Sistemul de invatamant in MD

adrenalina

fara aripi
foarte multa lume se plamge de sistemul de invatamt de aici... si cel mai des de coruptia care il inconjoara.
eu analizand situatia este ca un cerc vicios inchis... profesorul nu estebine platit, deci are interes sa isi mareasca leafa, elevul are interes sa treaca cat mai usor examenul si detine ceea ce stie ca profesorul vrea...

dar, parerea mea este ca intr-un final tot elevii trebuie sa fie cei cerebrali... cruptia va inceta atunci cand studentul va intelege ca facultatea nu este o mini vacanta de 4 ani, ci un loc in care trebuie sa acumulezi cunstinte, daca doresti sa te realizezi dupa absolvirea ei... mentalitatile se schimba de la generatia tanara in sus... asa ca fiind o perioada de tranzitie, suntem generatia de sacrificu... si trebuie sa realizam ca sacrificul trebuie facut daca nu pentru binele nostru, pentru cel al copiilro nostri.

cam acesta ar fi un start pentru discutia de aici :D
 
Intr-adevar,coruptia in cadrul sistemului de invatamint depinde intr-o mare masura de elevi/studenti.Putin mai multa tarie de caracter,mindrie si inteligenta ar trebui de cultivat in generatiile urmatoare.
 
Nephertity said:
Intr-adevar,coruptia in cadrul sistemului de invatamint depinde intr-o mare masura de elevi/studenti.Putin mai multa tarie de caracter,mindrie si inteligenta ar trebui de cultivat in generatiile urmatoare.
usor de zis, dificil de infaptuit.
 
una din problemele acute ale sistemului e legata de lipsa de interes a elevilor/studentilor fata de a capata cunostinte. toti 12 ani pe care iam petrecut la scoala au fost o batalie constanta cu lumea studiilor. desi am studiat si am studiat tre sa recunosc ca am facuto cu mare dificultate, nu pentru ca eram motivat dar pentru ca "asa o trebuit". Tin minte cind intrebam pe unii profi de ce studiem una sau alta si raspunsul de multe ori era "o sa vedeti mai tirziu". Sincer vorbind nici astazi (dupa 6 ani parca) inca nu am vazut si nu stiu daca am sa vad poate mai tirziu.

avind sansa sa fac facultatea in alta parte am ramas surprins de atitudinea fata de invatamint. lumea vine la lectii cu idea de a contribui, de a discuta, de a intelege. unii stiu mai multe ca altii insa exista interesul care in moldova pe linie nu lam gasit. acei ce au un interes pentru studii sint deodata "maciti" pentru ca la noi pur si simplu, cum se spune, nu are sens sa inveti si in mod teoretic cel putin asta asa si este:

daca sistemu e corupt si notele se dau nu pentru cunostinte dar pentru bani, atunci e important sa ai bani ca sa iei note bune. nu e necesar sa depui nici un efort si poti usor sa treci scoala si facultatea. mai departe e aceiasi poveste. sa gasesti o slujba tre sa platesti ori tre sa aranjezi prin relatii si oricum tre sa platesti. nu stiu daca vine vorba de studii. notele vechi poate nici nu conteaza. si deci sa studiezi intradevar nu e efectiv in societatea noastra. mai efectiv ii sa devenim corupti cit mai devreme posibil si sa invatam copii nostri legile coruptiei ca ei sa se descurce in societate.

cred ca ar trebui in primu rind sa instituim incepind cu clasele primare si terminind cu ultimii ani de facultate un curs in domeniul "coruptiei in societate" ca elevii sa stie si sa inteleaga ce se intimpla in juru lor. sa fie un curs cu adevarat util!
 
Banuiesc ca in Md e la fel ca in Ro: cartile sunt imbecil scrise, citesti mult ca sa intelegi putin si greu, sunt facute fara scheme (memotehnice sau comparative), fara exemple practice, parca inveti ca sa te afli in treaba. Nu mai spun de informatii depasite.
 
