Criza politica din Romania

lecar said:
In alta ordine de idei, spuneti-mi va rog si mie de ce e asa de hulit Patriciu. Ce a facut atat de grav astfel incat a ajuns sa aiba asa faima proasta? Va intreb la modul cel mai sincer, pentru ca pana la urma, cel putin acum, el face afaceri la lumina.

cred ca ti-a dat niste "bani"

lecar said:
PNL-ul e departe de a fi un partid model, insa mi se pare ca au totusi o evolutie mai apropiata de un partid democratic. Au facut multe greseli (cooptarea lui Stolojan).....
Daca ai glumit ,a fos o gluma buna.
Inceaca sa te intorci in timp cu vreo 2 ani si cu siguranta "ai sa te prinzi"
 
lecar;163597 said:
Ba chiar se fac si mari confuzii, cum ar fi de exemplu cea ca liberalismul e o doctrina pura de dreapta.
tu consideri chestii subtile mari confuzii, cand vorbesti de omul de rand!
a fi familiar inseamna a simti ca ceva iti e cunoscut, ori istoria face ca oamenii care au trait anumite evenimente sa simta acel ceva familiar. Lumea simte(desi nu sunt multi care pot explica) ce inseamna crestinism, liberalism, socialism, comunism pt ca fac parte din istoria noastra din trairile noastre, lucru pe care nu-l pot spune despre denumirea "populara" care a aparut la noi in anii 90'(desi include doctrina CD ea are un spectru mai larg si sunt putin care fac asocierea cu CD).
In fine, eu zic ca daca mergi pe strada si intrebi 10 indivizi 5 vor sti sa-ti spuna cate ceva despre socialism, comunism, liberalism, crestinism si doar 1 despre popularism.

lecar;163597 said:
Nu am vrut deloc sa spun ca Tariceanu e tehnocrat. Doar ca e un politician mai decent decat altii.
eu asta am inteles.
"care isi vad de treaba cu decenta si eficienta" = tehnocrat.
eficienta implica cunostinte tehnice intr-un anumit domeniu.

lecar;163597 said:
Nu e cazul sa dramatizam. Nici eu nu sunt de acord cu asa ceva, insa pana la urma trebuie sa recunoastem ca electoratul din 2004 a acordat cam 37% pentru PSD+PC si cam 31.5% pentru PNL+PD (impartiti atunci cu o pondere mai mare pentru PNL). Asa ca o coalitie PNL+PSD+PC+UDMR pe care nu mi-o doresc, ar reprezenta mai mult vointa poporului din 2004 decat coalitia de acum (peste 60%, fata de cei 37.5% de-acum). Sa speram insa ca nu va fi cazul.
faptul ca PNL este acum la guvernare este meritul lui Basescu si Stolojan...
electoratul PNL nu si-a dorit o coalitie cu PSD sau PRM...
o coalitie cu PSD va duce PNL-ul la pragul electoral...ar fi de departe cea mai mare greseala pe care ar putea sa o faca.

eu am cosiderat ca harjoneala asta intre cei doi nu a fost nicioadata prea serioasa pt a fi luata in seama, si nu a facut decat sa capteze opinia publica lasand in umbra PSD-ul. Iata ca de data asta lucrurile au cam scapat de sub control....
Oricum aliantele politice au viata scurta peste tot in lume....Tariceanu trebuia sa stie ca din momentul cand a refuzat sa-si dea demisia pt a provoca alegerile anticipate ca ruptura se va produce mai devreme sau mai tarziu...
Ori in politica nu exista decat 2 posibilitati "aliat" sau "dusman".
Nu sunt un fan Stolojan, dar e meritul lui ca partidul ajunsese la 20%. Iar penelistii "adevarati" au dat dovada de multa ipocrizie folosindu-se de el pt a le aduce popularitate ca apoi sa-l dea afara.

In ceea ce-l priveste pe Patriciu el a facut afaceri cu statul in toate regimurile politice inca din '90...ori stie toata lumea ce inseamna a face afaceri cu statul. Ca intre timp a devenit un om de afaceri bun si ca firmele pe care le conduce sunt profitabile e un lucru laudabil. Dar ar trebui sa se delimiteze de politica pt ca eu nu pot sa concep ca un om de afaceri sa aiba la picioarele lui un partid intreg. Influenta e una iar controlul e alta.
 
m_c_B;163608 said:
cred ca ti-a dat niste "bani"
Asa e. Cum de ti-ai dat seama? Bravo!

laurentiu;163610 said:
"care isi vad de treaba cu decenta si eficienta" = tehnocrat. eficienta implica cunostinte tehnice intr-un anumit domeniu.
Pai chiar nu. Poti sa fii eficient in tot ce faci, chiar daca domeniul nu e unul tehnic. Cine n-a auzit de sintagma "management eficient"? E fix ceea ce trebuie sa faca un prim-ministru. Si nu are nici o legatura cu vreun domeniu tehnic.

De Stolojan nu stiu ce sa cred. Are un stil aparte de a vorbi (sacadat si apasat) si se pare ca asta are priza la public, insa mare lucru nu prea spune. A cam trecut si el prin multe barci. Insa PNL-istii sunt convins ca l-ar mai fi vrut in partid (ca sa se foloseasca de asa-zisa lui popularitate), dar in ultima vreme devenise de-a dreptul anti-PNL. Ca sa nu mai vorbesc ca n-am inteles nimic din tot teatrul ala cu boala din campania electorala.

De "sponsorul meu" Patriciu, ce sa stiu spune? Sunt convins ca nu are tot trecutul lui "curat si uscat", insa spre deosebire de altii care fac "afaceri" cu statul foarte bine si azi (sub obladuirea prezidentiala) el isi cam vede de treaba lui. Petromidia merge bine, ca de altfel tot Rompetrolul... si toate astea fac parte din economia alba, aducatoare de bani buni la buget. Plus ca Rompetrolul macar produce ceva, spre deosebire de penuria de firme capusa si de intermediarii care inca mai sug sangele economiei noastre.

