ce ne facem cu limba rusa?

Umbreon;156309 said:
Nu ,ma refeream la faptul ca nu imi pot edita mesajele pentru a corecta greselile mecanice de scriere (daca te uiti pe tastatura ,vei avea o revelatie - "f" e exact linga "d" ) ...
ai vrut sa spui ca 'd' se afla langa 't' :limba: :crazy:

dan123;156321 said:
Tema asta nu prea are nici un rost avand in vedere ca romanii sunt mai innebuniti dupa limba rusa decat sunt chiar rusii. Poate doar cu rusii din Moldova o sa se schimbe ceva, ca cu romanii nu mai am nici o speranta. E si normal, avand in vedere ca timp de 200 de ani toti oamanii de valoare au plecat din Moldova ori in Romania (in timpul celui de-al ii-lea razboi mondial o treime din populatie s-a refugiat in Romania), ori in Rusia ori in alte tari.

Eu propun sa fie inchisa aceasta tema ca am ajuns deja la pagina 100 si tendinta este de a incuraja limba rusa si nu invers.

faptul ca cineva sustine mai mult rusa decat romana nu inseamna ca tema trebuie inchisa! ci continuata si dezbatuta!
 
dan123;156321 said:
Tema asta nu prea are nici un rost avand in vedere ca romanii sunt mai innebuniti dupa limba rusa decat sunt chiar rusii.

Da cine spune ca suntem innebuniti dupa limba rusa?
Ok, nu sunt de accord cu faptul ca ducindu-ma la piata, la un notar (samd) sau avind un rusofon printre colegii de munca trebuie sa vorbesc rusa, insa...

Nu vi se pare ca suntem prea "extremisti" in dorinta asta a noastra de a ne debarasa de limba rusa? Pur si simplu am fost "infectati" de limba rusa din cauza istoriei pe care o avem shi faptul asta nu-l putem schimba, s-a intimplat ceea ce s-a intimplat. Ar trebui sa scoatem daca putem ( shi in cazul asta putem) ceva pozitiv din perioada 1812-1918 1945-1991. Nu vreau sa spun ca faptul ca am fost rapiti de Rusia e ceva pozitiv, insa exista un plus: noi suntem poate unica tara a Europei care avind ca limba strabuna o limba romanica, cunoaste shi vorbeshte acum shi o limba slava = ne e foarte usor sa invatam limbile romanice, insa shi limbile slave= putem comunica mai mult sau mai putin cu jumatate de Europa.

Tarile Europei de W insa in primul rind tarile Europei Centrale cauta disperat specialisti care cunosc limba rusa. ( shtiu ca s-a mai scris despre asta pe forum). In Polonia anii astia a fost un adevarat boom la facultatile de filologie rusa.

Dam cu piciorul shi negam o calitate care ne poate ajuta.

Orientatie pro-europeana? N-am nimic impotriva, chiar mai mult sper din tot sufletul sa reusim. Insa putem oferi celorlalti europeni ceea ce ei nu poseda: cunosctina limbii ruse.
 
eirene_md;156363 said:
Nu vi se pare ca suntem prea "extremisti" in dorinta asta a noastra de a ne debarasa de limba rusa?
NU . A fi "extremisti" este una din condiţiile necesare pentru "ai alunga"
pe ruşi cu tot cu limba lor de aici .
Pur si simplu am fost "infectati" de limba rusa din cauza istoriei pe care o avem shi faptul asta nu-l putem schimba, s-a intimplat ceea ce s-a intimplat.
am privit un film in care o femeie se jeluia prietenelor ei ,spunea cam aşa :
"..trăiesc ca ntr-o MLAŞTINĂ.. ,dar este att de cald si de bine in ea"
Cu aşa o abordare a problemei "nu vei putea scoate nimic pozitv"..
 
