ce ne facem cu limba rusa?

ian trage cu ochiul pe http://www.mfa.gov.md/ :)
si apoi - sunt cateva site-uri (ministere) doar in romana...unele-s in romana si rusa, altele romana si engleza, altele - toate trei.
in unele cazuri - nu s-a reusit (probabil) sa se faca si celelalte variante.

iata www.bnm.md de asemenea e doar romana si engleza.
 
Robi said:
Cate siteuri vezi in maghiara in Romania?
La voi cu maghiara e altceva, de vine un copil maghiar sa se joace cu cei romani, iar el, copilul nu vb romana, este pur si simplu exclus, ai nostri sint mai toleranti si se schinuie in rusa sa vb sa-l faca sa inteleaga. Pai faptul ca ai nostri vor cunoaste si rusa nu e nimic rau, dar faptul ca rusii nu cunosc nimic romana e grav, si mai grav e ca la scolile cu predare in rusa mare romana nu se face. Chiar daca ei susutin si examen de BAC la asa obiect cum e rom, oricum nu-i duce capul sa lege 2 cuv in rom.
Si inca ceva ce chiar nu-mi place, sint cursurile celea de limbi straini care se fac seara la liceul ''Spiru Haret'' le consider f. bune, si inca is cursuri de stat al priemariei municipiului Chisinau, si iar predarea e in rusa. Se poate de spus, ca daca nu-ti place ca-s in rusa cauti ceva in rom, dar astea fiind de stat sunt si mult mai ieftene, si parerea mea inca si calitative, dar predarea e in rusa si profii de acolo multi din ei abia de inteleg 2 cuvinte in rom....
 
Pai asta e ciudat. E ca si cum in Transilvania post-1918 romanii ar fi continuat sa vorbeasca in maghiara... S-au schimbat lucrurile, si puteti fi sigur ca in Letonia sa multumeasca Cerului daca au drept de vot daca nu stiu letona, nici vorba sa o foloseasca in relatia cu autoritatile. Iar Letonia a fost mai mult timp decat Moldova sub stapanire rusa (255 de ani fata de 152) si are mult mai multi rusofoni (40% din populatie, iar o mare parte a letonilor stiu rusa oricum). Dar acolo statul a impus letona ca unica limba, nu vezi nimic ain rusa, chiar si in orase cu 50% rusofoni!
 
Atit timp cit avem parlamentari care nu cunosc limba rom. sigur ca l. rusa va mai fi folosita in institutiile publice. E ceva obisnuit sa se incalce legile in RM , cei ce lucreaza in functii publice trebuie sa cunoasca romana. Si in plus prima lege cu privire la cetatenie in RM a fost prea democrata :), li s-a acordata cetatenie tuturor ce traiau in MD. Era normal asa sa fie, de exemplu in Germania sint foaret multi rusi repatriati care nu cunosc limba germ. sau turci, in special turcoaice care nu au nici idee de germ, insa oricum nu e atit de strasnic ca in RM.
 
Da, dar aia sunt rezidenti, nu cetateni. Nu ar fi trebuit expulzati, Doamne fereste! Moldova e casa lor la urma urmei, ar fi trebuit doar sa fie conditionata cetatenia moldoveneasca de cunoasterea limbii romane. Iar urmasii rusofonilor care traiau in Moldova inainte de 1940 sa o primeasca instantaneu.
Astfel s-a facut in Letonia, si acum sunt rusi care nu stiu letona... Minusul, daca pleaca din tara nu li se mai da voie sa intre, astfel incat e imposibil sa pleci din Letonia (temporar) daca nu inveti letona si devii cetatean (ca nimeni nu te primeste inapoi cu pasaportul URSS).
 
in Lituania (parca acolo) rusii nu au cetatenie, sunt oameni fara cetatenie, au pasaport specific, nu voteaza in tara lor, au dreptul sa calatoreasca si sa se intoarca.
cetatenie li se da doar dupa depunere de documente, teste de limba si istoria (parca asa imi zicea rusoaica din Lituania)... desi s-a nascut acolo...si tatal ei tot acolo s-a nascut.
 
