studentie vs. invatatura

foarte suspect pentru mine ceia ce spune Manix. Ma rog despre scolile lor nici nu pot spune mare lucru bun (nesocotind acele private) insa cred ca multe universitati iti ofera un program destul de dificil si poate chiar prea dificil.

Probabil daca simti ca inveti sau nu inveti deloc ar trebui de schimbat lucrurile pentru ca altfe pe urma nici cistig mare nu o sa fie probabil, cine stie...

Totusi, suspect.
 
ok, despre Deutschland. Deoarece sunt intr-o universitate privata, shi de astea sunt cam putsine in Germania, e greu sa judec despre ceea ce se intimpla in universitatile de stat. Unde, apropo, se invatza in germana.

Anyway, univerul la care sunt acum este facut cica dupa model american, cu toate consecintele. Deoarece programul este de 3 ani (pentru Bachelor's Degree) numarul de cursuri pe semestru este destul de mare: 7 in mediu. Celor care invatza in Moldova poate sa li se pare suspect, caci s-ar parea ca in MD se fac mai multe cursuri pe semestru. Pai, toate alea care se termina cu colocviu la sf. de semestru sunt 1/2 din curs. Anyway, cei care invatza in US of A cred ca shtiu ce inseamna mai mult de 5-6 courses per semester.

Alte deosebiri de MD: toata treaba numita invatzatura este la un nivel oleaca mai serios, nu prea iti potsi permite sa nu invetzi regulat, shi daca nu te duci la vreun curs (ai dormit prea mult :smile: ) ap va trebui sa recuperezi destul de greu dupa aia.
Nota finala nu depinde doar de examenul final sau de cum ii placi tu profesorului (experienta de la USM...) ci shi de homework, labs, midterm, term paper samd.
Intr-un cuvint lucrezi sistematic, bine shi la urma, daca faci totul cum trebuie, mai primeshti shi satisfactie ca ai invatzat ceva.

Nu voi lauda sistemul de invatzamint din Moldova, ci voi spune doar ca daca in Moldova atyt studentii cit shi profesorii ar avea o cu totul alta atitudine, atunci s-ar face carte shi acolo. Dar atita timp cit dominca coruptia shi indifirenta totala fatsa de cunoshtinte mai este mult pina la ceva calitativ.
Insa am simtsit nu o data ca nivelul pregatirii la shcoala/liceu la nemtsi e cu mult mai mare ca cel din Moldova. Shi asta ma pune pe ginduri, caci parca nici nu eram eu cel mai rau la Eliade, shi nici Eliade parca nu era cel mai rau liceu...

Anyway, cam asta am de zis. Eu mi se pare ca de citeva ori am zis ideile astea pe forum, dar oricum :smile:

ma duc sa ma culc
 
doomie da tu de ce ai asha data suspecta pe comp? Eu abia acum imi dau seama ca tu postezi azi mesaje ce arata data de aprilie. Ceva obiceiuri moldovenesti de a folosi soft in maniera 'cinstita'? Rusine sa-tsi fie capitalistule! :cool:
 
apropo, un aspect al tematicii "studentie vs. invatatura" este si activitatile extra curiculare din anii de studentsie. Doar nu degeaba vorbim in categoria "Hai sh'om be..." ?

:naroc:

`Cheerz,

-Andrei

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: andriel pe 01-03-2002 00:35 ]</font>
 