Nu shtiu de ce, insa imi vine in minte revolutia franceza din 1789. Intii monarhia care a fost lichidata shi peste "5 min" teroarea lui Robespierre. Fenomenul "sa trimitem la naiba limba rusa" poate fi comparat cu evenimentele mai sus pomenite. Greseala noastra e ca trecem de la o extrema la alta. ( proces ce are loc des in istorie, daca ar fi sa analizam). Am lichidat monarhia insa acum repetam istoria lui Robespierre, don't you think?
Cit despre mlastina...nu cred ca vorbim despre acelasi lucru. Hai sa lichidam de tot invatarea limbii ruse, sa interzicem tot ceea ce e legat de Rusia, hai sa nu vorbim despre istoria anilor 1812-1918 caci are de-a face cu Rusia. De ce nu? trebuie sa iesim din mlastina...
Of course, ne putem limita la limba franceza si engleza care sunt unicele predate pe o scara mai larga in Moldova, insa hai sa nu uitam ca daca vrei sa faci cariera in Europa secolului XXI ai nevoie de cel putin 2 limbi straine ( fara engleza, care nu shtiu daca mai e considerata un + in Europa Vestica). De ce sa nu incercam o alta cale cind avem conditii sa invatam rusa?? Ca limba straina desigur.

P.s la drept vorbind, nu limba rusa e acum problema principala a Moldovei. Avem altele cu mult mai stridente shi in timp ce facem atitea dialoguri shi probleme gen "say no to russian" am putea discuta alte teme, care ar ajuta tara sa iasa din impas.
 
eirene_md;156363 said:
Dam cu piciorul shi negam o calitate care ne poate ajuta.

Orientatie pro-europeana? N-am nimic impotriva, chiar mai mult sper din tot sufletul sa reusim. Insa putem oferi celorlalti europeni ceea ce ei nu poseda: cunosctina limbii ruse.
La ce ar ajuta asta? La ce mi-ar folosi mie?Cit merg eu in Rusia, nu cred ca m-ar ajuta foarte mult.
eirene_md said:
P.s la drept vorbind, nu limba rusa e acum problema principala a Moldovei. Avem altele cu mult mai stridente shi in timp ce facem atitea dialoguri shi probleme gen \"say no to russian\" am putea discuta alte teme, care ar ajuta tara sa iasa din impas.
Cum ar fi?
Crezi ca aceste teme ar schimba in vreun fel evolutia Moldovei?
Aici se expun pareri si cel mult idei.Dar asta nu ajuta cu nimic, tot aici vor ramane.Din pacate.
 
Speedy Gonzales;156374 said:
La ce ar ajuta asta? La ce mi-ar folosi mie?Cit merg eu in Rusia, nu cred ca m-ar ajuta foarte mult.

Vrea Europa sau nu vrea, legaturi comerciale si politice cu Rusia a avut, are shi va avea (un mic exemplu 1920 conferinta din Spa, Rusia era cochetata peste masura de M. Britanie, doar ca sa intensifice comertul cu insulele britanice). Chiar in clipa de fata in presa domina tema marii nemultumiri a Uniunii Europene din cauza faptului ca Polonia a pus veto shi nu pot incepe convorbirile UE-Rusia despre parteneriat economic.
Mecanism simplu: comert UE-Rusia= nevoie de cunoscatori a limbei ruse
relatii politice UE-Rusia=nevoie de cunoscatori a limbei ruse

Idea e ca continentul e nedespartit de Rusia. E o putere in Europa, vrem noi sau nu, asha ca contacte cu Rusia intotdeauna o sa fie, in diferite domenii. Nu aveti senzatia ca am pierde daca am renunta la rusa??

P.s aha...shi... cunoasterea limbei ruse= o limba straina in plus in CV :)
 
eu cred ca discutam simplist... pentru ca nu este vorba daca ii bine sa stii rusa sau nu... aici nimeni nu are nimic contra...

noi vorbim de limba rusa in Moldova, nu in strainatate. si preponderenta ei in mass-media, pe strada, in afaceri, etc... asa ca discutia de mai sus care continua acum de prea multa vreme nu are de fapt nici o legtura cu subiectul tematicii.

problema sunt moldovenii, atitudinea lor fata de preponderenta limbii ruse in comunicare, atitudinea rusilor fata de limba romana, etc... cred ca problemele astea sunt mai complexe si implica discutii din diferite domenii.

asa ca va propun sa discutam la subiect, nu daca folosim rusa in alte tari, ok?
 
