Ce ne ofera Europa?

militant

Member
de IPS Bartolomeu Anania, Mitropolit B.O.R

Am meditat mai adanc gandindu-ma la vremurile noastre, daca nu cumva procesul (de admitere a Romaniei in Europa) se prelungeste, daca nu cumva viziunea dostoievskiana a mers dincolo de comunism. Dumnezeu ne-a ajutat si am scapat de povara comunismului, prin jertfele din Decembrie 89, intrand intr-o alta era. Iata insa ca avem o alta perspectiva: daca ne-am confruntat cu Rasaritul bolsevic, de data aceasta ne indreptam cu fata catre Occidentul European - care se autodefineste drept Europa insasi si care ne invita sa intram in ea, ca si cum noi n-am fi fost niciodata europeni.

In privinta aceasta - daca trebuie sa fac o paranteza si vreau sa o fac - doresc sa afirm ca noi am fost intotdeauna europeni si ca nu poate fi vorba de o intrare a noastra in Europa, ci de regasirea noastra in Europa, sau mai precis de regasirea Europei in noi.

Ne e greu sa fim tratati ca niste primitivi, cu toata saracia noastra, uitanduse ca daca suntem astazi saraci si inapoiati datorita comunismului, este si prin faptul ca Occidentul ne-a livrat, aproape gratuit, acestuia. Lucrurile acestea sunt stiute. Cred ca Apusul nu are dreptul sa ne umileasca, asa cum a incercat si incearca; fara sa fac politica, trebuie sa subliniez atitudinea tot mai demna a tarii noastre in acest context european.

Nu asteptam spiritualitate din Occident, pentru ca nu o are. Uneori suntem tratati ca niste balcanici, uitandu-se ca suntem la nordul Dunarii si, ca, geografic, nu facem parte din Balcani. Ei, si daca am face? Alexandru Paleologul spune ca, la urma urmei, chiar daca am fi balcanici ce este rusinos in asta? Platon, Aristotel si Sofocle au fost balcanici. Iar eu as adauga: toata doctrina teologica a lui Toma dAquino s-a sprijinit pe Aristotel, pe un balcanic. Iar daca este vorba de civilizatie, ar trebui sa ne amintim ca, in jurul anului 1000, bazileii si principesele Bizantului aveau bai de marmura, in timp ce curtenii lui Carol cel Mare se scarpinau de paduchi si raie.

Asadar daca este vorba de o Europa, si anume de adevarata Europa, noi am avut intodeauna viziunea si trairea ei. Europa este sinteza gandirii elene, a spiritualitatii crestine si a civilizatiei romane. Este singura Europa pe care o recunoastem, dar si singura Europa care ni se refuza. Ni se propune in schimb, o Europa construita eminamente pe economie si politica; nici cea mai mica adiere de cultura, ca de religie nu mai vorbim. Daca aceasta este Europa care ni se imbie, nu avem nevoie de ea!

Mai degraba o invitam sa se indrepte ea catre noi, pentru ca sa se redescopere pe ea insasi; noi nu avem de cersit ci de oferit.

Ce ni se propune (in schimb)? Economicul (painea). Prin paine ni se cere libertatea. De aici, pretentiile aberante care ni se pun in fata, a fi acceptati in aceasta Europa: homosexualitatea, viciu, avortul, desfraul, sexualitatea, pornografia, adica tot ceea ce poate fi mai rau in viata unei societati, niste rele pe care noi ca popor in frunte cu Biserica si din fericire in frunte cu tineretul nostru crestin ortodox, le respingem cu toata fermitatea, pentru ca nu vrem ca, cu pretul intrarii noastre in Europa sa ne pierdem propria identitate nationala. Asadar: economie (mai avansata), paine, robire.

In al doilea rand (ni se ofera): miracolul. Nici pomeneala de vreun miracol in numele lui Dumnezeu, asa cum incerca cel putin, marele inchizitor. Nu, ci miracolul zborului cosmic, al electronicii, al calculatorului, al ingineriei genetice: un miracol perpetuu, pe care, fascinati, va trebui sa-l acceptam in locul minunilor lui Dumnezeu.

