"Aberatiile lui Voronin"

nu stiu daca ati scris despre asta.... dar Oleg Voronin e pe coperta revistei VIP... eu cred ca vor creste vanzarile la VIP pentru numarul asta. mi-i interesant si mie ce e scris despre el.
 
Mai baieti dar voi stiti cam multe despre legaturile comerciale romano-basarabene !! Ia mai aduceti voi in discutie si probelemele reale ale presedintiei Moldovei !! Ca si familia lui Snegur avea afaceri necurate.
 
discutia asta evolueaza foarte interesant... mai plictisitor nici ca se putea, mai ales ca la cat abereaza Voronin trebui sa umplem aici sute de pagini... da voi stati si va certati...
 
Re: "Aberatiile lui Voronin" - „A fost o adevărată invazie!”

Patefonul stricat

„A fost o adevărată invazie!”



(Fragment din discursul lui V. Voronin, în cadrul emisiunii „Maxima”, NIT, 3 martie 2007)

În toţi aceşti 15 ani, de la data declarării Independenţei, ni se impun, în mod primitiv, standardele româneşti atât din exterior, cât şi din interior. Organele puterii de stat româneşti şi instituţiile respective au creat aici în mod special coloana lor, o coloană nu atât de numeroasă, dar foarte zgomotoasă care, în toţi aceşti ani, a încercat să ne bage nouă aici totul ce e caracteristic pentru România sau a fost caracteristic pentru noi până la anul ’40, între anii ’18 şi ’40. Şi toate acestea se fac cu violenţă şi obrăznicie, fără săpon, cum zic moldovenii. Multe din cele pe care noi le-am suferit până astăzi, îndeosebi în primii zece ani după declararea Independenţei, inclusiv distrugerea economică a ţării noastre, sunt consecinţele acestei politici. Chipurile, de ce noi trebuie să dezvoltăm economia noastră, dacă mâine-poimâine ne vom uni şi vom trăi mai bine?

Iată această atitudine batjocoritoare faţă de propria ţară, faţă de tot ceea ce ne caracterizează pe noi ca ţară şi ca stat - am în vedere simbolurile ţării noastre - a continuat în toţi aceşti ani. Fireşte, această situaţie era comodă şi pentru conducerea României, şi pentru acei de aici care îşi primeau „comisionul” pentru promovarea acestei politici. Şi când au apărut oameni care i-au întrebat, staţi, despre care stat vorbim, despre R. Moldova sau despre alt stat?, evident, au început să se deranjeze - „da cum vă permiteţi” ş.a.m.d.? Toate acestea au intrat în obişnuinţă şi românii au început să dicteze. Au apărut consultanţi, de exemplu, la Ministerul de Externe, au apărut specialişti care conduceau aici ramuri întregi ale economiei. Astăzi, ni se impun cu insistenţă „standardele lor europene”, care mai au mult până a fi europene - haideţi să vă fim „locomotivă”, „avocaţi”! Nu avem noi nevoie nici de un fel de locomotivă, nici de un fel de avocaţi. Avem avocaţi, slava Domnului, în toate ţările europene.

Iată de ce, această politică nu se putea solda cu alte rezultate decât cele pe care le avem azi. E altceva că noi am întârziat, acest lucru trebuia făcut din prima zi, când România a recunoscut doar pe jumătate independenţa noastră drept o condiţie a ieşirii din URSS, dar nu ca un factor care a dus la restabilirea statalitatăţii Moldovei, prima dată după timpurile lui Ştefan cel Mare. De aici s-au început toate. Noi avem o atitudine normală faţă de poporul român, nu există absolut niciun fel de fobie, dar dorim să fim stăpâni în propria casă şi nimeni să nu ne încurce. Cei care ne vor încurca, vor primi un răspuns adecvat, pe toate liniile, inclusiv pe linie diplomatică.

Uitaţi-vă ce gălăgie s-a făcut după vizita în Moldova a celor trei băieţi! Amintiţi-vă câţi ne-au vizitat ei când cu „Podul de flori” - Doamne fereşte!, Doamne fereşte! A fost o adevărată invazie! Acum, pentru obţinerea acestor vize, românii îi târăsc pe moldoveni cu de-a sila să le acorde cetăţenia română, şi nu se întâmplă nimic! Dar în cazul dat, trei băieţi au venit de la Iaşi şi ce gălăgie s-a făcut! S-a implicat judecata. Şi acest stat se numeşte „democratic şi european”! Îmi cer scuze, mai are mult până a fi democratic şi european, dacă se aplică asemenea măsuri.

