Criza palestiniana

adrenalina

fara aripi
CRIZA SE AMPLIFICĂ N GAZA
Un nou ultimatum, bombardamentele continuă

Palestinienii au dat un nou ultimatum Israelului! Cele trei grupări armate care l-au răpit pe caporalul Gilad Shalit au emis Comunicatul Militar Numărul 3, n care cer eliberarea, pnă mine dimineaţă la ora 6, a deţinuţilor palestinieni din nchisorile israeliene.

"Dacă inamicul nu va ndeplini cererile formulate n comunicatul nostru precedent, vom considera dosarul nchis, iar inamicul va trebui să-şi asume toate consecinţele", se arată n comunicat.

Guvernul de la Tel Aviv a respins imediat ultimatumul şi a declarat că refuză orice negociere cu răpitorii şi că nu va ceda la nici un fel de şantaj. ntre timp, un ziar israelian susţine că delegaţia egipteană, care mediază ntre Hamas şi Israel, s-a ntlnit cu soldatul israelian Gilad Shalit n locul său de detenţie din Fşia Gaza. Nu au fost furnizate nici data ntlnirii, nici locul precis unde este ţinut israelianul.

Israelul nu renunţă nsă la ofensiva militară. Zeci de blindate, nsoţite de infanterie, au pătruns n această dimineaţă n nordul Fşiei Gaza. Responsabilii militari israelieni au precizat, nsă, că această operaţiune nu constituie nceputul unei ofensive terestre pe scară largă. Incursiunea vine la numai cteva ore după un raid aerian efectuat asupra Gazei. Potrivit oficialilor citaţi, această operaţiune a fost declanşată pentru a localiza tunelurile şi depozitele cu bombele artizanale plasate de-a lungul frontierei Israelului cu Fşia Gaza.

Elicopterele militare israeliene au bombardat noaptea trecută o clădire folosită ca loc de reuniune a Brigăzii Martirilor Al-Aqsa. Tot n această noapte, militarii israelieni au atacat cu tiruri de artilerie un depozit situat n localitatea Beit Lahiya, din nordul Fşiei Gaza.

http://www.realitatea.net/?web_dom=6
 
E curios ca aceasta tara minuscula - Israel - e cauza frustrarii lumii arabe. O tara de 5 milioane de locuitori (arabi din Israel nu se pun :p) tine la respect uriasa lume islamica de 1 milard.
Desi Israelul duce politici mult prea dure adesea, uneori cred ca toti ar trebui sa mutim in admiratie. Daca Israelul avea teritoriul Moldovei (cu ceva iesire la mare eventual) de 34.000 km2 (Israel are 20.000 pe harta, dar de fapt doar 8.000 sunt populati, restul e desert) era una din marile puteri. Daca avea un teritoriu cat al Romaniei, era celalata superputere alaturi de SUA! Dovada ca evreii sunt un popor harnic si bine organizat. Desi nu e admirabil ceeam ce fac de mutle ori, ar trebui sa fie un model pentru toate tarile mici.
 
Sincer, raspunsul Israelului, desi dur, mi se pare justificat. Odata cu cvasi-independaenta, palestinienii au incetat sa mai fie un popor luptand pentru libertate si ale carui actiuni trebuie privite cu o oarecare intelegere. Acum, Palestina a devenit un stat si orice actiune impotriva Israelului este un act de agresiune la care statul evreu are dreptul sa raspunda. Mai mult decat atat, Hamas a ajuns sa controleze Palsetina ca urmare a unui vot democratic, deci actiunile sale sunt actiunile natiunii palestiniene.
Ceea ce fac evreii in ultimele zile, ar trebui sa ii faca pe palestinieni sa inteleaga ca democratia presupune si asumarea unor responsabilitati: nu votezi si pleci acasa, votezi si suporti consecintele votului tau (asta e o lectie pe care si romanii sau moldovenii ar trebui sa si-o insuseasca).
 
Au existat mai multi factori care au transformat Israelul in cea mai puternica forta armata din Orientul Mijlociu.

Aderand la politica externa a SUA, Israelul a beneficiat de ajutor financiar, dar si socio-politic din partea Americii.

Israelul a refuzat nenumarate propuneri din partea:

-> Autoritatii palestiniene
-> Liga statelor arabe
-> Egiptului
-> ONU

propuneri ce stabileau impartirea "decenta" a teritoriului intre cele 2 state, deoarece la inceput considera expansiunea teritoriala de o importanta majora, si sincer....nici nu avea cine sa-i opreasca.