In rest, sunt total de acord cu tine, ar fi cazul sa se delimiteze total de politica. Dar stim cu totii ce inseamna industria petroliera peste tot in lume. E o mare mafie. Insa ca tara, e bine sa avem si noi macar un reprezentant (cat ar fi de marunt) in industria asta. Si Rompetrolul e cam singurul care ne-a mai ramas.
 
lecar;163614 said:
Pai chiar nu. Poti sa fii eficient in tot ce faci, chiar daca domeniul nu e unul tehnic. Cine n-a auzit de sintagma "management eficient"? E fix ceea ce trebuie sa faca un prim-ministru. Si nu are nici o legatura cu vreun domeniu tehnic.
eu n-am zis nimic de vreun domeniu tehnic...managementul este o stiinta si ca atare implica o cunoastere "tehnica" a stiintei in sine. Cand te referi la un prim-ministru tehnocrat evident ca in primul rand ai in vedere abilitatile lui manageriale.

lecar;163614 said:
De Stolojan nu stiu ce sa cred.
poti sa crezi ce vrei, realitatea este ca el a ridicat PNL-ul iar ipocritii l-au tolerat atata timp cat au avut nevoie de el.

lecar;163614 said:
Insa ca tara, e bine sa avem si noi macar un reprezentant (cat ar fi de marunt) in industria asta. Si Rompetrolul e cam singurul care ne-a mai ramas.
a zis cineva altceva? eu alimentez numai de la romepetrol...putin din patriotism:)...pt ca si la OMV e benzina la fel de buna.
Patriciu inca mai face afaceri cu statul. Dar repet desi am o parere acceptabila despre el ca om de afaceri nu pot accepta ideea de a controla PNL-ul.
 
Nu stiu cat de curate sau necurate sunt afacerile d-lui Patriciu, dar eu personal n-am sa-i iert niciodata faptul ca a sponsorizat PSD-ul si ca sustine alianta PNL-ului cu PSD-ul.
 
Tariceanu a tinut de scaunul lui si nu a acceptat alegeri anticipate, desi erau destul de indicate pentru obtine o majoritate parlamentara confortabila.
Stolojan nu a fost contra partidului, a fost contra lui Tariceanu si politicii sale. este o mare diferentsa... PNL s-a ridicat datorita PD si Stolojan in sondaje, iar acum dupa ce polulatia si-a exprimat bine mersi doleantele, putem sa ne cacam in ele si sa facem cum ne taie capul si cum convine intereselor noastre.
nu avem de cat sa le multumim PNL-ului pentru ca au adus PSD in lumina reflectoarelor, reamintind nostalgicilor ca Iliescu mai are forte pentru un mandat...
si nu cred ca exagerez, dar cata vreme PSD era intr-un con de umbra, lucrurile erau acceptabile. acum se plimba toate lacustele astea pe toate posturile tv, fac tot felul de afirmatii, Iliescu cu un tupeu nemasurabil cere ca Basescu sa isi ceara scuze... pana acum au stat ascunsi ca nu aveau sutinere, numai Geoana mai iese cu o tampenie pe post. acum insa, hienele au simtit momentul....

cat despre faza ca PD distruge aliantele, eu vad aici clar tendinta PNL de a scoate de la guvernare partidul datorita caruia a ajuns acolo si aducerea unui partid parazit de care Ro s-a chinuit.
 
adrenalina;163801 said:
Tariceanu a tinut de scaunul lui si nu a acceptat alegeri anticipate, desi erau destul de indicate pentru obtine o majoritate parlamentara confortabila.
Sincer vorbind, alegerile anticipate sunt o prostie daca nu sunt declansate in mod obiectiv de o mare criza politica. Sa le faci doar pentru ca stai mai bine in sondaje decat ai stat la alegeri (acum cateva luni) e cam cinic. Plus ca e un precedent periculos, insemnand ca asa se va proceda mereu si in continuare.
adrenalina;163801 said:
Stolojan nu a fost contra partidului, a fost contra lui Tariceanu si politicii sale. este o mare diferentsa...
Asa e, insa majoritatea PNL-istilor erau de partea lui Tariceanu. Asa ca se poate spune ca Stolojan era impotriva acestei majoritati. Ca sa nu mai vorbim ca incepuse deja sa discute problemele cu altii, nu in partid. Nu prea a avut atitudine de gentleman, orice s-ar zice.
adrenalina;163801 said:
PNL s-a ridicat datorita PD si Stolojan in sondaje, iar acum dupa ce polulatia si-a exprimat bine mersi doleantele, putem sa ne cacam in ele si sa facem cum ne taie capul si cum convine intereselor noastre.
Ce vehementa mai esti! Cu ideea ca PNL s-a ridicat datorita lui Stolojan sunt de acord. Dar ca s-a ridicat datorita PD-ului chiar nu. Ca de fapt e fix invers. Sa ne aducem bine aminte, PD-ul cand a intrat in alianta statea mai rau ca PNL. De atunci PD a tot crescut, iar PNL a tot scazut. Ce intelegi tu prin doleantele populatiei? Uita-te la rezultatele alegerilor din 2004 si spune-mi exact! Dar la modul obiectiv.
adrenalina;163801 said:
nu avem de cat sa le multumim PNL-ului pentru ca au adus PSD in lumina reflectoarelor
Cine spune ca nu e nevoie de un partid socialist intr-o democratie, abereaza. Daca intr-adevar e adus PSD-ul la lumina activitatii politice democratice, atunci asta e un lucru bun. Imi pun mare speranta ca Socialistii Europeni din care PSD face parte, le vor curma majoritatea apucaturilor securiste pesedistilor nostri. Insa sa speram ca mai stau pe tusa inca cel putin un mandat.
 