M. R. Ungureanu este singurul ministru moldovean din guvernul României. El a declarat că nu există „etnia moldovenească”. Păi, cum altfel, dacă el doreşte să mai lucreze ministru, spune ceea ci i se cere. Noi doar le cunoaştem metodele de lucru cu cei care nu vorbesc ce trebuie... Ei, în mod insistent, ne numesc în toţi aceşti ani români. Cum ne numesc ei, e problema lor, e o problemă de cultură sau poate de revanşism statal. Când s-a făcut recensământul, s-au declarat români doar 2,1 procente. Eu i-am spus lui Băsescu, că 15 ani aţi finanţat nu se ştie pe cine, cât aţi băgat voi în aceşti moldoveni români - Pavlicenco care iese la microfon, Dabija la „Literatura şi arta” şi alţii, toţi aceşti români ai noştri trecuţi de urgenţă din PCUS şi KGB în români - şi aţi obţinut doar 2,1 procente. L-am întrebat pe Băsescu câţi ani vă trebui să mai finanţaţi Moldova ca să obţineţi măcar 20 de procente?”.
 
Re: Cum e sacul, asa-i si petecul ...

Moldovenii ne parasc la UE!
7 Martie 2007


Guvernul Republicii Moldova face apel la intelegerea si sprijinul partenerilor sai europeni si internationali, informeaza BASA-press.




Apelul a fost lansat ca reactie fata de "gravitatea situatiei create de actiunile autoritatilor romane", precizeaza declaratia.

Potrivit documentului citat, "Republica Moldova pledeaza in continuare pentru solutionarea prin dialog, deschidere si corectitudine a oricaror aspecte problematice intre state, inclusiv subiectul cetateniei".

Guvernul califica drept inadmisibil "modul speculativ in care situatia specifica a Republicii Moldova, creata dupa ultima extindere a UE, este utilizata de statul vecin - Romania".

Executivul de la Chisinau a explicat ca o dovada in acest sens o constituie "declaratiile recente ale conducerii Romaniei referitoare la cele 800.000 decereri de acordare a cetateniei romane, depuse de moldoveni si asa-numita obligatie a Romaniei de a crea la Chisinau un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE".

Chisinaul acuza Bucurestiul de "comportament duplicitar" si "atitudini false" in ceea ce priveste "inventarea artificiala a problemei cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova" si a "pretentiei Romaniei de a-si asuma rolul crearii, la Chisinau, a Centrului European Comun pentru Eliberarea Vizelor".

De altfel, Romania este acuzata ca ar tergiversa procedurile de creare la Chisinau a Centrului Comun de Eliberare a Vizelor pentru UE.

"Mai nou, atribuirea de catre autoritatile romane, in persoana presedintelui Romaniei, a Centrului pe care insista sa creeze, in pofida deciziei adoptate deja de UE, competenta de inregistrare si procesare rapida a dosarelor de acordare a cetateniei romane, cand de fapt functia exclusiva a Centrului este cea de perfectare a vizelor, este o sfidare nu doar a eforturilor depuse de autoritatile Republicii Moldova pentru facilitarea si, in perspectiva, pentru liberalizarea regimului de vize, ci si a deciziilor statelor membre UE", se arata in declaratia citata.

"In aceste conditii, lipsa de vointa a autoritatilor romane de a semna, cu Republica Moldova, Tratatul politic de baza si Tratatul privind frontiera nu poate fi interpretata decat drept o confirmare a adevaratelor intentii pe care le urmareste conducerea statului vecin".

"Republica Moldova nu accepta ca viitorul cetatenilor sai sa faca obiectul unor jocuri de culise duplicitare si periculoase, care submineaza securitatea nationala si principiile statalitatii pentru care s-au sacrificat cetatenii moldoveni", se arata in declaratia Guvernului.

Numarul solicitantilor din Republica Moldova care au primit cetatenia romana s-a redus substantial in ultimii ani, intre 15 august 2005 si15 august 2006 fiind rezolvate numai 1.300 de cereri, potrivit datelor de la Ministerul roman al Justitiei, citat de BASA-press.

