Bogdan_romanu';159211 said:
Oricum, ideal ar fi ca moldova(Transnistria si restu satrei) sa se alipeasca la romania si sa traim in U.E. in pace si progres. (sper ca n-u va apucat rasul).
din pacate asta nu este posibil acum; Romania nu va face nimic fara permisiunea UE && Rusia nu va ceda Transnistria
Bogdan_romanu';159214 said:
Daca iei un om de pe strada in Romania, sigur va spune ca Moldova nu a vrut unirea. Nu prea stiu ce e in Moldova, da nu cred eu ca 100% din moldoveni vor unirea.
100% nu, pentru ca mai avem resturi aduse de sovietici, pentru denatzionalizare...
Anca:-);159252 said:
Pai,tovarasul Iliescu,evident nu dorea Unirea fiindca era de-al rusilor,acum nu vor moldovenii,cel putin ultimele sondaje asa arata,51%doresc sa ramana in CSI iar 9%daca nu ma insel doresc alipirea de Romania.
nu stiu cine si cum a facut acest "sondaj"; pe mine nimeni nu m-a intrebat ce vreu... (si nu cunosc pe nimeni care sa fi fost intrebat)
Anca:-) said:
Politica acestui distins presedinte V.Voronin este anti-romania,(cat mai are omul asta de stat la carma tarii?cand vor avea loc urmatoarele alegeri?)
din pacate ai dreptate.. e anti-romaneasca, insa tot mai bun decat precedentzii este...
si mai e o chestiune,limba rusa.Voi cum vorbiti intre voi,cu familia,cu prietenii,la magazine,institutii publice?in limba romana sau limba rusa?Cum este predarea in scoli?cat in rusa cat in roamana,sau e bilingv?pana acum cu toti moldovenii cu care am intrat in contact ma intelegeam tare greu.Vorbeau dificil limba romana.
limba rusa e o problema, insa nu asa de acuta cum era inainte; acum aud mai mult in romana discutzii. cu prietenii, in familie, la magazine -- vorbesc doar romana; in majoritatea institutziilor publice se vorbeste romana. in scoli/licee se preda in romana (exceptzii sint scolile pentru minoritatzi). masteratul se face _numai_ in romana (grupe ruse nu exista).
nu stiu cu ce fel de moldoveni ai intrat in contact; am umblat destul prin Romania (cat aveam posibilitate). totzi m-au intzeles, fara a depune mult efort. (vorba mi-a fost mult influentzata de bunei/parintzi)
Timpul se scurge,generatiile trec,si lumea uita,cel putin unii romani,ca a existat odata o zona,Basarabia,care apartinea Romaniei.E clar ca RM incearca sa se dezvolte ca stat independent,insa dependent economic de Rusia.
dependenta economica nu doar de Rusia
Cum este Moldova anului 2007 si mai ales spre ce se indreapta?In conditiile de fata,se mai poate vorbi de o Unire cu Romania?Basescu s-a aratat dispus,cel putin are mai mult sange in vene ca Iliescu,dar nu e de ajuns ca numai el sa vrea...
Basescu doar formal s-a aratat dispus, insa a facut-o indirect si nu cu cine trebuie a discutat. era clar din start ca Voronin nu va accepta asa ceva.
Unde se indreapta Moldova nu stiu nici eu.. e greu de intzeles...
De o unire? hm.. cam greu.. o solutzie ar fi sa li se acorde cetatzenie tuturor ce o solicita de aici si fara tot felul de conditzii prostesti. sa se obtzina la fel de simplu cum s-a pierdut in timpul razboiului..