eu nu spun ca nu este bine sa avem un PSD... dar curatat de rahaturi si rebuturi comunsite. ei se comporta ca si comunistii din MD, spun multe dar nu fac nimic pentru asta. relicva de Iliescu este inca acolo si apare la tv...
cu tot scandalul asta care ii acum, PSD a tras o gura de aer, pt ca nu s-au mai focalizat asupra lor, dar asupra aliantei. ei incearca sa profite din aceasta situatie, insa nu cred ca vor avea nici castig de cauza si imaginea lor se va sifona mai tare...
asa ca nu am spus ca nu ii nevoie de PSD, dar ii nevoie de unu foarte bine restructurat si cu o ideologie clara...
mai departe. fiecare are o parere. eu nu am spus ca ceva din ce spui tu este o prostie, si nici nu am fost vehementa. daca tie nu iti place sa fii contrazis ii problema ta, nu a mea. asa cum tu ti-ai exprimat parerea, asa mi-am exprimat-o si eu.
am obsrevat ca multi oameni folosesc acest termen... in ultima perioada... ii la moda cumva sa folosesti cuvantul vehemnt si eu nu stiam? parca ar fi descoperit un nou cuvant si incearca sa il foloseasca de cate ori pot, si cand nu ii cazul.

eu cred ca alegeri anticipate in cazul in care avem partide de genul PSD si PRM care se aliaza, sunt indicate, chiar daca nu suna logic pentru unii. daca ar fi fost asa, multe lucruri ar fi fost mai simple. inclusiv legile in Parlament ar fi trecut mai usor. cred ca acum atat de ocupati de suspendarea lui Base, am uitat cu PSD impiedica orice proiect de lege, numai pentru ca stiau ca pot. indiferent ca era bun sau rau...

mai departe, sa nu uitam ca nenea Base a invartit itele ca sa vina PNL-PD la guvernare si sa scoata PSD... Basescu l-a numit pe Tariceanu, asa ca pana la urma ii acolo tot datorita PDului.... provind logic si obiectiv lucrurile.

oricum declaratia lui Tariceanu de ieri am interpretat-o astfel... notez, parere personala, ca sa nu se mai umfle si altii pe aici.

Tariceanu a facut acea declaratie de o eventuala unire de forte cu PSD, pt a-i arata lui Basescu ce se spoate intampla daca il mai supara.... si sa-l linisteasca putin. si cred ca pe undeva i-a reusit de minune. declaratia de aseara este una foarte strategica, Tariceanu transformandu-se intr-un fel de salvator al lui Basescu, in fata natiunii. a gestionat foarte bine aceasta criza si pentru prima data cred a punctat foarte bine in fata lui Basescu.

sper ca se vor linisti de data asta si isi vor vedea de treburile pentru care au fost pusi acolo.
 
un gest strategic dar previzibil...oricum lucrurile nu cred ca se vor opri aici.

Ce vrea PNL cu "amanarea suspendarii" este sa renegocieze cu PD participarea pe liste comune la alegerile europene pt ca sunt constienti de faptul ca au pierdut f. mult electorat in ultimii 2 ani.
plus, aceasta amanare va fi folosita pe post de santaj pt orice negocieri ce vor avea loc de acum in colo in "Alianta".
Numai ca Basescu stie ca are sustinerea maselor si nu stiu daca va ceda santajelor PNL...mergand pe aceasta ipoteza PNL-ul se va afla intr-o mare dilema....pt ca fiind constienti de faptul ca singuri nu pot castiga lupta cu PD-ul ori vor ceda temporar dar vor astepta un moment prielnic(care eu cred ca nu va veni pana la expirarea mandatului) pt declansarea suspendarii presedintelui, ori vor face acum pasul definitiv si iremediabil spre PSD.

Aproprierea de PSD, chiar si temporara, le-a adus un prejudiciu de imagine major pe care nu cred ca il vor surmonta cu astfel de declaratii...
sunt multi care cu ocazia asta si-au luat gandul de la PNL definitiv...
iar daca vor merge pana la capat cu apropierea de PSD, PRM atunci se va transforma "peste noapte" intr-un partid de prag electoral....populatia se va coaliza in jurul celor 2 tabere si mai mult...si in final PD-ul va iesi cel mai castigat...ironia sortii;)

Ce consider eu foarte interesant la tot jocul asta politic este ca pentru prima oara culisele politicii au devenit aproape in totalitate vizibile pt omul de rand. L-am vazut in toata splendoarea lui cu atacuri, contraatacuri, fente etc....lucru care pe unii din noi ne-a facut sa intelegem mai bine ce inseamna o lupta politica.

De acum incolo pt multi luptele astea vor avea un caracter previzibil...
 
adrenalina;163929 said:
eu nu spun ca nu este bine sa avem un PSD... dar curatat de rahaturi si rebuturi comunsite. ei se comporta ca si comunistii din MD, spun multe dar nu fac nimic pentru asta.
Eu personal vad totusi o mare diferenta intre PSD si PCM, cu toata ca si PSD-ul mai are un drum lung de parcurs.

adrenalina;163929 said:
nu am fost vehementa. daca tie nu iti place sa fii contrazis ii problema ta, nu a mea. asa cum tu ti-ai exprimat parerea, asa mi-am exprimat-o si eu. am obsrevat ca multi oameni folosesc acest termen... in ultima perioada... ii la moda cumva sa folosesti cuvantul vehemnt si eu nu stiam? parca ar fi descoperit un nou cuvant si incearca sa il foloseasca de cate ori pot, si cand nu ii cazul.
Eu n-am probleme in a fi contrazis, de altfel pe topicul asta sunt cam singurul care vasleste impotriva curentului la moda... Cat despre cuvantul "vehement", n-am observat sa fie la moda, eu l-am folosit mai mult pe post de eufemism pentru categorisirea exprimarii (citez) "acum dupa ce polulatia si-a exprimat bine mersi doleantele, putem sa ne cacam in ele"... No other comment.

adrenalina;163929 said:
mai departe, sa nu uitam ca nenea Base a invartit itele ca sa vina PNL-PD la guvernare si sa scoata PSD... Basescu l-a numit pe Tariceanu, asa ca pana la urma ii acolo tot datorita PDului.... provind logic si obiectiv lucrurile.
Am si uitat deja de misterioasa boala stolojaniana? Sa zici ca PNL-ul s-a ales cu un post de prim-ministru din cauza PD-ului, cand de fapt intelegerea initiala era sa se aleaga cu un post de presedinte nu-i o afirmatie foarte logica si obiectiva. Nu Basescu l-a numit pe Tariceanu, ci Alianta PNL-PD! Si a fost "premiul" minim pe care PNL-ul il putea primi!

