Studenti la Informatica. Unire!

1. Matematica nu este o stiinta inginereasca.
2. Ba invers, se face prea putina matematica la USM, cu atat mai mult la UTM. De ULIM nu pomenesc caci este o parodie de universitate.
3. Cata "matematica" in opinia ta ar fi suficienta unui programator si daca ai facut/faci facultatea de informatica ce cursuri de mate ti s-au parut "inutile"?

Matematica este o stiinta inginereasca in sensul ca inginerul are nevoie de matematica la diferite etape de efectuare a lucrarilor tehnice de conceptie, proiectare si conducere.

Bine, probabil ca vorbim despre lucruri diferite. Eu spun ca se face prea multa matematica daca comparam cu volumul si calitatea orelor la programare, la studierea hardului. Doar vorbim despre facultatile de informatica si nu despre cele de matematica. Discutind cu citiva de la USM am impresia ca mai multa matematica fac decit informatica.

Apropo, ULIM-ul la Informatica aproape n-are profesori proprii. 90% sunt veniti de la UTM si de la altele. Mai ales la matematici. In schimb aici profii veniti nu prea indraznesc sa insiste sa li se dea mita. Si au o atitudine omeneasca fata de studenti.

Poate-i cam dur spus, dar tinind cont de "varza din cap", :) imi pare ca matematica folositoare pentru mine s-a terminat cam in clasa 11-a. De atunci n-am mai invatsat ceva ce sa pot aplica in viatsa. Toate orele de matematica au fost pierdere de timp deoarece nu poti tine minte mult timp niste cursuri pur teoretice. Eu nu pot considera aplicatie practica niste probleme care se propun la sfirsitul fiecarui capitol trecut si care nu merg mai departe decit "calcularea cantitatii de material folosit pentru fabricarea unei cupe atunci cind se cunoaste ecuatia suprafetei interioare si a celei exterioare". Eu doar invats la informatica. Niciodata n-am vazut ca un profesor de matematica sa reuseasca convinga clasa ca studentii au nevoie numaidecit de cursul lui. Unicul argument, care deja a pierdut total relevantsa din cauza folosirii lui prea frecvente, este ca "matematica formeaza un mod de gindire analitic si dezvolta capacitatea de a judeca abstract iar fara aceste lucruri un programator nu poate exista in natura". Foarte convingator! :)

90% din "criptoanalisti" sunt matematicieni puri (teoria numerelor in special) si lingvisti, in caz ca n-ai stiut.

Despre criptoanalisti am stiut. Deaceea am si dat exeplu de specialitate care necesita o pregatire matematica profunda, spre deosebire de majoritatea programatorilor care oricum nu mai tin minte ceea ce li s-a predat la cursurile de mate si care se folosesc permanent in lucru de manuale de matematica sau de prieteni matematicieni.

Ce intelegi prin cunostinte temeinice, sa aduni?

"Temeinice" am in vedere asa cum se presupune ca studentul trebuie sa cunoasca mate dupa atitea cursuri diverse si indelungate, adica 1000 + 1 formule si teoreme despre integrale de ordinul trei si derivate a functiilor cu mai multe variabile pe de rost. Si sa mai poata rezolva exercitii din problemar in orice moment, fara sa priveasca in conspect.


Eu nu-s contra matematicii. :) Evident este si ea folositoare. Mai degraba contra programului de studii p.rostesc de la facultile de informatica unde se acorda o mai mare atentie matematicii decit informaticii, adica computer science. Stiu ca CS cere si o pregatire matematica, dar la noi matematica se preda doar pentru matematica, nu li se demonstreaza studentilor cai de aplicare a ei in CS. Iar studenti capabili de sine statator s-o faca nu cred ca-s multi.

xx, sint in mare parte de acord, dar eu incerc sa spun ca la universitate trebuie acordata atentie in proportie de 80% pentru CS, iar celelalte trebuie invatsate doar pina la nivel initial. Iar apoi cind vine sefu si-ti spune sa-i scrii business aplicatii, atunci in timp de doua zile afli ceea ce-i legat de economie(internet, manuale, specialisti) si termini lucrul.
 
mdea....
Matematica asta intr-adevar da bataie la cap cateodata si nu intelegi p/u ce trebuie. Multa matematica e neutilizata de majoritatea programatorilor. Am in vedere programatorii 'de rand', de exemplu cine lucreaza cu mine :)
Multa matematica se foloseste in criptare, etc ei da sunt increzut ca stiti.
Parerea mea este la universitati se preda prea multa matematica (facultati legate de infomratica). Nu inteleg pentru ce atata, si mai ales cand vad ca e mai multa mat. decat inf. ma inrosesc :-x
Salut!
 
