Cancerul de col uterin si cancerul ovarian

Re: Cancerul de col uterin

solara;201606 said:
1. in cancerul de col se face radioterapie

nu doar radioterapie...se si opereaza..
depinde de stadiu, cum am zis mai sus..
Sint si eu acum in oncologie. In Germania de ex medicul are voie rudelor de gradul intii sa spuna diagnoza, depinde mult de starea pacientului...si e o chestie individuala...de la caz la caz.
 
Re: Cancerul de col uterin

Nu doar radioterapie, dar voi tot vorbeati de chimio nu-mi suna deloc cunoscut.
 
Re: Cancerul de col uterin

te citesc, solara. doar ca m-a iritat tonul agresiv si acuzatiile pe care le-ai insinuat. eu doar vream informatie pentru mine. si mai ales doream statistici.

o intrebare... este vorba despre matusa-mea, nu despre mama. tot exista sanse de transmitere genetica?
 
Pentru cei cu rude de primul grad si asta inseamna - mama, fiica, sora - 5%
In caz de alt grad e ca si fara cancer ovarian in familie - 1,5%

Dar cazuri de cancer mamar sint/au fost in familie? sau alte cazuri de cancer ovarian? Exista asa numitul Hereditary Breast and Ovarian Cancer cu o incidenta de 5%. Si aici e relevant testul molecular genetic prin care se poate determina daca e prezenta o mutatie la nivel de gene BRCA1/2. Daca acest defect genetic exista, atunci riscul e de 50-70%.

Dar!

Criteriile pentru efectuarea acestui test sunt:
- 1 membru al familiei (mama, sora, matusa etc) a facut cancer de ovar si mamar sau cancer mamar bilateral pina la varsta de 40 ani
si/sau
- 2 membri de familiei(mama, sora, matusa etc) in varsta de pana la 50 de ani au facut cancer de ovar si/sau mamar
si/sau
-1 barbat din familie cu cancer mamar bineinteles.

Daca anamneza familiala e pana la matusa "curata" si dupa, poate fi vorba de un caz sporadic.

Toate informatiile fara garantie :)
 
Asta-n Germania :D
Spaniolii zic ca cine are o ruda de gradul I afectata de cancer de san SAU de ovar (desi sunt aceleasi 2 gene implicate in ambele cancere - BRCA 1 si 2) sa-si faca screening anual cu eco transvaginal si CA125 (marker tumoral). De teste genetice in cartea in care am cautat nu se pomeneste nimic (ma intreb daca nu-i mai ieftin sa-ti cauti gena o data decat sa-ti faci markerul anual... Dar n-am avut decat o carte la dispozitie.)
 
Aha. Markerii tumorali pentru cancerul ovarian sunt indicati pentru controlul evolutiei, nu pentru diagnoza primara sau screening.
Si sono transvaginal, daca femeia face parte din grupa de risc, se face o data la 6 luni. bebebe :p :cool: :D

Conform Programului Organizatiei Deutsche Krebshilfe(ajutor cancer?)... mai e un punct care ar vorbi pentru o predispozitie ereditara:
- prezenta cancerului de ovar in familie la o persoana < 41 ani. Nu e precizat insa de care grad e vorba.
 
Pentru preventie exista vaccinul Silgard de la Merck Sharp & Dohme si Cervarix de la GlaxoSmithKline. Acum e in curs de aprobare unul si mai eficient care protejeaza impotriva a patru tulpini ale virusului,16 si 18 care sunt responsabile pentru 70% din cazurile de cancer al colului uterin, si subtipurile 6 si 11 care cauzează negii genitali.
 
deci da :p
Nu se mai intelege mare lucru, programele difera de la o tara la alta; ar trebui sa apara cineva care are idee cui si cum se face screeningul in Ro; io habar n-am si-n sigura carte romaneasca de gineco pe care o am in casa se vorbeste doar de examenul clinic anual la grupele de risc ("peste 40 de ani") ca screening.
 
Buna,numele meu este Ana-Maria Negotei si as vrea sa vorbim despre acest vaccin impotriva cancerului de col uterin. Daca poti,te rog sa-mi lasi un mesaj cu un numar de telefon la care te pot contacta. Numarul meu este 0727******. Multumesc si astept cat mai urgent un msg,ceva...
 
Re: Cancerul de col uterin

...as vrea sa vorbesc cu oricine imi poate furniza date si experiente despre cancerul de col uterin.... se poate? astept un raspuns urgent.. lasati-mi un numar de telefon si pot suna eu...Multumesc...
De curand am aflat mai multe despre acest tip de cancer....este trist si deprimant cat de repede se poate transmite... se poate lua chiar si prin saliva...
 
Ameriemerie, de ce ai nevoie de aceste date?

...zi-mi, te rog, cite cazuri cunoaste istoria de cancer de col luat prin saliva?
 
fetelor, desi regulile is destul de relative si in functie de tara, am inteles totusi un lucru, ca ar fi indicat sa ma testez. si voi face acest lucru cat mai curand posibil. ultimul Pap l-am facut acuma 1 an de zile. o s aplsez aivci doua articole referitoare la cancer, in general, din perspectiva psihologiei sanatatii. nu stiu daca Kara si solara vor di de-accord cu tot ce scrie acolo, mai ales ca nici eu ca psiholog nu am fost chiar de-acord cu toate. insa este foarte interesant totusi.
 
Pap-ul trebuie sa-l facem toate, cel putin o data pe an.