Limba rusă e limbă oficială?
•autor: Mariana RAŢĂ

Marţi seara, după ntlnirea lui Vladimir Voronin cu preşedintele rus, Vladimir Putin, consilierul prezidenţial Mark Tkaciuk a declarat, pentru agenţia rusească RIA Novosti că „n cadrul ntrevederii preşedinţilor a fost abordată chestiunea cu privire la menţinerea poziţiilor tradiţionale ale limbii ruse n Moldova.

n acest sens, trebuie să precizăm că atitudinea lui Vladimir Voronin faţă de statutul limbii ruse a rămas neschimbată: de jure, limba rusă este o limbă de comunicare interetnică n Republica Moldova, iar de facto – toate documentele emise de stat se traduc n mod obligatoriu şi n limba rusă. n aproape o treime de şcoli din ţară instruirea se efectuează n limba rusă. Nu există niciun fel de limitări n acest sens nici n nvăţămntul superior”.

JURNAL a ncercat să se edifice asupra veridicităţii declaraţiei consilierului prezidenţial. Astfel, am contactat reprezentanţii mai multor ministere şi am aflat cu stupoare că deşi n Moldova există o singură limbă de stat, majoritatea actelor normative (la indicaţia Guvernului – n.r.) se emit att n romnă, ct şi n rusă.

Ministerul Afacerilor Interne: „Este adevărat că traducem n limba rusă documente, dar doar pe cele de importanţă majoră. n rest, celelalte se ntocmesc doar n limba de stat”.

Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale: „Toate actele oficiale din cadrul ministerului nostru se emit n două limbi – romnă şi rusă”.

Ministerul Dezvoltării Informaţionale: „Sigur că perfectăm documentele n două limbi, pentru că aşa ni se cere. Toate proiectele de lege pe care le expediem Guvernului pentru perfectare, coordonare şi avizare le elaborăm n două limbi, că doar toate hotărrile de Guvern se emit n limba de stat şi rusă. Asta este stipulat n Hotărrea de Guvern nr. 317 din 18 iulie 2003, art. 44, p. 4”.

Ministerul Justiţiei: „La noi se traduc n rusă numai proiectele de lege şi hotărrile Guvernului. Asta este procedura”.

Ministerul Agriculturii şi Industriei: „De obicei, nu traducem actele n limba romnă, doar dacă trebuie să le expediem n Găgăuzia”.

Ministerul Apărării: „Conform Legii despre actele normative, cerinţa este ca proiectele de lege să fie elaborate n două limbi: limba de stat şi limba rusă”.

Primăria mun. Chişinău: „Deciziile şi dispoziţiile se adoptă n limba de stat, dar n momentul cnd sunt elaborate şi n momentul de lucru executanţii le traduc n limba rusă pentru ca n cadrul comisiilor din cadrul consiliului să nu apară ntrebări. Adică pentru a uşura procesul de lucru”.

http://www.jurnal.md/articol.php?id=5315&cat=9&editie=
 
e clar trebuie sa pun mana pe cutit si sa intru in ei. Astia au profitat de toleranta romanilor si in mod ilegal au facut limba rusa a II-a limba in stat (sau chiar prima, daca stau sa ma gandesc mai bine). Gata bai baieti, s-a terminat veselia, de la noapte sa va incuiati usa cu cheia.
 
dan 123 realitatea nu e asa rea cum spui....rusa nu e prima limba iar moldovenii vorbesc in majoritate romana,cu unele ''rusisme'' presarate.Si o limba in plus nu strica si nu vad de ce ar trebui scoasa din circulatie,sau din unele scoli.
 
pai trebuie mai, trebuie scoasa din circulatie pentru a schimba imaginea tarii. Acum toata lumea va considera rusi sau filorusi din cauza ca toti moldovenii stiu ruseste. Ar trebui interzise macar scolile cu predare in limba rusa, pentru ca sunt prea multe. 33% din scoli sunt in rusa, iar moldova nu are 33% rusi. Si inca o chestie pe care am observat-o, multi moldoveni se considera rusi chiar daca sunt doar pe jumatate sau pe sfert rusi, iar asta e cea mai grava problema. Am si eu veri pe sfert rusi insa nu i-am auzit niciodata vorbind ruseste si de altfel nici nu cred ca stiu ruseste(desi locuiesc de cand s-au nascut cu bunica lor rusoaica). Asta inseamna normalitatea, cand moldovenii pe sfert rusi n-or sa mai stie ruseste atunci o sa se poata afirma ca situatia in moldova e normala. Insa pana atunci eu trebuie sa ma duc sa spal cutitul in voronin.
 