laurentiu;163930 said:
Ce consider eu foarte interesant la tot jocul asta politic este ca pentru prima oara culisele politicii au devenit aproape in totalitate vizibile pt omul de rand. L-am vazut in toata splendoarea lui cu atacuri, contraatacuri, fente etc....lucru care pe unii din noi ne-a facut sa intelegem mai bine ce inseamna o lupta politica.
Asa e. Sa vedem ce va urma... Eu personal nu sunt foarte ingrijorat nici daca vin PSD-istii la guvernare. Nu e de dorit, dar n-ar fi sfarsitul lumii. Au trecut totusi destul de multi ani, s-au mai schimbat garzile si pe la ei, ii mai controleaza europenii etc. Pana la urma Romania e asezata pe un drum destul de clar si nu mai prea poate fi scoasa de-acolo asa de usor. Pericolul mai mare ar veni de altundeva (PRM si PNG), insa nu cred ca vor aduna niciodata indeajuns pentru a avea un cuvant greu de spus.
 
lecar;163931 said:
Asa e. Sa vedem ce va urma... Eu personal nu sunt foarte ingrijorat nici daca vin PSD-istii la guvernare. Nu e de dorit, dar n-ar fi sfarsitul lumii. Au trecut totusi destul de multi ani, s-au mai schimbat garzile si pe la ei, ii mai controleaza europenii etc. Pana la urma Romania e asezata pe un drum destul de clar si nu mai prea poate fi scoasa de-acolo asa de usor. Pericolul mai mare ar veni de altundeva (PRM si PNG), insa nu cred ca vor aduna niciodata indeajuns pentru a avea un cuvant greu de spus.

pe mine ma ingrijoreaza pt ca orice mica diferenta(in sensul negetiv-pozitiv) intre 2 partide se transoforma in ani din viata mea pe care nu mai vreau sa-i dau:).
Iar PSD-ul nu prea s-a schimbat, e suficient sa vad ce cuvant important mai are inca Iliescu ca sa trag concluzia asta...
Eu prefer PD-ul PSD-ului de cel putin 1000 de ori mai mult:)...si as fi preferat ca lupta asta PNL-PD sa ramana una interna...PNL-ul a gresit cand a externalizat-o, chiar si temporar. Sper sa aiba suficienta minte sa o re-internalizeze...
 
in fine lecar, nu voi continua disputa pe problema vehement... nu are sens...

Stolojan a renuntat atunci pt ca era constient ca nu are nici o sansa sa-l bata pe Nastase. nu avea acel ceva pentru a castiga... iti reamintesc ca si Base, cu mult mai multa carisma decat Stolojan, abia a castigat alegerile.
eu cred ca acolo a fost o intelegere clara in Alianta, care a inteles ca nu va castiga pe mana lui Base si au mers pe mana cuiva care avea mai multe sanse. nu vad ce ii asa de misterios si neclar in toata povestea. aveau nevoie sa castige si au facut tot ce se putea pt acest lucru. PNL-ul a fost de-accord cu asta si a sustinut acest lucru... cand lucrurile au inceput sa puta, incearca sa intoarca roata....
asa ca daca ii sa analizam inca o data obiectiv, PNL s-a ales cu prim-ministru si PD cu presedinte. nu cred ca a fost un targ rau si ambele partide au fost de-acord. asa ca nu are sens acum sa incepem povesti cu conspiratii despre ce a fost atunci... este destul de clar si cu acordul ambelor parti.

premiul maxim pt PNL este ca este la guvernare... cred ca nu avem de ce sa ii plangem de mila acestui partid...
laurentiu are dreptate cand spune ca PNL a scos tot afara... nu cred ca este benefic ca populatia sa vada tot acest circ pentru ca scade foarte mult din credibilitatea politicianului ca entitate aparte si generala... si de asta nu are nevoie nici o tara... echilibrul si ponderabilitatea trebuie mentinute cu orice pret. insa aici a fost si vina lui Basescu, care a pornit cateva din aceste scandaluri.

gestul a fost previzibil, laurentiu, dar va prinde la mase... crede-ma :D
 
Banuiesc ca ati citit cu totii apelul catre clasa politica al celor 50 de intelectuali. Un link e asta: http://www.hotnews.ro/articol_64920-Apel-catre-clasa-politica-lansat-de-un-grup-de-intelectuali.htm

Hai sa-mi spun si eu parerea despre apelul lor, despre Tariceanu si Basescu.

