studentie vs. invatatura

dune

Active Member
Am si eu citiva buni prieteni in Moldova, fiind studenti la diferite institutii superioare de invatamint, si dupa discutii cu dinsii (in majoritate la o halba de bere) mi-am facut asa o conceptie, nu ca nu se invata in MD, cine vrea poate face carte cit de cit, dar ca invatatura are mai mult un caracter uman, se invata pentru 'sa shim oameni' si sa nu zica profu/profa ca iaka nishi azi copchilu ista no invatat nimic...

In Bulgaria unde ma aflu acum spre disperarea noastra a tuturora :lol: sistemu este diferit, aici nu mai merg chestii care te-ar ajuta in Moldova sau in general te-ar pune in pozitia sa ai anul intreg note asigurate la anumite obiecte...

aici totul merge pina la os, chiar notarea, si nimeni nu-si face emotii pentru tine, hai Nicodim dragu mamii invata, sau hai Matei mai ie un git de Cola si termina de scris exercitiu...

Daca aveti putin timp spunetimi ce faceti voi, cum(daca) invatati, si ce considerati ca trebuie sa facem ca studenti in primul rind? Tot pentru noi.
 
dune,

eu cred ca sistemul nostru de educatie e un fel de monstru intre educatia comunista si educatia democratica. generatia din anii 1980 au crescut cu adulti care se ajutau la fiecare pas si cei mai destepti se sacrificau pentru toti ceilalti, asa ca toti treceau clasa.

acuma, scolile din moldova se vor foarte occidentale, dar o mare parte a profilor se gindesc ca e mai bine sa-i treaca pe toti, chiar daca nu o merita, si majoritatea elevilor cred ca plagierea este in ordinea de zi.

asa ca pina nu ne invatam fratii si surorile mai mici sa stie sa se respecte si sa respecte proful, nu o sa avem multi elevi care o sa se descurce in lume fara ajutorul doamnei directoare.
 
imi aduc aminte cu o mare nostalgie de vremurile pe cind eram la Eliade - sincer vorbind, nici nu se compara ceea ce e acolo cu timpenia de la USM. Ma ingrozeshte indiferenta TOTALA a studentilor fatsa de ceea ce invata shi fatsa de faptul ca ei invatsa in general. De profesori nici nu mai vorbesc - le e intr-un loc sa trezeasca interesul fatsa de obiectul lor shi s-au ciclat la opinia ca un student in vremea de azi e un pierde-vara care nu shtie nimic shi nu il intereseaza nimic.
Cind eram la liceu macar eram impulsionat de concurenta din clasa, oamenii tinjeau spre cunoshtintse mai mare+note mai bune shi nu erau atit de dese shi de evidente cazurile de mituire sau "trafic de influenta" (cu exceptia BAC-ului, evident). La Universitate insa lucrurile sunt altfel - mult mai grav... daca mai tineti minte era shi o pagina de "anti-coruptie in invatamintul superior", unde se declarau toate chestiile de prin universitatile shi academiile moldoveneshti. Din pacate intentia buna s-a pierdut in valul de prostii pe care au inceput sa le zica unii shi am ramas tot cu "intentii de a redresa situatia" (c) ministrul invatamintului de atunci intr-un interviu protv.
ei, bine, despre asta se poate de discutat shi mai mult. In orice caz ash vrea sa shtiu cum e "la ei", adica pe la voi prin US, kris. Caci cu plagiatul shtiu cum e in Moldova, shi cam multi shtiu de fapt :smile:

PS: apropo, mi-a venit in cap un citat: "copy from one - it's called plagiarism, copy from two - it's called research" :smile:
 
da sa-ti spun cite ceva despre Aubg si baietii si fetele 'aubgers'...

Partea buna...
Eu cind am ajuns pina la urma sa inteleg ca la aubg am sa invat, nu mi-am facut mari probleme, am zis sistem american levii, o sa am timp sa ma relaxez, sa vad cei cu mine si cu viata mea, si sa ma apuc de ceva web proiecte mai mult sau mai putin serioase...
Asta a fost predispozitia cu care am ajuns aici, insa nu a fost sa fie. Sistemul asta de invatamint, contrar le ceia ce cred multi din Moldova ii high above aceluia din MD fara discutii si chiar asupra mult laudatului sistem de educatie din Romania.
De lucru este pina in git si oleaca, de dormit nu este timp deloc,
Sapoi nu e vorba numai de invatatura, aici si viata poti so vezi altfel si desi acasa mi-ar fi fost mult mai bine (andys cum se spune), acuma ca am fost prin aceasta experienta, sa-mi propuna cineva so 'skipuiesc' nu as faceo...nici nu-mi pot inchipui ce viata as fi avut fara acest an la _aubg si din cauza asta mai zimbesc si eu :smile:

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: dune pe 2001-04-21 05:30 ]</font>
 
Sint de acord cu persoana care studiaza la american bulgarian university.
Eu sint studenta full-time undergrad in SUA, statul Michigan.
Cu toate ca sint numai in my junior year am foarte mult de studiat. In post grad prietenii mei spun ca invatatura ocupa tot timpul.
Nu pot sa-mi inchipui sa ma intorc in Moldova sa continuu studiile fiindca nu accept ceea ce se intimpla acolo:cumpararea diplomelor, mituirea pentru a primi un loc de munca.
O sa termin BA in decembrie si o sa aplic pentru full-time position in New York, Boston sau San Francisco.
 