Oameni, eu nu inteleg de ce va revoltati shi va gruziti asha, doar sistemul de invatamint de la noi in mare masura depinde tot de noi, daca ai de invatat o sa inveti shi o sa ai multe rezultate, vointa sa fie. Una de ce imi pare rau este ca nu poti face la noi a 2 facultate tot pe buget. Mai bine bucurati-va acum de anii de studentie ca totushi sunt cei mai frumoshi. Iata shi un banc: Intra in troleibus un tinar cu paltonul atirnat pe mina, obosit, palid (vai de curul lui). O babutsa stind pe scaun l-a observat si-l intreaba:
- Saracul de tine, asha eshti de chinuit. Eshti student, asha-i?
- Da - abia raspunde studentul.
- Vi-i greu voua studentsilor, invatatsi de dimineatsa pin seara, mincatsi rau, dormitsi putsin, bani nu va dau...
- Da...
- Tu probabil ca eshti la buget?
- Nu, eu nu-s la buge-e-et, iaca Ivanov ii la buget, lui sovsem ii rau... - shi arata spre paltonul de pe mina.
 
Interesante marturisiri...Am citit inca din primavara in "Timpul" un articol despre niste tineri studenti din Moldova,care una-alta au spus ca moldovenii au preluat de la occidentali numai gustul pentru distractii,si ca in Occdident nu se invata asa cum se distreaza lumea. Ce aberatie. Nu stiu de unde a luat prostiile astea desteptul ala, dar eu , de 4 ani de cind sunt cu studille in Franta, nu am facut decit sa invat (ma rog si sa ma mai distrez bineinteles) ,dar sa invat asa cum in Moldova nici nu-mi imaginam ca e posibil de facut. Aici nu e suficient sa fii bun,notele de 9-10 nu se pun ca in Moldova pentru ca proful te stie de baiat bun sau ca ai ochi frumosi sau mai stiu eu ce...Se invata aici de se rup cartile literalmente, sa repeti anul e ceva banal si daca resuesti sa faci 3 ani de studii fara vreo "repetare de an" este ceva ce tine de eroism.
Stiu ca nu e frumos sa spui ca in Moldova nu se face carte, se face, ma rog, inca in conditiile actuale e pacat sa zici ca totul e la pamint, dar cind ii aud pe unii ca se pling ca le e greu cu invatatul acasa....de-ar sti ce d e b i l i s m e pe aici ,apoi mai mult ca sigur nu s-ar plinge ca uite au un 7 la colocviu si nu 9 asa cum sperau, aici chiar sa ai o nota trecatoare nu e tocmai evident,nu mai spun sa ai note frumoase cu care sa te mindresti la mama si la tata sau pentru propriul orgoliu asa cum le place moldovenilor...
 
De la mai multi prieteni am auzit ca in tarile Europene( eu cunosc situatia din Franta si Belgia) este foarte greu de invatat. Oare cat de greu poate sa fie si de ce se intampla acest fenomen?(pur si simplu sunt curioasa).
Eli are dreptate cand spune ca in Moldova nu prea se invata: de, se invata insa este un fel superficial de a invata doar ca sa primesti nota buna. Tin minte cand vara trecuta am fost la ASEM sa vizitez niste prieteni si cum mi-am amintit de anii de liceu. In sistemul nostru drag exista un mecanism de a invata: stii ca daca ai 3 note proful poate sa nu te intrebe, stii exact cand sa inveti si sa RIDICI maina si sa treci la tabla, sa primesti nota de 9 sau 10 si sa treci in anul urmator copiind la examene asa, ca sa fie. Si cum poti sa ii explici unui MOldovean ca atitudinea asta fata de invatatura e gresita? Nu prea poti deaorece societatea e construita pe o asa mentalitate.
Eu ma ingrozesc de fiecare data cand ma gandesc ce inseamna sa fii student in Moldova( chiar daca inveti pentru tine si viitorul tau si nu pentru mamai si nata de 10).... ce inseamna "sa fii eliberat de colocviu?" oare nu e prostie mare asta? Ce inseamna sa"ti se dea biletele sa te pregatesti de examen si eventual sa iti mai spuna proful pentru $50 care e biletul pe crae il stii cel mai bine".....
Nu stiu cat de "coerent" m-am exprimat, insa sunt thankful paina in aduncul oaselor ca nu fac facultatea in Moldova.
 
Back
Top