ce ne facem cu limba rusa?

Parca sinteti picati din pom!

Voi inca nu stiti ca in iunie '94 agrarienii cu socialistii au votat Constitutia in care (art. 13!!!) numeste limba oficiala MOLDOVENEASCA!

Acu chiar ca trebuie sa ridicam monument invatatorilor care mor de foame dar continua sa predea in scoala limba si istoria romanilor (faceau asta si cu un ministru al invatamintului comunist), guvernantii inca n-au uitat greva studenteasca de doua saptamini din aprilie '95 cind a fost oprita moldovenizarea, acuma s-ar putea sa se incumete a revizui lucrurile, ce ti-e limba moldoveneasca in scoala cind asa scrie in legea suprema, iar, modificata, acolo va mai figura si limba rusa!!!

Vai de capul nostru!
 
Obrega, ianlasa tu prostiile din Constitutsia Moldovei, ca intri intro ripa de legislatura. Nu uitatsi ca avem 35% din populatsie de alolingvi, dintre care 27% is rushi, adica multsi tare. Shi ashtia multsi tare au spiritul cuceritorului, adica sa aiba tot ce le trebuie fara sa dea din deget. Dragii de moldoveni nu s-au trezit la timp shi au lasat spiritul asta de cuceritor sa stea linishtit in chept la ciuvashi. Acuma vine la putere nenea Voronin care are obishnuintsa servilismului fatsa de Fratele mai Mare shi spiritul de cuceritor tre de reinviat, pentru a avea sustsinere le nivel de electorat, simplu nu? Totul se reduce la politica...
 
Eu consider ca limba care e ROMANA nu poate fi numita moldoveneasca shi nimeni nu are dreptul sa en impuna acest lucru.
Pe de o parte aceasta creeaza neintselegeri in societate, neintselegeri bazate pe mindrii veniticilor care doresc sa ne impuna sa gindim in alt mod decit o facem noi :sad:
Sper ca cel putin lectsiile de istorie din shcoli sa-i faca sa gindeasca pe cei tineri shi sa voteze adevaraul :grin:
 
Eu sint de acord Kedd,
In constitutia noastra e deja recunoscuta limba rusa ca o limba de comunicare, nu e nevoie sa fie si"oficializata".
Daca vrem sa ajungem intr-o zi ca sa nu se mai intimple cazuri ca un moldovan intreaba pe altulceva in oras in limba rusa, si ii rushine sa intrebe in romana trebuie sa pastram macar putinul din demnitatea pe care o avem.
Nu cred ca daca rusa n-o sa fie limba de stat o sa fie lezate drepturile cuiva.
 
daca am vorbi romaneste oriunde nu am avea probleme, mai ales daca o facem foarte insistent si ii privim in ochi pe interlocutorii nostri "cuceritori".

eu cred ca situatia o sa o ia in doua directii - basarabenii care o sa dezvolte un sentiment de mindrie nationala si o sa-si vorbeasca limba fara a se simti strain in tara lui;

si basarabenii care o sa continue sa vorbeasca rusa in fiecare zi si o sa rida de basarabenii in primul grup, facindu-i tarani si idioti.

lucrul asta se intimpla si acuma, observati.
 
Sant de acord cu Cris. Sa fim foarte insistenti sa vorbim Romaneste oriunde, si cu cat mai repede cu atat mai bine. Toate natiunile au mandrie nationala. Daca o buna parte ar vorbi Romaneste, fie chiar si in dialectul nostru Moldovenesc literar, nu le-ar fi rusine moldovenilor sa vorbeasca in limba nostra materna oriunde. Asa santem noi moldovenii, patati de rusinea de a avorbi in limba materna.

Cauza ?

Eu cred ca inamicul trebuie cautat in primul rand in noi insine si nu in rusi sau comunisti. Nu sustin ideile comunistilor, dar ei au cucerit increderea populatiei si in consecinta si alegerile. Cum de s-a intamplat asa?

Poate nu am fost noi in stare sa fim stapani pe propria noastra tara ?


Poate nu am fost pregatiti sa ne asumam pozitia ?

Poate nu am fost in stare sa castigam increderea celor de la tara, batrani si celor saraci chinuiti de problemele sociale, morale si economice.

Cred ca calitatile trebuiesc dezvoltate treptat si mentinute.
Un ajutor ar putea sa ne dea in acest caz fratii de peste prut .... parearea mea este ca fim uniti cu ei macar cultural si sprititual, daca nu este posibil politic si economic. Si sa nu stam pasivi in asteptare.

Trebuie sa ne desteptam, dar nu la lupta ci la viata, demnitate nationala, dorinta de dezvoltare multilaterala!.


Daca vom invata sa fim, poate se vor schimba lucrurile si nu ne vor numi romanii din Romania rusi si rusii nu ne vor mai numi tsigani, si vom incepe in sfarsit sa avansam in toate sferele vetii cultuare, economice, politice si sociale.
 
adi, ai dreptate, ar trebui si noi sa ne gasim mindria.

in privinta succesului lui voronin, l-ati vazut cum vorbeste si ce spune? a spus ca vrea ca toti in moldova sa traiasca normal, nu numai cele cinci procente de bogatasi. a spus ca vrea sa protejeze oamenii care au fost ignorati pina acuma. sa nu-l fi chemat voronin si sa fi fost dintr-un partid democratic, sa vezi cum ar fi alesi.

totul depinde de puterea de manipulare a populatiei, si omului de la tara ii trebuie un lucru - sa aiba si el o viata mai normala, nu-i pasa de coloratura politica.
 