Dragi colegi de la Prometeu si alte institutii binecunoscute tineti minte cand toti spuneau ca americanii sunt departe de a fi ciuposi si ca nu stiu nimic, etc?? Dupa ce am citit mesajele altor participanti din forum, nu am putut sa fiu mai mult de acord cu ei. In general sistemul american este cu mult mai la nivel decat cel din Moldova. Exista cateva puncte care totusi ma surprind:
1. Noi toti suntem din Moldova unde totul se cumpara, si unde si eu ca si multi altii am primit note" ca sa sie" cu ajutorul printilor sau a bunicutei. Pe de alta parte, cand am venit la universitate in state, lumea a fost surprinsa de nivelul de educatie pe care il am. Iata si dilema: daca toata viata mea am copiat la chimie de la Lariska, apoi cum se face ca totusi stiu ceva acum?
2. Nu toti americanii sunt constienti de faptul cat de importanta invatatura este. Americanii parca sunt impartiti in 2 grupe: cei cu ochelari care tipa "stiu totul" si cei care "invata" la universitate deoarece asa trebuie sa fie, sau deoarece the athletic department ii plateste full scholarship pentru ca joaca fotbal.Deci cele 2 grupe sunt : the nerds and the party people. Pe de alta prte studentii internationali, majoritatea lor cel putin, combina ambele activitati destul de reusit in acelasi timp fiind cei mai buni studenti din universiatte, necatand la faptul ca sunt dn Moldova sau Tunisia... Deci, daca sistemul american este atat de avansat, cum se face totusi ca strainii sunt cei mai buni?
Concluzia care mi-au facut-o este ca in timpul ct am invatat in SUA cunostintele mele s-au imbunatatit considerabil, si nu sunt aceleasi cunostinte pe care le-am acumulat la Chisinau, sunt cu mult mai practice, utile. Nici nu pot compara clasa de economie pe care am avut-o ultimele 2 semestre cu clasa domnisoarei de la asem care incerca sa ne invete economie. Totusi si la chisinau am invata cateodata, cine o mai tine minte pe doamna Ciobanu, profesoara de istorie?;-) Dar in state am invatat mai multe...
paina la urma sistemul american de invatatura vs. moldova USM imi pare inca ceva farte putin clar.
 
N-as spune ca sistemul nostru de invatamant este ideal, dar cine vrea invatata si asta se intampla oriunde n-ai merge, pur si simplu in sistemul nostru de invatamant totul se invarte in jurul notei, iar in strainatate imprejurul personalitatii.
Iar de sport la noi in Moldova nici nu poate fi vorba, la mine la liceu 3/4 din colegi nici nu fac educatia fizica, sa nu mai vorbim in ce conditie se afla salile de sport...
In schimb cand am ajuns in Anglia la inceput mi-era rushine din cauza ca practic toate sporturile care ei le practica din copilarie eu nu le-am jucat niciodata.
 
da la noi la medicina oleaca e altfel: exista o concurentsa nebuna intre colegi: cine shtie mai mult, etc.
cit de cit baietsii cunosc (vre0 10% :lol: )
 
Ingula are dreptate. Deja invat in acest sistem de 2 ani si cred ca este foarte bun.
Sunt si parti mai rele dar sunt de alta natura.
 
Trebuie sa fie un sistem bun, ca trebuie sa mai ai ceva in cap, daca S.U.A. este cea mai dezvoltata tara in lume.
 
Re ppl
Eu is de acord cu Doomie cand eram la Asachi era altceva, acum la UTM nimeni nu te baga in seama.
Vrei invata nu vrei plateshte
Cred ca am putea numara pe degete persoanele care invata asa cum scrie in carte. De obicei la noi studentii se descurca. Ori trece rapid cu privirea ori plagiaza numai ca acum ti-i lene si asta sa o faci.
Deci sistemul nostru e un sistem tampit, dar din care ies tineri destepti(tot mai putini mi se pare).
Cred ca pe langa sistem mai este ceva si anume econimia tzarii care influenteaza mult asupra psihologiei si invatamantului.
 
Astazi Voronin a promis studentilor majorarea burselor cu 20%.

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: ciofu pe 16-11-2001 20:18 ]</font>
 
asta inca 2 beri in plus studentilor moldoveni pe luna sau mai degraba de lemne pentru foc sa nu inghete iarna... :smile:
 
din experienta proprie a primirii bursei la USM, va pot zice ca 70 de lei ajung exact pe doua zile, MAXIMUM :smile:

+-20% asta cum zic rushii "kaplia v more"
 
dar iata eu sunt senior in high school in USA acum si am vrut sa fac o aplicatie pentru AUBG dar chiar ieri am aflat de la directorul Burse de la Soros ca nu mai exista Full Soros Scholarships for AUBG , tare mult m-am intristat , si iaca nu stiu ce sa fac cu viata mea!!!, Caci eu nu vreau sa merg in MD sa invat la universitate .
spuneti-mi ce sa fac si cum sa fac!!! help!!!
 
incearca la noi - http://www.iu-bremen.de/

aici inca se mai da full financial aid, deshi e cam greu de obtinut asha ceva.

pregateshte-te sa dai SAT shi TOEFL, daca inca nu le ai.

cit despre AUBG - poti sa primeshti unul din pachetele lor 'non-full' shi sa supravietsuieshti. Va fi cam greu, dar e realizabil, cred eu.

PS: eu de 3 ori am fost acceptat la AUBG :smile:
 
btw, ce anume te incurca sa aplici la o univers. americana?

E cam greu sa iai full financial aid (full scholarship asta numa in vise exista:), dar la Harvard, Yale, MIT, samd se da la sigur.
 
Back
Top