Cancerul de col uterin si cancerul ovarian

Ce este Human-Papilloma-Virusul?

Este un virus care afecteaza pielea si mucoasele.

Exista ca 200 Tipuri.

In regiunea uro-anogenitala sant cunoscute ca 40 tipuri.
In dependenta de potentialul oncogen acestea se impart in:
Low-risc tipuri - reprezentantii: HPV 6 si 11
High-risc tipuri - repr: HPV 16 si 18.

Infectia cu HPV e cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala.

Ca 70% din populatie sant cel putin o data in viata cu HPV genitali infectati.


Varsta medie de infectare - intre 20-30 de ani.

Virusul e eliminat din organism in peste 80% in decursul primilor 2 ani.

Cand HPV infectia(cu HPV-high risc) persista, creste considerabil riscul aparitiei leziunilor premaligne si maligne ale colului uterin, vaginului si vulvei.

Pana la aparitia unei tumori invazive trec cel putin 10 ani.

Cofactorii aparitiei cancerului de col:
-Multiparitatea(>5 nasteri);
-Promiscuitatea(schimbatul frecvent de parteneri sexuali);
-Fumatul;
-Cofatori genetici si imunologici.

99,8% de cancere de col uterin contin HPV-ADN.

Infectia cu HPV(tipurile 16 si 18) e pentru > 70% cancere de col uterin responsabila.

Ca 80% din neoplaziile intraepiteliale ale vulvei au la baza infectia cu HPV 16, 18.

Alte afectiuni cauzate de HPV - Cancerul de vagin, penis, anus si papilomatoza laringiana juvenila.

Chiar daca atat femeile cat si barbatii sant in aceeasi masura sensibili pentru infectia cu HPV, femeile au insa un risc mult mai mare pentru a dezvolta o malignitate HPV-asociata in regiunea genitala.

Cancerul de col e pe locul 2. (locul 1 - cancerul mamar)

Din 09/06 exista Vaccin impotriva HPV 6, 11, 16, 18 - Gardasil.
Din 09/07 - Cervarix - vaccin impotriva HPV 16 si 18.
Vaccinul ofera 100% imunitate pentru cel putin 10 ani.
Varsta vaccinarii 9-15; 16-26 ani (femei+barbati).

15-40% din fetitele de 15 ani in Europa sant sexual active.

Vaccinul - Perspective:
-Reducerea Neoplaziei intracervicale cervicale(un prestadiu al cancerului cervical) cu 30%.
-Reducerea ratei aparitiei condiloamelor(negii genitali - hpv 6 si 11) cu 50%.
-Reducerea carcinomului de col cu 70-80%.

Invit la discutii, pe cei interesati :)
 
Iaka ce am gasit si eu... of doamne :(
asa-s de multe fara tratament :(

Introducere

Condilomatoza genitala a fost descrisa inca din antichitate si reprezinta una dintre cele mai raspanadite Infectii cu Transmitere Sexuala.

La femei aceasta infectie este considerata principala cauza a cancerului de col uterin.

Aceasta infectie se mai numeste si "vegetatie veneriana", "creasta de cocos" sau pur si simplu "negi genitali".

Cauze

Infectia este o infectie virala adica produsa de un virus iar virusul incriminat este numit Papilloma - Human Papillloma Virus sau, pe scurt, HPV.


Pana acum au fost descoperite aproape 100 de varietati de Human Papilloma Virus care infecteaza celulele pielii sau mucoasele organelor genitale. Dintre acestea aproximativ 30 sunt transmisibile pe cale sexuala. Cateva dintre acestea dau nastere unor mutatii in celulele colului uterin iar altele sunt direct raspunzatoare de aparitia cancerului cervical in cazul in care este infectat colul uterin.

Transmitere

Principala cale de transmitere a infectiei cu virusul Human Papilloma este contactul sexual neprotejat - vaginal, anal sau oral. Sper sa nu te dezamagesc dar sa stii ca se poate transmite si prin simplul contact al pielii din zona pubiana. Asa ca atentie la "pettig" si la ideea ca "daca nu o facem pe bune nu are ce sa se intample". Nu numai penetrarea este riscanta ci si, daca sunteti dezbracati, simpla frecare a zonelor afectate, de alte zone.

O alta posibilitate de transmitere este cea "pe verticala" - de la mama infectata la fat. S-au adus in discutie si alte modalitati de transmitere in afara contactului sexual sau cel de la mama la fat - accidental, prin ustensile chirurgicale nesterilizate sau prin contactul cu lenjeria infectata - dar este nevoie de mai multe cercetari pentru a fundamenta aceste idei. Tinand insa cont de posibilele implicatii ale infectiei se considera ca fiind necesara o conduita cat se poate de preventiva. Asa ca atentie fetelor si atentie baietilor la probarea in comun a costumului de baie sau a lenjeriei intime.