Si in al treilea rand, tot prin economic: (ni se ia) puterea si prin putere, autoritatea. Nu mai este aceea a comunismului, ci asa-ziselor Mari Puteri, cele indrituite sa hotarasca pentru popoarele mici.

Toleranta mea trebuie sa inceteze atunci cand ceilalti abuzeaza de ea.

Iubiti ascultatori, verbul a corupe, in acceptia termenului grecesc, inseamna a altera nu numai prin descompunere ci si prin amestec. Toate aceste forme de sincretism religios care ni se propun, incepand cu New Age si terminand cu tot felul de combinatii intre diferite secte neo-protestante care alcatuiesc Federatii evanghelice si evanghelizatoare, si care cauta sa ne ameteasca prin aceste oferte foarte comode, seducatoare, deseori toate acestea sunt forme si manifestari ale coruptiei spirituale.
E bine sa stiti ca, pe masura ceea ce aceste invazii devin tot mai radicale, dar ne propun (concomitent), in mod repetat si staruitor, toleranta, e bine sa stiti ca toleranta trebuie sa functioneze pana in clipa cand incepe abuzul ! Din momentul in care celalalt abuzeaza de toleranta mea, aceasta inceteaza si trebuie sa inceteze.

De aceea, personal, voi deveni intolerant, chiar cu riscul de a fi catalogat drept fundamentalist. La urma urmei, daca e vorba de fundamentalism, primul fundamentalist a fost insusi Iisus Hristos: Inapoia Mea, satano!
 
well primul care a initiat o tema pe subforumul meu :) adica cred ca este al meu... ma scuzi de offtopic dar nu m-am putut abtine... inca bocesc dupa temele vechi...
 
"Europa ne ofera".... heeh... asta chiar e comic... sunt de acord cu ce a scris IPS Bartolomeu Anania - intradevar ce are sa ne ofere Europa cand noi de fapt suntem parte din Europa?!?! Uniunea Europeana deja e cu totul altceva. Cred ca multi incurca aceste doua termene simple, dar in acelasi timp si destul de complicate. Parerea mea e ca Romania va beneficia de UE doar peste cel putin vreo 10 ani dupa integrare. Desi vom primi bani multi pentru recontruirea infrastructurii si alte chestii, vom trebui de asemenea sa platim mult - inflatia, cursul valutar, balanta de plati.... multe multe alte chestii.

Nu spun ca sunt impotriva integrarii Romaniei in UE, de fapt as vrea foarte mult ca acest lucru sa se intample, dar sa nu uitam ca dupa intrare Romania va avea foarte mult de lucrat asupra economiei ca cel putin sa-si mentina statutul.
 
Ah popii astia! Anania! Ma intreb daca Anania a semnat scrisoare aia de felicitare trimisa de IPS lui Ceausescu la 20 decembrie 1989 prin care il felicita pentru actiunea sa hotarata impotriva "huliganilor" de la Timisoara! Cred ca da, caci discursul lui are ceva ceausist sau iliescian timpuriu, a la "nu ne vindem tara", "ne destabilizeaza agentiile straine", "occidentul ne-a vandut".
Si acum, oamenii astia, care au complotat alaturi de Ceausescu, sau in cel mai bun caz s-au facut ca nu vad cum siluia natiunea romana, s-au trezit sa salveze fiinta nationala de Babilonul european??? Cand Ceausescu s-a apucat sa darame satele si bisericile romanesti, nu BOR-ul a luat atitudine, ci Europa aia nemernica! Nu IPS-ul, ci Printul Charles a protestat public, nu patriarhia, ci sute de comune din Franta si Belgia au "infiat" sate romanesti in speranta ca asa le vor salva de la distrugere. Si oamenii aia din "dispretuitoarea Europa" au scos bani din buzunare pentru a-i trimite romanilor dupa '89. Preotii n-au scos nimic, caci IPS-ul nu vrea sa construiasca spitale, nici adaposturi pentru orfani sau saraci, ci Megalomania Mantuirii Neamului. Iti vine sa borasti de la atata ipocrizie si minciuna!