De la bun inceput vreau sa spun, IMO, apelul e lipsit de bun simt. Si spun asta desi stiu ca apelul e semnat de oameni ca Patapievici, Cartarescu sau Liiceanu, pe care ii respect. Dar am dreptul la o parere si de data asta cred ca cei trei se afla in eroare.
Eu n-am sa indraznesc sa spun, ca altii, cum ca in spatele atitudinii acestora se afla stipendiile pe care multi dintre semnatari le primesc de la stat. Tocmai din respectul pe care il port celor trei pomeniti mai sus, am sa pun totul pe seama unei reactii umorale la efervescenta PSD-ului. Si spun asta si pentru ca, (banuiesc) nu intamplator, apelul incepe cu afirmatia:
precaritatea aliantei PD-PNL a permis revenirea agresiva la rampa a partidelor din opozitie (PSD, PC, PRM)
desi imi permit sa afirm ca "revenirea agresiava a PSD-ului", nu se datoreaza precaritatii aliantei, ci, ca si precaritatea aliantei, Iliescu, Iorgovan sau Voiculescu au "inviat" pe fondul agresivitatii lipsita de finalitate a presedintelui, nu pe fondul vreunui scandal de coruptie in interiorul guvernului, sau pe seama vreunui rateu al acestuia.
Basescu nu a inceput cateva crize! Basescu se afla in spatele mai tuturor crizelor din interiorul aliante! Si asta pentru ca Basescu nu e un justitiar, ci un demagog. Halal justitiar: dintre toti liderii partidelor politice, el e singurul cu dosar penal. In loc sa duca "biletelul" la Parchet, in loc sa sesizeze Parchetul atunci cand Monica Macovei a fost invitata la o discutie cu Patriciu in cabinetul premierului, Basescu a preferat sa faca circ. Pentru ca e mult mai profitabil sa ai un guvern si un partid pe care sa arunci vina pentru toate relele din tara, decat sa iti asumi responsibilitatea guvernarii. Si cum pe partidele de opozitie nu poti sa dai vina cand se scumpeste benzina sau gazele, e mai bine sa ai PNL-ul, "oligarhia" si pe Tariceanu pe post de scuipatoare. Strangi voturi si mai iei cinci ani de presedentie, ca altfel, Doamna-fereste, iei mai multi de bulau.
Stiti ce mi se pare mie mai ingrijorator decat "oligarhia"? Pasiunea presedintelui pentru serviciile secrete, partidul prezidential, republica prezidentiala, faptul ca atunci cand presedintele spune "felicitari lu' domnu' cutare", "domnu' cutare" nu numai ca devine presedinte al CSM, dar nici macar nu se mai gaseste vreunul care sa candideze impotriva lui, apucaturile de mare senior feudal ale unui presedinte care conduce politica externa a Romaniei in nume personal, cu eludarea canalelor institutionale si, de ce nu, epitetul cu care ne-a blagostovit Rusia - "stat neprietenos". Asta ma face pe mine sa cred ca Basescu nu e
un personaj care pare sa devina un presedinte pentru alte coordonate istorice.
ci mai degraba un personaj care pare sa devina un presedinte pentru alte coordonate geografice: America de Sud. Dintre "multimile" {Blair, Chirac, Angela Merkel} si {Chavez, Putin}, voi unde l-ati introduce pe Basescu?
Credeti ca intr-o lume in care America invadeaza Irakul pentru petrol, economicul va fi separat de politic tocmai in Romania??? Cu o oligarhie nu lupti decat daca ai o alta in spate, gata sa o inlocuiasca.
Daca Basescu ar trece Romania prin foc si sabie in lupta impotriva coruptiei, asa cum incearca sa acrediteze semnatarii apelului, atunci chiar nu m-ar deranja scandaurile starnite. Dar eu nu disting in atitudinile presedintelui decat demagogie si patologie. Daca voi aveti idee cum anume a luptat Basescu cu coruptia in astia doi ani aratati-mi, poate ca sunt eu orb. Si poate ca sunt si prost atunci cand cred ca impotriva coruptiei trebuie luptat cu o justitie puternica si independenta, nu cu un presedinte puternic.
Asa ca pana una-alta, eu il prefer pe coruptul de la Victoria si nu pe "preaneprihanitul" cu dosar penal presedinte-ju(de)cator de la Cotroceni.
De altfel un alt lucru pe care nu il inteleg la apel, este folosire a doar doua culori: alb si negru. Romania noastra este mult mai gri. Poate umoarea aia...
Si, desi n-as vrea sa incep cine-stie-ce disputa, as vrea sa comentez si afirmatia unui user:
PNL-ul a gresit cand a externalizat-o, chiar si temporar
Vreau sa va aduc aminte ca Tariceanu a inceput sa traga cu pusca de doar doua saptamani. Presedintele PD-PLD, Traian Boc, trage cu tunu' in PNL de vreo doi ani (si nu s-a sesizat nimeni cu nici un apel). Gestul lui Tariceanu poate fi interpretat drept "externalizare" tot atat de mult precum inseamna "externalizare a luptei" a da o palma peste masa, ca raspuns la cateva suturi in coaie primite pe sub ea. Ceea ce este rau e ca cele doua partide duc o lupta lipsita de orice miza pentru Romania, nu ca incasatorul a hotarat sa riposteze pe fata.
 
mda vad ca pe masura ce se adanceste conflictul asta, fiecare tinde sa-si radicalize parerile.
Nu vrea sa mai repet ce am spus deja am sa fiu cat se poate de scurt:
1. Conflictul Tariceanu-Basescu a inceput in momentul in care Tariceanu a refuzat sa-si dea demisia desi anuntase ca o va face. Adrenalina a explicat deja de ce era oportuna acea demisie...Aceasta a fost prima "criza" care a generat apoi tot acest lant de "crize" de care vorbesti tu...
2. Daca tu consideri ca Basescu a dat cu tunul atunci eu am sa consider ca ce a facut Tariceanu acum se numeste a da cu "bomba chimica"...Sunt infinit mai grave actiunile lui din ultimpul timp fata de ce a facut Basescu in ultimii 2 ani.
3. despre rusia nu vreau sa spun decat atat:
Ei au fost neprietenosi ci noi vreo 200 de ani...cred ca e benefic pt "nationalismul poporului roman" sa fim si noi neprietenosi cu ei vreo cativa ani...o sa le treaca lor, iar noi incepem sa avem incredere din nou in fortele noastre(incredere pe care am pierdut-o acum vreo 60 de ani). Conflicte de declaratii (temporare) exista peste tot in lume.
Nici nu vrea sa-mi aduc aminte cat de grave greseli a facut iliescu pe plan extern...in mod special in relatiile cu Rusia-Ucraina.
4.<Dintre "multimile" {Blair, Chirac, Angela Merkel} si {Chavez, Putin}, voi unde l-ati introduce pe Basescu?>
Exact acolo unde as introduce Romania intre {Anglia, Franta, Germania} si {Rusia, Venezuela}. Imi doresc mai mult dar ma multumesc cu cat se poate.

