Studenti la Informatica. Unire!

O! Chiar mi-are interesant sa aflu care e situatia la ULIM. Cine is profesorii? La sigur is de la alte universitati. Cum se preda? Chiar in engleza 100%? Mi-ar fi interesant sa vad programul de studii. Eu in genere is cam sceptic in privinta nivelului de predare la ULIM. E doar asa o intuitie de-a mea.

Eu tot am avut cursurile intr-o limba straina, franceza. La noi primii 2 ani pot sa zic ca in proportie de 90% se preda in franceza. Fiindca erau cursuri introductive, generale, multa matematica si fizica profii respectivi lucrasera prin Algeria cate 5 ani si vorbeau la perfectie francez. Apoi un an am fost in Canada, Quebec, tot franceza, si cand m-am intors (anul 4 si 5) deja doar cateva cursuri se predau in franceza. Erau deja cursurile de specialitate, profi mai tineri, ne mai puneau in torent cu alte grupe, etc.
 
Da, profii preponderent sint de la Utm, mai putin de la Usm si Academia de stiinte, Asem. Un prof mi-a zis ca are la ulim aceiasi leafa ca la utm dar ptr o treime din orele de la utm. De asemenea profii au 1-2 ore gratuite la net pe zi si alte reduceri/facilitati la serviciile universitatii.

Deci profii in general sint buni, nu-s corupti (sau o mare parte din ei),unii au facut stagiere in Europa sau SUA, insa despre programul de studii nu pot spune multe bune. E foarte rarefiat, daca aceiasi specialitate de la utm are cite 5 perechi zilnic, apoi noi avem 2/3 si doar intro zi 4. Orele de mate sint injumatatite din nou in comparatie cu utm-ul.

Asta insa se poa de privit si ca un plus, ptr ca ofera mai multa libertate studentilor, si-i stimuleaza sa invete singuri :) Profii sint ca sa te consulte sa-ti dea bibliografia, sfaturi, lucrari de laborator si practice pe care singur sa le practici in cap si sa le scrii. :)

Despre engleza profilor, da, este un dificit de profi ce ar preda curat in eng, asa ca mai scapa cite-unu care nu o poseda fluent, dar in general toti o stiu destul de bine, altfel nici nu ar fi posibil caci am studenti straini in grup.

In concluzie, conditii ptr studiat sint, dorinta si virtute de-ar fi. :)
 
ma 'otmicesk' si eu - student la UTM, CIM, anul 2 (bac), predarea in engleza. sunt de acord cu NaE in privinta englezei profilor. nu sunt ei suprhackeri in treaba asta, dar cred ca poseda limba la un nivel satisfacator.

nu am numarat orele ca sa pot spune precis, dar avem mult mai mult math decit programare si lucruri legate de computere. nu sunt un pro in math, cu toate astea cu programarea ma descurc destul de bine. si cum a mai spus cineva, colegii care sunt foarte buni la math - nu sunt neaparat foarte buni la programare. din contra, avem un caz particular... :-)

iaca vreau sa ma impart cu cite ceva.. recent am extins o retea locala, si inainte de a incepe procesul a aparut intrebarea: ce se intimpla daca avem multe switchuri, va lucra oare reteaua daca cascadam mai mult de 5? (cu hub'urile e imposibil). am cautat info prin internet si nu am gasit un raspuns clar.. m-am dus la domnu' _am uitat cum il keama_, seful catedrei 'calculatoare', care mai si preda ceva legat de retele ;-) l-am intrebat, si el a inceput sa se otmazuiasca... 'depinde de caz', 'intrebati de omul care vinde switchul'.... si de foarte multe ori a spus ca 'depinde de caz'. daca ai fi avut sansa sa-l vezi in timp ce vorbea, indata intelegeai ca el pur si simplu nu stie!

si daca va intereseaza.. DA, se poate de 'unit in serie' mai mult de 5 switchuri. blin, tot ce trebuia sa spuna era 'da'.. daca e switch, inseamna ca 100% da si nu mai depinde de nici-un caz..

si acum despre programe si programare.
ce ziceti daca ne apucam de ceva interesant.. vre-un proiect open source si free care sa faca ceva util pentru societate. da, toti suntem ocupati cu A si cu B.. si chiar si cu Z, dar oricum avem si timp liber.