Interesanta tema. Sistemul de invatamint, dupa parerea mea este intr-o stare care tinde sa devina mai buna (aceasta inseamna ca starea actuala este... siti voi cum este...)

Am aflat ceva care m-a surprins; discutam cu niste colegi despre un colocviu pe care unii deja l-au trecut, iar altii - inca nu. Cineva a zis ca poti fi admis daca platesti 40 lei. Nu inteleg, cum e posibil, ca profesorul de drept sa faca asa ceva. Dintr-o parte, ne povesteste despre lege si rolul ei de a imbunatati societatea noastra, si in acelasi timp - "40 lei and you're done!". Oricum, dupa aceea discutia s-a mai intensificat, si am aflat si de un alt prof, care are un price-list diferit <inmultim cu zece ;->
Atunci reactia mea a fost "wtf?! el nici macar nu intelege ceea ce ne relateaza la lectii!" (-: Ce tupeu! La lectie daca ii acorzi o intrebare mai avansata, o evita sau o amina sau da un raspuns care nu este nici pe departe corect. Nu pot crede in asa ceva, a ajuns omul in situatia in care semnatura lui este destul de importanta, si el profita de acest fapt.. mda..
Analiza comparativa: proful_40 este cu mult mai experimentat decit proful_400. Oare de ce exista acest contrast? Eh, e adevarat ca tineretea iti da aripi! (-;

Sunt de acord cu ideea "generatiei de sacrificiu", sunt sigur ca este asa; si anume din aceasta cauza si consider ca situatia se amelioreaza. Aceasta opinie e bazata pe faptul ca multi dintre colegii mei, si oamenii din grupele paralele, sunt indivizi cu scaun la cap. Atunci cind discutam la pauze, sau in timpul lectiilor (-;, se vede ca gradul de intelegere a materiei este foarte mare, si in genere - sunt oameni dedicati idealurilor pe care si le-au stabilit. Acest fapt este sustinut si de unii profi mai tineri, care sunt avansati in domeniile lor. I.e., acei profi au fost recent o parte din "generatia de sacrificiu", si acum cind au un status mai important, au si capacitatea de a implementa ideile lor. Datorita acestor profi, si acelor studenti care vin la universitate sa invete - situatia se va imbunatati. Cu timpul, ei vor inlocui masele low-end, care vin la uni ca sa scrie pe banci, sa asculte muzica la lectii, etc.


Dar exista si the dark side. Am discutat cu o prietena despre BAC. Of... ce se face acolo.. profii se supara pe elevi ca nu le platesc, elevii se supara pe profi pentru ca ei nu-i ajuta.. mwhahahaha.. (Da, ati inteles corect - un elev de rind asteapta ca sa-i transmita foi cu rezolvari in timpul examenului) Daca mai tineti minte, era pe forum asa o useritza, am uitat numele sau, dar stiu ca pe faces e inregistrata ca "Erica Smilesson" (incercati cu K, cu 1xS, sau cu 2xS in alta parte, etc), care spunea ca incearca sa faca rost de sarcinile examenelor, astfel incit 'copiii care platesc sa poata trece de BAC fara stres'. Iata pe acesti oameni trebuie sa-i <insert aggressive action here>. Cum a zis Putin, chiar acolo si sa-i 'macim' :evil: Nu cred ca mai trebuie sa adaug ceva, e clar ca fenomenul pina cind isi va mentine existenta, dar in curind aceasta se va termina.

Sarmanii elevi... Daca nu stiau de posibilitatea de "a-ti cumpara calea spre victorie", sunt sigur ca multi din ei ar fi depus un efort mai serios pe parcursul anului de studii. Din aceasta cauza, multi nu-si valorifica potentialul.


Si inca ceva, o observatie de-a mea - la BAC se dau cei mai multi bani, si in cele mai mari cantitati... Cu toate acestea, in continuare nimeni nu se uita la rezultatele acelui examen.. Lumea nici nu-si da seama ca investeste in ceva care nu are perspectiva (-; (desigur, acum admiterea la universitati se face in baza rezultatelor de la BAC, deci investitia totusi are perspectiva..)