In ultimele trei luni, sectia consulara a Ambasadei Romaniei de la Chisinau a inregistrat peste 400.000 de cereri de acordare a cetateniei

http://www.evz.ro/article.php?artid=295195
 
Absolut genial...
Problema este de ce 400.000 de moldoveni vor sa vina in Romania (unde situatia este in evolutie, dar departe de extraordinara).

Tovarasii construiesc o perdea de fum ca sa-si salveze orgoliile, ca umilinta mai mare decat sa-ti plece un sfert din tara nu cred ca exista!

O discutie trebuie purtata pe mai multe planuri, dar atunci cand problemele secundare sunt puse pe primul plan, intentia de a atrage atentia cetateanului de la adevarata problema este clara si fara echivoc!
 
Trebuie rasi de pe fata pamintului toti comunistii si rusofonii din Basarabia ca o sa avem probleme si chiar daca Moldova s-ar uni cu Romania mai devreme sau mai tirziu.
 
Andolino;167713 said:
... chiar daca Moldova s-ar uni cu Romania mai devreme sau mai tirziu.

cum explici cuvintele lui nenea asta ... nu stiu cine este si ce reprezinta el ...


Serghei Karaganov: Moldova putea fi un proiect comun al Rusiei si UE

Renasterea economica a Moldovei putea fi un mare proiect comun al Rusiei si UE, a estimat la o conferinta de presa organizata de agentia Rosbalt presedintele prezidului Consiliului pentru politica externa si de aparare, Serghei Karaganov. Expertul a atras atentia asupra faptului ca Moldova (precum Georgia) a pierdut cel mai mult dupa dezintegrarea URSS. "Este cea mai saraca tara europeana, alaturi de Albania", a amintit Karaganov. "Nivelul de trai este egal celui din Haiti. Printre altele, daca e sa vorbim de o catastrofa demografica, putem sa o facem numai la adresa Moldovei, de unde a plecat pur si simplu in Europa si Rusia toata populatia adulta, toti locuitorii apti de munca si cu pregatire profesionala. Si nu ai de unde sa iei altii. Trebuie sa astepti sa creasca tineretul".

Cat priveste eventualitatea integrarii Moldovei si Romaniei, Karaganov a estimat ca "unificarea nu va avea loc". El a amintit ca Romania este o tara la fel de slaba si de saraca. O parere mai buna a exprimat Karaganov in privinta Transnistriei si, implicit, si a altor republici nerecunoscute, de genul Abhaziei. In opinia lui, aceste noi tari mici si-au creat "atat o armata proprie, cat si o economie, dar si o mitologie", iar mai devreme sau mai tarziu vor trebui recunoscute. "Statele nerecunoscute sunt de-facto la fel de suverane ca si metropolele, si functioneaza in situatia creata cu mai mult succes decat alte «metropole»", crede Karaganov.

Referindu-se la situatia din Georgia, el a estimat ca liderii acestei tari viseaza deja sa incredinteze cuiva din exterior conducerea tarii. In opinia expertului, ar fi mai corect daca NATO s-ar ocupa inclusiv de normalizarea situatiei din interiorul Georgiei – actualul haos este mai rau decat prezenta acolo a Aliantei.
 
Presedintele Republicii Moldova provoaca Bucurestiul ! Daca problema trasnistreana este probabil pierduta ( si trebuie sa stiti ca serviciul de securitate al Moldovei l-a rapit in 1994 la Kiev pe Smirnov, si l-a incarcerat la Chisinau un alt presedinte eliberandu-l) "partida rusă" nefiind in stare de a fi jucata la Chisinau, planul Kozak inclinandu-se in fata "planului Iuscenko", apoi Bucurestiul de vreo 15 ani suporta cu stoicim asaltul presedintilor basarabeni.
Cert e ca in 1990 recunoasterea independentei Moldovei (cica fata de Moscova dupa declara un forumist) a fost o greseala enorma urmare careia obrazniciile liderilor basarabeni devin obiect de discutii pe forum de acelasi grup de atotcunoscatori in problemele Basarabiai.
Daca credeti ca Bucurestiul face lucruri interesabte pentru fratii basarabeni verificati finantarile Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei pentru R.Moldova (orin DRRP) si ale Institutului Cultural Roman. Acesti bani din bugetul Romaniei
de peste un deceniu si jumatate pompati dincolo de Prut nu au reusit sa stabileasca statutul limbii romane si al limbii moldovenesti, nu au reusit sa stabileasca anumite momente din istoria poporului roman etc.
Asa ca va stricati cam in zadar timpul liber sa scrieti pe forum ca oricum nimeni nu le citeste in Basarabia la fel cum intelectualii de la Chisinau mergeau la asa zisele briefinguri ale ambasadorului Bistreanu numai pentru a bea !!
Mai baieti poate aveti treaba in alta parte dar daca sunteti interesati de problemele Basarabiei reganditi opera sau opriti lucrarea !!
 