Europa aia spre care ne taram noi (si voi) nu e o entitate geografica!
E o suma de valori
, pe care noi nu le-am avut niciodata, desi, la un moment in istoria noastra, eram mai aproape de ele. Din pacate Romania a fost mereu undeva intre Europa si Orient, cand mai aproape de unii, cand de ceilalti.
Platon si Aristotel au fost balcanici? NU! Platon si Aristotel s-au nascut undeva in Balcani, dar atunci cand Europa isi reinventa valorile citindu-i, noi nu le-am gasit nici un uz, altul decat acela de a ne lauda cu ei.
Europa e o constructie eminamente economica si pollitica ne spune Preasfintia sa? Poate asta a priceput el! Europa este spatiul democratiei si al dialogului, al respectului pentru om si pentru idee, ceva ce noua ne lipseste. Asta ne poate oferi Europa, cu toate defectele si neajunsurile ei: nu bani de-a moaca, nici pe cineva care sa munceasca in locul nostru, ci un model de urmat si un standard de atins, adica o cale de a iesi din mocirla morala si mizeria fizica in care ne zbatem de atata vreme. Ne poate invata Biserica Ortodoxa asta? Ma indoiesc! Ceea ce ne-a invatat de curand BOR-ul a fost cum sa dai pe din-doua o mitropolie ca sa satisfaci orgoliile si interesele tuturor celor implicati, inclusiv Preasfintia sa, autorul articolului!
Va e teama ca ne vom pierde credinta odata intrati in Europa valorilor "anticrestine"? Pai asta nu e problema Europei, ci a noastra. Daca iti piezi credinta asta e din cauza propriei slabiciuni, nu din vina altora.

Acum ceva vreme, intrebandu-l pe un prieten de-al meu, absolvent de teologie si angajat al Mitropoliei Olteniei, de ce au tacut popii in fata dictaturii mi-a raspuns pe un ton dezinvolt: "Dragul meu, Biserica Ortodoxa nu face politica, asta e treaba Bisericii Catolice. Noi ne ingrijim de sufletele oamenilor si de viata de apoi, nu de viata de aici." Asa ca eu invit BOR-ul sa ramana consecventa (nici nu le e greu, caci aceiasi care au condus-o sub Ceausescu o conduc si acum) si sa lase politica in pace, sa se ingrijeasca de sufletele noastre ale tuturor.
 
Lasa ne te rog cu atitudinele astea a Europei, cu toate "bunele intentii" pana la urma tot ne-a vandut mereu.
Ceea a expus Bartolomeu Anania nu are un caracter politic desi, pentru noi capata un sens politic.

E vorba de pastarea valorilor noastre.
Sa renuntam la propriul nostru Neam pentru o vrabie in gard, e destept pasul asta?


Da, Biserica nu a facut politica in timpul lui Ceausescu, insa a fost cea care a mentinut focarul crestinismului in sanul poporului. Nici nu vreau sa-mi inchipui ce ar fi fost cu poporul nostru daca s-ar fi petrecut totul asa cum a fost in Basarabia.

Basarabia de astazi este distrusa moral si spiritual, ateii si liberalii de astazi nu sunt decat un produs al regimului comunist de ocupatie, acei care contesta astazi autoritatea Bisericii nu sunt decat continuatorii bolsevismului.

Paradox, liberalismul, care la prima vedere a fost intotdeauna opus comunismului, este cel mai fervent continuator al bolshevismului ateu.