Am crezut ca la testul ala genetic te-ai referit.
 
pai PaP pentru canecr de col si testul genetic pentru cancerul ovarian.

acuma am recitit si am vazut ca nu am fost clara. le-am bagat la gramada :D
 
Daca matusa ta are fiice, ele ar trebui sa se caute de gena. Tu ar trebui sa ti-o cauti doar daca exista vreo legatura de boala intre voi 2 (daca o ruda comuna a avut cancer de ovar sau de san, cum zicea Kara). Altfel e doar o intamplare (dar care se poate transmite fiicelor).

Ameriemerie, nu-ti mai da numarul de telefon pe forum!
 
Silgard, primul si singurul vaccin din lume impotriva cancerului de col uterin acum si in Romania
Joi 08.03.2007


Silgard, vaccinul recombinant tetravalent impotriva virusului papiloma uman (HPV), primul si singurul produs de acest tip din lume, este disponibil acum si in Romania. Produs de catre Merck Sharp & Dohme (MSD), Silgard este singurul vaccin care previne cancerul de col uterin, leziunile precanceroase, verucile genitale si alte afectiuni cauzate de cele 4 tipuri de HPV (6, 11, 16 si 18).

Recunoscut ca o inovatie in medicina mondiala si aprobat de Comisia Europeana in numai noua luni, Silgard poate fi administrat copiilor intre 9 si 15 ani si femeilor tinere cu varste intre 16 si 26 de ani. Schema de vaccinare cuprinde 3 injectii administrate pe parcursul a 6 luni (0, 2, 6 luni). Silgard este disponibil in farmaciile din toata tara si poate fi eliberat numai pe baza de prescriptie medicala, la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor (ginecologi, pediatri si infectionisti).
Studiile si testele clinice au demonstrat ca Silgard previne in proportie de 100% cazurile de cancer de col uterin si alte afectiuni provocate de HPV 6, 11, 16 si 18, atunci cand se administreaza la persoane care nu au fost infectate cu aceste tipuri de virus inainte de vaccinare. In functie de sfatul medicului si de rezultatele testului Papanicolau, vaccinul poate fi recomandat oricarei femei.
In Europa, aproximativ 33.500 de femei sunt diagnosticate si 15.000 de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin (40 in fiecare zi). Romania are una dintre cele mai inalte rate de incidenta din Europa (20-30 cazuri noi/100.000 femei), situatie similara cu cea din tari subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud.

In Romania cancerul de col ucide 5 femei in fiecare zi. Tara noastra se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania (dupa cancerul de san) si prima cauza de mortalitate la femeile tinere (25 – 44 de ani).

Ingrijorator este faptul ca rata mortalitatii prin cancer de col uterin in Romania se afla intr-o continua crestere, de la 15,68 cazuri/100.000 de femei in 1982, la 31,5 cazuri/100.000 de femei in anul 2000. Cifrele ridicate de mortalitate prin cancer de col uterin care se inregistreaza in Romania, se datoreaza in primul rand diagnosticarii tardive a bolii (cele mai multe paciente sunt diagnosticate in faza de cancer invaziv). Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rata mortalitatii datorata cancerului de col uterin in Romania este de 2-2,7 ori mai mare decat in majoritatea tarilor Europei Centrale si de Est si de 6,3 ori mai mare decat media tarilor UE.

Silgard previne majoritatea bolilor date de HPV tipurile 6, 11, 16 si 18. Tipurile 16 si 18 de HPV sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin. Tipurile 6 si 11 de HPV sunt cauza a aproximativ 90% dintre cazurile de veruci genitale. Aceste patru tipuri de HPV sunt, de asemenea, responsabile pentru aproximativ 35-50% din leziunile cervicale, vaginale si vulvare de risc scazut si pentru rezultatele anormale ale testului Papanicolaou.

In prezent MSD desfasoara studii clinice pentru a evalua potentialul vaccinului Silgard si pentru alte tipuri de HPV, precum 31 si 45, care sunt responsabile pentru aproximativ 9% din cazurile de cancer de col uterin.

Studiile clinice care au evaluat imunogenicitatea data de Silgard la barbati au aratat ca reactiile imunitare la acest vaccin in cazul baietilor cu varste cuprinse intre 9 si 15 ani sunt comparabile cu cele ale femeilor cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani.

Silgard este in prezent disponibil in peste 50 de tari din lume, inclusiv SUA, tarile Uniunii Europene, Canada, Mexic, Brazilia, Australia, Taiwan si Noua Zeelanda. In plus au fost depuse cereri de inregistrare in alte aproximativ 50 de tari.

http://www.sfatulmedicului.ro/
 
Depinde unde se trateaza: la Chisinau sau la Bucuresti, respectiv depinde care medic o trateaza (ca personalitate si experienta). Terapia este mixta: chirurgical si chimioterapie (sistemica si/sau intraperitoneala). La IC Fundeni, sectia Chirurgie generala http://www.icfundeni.ro/ccgth_pr.htm se merge pe principiul curabilitatii maxime, evident daca starea generala o permite. Deci se poate opera si stadiul IV (metastaza extraperitoneala) in cadrul aceleeasi sau in cadrul interventiei ulterioare daca este metastaza unica extraperitoneala. Neoplasmul ovarian este un tip de cancer deosebit, in care metastazele intraperitoneale se intalnesc la majoritatea pacientelor diagnosticate. Este mult de povestit si explicat, dar pentru ceva concret pacienta trebuie reevaluata. Daca doresti - te pot ajuta cu IC Fundeni. Astept raspuns pe forum. Este si rolul tratamentelor "naturiste" de prevalenta a cancerelor in Romania.
 
Back
Top