Precum Israelul a considerat ca statul Palestian nu trebuie sa existe, asa sunt tratai si ei!

Precum Israelul a masacrat mii de civili palestinieni (in taberele de refugiati), ca represalii in anii '70-'80, asa sunt tratati si ei!

Precum Israelul este singura putere atomica din regiune, asa vor si altii (Irak, Iran)!

Este un conflict foarte interesant. Din pacate politica militara Israeliana si-a impus standarde si obiective prea inalte (controlarea unei regiuni foarte intinse, spre detrimentul vecinilor), iar acum ORORILE SOCIALE create de ei (teroristi, brigazi islamice, familii fara viitor) se razbuna, prin fapte de joasa moralitate si de o brutalitate nemaintalnita!

Tin sa reamintesc ca toate rezolutiile ONU privind crearea statului Palestina au fost anulate prin VETO-ul SUA, astfel....numai dupa atacurile brutale asupra populatiei Israeline, politicienii evrei au considerat si poporul arab de langa ei! Deci terorismul a fost bun?! SPUN CU FERMITATE NU!, dar si-a atins obiectivul.

Populatia Palestinei trebuie recunoscuta, si creata pe o baza geo-politica care sa-i permita existenta si evolutia, nu una care s-o condamne la vasalitate fata de Israel (precum se vrea acum).

* PS: PROPUNEREA ONU DE INFIINTARE A UNEI FORTE INTERNATIONALE CARE SA ASIGURE STABILITATEA ZONEI A FOST REFUZATA DE ISRAEL, evreii preferand sa impuna singuri teroarea, ca doar se vede cat de eficienti sunt....nu?!
 
Care teritorii imense israeliene?
Iar razbunarea nu vine atata din ororile de la fata locului, cat din frustrarea islamica ca un stat de 5 milioane de locuitori ii pune jos de fiecare data cand icnearca sa faca ceva...
 
Fata de teritoriul initial al statului Israel, in urma colonizarilor fortate si diverselor conflicte, teritoriul israelian aproape ca s-a dublat.

Orientul Mijlociu nu este o zona cu state unite, si ei au diferentele lor. Daca ar fi sa luam ajutorul american, evreii acum traiau in Marea Rosie!
 
Da. dar americanii au ajutat mutle state la fel de mult. Israelul nu a luat niciodata 2000 de aviaone simultan din SUA ca Vietnamul de Sud. Iar ajutorul SUA nu explica forta unei tari atat de minuscule...
 
Nu putem explica forta militara a Israelului numai prin fondurile americane (desi tot bugetul militar este asigurat de SUA!). Poporul evreu are o determinare rar intalnita, mai ales dupa tragedia din al 2-lea Razboi Mondial.

Poporul evreu nu are nici o vina in producerea si intensificarea violentelor (cu referire la palestinieni). Conducera acestei "democratii militare" si grupurile radicale sunt de invinuit!
 
dusk said:
PS: PROPUNEREA ONU DE INFIINTARE A UNEI FORTE INTERNATIONALE CARE SA ASIGURE STABILITATEA ZONEI A FOST REFUZATA DE ISRAEL, evreii preferand sa impuna singuri teroarea, ca doar se vede cat de eficienti sunt....nu?!
Asta poate pentru ca isi amintesc ca debarcarea trupelor ONU in Liban in 1978, nu a impiedicat continuarea razboiului civil pana prin 1990 si nici atacurile Hezbolah asupra Israelului. Sau poate tin cont si de faptul ca prezenta trupelor ONU la Srebrenita nu l-a impiedicat pe Mladici sa omoare mii de civili bosnieci.
Daca ai in fata o criza care iti ameninta securitatea, ultimul lucru de care ai nevoie e prezenta trupelor ONU, cu atat mai mult cu cat Israelul are capacitatea de a se apara mai eficient decat ar putea sa ii apere castile albastre. Pentru mine chestia asta cu "bietii palestinieni" s-a terminat cand Israelul a anuntat ca e gata sa se retraga inclusiv din Cisiordania.
 
Iti dau dreptate, dar fortele ONU nu ar fi actionat decat pe teritoriul palestinian, astfel fortele de securitate israelinene si-ar fi putut focaliza eforturile pe asigurarea securitatii teritoriului national.