Citisem si eu articolul ala si sunt intru totul de acord. Insa pentru asta e nevoie de vointa politica, ori in moldova tocmai vointa politica lipseste. Atata timp cat rusii conduc tara, e normal ca o sa-si acorde privilegii de tot felul si or sa incerce sa impuna rusa. Si aici intervin eu cu cutitul.

P.S. eu nu am nimic cu poporul rus sau cu etnicii rusi, eu am ceva cu toti cei care incearca sa distruga constiinta nationala a moldovei (fie ei rusi sau romani)
 
cum sa nu ai nimic cu poporul rus?
nu cumva armenii ne-au ucis neamurile si le-au trimis spre o moarte sigura in Siberia? ori papuasii continua sa promoveze politica imperialista pe plaiurile noastre?
cred ca avem noi multe, foarte multe cu poporul rus.
jos bolsevicii!
 
e foarte bine ca intro tara sa se vorbeasca 2 limbi si mai multe daca se poate. numai ca toti rusii din moldova trebue sa vorbeasca limba romina asa cum o vorbesc moldovenii limba rusa. ar fi bine ca moldovenii sa vorbeasca in limba romina cu rusii si sa nu treaca de odata in limba lor cind ei se fac ca nu inteleg. eu nu sunt ratista, imi plac amindoua limbi pur si simplu vreau ca russii sa vorbeasca in romina. o persoana cind pleaca peste hotare e obigat sa invete limba din tara ca sa comunice, dece ei nu fac asa si in moldova
 
De ce sa vorbesti in alta limba la tine in tara?
Daca sunt doar turisti, da.

Dar daca sunt cetateni, atunci sa voarbeasca limba cetatii.
 
mai trec cateva decenii si mai prind ei cateva cuvinte....
... pana nu-i dam jos din posturile sus-puse nu am avem sanse mari sa-i mai invatam cate ceva....
 
dictionar;141198 said:
La voi cu maghiara e altceva, de vine un copil maghiar sa se joace cu cei romani, iar el, copilul nu vb romana, este pur si simplu exclus, ai nostri sint mai toleranti si se schinuie in rusa sa vb sa-l faca sa inteleaga.
Eu nu as numi-o toleranta...asta e o prostie.Sa sti ca mi s-a intamplat ce spui tu acolo cu maghiari.Sti ce le-am raspuns....romaneste, esti in Romania.Si a plecat, a doua oara nu a mai venit...si daca a venit vorbea romaneste sau se straduia sa o invete si culmea ia reusit.Alti chiar ii scuipau.Exceptie facand doar zona aia unde sint majoritari.Acolo nu cunosc prea bine situatia.
Tocmai, cred ca asta e problema cea mai grava.......toleranta.Nu faptul ca rusii nu stiu romaneste..asa nici nu o sa invete.Atata timp cit tu-i vorbesti ruseste , rusa v-a fi la ea acasa.


sventlana said:
Si o limba in plus nu strica
Sventlana ce sa faci cu ea? La ce ajuta? Unde sa o folosesti? In Rusia doar.Si eventual in Moldova.Si mai suna de tot........... nu degeaba e vorba "e frumoasa ca limba rusa".
 
mda...limba rusa e chiar urata...shi e diferita muult de romana...prefer germana, franceza, italiana, engleza...dar rusa chiar nu ishi are rostul. s-a facut cunoscuta pt k s-a impus in shcoli de ktre comunishti, nu pt k suna bine sau are ceva special...
 
Back
Top