Andolino;167713 said:
Trebuie rasi de pe fata pamintului toti comunistii si rusofonii din Basarabia ca o sa avem probleme si chiar daca Moldova s-ar uni cu Romania mai devreme sau mai tirziu.

Cum,daragoi,fashim sapun din ei? Ii bagam la lagar?
 
Ma, da' vizionari mai sunteti, frate! Sunt sigur ca si Stalin a avut cativa baieti valabili care gandeau la fel. Stimati colegi, ce ar fi sa ganditi nitel inainte de a tranti tampenii de genul sa ii radem pe rusofoni si comunisti? Nu de altceva, dar mesajele vor fi sterse, iar voi penalizati. Nu-i pacat?
 
Ursul rusesc cu gheare moldovenesti

Un articol foarte interesant aparut in "Evenimentul Zilei" :

http://www.hotnews.ro/articol_66953-Baioneta-ruseasca-de-Ioana-Lupea.htm

Cateva fragmente :

"Coincidenta sau nu, declaratiile belicoase ale autoritatilor de la Chisinau la adresa Romaniei au inceput la 24 de ore dupa ce Moscova a ridicat embargoul asupra vinului si carnii moldovenesti."

"Nu trebuie invocata teoria haosului pentru a remarca relatia de cauzalitate intre tandretea Kremlinului fata de Moldova si vrajmasia acesteia in raport cu Romania ..."

"Cu alte cuvinte, am calcat pe coada ursul rusesc, iar el ne zgarie cu ghearele sale moldovenesti: ura fratilor doare mai tare decat pretul la gaz si la petrol."
 
Vladimir Voronin apreciaza ca Romania mai are mult pina la statutul de stat european democratic, iar relatiile cu Rusia se edifica corect si constructiv
5 martie 2007

"Romania mai are mult pina la statutul de stat european democratic. Timp de 15 ani, Romania i-a impus Republicii Moldova standardele sale primitive, din exterior si din interiorul republicii. Pentru aceasta, autoritatile romane au creat o coloana speciala, nenumeroasa, dar zgomotoasa, care a incercat sa implementeze in R.Moldova ceea ce era caracteristic pentru Romania, in perioada anilor 1918-1940", a declarat, pe 3 martie, Presedintele Republicii Moldova , Vladimir Voronin, in cadrul emisiunii "Maxima", difuzate de postul de televiziune moldovenesc NIT .
Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a mentionat ca toate acestea se faceau cu de-a sila, chiar cu nerusinare, ca "specialisti romani conduceau in R.Moldova aproape ramuri intregi", ca multe experiente negative, pe care le-a trait tara in primii 10 ani de dupa proclamarea independentei, inclusiv distrugerea economiei, au legatura cu promovarea unor astfel de politici.

Vladimir Voronin a declarat ca abordarea tarii intr-o maniera de consum, cu miza pe unirea cu Romania, s-a soldat cu o atitudine mercantila si nepasatoare fata de patrie si simbolurile statale, iar aceasta situatie a devenit obisnuita si comoda pentru politica romaneasca si pentru fortele proromanesti locale, care au beneficiat de o "sectiune" din aceasta politica. "Sintem membri ai ONU, ai tuturor structurilor europene si mondiale, ca si Romania. Ca statut, nu ne deosebim cu nimic de acest stat. Romania cauta sa ne impuna standardele ei proprii, desi mai are mult pina a atinge acel nivel inalt, pe care l-a obtinut Moldova. Nu avem nevoie de asemenea "locomotiva" si "avocati" care se autoimpun. Avem sprijinul majoritatii tarilor europene", a accentuat Voronin, tinind sa sublinieze in mod special relatiile bune care s-au constituit cu Marea Britanie.