La fel de periculoasa precum infectarea este si reinfectarea - este suficient sa te scarpini in zona infectata si apoi sa atingi alte zone sanatoase pentru a transmite virusul - sau este suficient, in timpul baii sau a dusului, sa freci cu mana zona infectata si apoi alta zona, si gata este reinfectarea ...

Manifestari

Infectia cu Human Papilloma Virus se manifesta prin aparitia unor leziuni carnoase numite veruci sau condiloame, in zonele genitale - vulva, penis, perineu, anus, de culoare gri, roz sau rosu viu, de consistenta moale. Ce inseamna veruci (sau condiloame) ? ... Cand spui "veruca" sau "condilom" te referi la o excrescenta (ridicatura, umflatura) pe piele, un neg. Forma cea mai raspandita este cea de conopida, de unde si expresia de "excrescente conopidiforme", dar ele pot fi si plane sau, daca degenereaza, sa ia forma unor creste de cocos. Dar cel mai folosit termen ramane "negi genitali".

Dar aceste veruci nu sunt intotdeauna vizibile. Uneori sunt foarte, foarte, foarte mici, imposibil de vazut cu ochiul liber sau sunt situate in zone inaccesibile vederii si astfel persoana infectata nu este constienta de faptul ca este infectata si, cu atat mai putin, ca poate transmite infectia.

La femei verucile pot apare pe vulva - zona pubiana, labiile mari, labiile mici - sau zona perianala dar si in interiorul vaginului, pe colul uterin sau in uretra. Manifestarile, atunci cand apar, sunt reprezentate prin mancarimi, arsuri sau scurgeri vaginale sau uretrale anormale.

La barbati verucile pot apare pe pielea penisului, pe preput, pe gland, pe fren ("ata" penisului) si in zona perianala dar si in interiorul uretrei. Manifestarile, atunci cand apar, sunt reprezentate prin scurgere uretrala si, eventual, dureri in timpul urinarii.

Atat la femei cat si la barbati pot apare semne ale infectarii in zona anala sau in interiorul anusului, atat datrorita extinderii infectiei (reinfectare) cat si contactelor sexuale anale neprotejate.

Evolutie, complicatii

Perioada de incubatie a virusului Human Papilloma este cuprinsa intre 2 saptamani si 8 luni, in medie 10 saptamani.
Multiplicarea virala si aparitia negilor genitali (condiloamelor) incepe de obicei la un interval de 3 - 6 luni dupa infectare.


Zonele afectate sunt zona pubiana, vulva, vaginul, penisul si zona anala. Uneori pot apare leziuni si in zona orala in urma unui contact sexual oral.

La femei riscul infectarii cu Human Pappiloma Virus este reprezentat de transformarea unora dintre aceste leziuni, aflate in zona colului uterin, in leziuni canceroase. Netratate, celulele infectate pot, in unele cazuri, sa se transforme in celule precanceroase. Acestea, la randul lor netratate, pot deveni celule canceroase. De aceea este importanta detectarea leziunilor inainte de a degenera.

Negii genitali pot face probleme in cazul sarcinii. Existenta negilor in vagin face ca acesta sa sa fie mai putin elastic si astfel sa apara probleme in momentul nasterii. De asemenea, au existat cazuri in care copii au fost infectati la nastere.

Diagnostic

Atat la femeie cat si la barbat, in general, diagnosticul se pune printr-un examen clinic. Dar exista si cazuri in care este necesara o confirmare data de teste de laborator pentru a elimina alte aspecte patologice si pentru a diferentia tipurile de afectiuni. Aceastea se fac prin colposcopie (la femei) sau uretroscopie (la barbati) sau prin biopsie. Apoi, pentru femei, testul Babes-Papanicolau este un test cat se poate de edificator, un test simplu, care determina posibile modificari aparute la nivelul colului uterin.
O alta tehnica este depistarea ADN-ului de Human Papilloma Virus.

Tratament

Nu exista (inca) nici un fel de tratament medical definitiv care sa duca la vindecare. In acest moment infectia cu Human Papilloma Virus este incurabila. 20 - 30 % din infectii revin spontan in decursul primelor 6 luni dupa infectie. Singurul lucru ce poate fi facut este sa se actioneze asupra leziunilor, asupra negilor, pentru distrugerea lor.