"CULTRĂ - Totalitatea valorilor materiale şi spirituale create de omenire şi a instituţiilor necesare pentru comunicarea acestor valori" (www.dexonline.ro)
Ale noastre care sunt, create pe parcursul acestor ani? nu neg ca sunt dar totusi sunt putine, atunci de ce ne plingem de posturile de TV radio cinematografe rusesti, englezesti.. (un exemplu foarte primitiv)
vreau sa spun ca asta e cea mai mare problema a RM ...
 
si eu care vedeam totul gri...si limba rusa peste tot...macar atat se face...

CCA reclama incalcarea legislatiei de catre radiodifuzori in ce priveste volumul productiei proprii si autohtone in limba de stat

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) recomanda radiodifuzorilor sa propuna grile de emisie care ar fi conforme Codului audiovizualului in ce priveste protejarea patrimoniului lingvistic si cultural national. Recomandarile CCA au fost publicate recent in „Monitorul Oficial al R. Moldova”.
CCA a initiat un control al serviciilor de programe existente si a constatat ca, la 4,5 luni de la intrarea in vigoare a Codului Audiovizualului, numerosi radiodifuzori continua sa emita fara a tine cont de prevederile de prevederile Codului si anume obligativitatea de a asigura, incepand cu 1 ianuarie 2007, un volum de productie proprie si autohtona cu caracter informativ si analitic nu mai mic de 70% in limba de stat. Sunt incalcate si prevederile potrivit carora serviciile de programe de cultura si muzica difuzate in orele de maxima audienta trebuie sa contina productie autohtona in proportie de cel putin 60% din volumul saptamanal rezervat transmisiunii genului respectiv de productie. Sunt atestate incalcari si la capitolul ce reglementeaza difuzarea filmelor artistice si documentare care trebuie sa fie prezentate cu dublaj sau subtitrare, iar cele pentru copii sa fie dublate sau sonorizate in limba de stat.

CCA cere radiodifuzorilor care inca nu si-au ajustat programele la normele Codului audiovizualului sa elaboreze, in termen de o luna, noi grile de programe care raspunda rigorilor legislatiei. Dupa expirarea acestui termen, autoritatea nationala de reglementare in audiovizual va monitoriza modul de implementare a noilor grile, astfel incat radiodifuzorii care nu se vor conforma risca sanctiuni prevazute in Cod.

Info-Prim Neo
 
Referitor la ce sa faceti cu limba rusa: UITATI SA O VORBITI. UITATI DE EA SI RUSOFONII VOR TREBUI SA INVETE LIMBA ROMANA.
 
Rapax;168090 said:
Referitor la ce sa faceti cu limba rusa: UITATI SA O VORBITI. UITATI DE EA SI RUSOFONII VOR TREBUI SA INVETE LIMBA ROMANA.

eu cred ca-i mai bine de procedat ca dansii: sa cunoastem bine limba rusa, dar sa n-o vorbim aici; sa o vorbim doar cand mergem in RU sau UA... ;)
 
groparu;168093 said:
eu cred ca-i mai bine de procedat ca dansii: sa cunoastem bine limba rusa, dar sa n-o vorbim aici; sa o vorbim doar cand mergem in RU sau UA... ;)
Curat ca dansii, coane gropar. Rusii cunosc la perfectie limba romana, dar se incapataneaza sa n-o vorbeasca deloc in Rusia, ci doar cand se afla printre basarabeni ...
 
Sfinx;168142 said:
Curat ca dansii, coane gropar. Rusii cunosc la perfectie limba romana, dar se incapataneaza sa n-o vorbeasca deloc in Rusia, ci doar cand se afla printre basarabeni ...

"ca dansii" se referea la "sa cunoastem bine", coane Sfinx :)
 
Ce impuls patriotic aici ... Parca nu e clar ca in 30 de ani romana ajunge sa fie studiata ca limba straina :D
 
Rapax;168090 said:
Referitor la ce sa faceti cu limba rusa: UITATI SA O VORBITI. UITATI DE EA SI RUSOFONII VOR TREBUI SA INVETE LIMBA ROMANA.

Spalare de creier? Nu intelegi ca e un atu pentru fiecare? un lucru in plus ,care conteaza..Stii cite companii din Romania cauta cunoscatori de limba rusa si angajeaza moldoveni?
De pilda... uitati o limba straina ...exorcizati diavolul...e trendy sa fii rusofob?
 
Back
Top