Parerea mea despre apelul acelor intelectuali este simpla:
1.Ei nu doresc o revenire a PSD-ului la putere(pt ca asta se va intampla daca reusesc demiterea presedintelui)
2.ei nu doresc ca modificarile importante aduse constitutiei romaniei sa se intample de fiecare data cand un grup de interese(si nu poporul) isi doreste asta.
Daca poporul a votat constitutia atunci ei ar trebui sa voteze si modificarile majore aduse ei. Pt ca degeaba te-au chemat sa o votezi daca ei isi bat joc acuma de ce ai votat tu acum cativa ani(ma refer la ambele constitutie si presedinte).
Si am sa preaiau o idee care e vehiculata acum in presa la care subscriu si eu:
"daca populatia voteaza impotriva suspendarii, Parlamentul ar trebui dizolvat. Motivul - pierderea legitimitatii in fata celor care i-au votat."
as vrea sa vad daca propun si modifica constitutia si in acest sens;)
 
johann_moritz;163970 said:
Vreau sa va aduc aminte ca Tariceanu a inceput sa traga cu pusca de doar doua saptamani. Presedintele PD-PLD, Traian Boc, trage cu tunu' in PNL de vreo doi ani (si nu s-a sesizat nimeni cu nici un apel). Gestul lui Tariceanu poate fi interpretat drept "externalizare" tot atat de mult precum inseamna "externalizare a luptei" a da o palma peste masa, ca raspuns la cateva suturi in coaie primite pe sub ea. Ceea ce este rau e ca cele doua partide duc o lupta lipsita de orice miza pentru Romania, nu ca incasatorul a hotarat sa riposteze pe fata.
Dar suspendarea din PNL a unor membri de vaza care au avut curajul sa isi exprime parerile dezaprobatoarea la adresa politici din partid precum:Stolojan(fara de care Tariceanu nu ajungea acum prim-ministru,nu cred ca el ar fi fost capabil sa incheie o alianta cu PD fara ajutorul lui Stolojan),Flutur,Boureanu etc si care acum si-au format un partid propriu in ce categorie ai include,in cea de tras cu pusca cu aer comprimat?Dar demiterea lui Ungureanu,ti se pare normala?
Ieri asistam la o discutie televizata intre Crin Antonescu si ceva membru PD(nu-i retin numele).Mi s-a facut sila.Antonescu s-a enervat cand PD-istul i s-a adresat per tu.
De asta are nevoie acum tara la o luna de cand a intrat in UE?ma intreb ce zice,romanul obisnuit,care dupa o zi de munca,seara se aseaza in fata TV-ului si urmareste stirile.Probabil isi spune,frate eu l-am ales pe Basescu,acum cei din Parlament vor sa-l dea jos?am vrut sa scapam de PSD-isti si i-am ales pe PNL-isti,dar acum ei vor sa se alieze cu opozitia?In conditiile astea,o scrisoare a intelectualilor romani,ar trebui sa aiba rolul unui dus rece,si sa-i trezeasca pe cei doi,sa preia din nou fraiele,fiindca poporul i le-a incredintat,si sa continuie reformele.Mi se pare de-a dreptul penibil,ca PRM-ul,securistii din PC si mafiotii din PSD sa aiba de castigat din aceste lupte politice.Fiindca in ochii alegatorilor asta se intampla in momentul de fata
 
laurentiu;163996 said:
1. Conflictul Tariceanu-Basescu a inceput in momentul in care Tariceanu a refuzat sa-si dea demisia desi anuntase ca o va face. Adrenalina a explicat deja de ce era oportuna acea demisie...Aceasta a fost prima "criza" care a generat apoi tot acest lant de "crize" de care vorbesti tu...
Anticipate? Cu Constitutia actuala? Sa fim seriosi. Demisia guvernului l-ar fi adus pe Stolojan in fruntea unui nou guvern. Atat si nimic mai mult! Refuzul lui Tariceanu de a demisiona arata ca dorea sa isi pastreze scaunul. Raca pe care i-o poarta Basescu ca urmare, arata cat de mult doreste sa aiba omul lui la Palatul Victoria.
3. despre rusia nu vreau sa spun decat atat:
Ei au fost neprietenosi ci noi vreo 200 de ani...cred ca e benefic pt "nationalismul poporului roman" sa fim si noi neprietenosi cu ei vreo cativa ani...o sa le treaca lor, iar noi incepem sa avem incredere din nou in fortele noastre(incredere pe care am pierdut-o acum vreo 60 de ani). Conflicte de declaratii (temporare) exista peste tot in lume.
Eu cred ca problema nu e daca avem incredere in fortele noastre, ci daca putem avea incredere in diplomatia noastra. De doi ani Franta ne trateaza cu flit. Urmeaza Italia, dupa ultima isprava a "Centralei". Apropos, vi se pare normal ca purtatorul de cuvant al MAE sa nu raspunda intrebarilor de altfel pertinente ale ziaristilor, pe motiv ca sunt "irelevante"? Ne inconjoara cam multe secrete in ultima vreme.
Cat despre "conflictele temporare", ei bine, epitetul in cauza nu prea e folosit. Dupa cate stiu eu, ultima oara cand rusii i-au mai catadixit asa pe romani era in 1917 cand i-am alungat din Basarabia. Astea sunt rezultatele diplomatiei cu gura mare.
4.<Dintre "multimile" {Blair, Chirac, Angela Merkel} si {Chavez, Putin}, voi unde l-ati introduce pe Basescu?>Exact acolo unde as introduce Romania intre {Anglia, Franta, Germania} si {Rusia, Venezuela}. Imi doresc mai mult dar ma multumesc cu cat se poate.
Si asta ar trebui sa-l scuze pe personajul destinat sa fie presedinte pentru alte coordonate istorice?

Parerea mea despre apelul acelor intelectuali este simpla:
1.Ei nu doresc o revenire a PSD-ului la putere(pt ca asta se va intampla daca reusesc demiterea presedintelui)
2.ei nu doresc ca modificarile importante aduse constitutiei romaniei sa se intample de fiecare data cand un grup de interese(si nu poporul) isi doreste asta.
Aici sunt de acord cu tine. Desi poate am fost inteles gresit, eu nu imi doresc suspendarea lui Basescu, ci doar calmarea lui. Data viitoare cand mai descopera coruptie in guvern, in loc de tzac-pac Razboiul, mai bine tzac-pac la Parchet si de aici sa fie treaba justitiei. Asa se procedeaza intr-o tara normala. Altfel nu e decat circ.

"daca populatia voteaza impotriva suspendarii, Parlamentul ar trebui dizolvat. Motivul - pierderea legitimitatii in fata celor care i-au votat."
as vrea sa vad daca propun si modifica constitutia si in acest sens;)
si aici sunt de acord cu tine.