Oferta facuta de Israel (desi nu o cunosc in totalitate)...aici referindu-ma numai la retragerea din Cisiordania a fost una surprinzator de buna, pacat ca zidul aperthaid a reusit sa dezbine deja orase/zone palestiniene, astfel orase au ramas fara surse de apa, 300.000 de palestinieni sunt izolati pe teritoriu israelian etc.
 
Pe chestia cu zidul m-am certat cu un evreu acum mai bine de un an de zile. La 5 ani dupa caderea zidului Berlinului, sa construim un alt zid, mi se parea ireal si parca impotriva mersului lumii. Dar pana la urma se pare ca tipul a avut dreptate: de cand s-a construit zidul numarul atentatelor in Israel s-a redus aproape la zero.
Prezenta trupelor ONU sau construirea unui zid care sa imprejmuiasca Gaza se pare insa ca nu vor fi suficiente: nici zidul si nici ONU nu are putea opri atacurile cu rachete (noaptea trecuta Hezbolah a ucis o femeie tragand cu rachete asupra teritoriului Israelului). Ceea ce Israelul face acum este sa ii invete pe arabi in general si pe palestinieni in special doua lucruri: "suntem gata sa incepem un razboi in toata regula" doar pentru a apara viata unui singur om, respectiv "sunteti la mana noastra (palestinieniii) asa ca potoliti-va". In plus s-ar putea ca arabii, care sunt acum atat de porniti impotriva vestului, sa considere trupele ONU drept trupe de ocupatie ceea ce mai degraba ar agrava situatia.
Imi e teama ca solutiile negociate cu organizatiile teroriste arabe nu sunt posibile, pentru ca actiunile lor nu urmaresc obiective politice fiind mai degraba motivate ideologic. Cred ca in momentul asta cel mai bun e un raspuns in forta al Israelului care sa forteze Libanul, o tara mai normala comparativ cu altele din zona, sa ia masuri impotriva Hezbolah.
 
johann_moritz said:
Cred ca in momentul asta cel mai bun e un raspuns in forta al Israelului care sa forteze Libanul, o tara mai normala comparativ cu altele din zona, sa ia masuri impotriva Hezbolah.
Ma tem ca statul libanez nu poate controla nici Hezbollahul, nici vreo alta organizatie fundamentalista de pe teritoriul sau. Asa ca Israelul ar face bine sa se limiteze strict, in actiunile sale militare, la obiectivele ce au legatura cu Hezbollahul.
 
Hezbollah, la origini o militie de eliberare (ulterior transformata in org. terorista) a fortat mareata armata israeliana sa se retraga din Liban, unde se pare ca aveau de cand sa stea mai mult de 20 de ani. Astfel, este greu sa ceri Libanului sa lupte impotriva salvatorului sau, chiar daca acesta este un mutant nebun dupa sange israelian! (cred c pe cai diplomatice, cu o doza calculata de agresiune, organizatia s-ar putea retransforma intr-una cat de cat legala).

Eu nu sunt impotriva zidului, ci doar impotriva traseului trasat de acesta.


Vreau de asemena sa intelegi ca pentru fiecare evreu ucis, armata sacrifica 20-30 de palestinieni. Acum s-a ajuns la 10 palestinieni pentru fiecare evreu.
 
Sanse minime pentru o solutie pasnica a crizei

A sasea zi de conflict in Orientul Mijlociu a inregistrat o noua escaladare a violentelor. Solutiile diplomatice propuse nu par sa aiba sanse de reusita.
Aviatia israeliana a lovit luni nordul orasului Tripoli, al doilea ca marime din Liban, si portul Abdeh din apropiere. Cincisprezece persoane, printre care noua militari libanezi, au fost ucise in atacuri care au avut drept tinta statiile radar din zona utilizate de Hezbollah. Alte victime civile s-au inregistrat la Beirut, dupa ce Israelul a bombardat nordul capitalei, inclusiv rezervoare de petrol in zona portului, unde focul arde in continuare. Noul val masiv de atacuri vine dupa ce Hezbollahul a tras cu rachete asupra orasului Haifa duminica si luni, ucigind opt oameni. Un ziar israelian a anuntat ca a anihilat deja un sfert din capacitatea de lupta a Hezbollah, iar Tzahalul a sugerat ca ar putea viza distrugerea retelei de electricitate a Libanului.