Cred ca este unul dintre putinele cazuri cand se poate spune ca mandria este binecuvantata. Fiti deci dar mandrii dar nu gresiti!
 
Sunt de acord cu Kris dar de la sine adaug-cine nu-i cu noi trebuie Kill!!!! :evil:
sysadmin.jpg
 
he he :grin:
iata aici 100% au dreptate toti...
poate e shi plusul forumului ca vor intra mai putini rushi? sa vedem pe parcurs. Cel putsi aici sa triumfe frumusetsea limbii ROMANE! :smile:
 
hmmm... Moldovan asta nu-i natzionalitate asta-i diagnostic!
Prea multe vorbe in zadar...una este sigur -"Fiecare popor isi merita soarta..."
Daca "moldovenii" au trait atitzea ani in frica totalitarizmului si nu sau revoltat,faptul reprezinta toata situatzia... "noua" asha ne convine: sa raspundem in limba rusa in transport,magazin,restaurant; sa traim sub frica comunistilor; sa uitam ca mai avem "fratzii" romani(care de multe ori au bagat piciorul in viatza noastra); sa ne unim cu uniunea rusia-belorusia
shi ica multe altele...din pacate asha ne convine!:( sau daca mai sunt shi exceptzii sunt foarte putzine(din pacate)
Nu tzin minte cine a strigat "Deshteapta-te romane" hmmm...n-ar fi rau!!!
 
Sa vedeti ce scrie encarta 2001 depre sovietizarea culturala a Moldovei.

extrasul in original mai jos:
<font face=Arial">
"The cultural development of Moldova was tied historically to that of Romania, reflecting the Romanian origin of Moldova's majority population. The first Moldovan books were religious texts that appeared in the mid-17th century. Prominent figures in Moldova's cultural development include the author Ion Creanga and the poet Mihai Eminescu, both of whom wrote during the 19th century. After the USSR annexed Moldova in the 1940s, the Soviet government sought to sever the region's close cultural ties with Romania. Romanian literature was officially banned, and many ethnic Romanian intellectuals were executed or deported. During the Soviet period, a government-mandated genre called socialist realism transformed art and literature into a form of Communist propaganda. The characteristics of socialist realism were strongly evident in the early works of Moldovan writers Emelian Bucov and Andrei Lupan, among others. Perhaps the most well-known Moldovan writer during the Soviet period was Ion Drua, whose works include the play Casa mare (The Parlor, 1962) and the novel Balade de cmpie (Ballad of the Steppes, 1963).
Moldova has a rich folk culture, which flourished during the Soviet period. The Soviet government strongly promoted Moldovan folk music and dance, but it also introduced subtle distortions to hide the folk traditions' Romanian origins. For example, the national folk costume was changed to replace the Romanian opinca, a traditional moccasin, with the Russian boot. An ancient folk ballad, the Miorita, holds special significance in Moldovan folk culture. Folk traditions such as ceramics and weaving continue to be practiced in rural areas."

</font>


<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: Adi pe 2001-04-22 11:38 ]</font>
 
Adi,
intradevar, cum zici, este foarte important sa nu aiba moldovanul rushinea de a vorbiin limba lui. Nui nimic mai jenant shi mai rau decat sa vezi doi moldoveni pe strada vorbind rusa si neshtiind nciunul ca vorbesc ambii romana. De ce ne este rushine sa vorbim limba noastra shi sa credem in traditsiile noastre? 3 sferturi de secol este raspunsul. A fost o rusine pentru moldovanu matur de acum sa vorbeasca limba lui cand era copil ca erau asha vremurile, zice el. Acum asta e deprindere.
Deja peste inca 20 de ani, generatsia de atunci va privi aceasta rusine cu o ... nedumerire. Pina atunci insa trebuie de luptat cu aceasta teama.
Dar in privintsa opincii si Encartei... departe is iankeez de realitate mai :cool:

-Andriel.
 
Sunt de acord cu Fodda, eu fiind in Anglia, sunt considerata de nationalitate rusa, chiar dupa ce le lamuresc istoria, un neamt chiar a afirmat ca eu gresesc si ca n-am de unde sa stiu exact ce-a fost in trecut.
 
O mica remarca in legatura cu mindria. Mindria este o arma foarte periculoasa, trebuie sa fim mindri de ceea ce facem daca o facem bine nu de ceea ce ne revine prin moshteniore adica limba dulce ce-o vorbim. Sa dam limbii un nou elan este un scop in sine, care o data adus la termen poate sa fie sursa de mindrie. La moment sa fim, va rog realishti. Ceea ce vorbim cu totsii nu este romina. Este o limba chinuita plina de rusisme shi de arhaisme. Avem nevoie de o leaca de modificari shi de inovatsii, caci daca o lasam asha limba noastra va fi bine shi frumos limba noastra, adica nu romina ci un fel de clon dintre rusa shi romina, de fapt cam spre asta shi ne ducem, asha ca sa fim atentsi ce spunem shi in ce limba o spunem, cit despre mindrie pentru moment nu este loc, asha zice mai degraba ca avem nevoie de realism ca sa vedem clar ce tre sa facem, nu sa ne inecam in inactivitatea mindriei.
 
Back
Top