Anca:-);164010 said:
Dar suspendarea din PNL a unor membri de vaza care au avut curajul sa isi exprime parerile dezaprobatoarea la adresa politici din partid precum:Stolojan(fara de care Tariceanu nu ajungea acum prim-ministru,nu cred ca el ar fi fost capabil sa incheie o alianta cu PD fara ajutorul lui Stolojan),Flutur,Boureanu etc
Ce se intampla in PNL e treaba lor, desi ruperea PNL-ului e departe de a fi fost o chestiune interna. Si aici si-a bagat dracu' coada. Chiar si asa, ce ma intereseaza pe mine e conflictul dintre institutiile statului.
Dar dintr-o perspectiva mai personala si eu i-as fi ars pe cei enumerati. Pentru ca ei nu au critcat punctual anumite politici ale guvernului, ci au desfiintat partea PNL-ista a acestuia cu o retorica imprumutata de la Cotroceni. Faptul ca Tariceanu i-a dat afara a fost o gresala tactica si o problema interna a PNL-uli. Faptul ca presedintele i-a adunat in jurul sau si, asa cum foloseste PD-ul, ii fooseste si pe ei in incercarea de a darama guvernul, e o chestiune care ma intereseaza pentru ca sunt aspecte ale unui conflict intre institutiile statului.

Dar demiterea lui Ungureanu,ti se pare normala?
Am o atitudine ambigua fata de chestia asta. Nu ma indoiesc ca Tariceanu i-a platit o polita mai veche. Dar nici nu mi se pare normal ca ministrul de externe sa raporteze unui singur sef. Romania nu e o feuda (?).

eu l-am ales pe Basescu,acum cei din Parlament vor sa-l dea jos? am vrut sa scapam de PSD-isti si i-am ales pe PNL-isti,dar acum ei vor sa se alieze cu opozitia?
Chestiunea aliantei PNL-PSD nu e decat o perdea de fum (desi poate ca Patriciu si-o doreste): Basescu a pus tunurile pe PSD si a asociat PNL-ul cu ei, din dorinta de a regrupa electoratul anti-pesedist al Aliantei in jurul sau, ignorand faptul ca PSD-ul e foarte aprope de podea in acest moment si ca sa distraga atentia de la faptul ca scandalul a pornit de la o blonda. Asa ca Basescu a inventat o conspiratie.

scrisoare a intelectualilor romani,ar trebui sa aiba rolul unui dus rece,si sa-i trezeasca pe cei doi,sa preia din nou fraiele,fiindca poporul i le-a incredintat,si sa continuie reformele.
Scrisoarea ar fi fost un dus rece daca nu ar fi continut afirmatii precum:
"mersul firesc al istoriei si de dorintele si aspiratiile majoritatii poporului roman"
"divergenta de interese dintre clasa politica creata in jurul fostului activ de partid comunist, al fostei Securitati si al noilor oligarhii financiare (=PNL in discursul presedintelui), pe de o parte, si dintre binele modern si recivilizator pe care il merita poporul nostru"
"Primului presedinte roman care da semne ca e dispus sa aduca tara pe drumul pe care ar fi trebuit sa se aseze in urma cu 17"
"primejdia unei noi poticniri de proportii a societatii romanesti pe drumul istoriei sale"
si toate astea tesute evident in jurul unui personaj care pare sa devina un presedinte pentru alte coordonate istorice.
De fapt, daca stau sa citesc astea, mai ca imi vine sa cred ca apelul nu are nimic cu nici o umoare, ci ca si-au pierdut mintile cu totul.
 
johann_moritz;164030 said:
Anticipate prin demisia guvernului? Cu Constitutia actuala? Sa fim seriosi. Demisia guvernului l-ar fi adus pe Stolojan in fruntea unui nou guvern. Atat si nimic mai mult! Refuzul lui Tariceanu de a demisiona arata ca dorea sa isi pastreze scaunul. Raca pe care i-o poarta Basescu ca urmare, arata cat de mult doreste sa aiba omul lui la Palatul Victoria.
Citez:
"Procedura de declansare a anticipatelor depinde de trei factori cumulati si consecutivi. Primul pas: guvernul este demis. Al doilea pas: Parlamentul respinge de cel putin doua ori noi formul de guvern, cu majoritate simpla. Pasul trei: Presedintele dizolva Parlamentul. Abia apoi se stabileste data pentru noi alegeri parlamentare"
e o procedura dificila dar realizabila...asta nu exclude din calcul nici varianta ta cu aducerea lui Stolojan dar dupa alegerile anticipate;). Si da, in acel moment Tariceanu a tinut de scaun iar lui Patriciu ii tataia fundul...decizia de a nu demisiona au luat-o impreuna, dar la insistentele lui Patriciu.

johann_moritz;164030 said:
Eu cred ca problema nu e daca avem incredere in fortele noastre, ci daca putem avea incredere in diplomatia noastra. De doi ani Franta ne trateaza cu flit. Urmeaza Italia, dupa ultima isprava a "Centralei". Apropos, vi se pare normal ca purtatorul de cuvant al MAE sa nu raspunda intrebarilor de altfel pertinente ale ziaristilor, pe motiv ca sunt "irelevante"? Ne inconjoara cam multe secrete in ultima vreme.
Cat despre "conflictele temporare", ei bine, epitetul in cauza nu prea e folosit. Dupa cate stiu eu, ultima oara cand rusii i-au mai catadixit asa pe romani era in 1917 cand i-am alungat din Basarabia. Astea sunt rezultatele diplomatiei cu gura mare.
n-am gasit unde si cand a Rusia a categorisit romania ca stat neprietenos...poate imi dai tu un link.
Rusia a categorisit ca state neprietenoase toate statele din fosta federatie a caror conducere nu este/a fost pro-rusa...
In finem rusii nu mai sunt ce au fost acum 60-100 de ani si nici nu vor mai fi inca vreo 100-200 de acum incolo...sau poate niciodata.
Eu prefer sa platesc un pret la gaz mai scump dar sa stau cu fruntea sus cand ma adresez rusiei.