Ar trebui sa facem un sondaj - "Cum te-a afectat coruptia din sistemul de invatamint?". Lumea este atit de mare, factorii sunt atit de variati, incit nici nu stiu ce optiuni de raspuns pot propune; iata de ce, daca cineva doreste sa raspunda la intrebare, este liber sa formuleze raspunsul cum ii place mai mult.
 
...o forma mai evoluata a coruptiei in invatamant e sistemul de mentoring (nu mai stiu cum e in romana). Acel elev/student care isi ia lectii private la unele materii, are note mai inalte la obiectul predat de respectivul profesor...desi, notele nu corespund mereu cu cunostintele acumulate. Alta forma e asa-numita "fundatie a liceului", unde elevii "voluntar" akita o suma lunara, iar banii se duc ca un supliment pt salariul profesorilor. Incearca numai sa refuzi, si vai de capul tau. Platesti doar ca sa fii lasat in pace si sa nu fii "macit". Iar fiecare sarbatoare e insotita de o strangere suplimentara de bani, pt cadouri profesorilor...practicat cel mai des in licee. :) La facultate poti sa ai o medie relativ buna, fara kestii de gen...atata timp cat stii sa te descurci in materii. Been there, tried that. :)
 
discutam cu cineva care a lucrat la Universitate... cadrele tinere care ies de pe banicle facultatii si se hotarasc sa ramana in facultate, majoritatea sunt pilele altor profesori, si aceste pile oricum au trecut anii de studiu ca voda prin loboda... si raman in facultate pt ca stiu ca nu ace face in alta parte (cel putin isi constientizeaza niveluk)... asa ca raman prostii sa ii invete pe cei tineri si plini de sperante care vin la facultate... acum ma intreb, cum naiba se ddescurca oamenii astia???

se spune ca trebuie sa fii autodidact... pai ca sa devii autodidact, trebuie sa te formezi asa, adica scoala genrala si liceul sa te invete sa fii autodidact, sa te invete cum sa folosesti o biblioteca, sa te invete cum sa folosesti un internet.... discrepanta dintre cerintele de la liceu si cele de la facultate este foarte mare si socul in primul an de facultate este la fel...

o alta problema este faptul ca majoritatea copiilor care dau la facultate habar nu au ce prezinta asa facultate, habar nu au daca vor acolo si habar nu au ce vor sa devina... tineri debusolati, care nu cunsoc oferta pieteti muncii... de ce? pt ca nimeni in liceu nu se intereseaza de acest aspect...
 
adrenalina said:
o alta problema este faptul ca majoritatea copiilor care dau la facultate habar nu au ce prezinta asa facultate, habar nu au daca vor acolo si habar nu au ce vor sa devina... tineri debusolati, care nu cunsoc oferta pieteti muncii... de ce? pt ca nimeni in liceu nu se intereseaza de acest aspect...

... dupa care dupa un an -doi de facultate isi da seama ca ceea ce vrea nu e "Economie" ..., ci Teologia e ceea ce simte ca are nevoie... ( asha imi zicea mie o kolega, si nu e singura care simte asa)

Multi fac facultate doar asa ca sa fie si ea akolo, ca i-a pus parintii sa vina la o anumita facultate, ca sa se mai distreze vreo 3-4 ani....
 