Is absolut de acord cu xx si redneck.

c001 h4x0r, vad ca tu cam incurci notiunele. Informatica nu inseamna cea ce crezi tu(limbaje de programare).
Vezi o definitie(care cred ca nu e deplina) din enciclopedia universala(drept ca e in rusa, in caz de nu intelegi ti-o traduc):

ИНФОРМАТИКА, наука об общих свойствах и закономерностях информации, а также методах ее поиска, передачи, хранения, обработки и использования в различных сферах деятельности человека. Как наука сформировалась в результате появления ЭВМ. Включает в себя теорию кодирования информации, разработку методов и языков программирования, математическую теорию процессов передачи и обработки информации.


In cazul daca vrei sa inveti sa scrii cod - pai in genere nu-ti trebuie sa cunosti matematica, nu-ti trebuiesc universitatsi si daca vrei, nu-ti trebuieste nici calculator - poti si un papagal sa dresezi ca el sa "vorbeasca" intr-un limbaj de programare.
In cazul daca vrei sa devii programator(bun) - atunci crede-ma ca o sa ai o necesitate acuta de matematica. Nici o universitate nu o sa poata sa te invetse sa fii programator, insa cred ca ea(universitatea) poate sa puna la un nivel destul de inalt capacitatsile tale de a te ghindi logic si iti creaza capacitatea de a ghindi analitic. Analiza - anume asta e 80% din succesul proectului care ai de ghind sa-l implementezi.

Ce o sa faci tu fara de grafuri in caz daca o sa trebuiasca sa calculezi distantsa ce mai scurta din punctul A in punctul B pe o retea de drumuri? Da daca o sa trebuiasca sa mai tii cont de cea ca sint "probsi" pe unele drumuri, sau o sa ai alte conditii? Matematica discreta te ajuta.
Cum calculezi numarul optimal de autobuze marsrutele lor si orele cind tre sa lucreze ele ca sa duca si sa aduca lucratorii unei intreprinderi la serviciu si acasa. Aici metodele de optimizare si "problema transporturilor" te ajuta.
Da cum iti inchipui tu lucrul la o companie de telecomunicatii unde, de exemplu, o sa ai nevoie sa analizezi performantsa retelei GSM? Acolo chiar si de fizica o sa ai nevoie nu numai de matematica.
Mai pot sa-ti dau exemple unde vei avea nevoie nu numai de cea cum sa scrii un while sau un goto, da unde o sa trebuiasca sa-ti pui creerul in miscare si sa ai o baza matematica cit de cit de buna. Pentru ce tie o sa-ti trebuiasca limbajul de programare daca tu nu o sa ai algoritmul de rezolvare?

Acuma despre limbajele de programare invatsate intr-un semestru.
Nimeni nu-si spune scopul sa te faca specialist in limbajul de asamblare, lisp sau prolog. Scopul e de a te initia in aceste limbaje, ca tu sa-ti dezvolti ghindirea, ca sa-ti pui creerul in miscare si sa-l folosesti anume pe el la rezolvarea unei probleme da nu sa o rezolvi cu degetele.
 
Poate ca intr-adevar undeva n-am inteles ceva cum trebuie. Poate gindesc cum gindesc, deoarece inca n-am experientsa de lucru ca programator.

Oricum imi pare bine ca s-au gasit oameni gata sa piarda niste timp ca sa ma convinga ca n-am dreptate. :D Ar fi fost mai rau daca n-ar fi raspuns nimeni...
 
acesta nu e un rezumat

Din cite observ, aici nu e nimeni, care a avut legatura cu UTM-ul. si asta e RAU.
freejerk - oamenii pot fi vazuti ca programatori dupa proiectele ce le-au facut. Tu stii PHP, deci poti arata singur ceva, fiindca ca sa spui ca poti testa pe cinva, trebuie sa si demonstrezi ca poti face asta! :prostut:

P.S. emoticon-ul nu se refera la cineva concret!
 
freejerk said:
mdea....
Matematica asta intr-adevar da bataie la cap cateodata si nu intelegi p/u ce trebuie. Multa matematica e neutilizata de majoritatea programatorilor. Am in vedere programatorii 'de rand', de exemplu cine lucreaza cu mine :)
Multa matematica se foloseste in criptare, etc ei da sunt increzut ca stiti.
Parerea mea este la universitati se preda prea multa matematica (facultati legate de infomratica). Nu inteleg pentru ce atata, si mai ales cand vad ca e mai multa mat. decat inf. ma inrosesc :-x
Salut!