cam imi pare rau, un US si UK si prin alte parti, la univeruri se fac inventii noi, se alcatuiesc noi limbaje si se construiesc computere.. se creaza proiecte care apoi evolueaza in ceva ce foloseste fiecare din noi in fiecare zi.. MIT au chiar si slangul lor.. da' la noi totul pare a fi monoton.... eu in genere nu prea vad diferenta intre liceu si univer, cu exceptia faptului ca a fost introdusa notiunea de 'torent' si durata lectiei e >45min :-)
 
eu nu pre sint student la informatica da am impresia ca la noi de multe ori se invata sheia si lumea 'civilizata' o lasat deamu in urma. adica nu se tine pasu cu tat shii nou si atunci toata invatatura asta parca nu are nishi un folos, pina termini pina una alta, shi ai stiut deamu nu se foloseste si tre sa pui mina pe carte sa inveti sii nou, sa te tii la curent, eu as zishe ca studentii la informatica siar pute organiza un portal sheva, nu trebu shine stie shi unde sa se mentina reciproc informati despre ce se intimpla, etc... ar fi o idee, si ar intari si legaturile dintre studenti, intradevar sheva poate chiar impreuna sar pute de facut atunci cind exista si mai mult contact, da asha invatam peo parte peo alta citiva ani si pe urma hop si neam trezit in lumea reala parca veniti de pe marte....
 
Oo mi-au placut ultimele doua postari. Sint intrutotu de acord. Tre de facut ceva mare, interesant si util cit pentru societate atit si pentru noi. Adica sa invatsam ceva din tot asta....

Ideia cu portalul imi place. Si sint de acord sa particip. Eu mi-l imaginez in felu urmator: Unu popular si util, ce ar contine tot ce i-ar putea trebui unui student in TI.

S-ar parea ca nu e un challange atit de mare. Dar asteas doar aparente. Programare PHP, flash, java, si asta-i doar inceputu la ce am putea baga in el, un site popu.lar e foarte greu de facut. Si e nevoie de multa munca pina il poti vedea pe prima pagina in google cind dai search la cuvintul "and" :) .

Gr8dude, am impresia ca tre de promovat ideia asta nu pe forumuri dar umblind pe la univeruri si facind cunostintsa cu studenti de la alte facultati.
 
de ce trebuie de inceput ceva din nou?
Este Infopit.net -> oleaka de munca si se transforma intr-un portal TI adevarat...
Propun sa creem o comunitate a celor interesanti de TI (studentzi, elevi, simpli useri), bazindu-ne pe ceva existent..
 
ce ai in vedere prin "are ceva cu studentzii" ?
eu cred ca nu trebuie de facut ceva doar pentru studentzi .. de exemplu elevii de klasa a 12 de liceu .. sunt si ei "studenti" (anu 1)
sau cei interesatzi de programare .. incepind cu klasa 5-6.. sunt si mici dar tare desteptzi.
Putem incepe ceva opensource .. vreun proiect web ceva ... trebuie idei.. echipa .. si o sa se realizeze
 
Hey, gr8dude si altii, imi pare ca orice student care isi face griji pentru viitorul sau de profesionist, numaidecit viseaza sa participe intr-un proiect public, fie si opensource. Desi cu timpu mi se face tot mai clar ca nu este numaidecit sa particip intr-un proiect comun cu altii. In primul rind cred ca proiectele comune sint greu de gestionat. Si apoi am observat ca pentru a acumula experientsa se poate de facut programe mici si de trimis impreuna cu source code pe un portal de tipul www.planetsourcecode.com. Iar daca experientsa nu te limiteaza sa scrii doar programe mici si inutile, atunci primul proiect opensource care imi vine in cap este Linux.

Pe scurt, cred ca pentru a incepe un lucru in grup, trebuie cineva sa se ocupe de organizare. Doar se stie ca programatorii sunt niste tipi care sufera de lene si mindrie excesiva. :D Iar mai intii este nevoie ca toti participantsii sa convina asupra tipului lucrarilor in cadrul proiectului. Poate incercam sa propunem cite ceva fiecare? Cred ca fiecare care are nishte practica de sezut in fatsa calculatorului si putina experientsa la programare, trebuie sa aiba vre-un program pe care ar fi vrut sa-l faca.

Bine ar fi sa fie ceva folositor. :D
 
deci?! se yncepe oare un proiect nou pe moldova.net? hai ca nu shtiu cate s-au facut pana acum din cate s-au propus....
 
daca e opensource, nu numaidecit sa fie linux. putem sa facem ceva care nu foloseste functii specifice unei platforme, adica sa fie platform-independent.

dar totusi, ca sa nu fim noi un 'yet another' proiect cu proguri, haide-ti sa facem ceva bun pentru noi insine. prima idee care mi-a venit: un site cu code-snippet'uri, sau programe intregi pe care le avem la lucrari de laborator.. sa fie indicat univerul, facultatea, poate si proful.. conditiile de acceptare a codului sa fie stricte. ex:
coding style ca lumea (daca trebuie sa explic ce inseamna stil civilizat, o voi face :-) )
sa fie comentate
sa includa toate uniturile necesare, si sa se compileze indata, fara ca sa te bagi manual prin cod... in caz contrar resursul nostru se va preface intr-un shitload of crap, in care te bagi si manual gasesti din sute de linii de cod vre-o 2-3 care chiar ti-au placut... [asta dureaza mult]

si o sugestie ar fi sa nu ne punem ca scop sa facem un supersite care sa rupa sandalele :-) din punctul de vedere al designului. trebuie ceva foarte simplu, ca oamenii de rind care sunt rar in internet, sau sunt cu connection nu chiar cine stie ce... sa poata salva usor portiuni intregi de site...

ei, ce ziceti?
 