Iar anticomunistii si pro-europenii de astazi nu sunt decat o copie debila a bolsevicilor care construiau acelasi Imperiu Unit al popoarelor, luptand cu "crestinismul retrograd"
 
militant, hai fără ocolişuri: "Pentru o Europă a Naţiunilor!"
Eu sunt pentru! Dar mi se pare că tu asta nţelegi cumva diferit, ai putea explica ce anume nu-ţi place n relaţiile dintre ţările ce fac parte din Uniunea Europeană? Spre exemplu eu sunt categoric mpotriva "legii pentru promovarea homosexualităţii". Pe acei din conducerea Romniei care vor ceda, i voi socoti drept nişte idioţi şi trădători. Asta cu minorităţile sexuale (ce expresie aiurea, ei nu sunt minorităţi, ei sunt tmpiţi), apoi urmează minorităţile naţionale. UE-ul obligă ca ei să aibă o mulţime de drepturi, drepturi care exclud ca alte etnii să fie asimilate de către populaţia băştinaşă majoritară. Aşa a fost de cnd există migraţia umană, dar acum Europa vrea să ne convingă de frumuseţea naţiunilor mutietnice. Nu, merci! Eu sunt pentru principiul: cei veniţi ntr-o ţară străină trebuie să accepte valorile culturale şi spirituale ale poporului acestei ţări şi nu să le impună pe ale lor. Dacă le place o Mare Britanie arabă sau o Germanie musulmană, treba lor, dar Romnia e a romnilor! Apropo, cnd zic Romnia am n vedere tot teritoriul romnesc, inclusiv Republica (separatistă) Moldova. Aici deja mi s-a băgat destul pe gt cultura rusească că am ajuns să fiu adeptul unei Europe a naţiunilor. Pentru cei care nu nţeleg ce-i asta: http://www.europeannationalfront.org
 
militant said:
Lasa ne te rog cu atitudinele astea a Europei, cu toate "bunele intentii" pana la urma tot ne-a vandut mereu.
Ne-a vandut? Da, se poate interpreta si asa ceea ce a facut Churchill. Dar poate ca exista si o alta interpretare. Nu cumva ceea ce a facut Churchill in loc sa se numeasca "vanzare" se numeste "salveaza ceea ce mai poti salva"? Adica, in loc sa ne vanda pe noi lui Stalin, nu cumva Churchill a incercat sa ii salveze pe cei care mai puteau fi salvati? Ce alta atitudine putea avea Europa, prin Churchill, la acel moment? Se putea Europa, epuizata dupa atatia ani de razboi, opune lui Stalin? Eu cred ca nu, asa incat nu ne-a vandut nimeni lui Stalin, pur si simplu istoria ne-a pierdut in favoarea lui.

E vorba de pastarea valorilor noastre.
Sa renuntam la propriul nostru Neam pentru o vrabie in gard, e destept pasul asta?
Nu ne-a cerut nimeni sa renuntam la nimic, cu atat mai putin la propriul neam. Ni s-a cerut in schimb sa aderam la niste valori. E treaba noastra daca ni le insusim, nu ni le impune nimeni. De fapt, la ce trebuie sa renuntam, ca mie nu imi e clar? Ne-a cerut Europa sa devenim catolici sau atei? Ne-a cerut cineva sa devenim francezi sau germani? Ni s-a cerut sa devenim o natiune de homosexuali si lezbiene? Serios, la ce ne-a cerut Europa sa renuntam si ce sa devenim?

