat de prsedinte Willson inca de la 1918.
TSZ333TamsKnya said:
Traiasca independenta peste tot acolo unde cetatenii is doresc. Menstionand ca o parte din Cetatenii romani nu sunt straini de astfel de dorinte

pentru cei 2 "frati" maghiari:
evident comunitatea internationala reiese din aceea ca daca tuturor popoarelor doritoare ori regiunilor le dam dreptul sa realizeze referendum in privinta independentei, atunci vom fi nevoiti sa uitam de asa notiuni precum ordine sau securitate/siguranta internationala, integritate teritoriala a statului, inviolabilitatea frontierelor etc... o "parada" a suveranitatilor pe toata planeta - poti sa o visezi numai in cosmaruri!
 
:)

TSZ333TamsKnya said:
Imi schimb atitudinea... ok

Domnisoara Adrenalina, tin sa va aduc la cunsotinta ca pe acel dom instigator il cunosc si stiu ce ii poate pielea si m-am enervat foarte rau vazand ce s-a postat. Reactionez foarte ciudat cand sunt nervos si sa va mai zic ceva, razboiul verbal pe forum aduce multi useri si creste in popularitate, pacat ca ingraditi acest lucru. Imi cer scuze daca am deranjat.

Cu stima, Tams Knya


domnule Konya... totul se argumenteaza... asa razboi pot sa accept... dar fara amenintari si injurii...
cand veti discuta la tema, argumentat nici o problema... nu am dreptul sa va ingradesc libera exprimare a opiniilor... insa fara dispute personale...
 
Back
Top