Voronin a spus ca orice incercari de a le pune piedici moldovenilor sa fie gospodari in propria lor casa vor intimapina reactia corespunzatoare. El a evocat recentul incident cu moldovenii din Iasi, care si-au inregistrat minoritatea etnica, dar a caror actiune a fost catalogata in Romania drept atentat la statalitate. Procuratura romana s-a implicat si a pornit urmarirea impotriva judecatorului care a autorizat inregistrarea. Voronin a facut trimitere la ultimul recensamint al populatiei, din 2004, care a aratat ca in R.Moldova locuiesc 2,1% de romani.

"Pledez pentru relatii bune si prietenoase cu Romania, dar fara amestec in treburile interne ale republicii. Mai devreme sau mai tirziu, imi voi depune mandatul prezidential. Dar ce va fi mai departe, daca noi nu vom inceta acest comert politic cu interesele nationale. Sintem un stat multinational si nu vom permite revansismului sa se dezvolte", a conchis Vladimir Voronin.

****

Presedintele Vladimir Voronin sustine ca relatiile Republicii Moldova cu Rusia se edifica intr-un mod corect si constructiv, iar problema integrarii transnistrene nu poate fi structurata doar pe relatiile cu Rusia, in conditiile in care mai multe tari sint interesate de rezolvarea ei.

Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a declarat, pe 3 martie, in cadrul emisiunii "Maxima" de la postul de televiziune NIT, ca negocierile nu intimplator au formula 5+2, dar nu poate fi infirmat nici faptul ca problema transnistreana este principalul obstacol in calea unor relatii si mai productive cu Rusia. "Din momentul in care au rasunat primele impuscaturi pe Nistru, s-au acumulat multe probleme, inclusiv nesemnificative, care impiedica rezolvarea cit mai curind a acestei probleme. Printre ele se numara si problema morala, mai ales, la vorbitorii de limba rusa, care in mentalitatea lor mai asociaza Rusia, din inertie, cu fosta URSS. Nimeni nu va mai primi de acolo "pateuri gratis". De aceasta s-au convins toate tarile CSI, inclusiv Bielarus si Ucraina. Poate fi bine sau nu prea, dar este corect si trebuie sa percepem lucrurile in mod normal, pragmatic", a mentionat Vladimir Voronin.

El a declarat ca in procesul de negocieri la nivel inalt cu Rusia nu exista nici o pauza, ba dimpotriva - "dialogul s-a activizat si a devenit chiar mai constructiv".

Info-Prim Neo

Sursa: http://azi.md/news?ID=43457

Sincer nu-mi dau seama cînd a impus România ceva Republicii Moldova, cînd "specialisti romani conduceau in R.Moldova aproape ramuri intregi". Eu aveam impresia că în Moldova au fost la putere mereu forţe pro-ruseşti, de la agrarienii din perioada de început pînă la comuniştii actuali. Poate sînt eu greşit informat.
 
Cum sa nu? Pai nu erau la granita de pe prut 30 de divizii de dorobanti si de rosiori? Pai nu era flota militara romaneasca, in frunte cu Elisabeta(crucisator) in largul litoralului RM, si monitoarele dunarene in frunte cu Kogalniceanu si Lahovary pe Dunarea moldoveneasca. In aceste conditii e normal ca Moldovei i-au fost impuse tot felul de chestii neplacute. Cum e curentul electric de exemplu.
 
Republica Moldova ne-a declarat razboi rece
Claudia Ciobanu, Simona Maties, Dan Duca


Dupa ce Romania a alocat fonduri si a gasit spatii pentru cele doua consulate din Basarabia, autoritatile de la Chisinau s-au razgindit: nu ne mai permit infiintarea acestora.
„La aceasta ora nu mai consideram de actualitate deschiderea consulatelor la Balti si la Cahul“, a declarat ieri ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan. Traian Basescu s-a multumit sa „ia nota“ de declaratiile de la Chisinau si a adaugat ca „politica Romaniei fata de Moldova nu se schimba“. Ministerul de Externe roman a preferat, de asemenea, sa declare ca “a luat nota” de anuntul ministrului Stratan. Surse guvernamentale sustin insa ca se pregateste „o reactie globala” fata de atacurile venite de la Chisinau.