Lupta totala

Liderul Hezbollah s-a adresat duminica populatiei libaneze, intr-un discurs transmis de canalul de televiziune al gruparii, dupa ce un canal israelian anuntase ca Hassan Nasrallah a fost ranit. Acesta a amenintat ca va folosi „toate mijloacele“ in confruntarea cu Israelul si ca nu mai exista nici o „linie rosie“ care sa nu poata fi depasita. Televiziunile libaneze au anuntat doborirea unui avion israelian, insa Tel Avivul a dezmintit informatia.

Exod de civili

Zeci de mii de civili, dintre care multi pe jos, au inceput sa paraseasca teritoriul Libanului de Sud, o data ce aparentele au indicat ca Israelul se pregateste de o invazie terestra. Tel Avivul a masat tancuri si armament greu la granita, o divizie de infanterie a fost mobilizata, iar aviatia a aruncat fluturasi avertizind localnicii sa plece in cel mult doua-trei ore si sa se refugieze in nordul tarii, intrucit Tzahalul (armata israeliana) urma sa lanseze atacuri masive. Numarul mortilor de ambele parti, in doar cinci zile, a urcat la 120, printre care opt cu dubla cetatenie libaneza si canadiana, jumatate dintre acestia fiind copii. Statele vestice incearca, fiecare cum poate, sa-si evacueze cetatenii din zona periculoasa. Operatiunile sint coordonate de SUA si UE cu ajutorul Israelului.

Eforturi internationale

Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a cerut desfasurarea unei forte a Natiunilor Unite de stabilizare a regiunii. La granita intre cele doua state aflate in conflict exista deja o misiune formata din 2.000 de casti albastre, care doar monitorizeaza insa, fara sa poata interveni. O serie de eforturi internationale sint in curs de desfasurare in vederea predarii in custodia guvernului de la Beirut a celor doi militari israelieni rapiti de Hezbollah, ceea ce ar permite solutionarea crizei. Ei ar urma sa fie apoi predati Israelului, acesta punind in schimb capat ofensivei. Tel Avivul a declarat insa ca va accepta „numai o desfasurare a armatei libaneze“ la frontiera pentru a inceta atacurile. „Nu vom mai vedea drapelul Hezbollah fluturind in apropierea frontierei israeliene, cum se intimpla inainte de ofensiva“, a declarat purtatorul de cuvint al diplomatiei israeliene. De asemenea, oficiali ai ministerului de Externe israelian au spus ca „este prea devreme“ sa se discute despre o forta internationala de mentinere a pacii, cum a cerut ONU, dar s-au declarat favorabili unei solutii diplomatice pentru dezarmarea Hezbollah. In paralel, continua si operatiunile pe frontul palestinian, prin demolarea unei scoli a Agentiei ONU pentru Refugiati din Gaza, din zona de unde au fost lansate 20 de rachete asupra sudului Israelului. (Oana Popescu)
 
In timp de autoritatile de la Bucuresti au reusit sa scoata din Liban 283 de romani, un raport al "Stratfor" dezvaluie ca Israelul se pregateste de un nou razboi * Tinta este Siria, care ar urma sa fie atacata prin Liban * Ultimatumul adresat de israelieni Damascului expira azi, dar a fost prelungit pentru pregatirea invaziei terestre, sustine sursa citata * Actiunea in Liban ar fi incredintata unui numar de trei brigazi din Tzahal, armata israeliana * La est, langa granita cu Siria, ar actiona "Brigada Golan", in centrul teatrului de operatiuni, "Brigada a VII-a Blindate", iar in vestul granitei cu Libanul, "Brigada Barak" * Tinta Israelului ar fi, si de aceasta data, trupele Hezbollah * Spre deosebire de Liban, Siria dispune de o armata puternica, de instalatii radar si o flota de 90 de avioane MiG 29 si SU 27 * Presedintele Iranului a avertizat ca atacarea Siriei ar echivala cu o declaratie de razboi adresata intregii comunitati islamice si va genera o "riposta dura" * Bush a fost surprins de ziaristi cand ii spunea lui Blair ca "Siria trebuie convinsa sa faca presiuni asupra Hezbollah" * Israelul respinge o desfasurarea trupelor internationale la granita cu Libanul * Schimbul de bombe si rachete intre Hezbollah si Israel a continuat si ieri, ucigand oameni nevinovati * Strainii fug din Liban mancand pamantul * ONU isi va retrage personalul

http://www.ziua.ro/
 
Marea Britanie sprijina ideea ca Iranul si Siria isi urmaresc interesele si in Irak.