lelaina said:
...o forma mai evoluata a coruptiei in invatamant e sistemul de mentoring (nu mai stiu cum e in romana). Acel elev/student care isi ia lectii private la unele materii, are note mai inalte la obiectul predat de respectivul profesor...desi, notele nu corespund mereu cu cunostintele acumulate. Alta forma e asa-numita "fundatie a liceului", unde elevii "voluntar" akita o suma lunara, iar banii se duc ca un supliment pt salariul profesorilor. Incearca numai sa refuzi, si vai de capul tau. Platesti doar ca sa fii lasat in pace si sa nu fii "macit". Iar fiecare sarbatoare e insotita de o strangere suplimentara de bani, pt cadouri profesorilor...practicat cel mai des in licee. :) La facultate poti sa ai o medie relativ buna, fara kestii de gen...atata timp cat stii sa te descurci in materii. Been there, tried that. :)

faza se repeta in majorotatea liceelor - am skimbat 3, dintre kare unul era privat [se cerea o suma bunicika, o akitai odata shi erai lasat in pace, shi notele erau pe masura, ku kit mai mult, ku atit kreshte indulgenta profilor ]

kit despre kadouri... profii, administratia, direktorul - ashtia sunt "adapati" permanent, la fiecare sarbatoare... shi daka nu dai eshti dushmanul poporului,eshti privit aiurea de toti... uita de kolektiv...
 
adrenalina said:
se spune ca trebuie sa fii autodidact... pai ca sa devii autodidact, trebuie sa te formezi asa, adica scoala genrala si liceul sa te invete sa fii autodidact, sa te invete cum sa folosesti o biblioteca, sa te invete cum sa folosesti un internet.... discrepanta dintre cerintele de la liceu si cele de la facultate este foarte mare si socul in primul an de facultate este la fel...

o alta problema este faptul ca majoritatea copiilor care dau la facultate habar nu au ce prezinta asa facultate, habar nu au daca vor acolo si habar nu au ce vor sa devina... tineri debusolati, care nu cunsoc oferta pieteti muncii... de ce? pt ca nimeni in liceu nu se intereseaza de acest aspect...

Doua replici la cele citate:
1) Pentru a deveni autodidact trebuie mai intai sa ai la dispozitie anumite resurse necesare, resurse care, sa recunoastem nu sunt nici pe departe suficiente in scolile din Moldova. Imi aduc aminte de biblioteca scolii unde am invatat eu: in clasa noua (acum 5 ani) puteai sa numeri pe degete cartile editate in limba romana si sunt sigur ca nici acum nu sunt prea multe, din pacate. De internet aflasem doar din zvonuri si chiar daca am reusit sa capat acces la net pur si simplu nu exista un profesor care sa ma ajute sa ma descurc in www. Trist, nu? Desigur, totul e posibil, dar acest posibil costa un efort foarte mare si in plus mai si necesita o vointa mare, dar in zilele de azi nu pot spune ca observ la copii o ravna mare la invatatura.

2)Problema cu habarul mie mi se pare ca trebuie privita din alt unghi de vedere: respectivii se duc la facultate de dragul invatatului sau de dragul dusului la facultate, adica pentru o vacanta de cativa ani? Desigur exista intotdeauna pe piata muncii o cerere mai ridicata pentru un anumit tip de servicii, dar specialistii buni oricum se cauta, nu importa in ce domeniu. Mai sunt cativa ani pana isi vor da seama si moldovenii nostri ca nu e rentabil sa angajezi la firma ta o ruda care nu-ti aduce profit si e mai bine sa ei pe cineva care se descurca mai bine in domeniu. Criza de cadre creste in proportii, dar cresc si cerintele. Acesti factori vor avea un impact simtitor asupra Sistemului de invatamant din Moldova.
 
Sinucidere din cauza BAC-ului?