de la "reprezentantul MAE" pana la Basescu e cale lungaaaaa...hai sa nu
deviem subiectul.

johann_moritz;164030 said:
Si asta ar trebui sa-l scuze pe personajul destinat sa fie presedinte pentru alte coordonate istorice?
asta ne e valoarea, e absurd sa ceri mai mult decat poti. In plus problema mare e ca asta e valoarea intregii clase politice...
daca pana la viitoarele alegeri prezidentiale apare un alt personaj care sa merite votul nostru...cu cea mai mare placere. Dar nu dai anticipat pe unul afara doar de dragul de al da ca apoi sa pui unul mai prost in loc!

johann_moritz;164030 said:
Am o atitudine ambigua fata de chestia asta. Nu ma indoiesc ca Tariceanu i-a platit o polita mai veche. Dar nici nu mi se pare normal ca ministrul de externe sa raporteze unui singur sef. Romania nu e o feuda (?).
nici mie nu mi se pare normal...numai ca dintr-o astfel de greseala nu se da afara un ministru.
la vremea respectiva informatia despre cei 2 era cat se poate de neimportanta pt un prim ministru. Ar fi fost frumos sa stie si el dar oricum ma indoiesc ca ar fi facut ceva in privinta asta.
Problema lui Tariceanu e ca a facut declaratia "Basescu a aflat de cei 2 acum cateva zile si nu acum 3 luni"(citez din memorie). Apoi a aflat de fapt ca el fuse-se "boul" care nu a stiut...tipic pt el...s-a aflat iarasi in offsaid pt a nu stiu cata oara...de data asta insa meritul i-a apartinut integral;). Deci informatia a avut un caracter strict legat de razboiul dintre cei 2...de unde demiterea lui Ungureanu a fost una strict politca.

johann_moritz;164030 said:
Chestiunea aliantei PNL-PSD nu e decat o perdea de fum (desi poate ca Patriciu si-o doreste): Basescu a pus tunurile pe PSD si a asociat PNL-ul cu ei, din dorinta de a regrupa electoratul anti-pesedist al Aliantei in jurul sau, ignorand faptul ca PSD-ul e foarte aprope de podea in acest moment si ca sa distraga atentia de la faptul ca scandalul a pornit de la o blonda. Asa ca Basescu a inventat o conspiratie.
nu e chiar asa...primii care au facut declaratii pro-PSD au fost pnl-istii in frunte Patriciu(a fost primul poate dar nu singurul). Basescu nu a inventat nici o conspiratie, nu a acuzat niciodata public PNL-ul de o coalitie PNL-PSD ci doar le-a cerut sa-si clarifice pozitiile. Bineteles ca presa a speculat declaratiile si PNL-istilor si PD-istilor dar asta e alta discutie...

johann_moritz;164030 said:
Scrisoarea ar fi fost un dus rece daca nu ar fi continut afirmatii precum:
Eu nu vad nimic incorect in acest apel. Este un apel oficial care are scopul de a opri un demers politc anti-democratic. Tonul si atitudinea categorica si pe alocuri amplificata, care sunt folosite au rolul de a descuraja astfel de practici acuma si pe viitor....
Acest apel e adresat unui "om" care a luat-o razna. In astfel de situatii nu vorbesti frumos cu el ci ii dai o palma sanatoasa...sa se trezeasca!
 
johann_moritz;164030 said:
Am o atitudine ambigua fata de chestia asta. Nu ma indoiesc ca Tariceanu i-a platit o polita mai veche. Dar nici nu mi se pare normal ca ministrul de externe sa raporteze unui singur sef. Romania nu e o feuda (?).


Chestiunea aliantei PNL-PSD nu e decat o perdea de fum (desi poate ca Patriciu si-o doreste): Basescu a pus tunurile pe PSD si a asociat PNL-ul cu ei, din dorinta de a regrupa electoratul anti-pesedist al Aliantei in jurul sau, ignorand faptul ca PSD-ul e foarte aprope de podea in acest moment si ca sa distraga atentia de la faptul ca scandalul a pornit de la o blonda. Asa ca Basescu a inventat o conspiratie.


Scrisoarea ar fi fost un dus rece daca nu ar fi continut afirmatii precum:
"mersul firesc al istoriei si de dorintele si aspiratiile majoritatii poporului roman"
"divergenta de interese dintre clasa politica creata in jurul fostului activ de partid comunist, al fostei Securitati si al noilor oligarhii financiare (=PNL in discursul presedintelui), pe de o parte, si dintre binele modern si recivilizator pe care il merita poporul nostru"
"Primului presedinte roman care da semne ca e dispus sa aduca tara pe drumul pe care ar fi trebuit sa se aseze in urma cu 17"
"primejdia unei noi poticniri de proportii a societatii romanesti pe drumul istoriei sale"
si toate astea tesute evident in jurul unui personaj care pare sa devina un presedinte pentru alte coordonate istorice.
De fapt, daca stau sa citesc astea, mai ca imi vine sa cred ca apelul nu are nimic cu nici o umoare, ci ca si-au pierdut mintile cu totul.

Ministrul demisionar de externe Mihai Razvan Ungureanu,nu cred ca a fost atat de delasator sa nu ii fi raportat lui C.P.T,dar asta e o alta discutie,pacat ca un om atat de capabil a fost victima unor conflicte politice(bine ar fi daca in locul lui ar fi numit Toader Paleologu,in virtutea expresiei "In orice rau e si un bine")
Il numesti pe Basescu "presedintele unei alte coordonate istorice",eu cred ca poporul si-a ales conducatorul si la asa popor asa presedinte.dar eu nu inteleg de ce ti se pare absurd apelul redactat de intelectuali.Probabil esti tu mai capabil de a formula altfel scrisoarea decat Liiceanu,Traian Ungureanu,Cartarescu,Patapievici,Gallagher,etc.
Cred ca tu nu ai votat cu Base...
 
Criza politica din Romania-La un proces plictisitor din cale-afara, cand toti
aproape ca
adormisera, un betiv exclama catre procuror:
- Sa ma pupi in fund !
- Afara !
- Nuuu ! Aici, sa vada toata lumea !
 
Back
Top