Exista o legatura directa intre conflictul din Irak si evenimentele din Liban. Palestinieni din taberele de refugiati libanezi au fost implicati in atentatele impotriva coalitiei din Irak. Legaturi intre palestinieni si Irak au existat inca de cind Saddam Hussein oferea 25.000 de dolari fiecarei familii de martiri dispusi sa ia parte la atentate in interiorul Israelului. Mai mult, pe fondul dificultatilor avute de trupele americane si britanice pe frontul din Irak, state precum Siria si Iranul considera ca acum este un moment propice pentru a-si realiza propriile interese strategice. Premierul Tony Blair a declarat ieri ca „Hezbollahul este sustinut de Iran si Siria, mai ales cu armament, armament care, printr-o coincidenta este asemanator, daca nu chiar identic cu cel folosit in Basra impotriva britanicilor“.

De altfel, in Orientul Mijlociu, dependentele sint atit de puternice, iar starea de conflict cronicizata, incit un incident local poate spulbera linistea intregii zone. Astfel, a fost suficienta disparitia a doi mari lideri, Rafik Hariri si Ariel Sharon, pentru ca echilibrul fragil al regiunii sa se rupa si remodelarea sa sub bagheta americana sa inceapa, cu sincope si rateuri insa.

Potrivit „Le Monde“, SUA aveau doua variante pentru o pace stabila: fie grabirea negocierilor de pace israeliano-palestiniene si eliminarea amenintarilor Siriei la adresa Israelului, fie securizarea intregii zone a Golfului, prin constringerea Iranului si anihilarea factorului siit. Ambele variante depind insa de capacitatea americana de a asigura stabilitatea Irakului.

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6200&art=15373&cHash=86c09bbb95
 
totul e ok, este doar o actiune contrterorista, tehnica militara avansata, bunkerbombe, satelite, etc.
http://209.67.212.138/~lebanon/

intre timp evreii din Chisinau s-o adunat la clubul lor local si cu lacrimi in ochi au ascultat cat de infrocosator este sa te afli intr-o zona supusa bomardamentului, iar la sfarsit s-au solidarizat cu Israelul bleati...
 
Atata ura intre o regiune atat de bogasta in istorie/cultura/resurse...

Este intretinuta aceasta stare de forte para militare?

Omorati si batjocoriti...evreii au fost fortati sa actioneze asa...precum si palestinienii sunt acum!!! Un ciclu nesfarsit al disperarii!
 
Intr-adevar este de mirare cum Israelul, o tara minuscula a reusit sa devina o putere regionala in 50 de ani cu numai 160 de miliarde de dolari ajutor nerambursabil dat de guvernul SUA. /http://www.washington-report.org/us_aid_to_israel/index.htm/ (Miliardele venite din platile facute de Germania si Elvetia, sau din donatii facute de corporatiile internationale nu sunt incluse). Si mai greu de crezut este acest fenomen daca luam in calcul ca Israelul este unica tara din regiune care are acces la armamentul american de ultima generatie.

Este o adevarata minune! Pentru mintea mea limitata in informatiile oferite de CNN si Moldova Suverana acest fenomen capata proportiile unei comotii culturale! Daca Israelul ar avea teritoriul Romaniei, iar ajutorul american ar fi de 1600 de miliarde, Israelul la sigur ar fi putere mondiala.

Respect si admir curajul armatei Israeliene, care a inteles ca nu trebuie sa ucida maturii, pentru ca peste cativa ani copiii lor vor cere razbunare. Trebuie ucisi copiii!
/http://www.jurnalul.ro/articol_58458/liban___37_de_copii_ucisi.html/
Numai geniul militar israelian a putut intelege acest adevar strategic! Stima si respect.

Cat despre acesti teroristi arabi palestinieni imbecili si ne-democrati, oare cati ani trebuie sa treaca sa inteleaga ca au fost alungati de pe pamanturile lor din cauza lui Hitler? Oare nu pot accepta odata mortile tatilor si buneilor lor teroristi? Oare nu se pot deprinde cu starea permanenta de razboi in care se nasc, cresc, iubesc, se roaga si mor? Cum poti fi atat de imbecil, ca dupa 50 de ani de razboi sa alegi un partid care vrea razbunarea? Animale, nu alta. Daca asa lucruri elementare nu pot intelege teroristii, atunci trebuie ucisi! Si respect pentru cei care ii bombardeaza!

Traiasca razboiul de aparare dus pe teritorii straine!
 
Back
Top