Tratamentul ce urmareste distrugerea negilor consta in :

• aplicarea locala a unor substante
• crioterapie (distrugerea prin frig)
• electrocauterizare (distrugerea prin caldura)
• folosirea bisturiului electric (distrugerea prin arc electric)
• folosirea laserul
iar metoda este aleasa de medicul specialist.
In acelasi timp este necesara abtinerea de la relatii sexuale pe perioada pe care medicul o considera ca fiind contagioasa.

O conduita preventiva cere ca ambii parteneri sa fie examinati si tratati concomitent, evitandu-se astfel reinfectarea si sa existe o permanenta si prelungita supraveghere medicala, evitandu-se astfel recidivele.

Daca vegetatiile sunt tratate corect, nu mai exista riscul de a transmite virusul partenerei / partenerului. Pe de alta parte, exista si infectii inaparente cu papilloma virusuri (fara vegetatii), caz in care virusul este transmisibil.

Vindecarea condiloamelor nu inseamna si imunitate. Daca nu esti atent si precaut oricand se poate sa te reinfectezi ...

Prevenire, protejare

Spuneam ca infectia cu Human Papilloma Virus se poate transmite si fara penetrare sexuala, doar prin simpla atingere a zonei infectate. Dar asta nu inseamna ca prezervativul este inutil "findca oricum o iau" ci insemna ca, alaturi de protectia prin folosirea prezervativului, trebuie sa deschizi si ochii maaaaaari de tot, pentru a vedea cu cine te "incurci". Oricum, nu uita si de celelalte posibile cauze de infectare - trebuie sa ai un comportament lipsit de risc, sa ai intotdeuna prosop personal, sa nu faci nicidata schimb de lenjerie intima ... si inca odata, sa eviti "legaturile intime" intamplatoare, sa deschizi ochii si urechile pentru a sti cu cine ai de a face ...

sursa: http://www.seximus.ro/articole/negi_genitali_condiloame.php
 
Iti recomad un doctor bun din Chisinau, si daca e afara iti pot recomada din Romania.
Cauta la spitalul oncologic din Chisinau o d-na doctor ff buna STICI EMILIA.

MUlt noroc! Eu am o matusa care a trecut prin aceeasi chestie si e bine acum, sa dea Domnul sa fie bine la toti
 
Da,cred si eu ca este exagerat.Am inteles ca este "valabil "pe o perioada de maxim 4 ani,deci cam fara rost.Unele fetite de clasa a IV-a nici macar nu au 10 ani.
 
de ce exagerat? de obligat nu te obliga nimeni! vrei bine, nu vrei iar bine...iar primul vaccin al copilului se face parca la 2 zile de la nastere
 
Nu vorbeam despre obligatii. Care e media de varsta in ceea ce priveste inceputul vietii sexuale la femei in Romania?
De ce compari utilitatea acestui vaccin cu cele care trebuie administrate in primele zile sau luni de viata?
 
Voi ori vorbiti de vaccinurile alea care au creat un scandal monstru in Romanica ?

Ca daca e de alea, deja ce mai conteaza varsta, cand se pare ca se pare ca insasi vaccinul in sine e cancerigen...
 
Ai dreptate,maron,nu te obliga nimeni sa-l pui.....,doar ca foarte putini au fost pentru.Si-apoi,una este vaccinul antigripal si alta vaccinul asta,la care se mai cerceteaza,din cate stiu.Si mai e si partea a doua,sa nu ajute la nimic,adica sa-l faci degeaba.Atat timp cat exista dubii,nu se merita.
 
Ba da! Se merita! Pentru ca protejeaza 100% impotriva infectiei cu HPV 16, 18 - factorul principal de risc in dezvolt. neoplaziei cervicale intraepiteliale si cancerului de col. Acest fapt a fost sigur in studii demonstrat.

Nu a fost demonstrat efectul cancerigen al vaccinului. Cine afirma acest lucru sa arate studiile care o demonstreaza... si sa demonstreze ca nu persista deja infectia la momentul vaccinarii...atunci chiar ca nu are nici un efect vaccinul. Daca chiar infectia cu HPV induce schimbari pe col peste o perioada de 10-20 ani, cum sa zici ca vaccinul care a fost recent introdus e cancerigen?!

Toate vaccinurile au reactii adverse mai usoare sau mai grave.... de la reactie locala, temperatura inalta, greata, voma, urticarie, pana la meningoencefalita sau exitus. Reactii adverse valabile si in cazul acestui vaccin. Asta insa nu inseamna ca nu ne mai vaccinam pentru ca 1 din 10 milioane a murit. Sant mult mai grave si numeroase consecintele nevaccinarii.

Cazuri unice de limfadenopatie sau Guillain Barre Sd in cazul Gardasilului sau Zervarix-uluiu au fost semnalate - nu insa in studii, ceea ce nu face sigura aparitia acestora din cauza vaccinului.
Viitorul o sa aduca mai multa claritate, aceasta e situatia la moment, ceva mai bun sau efectiv nu exista. Speculatii sant si o sa fie.
 