De ce sa nu incercam sa facem chiar si un site de asta. Numai ca imi pare ca nu prea imi amintesc nici what does HTML stand for... :) In schimb cindva demult am incercat sa invats CGI cu Perl. Asha si n-am ajuns mai departe de inceput. Poate ar fi o ocazie sa mai incerc o data.

Oricum ne trebuie un plan mai clar.

1) Unde propunetsi sa gazduim site-ul?
Cindva www.h1.ru oferea conditii normale pentru hosting gratuit.

2) Cum sa impartsim obligatiile pentru timpul lucrarilor?
Eu, de exemplu, nu prea am aptitudini de designer si nici nu prea am facut pagini in viatsa.

3) Care ar fi data limita?
Degraba se incepe sesiunea de vara.

4) Intii de toate, cine si ce crede ca poate sa faca?
Iata eu is deacord sa-mi expun pe site programele pe care le fac o data in an. In compartimentul cu bancuri. Ca lumea sa mai rida putin. Poate incerc sa fac si scripturi pentru site-ul asta.
 
nafiga (sorry de expresie) hosting nushtiu plin de reklama?
Se poate totul de bagat pe infopit.net .. (sau subdomain .. de exemplu coder.infopit.net sau altceva) .. si totul o sa fie ok .. este suport la tot ce trebu..

Daca se incepe ceva cit de cit serios .. pot sa ajut si eu :crazy: :wink:
 
da, sa nu fie banere e foarte important.

oleg, cred ca propunerea ta este buna.. adica sa folosim resursele infopitului.

si ca sa rezolvam problema designului, de ce sa nu folosim un CMS gata-facut? [content management system], cum ar fi php-nuke, maxdev... ne trebuie php si mysql
 
da .. se poate de inceput cu ceva din php-nuke, postnuke sa ..
dar putem face coder'u ca un modul pentru infopit.. si atunci tot o sa fie ok .. adica integrat intr-un design unic .. si adaptat tuturor necesitatilor
 
ii important intradevar in primul rind sa va organizati ca o echipa, adica sa va intilniti offline si online ca sa va cunoasteti mai bine, sa vedeti intradevar daca va puteti combina cunostintele si daca puteti sa lucrati impreuna sau cum puteti sa lucrati impreuna. odata ce aveti o echipa tre sa impartiti functii pentru fiecare in mod clar si trebuie si un fel de manager care sa aiba grija de proiect, de indeplinirea obligatiilor, etc. daca nu reusiti sa va organizati la punctu asta mai departe nu are sens de mers.

aici tre sa va concentrati pina cind, detalii tip folosim sau nu postnuke sunt hotarite frumos in echipa... cineva zicea mai sus ca so pornit multe insa so terminat putine - are dreptate, daca vreti sa participati tre sa vedeti clar cit timp aveti disponibil, daca aveti resursele si cunostintele necesare, etc. eu de multe ori am vazut proiecte incepute mai mult din dorinta de 'faima', ai facut ceva si esti ciupos deodata, sau numai prin participare devii ciupos, pe cind asa proiecte is mai mult pentru imbogatirea cunostintelor decit a buzunarelor sau mai stiu eu...

deamu succes.
 
Imi place conceptu propus...

Dintre lucrurile de prima importanta propun sa:

a)Intocmim o lista a participantilor.
b)Data primului congres.

Dintre cele de care ar putea fi discutate la meeting:

a)Sa discutam titlu, si continutul.
b)Data de lansare, incepere a lucrului...s.a.
c)Hostingul.

Care-s completarile/modificarile?
 
Haidetzi sa incepem .. d/e timp liber - eu o sa am deajuns si pentru acest proiect...
Cunostintze in domeniu - destul de multe
Daidetzi la data de vreo 28-29 mai

+ Cred ca data de inceput poate fi cindva la sfirsitul verii...
 
nu stiu cum voi, dar eu atunci voi fi in mijlocul tezelor de curs si a tuturor nevoilor de acest fel :|
 
Back
Top