Da, Biserica nu a facut politica in timpul lui Ceausescu, insa a fost cea care a mentinut focarul crestinismului in sanul poporului. Nici nu vreau sa-mi inchipui ce ar fi fost cu poporul nostru daca s-ar fi petrecut totul asa cum a fost in Basarabia.
Mi-e teama ca nu biserica a mentinut focarul crestinismului in sanul poporului, cel mult niste preoti, dar nu biserica ca institutie. Crestinismul a fost mentinut mai degraba de un soi de inertie istorica, dar si de un reflex antitotalitar: crestinismul a fost o alternativa si un refugiu din calea ideologiei unice.
Dar Romania nu a avut nici un cardinal Wyszinsky, Glemp sau Tomashek care sa protesteze public impotriva totalitarismului. IPS-ul nu a fost un Ioan Paul al Romaniei. In schimb atitudinea BOR-ului a fost tacerea asurzitoare cum spunea cineva si din cand in cand colaborarea sau macar lingusirea "celui mai iubit fiu al neamului". Iar acum, cand pericolul de moarte a trecut, vin sa ne salveze!
Basarabia de astazi este distrusa moral si spiritual.
Si credeti ca fostile slugi ale lui Ceausescu sau Stalin, toti lasii si ipocritii care populeaza BOR-ul sau Patriarhia de la Moscova va vor invata ce e moralitatea si spiritualitatea? Daca Biserica vrea sa ne demonstreze ca ne va salva fiinta, mai intai sa isi salveze propria fiinta. Inainte sa ne reformeze moral pe noi, sa se reformeze pe ei. Nu poti da nimanui din ceea ce nu ai.

In fine, te rog sa nu mai pui in discursul tau bolsevismul ateu si internationalist alaturi cu liberalismul ateu si individualist. Asemenea afrimatii imi aduc in mod neplacut aminte de discursurile lui Mussolini, Codreanu sau Sima.
 
UE, va e frica de ea ?

Vi-se pare ca UE devine federatie ?

Eurpai Uni s-o nascut in teama si din necesitate. Jean Monnet
spera ca mentalitaile diabolice din timpul celui de al doilea razboi
mondial sa nu mai se nasca, de aceea reflecta asupra Europei si ca
la un mediu de formare pentru indivizi, mediu in care sa functioneze
un sistem de legi aprobate ca fiind "bune" de catre toate statele
aprticipante cei drept, tot el afirma ca natura umana nu se poate
schimba, totusi nu s-a gandit ca unii avem norocul de a ne naste cu
o mai mare capacitate intelectuala si o altfel de viziune asupra
lumii, incat orice incercare de indoctrinare nu are nici o sansa si
ca avand acel noroc de care vorbeam putem rafina ori chiar substitui
initiala natura umana, Incerca sa creeze un sistem care sa
indoctrineze populatiile intr-o anumita directie, nu s-a gandit ca
pe parcurs UE va deveni o adevarata fedretie, termen care chiar si
lui ii placea sa il foloseasca, devenind o federatie se vor fi
pierzand majoritatea culturilor statelor care chiar merita sa
supravietuiasac, vor domina culturile statelor privilegiate de
expansiunea economica ori contexetele istorice, si nu in ultimul
rand federalizarea ar ingradi dreptul de separare al altor grupuri
ce nu is state si au ceva in comun.
Oameni inteligenti fiind, ne dam seama ca este o modalitate
inteligenta si facila de coexistanta acest sistem european insa
tinde sa devina altceva defapt deja a inceput sa fie altceva, ma
deranjeaza la Eurpai Uni atitudinea tarilor fondatoare fata de
sztatele care adera si faptul ca incepe sa aiba un usor iz de
neoleninism.
Fata de comvinsul nostru anticomunist Adenauer, Monet nu se temea
deloc de o expansiune de la Atlantic la Urali, cred ca chiar il
incanta ideea, vedeti? Exact aici este greseala, daca ar fi ramas o
simpla confederatie ar putea cuprinde extrem de multe state insa
tinderea spre federatie a UE acutale va avea ca urmare un esec al
ideii de pace deoarece este deja prea extinsa pentru a fi federatie,
poate nu ar fi o problema intinderea geografica pana la urma insa
tarile pe care vrea sa le acopere sunt prea diferite, Suntem in
mileniul III, nu avem nevoiie de imperii. Ganditi-va bine caci daca
devine o federatie exista marele risc ca un grup de interese sa
preia puterea europena si sa modeleze intreaga europa spre interesul
unei singur tari si va fi dezastru, in orice caz sa fim constienti
ca UE este decat o etapa insa chiar daca este nu trebuie sa permitem
sa decaleze la de la actualul statut care nu ii nici federatie nici
confedertie, sa nu permitem sa devina federtie.
Unde mai punem ca am mai fost pacaliti odata tot de un curent venit
tot din spre franta, iluminismul, mi-e teama ca ne vom lua si de
aceasta data teapa
Este omare greseala existenta capitalelor UE cum este o mare
greseala si aproape refuzul de a accepta Turcia deoarece UE este
deja prea mare, dupa cum spuneam, pentrua a se intorce la oa arie
geografica restrans si sa functioneze ca o federatie, sensul este
acela de a ramane la statutul actual ori de a deveni confederatie si
a se extind extrem de mult, cu conditia sa lasae din naravurile de
tip leninist.