Adica tot scandalul s-a pornit degeaba ? :D

Intr-adevar la nivel oficial cica nu s-a descoperit o cazualitate directa , dar...

Pe de altă parte, Geza Molnar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, declară că dacă ar avea o fetiţă sau o nepoată în clasa a IV-a nu ar accepta să fie vaccinată.
 
Buna,

Sunt noua aici si disperata! Am citit cat am inteles din ce s-a postat pe forum pe subiectul asta, dar intrebarea pe care vreau sa o pun imi persista in minte si nu mai pot, trebuie sa o postez. Mama mea are cancer de col stagiul III, dar ca sa fie datele cat de cat corecte, voi posta aici ce am putut descifra de pe hartia primita de la doctor pe care scrie suspecta de cancer. Deci va rog sa imi iertati erorile daca nu se inteleg prea multe:

Diagnostic clinic: Suspect neo (cancer) col uterin

Epitelii desemnate + ++ +++ Modificari patologice
Cellule superficiale
Celule intermediare * Celule atipice ovariene…. Cu inflamare nu stiu cum…
Celule parabazale *

Reactie celulara (+) + ++ +++
Granulocite neutrofile *
Histiocite/Macrofage *
Plasmocite *
Hematii *

Flora (+) + ++
Flora cocica si bacilara *


Clasificare Papanicolau C1 C2 C3 C4
*

Clasificarea Bethesda
Frotiu Reactiv ASCUS AGCUS LGSIL HGSIL
* *
*

Va rog din suflet sa nu ma ajutati in a-mi spune careva totusi ce inseamana toate astea si daca s-ar putea face ceva, mai putin operatie. Mama are 60 ani si e bolnava de inima, a fost un pericol si ca a purtat sarcina, i s-a spus de la inceput ca nu va putea avea copiii deoarece inima nu ii permite sa duca o sarcina. Si totusi, s-a riscat si m-a facut pe mine. Ea spune ca a facut cezariana si zice ca unul dintre medicii care a operat-o s-a scapat si ea a inteles ca a facut stop cardia pe masa de operatie cand au facut cezariana. De aceea ea spune ca nu poate face operatie ca sigur ar muri. Intrebarea mea e cat de grav este ce are ea cum si care credeti ca ar fi predictiile. Mi-e greu sa o spun, dar dati-va va rog cu parerea cat ar mai avea de trait. Mama e medic si nu vrea sa imi spuna nimic. I-am gasit pe net un tratament naturist, Isorel, si a inceput sa faca tratamentul. Nu are inca dureri si de aceea sper ca nu e in stare avansata. Dar trebuie sa stiu la ce sa ma astept, asa nu mai pot trai. Plang in fiecare zi si de cand am aflat nu ma mai pot gandi la nimic altceva. Multumesc anticipat
 
buna ma numesc ramona si am si o intrebare pentru voi
sper sa imi raspindeti
mama mea in varsta de 46 ani a fost diagnosticata anul trecu cu cancer de col uterin in stadiu 3b, a facut cimioterapie si apoi radioterapie pt ca nu a putut fi operata
anul acestala contro s-a descoperit ca a facut metastaza la ficat. va rog frumos sa imi spuneti cat de grav este si ce mai putem face
 
Fetelor, credeam ca s-a inteles de la prima pagina ca aici NU prognosticam. Sfaturile si sugestiile le primiti de la medicii curanti.
 
Sunt de parerea ca in natura este totul spre a te vindeca. Adica sunt adeptul tratamentului naturalist so modului sanatos de viata. totul consta in mod de viata. Cred ca e posibila o remisie a cancerului. Daca te-ai imbolnavit tratarea nu presupune doar o perioada de timp dar tot restul vietii trebuie sa urmezi cu strictete un mod sanatos de viata. Sanatate tuturor ! si iata citeva linkuri sper sa fie de folos:

1. Tratamentul total al cancerului - medicina, tratament, and Medical-Diseases
2. ..
 
Sa tii un al naibii mod "sanatos" de viata ca pina la urma tot sa mori ca un gindac ... Ai mai vorbit de te-ai rupt Ted :D
 
Umbreon, de murit noi vom muri cu totii, de asta nu ne scapa nimeni :)
Dar vezi tu toata problema consta in : cind si cum ???
si cred eu ca acest "cind" toti dorim sa fie cit mai tirziu si acest "cum"
sa fie cit mai putin chinuitor.
sanatate
 
Normal. De aceea tre' sa mori drogat ca sa nu fie chinuitor :)
 
Back
Top