Recent la Liceul Teoretic Alexandru ioan Cuza Un baiat pe nume Eugen Nica s-a sinucis.
Dupa cum relateaza persoanele care l-au cunoscut pe Eugen el a facut acest lucru din cauza ca profesorii cereau bani pentru examene(500 de lei ).Eugen are niste parinti foarte severi si chiar era certat cu ei, si i-au spus ca bani nu-i va da pentru examene!
Insa profesoarii au continuat sa il preseze sa plateasca , in caz contrar era amenintat ca nu va avea nota la semestru apoi ca nu va sustine BAC-ul!
Dupa unele date profii au sunat chiar si acasa la el pentru a cere bani!
Dupa eveniment politia nu a dorit sa ia atitudine fata de acest caz incercindu-se musamalizarea prin reducere la tacere!
Directorul liceului dna. Tamara Nagnibeda a speriat copii prin a le spune ca :"daca vin oameni straini care pun intrebari asupra cazului cu pricina atunci sa nu spuna nimic , iar daca vor vorbi , sa-si ia documentele si sa plece de la liceu"!
Ultimul sunet a fost o zi care nu o poti numi sarbatoare, si a trecut ca o fila neagra inscriasa in istoria liceului!
Baiatul care avea poate deja 18 ani a plecat in lumea celor drepti din prostie, fiind mai sensibil nu a rezistat presiunilor si s-a sinucis , mai ales ca era in relatii proaste si cu parintii ultimul timp!
El nu a vrut nota mai mare ci a dorit nota lui , asa cum este , nu era un elev rau sau nedisciplinat! Parintii - principiali si corecti, nu ca duc lipsuri!
Astfel datorita coruptiei din Invatamint anual apar cazuri de sinucideri in rindul tinerilor!
Toate detaliile sint veridice sau nu ar fi nevoie de proces.
Cel mai interesant lucru este ca MAI nu doreste sa deschida un dosar in aceasta privinta! de ce? Pentru ce a murit baiatul? pentru 500 lei?

este mare pacat!
ESTE UN ADEVARAT DEZASTRU IN INVATAMINT!
 
Re: Sinucidere din cauza BAC-ului?

Azi mi-a povestit mam'mea ce i s-a intimplat verisoarei mele din clasa a 9a , la examenul de mate, a intrat dirigintele care e de fizica, si le-a spus ca el nu le da lor sa copieze caci parintii altor copiii le cumpara dirigintilor apartamente, lui insa nu i s-a cumparat nici macar un comp.
ni-o kikat planka cind am auzit. Da nimeni nu-l roaga sa dea de copiat , dar chiar asa de tupeu...
 
Re: Sinucidere din cauza BAC-ului?

dictionar said:
Azi mi-a povestit mam'mea ce i s-a intimplat verisoarei mele din clasa a 9a , la examenul de mate, a intrat dirigintele care e de fizica, si le-a spus ca el nu le da lor sa copieze caci parintii altor copiii le cumpara dirigintilor apartamente, lui insa nu i s-a cumparat nici macar un comp.
nu stiu cum la voi, dar toti profii de fizica care i'am intilnit yo au fost CATEGORIC IMPOTRIVA ORICAREI RECOMPENSARI MATERIALE ori BANESTI!
wink.gif
. Hmm, de'or fi fost toti ca ei ...
 
Re: Sinucidere din cauza BAC-ului?

Voyage said:
nu stiu cum la voi, dar toti profii de fizica care i'am intilnit yo au fost CATEGORIC IMPOTRIVA ORICAREI RECOMPENSARI MATERIALE ori BANESTI!
wink.gif
. Hmm, de'or fi fost toti ca ei ...
Vezi ca la noi unde eu am invatat tot asa era, eu tzi-am spus alt caz, la alta scoala nu la ''noi'', si nu cred ca de pinde de materia pe care o predai ca sa poti fi dobitoc (sper ca nu am ofenstat pe nimeni).
 
Re: Sinucidere din cauza BAC-ului?

Noi avem o profa de geografie care are o taxa fixa pentru nota la semestru-100 lei.A intrat zilele trecute prietenul meu la dinsa cu 70 lei in plic.Ea a deschis demonstrativ plicul,a numarat banii si i-a spus: ,,Tu shi ma iei in ris? iesi dupa usa si te mai gindeste!'' El a iesit ,a mai adaugat 30 lei si totul a fost frumos.:)
 
Re: Sinucidere din cauza BAC-ului?

semidia said:
Frontist de unde ai stirea asta?
De la colegii acelui baiat care au invatat in aceiasi scoala!
Si imi pare rau ca se incearca a trece totul sub tacere!
 
Back
Top