Cu stima, Tams Knya
 
Re: UE, va e frica de ea ?

Draga Tomash Conia.
Consider ca de la bun inceput s-a intentionat ca EU/UE sa devina o federatie in genul SUA, un fel de state unite ale Europei. Doar ca ideea de atunci era a unei federatii restranse, poate doar FR,DE,ES,UK,IT. In prezent e un talmes-balmes intre o federatie in devenire (organisme europene unice, Parlament, etc care prin Constitutia unica ar avea puteri MAI MARI decat ale statelor componente) si o uniune economica in genul CSI, sau uniunea balcanica. Eu cred ca o federatie europeana ar deopotriva un lucru bun cat si unul rau. In fine, avem dreptul sa iesim daca dorim. De ce sa nu asteptam sa vedem ce iese, poate iese bine, nu?
 
In oprice lucru bun exista un altul rau. Depinde cum privesti lucrurile sau de care parte a baricadei esti.

Ne uitam la cei din UE cu invidie pentru civilizatie, cultura, educatie, economie, dezvoltare si ni le dorim si noi. Iar cand e vorba sa jucam dupa regulile lor...devenim toti "aparatori de neam si tara". De parca ne ia cineva tara...


Indiferent de asta...intotdeauna majoritatea decide.
 
krumel said:
In oprice lucru bun exista un altul rau. Depinde cum privesti lucrurile sau de care parte a baricadei esti.

Ne uitam la cei din UE cu invidie pentru civilizatie, cultura, educatie, economie, dezvoltare si ni le dorim si noi. Iar cand e vorba sa jucam dupa regulile lor...devenim toti "aparatori de neam si tara". De parca ne ia cineva tara...


Indiferent de asta...intotdeauna majoritatea decide.

Ca sa traiesti NORMAL tre sa joci dupa regulile cuiva?

De la cucerirea Daciei de catre romani noi tot "jucam dupa regulile cuiva", insa nu vad sa traim mai bine.

Nu ar fi timpul "sa mai jucam si dupa regulile noastre"?

Da, invidia exista. Din cauza prostiei, vedem tot r.ah.atul strain fara sa vedem ceea ce este mai de pret la noi, de aia si suntem acolo unde suntem.

Inghitim produse cu "otravuri" pentru ca sunt din "Evropa" si ne strambam cand vedem productia moldoveneasca, ecologic pura si sanatoasa, pentru ca "nu e la moda".
 
militant tot timpul implici istoria in mesajele tale.

Jocurile sint si de pe vremea dacilor. Pacat ca uiti asta. Tot timpul am jucat dupa altii sau dupa noi. Dupa cum au fost vremurile.

Exista multi oameni care cred in diferite planuri deja facute de catre altii ptr. noi. Nimeni nu duce lipsa de conspiratii si conspiratori. Europa e un joc..si ea ca si multe alte uniuni si federatii.

Singur e greu sa rezisti. Ti-am zis..majoritatea invinge tot timpul. Joci dupa cum canta ei..indiferent de mandria pe care o ai.
Speri doar sa ajungi si tu sa canti ca sa joace altii dupa tine.

Multi urla ca europa e asa si pe dincolo..dar cu cine sa te dai daca nu cu cei care canta bine?