„La aceasta ora nu mai consideram de actualitate deschiderea consulatelor la Balti si Cahul“, a declarat ministrul de externe moldovean, Andrei Stratan. Presedintele Traian Basescu a declarat doar ca „ia nota“ de declaratiile de la Chisinau si ca „politica Romaniei fata de Moldova nu se schimba“. Ministerul roman de Externe s-a multumit, de asemenea, sa anunte ca „a luat nota“ de anuntul ministrului Stratan, desi cu o zi inainte anunta ca se afla intr-o faza avansata in procesul de achizitionare a sediilor pentru consulate. Surse guvernamentale au declarat ca Executivul roman nu va raspunde la fiecare declaratie in parte pentru ca acest conflict sa nu escaladeze, ci va exista o reactie globala a Guvernului de la Bucuresti fata de atacurile venite de la Chisinau.

Intentii vechi

In luna februarie, MAE a identificat la Cahul si Balti doua cladiri adecvate activitatii consulare, care respecta normele Schengen, si a demarat procedurile pentru cumpararea acestora. Bugetul alocat era de zece milioane de lei (trei milioane de dolari). In fiecare dintre cele doua consulate, personalul va fi format dintr-un consul, un viceconsul si patru functionari consulari, a precizat purtatorul de cuvint al MAE.

Demersurile privind deschiderea celor doua noi consulate au inceput anul trecut. Dupa 1 ianuarie 2007 portile Consulatului din Chisinau au fost luate cu asalt de cetatenii moldoveni care doreau sa intre in Romania. Intre 6 ianuarie si 6 martie au fost acordate circa 13.000 de vize pentru moldoveni. In prezent, timpul de asteptare pentru a primi viza de Romania variaza intre 4 si 5 zile. MAE astepta, inca, in luna ianuarie, un raspuns lamuritor din partea autoritatilor moldovene, referitoare la consulate. Ministrul Ungureanu a avut o pozitie mai dura la adresa guvernului moldovean intr-un interviu acordat, in 15 ianuarie, postului Vocea Basarabiei, in care amintea, printre altele, ca lipsa de raspuns la solicitarea Bucurestiului este „destul de ciudata“.

Basescu intervine

Presedintele Traian Basescu si omologul sau Vladimir Voronin au anuntat, in cursul vizitei presedintelui roman la Chisinau, la 16 ianuarie, la finalul unei intilniri tête-*-tête, ca in maximum doua saptamini Romania va infiinta doua consulate temporare pentru cetatenii din Republica Moldova. Seful statului roman isi exprima speranta ca MAE „sa se miste repede“ si, in citeva saptamini, Romania sa aiba personalul necesar la Cahul si Balti. Basescu mai declara atunci ca Romania va face tot posibilul sa proceseze in timp util cele peste 530.000 de cereri de cetatenie depuse de moldoveni. Presedintele Vladimir Voronin era de acord, la acea ora, cu Basescu, sustinind: „Situatia nu e normala, imediat ar trebui rezolvate problemele care nu ne permit sa fie deblocata situatia“.
Declaratii belicoase. Scurta istorie

Anul trecut, in vara, presedintele Basescu spunea ca Romania a oferit Republicii Moldova si sefului statului moldovean, varianta de a intra o data cu tara noastra in UE, dar este optiunea autoritatilor de la Chisinau sa hotarasca ce trebuie sa faca. Tot in iulie, Voronin vorbea despre inutilitatea discutiei despre o posibila unire a celor doua tari. „O perspectiva referitoare la unirea Republicii Moldova cu Romania nu exista nici chiar dupa aderarea Moldovei la UE. Arhitectii unor asemenea scenarii, oriune s-ar afla, la Tiraspol sau la Bucuresti, trebuie sa se impace cu faptul ca aceste vise sint irealizabile pentru totdeauna.“ In luna noiembrie, Voronin a revenit cu declaratii antiromanesti, sustinind ca „unii“ doresc sa urce Moldova in trenul lor spre Europa „cu de-a sila“ si sa schimbe denumirea limbii materne moldovenesti, sa mistifice istoria. Aceleasi idei revin in discursul liderului moldovean si in luna decembrie 2006, acuzind un amestec in treburile interne ale tarii sale. In luna februarie, Voronin acuza Bucurestiul de intoleranta fata de „minoritatea etnica a moldovenilor“, alcatuita din zece milioane de membri, printre care si cetatenii romani din Moldova romaneasca. A urmat, apoi, un apel al guvernului Tarlev catre comunitatea internationala, prin care ii cerea acesteia sa-si foloseasca influenta asupra Romaniei pentru ca Bucurestiul sa nu se mai amestece in chestiunile sale interne.

mai departe aici
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=9672&art=25692&cHash=365fa0719o
 
Back
Top