Toata matematica (chiar si directiile care nu o sa le folosesti nici o data in informatica ca de exemplu: Ecuatii diferentiale sau analiza functiilor de variabila complexa) iti ajuta la dezvoltarea logicii, a gandirii analitice, etc. In plus cand zici matematica asta mai inseamna si matematica discreta,i cercetarile operationale (probleme de optimizare, teoria grafurilor, etc), algebra (multimi, gramatici, etc) si alte domenii care se folosesc direct in informatica, mai mult toata informatica se bazeaza pe aceste domenii. Faptul ca tu stii php si ca nu-ti trebuie matematica nu-nseamna nimic. Poate ca nu-ti dai seama, dar daca nestiind nimic matematica nu ajungeai niciodata sa inveti php.
 
Re: acesta nu e un rezumat

zx said:
Din cite observ, aici nu e nimeni, care a avut legatura cu UTM-ul. si asta e RAU.
freejerk - oamenii pot fi vazuti ca programatori dupa proiectele ce le-au facut. Tu stii PHP, deci poti arata singur ceva, fiindca ca sa spui ca poti testa pe cinva, trebuie sa si demonstrezi ca poti face asta! :prostut:

P.S. emoticon-ul nu se refera la cineva concret!

Eu am invatat la UTM FCIM. In primii ani cand se pune baza matematica e bine. Se preda foarte bine. Mai apoi se face haltura. Problema e ca nu-s profesori care sa tina pasul cu ceea ce exista la moment. Trebuie singur sa ai motivarea sa inveti. Dar baza se pune buna. Mai e problema ca mai sunt multe cursuri inutile ca protectia muncii, etc.
 
Re: acesta nu e un rezumat

_victor_ said:
Eu am invatat la UTM FCIM.
cu cine ati avut bd si retele? da sunt de acord, dar stiu precis ca comparativ ... stii si singur!!!
2 _victor_, 2 freejrk trebuia putin altfel: daca nu stii matematica => nu stii c++ => nu stii nici php => tranzitivitate.
despre algebra relationala eu tac :D
 
BD cu Mironov :desovel: :desovel: :desovel: :desovel: :desovel: :desovel:
retele cu Bolun de la ASEM :ciupel: :ciupel: :ciupel: :ciupel: :ciupel:
 
_victor_ said:
BD cu Mironov :desovel: :desovel: :desovel: :desovel: :desovel: :desovel:
retele cu Bolun de la ASEM :ciupel: :ciupel: :ciupel: :ciupel: :ciupel:

Asta e: Bolun, Cotelea, Marin si inca citiva (nu vreau sa scriu prea multe nume) :naroc:
voua va mers ca nu ati avut de a face cu CUCU :evil:
 
Re: acesta nu e un rezumat

zx said:
_victor_ said:
Eu am invatat la UTM FCIM.
cu cine ati avut bd si retele? da sunt de acord, dar stiu precis ca comparativ ... stii si singur!!!
2 _victor_, 2 freejrk trebuia putin altfel: daca nu stii matematica => nu stii c++ => nu stii nici php => tranzitivitate.
despre algebra relationala eu tac :D

Eu nu am vrut sa fac o anumita legatura intre matematica si informatica (in unele cazuri ea e chiar directa). Idea e ca matematica iti creaza un mod de gandire analitic
 
dar e si o diferenta - asta nu e suficient, gindirea analitaca niciodata nu-ti va scri programele.
iar referitor, la mouse, se contopesc branchurile, din cite sunt informat, tu nu folosesti RAD, avem acelash tool (daca nu ma greshesc), iar plusurile si minusurile RAD-urilor au fost analizate de suficiente ori. cu exceptia Kylix-ului OE, toate sunt comerciale, si inca costa bani grei (pentru noi). :P
 
Oameni, eu de atitea ori aud ca matematica "creaza mod de gindire analitic" incit mi se pare ca unii deja folosesc fraza asta in sens ca matematica este sinonimul gindirii analitice.

Oare poate fi masurata capacitatea de analiza a unui individ doar prin raportare la abilitatile lui matematice?

Mai mult, sint sigur ca "modul de gindire analitic" poate fi dezvoltat si invatsind la profil umanist.
 
c001 h4x0r said:
Mai mult, sint sigur ca "modul de gindire analitic" poate fi dezvoltat si invatsind la profil umanist.

Imi voi permite sa te intreb la care profil tu inveti?
 
haha, eu tot la asta ma gindeam recent... :lol: gindirea analititca ti-o poti dezvolta rezolvind integrame si crosswords-uri :lol: , ascultind alti analisti, sau citind carti stiintifice... nu-i asa? :crazy:
 
Back
Top