Cred ca e deja un lucru inevitabil..Europa....Marea Rosie ...a secat deja...iar altii..nu sint.
 
krumel said:
militant tot timpul implici istoria in mesajele tale.

Jocurile sint si de pe vremea dacilor. Pacat ca uiti asta. Tot timpul am jucat dupa altii sau dupa noi. Dupa cum au fost vremurile.

Exista multi oameni care cred in diferite planuri deja facute de catre altii ptr. noi. Nimeni nu duce lipsa de conspiratii si conspiratori. Europa e un joc..si ea ca si multe alte uniuni si federatii.

Singur e greu sa rezisti. Ti-am zis..majoritatea invinge tot timpul. Joci dupa cum canta ei..indiferent de mandria pe care o ai.
Speri doar sa ajungi si tu sa canti ca sa joace altii dupa tine.

Multi urla ca europa e asa si pe dincolo..dar cu cine sa te dai daca nu cu cei care canta bine?

Cred ca e deja un lucru inevitabil..Europa....Marea Rosie ...a secat deja...iar altii..nu sint.


Specifica, te rog, cine este aceasta "majoritate", ca nu prea inteleg. Daca te referi la populatia noastra, nu cred ca aceasta se simte preocupata de problema "integrarii".
Apropo, deobicei nu majoritatea castiga ci minoritatea cea mai activa, asta e.
Buturuga mica rastoarna carul mare...
 
Pe mine ma dispera Euromania de acum. E deja trasa de par. Nu se vad laturile engative ale UE: regulile excesiv de numeroase. Intervine Parlamentul de la Strasbourg in niste detalii incredibile (lungimea bananelor?!?!). Iar dupa 10 ani de UE va incepe flagelul imigratiei. Da flagel e bine spus, cei care au vazut periferiile unui mare oras vestic stiu de ce... Prefer Rahova si Ferentariul bucurestean any day!
 
Robi said:
Pe mine ma dispera Euromania de acum. E deja trasa de par. Nu se vad laturile engative ale UE: regulile excesiv de numeroase. Intervine Parlamentul de la Strasbourg in niste detalii incredibile (lungimea bananelor?!?!). Iar dupa 10 ani de UE va incepe flagelul imigratiei. Da flagel e bine spus, cei care au vazut periferiile unui mare oras vestic stiu de ce... Prefer Rahova si Ferentariul bucurestean any day!

Şi de unde ar proveni imigranţii respectivi?
 
dixy said:
Şi de unde ar proveni imigranţii respectivi?

De fapt in urmatorii ani este chiar foarte probabil sa ne confruntam si noi cu problema migratiei (adica strainilor).
Daca vor veni investitii si vor aparea noi interprinderi, capitalistul va cointeresat sa angajeze un specialist "strain" decat unul bastinas. In plus deja ducem o lipsa acuta de cadre, invatamantul sub influenta normelor impuse de Europa a cazut la pamant, oamenii de calitate au plecat sa spele viceurile "la Italia", situatia demografica este si ea destul de groaznica, femeile nu vor copii, copii care sunt cresc degradati, batranii nu prea vor sa moara...

Uitati-va ce se intampla in Romania:

http://ro.novopress.info/?p=1225
 
Păi foarte bine. Dacă muncitorii chinezi muncesc la fel ca cei romni la un salariu mai mic, n-au dect să poftească. Găsim noi joburi şi pentru romni...
 
Daca imigrantii ar fi chinezi ar fi foarte bine... Dar nu vor veni chinezi (care,d e altfel, se adapteaza usor la tara unde ajung si nu fac probleme...in Malaysia au ajuns la 30% din populatie si nu au pus la indoiala caracterul malaez alt arii, s-au integrat foarte bine si azi fac parte din peisajul social). VOr veni imigranti gen Franta sau Olanda, care pica precum nuca in perete si care vor crea doar probleme...
Asta e un efect negativ al Europei.
 
Back
Top